Wpisy oznaczone tagiem "łosoś" (88)  

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

chelsjesss
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
chelsjesss:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

avur
 
Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
4 jajka
1 łyzka mąki
dwa serki Almette śmietankowe plus 4 ząbki czosnku
łosoś w plastrach 400g

Na patelni podsmażamy z masłem szpinak i czosnek, sól, pieprz. odsączamy
na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę
dodajemy delikatnie do szpinaku, dysypujemy mąkę i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną
papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy
serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy
ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
img_0136.jpg
 

miellonka
 
Tak, jak w tytule- w dzisiejszym wpisie przepis na *pieczonego łososia z warzywami* :] Jeśli ktoś chce smacznie, zdrowo i pożywnie zjeść, to zapraszam do czytania :)
pizap.com14388065254651.jpg

Składniki dla 2 osób
   filet z łososia 300g
   6 ziemniaków
   1 papryka
   2 cebule
   1 cukinia
   2 marchewki
   pół cytryny
   koperek
   sól, pieprz
   1 łyżka oleju rzepakowego
   zioła - tymianek, oregano

Jeśli chodzi o zioła, to myślę, że każdy po swojemu i wedle uznania :P Ja pominęłam w przepisie koperek, ponieważ nie lubię, a przyprawy dodałam te, które wpadły mi w ręce :P
pizap.com14388066908811.jpg

Łososia skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem i zawinąć w folię.
Ziemniaki i cebule pokroić w ćwiartki, cukinię w półplasterki, paprykę w kostkę, marchewki w słupki. Do warzyw dodać łyżkę oleju, przyprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami np. tymiankiem, oregano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200 stopniach przez ok. 40 minut, po tym czasie na warzywach położyć zawiniętego w folię łososia i piec jeszcze 20 minut.
pizap.com14388066178811.jpg

*Gotowe!*
Korzystałam z przepisu znalezionego w internecie, ale tak jak z przyprawami, tak z długością pieczenia oraz temperaturą- radzę na swoje oko ;) Polecam również w miarę możliwości świeże i własne warzywa. Ja miałam okazję wybrać sobie takie jakie chciałam z domowego ogródka mojego chłopaka i szczerze polecam- zapach i smak fantastyczny! :)

*Co myślicie o takim obiedzie? Lubicie tak w ogóle ryby? A może macie swoje ulubione i sprawdzone przepisy?* :)
Pozdrawiam,
I.
Pokaż wszystkie (13) ›
 

mj21
 
przepis na 2 roladki:

- Łosoś wędzony 2 plasterki
- Ser twarogowy półtłusty
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Szczypiorek
- Kapary lub rzodkiewka - 2 łyżki - można ominąć
- Pieprz kolorowy w ziarenkach
- Siekamy szczypiorek.

Twaróg mieszamy z jogurtem, kaparami/rzodkiewką, szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Masę twarogową kładziemy na łososia i zwijamy w rulonik.
Smacznego !
 

mj21
 
Składniki : (2 porcje):

- 250g filetu z łososia ze skórą
- 1 cukinia
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Przyprawy: zioła prowansalskie, sól himalajska, pieprz, sok z cytryny


Przygotowanie:

Łososia obieramy ze skóry, ości wyrywamy pęsetą i dokładnie myjemy. Kroimy go na dwie części i z każdej strony doprawiamy przyprawami. Na koniec skrapiamy odrobiną ilością soku wyciśniętego z cytryny.
Przyprawy wraz z sokiem wsmarowujemy w łososia. Tak doprawioną rybę wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.
Łososia pieczmy w temperaturze 180 st C przez 20-30 min.
W trakcie pieczenia łososia przygotowujemy cukinię.
Cukinie dokładnie myjemy, odkrawamy końcówki i obieraczką robimy z niej paski. Cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy do zmiękczenia warzyw (można w trakcie podlewać wodą), a gdy już zmiękną – dodajemy cukinię, mieszamy a całość dusimy przez 10-15 sekund (cukinia ma być al dente).
Wstążki cukinii podajemy z łososiem :)
 

mj21
 
Składniki:

- 800 g fileta z łososia,
- 150 g orzechów włoskich
- 2 cytryny,
- sól,
- oliwa,
- pieprz,
- natka pietruszki

Wykonanie:
Łososia pokroić w filety, posolić, popieprzyć, polać sokiem z 1,5 cytryny, na wierzchu ułożyć natkę świeżej pietruszki, odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową. Orzech włoskie posiekać lub pokruszyć. Filety posmarować oliwą, opruszyć orzechami włoskimi. Panierkę delikatnie docisnąć, by lepiej przylegała do ryby. Skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną pietruszką.
Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
 

mj21
 
• 1 szklanka ugotowanego makaronu pełnoziarnistego świderki
• ½ średniego fileta z łososia
• 1/2 średniego ogórka zielonego
• ¼ dużej papryki żółtej lub czerwonej
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 ząbek czosnku
• Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Makaron pełnoziarnisty ugotować al dente. Filet z łososia przyprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, skropić sokiem z cytryny i piec w folii aluminiowej przez ok. 25 min. w rozgrzanym do temp. 180 stopni C piekarniku. Ogórka i paprykę umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Do makaronu dodać pokrojone warzywa, podzielonego na kawałki łososia oraz sos powstały z połączenia jogurtu naturalnego, soku z cytryny, rozgniecionego ząbka czosnku, soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.
 

mj21
 
• 1 duża garść szpinaku
• ½ opakowania łososia wędzonego (50g)
• 8 pomidorków koktajlowych
• 5 rzodkiewek
• 1 łyżka nasion słonecznika
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól morska, chili, pieprz czarny świeżo zmielony, świeże oregano
Szpinak, rzodkiewki i pomidorki umyć i osuszyć. Rzodkiewki i pomidorki przekroić na pół, łososia pokroić na kawałki i wymieszać z warzywami. Dodać oregano i uprażone nasiona słonecznika. Całość skropić oliwą z oliwek i doprawić do smaku.
 

tasteofjoy
 

DSC_3238.JPG

*SKŁADNIKI (3 sztuki)*

- płat pstrąga łososiowego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g szpinaku (może być mrożony, rozdrobniony)
- łyżeczka suszonych płatków chili
- sól
- pieprz
- tymianek
- sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko

DSC_3242.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

1) Za pomocą pęsety usuwamy wszystkie ości z ryby, a następnie ostrym nożem zdejmujemy skórę. Rybę porcjujemy. Opłukane kawałki skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki.

2) Szpinak rozmrażamy, doprawiamy łyżką śmietany, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Odciskamy nadmiar wody (ręcznie/na sitku) lub porządnie odparowujemy.

3) Ciasto francuskie dzielimy na 6 kawałków. Połowę z nich nacinamy po skosie.

4) Na kawałki ciasta wykładamy szpinak, na którym układamy rybę, oprószamy ją solą i pieprzem, odrobiną tymianku oraz suszonym chili. Przykrywamy całość ponacinanymi kawałkami ciasta i dokładnie zlepiamy brzegi (najlepiej docisnąć mocno widelcem).

5) Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.

6) Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.

DSC_3249.JPG

Podajemy z sosem koperkowym (jogurt naturalny + koperek+ sól + pieprz + odrobina wody).

DSC_3254.JPG


DSC_3260.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar Tippel: kurczę, jakie pyszności :) aż ślinka cieknie...
  • awatar amitié.: o mniam, muszę kiedyś wypróbować :D
  • awatar *Small me*: wow ale pysznie wygląda :)
Pokaż wszystkie (18) ›
 

ebook-kryminaly
 
Autor: Michał Krupa  

„Łosoś a la Africa” Michała Krupy to kontynuacja wcześniejszych losów bohaterów: Macieja, Agaty, kapitana Zbigniewa Lisieckiego i majora Karola Nowaka przedstawionych w pierwszej powieści autora - „Łosoś norwesko – chiński”. Wśród pozostałych istotnych bohaterów są także: Sobieski – podkomendny kapitana, Kunegunda – asystentka i prawa ręka kapitana, następczyni Jakubiaka, wódz plemienny i kilku innych, które częściej lub rzadziej uczestniczą w fabule tego utworu. Tym razem dzięki bohaterom przenosimy się do Afryki, a bliżej do regionu, gdzie ma miejsce wojskowa misja pokojowa. Stacjonują tam głównie wojska polskie i amerykańskie, a ich przedstawiciele weszli w konflikt z rdzennym afrykańskim plemieniem, co rodzi szereg zabawnych, ale też mrożących krew w żyłach sytuacji.

Autor w sposób kunsztowny, z dużą dozą śmiechu, opisuje ludzi, wydarzenia i relacje międzyosobowe: „Dąb. Można by wiele o nim opowiadać. Nie był może bystry w działaniach operacyjnych, nie był też może zbyt rozwiniętym człowiekiem, z którym można by podjąć ciekawą dyskusję o sensie istnienia ludzkości na Ziemi, ale był niezrównany w pędzeniu bimbru. Z czego on go robił? Tego nie wiedział nikt i dlatego stał się mimochodem najbardziej strzeżonym członkiem naszego plutonu. A bimber spod jego ręki był przedni. Nawet amerykańcy ustawiali się w zapisy, by za grube dolary dostać choć manierkę”.

Powieść ta jest historią pełną zwrotów akcji, sensacyjnych wydarzeń, komicznych postaci, czasami abstrakcyjnych lub rubasznych wypowiedzi, ale przede wszystkim zawiera dużą dawkę wytrawnego humoru.


Szczegóły publikacji:
czytajnas.nextore.pl/(…)losos___la_africa__p90679.x…

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Więcej ebooków z działu "kryminał, sensacja, thriller", znajdziesz tutaj:
masz24.pl/ebooki-kryminal-sensacja-thriller.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

milab
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

mojwszechswiat
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

magicounicoreal
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

lalkazombie
 
Wrzesień, koniec wakacji, koniec lata i koniec luzu. Na otarcie łez sobie te ryby powspominam :)

Miałam fart i udało mi się przyłapać panów rybaków w akcji :D Akurat przybili do brzegu.

IMG00141.jpg


IMG00142.jpg


IMG00144.jpg


IMG00145.jpg


IMG00146.jpg


IMG00147.jpg


A takie cudeńko pożarłam.


10521754_637851549667606_8993923992049417358_o.jpg


I wiem, wiem, surówki do siebie nie pasują, ale mój układ trawienny bardzo mnie ogranicza.
Pokaż wszystkie (3) ›
 

 

Kategorie blogów