Wpisy oznaczone tagiem "śmietana" (47)  

wikipunk
 
Wiky the Metal-Punk!: Piwo z Harry'm ^^. Nie chciał dać sobie zrobić zdjęcia hehehe, a szkoda ;). Na zdjęciu ja i piwo :P.
Piwko.jpg

Oprócz piwa Harry zamówił sobie smażony ser (z Czech sprowadzany, a pierwszy raz smażony ser jadłam właśnie tam - w Czechach ^^). Za to ja zamówiłam sobie naleśnika a'la biszkopt z serkiem, bitą śmietaną i jagodami ^^. Już kiedyś go jadłam i z resztą wstawiałam tu jego zdjęcie. Boże, jakie to jest dobre! A w dodatku, nie dość, że duże porcje to jeszcze tanio! Rewelacja :D.
  • awatar Kate - Writes: Nigdy jeszcze nie jadłam smażonego sera, a chciałabym spróbować.
  • awatar Wiky the Metal-Punk!: @Kowalski, opcje!: Polecam, jest niesamowity! ^^.
  • awatar *Mordka*: Nie wiem czemu, ale jak przeczytałam to o naleśniku to zrobiłam się głodna :p
Pokaż wszystkie (6) ›
 

folk24
 
Od 6 lat w Krakowie odbywa się Studencki Festiwal Bluesowy, podczas którego posłuchasz bluesa, rocka, folku, a nawet muzyki elektronicznej, weźmiesz udział w warsztatach, prelekcjach, imprezach tanecznych i mszy gospel. www.folk24.pl/wiesci/nie-tylko-studentom/
 

facetgotuje
 
Beza Pavlova - moim zdaniem najprostsza a jakże spektakularna :)
Potrzebujesz:
6-7 białek jajka
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka octu
Cukier - duża szklanka
Śmietana 30% 500ml lub wiecej ok 600ml
Serek mascarpone 1 opakowanie
Owoce sezonowe

Bierzemy sie do pracy bedzie szybko i prosto a zachwyt z bezy murowany!
Wybijasz schłodzona jajka oddzielnie żółta oddzielnie białka i broń Boże aby wpadło Ci kawałek żółtka do białka bo nie ubija sie ;)
Jak juz je wbijesz białka ubijasz je na sztywno i dodajesz wtedy powoli cukier (cały) na sam koniec jak juz cały cukier bedzie wsypany dodajesz łyżecze mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu i jeszcze chwilkę miksujesz. Wykładasz cała masę na blaszki najlepiej robisz okręgi (dwa koła)  wkładasz je jednocześnie  do piekarnika na 180 stopni na termoobieg  po 10 minutach zmniejsz temperaturę na 150 stopni i piecz dalej przez 1 godzinę i 20 minut . Po tym czasie wyjmujesz swoje bezy z piekarnika i gotowe możesz zabrać sie za robienie kremu. Miksujesz śmietanę na koniec dodajesz serek mascarpone  i ubijasz aby wszystko miało konsystencje kremu wykładasz ten krem na pierwsza beze nakładasz na to owoce, przykrywasz kolejnym kręgiem bezy i na wierzch dajesz resztę kremu  i resztę owoców i taaaaadaaaaaa gotowe wkładasz na chwile do lodówki zeby sie schlodzilo i serwujesz komu chcesz w tym samym dniu bo niestety beza nie lubi długiego siedzenia w lodowce  i na drugi dzien nie bedzie juz taka super. Pozdrawiam i zycze smacznego!!!
image.jpg
 

facetgotuje
 
Po długiej przerwie wracam do prowadzenia bloga. Od razu z grubej rury daje przepis na super ciasto z truskawkami póki jest jeszcze sezon. Przepis banalnie prosty potrzebujesz:

1 Nutella (odpowiednik z Lidla) 750g
1Opakowanie sucharkow z Lidla (czerwone opakowanie)
1 Śmietana 30% (0,5l)
Serek mascarpone (1 opakowanie)
2 galaretki truskawkowe
Truskawki około kilograma lub wiecej
Żelatyna (2 łyżeczki do śmietany i dwie łyżeczki do truskawek)

Najpierw robisz truskawki wiec myjesz odcinasz szypułki i wrzucasz do blendera.
Po zmiksowaniu truskawek rozrabiasz w szklance gorącej wody dwie galaretki i dodajesz dla pewności dwie łyżeczki żelatyny (ja tak robię zeby pozniej nic nie pływało) wlewasz rozpuszczone ostudzone galaretki do musu truskawkowego, mieszasz i wrzucasz do lodówki zeby juz sie lekko ściągało
Teraz nutelle wystawiasz ze sloikien do gorącej wody (tylko zeby ta woda jakimś cudem nie wlała sie do słoika bo bedzie po wszystkim;p) i zabieras sie w tym czasie za sucharki, które wrzucasz do blendera i robisz z nich miazgę tzn bułkę tartą, tak mniej wiecej aby nie było zbyt dużych grudek. Oki masz juz miazgę i mega płynna nutelle, laczysz je razem i wyjdzie Ci taki mokry piasek koloru czekolady.
Wkładasz to na blaszkę albo tortownice albo, lekko wyrównaj i ubij ale delikatnie.
Oki teraz czas na truskawki jesli zaczęły sie juz ściągać wlewasz wszystko na ta masę z sucharkow i nutelli i znowu lodówka. W tym czasie ubijasz śmietanę i na koncu jak juz śmietana bedzie ubita dorzucasz serek mascarpone i miksujesz na wolnych obrotach. Do ubytej śmietany dodajesz schłodzona żelatyna rozpuszczona w 3 łyżeczkach wody lub wiecej jesli słabo sie rozpuści. Ostudzona lekko żelatyne wlewasz do śmietany i mieszasz po czym
Wykładasz ta masę na truskawki (jesli truskawki juz sie ściągnęły w lodowce) i to to wszystko smak zabójczy ;) do śmietany nie musisz dodawać zelatyny jesli Twoje dzieło ma byc zjedzone od razu :) Powodzenia!!!
  • awatar Weeerczi: mmmniam, skorzystam z przepisu. Zapraszam na mojego bloga :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

folk24
 
Blues to też folk. Dlatego z radością co roku patronujemy krakowskiemu studenckiemu festiwalowi Bluesroads. To z jakim rozmachem krakowscy studenci organizują swój festiwal bluesowy godne jest uwagi i pochwał. www.folk24.pl/wiesci/krakowski-blues/
 

unattractivex
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Postanowiłam nie zamęczać Was więcej Wielkanocnymi przepisami. Wybrałam tylko te proste i efektowne. To już ostatni z nich. Jeśli uwielbiacie oliwki, to z pewnością będzie Wam smakować śmietanowo-oliwkowa pianka.  

DSC_0155.JPG

*SKŁADNIKI*

*mus śmietankowy*

- 200 g śmietany 12% (może być też 18%)
- kilka zielonych oliwek
- 1 łyżka żelatyny
- ok. 40 ml wrzątku
- sól, pieprz

*pasta łososiowa*

- 1 jajko ugotowane na twardo
- kawałek (ok. 30 g) wędzonego łososia
- 1 łyżka majonezu np. Fine Food
- szczypiorek
- sól, pieprz

DSC_0156.JPG

*SPOSÓB PRZYGOTOWANIA*

Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy pokrojone oliwki, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Całość mieszamy. Napełniamy malutkie foremki i chowamy do lodówki aby stężało.

Mielimy (lub drobno kroimy) jajka, wędzonego łososia, majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Pastę łososiową nakładamy na  mus śmietankowy. Dekorujemy szczypiorkiem.

*Foremki najlepiej włożyć na chwilę do gorącej wody, wtedy łatwiej będzie wyjąć mus.*

DSC_0160.JPG

*Do swojego musu wykorzystałam foremki silikonowe (do lodu) z Biedronki.*
Pokaż wszystkie (6) ›
 

tasteofjoy
 
Niebiańskie, bo niebo.
Niebo, bo chmury.
Chmury, bo puch.
Puch, bo bita śmietana.
I tak powstał mój deser w 2 minuty.
Mandarynka pod pierzynką z bitej śmietany, posypana gorzką czekoladą.

deser.jpg


Cóż więcej rzec - Niebo w gębie...

:D
 

suigintou
 
Naomi Takeda: Dziś jest strasznie brzydka pogoda.. Jest zimno i prawie cały czas pada. Jutro komunia siostry ciotecznej. Jak i jutro będzie taka pogoda to nieźle sobie pomarznę w krótkiej sukience. Mam nadzieję, że się ociepli.
Przed chwilą jadłam ogórki ze śmietaną i szczypiorkiem. Pycha <3
Wątpię, aby jutro pojawiły się jakieś nowe posty. Ale za to w poniedziałek opiszę wam całą niedzielę.
  • awatar marta.jestem.: przyjemnie tu u ciebie :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

mb858
 

P1200054.JPG

Nie wiem, czy jest to odpowiednia propozycja na środę popielcową, ale...

Jest pyszna, pożywna i jak to zwykle już u mnie-prosta!
Składniki:
-groszek zielony mrożony
-cebula
-łyżka masła
-odrobina oleju
-bulion
-śmietana 36%
-mięta


P1200037.JPG

Smażymy pokrojoną cebulkę na oliwie z masłem, dorzucamy groszek prosto z zamrażalnika :)

P1200040.JPG

Gdy skórki groszku zaczną się robić  w niektórych miejscach "przeźroczyste" oznacza to koniec smażenia.Łączymy zawartość patelni z bulionem i gotujemy chwil kilka dosłownie. W końcu to zupa ekspresowa :)

P1200045.JPG

Wszystko miksujemy, po czym najtrudniejsze-przecieramy zupę przez sitko, skórki z groszku są okropne, ale znam takich, którym to nie przeszkadza, więc sprawę mają jeszcze bardziej uproszczoną.

P1200053.JPG

Chłodną śmietanę, siekamy blenderem z miętą (w mojej zupie tego nie widać, ponieważ mały brzdąc ,źle zareagował na kolor śmietany :P, natomiast dla siebie koniecznie to zróbcie-zdecydowanie zmienia smak! )
Że też nie zrobiłam zdjęcia porcji dorosłych!!!


P1200056.JPG


P1200057.JPG
  • awatar h_w: Hmm... zaintrygowała mnie ta zupa. Może nawet odważę się ją zrobić. :P
  • awatar Czekoladowa Dalia: pieknie wygląda, ale zupy-kremy nie dla mnie.
  • awatar Lady Vanity: Właśnie znalazłam Twojego bloga :) Jest strasznie inspirujący ^^
Pokaż wszystkie (4) ›
 

chocolate-mousse
 
Żółta, ozdobiona śmietaną i słodkościami ramka :)

pierwsza :D z pewnością każda następna będzie coraz lepsza...
przy tej było dużo śmiechu i pracy, np. dla tego, że w połowie skończył mi się silikon

zdjęcie zdecydowanie nie oddaje całego uroku ramki ale niestety nie mam możliwości zrobienia zdjęć na dworze

ramka jest na zdjęcie ormatu 13x18 cm
mogę zrobić mniejszą i większą w różnych kolorach, praktycznie w każdym :)


na ramce mogą się znaleźć dowolne elementy wybrane przez was :)


Jak zwykle NA SPRZEDAŻ :)

ZAMÓWIENIA I PYTANIA MILE WIDZIANE
na gg: 33967908
mailu: bizuzmodeliny@gmail.com
i w KOMENTARZACH




zapraszam również na K O N K U R S na FACEBOOKU do wygrania para kolczyków ulepiona przeze mnie!!
www.facebook.com/event.php?eid=226175510747914

i na bloga
www.bizuteriachocolatemousse.fbl.pl
  • awatar Kejmela: No teraz to mnie naprawdę zaskoczyłaś, ale wiesz troche mojego udziału też w tym jest:)
  • awatar Ms. Blue-eyed: Waaw, genialna :D
  • awatar Hmmm^^: :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (15) ›
 

cattivo0901
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Cattiva's Handmade:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

modeliniakivioli
 

Miałam czekać z moimi lodami na poprawę pogody, ale chyba jeszcze trochę to potrwa, więc wstawiam dziś. W kolejce czekają inne wzroki, toteż nie będę dłużej zwlekać ;)
Na początek lody śmietankowe z czekoladą i wisienkami :)


040720111540.jpg


040720111511.jpg


040720111512.jpg


040720111514.jpg


040720111515.jpg


040720111516.jpg


040720111517.jpg


modeliniaki.otwarte24.pl/67,LODY-1 tu szczegóły


Stronka na fb czeka na lajki :)
www.facebook.com/(…)178481428874592…
  • awatar gość: super!
  • awatar kotysyberyjskie: wow to artyzm :)
  • awatar KarusioweTwory: lody wyszły super...nie mogłabym takich nosić, bo....chyba chciałabym je ugryźć hehhehe :D
Pokaż wszystkie (6) ›
 

austria
 
Sreberko skojarzyło mi się jakoś z mlekiem i śmietana made in PRL :)
P6290478.JPG
Pokaż wszystkie (2) ›
 

cattivo0901
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Cattiva's Handmade:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

cattivo0901
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Cattiva's Handmade:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

cattivo0901
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Cattiva's Handmade:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

cattivo0901
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Cattiva's Handmade:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

cattivo0901
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Cattiva's Handmade:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

cattivo0901
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Cattiva's Handmade:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

cattivo0901
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Cattiva's Handmade:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

cattivo0901
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Cattiva's Handmade:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów