Wpisy oznaczone tagiem "maliny" (203)  

mj21
 
Składniki na karobowy mus:


- 150 g suszonych daktyli, namoczonych przez przynajmniej godzinę w wodzie
- 1/2 szklanki mleka roślinnego, u mnie orkiszowe
- 4 łyżki karobu
- szczypta soli
- dużo świeżych malin

Kilka naleśników


Przygotowanie:
Namoczone daktyle odcisnąć i przełożyć do pojemnika blendera razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować na najmniejszych obrotach na gładki mus, odstawić do lodówki na pół godziny, żeby zgęstniał.
Musem posmarować naleśniki, posypać go świeżymi malinami i zjeść od razu. Równie dobrze smakuje na kanapce, francuskim toście albo z owsianką.
 

mj21
 
Składniki:


- 150 g mąki pszennej uniwersalnej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 6 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki zmielonego siemienia + 6 łyżek letniej wody, wymieszane i odstawione na kilka minut
- 2 łyżki delikatnego oleju + do smażenia
- szczypta soli
- szklanka malin


Przygotowanie:
Do dużej miski przesiać obydwie mąki, wymieszać łyżką i zrobić wgłębienie. W dołek wkruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mleka. Zostawić na 10-15 minut aż drożdże zaczną się pienić.
Dodać pozostałe składniki i wszystko energicznie wymieszać trzepaczką na gęste ciasto. Dodać maliny i delikatnie wymieszać łyżką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nakładać po łyżce ciasta, smażyć na niedużym ogniu i odwrócić, kiedy zezłocą się brzegi. Usmażone z obydwu stron placuszki odsączyć z oleju na papierowym ręczniku i od razu przekładać na talerz, posypać cukrem pudrem i zjadać gorące.
 

paulina8-11
 
Dzisiaj zdjęcia z ostatnich wakacji, które uchowały się na dysku. Bardzo pasują do aktualnej pogody, wakacje coraz bliżej, robi się coraz cieplej. Wakacje to, oprócz odpoczynku, czas gdy spora ilość owoców dojrzewa. I tak jest też z malinami. Po tym jak zobaczyłam tutka u Tamit ( www.fallinnailove.com/(…)raspberry-nails-tutorial-f… ) sama chciałam je zmalować. Zmieniłam tylko bazę - u mnie był to biały marmurek od Lemaxa. Malinki zmalowane farbkami akrylownymi.
Zapraszam Was na iście letnie zdjęcia na działce, z własnymi, świeżo zerwanymi malinami :)
1.jpg

DSC_2131.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

Tamit miała genialny pomysł jak zrobić te malinki.
Lubicie motyw owoców na paznokciach? Podobają się Wam te paznokcie?

Pozdrawiam,
Pulinka :)
  • awatar tica: Piękne paznokcie, ale malinki to bym jadła tonami :)
  • awatar Wiedźma1: Piękne pazurki :)
  • awatar aqq0: Teraz to bym zjadła maliny :D ja nie umiem nic namalować na paznokciach, tylko mi stemple zostają :)
Pokaż wszystkie (5) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

zakochaneoczy
 
zakochaneoczy:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

magicounicoreal
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

govegan
 
A oto za czym Pan Domu przepada: tort naleśnikowy. Z lekkim kremem śmietankowo - waniliowym, malinami i prawdziwą wanilią.
 

crazymonster
 
Hej! Co u was? U mnie oki :) Dzisiaj od południa do wieczora sprzątałam w garderobie XD I wyrzuciłam 3 wory O.O Z tylko 2 półek i 1 szuflady :d Resztę będę robić kiedy indziej.
Ach, pewnie ciekawi was czemu taki tytuł "Wyjazd"? Tak jak wspominałam kiedyś jutro rano ok. 6 wyjeżdżam z ciocią do Władysławowa na 10 dni :) Ale nie martwcie się. Wpisy będą co dziennie ponieważ biorę komputer a tam jest internet( ponoć XD) Jeżeli jutro nie napisze(odpukać) to znaczy że nie ma neta i nie będę pisać :/
Dobra przejdźmy dalej, wczoraj wieczorem jadłam sobie maliny i borówki. No i oczywiście nie obeszło się bez nakładania malin na palce XD.  Robiłam także maliny z niespodzianką czyli brałam malinę i wpychałam tam borówkę :d Ale nie obeszło się także bez robienia zdjęć XD
A oto one :)

20140813_202827.jpg


20140813_202816.jpg


20140813_202836.jpg


20140813_203122.jpg


Zrobiłam także parę fotek Robci i Frankie na tle mojego pareo :)
Tak zrobiłam parę fotek Frankie, której nie ruszałam od baaardzo dawna :) Wiem, że zdjęcia nie są bardzo wyraźne ca za bardzo przepraszam ale zwykle przecież wychodzą ładnie ale teraz robiłam zdjęcia pod lampką XD I wiecie, że wolę robić plenerki niż sesje bo są robione w naturalnym świetle i wychodzą mi ładniej. Dobra pora na focie :) A oto one ;)

20140814_193727.jpg


20140814_193751.jpg


20140814_193834.jpg


20140814_194023.jpg


20140814_194251.jpg


20140814_194346.jpg


20140814_194441.jpg


20140814_194558.jpg


20140814_194620.jpg


20140814_194720.jpg


20140814_194831.jpg


Mam nadzieję że chodź trochę się podobało :) To papatki :) I dobrej nocki życzę ;)
  • awatar gość: Malinyy :D Super fotki :) Udanego wyjazdu! :*
  • awatar ¢σℓα αи∂ ¢σσкιє ♥: Piękne fcoie *.* Udanego wyjazdu *.* U nas już nie ma malineek ;<<
  • awatar Monsterkowe123: Maaalinki ^^ :D Super fotki ;) I udanego wyjazdu życzę ^^
Pokaż wszystkie (7) ›
 

kamidin2
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Jopi:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

milab
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

poisonprincess
 
Z cyklu ifka piecze
Zdjęcia znowu powalają jakością, ale robione na szybkiego, bo ostatnie kawałki na talerzu udało mi się uchwycić (;
Wybaczycie mi to, bo ciasto jest genialne, tak delikatne, a maliny w nim zawarte rozpływają się w ustach :3

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
55 g masła
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków + kilka łyżek na oprószenie ciasta
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
1 duże jajko
pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
1 szklanka świeżych malin

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę, sól - przesiać, wymieszać i odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na gładką  i puszystą masę. Dodać wanilię i skórkę z cytryny, zmiksować. Dodać jajko i dokładnie zmiksować. Mąkę i maślankę na zmianę i powoli dodawać do ubitej masy maślanej, wymieszać szpatułką, tylko do połączenia.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę z ciasta. Na wierzchu rozrzucić maliny. Posypać dodatkowymi łyżkami cukru. Piec w temperaturze 200ºC około 20 - 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Upieczone, pozostawić w formie przez 10 minut, potem wyjąć. Oprószyć pudrem.


IMG10497.jpg


IMG10498.jpg
 

joopie
 
więc co u mnie?
no time, no life :)
jutro i w piątek zaliczam neurologię...<boi się>

bateria w wadze mi padła i jakoś nie mam nigdy okazji aby dokupić nową. jak tylko gdzieś się zważę to pochwalę się (?) wynikiem :)

malinki <3 jeszcze trochę <3 też już czekacie? :D

__________________________________________________
po więcej motywacji zapraszam na:www.pinterest.com/joopie92/pins/
841b9ce9b21f32f4375504ba64783986.jpg
  • awatar Duśka93: uwielbiam malinki!
  • awatar Mary-lin: Faktycznie długa droga przed Tobą, ale schudłaś już 9 kg i to jest naprawdę dużo :) Trzymam za Ciebie kciuki i co najważniejsze, żeby efekt był trwały :) Będę zaglądać jak Ci idzie :)
  • awatar bataille: Maliny. ;3
Pokaż wszystkie (3) ›
 

tasteofjoy
 
Placuszki bananowe to niebo w gębie, którego przygotowanie jest proste i trwa kilka chwil. Robię je często. Uprzednio z syropem klonowym, jednak od czasu gdy spróbowałam połączenia z serkiem na syrop nawet nie spoglądam.

DSC_0363.JPG

*SKŁADNIKI*

*Placki*

- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 2(3) dojrzałe banany

*Dodatki*

- konfitura malinowa
- kremowy serek śmietankowy (ja używam twarożek kanapkowo-sernikowy 'Mój ulubiony' - Wieluń)

*PRZYGOTOWANIE*

Banany rozgniatamy widelcem na papkę. Z pozostałych składników robimy ciasto i dodajemy banany. Dokładnie mieszamy. Na suchej patelni smażymy placuszki z obu stron.

Podajemy z serkiem śmietankowym i dżemem malinowym.

DSC_0368.JPG

:)
  • awatar NieAnonimowa: O jaaaaaaaaa........ oszalałam!!!! Dlaczego zrobilas mi to w godzinach pracy??!?!?!?!?! DLACZEGO?!!?!?
  • awatar urodowapasjonatka: uwielbiam <3
  • awatar NieAnonimowa: @Panna Tęczowa: teraz to ja sie na niczym skupic nie moge :o
Pokaż wszystkie (12) ›
 

aga16233
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

xdpedia
 
www.xdpedia.com/(…)prezerwatywy_smakowe_vs_kompot_o…
Klient: Proszę prezerwatywy o smaku:
malinowym, truskawkowym, wiśniowym, porzeczkowym...
Babcia: Pan będziesz się kochał czy kompot gotował?
prezerwatywy_smakowe_vs_kompot_owocowy_2013-09-17_05-39-31.jpg
 

misseagle
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

xsysia25
 
Korzystając z ostatnich dni malinek postanowiłam zrobić deser :)


Składniki:

-herbatniki
-jogurt naturalny
-cukier puder
-bita śmietana
-świeże maliny
-starta czekolada


Wykonanie :

Herbatniki pokruszyć i ułożyć na dnie pucharków. Jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem, wg uznania (1, 2 łyżka ). Wlać do pucharków , na to układamy maliny. Następnie dekorujemy bitą śmietaną , wokół układamy maliny i posypujemy starą czekoladą.


SAM_2243.JPG


SAM_2236.JPG


SAM_2237.JPG


SAM_2238.JPG


SAM_2245.JPG


SAM_2242.JPG


SAM_2246.JPG
  • awatar Alice in Wonderland 007: podrzuć mi malinki :) a ja jeżyny kupiłam i zajadam
  • awatar Moje Pyszności: @Alice in Wonderland 007: kończą się , ale z przyjemnością podrzucę :)
  • awatar kocieoko: nigdy nie robiłam deserku z jogurtu naturalnego i proszę cię powiedz mi czy czuć w nim kwaskowatość jogurtu?
Pokaż wszystkie (9) ›
 

desdemon
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

dlasmaku
 

0012.jpg


" - Co robisz?
 - Maliny z budyniowym ciastem i kruchą pianką.
 - Mal... że co?!
 - Żartuję, piekę Twoje ulubione ciasto."

Kruche ciasto, delikatnie słodka pianka idealnie kontrastujące z lekko kwaśnymi malinami i pyszna kruszonka - recepta na jeden ulubionych dodatków do kawy mojej mamy. A najlepsze w tym cieście jest to, że można zastąpić je dowolnymi owocami i zawsze będzie smakowało wybornie.



Składniki:

na kruche ciasto:

- 1,5 szklanki [200 g] mąki pszennej
- 1 szklanka [180 g] mąki krupczatki
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 2 łyżeczki [10 g] proszku do pieczenia
- 3 łyżki [30 g] cukru pudru
- 5 żółtek

na delikatną piankę:

- 5 białek
- 3/4 szklanki [150 g] cukru
- szczypta [3 g] soli
- 2 opakowania [2  x16 g] cukru waniliowego
- 2 opakowania [2 x 40 g] budyniu waniliowego, bez cukru

ponadto:

- ok. 500 g malin, świeżych lub mrożonych (nie rozmrażamy ich wcześniej)
- cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

1. Masło pokrój w kostkę, szybko zmiksuj z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodaj 1-2 łyżki wody.
2. Podziel na dwie części - około 60% i 40%, każdą zawiń w folię spożywczą i zamróź. Tę czynność można zrobić dzień wcześniej.
3. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.
4. Na spód formy zetrzyj na tarce większą część ciasta (60%), dociśnij dłonią i wyrównaj.
5. Podpiecz na złoty kolor w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
6. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
W tym czasie:
7. Białka ubij z solą na sztywno.  Po ubiciu, powoli, łyżka po łyżce wsypuj cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsyp proszek budyniowy, cały czas miksując, by się dobrze rozpuścił.
8. Na podpieczony spód wyłóż budyniową piankę, na niej poukładaj maliny.
9. Na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta (40%).
10. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 - 40 minut.

Smacznego. ♥

Screenshot_6.png

*Porcja = 1 średni kawałek (przy podzieleniu blachy ciasta na 35 kawałków)

Źródło strony: blog Doroty Świątkowskiej (mojewypieki.com) [przepis lekko zmodyfikowany]. Dziękuję pani Dorocie za ten przepis! Uwielbiam go! ♥
Adres do przepisu na blogu: dlasmaku.com/(…)58-kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka…

Pozdrawiam ze słoneczniej Chorwacji (odpoczynku dzień 1),
przesyłam Wam masę słońca i szum ciepłego morza ♥
Natalia.
  • awatar justtome: Fajny blog+ zapraszam do mnie
  • awatar TaMarta: mniam mniam! brzmi i wygląda cudownie. Napewno spróbuje :)
  • awatar choccolate: z tym mrożeniem to obowiązkowo? :P Nie znam się, bo dopiero jedno ciasto w życiu upiekłam.. :D a to wygląda smacznie
Pokaż wszystkie (4) ›
 

tasteofjoy
 
Szybki deser z procentami. Chociaż trzeba się trochę namachać z ubijaniem. :[

DSC_1663.JPG

*SKŁADNIKI*

- 4 żółtka
- 6 łyżek cukru
- lampka półsłodkiego szampana
- 200g malin
- listki mięty do dekoracji

*PRZYGOTOWANIE*

Żółtka ubijamy z cukrem na parze. Stopniowo dodajemy szampana, dalej ubijając. Zdejmujemy z ognia i ubijamy do czasu aż krem zgęstnieje.

Do pucharków wkładamy maliny i zalewamy kremem. Wierzch dekorujemy miętą i malinami.

DSC_1669.JPG


DSC_1675.JPG

Jeśli o mnie chodzi, to średnio mi smakowało, ale to dlatego że jestem antyalkoholowa. Prawie abstynentka. Prawie, bo czasem coś łyknę (lampkę winka, max.1 piwko), ale z wielką niechęcią, a szampana szczerze nie znoszę. Niektórym ciężko pojąć jak można nie pić alkoholu. Ano można.

:]
  • awatar BrightLove: No no, ciekawy deser :] również nie przepadam za alkoholem, ale dla gości w sam raz : ]
  • awatar Obywatelka Świata - : to bym spróbowała.
  • awatar deimantas: MNIAM po prostu!
Pokaż wszystkie (15) ›
 

 

Kategorie blogów