Wpisy oznaczone tagiem "tarta" (76)  

holls
 
Czasem fajnie jest zrobić w kuchni coś wspólnie, więc razem z Koleżanką, współautorką bloga *10kg więcej* stworzyłyśmy tartę z figami. Quiche* z figami jak się okazało (ziemniak, kartofel, pyra, i tak na jedno wychodzi).

Tak czy siak, pyszne to było. Ciasto słodzone miodem, do masy serowej pieprz i rozmaryn a na to wszystko figi. Poezja smaku :)

____________________________________
* Quiche - po polsku powinno być chyba kisz, ale jakoś mnie się nie podoba. Ogólnie jak podaje Wikipedia quiche to rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i
nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą
Pokaż wszystkie (2) ›
 

przepisownia
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

przepisownia
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

trina3
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

przepisownia
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakolyki
 

SAM_2500.JPG


*SKŁADNIKI*

* 25dag mąki
* 12dag masła
* 1 jajko
* 2 łyżki oliwy
* sól
Farsz:
* 30dag pieczarek
* pomidory w kawałkach
* 2 cebuke
* 20dag brokułów
* 2 ząbki czosnku
* 2 jajka
* 3/4 szkl. gęstej śmietany

*PRZYGOTOWANIE*
Do mąki doda masło,szczyptę soli i posiekać nożem.
SAM_2461.JPG

stopniowo dodać wode i jajko
SAM_2463.JPG

z ciasta uformować kulkę przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.
SAM_2464.JPG

Następnie rozwałkowac ciasto na cienki placek,forme wysmarować oliwą i wyłożyć ciastem.
SAM_2480.JPG

ciasto przykryć folią i obciążyć grochem lub fasolą piec ok 10 minut
SAM_2482.JPG

pieczarki brać i pokroić na plasterki,cebule drobno posiekać.Brokuł umyć,kwiatostany pozrywać.Podsmażyć pieczarki z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem.
SAM_2478.JPG

dodać brokuł i pomidory
SAM_2489.JPG

Warzywa ułożyć na podpieczonym cieście i zalać śmietaną z roztrzepanym jajkiem.
SAM_2493.JPG

piec około 20-30 minut
SAM_2496.JPG

podajemy na gorąco
SAM_2499.JPG

Przepis pochodzi od *♥ Amarelka ♥*
amarelka.pinger.pl
  • awatar Rihanna†: fajny blog zapraszam do mnie
  • awatar gość: raczej z gazety z kiosku :P
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

cryon
 
Z czym kojarzy mi się jesień?
Między innymi z  otwarciem sezonu na jabłka :) Czuć wówczas w mojej kuchni jabłkowe szaleństwo :)
Tarta jabłkowo-cynamonowa to zdecydowanie ulubiony, jesienny deser mojej rodzinki :) Z tego powodu, ciasto przyrządzone w tradycyjnej foremce do tart, znika w zadziwiająco szybkim tempie :) W związku z tym, postanowiłam dzisiaj przyrządzić je w zwykłej, dużej blaszce, coby wszyscy mogli się najeść :)
100_5452.jpg
Kiedyś już podawałam Wam *PRZEPIS* na to ciasto. Pamiętacie? :) klik: cryon.pinger.pl/(…)tarta-jablkowo-wisniowa-z-cynamo…
100_5454 copy.jpg
100_5459 copy.jpg
Pychota! :)
 

przepisownia
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slodkieblyskotki
 
A teraz drugi breloczek do kompletu. Założenie było takie: ma być czerwony ;) A jak czerwony to pyszne dojrzałe truskawki. Wszystko wykonane jest ręcznie z modeliny bez użycia foremek.
Pokaż wszystkie (6) ›
 

satin-black
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

borusiowa
 
Borusiowa:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

artystkazpudelka
 
Artystka z pudełka: Wow. Ostatni wpis 8 dni temu. Ale was zaniedbałam!
Postaram się to nadrobić. Niedawno dostałam natchnienia i wczoraj wytworzyłam nowe cudeńka z masy. Czekają na malowanie. Co do szkoły - wakacyjnie. Na lekcjach nic, tylko siedzenie lub oglądanie filmów, ale i tak dzisiaj było tylko 13 osób. Dzień fatalny - nie wyspałam się, przez co cały dzień byłam zmęczona. Ale jutro to nadrobię, bo mama nie kazała mi jutro iść do szkoły, więc się wyśpię (mam nadzieję). A dzisiaj mnie naszło na tartę. Mmmm, już mi ślinka cieknie , mam nadzieję, że się uda, bo to pierwsza moja tarta w życiu. A tak poza tym, to nic nowego, wakacje - czas leniuchowania, więc pewnie większą ich część spędzę w domu, a później może nad morze, (niestety Polskie - o wiele bardziej wolę zagraniczne morza, ale ty też wytrzymam) więc będzie całodniowa jazda samochodem :/.
Ale mi tutaj w moim Lublinie też atrakcji nie będzie brakowało, przykład? - baseny nad Zalewem Zemborzyckim. Na dzisiaj chyba tyle. Buźka :*
 

juliapaulette
 
blog 630.jpg

Lekka, pożywna i smaczna :)
*Składniki na malutką tortownicę*- zjadłam sama 2/3. Jeśli chcecie zjeść z rodziną, to radzę powiększyć i upiec w normalnej tortownicy.
*Spód:*
-łyżka otrębów
-łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
-125g twarogu (u mnie chudy)
-pół jajka
Twaróg zmiksować z jajkiem, dodać otręby i mąkę. Wyłożyć gęste ciasto na tortownicę i zapiekać 15-10 minut w 180 stopniach Celsjusza.

*Farsz:*
-1,5 jajka
-połowa małego jogurtu naturalnego
-pół łyżki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
-brokuł
-przyprawy
-kabanos drobiowy (u mnie kiełbasa wiejska)
Jajka miksujemy z jogurtem, mąką, przyprawami. Na podpieczony spód wykładamy brokuła w ilości dowolnej- wcześniej ugotowanego na parze, kiełbasę- opcjonalnie podsmażoną, jak ktoś chce i zalewamy sosem jajecznym. Pieczemy kolejne 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
*Przepis pochodzi z bloga: end-all.blogspot.com*
Smacznego! :)
  • awatar Patkkax3: Ale bym sobie to zjadła .. Ach . :D
  • awatar I Love MakeUp: ładnie wygląda, ale nie lubię brokułów, jak myslisz-czym można je zastąpić?
  • awatar juliapaulette: @I Love MakeUp: Kalafior? :)
Pokaż wszystkie (5) ›
 

smakolyki
 
*zacznę od ciasta:* łączymy składniki z wyjątkiem jajka wyrabiamy, na koniec dodajemy jajko, wyrabiamy
aha, dodawałam soli zamiast cukru - pół łyżeczki soli i szczypta cukru do smaku...
IMG_4517.JPG


IMG_4520.JPG

gdy już będzie gotowe to wrzucamy na godzinę do lodówki - musi się schłodzić
po godzinie rozkładamy na foremkę - ja układałam kawałkami...
IMG_4522.JPG

nakłuwamy widelcem przykrywamy folią i obciążamy ryżem albo fasolą... pieczemy ok.20-30 min.


*rybka:* kilka godzin moczyłam łososia w mleku
IMG_4473.JPG

ryba ma wtedy delikatny smak i dzięki temu pozbywamy się mocnego zapachu...
kawałek większy niż na zdjęciu - druga część ryby schowała się w misce

*łososią* przyprawiamy solą, pieprzem
gotowałam w mleku z wodą + dodałam trochę VEGETA NATUR (ale odrobinę, żeby nie było zbyt słone)
gotujemy chwilę, aż będzie miękkie

studzimy i wyciągamy ości oraz dzieli na mniejsze kawałki...

*szpinak* ja miałam mrożony - więc rozmrażamy, odsączamy wodę i tyle...

*na ciasto* wykładamy łososia w kawałkach, potem szpinak, dorzuciłam jeszcze troszkę mozzarelli
IMG_4525.JPG


IMG_4532.JPG


i wszystko zalałam sosem beszamelowym... ale jego trochę zmodyfikowałam... bo tamtem był wg mnie trochę jak zasmażka...


*sru do piekarnika*... na ok. *20-30 min. nagrzany do 180st.* program *termoobieg*
IMG_4533.JPG


IMG_4536.JPG

Przepis pochodzi od *mimi's*
mkm.pinger.pl
 

smakolyki
 

SAM_1280.JPG

*SKŁADNIKI*
NA CIASTO:
SAM_1238.JPG

- 180 g mąki
- 100 g masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany

*PRZYGOTOWANIE*
1. zaczynam od zagniecenia kruchego ciasta. Najpierw siekam nożem mąkę, cukier, cukier  waniliowy i masło a potem dodaje jajko,śmietane i zagniatam :)
SAM_1241.JPG

2. Chowam do lodówki na 30 minut
SAM_1242.JPG

3. smarujemy forme masłem i wysypujemy bułką tartą
SAM_1248.JPG

4. Rozwałkowuje ciasto i wylepiam forme
SAM_1251.JPG

5. Obciążam fasolkami i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę 15 minut z obciążeniem, a potem zdejmuję papier z fasolkami i piekę jeszcze 5 minut
SAM_1252.JPG


SAM_1264.JPG


*SKŁADNIKI*
NA WIERZCH:

SAM_1245.JPG


- 3 jabłka
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki

*PRZYGOTOWANIE*
1. Jabłka kroję na ćwiartki a potem na plasterki i układam po okręgu.
SAM_1267.JPG

2. przygotowuje sos. wszystkie składniki mieszamy
SAM_1266.JPG

3. zalewamy jabłka i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika, piekę 30 minut.
SAM_1267.JPG

4. po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 15 minut by sos stężał i jemy >:o najlepiej smakuje na ciepło z odrobiną bitej śmietany :)
SAM_1268.JPG

Przepis pochodzi od *♥ Amarelka ♥*
amarelka.pinger.pl
 

juliapaulette
 
Witajcie,
jako, że dzisiaj znienawidzone walentynki, to zaszyłam się w kuchni :) Efekty będzie można oglądać przez najbliższe kilka dni i na drugim blogu. Poranne śniadanko: juliapaulette.blogspot.com/(…)walentykowe-sniadanko…
A dla Was mam przepis na *zdrową tartę:*
*ciasto:*
-110g mąki pszennej pełnoziarnistej (w oryginale pszenna)
-55g masła
-35g fruktozy (w oryginale 50g cukru)
-żółtko (małe!)
-szczypta soli
Wszystko ładnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Masło powinno być dosyć miękkie- możecie go podtopić.

*krem:*
-125 ml mleka (u mnie chude)
-20g fruktozy (w oryginale 30g cukru)
-2 żółtka
-15g mąki ziemniaczanej
-skórka z 1 cytryny
-sok z 1 cytryny
-białko + 45g fruktozy (w oryginale 60g cukru)
Wykładamy ciasto na blaszkę, dobrze ugniatamy- tarta ma być dosyć płaska, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, pieczemy przez 15 minut. (u mnie o dziwnym kształcie serduszka, jeżeli chcecie normalną tartę o standardowych wymiarach, to razy dwa- 220g mąki itp.)
Mleko zagotowujemy z fruktozą/cukrem. Żółtka należy rozmieszać w kubeczku z mąką ziemniaczaną. i bardzo powoli (łyżka po łyżce) dodajemy do mleka. Dokładnie mieszamy trzepaczką, uważamy żeby nic się nie przypaliło. Białka ubijamy z fruktozą/cukrem. Dodajemy do masy, mieszamy. Chwilkę trzymamy na gazie i dodajemy wcześniej startą skórkę z cytryny i sok. Cały czas mieszamy masę na gazie. Powinna być gęsta i nie mieć grudek. Chwilę to może potrwać :) U mnie poszło dosyć szybko i gładko, ale to może kwestia dobrego rozmieszania. Na lekko przestudzony spód ciasta wykładamy nasz krem, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i zapiekamy przez 10-15 minut. Studzimy i wkładamy na trochę do lodówki. Pieczemy bez termoobiegu- zawsze piekę bez niego, ku przestrodze :)
Tarta jest bardzo smaczna, ale specyficzna. Kto lubi kwaskowate rzeczy, to będzie wniebowzięty, ale kto nie, to będzie się wykrzywiał :) My z mamą kochamy te smaki, a tata płakał, że kwaśne, ale zjadł :)
*Źródło przepisu:* palcelizac.gazeta.pl
Smacznego :)
blog 026.jpg

blog 032.jpg

blog 029.jpg




Wczoraj byłam na zakupach- kupiłam sweter i body dla mamy. Oczywiście głównie skupiałam się na zakupach spożywczych i jestem bardzo zadowolona :) Zaprezentuję Wam to jutro, a tymczasem miłych walentynek, ale kochajcie cały rok- nie poszczególnego dnia :* Może i mnie któregoś dnia przyjdzie pokochać, bo będąc w kilku związkach jakoś mi się nie udało.
  • awatar blackscarlett: Ile tu przepisów :) Kiedyś pokochasz,los sam będzie wiedział kiedy powinna przyjść ta odpowiednia chwila ;)
  • awatar mała owieczka:D: mozna powiedziec, ze z powoduksztaltu to walentynkowy przepis :D
  • awatar Patkkax3: Fajne :D
Pokaż wszystkie (4) ›
 

satin-black
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

heidii
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

cryon
 

Dzień bardzo zabiegany, ale znalazł się czas
na tartę z malinami, którą zrobiłam z moim M :) Jednak nie uważam tych owoców za wyjątkowo smaczne.
Ciacho wygląda następująco:
o1.jpg

o2.jpg


*Przepis* gdyby któraś z Was chciała przyrządzić :)

Składniki:
Ciasto:
130 g mąki
50g masła
50g cukru pudru
Szczypta soli
1 jajko
Krem:
3 żółtka
60g cukru pudru
20g mąki
250 ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
250 ml śmietanki kremówki + 20 g cukru pudru
Dodatkowo:
600g malin

1.    Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać masło, cukier, puder, sól. Składniki zagniatać palcami, aż zaczną się tworzyć grudki. Wbić jajko, zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki. Po wyjęciu cienko rozwałkować i wylepić nim tortownicę. Nakłuć widelcem i piec w temperaturze 1900C przez około 30 min.
2.    Żółtka ubić z 20g cukru pudru na puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać.
3.    W rondlu podgrzewać mleko z cukrem wanilinowym i 40 g cukru, zagotować. Gorące mleko wlać do żółtek ciągle miksując. Wszystko przelać z powrotem do rondla i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając. Gotować 2 minuty, a następnie masę przełożyć do miski.
4.    Na wierzchu równomiernie rozłożyć cieniutkie wiórki masła.
5.    Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z zimną masą z żółtek.
6.    Równomiernie rozprowadzić krem na ostudzonym cieście. Ułożyć na wierzchu maliny. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny (kruche ciasto będzie łatwiej kroić).


Nie ma to jak wykopki u dziadka! :D
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (4) ›
 

cryon
 
Dzisiaj miałam ochotę na brokuły, więc postanowiłam zrobić tartę właśnie z nimi :)
Nawet mojemu M, który nie lubi brokułów, smakowało! :D
100_2h155 copy.jpg

100_2156.jpg


A tu przepis gdyby któraś z Was miała ochotę :)
*Przepis*

Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
100 g margaryny
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
Szczypta soli
Farsz:
1 brokuł
1 cebula
100 ml śmietany
1 jajko
2 łyżki startego sera
Sól, pieprz

1.    Mąkę wymieszaną z solą ugniatam z margaryną, dodaję żółtko i wodę. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na formę do tarty. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
2.    Brokuły bardzo krótko gotuję w osolonej wodzie. Cebulę drobno siekam i podsmażam na złoty kolor. W oddzielnej miseczce mieszam śmietanę, jajko, ser, sól i pieprz.
3.    Na podpieczony spód tarty wykładam cebulę, brokuły i zalewam wszystko masą śmietanowo-jajeczną. Piekę ok. 20 minut. Podawać ciepłe.


Baardzo miły dzień :)
Buziaki :*
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (7) ›
 

cryon
 
Ehh jak na złość wczoraj znowu problem z internetem... Z tego tytułu, nie mogłam się wczoraj z Wami skontaktować :( Przepraszam.
Jako że mój mężczyzna pojechał na giełdę, musiałam się czymś zająć i upiekłam tartę jabłkowo-wiśniową z cynamonem. Wyszła niezieeemsko! :o
Przypomina mi trochę ciasta z bajek, które odstawiano na okno do przestygnięcia :D

100_1921.jpg

100_1925.jpg

100_1920.jpg


*PRZEPIS*

Ciasto:
1½ szklanki mąki
cukier puder do posypania ciasta
pół kostki margaryny
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka wody
szczypta soli

Nadzienie:
2 obrane jabłka (kwaśne!)
3 łyżki dżemu wiśniowego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2  łyżeczki cynamonu
½  szklanki wody

1. Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier, masło, jajko, żółtko oraz wodę. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

2. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem, zalewamy wodą, dodajemy cukier, sok z cytryny, cukier wanilinowy, dżem truskawkowy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

3. Na oprószonej stolnicy, rozwałkowujemy ok. 3/4 ciasta, po czym wykładamy formę na tarty (o średnicy 25 cm). Z pozostałej części ciasta, przygotowujemy długie paski, potrzebne na kratkę. Całość nadzienia przekładamy do formy z ciastem. Równomiernie rozkładamy. Na wierzch układamy paski ciasta, tworząc z nich kratkę. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C, aż ciasto nabierze złocistych barw.

4. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Zaczerpnięte z www.makelifeeasier.pl



Zniknęła niemalże w mgnieniu oka, dlatego po powrocie M zrobiliśmy jeszcze jedno :D
  • awatar KroplaDeszczu.: mmmm ale to musi być dobre ! :) zapraszam <3
  • awatar (nie)dostępna ♥: mniam :D efektownie wygląda ;D
  • awatar Hokari~: ale pysznie wygląda ; oo zapraszam.
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (10) ›
 

cattivo0901
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Cattiva's Handmade:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów