Wpisy oznaczone tagiem "żeberka" (5)  

gdzietuwyjsckrakow
 
Czemu prawie? Bo administracyjnie to Wieliczka, ale jest tak pysznie, że warto zrobić sobie wycieczkę.

60787037_621355531694045_9104295997013491712_n.jpg

Karczma jak sama nazwa wskazuje wystrój ma karczmiany, drewniany, wiejski. Doceniam, że nie góralski, bo to w końcu Wieliczka nie góry.

Specjalnością Karczmy są żeberka. I muszę przyznać, że faktycznie mogą je uznać za swoje flagowe danie. Są przepyszne, idealnie przyrządzone, a te w zalewie piwnej rozpływają się w ustach. A skoro już o piwie mowa to w Karczmie pod Wielką Solą mają swoje autorskie, warzone na miejscu piwo. Standardowo jasne i ciemne oraz kilka sezonowych. Wszystkie warte są spróbowania.
Kroku żeberką dotrzymują genialne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, gdzie grzybki są miękkie i świeże.

Obsługa w Karczmie jest na najwyższym poziomie, wszystkie kelnerki są przemiłe i mają anielską cierpliwość. Restauracja otwarta jest do 23. My wychodziliśmy o 23:20, a inni goście nie wyglądali na skorych do wstania od stołu. Nikt z personelu nie popędzał klientów.

60942761_2341629942768946_3092080018772197376_n.jpg

Wisienką na torcie są ceny. Pół porcji żeberek i dwa piwa to koszt jedynie 34 zł. Do tego dostajemy przystawkę za darmo.

Podsumowując polecam Wam Karczmę pod Wielką Solą. To lokal, w który nie znalazłam żadnych minusów.
Ogólna ocena: 10/10.
 

gdzietuwyjsckrakow
 
11281900_836316483082335_249584820_n.jpg

Jak sama nazwa wskazuje w tej restauracji podają mięcho. I to spore kawałki. Wybór nie jest jakiś oszałamiająco duży, ale jeśli już coś robią to naprawdę dobrze, tak na przykład jak żeberka
w syropie klonowym, które są naprawdę klonowe. Na zdjęciu jest mniejsza porcja za 16 zł. Ogólnie rzecz biorąc ceny są dość przystępne.

11329560_833867403327243_1990829770_n.jpg

Wystrój bardzo mi się podoba, prosty z elementami delikatnie nawiązującymi do nazwy. Stolików nie jest wiele, ale za to wieloosobowe, a więc nadają się na obiad z przyjaciółmi.

11355536_833867493327234_1652558698_n.jpg

Najbardziej pozytywnie zaskoczył mnie motyw papierowych ŚLINIACZKÓW zakładanych klientom przed jedzeniem przez kelnera. Obsługa jest bardzo miła i myśli o wszystkim, nawet o ściereczkach do rąk.

11119194_833867473327236_350676902_n.jpg

Podsumowując bierzcie przyjaciół i idźcie na żeberka do Rzeźni.
Ogólna ocena 9/10.

11212479_833867393327244_498809468_n.jpg


11291774_833867409993909_1717246952_n.jpg


11358775_833867513327232_1720974624_n.jpg
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

mb858
 
Wyobrażacie sobie, że nigdy w życiu, aż do wczoraj nie jadłam żeberek! Zawsze mnie przerażały- myślałam, mało mięsa , same kości i tłuszcz, szkoda czasu, żeby je robić.

P5270209.JPG

A tu proszę, wyszły piękne, soczyste, nic tłustego i sprawdziły się, jako przekąska dla Panów, ale i dla mnie :P musicie zaplanować je odpowiednio wcześniej, żeby się zamarynowały, przynajmniej 24 h. Marynata to: oliwa, sos sojowy, łyżeczka pieprzu cayenskiego, łyżeczka  papryki słodkiej i ostrej i jeszcze łyżeczka sproszkowanego czosnku. Spora łyżka miodu. Kroimy żeberka na dwie kostki :pi marynujemy,jak najdłużej, potem obsmażamy na na patelni i pieczemy prze 1 h w 180 st.C. Proponuję podać to z sosami- ja z baraku czasu użyłam gotowych- jamajskiego i barbecue.

P5270212.JPG


P5270211.JPG
Pokaż wszystkie (5) ›
 

kuchniaonline
 
Miód i pieprz to zestaw przypraw, który nawet nie najlepsze mięso zamieni w przysmak.

Składniki:
4 łyżki miodu,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka sosu sojowego,
4 ząbki czosnku,
pół łyżeczki soli i świeżo zmielonego pieprzu,
szczypta ostrej papryki,
2 kg wieprzowych żeberek,
2 łyżki oleju

1. W małym garnku rozpuścić miód i wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz sosem sojowym. Dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posypać solą, pieprzem i dodać szczyptę czerwonej, ostrej papryki.
2. Żeberka umyć, osuszyć i natrzeć resztą soli i pieprzu. Posmarować żeberka roztworem z miodu i koncentratu, owinąć folią aluminiową i włożyć na 1 godz. do lodówki.
3. Na grillu położyć folię aluminiową, nalać 2 łyżki oliwy, ułożyć żeberka i piec 40 min., obracając.

Smacznego ;)
 

 

Kategorie blogów