Wpisy oznaczone tagiem "ryba" (316)  

tasteofjoy
 
Skromny zbiór tego, co gościło u mnie ostatnio na talerzu... :)

*Placki ziemniaczane* - moje plackowe naj naj naj.

vcaokfh.jpg

*Zupa czosnkowa* - tasteofjoy.pinger.pl/m/20414449

czosnek.jpg

*Mini tarty z ciasta francuskiego + paluchy ze słonecznikiem*

** tasteofjoy.pinger.pl/m/22060847
** tasteofjoy.pinger.pl/m/19358686

uppanbs.jpg

*Pstrąg z pieczonymi warzywami*

jbnaovq.jpg

*Zupa dyniowa z sokiem pomarańczowym, imbirem i chili*

iofiddm.jpg

*Botwinka + rabarbar*

euotyio.jpg

*Wiosenne bułeczki*

uhqjcea.jpg


urpogij.jpg

*Tydzień Grecki w Lidlu*

Szpinakowe poduchy kupuję przy każdej greckiej akcji (serowe mi nie smakują). Polecam.

cnooffm.jpg

*Serowe misie*  z Biedronki. Hit ostatnich tygodni. Kanapki z takim misiem smakują o niebo lepiej. :D

mkhmscx.jpg

*No to FRUGO!*

uexgiim.jpg
Pokaż wszystkie (23) ›
 

tasteofjoy
 
Za każdym razem przechodziłam obok Biedronkowych zamrażarek spoglądając w stronę ryby, której smaku nie znałam. W końcu skusiłam się na małą porcję. Steki są mrożone i pakowane pojedynczo. Cena jednego to około 3-4 złote.

I jak wrażenia? Sama nie wiem. Mięso delikatne, sprężyste, odrobinę gumowate, ale sam smak nie przypadł mi do gustu (gorzki posmak). Może kiedyś kupię ponownie, by zrobić stek w wersji cytrynowej.

grwkbpe.jpg

*ZESTAW*

1) Stek z rekina w marynacie czosnkowo-pietruszkowej

2) Tymiankowe puree ziemniaczane (ziemniaki, masło, śmietana, tymianek świeży, sól, pieprz, gałka muszkatołowa)

3) Pieczone pomidorki na gałązce (można podpiec na patelni)

DSC_3172.JPG

*Próbowaliście kiedyś rekina? Jak wrażenia?*
  • awatar Haniya: Jadlam w knajpie, dobre, ale bez szalu
  • awatar Małgoo: Nie tak świadomie, bo mi moja wtyka w akwarium gdyńskim zabroniła.
  • awatar Taste of Joy: @Małgoo: niezdrowe co nie? coś czytałam, że zawierają dużo rtęci i żeby nie jeść...ale chyba nie zaszkodzi, jak raz zjadłam by poznać smak :/
Pokaż wszystkie (11) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 

DSC_3238.JPG

*SKŁADNIKI (3 sztuki)*

- płat pstrąga łososiowego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g szpinaku (może być mrożony, rozdrobniony)
- łyżeczka suszonych płatków chili
- sól
- pieprz
- tymianek
- sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko

DSC_3242.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

1) Za pomocą pęsety usuwamy wszystkie ości z ryby, a następnie ostrym nożem zdejmujemy skórę. Rybę porcjujemy. Opłukane kawałki skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki.

2) Szpinak rozmrażamy, doprawiamy łyżką śmietany, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Odciskamy nadmiar wody (ręcznie/na sitku) lub porządnie odparowujemy.

3) Ciasto francuskie dzielimy na 6 kawałków. Połowę z nich nacinamy po skosie.

4) Na kawałki ciasta wykładamy szpinak, na którym układamy rybę, oprószamy ją solą i pieprzem, odrobiną tymianku oraz suszonym chili. Przykrywamy całość ponacinanymi kawałkami ciasta i dokładnie zlepiamy brzegi (najlepiej docisnąć mocno widelcem).

5) Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.

6) Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.

DSC_3249.JPG

Podajemy z sosem koperkowym (jogurt naturalny + koperek+ sól + pieprz + odrobina wody).

DSC_3254.JPG


DSC_3260.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar Tippel: kurczę, jakie pyszności :) aż ślinka cieknie...
  • awatar amitié.: o mniam, muszę kiedyś wypróbować :D
  • awatar *Small me*: wow ale pysznie wygląda :)
Pokaż wszystkie (17) ›
 

tatuaze24
 
tatuaze-wzory.com/(…)kolorowe-ryby-i6078.html…
ryba, tatuaż, tatuaże ryby zawsze chciałem mieć akwarium no i mam
 

slimexistence
 
Witajcie. Nie mam dzisiaj jakiegoś super pomysłu na posta, więc dodaję przepis i pomysły na zimowe outfity właściwie tylko jako pretekst żeby opowiedzieć wam tą sytuację.

Przepis jest akurat bardzo ciekawy i też super prosty, no ale u mnie skomplikowanych przepisów raczej nie znajdziecie. Idealny na obiad.
Ryba.
Kupujemy zwykłe mrożone filety, rozmrażamy, posypujemy vegetą, zawijamy w sreberko i do piekarnika. Pyszna i zdrowa! Jest fajną alternatywą na obiad zamiast jakiegoś tłustego, smażonego kotleta <ja nie jem mięsa> no i można właśnie do niej zrobić jakieś ziemniaki i surówkę, ale ja ziemniaków również nie jadam. Dużo bardziej wolę wziąć kromkę żytniego chleba i mój tajny składnik dzięki któremu wszystko lepiej smakuje czyli ketchup ;3

070820133126.jpg


Teraz czas na outfity. Ja mam z tym bardzo często problem szczególnie zimą gdy chcę żeby było ciepło ale jednocześnie fajnie, a jakoś tak sweter i jeansy to czasami jest dla mnie tak... za przeciętnie. Dlatego skomponowałam coś w moim stylu ;>


l.jpg


A skoro mowa o przeciętności...

10961985_878507348867487_1386145719_n.jpg

hahahah przepraszam ale jebłam XD

A teraz sobie pogadam o takiej śmiesznej.. może nie tyle śmiesznej co trochę dziwnej sytuacji. Jakiś czas temu, nawet nie bardzo wiem kiedy idąc centralnym zaczepił mnie jakiś facet i powiedział coś w stylu, że chciał jechać do Gdyni i mu zabrakło 4 zł na bilet. Chyba coś takiego. Ja, jako że szłam szybko i byłam zamyślona, bo często tak mam, że gdzieś idę wiem po co, a że jestem sama to jakoś się tak zamyślam i znajduję w swoim świecie,także jak on mnie tak wyrwał z rozmyślań to ja odpowiedziałam na szybko, że przykro mi nie mam pieniędzy czy coś. Facet nie był jakimś żulem, nie wyglądał też biednie. No ale co ciekawe zapadł mi jakoś w pamięć, bo potem rozmyślałam nad tym, że może to było naprawdę i powinnam dać, jakim to ja jestem złym człowiekiem; że gdyby mi zabrakło to też wstydziłabym się podejść itd. No i dzisiaj, dacie wiarę! podszedł do mnie ten sam facet! I opowiedział tą samą historię! Nic dziwnego, bo to było praktycznie w tym samym miejscu chociaż kawałek dalej. Nie wiem co ja mam o tym myśleć. Pierwsza myśl - no zwykły oszust i naciągacz! Ale potem gdy opowiedziałam to pewnej osobie zbiła mnie z tropu, bo powiedziała, że może jest biedny ale wstydzi się podejść i poprosić np. 2 zł na chleb, więc wymyślił taką bajeczkę. Ale serio?! Chyba jak ktoś jest aż tak zdesperowany, bo naprawdę jest no nie wiem.. głodny to powiedziałby prawdę.
Really, ja już nic nie wiem ;x
  • awatar BARB Inspirations: aaa to słaby naciagacz skoro wraca na miejsce zbrodni :D słyszałam o chłopaku który wbija do pociągu dzień w dzień z tym samym tekstem, Ci co go znają olewka i śmiech z tych którzy dają się nabrać :p a co do kurtek - Bershka, niestety robi klony.
  • awatar gość: A ryba to nie mięso??? A facet naciągacz, nie przejmuj się, we Wrocławiu była kiedyś babka która z płaczem i lamentem chodziła po przedziałach i próbowała wyciągnąć pieniądze,chcieliśmy jej pomóc ale na szczęście ktoś ją poznał i zdemaskował oszustkę. :/
  • awatar ♥Hello♥: Mmm, pyszna rybka chyba się skuszę :>
Pokaż wszystkie (7) ›
 

kajszandoo
 
kajszandoo: Meine Abendessen :
WP_20150124_18_44_12_Pro.jpg



Om nom nom nom

Edit: Ich esse halb diese mahlzeit :) Und trinke obsttee :)
  • awatar gość: Ryba, mięso, jajka... Tak wszystko na raz? :D Ale bardzo ładnie wygląda :)
  • awatar kajszandoo: @Lady Green: A pewnie, trzeba sie dobrze odżywiać :D
  • awatar gość: @kajszandoo: Nie no, oczywiście, zgadzam się z Tobą, ale dasz radę tak mieszać/łączyć? Bo ja bym chyba nie mogła :D
Pokaż wszystkie (5) ›
 

ekogroup
 
www.ekogroup.info/13559/jaka-ryba-na-swieta/ - Grudniowe święta są okresem, kiedy na naszych stołach najczęściej pojawiają się dania z ryb. Organizacja ekologiczna WWF Polska zachęca do korzystania ze specjalnego poradnika rybnego, który pomoże w podejmowaniu świadomych ekologicznie w
 

ruda.brunetka
 
Ruda okularnica:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Podstawowy - najłatwiejszy przepis na pastę z makreli. Idealna na śniadanie lub kolację.

DSC_2688.JPG

*SKŁADNIKI*

- 1 średnia makrela
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2  średnie ogórki kiszone
- pół średniej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżka majonezu
- 1-2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- natka pietruszki (opcjonalnie)

*PRZYGOTOWANIE*

Makrelę dzielimy na małe kawałeczki, starannie wybierając ości. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i odciskamy nadmiar soku. Cebulę i jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy musztardę, majonez, śmietanę, pieprz i sól (jeśli to konieczne). Dokładnie mieszamy.

Podajemy z pieczywem. Posypujemy świeżą natką pietruszki.

DSC_2684.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar robietopopolsku: baaaaaardzo lubię :)
  • awatar Bborce: Pastę z makrelii U W I E L B I A M :D
  • awatar Lanzarote: Ale mi zrobiłaś ochotę!
Pokaż wszystkie (13) ›
 

panna-z-ksero
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

fashionbyfit
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 
Pomysł na obiadek inspirowany powiedzonkiem "Róbta, co chceta"...więc zrobiłam, a właściwie nie to co chciałam, ale z tego co miałam. :P


DSC_1069.jpg

*Marynata do ryby (1 duży filet rybny; 3-4 niewielkie kawałki)*

- pół czerwonej papryki (pokrojona w drobną kosteczkę)
- garść posiekanej naki pietruszki
- posiekany czosnek (1-2 ząbki)
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, odrobina chili
-oliwa

*Dodatki*

1) pomidory + zioła dalmatyńskie
2) ziemniaki, cebula + oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie

DSC_1070.jpg

Pokrojone pomidory posypujemy ziołami dalmatyńskimi.

DSC_1073.jpg

Rybę z warzywami pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Jeśli mamy duże kawałki ziemniaków, rybę możemy dodać później lub przykryć ją folią.

DSC_1085.jpg

Podajemy z sosem musztardowym (śmietana/jogurt, majonez, musztarda, sól, pieprz).

DSC_1086.JPG


DSC_1094.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar Coldi: Pysznie wygląda :) Ogólnie ryb nie lubię, ale chyba się skuszę na Twój przepis :P
  • awatar Miranda_87: Rybka wyglada pyszne!
  • awatar pat18s: jak pysznie :)
Pokaż wszystkie (9) ›
 

pakamera.pl
 
Duza ryba z bardzo
duza
paszcza- pojemnik na
cukierki,
drobiazgi...  
dlugosc :26m,
wysokos.... Wiecej zdjec tutaj www.pakamera.pl/rzezba-pojemna-ryba-nr1067685.htm
 

lalkazombie
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

raspberrry
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kamienna
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

kamienna
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Pyszny obiadek, który nie wymaga dużego nakładu pracy. Ryba w połączeniu ze słodką marchewką to jeden z moich ulubionych smaków.

DSC_4601.JPG

*Co potrzebujemy*

*1) Ziemniaki* (obrane, pokrojone ma małe kawałki, obtoczone w marynacie z oleju, soli, pieprzu, curry i ziół prowansalskich).

*2) Marchewka + por* (marchew obrana i pokrojona w słupki, por pokrojony w drobną kostkę; wszystko razem zamarynowane w odrobinie oleju z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich).

*3) Filet ze świeżej tilapii* (oprószony solą i pieprzem, skropiony sokiem z cytryny; z odrobiną masełka, posiekanego czosnku i koperku).

DSC_4605.JPG

*Wszystko razem zapiekamy ok. 40 minut (aż ziemniaki będą miękkie) w temperaturze 180 stopni.*

DSC_4606.JPG

*Uwagi*

Świeże filety tilapii można nabyć w Biedronce. Opakowanie 3 sztuki ok. 10zł. :]

DSC_4609.JPG

*Smacznego!* :)
Pokaż wszystkie (25) ›
 

 

Kategorie blogów