Wpisy oznaczone tagiem "mięso" (134)  

kuchniaonline
 
Wbrew powszechnej opinii to nie jest przysmak bociana, a mój - owszem, tak!

Składniki:
2 szalotki,
4 pieczarki,
10 dag masła,
50 dag żabich udek (można kupić mrożone),
1 łyżka mąki,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
0,25 l wina muscatel,
0,25 l śmietany,
2 żółtka,
sok z cytryny,
kilka gałązek natki pietruszki

1. Szalotki drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie paseczki.
2. Na patelni rozgrzać 2/3 masła i podsmażyć żabie udka na złocisto.
3. Podsmażone obtoczyć w mące i doprawić solą oraz pieprzem. Teraz dodać szalotki, grzyby i wino. Gotować na patelni 5 min.
4. Wyjąć udka i odłożyć w ciepłe miejsce. Zmniejszyć temperaturę i czekać, aż sos zredukuje się o 25% i zagęścić go śmietaną oraz żółtkiem. Dodać resztę masła i sok z cytryny.
5. Żabie udka ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego ;)
 

kuchniaonline
 
Fantastyczne danie, zwłaszcza dla smakoszy anemicznych.

Składniki:
50 dag polędwicy wołowej,
2 łyżki oliwek,
łyżka octu balsamicznego,
sól i pieprz (biały, świeżo mielony),
2-3 łyżki płatków pamezanu,
garść listków szpinaku lub rukoli

1. Polędwice obmyć, zawinąć w płat folii do żywności, uformować w walec, włożyć na 2 godziny do zamrażalnika.
2. Po wyjęciu zamarzającej polędwicy pokroić ją na cieniutkie (wręcz przezroczyste) plasterki. Najlepiej udaje się to za pomocą elektrycznej krajalnicy lub bardzo osrtego noża.
3. Plasterki polędwicy ułożyć na talerzykach posmarowanych uprzednio oliwą.
4. Plasterki polędwicy posmarować oliwą i octem balsamicznym, posypać świezo zmielonym pieprzem, lekko posolić, posypać płatkami parmezanu i przybrać listkami szpinaku albo rukoli.

Smacznego ;)
 

kuchniaonline
 
Ten przepis przywieziony z Dalekiego Wschodu nieodmiennie zachwyca stołowników.

Składniki:
kaczka,
2 cebule,
1 nieduży seler,
szklanka słodkiego wina,
1 łyżeczka cynamonu,
6 łyżeczek miodu,
sos sojowy,
cukier,
sól,
ocet winny,
szklanka rosołu

1. Wymytego ptaka natrzeć solą :D
2. Zagotować rosół, wrzucić drobno posiekaną cebulę, starty seler, wlać wino i 1 łyzkę sosu sojowego, dosypać cynamonu i cukru. Chwilę pogotować. gdy roztwór nieco zgęstnieje, wlać do wnętrza kaczki.
3. Zaszyć ptaka i posmarować z zewnątrz mieszaniną miodu z octem winnym i sosem sojowym. Piec na wolnym ogniu ok. 2 godz. co kwadrans lakierując ją miodem.
4. Krojac kaczkę, zebrać płyn z wnętrza i podawać jako sos do ryżu lub makaronu ryzowego.

Smacznego ;)
 

kuchniaonline
 
To danie zarezerwowane na wyjątkowe, odświętne wieczory. Warte jednak spróbowania. Wymaga trochę pracy i sporo czasu, ale jest bardzo wykwintne i na pewno zachwyci gości lub najbliższych.

Składniki:
2 piersi gęsie
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki kaparów
1 łyżka zarumienionej na suchej patelni mąki pszennej
cukier
sól
pieprz

1.Umyte piersi natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
2.Następnie obsmażyć po 3 minuty z każdej strony.
3.Ułożyć w blaszce skórą do dołu i piec około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC, podlewać winem.
4.Gotowe mięso wyjąć i poroić w plastry.
5.Koncentrat pomidorowy połączyć z mąką, wlać pozostałe wino, dodać kapary i całość wymieszać.
6.Sos z pieczenia połączyć z masą pomidorową. Doprawić solą, cukrem, pieprzem i zagotować.
7.Mięso ułożyć na półmisku, polać sosem.

Smacznego ;)
 

kuchniaonline
 
Potrawa warta polecenia ze względu na niecodzienne dodatki. Jednym z nich są żurawiny, które są bardzo zdrowe i wykorzystuje je się w leczeniu wielu dolegliwości takich jak choroby serca i prostaty oraz przy problemach z przewodem moczowym. Watro więc ten owoc dołączyć do codziennego jadłospisu.

Składniki:
1kg szynki
4-5 gruszek
1 cebula
1 cytryna
1 szklanka jasnego piwa
2 łyżki oleju
3-4 łyżki żurawin
2 łyżki miodu
tymianek
sól
zmielony czarny pieprz

1.Szynkę natrzeć mieszanką soli, pieprzu i tymianku.
2.Mięso zasznurować nicią, posmarować miodem.
3.Cebulę posiekać.
4.Olej rozgrzać w brytfance, włożyć mięso, obsmażyć na rumiano.
5.Dodać cebulę, gałązkę tymianku i wlać piwo.
6.Wstawić do piekarnika (180oC) i piec 60 minut.
7.Pieczeń polewać piwem i sosem z pieczenia.
8. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne.
9.Połowę owoców odłożyć, pozostałe skropić  sokiem z cytryny.
10.Po 30 minutach mięso odwrócić, ułożyć gruszki, posypać żurawinami i pokrojoną w paseczki skórką cytrynową, polać sosem.
11. Wyjąć z brytfanki, usunąć nici i pokroić na porcje.

Smacznego ;)
 

kuchniaonline
 
Potrawa dla zagorzałych mięsożerców i prawdziwych mężczyzn. Nie ma nic lepszego niż towarzystwo przyjaciół z grillem w roli głównej.  Soczysty, lekko pikantny stek i chłodne piwo.

Składniki:
8 steków wołowych z kością
4 ząbki czosnku
po 3-4 łodygi natki pietruszki, tymianku, oregano, bazylii, szczypiorku
2 łyżki octu winnego
1 szklanka oleju
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka suszonego majeranku
pieprz Cayenne
sól

1.Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku wymieszać z posiekanymi ziołami, octem oraz olejem połączonym z musztardą oraz majerankiem.
2.Masę czosnkową przyprawić pieprzem Cayenne.
3. Przygotowana marynatą posmarować mięso i włożyć do lodówki na 2 dni.
4.Trzeciego dnia steki osączyć z marynaty i ułożyć na rozgrzanym ruszcie.
5. Grillować po 2 minuty z obu stron. Upieczone mięso zdjąć z rusztu, posolić.

Smacznego ;)
 

kuchniaonline
 
Danie dobre na każde okazje. Sprawdzi się zarówno jako codzienny posiłek jak i ten odświętny. Pasuje do wielu różnych dodatków, takich jak kartofle, ryż czy kasze oraz wszystkiego rodzaju surówek i sałatek.

Składniki:
1 i ½ polędwiczek wieprzowych
50dag orzechów laskowych
70dag sera lazur z niebieską pleśnią
10dag suszonych pomidorów
50dag pokrojonej szynki

1.Przygotować farsz: uprażone orzechy wymieszać z pokrojonymi suszonymi pomidorami oraz startym serem.
2.Polędwiczki naciąć wzdłuż, rozłożyć w ten sposób, aby powstał prostokąt i cienko rozbić tłuczkiem.
3. Na środku mięsa ułożyć porcje farszu i zawinąć jak zrazy.
4.Każdą porcję roladki owinąć plasterkiem szynki i smażyć na niewielkiej ilości oleju. 5.Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. C.

Smacznego ;)
 

kuchniaonline
 
Miła wariacja na temat tak popularnych w każdym domu kotletów z piersi kurczaka. Na pewno będzie to wspaniała, świeża wersja, tak bardzo lubianego dania obiadowego.

Składniki:
4 filety z kurczaka
80dag białych winogron
4 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony biały pieprz

1.Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
2.W rondlu rozgrzać masło.
3.Obsmażyć na nim piersi z obu stron na złoty kolor.
4.Winogrona rozgnieść widelcem, wrzucić do rondelka i gotować około 5 minut.
5.Następnie przetrzeć przez sito.
6. Przecierem winogronowym zalać piersi.
7.Dusić do czasu, aż mięso będzie całkiem miękkie.
8.Filety wyjąć, ułożyć na talerzach i posypać natka pietruszki.
9.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego ;)
 

kuchniaonline
 
Danie, które pięknie pachnie, ładnie wygląda na talerzu i fantastycznie smakuje.

Składniki:
60 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
cebula,
4 łyżki oleju,
szklanka rosołu wołowego z kostki,
jedno opakowanie warzyw mrożonych na zupę,
sól i pieprz,
odrobina cajenny lub chilli

1. Rozgrzać na głębokiej patelni olej, poddusić na nim pokrojoną jak najdrobniej cebulę, dodać mięso i razem smażyć, aż całe mięso się obsmaży.
2. Dolać rosół wołowy, wsypać zamrożone warzywa, smażyć, aż całe mięso się obsmaży.
3. Podawać z ziemniakami puree lub ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego ;)
 

edgars
 
Tyle jest sposobów i metod na szybkie schudnięcie. Słyszysz o kapuście, głodówkach i piciu wody... Tygodniami jesz same owoce, ale czy słusznie? Chcąc zrzucić kilka kilogramów, zaczynasz stosować dietę. Zaczynasz zastanawiać się, czy dieta będzie skuteczna i czy nowe menu pomoże Ci schudnąć i utrzymać wagę. Należy tu nadmienić, że niektóre produkty wcale nie muszą tuczyć, a inne odchudzać. Więcej na: www.msfera.pl/odchudzanie-fakty-mity.html
Wikistrony:
 

plastikowamacica
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tomianek
 
Wcześniej takim procederem zajmowała się firma Constar która była zmuszona do zmiany nazwy.
Nie oszukujmy się, praktyki odświeżania wędlin są stosowane w wielu sklepach spożywczych i zakładach mięsnych. Sam wiele razy "naciąłem się" kupując wędliny... Zresztą pracowałem kiedyś w takim jednym Zakładzie Drobiarskim i pamiętam jak większość zwrotów trafiała do zw. kutra i była dodawana pasztetów i parówek. Więc nie dziwię się że spłonął ;)

Oto jeden z wielu przykładów:
www.onet.tv/28962,2996,1,4248886,1,1,0,0,wideo.html
 

maya
 
Do niedawna istniało błędne przekonanie, że mięso jest najważniejszym i najwartościowszym elementem naszej diety. Pokutowało tu wiele czynników jak tradycja, przyzwyczajenie, wypowiedzi autorytetów medycyny, formułowane pod dyktando wszechpotężnego przemysłu mięsnego. Choć nadal mit mięsa jest bardzo silnie zakorzeniony, od kilku lat sytuacja ulega zmianie.
W piramidzie zdrowia na pierwsze pozycje wysuwają się pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, pozostałe warzywa i owoce, zsuwając mięso na niezbyt zaszczytne ostatnie miejsca. Coraz więcej specjalistów, lekarzy, dietetyków zaleca stosowanie diety opartej na eliminacji pokarmów mięsnych. Powstają naukowe raporty, poparte setkami badań, które po pierwsze potwierdzają wyższość diety bezmięsnej, po drugie zaś zaczynają świadczyć na niekorzyść mięsa, jako pokarmu będącego przyczyną wielu groźnych chorób. Stwierdzono, że nadmierna ilość spożywanego mięsa osłabia nasz system obronny, prowadzi do chorób tarczycy, nadciśnienia, nadpobudliwości nerwowej. Według najnowszych badań Amerykańskiego Komitet Odpowiedzialnej Medycyny mięso powoduje choroby układu krążenia oraz choroby nowotworowe.

W dobie hodowli przemysłowej zwierząt, najważniejsza stała się ilość wyprodukowanego mięsa. Skutkuje to więc jakością pożywienia mięsnego. Przeciętny zjadacz mięsa nie zdaje sobie sprawy z tego, co tak naprawdę wchłania w swoim kotlecie podczas obiadu. Tymczasem razem z mięsem, poza cholesterolem - głównym powodem miażdżycy, zawałów serca, nadciśnienia, udaru mózgowego, do naszych organizmów mogą wtargnąć dioksyny, priony, komórki raka i wirusy wywołujące choroby nowotworowe. Mięso zawiera duże ilości pestycydów i antybiotyków, którymi karmione są zwierzęta hodowlane, substancje hormonalne, trujące glikozydy, wreszcie adrenalinę, związaną ze stresem zwierząt podczas hodowli i ich uśmiercania.

Przez wiele lat mięso było chwalone jako źródło białka. Jednak tu właśnie tkwi pułapka - spożywanie zbytniej ilości potraw mięsnych sprawia, że dostarczamy sobie nadmierną ilość białka, której nasz organizm nie jest w stanie przetworzyć. Nadmiar białka ulega rozkładowi, a nasz organizm zaczyna bronić się przed martwą tkanką białkową, wytwarzając bakterie gnilne, zawierające związki chemiczne o trujących właściwościach. Część z nich zostaje wydalona, reszta natomiast wchłonięta przez tkanki organizmu. Taki nieustanny proces gnilny powoduje w następstwie raka odbytnicy, zaparcia, cukrzycę, miażdżycę, reumatyzm i choroby układu krążenia.

Źródło: www.wegetarianie.pl/htmlp-5.html
  • awatar Wysokie_Obcasy: Polecam książkę: Na początku był głód, Marek Konarzewski.
Pokaż wszystkie (1) ›
 

 

Kategorie blogów