Wpisy oznaczone tagiem "śliwki" (42)  

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

smakoszka
 
Przepis na to ciasto zobaczyłam na jakimś filmiku na fejsie. Trochę zwiększyłam ilość niektórych składników, bo intuicja mi podpowiedziała, iż tak będzie lepiej. I dobrze. Wyszło bardzo pyszne ciasto, do którego przygotowania nie trzeba ani miksera, ani żadnych wielkich umiejętności. Po prostu to najprostsze ciasto na świecie.



SKŁADNIKI:
(na tortownicę o średnicy 26 cm, lub formę kwadratową 25 x 25 cm)

* 2,5 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 5 łyżek płatków owsianych
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szklanka oleju
* 1 szklanka naturalnego jogurtu
* 4 jajka
* kilka lub kilkanaście śliwek
* cukier puder do oprószenia
P1000238-tile.jpg

Piekarnik nagrzać do 180°C (bez termoobiegu, tylko pieczenie góra i dół).
Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bulką tartą lub kaszą manną. Umyć śliwki, poprzekrajać je na pół i wypestkować.

Do większej miski wsypać mąkę, cukier, płatki owsiane oraz proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszać. Do nieco mniejszej miski wbić jajka, dodać olej oraz jogurt i także wszystko wymieszać tak by się utworzyła w miarę jednolita masa. Następnie wlać tę masę do suchych składników i ponownie wszystko dobrze wymieszać.

Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej blaszki. Na górę poukładać śliwki. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec jakieś 50 minut. (sprawdzać patyczkiem). Od połowy pieczenia przykryć ciasto papierem do pieczenia, by nam się od góry za bardzo nie przypaliło.

Po upieczeniu, gdy nieco przestygnie posypać cukrem pudrem.
P1000243.JPG
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

alycza
 

Wczoraj było ładnie. Co prawda nie całkiem, bo jednak wpadły czekoladowe cukierki ( <3 jakie moje życie byłoby bez nich smutne :p ) ale ogólnie wynik to 1750 kcal, gdzie granicą jest 1800, nie przegięłam też z tłuszczami (fitatu wszystko ślicznie wylicza, gdyby nie ta aplikacja pewnie rzuciłabym wszystko po kilku dniach, bo mym kota dostała jak bym musiała wszystko ważyć, zapisywać, liczyć...). Więc ogólnie wszystko cacy.
Ruch:
Rozgrzewka z Mel By 5 min
Ćwiczenia 15 min na brzuch na Natalią Gacką
Mel B 10 minut na nogi
Inner Thighs (śmieszne ćwiczenia z laską w różowym body, całkiem męczące) 10min
Ćwiczenia rozciągające i rozluźniające z Mel B, 5 min
Łącznie 45 min ćwiczeń :)

Dzisiaj dzień upływa pod znakiem śliwek, cukinii i arbuza i jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa, ponieważ kocham śliwki. Arbuza też, ale to mniejsza miłość:p
Tym razem postaram się pod koniec dnia uzupełnić post :)
Ałycza
  • awatar Summer Soul: Motywacji ♡
  • awatar ToPerfectLi(f)e: Ładnie, rozwalają mnie Twoje komentarze, do tego co sama piszesz, tak jak o tej lasce w różowym body :D
Pokaż wszystkie (2) ›
 

nietereska
 
Dziś już mało kto pamięta, że śliwki mają także właściwości lecznicze - a mirabelki wszystkie te właściwości zachowały. I tak - w domowych kuracjach można zastosować różne, bardzo proste mirabelkowe preparaty lecznicze - wewnętrznie lub zewnętrznie. Ponadto mirabelki są dobrym, pełnowartościowym surowcem do domowych przetworów - od soku przez ciasto aż po wino i ocet.
Zapraszam do przeczytania mojego artykułu:

pl.blastingnews.com/(…)mirabelka-jeden-z-ostatnich-…
b2.pinger.pl/(…)Mirabelleplums_2309304b.jpg…
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

xsysia25
 
Hej :)
Dzisiaj przepis na placka ze śliwkami i kruszonką , który robiłam w weekend :)



Składniki :

-2,5 szklanki mąki
-1 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szklanki maślanki
-0,5 szklanki oleju
-3 jajka


Wykonanie :

Maślankę zmiksować z olejem i jajkami , kolejno dodawać wszystkie składniki. Masę wylać na blachę i ułożyć śliwki.


Składniki na kruszonkę :

-15dkg margaryny
-o,5 szklanki cukru
-10dkg mąki


Wykonanie :

Wszystko zagnieść i schłodzić. Zetrzeć na placek na tarku.
 

mermaidgirl
 
Steampunk Mermaid:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

szufladaroznosci
 

Wpadłam, prosząc o dostawę śliwek ;)

Nie wiem ile ich miałam. Wiem tylko, że jak wszystkie oczyściłam i usiadłam przy 2 ogromnych garach wypełnionych nimi po brzegi, stwierdziłam, że bezrobocie robi ze mną złe rzeczy :P

Ale z tego pysznego, słodkiego cuda


indeks.jpg


wyszło sporo pysznych i słodkich różności :)

20140829_140754.jpg



Trochę powideł


20140829_140803.jpg



i trochę kompotów :)

20140829_140831.jpg



A z racji tego, że zostało mi trochę gruszek, to i one trafiły do słoików (jeszcze do zagotowania)


20140829_142124.jpg


takie niewielkie zapasy na zimę

20140829_142615.jpg


a sprawiają wiele radości :)

Jestem z siebie dumna, że zrobiła się ze mnie taka rewelacyjna pani domu ;)
 

xsysia25
 
Hej :) Wróciłam już do domu po wakacjach w Holadnii :)
Od razu wzięłam się za pieczenie muffinek :P
Dzisiaj padło na muffinki ze śliwkami. Ja dodatkowo pokroiłam śliwki w kostkę i wrzuciłam do ciasta :)



Składniki :

-2 szklanki mąki
-1 szklanka cukru pudru
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 szklanki oleju
-1/2 szklanki jogurtu greckiego
-2 roztrzepane jajka
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-śliwki


Wykonanie :

W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche ( mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę), w drugiej składniki mokre (olej, jogurt, jajka oraz ekstrakt waniliowy). Następnie do miski z suchymi składnikami dodajemy składniki mokre.
Foremki na muffiny wypełniamy ciastem  do 2/3 wysokości. Śliwki myjemy i kroimy w paski, następnie wkładamy do każdej muffinki.
Pieczemy w 185stC przez około 25 minut.



SAM_6911.JPG


SAM_6884.JPG


SAM_6886.JPG


SAM_6887.JPG


SAM_6888.JPG


SAM_6901.JPG


SAM_6903.JPG


SAM_6907.JPG


SAM_6906.JPG


SAM_6910.JPG
Pokaż wszystkie (3) ›
 

smakoszka
 
Wczoraj zrobiłam. Przepis może wydawać się skomplikowany, ale tak naprawdę to ciasto jest mega proste do zrobienia. Przygotowanie go zajmuje 10 - 15 minut (wliczając czas na wypestkowanie śliwek). Można do niego użyć śliwek, które w stanie surowym są jeszcze całkiem kwaśne. W cieście nabierają one całkiem innego smaku.
No, nie wiem jak was jeszcze zachęcić do wypróbowania tego przepisu, ale serio polecam bardzo, bardzo. Bo ciacho jest pyszne i warte grzechu. A przy zapewne mniej kaloryczne od wielu innych ciast.


SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 26 cm):

* ok. 600 g śliwek
* 200 g twarożku śmietankowego
* 6 łyżek mleka
* 6 łyżek neutralnego w smaku oleju (np słonecznikowego)
* 160 g (8 łyżek) cukru
* 2 łyżki cukru waniliowego
* szczypta soli
* 300 g mąki
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
* 2 żółtka
* cukier puder do oprószenia
ciasto śliwkowe.JPG

Piekarnik nagrzać do 175°C.
Tortownice wyłożyć (bez żadnego docinania, bo nie potrzeba) arkuszem papieru do pieczenia.

Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki.
W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do większej miski wrzucić twaróg, dodać sól, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, mleko i olej. Zmiksować. Wsypać połowę mąki z proszkiem do pieczenia i znowu zmiksować. Wsypać resztę mąki i zagnieść ciasto by było jednolite.

Wyłożyć je na tortownicę z papierem. Ciasto jest nieco klejące więc najlepiej pomoczyć ręce w ciepłej wodzie (ciato się wtedy nie będzie nam kleić do rąk) i w ten sposób ugnieść je w tortownicy, by powstał też brzeg.

Dno ciasta posypać zmielonymi migdałami lub zmielonymi orzechami laskowymi. Na to wyłożyć śliwki (skórką do dołu).

Teraz zmiksować dwa żółtka z resztą cukru. Jak nie macie miksera spokojnie to można zrobić trzepaczką. Nie musi być jakoś puszyście, ważne by składniki były dobrze połączone. Powstanie wam dość gęsta masa cukrowa, którą wystarczy teraz wyłożyć łyżką na śliwki.

Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C ok. 30 - 35 minut. Po około 20 minutach nalezy je jednak przykryc od góry papierem do pieczenia albo kawałkiem folii aluminiowej, by nam się za bardzo od góry nie przypaliło.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
P1190618.JPG
  • awatar b_gallerani: jak kupię piekarnik to zrobię ;-)
  • awatar ptasiowa: Basiu a serek philadelphia się nada czy nie bardzo?
  • awatar Bafka: @ptasiowa: Nada się jak najbardziej, bo ja tez z takim własnie robiłam. Jak weżmiesz taki, to ale nie trzeba dodawac już tej szczypty soli.
Pokaż wszystkie (9) ›
 

poisonprincess
 
Nie wyrabiam z montowaniem wpisów z przepisami na ciasta, bo prawie codziennie coś piekę^^
Dzisiaj przepis, który wykorzystałam w sobotę. Przepis niezwykle prosty, a składniki znajdą się w każdej lodówce (:

1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki (lub mniej) drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
2 duże jajka
2/3 szklanki mleka
3,5 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
śliwki, odpestkowane i przepołowione, w zależności od wielkości - około 10 śliwek
3 łyżki cukru wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu, do posypania (lub cukier cynamonowy).

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę - przesiać. Wymieszać z cukrem i solą.

Jajka, mleko, masło, wanilię - umieścić w misie miksera i zmiksować do połączenia się składników. Dodać suche składniki i wymieszać, by nie było grudek.

Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Przelać do niej gotową masę, na wierzch wyłożyć śliwki (rozcięciami ku górze). Po śliwkach posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego (:
10524855_1502948056605315_1013414434_n.jpg
  • awatar gość: co za szajs...
  • awatar gość: Nic dziwnego ze kobiety sa grube. nie moge sie oprzesc slodzycza. nawet na sniadanie jedza slodycze czyli platki kukurydziene czy inne chokapiki cziriosy. pelno curku. a ze pisze fitness to to kupuja. A jaki interes mialby producent takiego czegos jakbyscie schudly? wiadomo ze produkuje i wciska wam szajs zebyscie zawsze byly grube i to kupowaly hahaha. jakie te baby sa tepe
  • awatar Poszarp-pana: @gość: Gratuluję, wielce błyszczącej inteligencją wypowiedzi... Pewnie zwracam się, do idealnego atlety i w dodatku, znawcy od płatków śniadaniowych... Zastanów się człowieku, zanim kiedykolwiek, znów kogoś obrazisz w tak durny i płytki sposób.
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (4) ›
 

motylkowameba
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Motylkowameba:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 
Ta tarta jest przepyszna i smakowała wszystkim bez wyjątku. Jeśli nie wiecie, jak wykorzystać śliwki, to będzie doskonały pomysł. Banalna w przygotowaniu i chyba nie może się nie udać.

DSC_1683.JPG

*SKŁADNIKI*

*Ciasto*

- szklanka mąki z górką
- 1/4 szklanki cukru
- 150g masła
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

*Farsz*

- ok. 0,5 kg śliwek
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 żółtka
- cukier waniliowy (można dać mniej, ok. pół opakowania)
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z jednej cytryny

DSC_1686.JPG

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Kroimy na połówki.

DSC_1688.JPG

Formę na tartę wykładamy ciastem (spód i boki). Na spodzie układamy śliwki.

Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i waniliowym, jajkiem, żółtkami, mąką ziemniaczaną i skórką z cytryny.

Ciasto zalewamy masą i pieczemy ok. 1h w temperaturze 180 stopni, aż masa się zetnie.

DSC_1691.JPG

Polecam podawać ciepłe, chociaż na zimno także smakuje doskonale.

DSC_1700.JPG

Użyłam mniejszej ilości śliwek niż w przepisie, dałam tylko tyle ile zmieściło się na dnie formy. Moja forma ma wymiary 22 cm na spodzie, jest za wysoka dlatego ciasto rozłożyłam tylko do połowy, na wysokość ok. 3 cm.

DSC_1708.JPG


DSC_1712.JPG

Smacznego!

:)
 

mops
 
Dziś z pomocą mojego małego Elviska upiekłam ciasto śliwkowe - korzystam z sezonu na ten owoc. Przepis zapożyczyłam z blogu kulinarnego www.malacukierenka.pl/ciasto-ze-sliwkami-i-orzec… ale zmodyfikowałam trochę. Ponieważ nie miałam margaryny a do sklepu nie chciało mi się iść, użyłam oliwy z oliwek. Dodałam też banana drobno pokrojonego. Wyszło przepyszne... a już najlepszy był ten sok z ciepłej śliweczki zmieszany z cynamonem.
  • awatar by PYSZNE-21: Mistrz drugiego planu. Śliczny piesek. Pozdrawiam A.
Pokaż wszystkie (1) ›
 

tasteofjoy
 
Starym zwyczajem nastąpiła mała wymianka. Wujek zostawił dobrodziejstwa natury.

DSC_0497.JPG

I pochłonął 25 ruskich (gdzie on to mieści?), a resztę wziął na wynos. To już tradycja, że jak przyjeżdża tu ruskie muszą być! :D

DSC_1016.JPG

A ja będę bić wczorajszy rekord. Po 9 sztukach wymiękłam. Słoooooodko. :P

DSC_0496.JPG

---------------------------------------
Ze śliwek pewnie powidła powstaną, ale na aronię nie mam pomysłu...Sok, dżem? Jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy to podrzucajcie.

;)
  • awatar KatharsisT: mmmm.... pychotki... jeju, zjadłabym powideł takich gorących prosto z garnka:)
  • awatar almost perfect: aż na brałam ochoty na pierogi, tylko, że z jagodami :)
  • awatar Słono - gorzka: z aronii tylko i wyłącznie nalewka :) pyyycha!
Pokaż wszystkie (20) ›
 

tasteofjoy
 
Przyznam szczerze, że za knedlami nie przepadam, ale od czasu jak polewam je sporą ilością słodkiej śmietany nawet je polubiłam. W tym roku to jedyne i zapewne ostatnie. 4 knedle zapychają mnie tak jak cała pizza...więc wolę pizzę.

:D

DSC_1801.JPG

*SKŁADNIKI*

- 0,5 kg ziemniaków
- 300 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- ok. 3/4 szklanki mąki
- 0,5 kg śliwek
- cukier
- śmietana 18%

*PRZYGOTOWANIE*

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem. Łączymy z jajkiem i mąką (w razie potrzeby dodać więcej). Zagniatamy ciasto. Formujemy nieduże placki, na środku układamy połówki śliwek (chyba że są malutkie, to można dać całą - bez pestki). Zlepiamy formując kulki.

Gotujemy w osolonej wodzie 3-5 minut od momentu jak wypłyną na wierzch.

Śmietanę mieszamy z cukrem, tak by była słodziutka i polewamy nią ciepłe knedle.

DSC_1807.JPG

Pałaszujemy obiadek. :D
  • awatar BrightLove: Na zdjęciu wyglądają pysznie : ] zapraszam do mnie ; )
  • awatar deimantas: nie przemawia do mnie jakoś too ;)
  • awatar Wiedźma1: Jak cudownie wyglądają!!!!
Pokaż wszystkie (16) ›
 

smakoszka
 
Byłam w pennym, a tam śliwki węgierki w promocji. I tak od razu pomyślałam sobie, że pyszną drożdżóweczkę z takimi śliwkami zjadłabym i ja z chęcią, i moi panowie. Postanowiłam zatem upiec, tak bez okazji. Zawsze robię ciasto drożdżowe z mojego sprawdzonego przepisu, według którego wychodzi ono najpyszniejsze. Ilość składników wystarcza zwykle na dużą blachę ciasta w stylu kołacz, albo na dwie też spore rolady, które można potem dowolnie przerobić. Zdecydwałam się zatem tym razem właśnie na tę roladową wersję, a to dlatego, iż jedną z nich postanowiłam podarować Dorocie i jej rodzince.
No ale tak naprawdę to na koniec zamiast dwu rolad wyszło mi z tego 18 drożdżówek.
I wbrew pozorom są naprawdę bardzo proste do zrobienia. Dlatego serdecznie polecam.


SKŁADNIKI (na 16 - 18 sztuk):

na zaczyn:
* 40 g świeżych drożdży
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżka mąki
* 100 ml letniego mleka

na ciasto:
* 700 g mąki
* 6 łyżek cukru
* 1 łyżka cynamonu
* 200 ml letniego mleka
* 2 jajka (o temp. pokojowej)
* 100 g masła

ponadto:
* 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 żółtko
* 2 łyżki mleka

na lukier:
* na lukier:
* 200 g cukru pudru
* 3 - 4 łyżek wody
drożdżówka ze śliwkami.JPG

300 ml mleka wlać do jakiegoś garnuszka i lekko podgrzać, ale tak by było ciepłe, ale nie gorące.

Drożdże pokruszyć do jakieś średniej miski, zasypać 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Wlać połowę podgrzanego mleka  i dobrze wszystko wymieszać. Zostawić zaczyn  w jakimś ciepłym miejscu na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia.

Do garnuszka z resztą ciepłego mleka dodać masło i odstawić jeszcze, aż masło się całkowicie rozpuści.

Do dużej miski przesiać mąkę.
Przesianie uważam osobiście za konieczne w wypadku ciast drożdżowych. Znacznie lepiej wtedy wyrastają, a po upieczeniu są pulchniejsze.  Doprawdy nie pomijajcie tego - wydawałoby się - nieistotnego szczegółu.
Do mąki dodać cukier, cynamon, jajka, mleko z rozpuszczonym w nim masłem i przygotowany rozczyn. Wszystko najpierw nieco wymieszać dużą łyżką, a potem dłońmi wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się zbyt kleiło i można dosypać 1 łyżkę mąki.
Z ciasta uformować kulę i przełożyć do jakieś innej, czystej, dużej i wysmarowanej lekko olejem miski. Przykryć od góry czystym kuchennym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Zajmuje to zwykle jakieś 40 - 60 minut.  

W tym czasie gdy ciasto sobie rośnie możemy zająć się śliwkami. Należy je umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki (każdrą śliwkę poprzekrajać na około 6 - 8 kawałęczków).

Gdy ciasto podwoi już swoją objętość, wyciągnąć je z miski i podzielić na dwie części. Daną część rozwałkować na kształt podłużnego prostokąta. Na to wyłożyć połowę pokrojonych śliwek. Śliwki obsypać 1 łyżką cukru i około pół łyżeczki cynamonu.

Prostokąt zwinąć w roladę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, zostawiając miejsce na drugą roladę. Roladę na blaszce ułożyć tak, by miejsce zaklejenia ciasta było pod spodem, a nie od góry.  
Drugą roladę przygotować tak samo jak pierwszą.

Nagrzać piekarnik do 180°C (termoobieg)/ 200°C (piekarnik bez termoobiegu).

Gdy już obie rolady znajdą się na blaszce przykryć je kuchennym ręcznikiem i odstawić jeszcze na jakieś 15 minut. Potem obie poprzekrajać ostrym nożem na kawałki, które to będą stanowiły nasze drożdżówki.
W jakimś kubeczku roztrzepać żółtko z 2 łyżkami mleka i nasmarować tym nasze drożdżówki.

Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jakieś 30 - 40 minut (w zależności od piekarnika), aż drożdżówki nabiorą ładnego brązowego koloru. Po 20 - 25 minutach pieczenia można je przykryć arkuszem papieru pergaminowego, by się nam ciasto zbyt mocno nie przypiekło od góry.

Po upieczeniu, gdy drożdżówki nieco przestygną, przygotować gęsty lukier z cukru pudru i wody i nasmarować nim każdą drożdżówkę.

Smacznego.
P1150945.JPG

P1150946.JPG
  • awatar Do jutra: o rany , umarlam . Zapakuj prosze i wyslij , jutro bede miec do kawki ;-)
  • awatar myyysz: @Do jutra: To jak Bafka Ci wyślę, to ja wpadam na kawkę ;) Ależ mi ślinka cieknie :P
  • awatar AnonimowaMarzycielka: oo jaaaa :(
Pokaż wszystkie (16) ›
 

tasteofjoy
 
Uwielbiam takie ciastka, bo ekspresowo się je robi i są bardzo łatwe w przygotowaniu. Szkoda tylko, że tak szybko znikają z talerza...

DSC_1620.JPG

*SKŁADNIKI*

- opakowanie ciasta francuskiego
- 6 dużych śliwek
- 1 jajko
- cukier, cynamon

DSC_1632.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Ciasto francuskie dzielimy na pół. Na jednej połowie układamy w odstępach połówki śliwek, a następnie nacinamy kwadraty. U mnie zmieściło się 12 kawałków, ale śliwki były bardzo duże, jeśli robicie z mniejszych, to automatycznie wyjdzie Wam więcej.

Na drugiej połówce staramy się wyciąć podobnej wielkości kwadraty, które nacinamy nożem lub radełkiem.

Śliwki posypujemy cynamonem i cukrem, a następnie przykrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy brzegi. Po wierzchu smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

DSC_1634.JPG

Smacznego! :D
  • awatar inspiracjeiwona: takich sliwek koło domu mam masę! i tak myślałam co by z nich zrobić więc zrobiłam tarta, która zreszta mi nie wyszła rewelacyjnie! dzięki za ta inspiracje;)
  • awatar Taste of Joy: @inspiracjeiwona: ostatnio robiłam tartę z przepisu z Poradnika Domowego i była dobra, tylko za słodka :P postaram się wrzucić w tym tygodniu :P
  • awatar Giciaxd: No nie prosze w tej chwili ekspresem je do mnie wyslac !: D
Pokaż wszystkie (38) ›
 

whiteladys
 
Składniki:
-10 dużych śliwek (mogą być też inne owoce),
-60 dag mąki,
-2 kostki margaryny,
-2 kostki sera białego,
-cukier.

Przygotowanie:
Z mąki sera i margaryny zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i pokroić na duże kwadraty. Na nie położyć 1/4 śliwki i zasypać
łyżeczką cukru. Następnie zawinąć w kopertę i piec w piekarniku ok. 20 min.

Smacznego!
  • awatar gość: mniam... zapraszam do mnie:)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

smakoszka
 
Przytachałam wczoraj do domu sporo śliwkek i dziś postanowiłam upiec nam jakieś ciasto. Placek jest prosty w wykonaniu i robi się go naprawdę szybciutko. Najwięcej czasu zajmuje wypestkowanie śliwek. Placek wychodzi pyszny i zwyczajnie nie można się mu oprzeć. Serdecznie wam polecam.


SKŁADNIKI:

* 230 g masła lub margaryny
* 100 g cukru
* 2 łyżki cukru waniliowego
* szczypta soli
* 3 jajka
* 300 g mąki
* 2 łyżeczki proszku do piecznia
* ok. 500 g śliwek węgierek

na kruszonkę:
* 120 g masła
* 150 g mąki
* 8 łyżek cukru
* 1 niecala łyżeczka cynamonu

ponadto:
* cukier puder do posypania
ri.pinger.pl/(…)blyskawiczny+placek+ze+sliwkami.JPG…
Umyć i wypestkować śliwki. Pokroić je na mniejsze kawałeczki.
Utrzeć mikserem masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas ucierając, kolejno dodawać jajka. Następnie wmiksować mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 175°C (piec z termoobiegiem).
Dużą blaszkę (taką na cały piekarnik) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej ciasto. Na cieście poukładać śliwki.
Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto i od razu pokruszyć je na śliwki.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
P1110793.JPG

P1110795.JPG
  • awatar Nortus & Potworna spółka: LOL, właśnie mam zamiar coś upiec. wygląda pysznie.
  • awatar RAF.: lubię takie niskie ciasta z dużą ilością owoców! mniam.
  • awatar ANINA: No to się za niego zabieram :)
Pokaż wszystkie (6) ›
 

czekoladowamuffinka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
- 1kg ziemniaków
- 300g mąki (ja dodałam sporo więcej, bo ciasto mi się zdecydowanie za bardzo kleiło)
- 2 jajka
- 0.5kg kg śliwek
- cukier
- Sól
- 50g masła
- Kilka łyżek bułki tartej
- Kilka łyżek śmietany
- Cukier do posypania

*PRZYGOTOWANIE*

1.jpg

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Najlepiej jest to zrobić dnia poprzedzającego robienie knedli,mi zostało z obiadu :) gdyż wykorzystywane ziemniaki muszą być zimne. Śliwki myjemy i drylujemy. Wystudzone już ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa, dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli i zagniatamy ciasto. W razie konieczności dosypujemy mąki, jednak ciasto będzie klejące. Na stolnicy oprószonej mąką formujemy z ciasta placuszki, do których sypiemy niepełną łyżeczkę cukru. Na to kładziemy połówkę śliwki (chyba, że są malutkie wtedy może być cała), zlepiamy brzegi i toczymy kuleczkę.

2.jpg

Knedle gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku 3-5min od wypłynięcia na powierzchnię wody. Długość gotowania uzależniamy od wielkości knedla. Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową. Pod koniec gotowania roztapiamy masło, dodajemy do niego bułkę tartą i mieszamy.

Knedle podajemy polane bułką tartą, śmietaną i posypane cukrem.

3.JPG


knedle.JPG


Przepis pochodzi od *♥ Amarelka ♥*
amarelka.pinger.pl
  • awatar Ajlon: Uwielbiam!
  • awatar gość: Pyszniutkie!
  • awatar iskierka21: Mniam :) Będę musiała zrobić jak tylko dorwę śliwki :D
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

 

Kategorie blogów