Wpisy oznaczone tagiem "pomidory" (119)  

banzajpl
 
Pomidory są bardzo zdrowe, ale mało kto je traktują jako przekąskę podczas uprawiania sportu. Pewien Japończyk zastanawiał się, dlaczego tak się dzieje. Odpowiedź była prosta. Jedzenie...
www.banzaj.pl/Automat-podajacy-pomidory-dla-spor…
 

more_love
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

raspberrry
 
Cześć :)

Dziś wpis o nieco późniejszej porze i o nieco innej tematyce niż zawsze :D

Jak sam tytuł mówi będzie o SAMYCH PYSZNOŚCIACH, mówiąc skromnie :P

Chciałabym Wam przedstawić cztery potrawy,jakie zrobiłam w tym tygodniu :)



Na początek DESERY :*



Pomarańczowe naleśniki Suzette lub jak kto woli Crepes Suzette z przepisu Anny Starmach :]

Obraz1.jpg


Podczas przygotowania ważnym momentem jest podpalenie alkoholu na patelni :)

Obraz2.jpg


A tak się prezentują moje naleśniki :)

Obraz4.jpg


Obraz5.jpg


Obraz6.jpg


Obraz7.jpg




Następnie :)



Jabłka pod kruszonką również z przepisu Anny Starmach :]

Obraz8.jpg


Taka mini wersja szarlotki :*

Obraz11.jpg


Obraz12.jpg


Obraz9.jpg


Obraz10.jpg




Ostatni z deserów :)



Makaronowe naleśniki ze smażonymi jabłkami i cynamonem z przepisu Marthy Stewart :]

Tak dla wyjaśnienia :D
Całe placki z naleśników tniemy na długie paseczki. Tak żeby zrobić z nich "makaron"

Obraz22.jpg


Obraz20.jpg


Obraz21.jpg


Obraz19.jpg


Obraz18.jpg




Na sam koniec coś czym można naprawdę się najeść :D



Kasza kuskus ze smażoną cukinią i pomidorami z mojego własnego przepisu :D

Mini przepis  :P

Startą na tarce cukinię przysmażamy na małej ilości oliwy razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Po chwili smażenia dodajemy pomidory z puszki lub jak kto woli świeże,pokrojone.

Całość dusimy na patelni do momentu zredukowania soku z cukinii i pomidorów.

Przygotowany sos dodajemy do miękkiej już kaszy kuskus, a jako dodatek dodajemy sera feta i drobne przyprawy :]

Całość wygląda tak :P

Obraz17.jpg


Obraz14.jpg


Obraz15.jpg


Obraz13.jpg



To na dziś wszystko. Wszystkim życzę smacznego :D

Pozdrawiam Raspberrry :*
Pokaż wszystkie (6) ›
 

ifitisport
 
Jest jednym z przeciwutleniaczy, posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem.

Likopen występuje obficie w pomidorach, przepękli indochińskiej oraz innych czerwonych owocach (arbuzy, czerwone grapefruity, owoce dzikiej róży)

Ze względu na łatwą rozpuszczalność w tłuszczach, najlepiej przyswajalny przez człowieka w postaci przetworzonej poprzez podgrzanie z oliwą.

Pomidory są jedynym pożywieniem, które dzięki podgrzaniu zyskuje na wartości składników odżywczych, a nie na niej traci. Właśnie dlatego, że procesie podgrzewania likopen zwiększa swoją przyswajalność.

Nie dla ketchupu!

Uwielbiam, ale staram się jeść go jak najrzadziej, a najlepiej byłoby, gdybym zrezygnowała z niego zupełnie. Bowiem na łyżkę ketchupu przypadała łyżka... cukru! I nie wiem czy ma on cokolwiek wspólnego z pomidorami.

Zdjęcia pomidorów z własnej szklarenki, przedwczoraj zbierane, soczek wypity! Zaliczone ;)

Znacie jakieś ciekawe przepisy z użyciem pomidorów poza spaghetti   ;)


Zdjęcie-0031.jpg


Zdjęcie-0033.jpg
  • awatar aηoηyмoυs ☣: likopen :3 też coś o tym czytałam :3
  • awatar chocogirl: Pomidorki koktajlowe są dobre ;) Albo można pokroić pomidora na mał kawałeczki i dać na patelnię, a potem jajka i jest pyszna jajeczniczka ;)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

xirilla
 
Dzisiaj uruchomiłam moje nowe żelazko Philips PerfectCare Aqua. Jest naprawdę lekkie, dobrze się prowadzi. Uderzenie pary jest tak duże, że w mgnieniu oka rozprawia się z zagnieceniami. Wypróbowałam je też na ubraniach LaLuny. Prasowanie poszło zdecydowanie szybciej. I rzeczywiście nie ma obawy o temperaturę prasowania i zniszczenie delikatnych materiałów. Odstawiałam żelazko na deskę i jej nie przypaliło :D

Zosia dostała od siostry mojego męża sorter - domek z 9 elementami w rożnych kształtach. Ma już garnuszek, do którego wrzuca się klocki, ale w nim po prostu zdejmuje wieczko :) W tym nie ma tak łatwo. Na razie nie potrafi się nim bawić, zresztą zabawka jest przeznaczona dla trochę starszych dzieci, więc spokojnie poczeka na swoją kolej.

smiki-domek-2030-sorter-m-iext23908744.jpg


Od HiPP dostałam informację, że wygrałam nagrodę gwarantowaną przewidzianą dla pierwszych 3000 uczestników „EKOnkursu”, który był organizowany w Klubie Maluszka. Otrzymam od nich 8 kuponów rabatowych na wybrane produkty HiPP do realizacji w drogeriach Rossmann :) Mam nadzieję, że kupony będą dostosowane wiekowo do Zosi, w innym wypadku oddam je kuzynce, która ma 4 miesięczną córeczkę.

Kuszą mnie wyprzedaże kolekcji dziecięcych, oj kuszą. Wczoraj dostałam newsletter od maxmia.eu Jest promocja -30% na kolekcję wiosenno-letnią. Kod promocji WL2014, tak jakby ktoś chciał skorzystać :D Przed weekendem chcę się wybrać do Tesco i obejrzeć co zostało po wyprzedaży na dziale dziecięcym. Może też kupimy z mężem coś dla siebie. Po tym jak ostatnio kilkakrotnie przejrzałam szafę pozbywając się rzeczy pozostało w niej naprawdę niewiele :D

Jestem pozytywnie zaskoczona tym, jak Zosia zachowuje się po szczepieniu. Jakby nigdy nic, ufff. Moje kochane dziecko nauczyło się ostatnio 3 słów. Wprawdzie 2 z nich rozpoznaję tylko ja, ale to i tak duży sukces. Za kurkami biegającymi u dziadków woła "koko" i wskazuje na nie palcem. A kiedy pytam gdzie mama ma nosek, oczy, zęby itd. pokazuje i mówi "ni" - nos i "ko" - oko :) Nadal szaleje na zebrze-skoczku. Nauczyła się już sama na niego wsiadać i zsiadać! Jestem niesamowicie dumna!
Chciałam nakręcić filmik, ale funkcja nagrywania w moim telefonie jest słaba i w wysokiej rozdzielczości gubi obraz i go pikselizuje. Muszę się zaczaić z aparatem.

53eb3b938611d206med.jpg


Byliśmy dzisiaj u teściowej i pozwoliłam, żeby dała Zosi galaretkę z cukrem. Trochę się bałam, bo wiadomo - jeszcze nigdy tego nie jadła, no i ilość cukru! Ale zjadła jedną i po więcej nie sięgała. Rewolucji też żadnych nie było. No to czuję się rozgrzeszona.

Jeszcze chcę Wam pokazać nasze wczorajsze drugie śniadanie. Bardzo proste, ale pożywne i zdrowe. Zosia jadła to samo co my, tyle że bez dressingu. Zawsze prawie połowa z jej talerzyka ląduje na podłodze, więc nakładam więcej. Ile zje to jej :)

Brokuł, pomidorki cherry i jajko gotowane z dressingiem koperkowo-ziołowym.

brokuły.JPG


10417613_774045592640944_4187086838551690276_n.jpg
 

gotujzmalinka
 
Chyba większość lubi placki tortilli albo bułki pita.
Ja zakupiłam placki tortilli z myślą a zrobię tortillę z kurakiem i sosem czosnkowym. Ale oczywiście plan się zmienił i zrobiłam coś innego.

Mianowicie mięso mielone z nutą pomidorów. Podsmażyłam mięso na niewielkiej ilości oleju. Pokroiłam dwa duże pomidory malinowe w kostkę ale bez skórki. Wszystko razem dusiłam przez 10 minut dolewając literatkę wody. Wrzuciłam pół kostki warzywnej, sól i pieprz do smaku. A koniec dałam 2 łyżki bułki tartej. Zostawiłam do przestygnięcia.
Potem nasmarowałam troszkę tortillę moim sosem tzatziki rzuciłam porwany liść sałaty lodowej i na to mięsko. Zwinęłam to w jakby prostokąt chociaż można dołem podwinąć ciasto do środka i zawinąć trochę folią. Drugi sposób to maczanie kawałków placka w sosie.
Jeszcze nie próbowałam z pitą ale myślę że najlepiej się skomponuje z mięsem i sosem. Do pity włożyłabym dwa liście sałaty, 2-3 plasterki czerwonej cebulki i dać to mięsko a na górę starty ser żółty. Myślę że będzie bardzo bardzo dobre. Wypróbuję to napiszę co lepsze czy tortilla czy pita :)
 

bazikotek
 
Temperatura za oknem nie nastraja mnie na majówkowe spacery ani pikniki, ale żeby tradycji stało się zadość, wpis będzie jedzeniowy. Mam dziś parcie na żarcie (a kiedy nie mam, haha), więc zrobię podsumowanie różności, które ostatnio udało mi się wymodzić. Zapraszam do kuchni...

Bazikotek kitchen.jpg


Tarta szpinakowa z pomidorami i fetą

Ciasto:
* 150 g chudego twarogu
* 150 g margaryny
* 150 g mąki tortowej
* 1 jajko
* 2 łyżki zimnej wody
* szczypta soli

Farsz:

* opakowanie mrożonego szpinaku (lub świeży)
* 2 pomidory
* 1 cebula
* opakowanie sera feta
* kubek śmietany 18%
* 5 jajek
* 2 ząbki czosnku
* łyżka masła
* przyprawy (sól,pieprz,zioła prowansalskie,oregano,tymianek - co kto lubi)

Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy je na placek i wyklejamy nim formę na tartę (u mnie 30 cm średnicy), uprzednio posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Podpiekamy w temp. 180 stopni na mocno złoty kolor.
Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę, czosnek, dodajemy szpinak, przyprawiamy i smażymy tak długo aby odparować cały płyn.
Masę szpinakową wykładamy na podpieczoną tartę. Wokół brzegów układamy plastry pomidorów, posypujemy pokrojoną w kosteczkę fetą.
Jajka miksujemy ze śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wylewamy na farsz. Tartę zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 175 stopni.

Spinach Tart with feta.jpg

Moje wrażenia: tarta po upieczeniu była trochę mokra (pewnie przez ilość jajek ze śmietaną wylanych na wierzch, więc polecam zmniejszyć proporcje). Bardzo smaczna na zimno. Dodajcie przypraw! Przepis pochodzi z jakiejś kobiecej gazetki i jest dość "lajtowy".

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Drożdżowe paszteciki z mielonym mięsem

Ciasto:

* 4 szklanki mąki pszennej  + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
* 250 g masła albo margaryny
* 3 jajka
* 50 g świeżych drożdży
* 1/2 szklanki śmietany (jakakolwiek)
* 1/3 łyżeczki soli
* 1 łyżka cukru
* czarnuszka do posypania

Farsz:

* pół kg mielonego mięsa (może być takie z ugotowanej zupy np. barszczu)
* 1 średnia cebula
* 2 średnie ząbki czosnku
* 3-4 łyżki masła
* sól, pieprz, majeranek

Mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić na maśle. Dodać mięso i przyprawy. Przesmażyć krótko, aby wszystko dobrze się połączyło i odstawić do przestygnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, dołożyć pokrojone masło i rozetrzeć wszystko dłońmi aby nie było dużych grudek. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić aż się rozpuszczą.
Do mąki i masła dodać drożdże i pozostałe składniki - zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto nie musi leżeć i wyrastać, więc od razu można je podzielić na 8 kawałków i rozwałkowywać na prostokąty. Wzdłuż dłuższego boku, na środku, nakładać farsz i zwijać w rulonik. (Brzeg powinien znaleźć się pod spodem.) Ostrym nożem kroić na kilkucentymetrowe kawałki i układać na blasze. Górę można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami.
Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


Paszteciki z mięsem.jpg


paszteciki.jpg


Moje wrażenia: ciasto trzeba porządnie wyrobić (śmiało powyżywajcie się na nim z 15 min ;). Poza tym paszteciki są pyszne, a z czarnuszką idealne (wiecie, że ziarna czarnuszki mogą zastępować sól?). Przepis pochodzi stąd: www.daylicooking.pl/2013/12/paszteciki-z-miesem.html

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

A na koniec jeszcze parę ciekawostek. Słodyczki od babci, czyli toruński "piernik historyczny - Mieszczka" i oryginalna szkocka krówka.
Scottish Fudge.jpg

Japoński wafelek w czekoladzie (bardzo lekki, w smaku chrupkowo-kukurydziany) i coś do posypywania ryżu. Nie bardzo wiem jeszcze jak to spożyć, haha

Japanese sweets.jpg


I różne wynalazki ze sklepu z herbatą. Najdziwniejsze w smaku były chai latte - mleczne herbaty o smaku cynamonowo-waniliowym oraz imbirowa z trawą cytrynową. Mnie smakowały. Dla amatorów mleka w proszku.

słodycze niemieckie.jpg
  • awatar gość: A za mną od kilku dni chodzi tarta ze szpinakiem. Tylko nie miałam przepisu na farsz :) Bardzo Ci dziękuję za przepis - na pewno go wypróbuję :D Choć muszę przyznać, że paszteciki wyglądają bardzo smacznie... <idzie sprawdzić, czy jest w domu mielone mięso> ;)
  • awatar Bazikotek: @MPdoll: Och, to koniecznie powiedz jak wyszła :) Bardzo mi miło, że przepis się przyda. I smacznego też Ci życzę.
  • awatar SugarFirefly: Tarta bardzo mi smakowała, a paszteciki z barszczem czerwonym były przepyszne! Za to te herbaty mleczne wcale mi nie smakowały XD Ble..
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (11) ›
 

lalkazombie
 
Lalka Zombie: Wylądowałam wczoraj na pogotowiu, bo nic a nic mi ból brzucha nie przechodzi. Dostałam dwa zastrzyki, jeden nie działał w ogóle, po drugim przestało mnie mdlić. Ale za to mam teraz guzy po obu stronach dupy, na lewym pośladku wielkiego siniaka i ogólnie mój tyłek wygląda jak wielki, biały durszlak!

Dobrze, że chociaż ta wiosna nieśmiało wraca :P
Rzodkiew mi na balkonie ślicznie rośnie, porzeczka się przyjęła i wypuściła całkiem fajne listki. Na pomidory nadal czekam :P
1.jpg


2.jpg


3.jpg


4.jpg


5.jpg


6.jpg
 

muszka.fabulous
 
Uwielbiam tarty.
Uwielbiam od kiedy okazało się, że ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt końcowy bardzo pyszny.
Dziś przedstawiam Wam mój przepis na tartę z szpinakiem i pomidorem, ale jak ktoś nie lubi szpinaku to wystarczy zrobić ciasto i nałożyć na niego to lubimy.
Bo, tarty można jeść i na słodko i na słono :)

Zaczynamy od składników na ciasto:
... zapraszam na blog MUSZKA - tohavefabulousday.blogspot.com/(…)pyszna-tarta-ze-s…
DSC_1818.jpg
 

tasteofjoy
 
Roladki to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Chociaż faworytem są drobiowe, to i te ze schabu smakują doskonale. Tylko są twardsze.

DSC_0390.JPG

*SKŁADNIKI*

- ok. 6 plastrów schabu
- kulka mozzarelli (po 1 plasterku na każdy plaster schabu)
- 6 pomidorów suszonych
- sól, pieprz
- olej do smażenia

*Marynata*

- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- garść świeżego tymianku

*PRZYGOTOWANIE*

Mięso bardzo cienko rozbijamy. Składniki na marynatę mieszamy i nacieramy schab. Wkładamy na godzinę do lodówki.

Schab podsmażamy z obu stron aby się ściął (oczywiście można zawijać surowe mięso, ale trzeba wtedy długo je dusić, bo można się bardzo zdziwić znajdując surowe mięso po rozkrojeniu roladki, niestety schab to nie kurczak). Następnie solimy, pieprzymy i wykładamy na każdy plaster po kawałku mozzarelli i suszonym pomidorze. Zawijamy roladki (z kolei usmażone mięso ciężko się zawija) i spinamy wykałaczkami. Dusimy ok. 25-30minut. Ozdabiamy świeżym tymiankiem.

DSC_0402.JPG

*Dodatki*

- pomidor

- podsmażona/grillowana cukinia

- kasza gryczana z sosem (sos robimy na bazie pozostałości po smażeniu mięsa, zagęszczamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem).

DSC_0403.JPG

Smacznego.

:)
  • awatar Obywatelka Świata - : Uwielbiam zrobiłaś mi takiego smaka.
  • awatar gwiazd3czka91: mniam, pysznie to wygląda. Ja dziś dewolaaaj robię :)
  • awatar Dalia89: mmmm...zjadłabym :) nigdy nie robiłam i chętnie wypróbuję :)
Pokaż wszystkie (17) ›
 

magosia88
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 
Mam dla Was przepis na zupę pomidorową, która praktycznie nie wymaga pracy. Wiadomo, że ze świeżych pomidorów, czy chociażby takich z puszki smakuje inaczej, ale taka z koncentratem dobrze doprawiona również jest bardzo smaczna. Właśnie taką robię najczęściej.

ri.pinger.pl/(…)DSC_1674.JPG…
*SKŁADNIKI*

*Bulion*

- 2, 5 litra wody
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 mała pietruszka
- plaster selera
- por (kawałek ok. 5 cm)
- łyżeczka masła
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego

*Przyprawy do smaku*

- łyżeczka suszonej natki pietruszki
- sól, pieprz

*Dodatki*

- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- makaron
- ok. 3-4 łyżki śmietany 18%
- świeża natka pietruszki

ri.pinger.pl/(…)DSC_1679.JPG…
*PRZYGOTOWANIE*

Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę kroimy na połówki (wzdłuż), pozostałe warzywa wrzucamy do wody w całości. Dodajemy resztę składników na bulion i gotujemy ok. 35 minut na małym ogniu.

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i suszoną natkę. Gotujemy ok. 5 minut, po czym w kubeczku rozrabiamy śmietanę z wodą i solą, zaprawiamy zupę, dodajemy pieprz i sól w razie potrzeby.

Odstawiamy zupę na ok. 1h  żeby smaki się przegryzły.

DSC_1694.JPG

Makaron gotujemy osobno, wykładamy na talerz razem z marchewką z zupy i świeżą natką pietruszki. Zalewamy gorącą zupą.

*Uwagi*

1) Po ugotowaniu zawsze wyjmuję warzywa (poza marchewką) i przyprawy.

2) Tak garnek zupy spokojnie wystarczy na 2 dni dla czterech osób.

3) Zdecydowanie polecam koncentrat z Pudliszek, próbowałam inne i zupa była jak lura, a tego nawet 3/4 słoiczka wystarczy.

4) Polecam Wam zaopatrzyć się w suszoną natkę pietruszki. Zapewne większość z Wam jej nie posiada. Sama używam ją od około roku i bardzo często dodaję ją do zup. Świetnie poprawia smak.

5) Jeśli zupa jest zbyt kwaśna to można ją osłodzić łyżeczką cukru.

ri.pinger.pl/(…)DSC_1691.JPG…
Smacznego!

Pomidorowa z makaronem ulubiona...zaraz po rosole. :)
-------------------------------
Upss coś tu się dodało 2 razy :P Usunęłam poprzedni post z komentarzami, wybaczcie. :P
  • awatar Camillle.: Ja to uwielbiam rosołek i pomidorówkę, ale dopiero gdzieś tak od 3 lat :) Bo kiedyś rosół na obiad w niedziele kojarzył mi się z przymusem, a teraz nie wyobrażam sobie niedzieli bez tej zupy!
  • awatar 21świtezianka21: Zupa na maśle :/. Zdecydowanie wolę na mięsie :D
  • awatar Taste of Joy: @21świtezianka21: :P kiedyś gotowałam na kostkach bulionowych, ale zrezygnowałam po medialnym szumie :P teraz buliony warzywne i wszędzie masło upycham -tak babcia nauczyła :D a na mięsie jakoś nikt u mnie nie lubi, jedynie rosół,kapuśniak i krupnik :P
Pokaż wszystkie (16) ›
 

tasteofjoy
 
Plackożerca znów w akcji. Miesiąc bez placków, to miesiąc stracony. :[

*SKŁADNIKI - PLACKI (ok. 12 sztuk)*

- 1 średnia cukinia
- 50 g mąki (w razie potrzeby dodać więcej)
- 2 małe jajka (lub 1 duże)
- suszona bazylia
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Cukinię ścieramy na dużych oczkach, dodajemy rozkłócone jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.

Smażymy na oleju niewielkie placuszki z obu stron, aż ładnie się przyrumienią.

DSC_0513.JPG

*SOS POMIDOROWY*

- 3 średnie pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

Cebulkę siekamy i szklimy na oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do rondelka przekładamy pomidory, cebulę z czosnkiem, oliwę i ok. 1 łyżeczkę bazylii. Smażymy na średnim ogniu ok. 15 minut, aż pomidory się rozpadną. Solimy i pieprzymy do smaku.


DSC_0517.JPG

Placki podajemy z sosem pomidorowym.

DSC_0518.JPG


DSC_0523.JPG


DSC_0524.JPG

Smacznego! :)
  • awatar Alice in Wonderland 007: O kurde ale smakowite rzeczy :P coś niesamowitego jak ja lubię cukinię ale zapiekam ją w piekarniku i faszeruję mielonym mięsem i na to kładę ser oraz polewam sosem 1000 wysp :P Develeya
  • awatar Taste of Joy: @Alice in Wonderland 007: oj też kocham cukinię i to pod każdą postacią, ostatnio nawet surową jadłam :P zapiekaną uwielbiam, tylko robię mięso już w sosie, miałam wrzucić bo mam, ale jak zwykle robię na oko i nie wiem później jakie składniki podać :P a sos cholera wyszedł mi taki dobry jak nigdy :/
  • awatar Dillerka Czekolady: Wygląda niezwykle apetycznie :) Mam ochotę przygotować coś smacznego, za każdym razem gdy tylko czytam Twoje wpisy :P
Pokaż wszystkie (10) ›
 

dlasmaku
 

po.jpg


“ - "wrzucić cebulę, czosnek...”


 - Coś do mnie mówiłaś?
 - Nie, nie... przepis sobie czytam.
 - A... a co dobrego robisz?
 - Zupę, co ma ponoć wszystkie zupy pod sobą. "

Zupa pomidorowa jest jedną z moich ulubionych zup, a z tego przepisu faktycznie wychodzi przepyszna. Pomidory zapiekane w piekarniku są niezwykle aromatyczne, pachnące i aksamitne w smaku. Naprawdę warto ugotować tę zupę!

|Z tej zupy możemy przyrządzić również pyszny sos do makaronu. Wystarczy, że pracę zakończymy na drugim etapie|


Składniki na 4 porcje:

- 6-8 średnich [900 g] pomidorów, posiekanych
- 2 ząbki [10 g] czosnku
- 1 łyżka [10 g] oliwy z oliwek
- 1 duża [12- g] cebula, posiekana
- 1 czerwona [ok. 200 g] papryka, posiekana
- 4 [ok. 180 g] marchewki, posiekane
- 2 i 1/3 szklanki [600 ml] bulionu warzywnego (może być z kostki)
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza.
2. Na dużą blachę do pieczenia wrzucić cebulę, czosnek, pomidory, paprykę i marchewkę. Skropić oliwą. Obficie doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piec przez 40 minut.
3. Po 40 minutach wyjąć z piekarnika. Wlać bulion z warzyw i zamieszać, zeskrobując z dna blachy przypieczone warzywa,
4. Przelać zawartość do robota kuchennego i zetrzeć na gładką masę.
5. Przelać do garnka i podgrzać na małym ogniu. Sprawdzić smak i doprawić.

+ Warto podawać z chrupiącym chlebem. Smakuje jeszcze lepiej. :)

Smacznego.

Screenshot_1.png


Źródło przepisu: książka pt. "Niskotłuszczowe dania. 101 sprawdzonych przepisów. "

Adres do przepisu na blogu: dlasmaku.com/(…)59-zupa-krem-z-pieczonych-pomidorow…

Figi, figi, figi. Uwielbiam te owoce, a w Chorwacji rosną wszędzie.
Nic tylko chodzić, zrywać i jeść. :)
Jak wrócę do domu, to dodam przepis na coś bardzo pysznego z figami.
Coś co nawet można robić na urlopie, bo przyrządzenie tego wymaga od nas góra 10 minut.
Jem to teraz codziennie na śniadanie.
Co to będzie? Zgadnijcie.
A tymczasem ja Was ściskam i pozdrawiam. ♥
Natalia
 

tasteofjoy
 
Kolejna odsłona pomidorowych szaleństw...

DSC_1793.JPG

*SKŁADNIKI*

- pomidory
- ser żółty
- majonez
- śmietana
- czosnek
- szczypiorek
- sól, pieprz

DSC_1798.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

1) Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
2) Ser ścieramy na drobnych oczkach.
3) Śmietanę mieszamy z majonezem 1:1, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz ( w razie potrzeby można posolić).
4) Szczypiorek drobno kroimy.
5) Na talerzu wykładamy pomidory, smarujemy sosem, posypujemy startym serem i szczypiorkiem.

Przystawka smakuje dobrze zarówno sama, jak i z chlebem. Dbający o linię mogą przygotować sos na bazie jogurtu lub samej śmietany.

DSC_1795.JPG

Smacznego :D
Pokaż wszystkie (12) ›
 

tasteofjoy
 
To mój hit. Jeden z trzech, bo trzy wersje znam, trzy robię równie często i wszystkie trzy uwielbiam do tego stopnia, że nie potrafię wybrać. Dziś mam dla Was 'propozycję namber łan'.

DSC_1582a.jpg

*SKŁADNIKI* (Podam Wam w przybliżeniu na porcję taką jak na talerzu, ale jak coś pozmieniacie nic się nie stanie, w końcu to nie ciasto).

- 3 pomidory
- 3 jajka ugotowane na twardo
- ok. 100 g żółtego sera
- pęczek szczypiorku
- majonez
- sól, pieprz

*PRZYGOTOWANIE*

1) Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy w plasterki.

2) Jajka i ser żółty ścieramy osobno na dużych oczkach.

3) Szczypiorek drobno kroimy.

Plasterki pomidorów układamy na talerzu. Każdy smarujemy majonezem oraz solimy i pieprzymy. Posypujemy startym jajkiem, a następnie szczypiorkiem i serem żółtym. Na wierzchu rozkładamy po małej kupce majonezu.

DSC_1583.JPG

Na drugie śniadanie, na kolację, na przyjęcia, jako przystawka. W połączeniu z pajdą chleba smakuje idealnie.

Majoneeez... :[
Pokaż wszystkie (13) ›
 

tasteofjoy
 
Wszystkim dobrze znana przystawka/przekąska/lekka kolacja (zwał jak zwał). Świetnie prezentuje się na stole i jest nieodłączną częścią zestawu jaki serwuję gościom. Sama również uwielbiam to połączenie. Już sam widok cieszy oczy.

DSC_0998.JPG

*Co potrzebujemy?*

- kulkę mozzarelli
- 2 pomidory
- kilka listków świeżej bazylii
- suszoną bazylię i oregano
- sól, pieprz
- oliwę z oliwek

DSC_1000.JPG

*Przygotowanie*

Dokładnie myjemy pomidory ( w tym przypadku skórki nie obieram, bo lepiej zachowują kształt, ale to już kwestia indywidualnych preferencji) i kroimy na cienkie plasterki. Mozzarellę również kroimy na cienkie plasterki. Naprzemiennie układamy pomidory i ser. Z wierzchu oprószamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Polewamy oliwą z oliwek. Dekorujemy świeżą bazylią.

DSC_1002.JPG

*Moje rady*

Do przygotowania tej przystawki świetnie sprawdza się pewien kuchenny gadżet - *spryskiwacz do oliwy*, dzięki któremu uzyskujemy mgiełkę pokrywającą całość, a nie ociekającą oliwą. Dla mnie jest to zbawienne urządzenie, bo wcześniej wylewałam z butelki nieplanowane ilości.

DSC_1004.JPG
  • awatar Obywatelka Świata - : Jedno z moich ukochanych dań
  • awatar Sepression: Czy jestem jedyną osobą która nigdy nie jadła? ;) Nie lubie pomidorów :(
  • awatar vividness: oryginalnie zwał Caprese!:)
Pokaż wszystkie (15) ›
 

raspberrry
 
Cześć :)

22 lipiec,słońce,bruschetta i wakacje :*
Dziś mam bardzo pozytywny dzień.Wpis miał być nieco wcześniej,ale postanowiłam zrobić bruschette. I trochę mi zeszło :D

Tak więc dzisiaj przedstawię Wam zestaw,nie wiem za bardzo pod jaką kategorię go zakwalifikować. Moje pierwsze skojarzenie,dobry zestaw na koncert :*
Nie wiem,oceńcie sami :P

Szorty i biały tshirt - podstawa mojego zestawu. Do całej stylizacji dobrałam brązową torbę z frędzlami i wiązane buty open toe,niedawno kupione w H&M za 30zł na wyprzedaży, a także nie zapomniałam o złotych dodatkach i okularach :*


Obraz4.jpg


Obraz3.jpg



Obraz2.jpg



I buciki :*

Obraz1.jpg



Tak jak Wam wspominałam, zrobiłam przed chwilą pyszną i świeżą bruschettę.
Świeże pomidory,czosnek,bazylia, a także mozarella. Po połączeniu te składniki dąją pyszną grzankę,pochodzącą z Włoch.

Flaga_Wlochy.jpg


BRUSCHETTA jest to grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii

TO MOJA WERSJA :*

Obraz5.jpg


Obraz6.jpg


Obraz7.jpg


Obraz8.jpg


Pozdrawiam i zapraszam do częstowania się moją grzanką :]
  • awatar veronica31: Hej Świetny blog,aż miło się go ogląda i czyta. ;] Mam prośbę: możesz dać temu zdjęciu 5 gwiazdek: konkursfotograficzny.sslpro.pl/photos/show/pid/38839 ? Jest to Mój kotek,który bierze udział w konkursie,gdzie nagrodą główną jest to,że Jego zdj. zostanie umieszczone w kalendarzu na 2014 rok i bardzo bym chciała,by wygrał,ale musi mieć jak najwięcej głosów .
  • awatar shock carrie: Gdzie kupiłaś torebkę ? :)
  • awatar Coldi: Smakowicie wygląda, mniami :)
Pokaż wszystkie (5) ›
 

 

Kategorie blogów