Wpisy oznaczone tagiem "cukinia" (106)  

smakolyki
 
*SKŁADNIKI NA OKOŁO 20 PLACUSZKÓW:*
3 cukinie
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
4 łyżki tartego sera żółtego
sól
pieprz
1/2 dużego pęczka ziół mieszanych

*SOS:*
2 ząbki czosnku
400g jogurtu naturalnego
sól
1/2 dużego pęczka ziół


DSC_0049.JPG


*PRZYGOTOWANIE*

DSC_0040.JPG

Cukinie umyć i zetrzeć ze skórą na grubej tarce. Posolić i odstawić na sitku na 15-20 minut, aż puści sok.
Zrobić sos: zioła opłukać, osuszyć, drobno posiekać wraz z czosnkiem i wymieszać z jogurtem. Posolić do smaku, odstawić.
Odcisnąć cukinię, dodać roztrzepane jajka, starty ser i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, a gdy masa będzie jednolita, dodać pokrojone zioła. Wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie, można dodać odrobinę mąki.
Placuszki nakładać łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową, smażyć na złoty kolor.
Podawać z sosem.
DSC_0043.JPG

Przepis pochodzi od *♥ANIA♥*
anjablog.pinger.pl
  • awatar Nellaa: Super przepis :) Zapraszam do mnie, na mojego bloga o odchudzaniu :) Mile widziane komentarze :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
* cukinia
* mąka
* jajko
* bułka tarta
* ser
* sól, pieprz
* olej lub oliwa

*PRZYGOTOWANIE*
Cukinie dokladnie myjemy, kroimy w plastry. Przyprawiamy z dwóch stron.
Panierujemy jak kotlety schabowe. Mąka-jajko-bułka tarta.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor, po przewróceniu na drugą stronę kładziemy na wierzch ser.
Podajemy z ketchupem lub sosem tzatziki :)
DSC_0083.JPG

Przepis pochodzi od *♥ANIA♥*
anjablog.pinger.pl
 

chlopzroztocza
 
W sierpniu różnica między ceną płaconą przez konsumentów, a kwotami otrzymywanymi przez plantatorów i rolników zmniejszyła się znacznie w porównaniu do ostatniego miesiąca, co oznacza, że marża była mniejsza. produkcja.rolnicy.com/(…)hiszpania-cukinia-drozsza-…
 

kusiowa
 
Nie znam osoby,która nie cieszyłaby się z *sezonu grillowego* :) Uwielbiam pitrasić w ten czas i później smakować rezultatów :)

Dziś polecam *SWOJSKIE SZASZŁYKI* :D  

*Przygotować* :
patyczki na szaszłyki
2 papryki (kolor dowolny)  :P
2 duże lub 4 małe cebule
3 ząbki czosnku
30 dag mięsiwa (u mnie szynka b/k)

1.Dzień wcześniej przygotować mięso. Pokroić na równej wielkości kosteczki,obsypać w misce przyprawami,dolać odrobinę oliwy i zostawić na noc w marynacie.

2.W dniu *grillowania* warzywa pokroić
gr 1.JPG
i razem z wcześniej marynowanym mięsem nadziewać na przemian na patyczki szaszłyka
DSC07888.jpg


Na początku próbowałam ułożyć je na tacce do grilllowania *ale jesli u Was też jest wilu głodomorów - NIE RÓBCIE TEGO!* Tacka poprostu nie wytrzyma :)

3.Wrzucamy na GRILLa całość ale dokładnie pilnujemy,żeby mięso zdąyło *dojść* a nie zwęglić się. Do tego typu rarytasów preferuję *domowy sos czosnkowy* :) z drobniutko posiekanego żabka czosnku z 2 łyż majonezu i 2 łyż jogurtu naturalnego lub śmietany :)
DSC07889.jpg

DSC07890.jpg


*Warte czekania?* ;)

W gartisie *GRILLowane plastry cukinii* :)
DSC07884.jpg

1.Cukinię obieramy i kroimi w grubsze plastry.
W osobnym talerzyku szykujemy marynatę. 3 łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy.
DSC07885.jpg

2.Plastry cukinii *obsypujemy przyprawami*
DSC07886.jpg

i polewamy odrobiną oliwy,aby stworzyć *płynniejszą konsystencję do MACZANIA* :)
DSC07887.jpg


3.PÓŹNIEJ JUŻ TYLKO GRILLUJEMY :)  Niestety zdjęć *wyGRILLowanej cukinni brak* za szybko zniknęła :P Ale polecam! :)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

xxxxxxz
 
Wpis tylko dla znajomych
aNaAs:

Wpis tylko dla znajomych

 

smok-gotuje
 
SAM_2280.JPG


Sympatyczna alternatywa dla zwykłych, ziemniaczanych. Są miękkie, nie chrupiące, ale bardzo fajnie się szama przed komputerem czy telewizorem ^^
Chociaż, frytki ziemniaczane w moim wykonaniu też są miękkie, a próbowałam chyba miliona metod.

Mniejsza o to.

Cukinię kroimy w słupki. Tutaj pocięłam taką średniej wielkości.
SAM_2277.JPG


Zwracam uwagę na napis na ostrzu. Niektórych bardzo on bawi ^^
SAM_2279.JPG


Rozgrzewamy olej i partiami wrzucamy frytki. Smażymy do zarumienienia. Trwa to o wiele krócej niż przy ziemniakach, więc mogą być fajnym wypełniaczem do obiadu.
I gotowe. Czas: 10 minut.
SAM_2280.JPG
Pokaż wszystkie (3) ›
 

simaril
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

karina10
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Haniya:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

karina10
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Haniya:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

karina10
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Haniya:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

karina10
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Haniya:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

karina10
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Haniya:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

karina10
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Haniya:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

terapiasmakowa
 
Już od dłuższego czasu miałam ochotę przyrządzić cukinię w piekarniku.
201206161733.jpg


Wykorzystałam:
- 1 cukinia
- kilka plasterków sera gouda
- sól, pieprz ziołowy, papryka ostra
Farsz:
- pieczarki,
- cebula,
- kasza kuskus,
- curry,
- sól, pieprz ziołowy

Ponieważ miałam jeszcze nadmiar farszu, którym nadziewałam pieczarki (poprzedni przepis), postanowiłam go wykorzystać.

Cukinię przekroiłam wzdłuż i wydrążyłam nieco miąższ z pestkami. Posypałam solą i pieprzem ziołowym:
201206161720.jpg

Następnie wypełniłam farszem:
201206161722.jpg

Przykryłam serem i posypałam papryką:
201206161723.jpg

I do piekarnika! Na 15 minut w 200 st.C.

Po wyciągnięciu z piekarnika:
201206161732.jpg
 

notatall
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Notatall:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

govegan
 
Pomidory, tofu, czosnek (odrobina!!!), przyprawy. Makaron ze startej cukinii (owoc). Bazylia, rukola, kolendra, pieprz. Na zimno:

IMG_1721.JPG


go vegan!
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
1 cukinia,pomidorki koktajlowe, pierś z kurczaka, żółta papryka.

*PRZYGOTOWANIE*
Wszystko kroimy w plasterki, wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawami i na 40 min. do piekarnika na jakieś 160 stp. :D


DSCN2478.JPG


DSCN2481.JPG

Przepis pochodzi od *Kobieta z klasą*
wuwuzela.pinger.pl
  • awatar bergamotka: przepraszam że przestaje obserwować, ale nie mogę się później połapać przy przeglądaniu wpisów. Obiecuję zaglądać i dodać jak się trochę uspokoi.
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

mb858
 
Totalnie zwariowałam...jak tak, to tygodniami nie dodaję wpisów, ostatnio codziennie. Bez obaw, to minie :p

Noc koszmarna, poranek również- słabo znoszę to przeziębienie, a mimo to, zrobiłam śniadanie, które dla normalnych ludzi, śniadaniem nie będzie!
..

P3250150.JPG

tradycja niedzielna od jakiegoś czasu..cukinia!


P3250143.JPG

Cukinię obieramy i za pomocą obieraczki plastrujemy, potem blanszujemy przez kilka minut w gorącej wodzie. Nie solimy jej, b szynka będzie słona.
Hiszpańską szynkę kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię i trzymamy ją tam to pierwszych, jak je tu po swojemu nazwę zbulwowień :P

P3250146.JPG


P3250147.JPG

Po wystygnięciu nakładamy na szynkę cukinię i rolujemy, spinamy wykałaczka i układamy na sałacie rzymskiej, całość polewamy sosem i posypujemy ziarnami dyni podprażonymi na patelni po sosie :)



P3250151.JPG

sos to:oliwa, musztarda, woda,sól, sok z pomarańczy i oczywiście po wymieszaniu wylewamy go na patelnię po suszonej szynce i zbieramy ten cudowny aromat, polewamy i już! Ja miałach ochotę jeszcze na pieczywo,więc wzięłam sobie kromeczkę razowego chleba z ziarnami słonecznika i oczywiście do picia sok ze świeżych pomarańczy, który idealnie komponuje się z sosem.



P3250149.JPG

Słonecznej niedzieli, która pozwoli roztopić ten śnieg z nocy!!!!!
  • awatar PRZEPIŚNIK: co to za patelnia?
  • awatar madalenab: @Przepiśnik i inne pasje: hmm, ceramiczna,nie pamiętam firmy niestety...wygląda cudnie i jest sto razy lepsza niż teflon. Na prawdę opłaca się wydać na takową większe pieniądze! Tutaj widać ja lepiej- mb858.pinger.pl/m/11297282/leniwe-sniadanie Wystarczy pamiętać, żeby ją dobrze rozgrzać!
  • awatar Czekoladowa Dalia: dodawaj częściej przepisy bo ja je uwielbiam! bardzo lubie cukinię :)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
około 6 cienkich cukinii (najlepiej jeśli cukinie mają malutkie pestki)
2 papryki (jedna czerwona, druga żółta)
Zalewa:
250 ml octu
1 litr wody
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżeczki curry
0,5 kg cukru

*PRZYGOTOWANIE*
Cukinie obieramy i kroimy w kostkę ok. 3cm. Z papryki wydrążamy środek, wyciągamy pestki i również kroimy w taką samą kostkę. W słoiczkach układamy cukinię, w połowie kilka kawałków papryki, następnie znów cukinię i na wierzch paprykę. Następnie przygotowujemy zalewę. Wodę z octem, cukrem i przyprawami zagotowujemy i zalewamy słoiczki. Następnie mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut. Gotowe! :)

DSC_0494.JPG


DSC_0501 (2).JPG


DSC_0503 (2).JPG


DSC_0509 (2).JPG


DSC_0510.JPG

Przepis pochodzi od *Gotowanie, smażenie i pieczenie*
kuchennadama.pinger.pl
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
- kilka pomidorów ( średniej wielkości, nie za bardzo dojrzałe)
- dwie kulki mozzarelli
- jedna mała cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka oleju
- przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz.

*PRZYGOTOWANIE*
Cukinię kroimy w talarki i podsmażamy na oleju do miękkości. Pomidory kroimy w 5 plasterków. Między plastrami układamy na zmianę mozzarellę i cukinię, każdy kawałek posypując przyprawami. Pomidora składamy w jego naturalny kształt. Aby wszystko się trzymało wbijamy w pomidorki wykałaczki. Na koniec układamy pomidory w naczyniu żaroodpornym bądź blaszce i skrapiamy każdą sztukę kilkoma kroplami octem balsamicznym. Jeśli zostało nam trochę mozzarelli możemy ją poukładać na wierz pomidorków. Pieczemy wszystko do 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wszystkie składniki można też na przemian układać jak zwykłą zapiekankę, zaczynając od cukinii, która zastąpiłaby makaron bądź ziemniaki.
DSC_0419 (2).JPG


DSC_0420 (2).JPG


DSC_0422 (2).JPG


DSC_0427.JPG


DSC_0429.JPG

Przepis pochodzi od *Gotowanie, smażenie i pieczenie*
kuchennadama.pinger.pl
 

makemade
 
Przepis mam od 10 lat i znalazłam go w internecie. Teraz wszędzie jest pełno podobnych przepisów więc nie dam odnośnika bo nie pamiętam od kogo dokładnie on jest.

Składniki:
- dynia, cukinia, papryka w ilościach jakie macie (zobacz zdjęcie) - zawsze można zalewy dorobić

Zalewa:
- 1,5l wody
- niepełna szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- opakowanie curry
- łyżka soli

Zalewę zagotować i przeważyć -zazwyczaj trzymam ją na ogniu jak "wre" 10 minut i mam czas na przygotowanie słoików (aka krałz)

Krałzki:
Do każdego słoika wsypać garść gorczycy (mniej więcej pół łyżeczki), 3 kulki pieprzu, 2 ziela angielskie, liść laurowy oraz czosnek (można dać cały czosnek lub pokrojony).

Ja dodaje 2 całe czosnki i jak je się cukinie/dynie/paprykę to czosnek skroję i dobry do sałatki czy do innego przepisu.

Ja robię zalewę x2 i wystarcza mi na 8/9 dużych słoików - takich jakie są np ogórki w sklepach czy opiekana ryba.

Jeżeli zostanie coś zalewy i mam pomidor to do małego słoiczka dodaje gorczycy, pieprz, czosnek.
Pomidor kroje na plastry takie jak na kanapkę i daje do słoika. Zalewam, ale nie pasteryzuję bo i tak zje się to w 2/3 dni.

Pasteryzacja:
Gdy słoiczki już są "wypchane" dynią/cukinią/papryką i warto też robić kombinacje zalewam do pełna gorącą zalewą i zakręcam. Odstawiam zakrętką do dołu.
Gdy wszystkie zrobię chwilę odsapnę i sprawdzam czy trzymają czy może jakaś zakrętka była nie ten tegos i puszcza.
Czas na pasteryzację.
Do dużego garnca na spód kładę ściereczkę raz wieczkiem do góry wkładam krałzki.
Zalewam w 75% wysokości krałzek (czasami mam różnej wielkości to zalewam do najmniejszej 90% bele by było w największej ponad 50%) wodą o zbliżonej temperaturze co słoiki - zazwyczaj trochę niższa jest.

Stawiam na ogień i czekam aż szmata zacznie latać jak czarodziejski dywan lub będą bąbelki. Zazwyczaj tylko szmata lata.

Gdy wrze trzymam je tak 15 minut maksymalnie 25.
Zależy czy zapatrzę się na coś i zapomnę, że coś się w kuchni robi.

Po tym czasie wyciągam i chowam do szafki.
Na następny dzień sprawdzam czy ładnie trzymają, a po 3 tygodniach już zaczyna się konsumpcja.

Dynia w takim przepisie nie jest miękka, ale chrupka. Dobra zjeść tak, do obiadu lub sałatek czy czegoś innego.
Curry nadaje fajnego smaku.

Dodatkowo zgłaszam mój przepis do Jesiennej Kuchni z Jabłkiem i Dynią:
smakoszka.pinger.pl/(…)pingerowa-jesienna-kuchnia-z…

Smacznego!
  • awatar Bafka: Musze wyprobowac kiedys tak przygotowana cukinie.
Pokaż wszystkie (1) ›
 

sofja
 
Sofja:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

 

Kategorie blogów