Wpisy oznaczone tagiem "tarta" (76)  

mb858
 

To chyba najmodniejsze ciasto tygodnia :) Gdzie się nie spojrzę - towarem topowym są ciasta z owocami, a głównie z truskawkami. Mnie ta gorączka nie ominęła, w niedzielę imieninową postanowiłam Rodziców uraczyć ciastem z truskawkami. Dziś dla wieczornych kolegów je zrobiłam, jako lekki deser. Sprawa jest banalna, jak wszystko  na tym blogu. Ciasto francuskie- wypełniamy nim tartę, dziobiemy widelcem i przykrywamy papierem do wypieków, a nim jakieś obciążenie- ja dziś orzechy :p Po wystudzeniu, co ważne z obciążeniem, co by formy nie utraciło ciasto, wypełniamy ją serem mascarpone wymieszanym z bitą śmietana w równych proporcjach. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki i posypujemy, o ile trzeba cukrem pudrem. Zostało mi troszkę cista jeszcze, więc upiekłam paseczki i ułożyłam na truskawkach. Panowie cię zachwycają...zobaczymy, jak będzie z żeberkami , które własnie się pieką :)
P5270199.JPG


P5270202.JPG


P5270200.JPG
  • awatar Mrspinacolada: aaaaaaaa :) ja to chcę:D
  • awatar madalenab: @Tiny23: Dziś to już nie problem, są mrożone, chłodzone do kupienia..na prawdę dobrej jakości. A jeśli gniecie się je samo, to kluczowe jest chłodzenie! Nawet po rozwałkowaniu i wylepieniu tarty, trzeba ją jeszcze schłodzić- ot urok tego ciasta:)
  • awatar madalenab: @Blonde and the city: Ależ serdecznie zapraszam. Do lublina kawałek drogi, ale za cierpliwość, dostaniesz jedną na wynos :)
Pokaż wszystkie (8) ›
 

sweetcake6
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
pale butterfly:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

michuzia
 
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (11) ›
 

fuenta
 
    Ponieważ kilka osób pytało o to jaki mam przepis na babeczki z brokułami i łososiem, poniżej przepis.

    Generalnie robisz kruche ciasto - lepiej sam, bo jak raz kupiłem, to wyszło gówno potworne... a niby Alma takie rarytasy, na nich się już parę razy przejechałem, ale konkurencji to niestety nie mają, nieważne, bo to nie czas na reklamę,

    Kruche ciasto ja robię z 2-óch szklanek krupczatki i 2-Och szklanek poznańskiej, do mąki dajesz pół masła i dużym nożem szatkujesz wszystko dobrą chwilę, aż masło będzie w małych kawałkach, dodajesz łyżkę oliwy, sól i tak 1/3-1/2 szklankę zimnej wody - żeby ciasto się dobrze wyrobiło - nie daję ani jajek, ani żadnych spulchniaczy, bo to powoduję, ze się wszystko klei i lepsze jest do słodkich wypieków. Ciasto minimum na godzinę w foli musi leżakować w lodówce, nie ma zmiłuj się...

    Wyścielasz foremki ciastem, ówcześnie posmarowawszy je masłem i obsypawszy krupczatką, żeby się nic nie kleiło. To co wystaje ścinasz nożem, na równi z krawędzią.

    Ciasto nakłuwasz widelcem i układasz przekrojone na pół różyczki sparzonych jedynie brokułów - nóżką do środka, kwitkiem do obrzeża foremki - powinny wyjść 4 polówki, każda jakby na jeden kierunek świata. Między brokuły dajesz trochę łososia…

    Teraz wypełniacz – ja go robię ze szklanki śmietany 18% + 3 jajka + starta lub bardzo drobno posiekana mozarella + szczypior + rozmaryn + trochę czosnku + sól + pieprz i to roztrzepujesz… zalewasz tak mniej więcej, żeby pokryło brokuły, ale nie za dużo bo to wyrasta trochę i może się wylać. Na koniec posypujesz startym żółtym serem, żeby mozarella się nie spiekła zbyt łatwo, ale nie za obficie, tak trochę tylko.

    Ja wrzucam to na 45-50 minut do 180-200 stopni Celsjusza i wychodzi fenomenalne i pyyyyyszzzne, palce lizać!!!

Voila! Bon appétit
  • awatar Vivica: Juz widze jak mi to kruche ciasto nie - wychodzi! Mi nawet pizza z pudelka nie wyszla :) A Ty to kucharz jestes i tancerz i poeta. Bravo!!!! ;-)
  • awatar fuenta: @Vivica: hahahahaha, mi nic z pudełka nie wychodzi, bo zawsze spierdolę jakieś odgrzewane coś tam, coś tam ;) nie mam wyczucia w traktowaniu termicznym gotowych produktów... qwa ;) Tancerka to Ty i pieśniarka :*
  • awatar Blue October: Zrobiłeś - bardzo fajnie, ale żeby się podzielić to nie :D
Pokaż wszystkie (12) ›
 

 

Kategorie blogów