Wpisy oznaczone tagiem "ryba" (312)  

tasteofjoy
 

DSC_3238.JPG

*SKŁADNIKI (3 sztuki)*

- płat pstrąga łososiowego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g szpinaku (może być mrożony, rozdrobniony)
- łyżeczka suszonych płatków chili
- sól
- pieprz
- tymianek
- sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko

DSC_3242.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

1) Za pomocą pęsety usuwamy wszystkie ości z ryby, a następnie ostrym nożem zdejmujemy skórę. Rybę porcjujemy. Opłukane kawałki skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki.

2) Szpinak rozmrażamy, doprawiamy łyżką śmietany, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Odciskamy nadmiar wody (ręcznie/na sitku) lub porządnie odparowujemy.

3) Ciasto francuskie dzielimy na 6 kawałków. Połowę z nich nacinamy po skosie.

4) Na kawałki ciasta wykładamy szpinak, na którym układamy rybę, oprószamy ją solą i pieprzem, odrobiną tymianku oraz suszonym chili. Przykrywamy całość ponacinanymi kawałkami ciasta i dokładnie zlepiamy brzegi (najlepiej docisnąć mocno widelcem).

5) Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.

6) Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.

DSC_3249.JPG

Podajemy z sosem koperkowym (jogurt naturalny + koperek+ sól + pieprz + odrobina wody).

DSC_3254.JPG


DSC_3260.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar Tippel: kurczę, jakie pyszności :) aż ślinka cieknie...
  • awatar amitié.: o mniam, muszę kiedyś wypróbować :D
  • awatar *Small me*: wow ale pysznie wygląda :)
Pokaż wszystkie (17) ›
 

tatuaze24
 
tatuaze-wzory.com/(…)kolorowe-ryby-i6078.html…
ryba, tatuaż, tatuaże ryby zawsze chciałem mieć akwarium no i mam
 

slimexistence
 
Witajcie. Nie mam dzisiaj jakiegoś super pomysłu na posta, więc dodaję przepis i pomysły na zimowe outfity właściwie tylko jako pretekst żeby opowiedzieć wam tą sytuację.

Przepis jest akurat bardzo ciekawy i też super prosty, no ale u mnie skomplikowanych przepisów raczej nie znajdziecie. Idealny na obiad.
Ryba.
Kupujemy zwykłe mrożone filety, rozmrażamy, posypujemy vegetą, zawijamy w sreberko i do piekarnika. Pyszna i zdrowa! Jest fajną alternatywą na obiad zamiast jakiegoś tłustego, smażonego kotleta <ja nie jem mięsa> no i można właśnie do niej zrobić jakieś ziemniaki i surówkę, ale ja ziemniaków również nie jadam. Dużo bardziej wolę wziąć kromkę żytniego chleba i mój tajny składnik dzięki któremu wszystko lepiej smakuje czyli ketchup ;3

070820133126.jpg


Teraz czas na outfity. Ja mam z tym bardzo często problem szczególnie zimą gdy chcę żeby było ciepło ale jednocześnie fajnie, a jakoś tak sweter i jeansy to czasami jest dla mnie tak... za przeciętnie. Dlatego skomponowałam coś w moim stylu ;>


l.jpg


A skoro mowa o przeciętności...

10961985_878507348867487_1386145719_n.jpg

hahahah przepraszam ale jebłam XD

A teraz sobie pogadam o takiej śmiesznej.. może nie tyle śmiesznej co trochę dziwnej sytuacji. Jakiś czas temu, nawet nie bardzo wiem kiedy idąc centralnym zaczepił mnie jakiś facet i powiedział coś w stylu, że chciał jechać do Gdyni i mu zabrakło 4 zł na bilet. Chyba coś takiego. Ja, jako że szłam szybko i byłam zamyślona, bo często tak mam, że gdzieś idę wiem po co, a że jestem sama to jakoś się tak zamyślam i znajduję w swoim świecie,także jak on mnie tak wyrwał z rozmyślań to ja odpowiedziałam na szybko, że przykro mi nie mam pieniędzy czy coś. Facet nie był jakimś żulem, nie wyglądał też biednie. No ale co ciekawe zapadł mi jakoś w pamięć, bo potem rozmyślałam nad tym, że może to było naprawdę i powinnam dać, jakim to ja jestem złym człowiekiem; że gdyby mi zabrakło to też wstydziłabym się podejść itd. No i dzisiaj, dacie wiarę! podszedł do mnie ten sam facet! I opowiedział tą samą historię! Nic dziwnego, bo to było praktycznie w tym samym miejscu chociaż kawałek dalej. Nie wiem co ja mam o tym myśleć. Pierwsza myśl - no zwykły oszust i naciągacz! Ale potem gdy opowiedziałam to pewnej osobie zbiła mnie z tropu, bo powiedziała, że może jest biedny ale wstydzi się podejść i poprosić np. 2 zł na chleb, więc wymyślił taką bajeczkę. Ale serio?! Chyba jak ktoś jest aż tak zdesperowany, bo naprawdę jest no nie wiem.. głodny to powiedziałby prawdę.
Really, ja już nic nie wiem ;x
  • awatar BARB Inspirations: aaa to słaby naciagacz skoro wraca na miejsce zbrodni :D słyszałam o chłopaku który wbija do pociągu dzień w dzień z tym samym tekstem, Ci co go znają olewka i śmiech z tych którzy dają się nabrać :p a co do kurtek - Bershka, niestety robi klony.
  • awatar gość: A ryba to nie mięso??? A facet naciągacz, nie przejmuj się, we Wrocławiu była kiedyś babka która z płaczem i lamentem chodziła po przedziałach i próbowała wyciągnąć pieniądze,chcieliśmy jej pomóc ale na szczęście ktoś ją poznał i zdemaskował oszustkę. :/
  • awatar make*yourself*proud: Mmm, pyszna rybka chyba się skuszę :>
Pokaż wszystkie (7) ›
 

kajszandoo
 
kajszandoo: Meine Abendessen :
WP_20150124_18_44_12_Pro.jpg



Om nom nom nom

Edit: Ich esse halb diese mahlzeit :) Und trinke obsttee :)
  • awatar gość: Ryba, mięso, jajka... Tak wszystko na raz? :D Ale bardzo ładnie wygląda :)
  • awatar kajszandoo: @Lady Green: A pewnie, trzeba sie dobrze odżywiać :D
  • awatar gość: @kajszandoo: Nie no, oczywiście, zgadzam się z Tobą, ale dasz radę tak mieszać/łączyć? Bo ja bym chyba nie mogła :D
Pokaż wszystkie (5) ›
 

ekogroup
 
www.ekogroup.info/13559/jaka-ryba-na-swieta/ - Grudniowe święta są okresem, kiedy na naszych stołach najczęściej pojawiają się dania z ryb. Organizacja ekologiczna WWF Polska zachęca do korzystania ze specjalnego poradnika rybnego, który pomoże w podejmowaniu świadomych ekologicznie w
 

ruda.brunetka
 
Ruda okularnica:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Podstawowy - najłatwiejszy przepis na pastę z makreli. Idealna na śniadanie lub kolację.

DSC_2688.JPG

*SKŁADNIKI*

- 1 średnia makrela
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2  średnie ogórki kiszone
- pół średniej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżka majonezu
- 1-2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- natka pietruszki (opcjonalnie)

*PRZYGOTOWANIE*

Makrelę dzielimy na małe kawałeczki, starannie wybierając ości. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i odciskamy nadmiar soku. Cebulę i jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy musztardę, majonez, śmietanę, pieprz i sól (jeśli to konieczne). Dokładnie mieszamy.

Podajemy z pieczywem. Posypujemy świeżą natką pietruszki.

DSC_2684.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar robietopopolsku: baaaaaardzo lubię :)
  • awatar Bborce: Pastę z makrelii U W I E L B I A M :D
  • awatar Lanzarote: Ale mi zrobiłaś ochotę!
Pokaż wszystkie (13) ›
 

panna-z-ksero
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

fashionbyfit
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 
Pomysł na obiadek inspirowany powiedzonkiem "Róbta, co chceta"...więc zrobiłam, a właściwie nie to co chciałam, ale z tego co miałam. :P


DSC_1069.jpg

*Marynata do ryby (1 duży filet rybny; 3-4 niewielkie kawałki)*

- pół czerwonej papryki (pokrojona w drobną kosteczkę)
- garść posiekanej naki pietruszki
- posiekany czosnek (1-2 ząbki)
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, odrobina chili
-oliwa

*Dodatki*

1) pomidory + zioła dalmatyńskie
2) ziemniaki, cebula + oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie

DSC_1070.jpg

Pokrojone pomidory posypujemy ziołami dalmatyńskimi.

DSC_1073.jpg

Rybę z warzywami pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Jeśli mamy duże kawałki ziemniaków, rybę możemy dodać później lub przykryć ją folią.

DSC_1085.jpg

Podajemy z sosem musztardowym (śmietana/jogurt, majonez, musztarda, sól, pieprz).

DSC_1086.JPG


DSC_1094.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar Coldi: Pysznie wygląda :) Ogólnie ryb nie lubię, ale chyba się skuszę na Twój przepis :P
  • awatar Miranda_87: Rybka wyglada pyszne!
  • awatar pat18s: jak pysznie :)
Pokaż wszystkie (9) ›
 

pakamera.pl
 
Duza ryba z bardzo
duza
paszcza- pojemnik na
cukierki,
drobiazgi...  
dlugosc :26m,
wysokos.... Wiecej zdjec tutaj www.pakamera.pl/rzezba-pojemna-ryba-nr1067685.htm
 

lalkazombie
 
Wrzesień, koniec wakacji, koniec lata i koniec luzu. Na otarcie łez sobie te ryby powspominam :)

Miałam fart i udało mi się przyłapać panów rybaków w akcji :D Akurat przybili do brzegu.

IMG00141.jpg


IMG00142.jpg


IMG00144.jpg


IMG00145.jpg


IMG00146.jpg


IMG00147.jpg


A takie cudeńko pożarłam.


10521754_637851549667606_8993923992049417358_o.jpg


I wiem, wiem, surówki do siebie nie pasują, ale mój układ trawienny bardzo mnie ogranicza.
Pokaż wszystkie (3) ›
 

raspberrry
 
Cześć :)


Po kilku godzinnej podróży i przeprawie promowej dotarłam na miejscu. I takim sposobem ŚWINOUJŚCIE wita po raz drugi :)

Obraz9.png


Zapraszam na małą fotorelację :)

Piątek -  dzień przyjazdu

Obraz6.jpg


Zbliżamy się :)

Obraz8.jpg


Obraz7.jpg


Krótki postój :]

Obraz5.jpg


Obraz4.jpg


Obraz2.jpg


Obraz3.jpg


Obraz1.jpg


Kierunek -> PROM

Obraz32.jpg


Na promie ;)

Obraz34.jpg


Obraz30.jpg


Obraz33.jpg


Obraz29.jpg


Obraz31.jpg


Kolacja :)

Obraz26.jpg


Obraz25.jpg


Obraz24.jpg


Sobota - dzień drugi

BAŁTYK <3

Obraz23.jpg


Na plaży :*

Obraz18.jpg


Mewy :)

Obraz20.jpg



Obraz21.jpg


:*

Obraz19.jpg


Kanapka z rybką :P
Bułka,sałata,cebula i śledź :) Mniam :D

Obraz16.jpg


Obraz15.jpg


I największa ZAGADKA dnia dzisiejszego |:

Obraz14.jpg


Obraz12.jpg


Obraz13.jpg


Jak ON to robi ???

“Medytacja połączona z lewitacją”



Narazie to wszystko :)
Przesyłam buziaki wprost z nad morza, zaraz idę posiedzieć na plaży :*

Pozdrawiam
  • awatar Mad Nina Blog: Kiedys widziałam w internecie zdjecie jak dokładnie oni lewitują. Podobno w tym "kijku" jest metalowy drut który przechodzi przez rękw i tworzy takie mini krzesełko na którym on siedzi :) Miłego wypoczynku:)
  • awatar Coldi: Świetna relacja :) W długi weekend byłam w Niemczech i tam jadłam podobną bułkę, z tym, że zamiast sałaty był ogórek :)
  • awatar kruk55: świetne fotki
Pokaż wszystkie (8) ›
 

kamienna
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

kamienna
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Pyszny obiadek, który nie wymaga dużego nakładu pracy. Ryba w połączeniu ze słodką marchewką to jeden z moich ulubionych smaków.

DSC_4601.JPG

*Co potrzebujemy*

*1) Ziemniaki* (obrane, pokrojone ma małe kawałki, obtoczone w marynacie z oleju, soli, pieprzu, curry i ziół prowansalskich).

*2) Marchewka + por* (marchew obrana i pokrojona w słupki, por pokrojony w drobną kostkę; wszystko razem zamarynowane w odrobinie oleju z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich).

*3) Filet ze świeżej tilapii* (oprószony solą i pieprzem, skropiony sokiem z cytryny; z odrobiną masełka, posiekanego czosnku i koperku).

DSC_4605.JPG

*Wszystko razem zapiekamy ok. 40 minut (aż ziemniaki będą miękkie) w temperaturze 180 stopni.*

DSC_4606.JPG

*Uwagi*

Świeże filety tilapii można nabyć w Biedronce. Opakowanie 3 sztuki ok. 10zł. :]

DSC_4609.JPG

*Smacznego!* :)
Pokaż wszystkie (25) ›
 

kobietamag.pl
 
Bogaty w witaminy tuńczyk podbija serca Polaków i na stałe zagościł na naszych stołach. Możliwości przyrządzenia tego zdrowego skarbu morza jest wiele, więc bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie. - kobietamag.pl/tunczyk-jedna-z-najzdrowszych-ryb/
Tunczyk.jpg
 

tasteofjoy
 
Mogłabym rzec, że dopiero co wyłowiona, a już trafiła na ruszt...Po drodze musiała przejść przez ceremoniał patroszenia. Sąsiad, z zamiłowania rybak, gest ma, zawsze podrzuci jakąś rybę, to i wybrzydzać nie wypada. Jakoś przebrnęłam przez mordęgę z łuskami, a następnie bebechami...Próbowałam polewania octem, skrobania tarką do warzyw, ba! nawet maszynką jednorazówką goliłam dziada...skończyło się na tradycyjnym małym nożyku, który okazał się niezastąpiony, a drobne łuski ogoliłam na gładko. :D Wypatroszona rybka, to już poezja.


DSC_4129.JPG

*SKŁADNIKI*

- 1 świeża patroszona ryba ( u mnie sandacz)
- 1/3 kostki miękkiego masła
- 1/2 pęczka koperku
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

*Dodatki*

- sos śmietanowy (śmietana, majonez, sól, pieprz)
- pieczone ziemniaki

DSC_4131.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie oprószamy ją z każdej strony solą i pieprzem.

Większość koperku siekamy i mieszamy z masłem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Wnętrze ryby wypełniamy koperkowym masłem. Na wierzchu układamy plastry cytryny i resztę świeżego koperku.

Rybę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy (razem z ziemniakami) ok. 40-50minut w 180 stopniach.

DSC_4132.JPG


DSC_4134.JPG

Podajemy z ziemniakami i sosem.

DSC_4138.JPG

Smacznego! :)
  • awatar Humraa: ojo :D nie lubie ryb z oczami :o
  • awatar frezja008: Pycha, uwielbiam ryby :)
  • awatar Taste of Joy: @Humraa: wydłubanie oczu było ponad moje siły :o :o :o
Pokaż wszystkie (16) ›
 

tasteofjoy
 
*SKŁADNIKI (6 porcji)*

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1-2 filety rybne ( u mnie jeden duży)
- 1 marchewka pokrojona w julienne (cienkie słupki)
- pół małej cukinii
- kawałek pora (ok. 10 cm)
- garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- oliwa
- sól, pieprz

DSC_3532.jpg

*PRZYGOTOWANIE*

Rybę kroimy na sześć kawałków i oprószamy solą. W miseczce mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Nacieramy rybę marynatą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Marchewkę kroimy w słupki, por w drobną kostkę, a cukinię w półplasterki. Wszystkie warzywa dusimy na patelni, aż zmiękną. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

DSC_3537.jpg

Płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 części. Nacinamy boki. Na środku układamy farsz warzywny i kawałek ryby. Sklejamy paski ciasta, a po wierzchu smarujemy rozkłóconym jajkiem.

DSC_3551.JPG

Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.

DSC_3552.JPG

Możemy spożywać jako przekąskę, jak i obiad uzupełniony np. ziemniakami.

Świetnie komponuje się z sosem czosnkowym.

DSC_3617m.jpg

Smacznego! :)
Pokaż wszystkie (11) ›
 

 

Kategorie blogów