Wpisy oznaczone tagiem "BIAŁACZKA" (13)  

burzliwe-niebo
 
Sombra:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

yexx
 
Yexx: Boję się przyszłości Twojej i swojej bez serc naszych przy sobie i boję się nieba a na nim gwiazd zbyt pięknych by odchodzić... Przywyknąć trzeba tak, jak drzewa przywykają do upadających liści, jak kwiat róży do oschłych płatków, jak deszcz do Słońca i przywykną mi trzeba do śmierci, do życia mojego które niczym piorun wystrzela w górę by zagrzmieć a potem... ucichnąć.
 

otwartawolnosc
 
Fundacja DKMS Polska - Baza Dawców Komórek Macierzystych. Niezależna organizacja non profit, posiadająca status Organizacji Pożytku Publicznego.

Fundacja DKMS ma od dawna jedna misję: znalezienie jak największej liczby dawców dla tych, którzy chorują na białaczkę. Ty też możesz uratować komuś życie! Przyłącz się więc do walki z białaczką. Dla większości chorych na białaczkę, jedyną szansą na wyzdrowienie jest przeszczep zdrowych komórek macierzystych od „genetycznego bliźniaka“.




O tym dlaczego tak się zaangażowałam w ten temat opiszę w kolejnym poście.
 

megi94
 
megi94:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

justinbieberfever
 
Dziewczyna nazwywa sie Millie Flamm, ma 7 lat. Millie jest wielka fanką Justina ale nie mogła przyjechać na jego koncert ponieważ jest zbyt chora. Więć Jus przyjechał do niej. Biebs uściskał ja a potem zaśpiewał dla niej. Pod koniec Jus podarował kilka biletów dla osób w tamtym pokoju
tumblr_mg6u5lgaTu1qhft5ko1_500.jpg


tumblr_mg6v9iDEGz1qhft5ko1_r1_500.jpg
Pokaż wszystkie (1) ›
 

sandrarecho
 
___________________________________________________________________
ODPAROWANE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  STRUKTURY  C. ♥♥♥♥♥

BH.140.
MOTTO: INFO  O  WĘGLOWODANACH. *****

WYSOKIE  WĘGLOWODANY, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu).

NISKIE  WĘGLOWODANY; to,
1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.

ODPAROWANE  WĘGLOWODANY:
Uzyskujemy po dokładnym, dłuższym dopieczeniu produktu czyli CHLEBA  TYPU  KR-IRL, także wszystkich pozostałych rodzajów chleba upieczonych / dopieczonych, a przygotowanych wg przepisów opracowanych w INSTYTUCIE  IRL  KRAKÓW.

STAN  PO  UPIECZENIU / DOPIECZENIU:
Węglowodany 80% (upieczenie + 30%, dopieczenie dodatkowo + 20%) = 150% energii w stosunku do energii ryżu białego ugotowanego, którego 100% energii stanowi 80% węglowodanów odzyskiwanych dużo wolniej. Ważne jest dopieczenie produktu / chlebka, czyli tzw. ODPAROWANE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  STRUKTURY  C.

TEN  POZIOM  WZROSTU  MOŻNA  OSOBIŚCIE  ZWERYFIKOWAĆ  GLUKOMETREM:
I nie jest to trudne.

NP.  ODCZYT  NA  GLUKOMETRZE  JEST/MAMY  100  mg/dL,  NA  CZCZO:
Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie najwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, poziom cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest mnóstwo WYSOKICH  WĘGLOWODANÓW czyli cukru białego lub brązowego. Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta uwaga o ok. 74%, czyli jak przy czystej glukozie. Są to tzw. WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD  26.01%  WZROSTU, niezdrowe dla człowieka.

TO  JEDEN  Z  DRAMATYCZNYCH,  UJEMNYCH  PRZYRODNICZYCH  REKORDÓW! *****

I  TENŻE  WZROST  POZIOMU  CUKRU  PO  SPOŻYCIU,  MOŻNA  SOBIE  SPRAWDZIĆ:
Samemu tj. należy tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom wzrostu i jest to łatwe, no ale należy te badania wykonać osobiście. Zaczynamy na czczo, określamy wówczas; poziom cukru np. 100mg/dL (tj. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas produkcie.

TAKIMI  BADANIAMI  MOŻNA  ŁATWO  I  JEDNOZNACZNIE  POTWIERDZIĆ  SOBIE:
Tzw. Indeks glikemiczny i zobaczyć, ile jest w tych tabelach z IG: elementarnych błędów.

TO  WŁAŚNIE  PRZY  PROBLEMACH  Z  ODŻYWIANIEM,  PRZY  ZWALCZANIU  WSZELKICH  CHORÓB / OTYŁOŚCI, NADCIŚNIENIA, MIAŻDŻYCY, RÓWNIEŻ  CUKRZYCY  TYPU  2:
Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco i antycukrzycowo sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU.

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich ilość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ  TAKŻE; CUKRZYCA  TYPU  2, WG: IRL KRAKÓW.  
Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.  
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

BH.140.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.
1.T._: www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php
10.T._:
www.kif.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=596477

___________________________________________________________________
 

justinbieberfever
 
Briana marzy o spotkaniu z Jusem


to już 2 wideo z pozrdowieniami dla Briany od Justina
 

burdellobumbum
 
Heloł. JAkiś czas temu zapisałam sie do banku dawcó szpiku.
Dziś przyszedł zestaw do pobrania wymazu.
Popdpisałam również deklarację o pośmiertnym pobraniu narządów do przeszczepów.

Wy równiez możecie to zrobić.
Wystarczy wejść na stronę Dawca.pl i tam wszystkiego się dowiecie.

NAmócie znajomych i rodzinę. Niech będzie nas jak najwięcej.
  • awatar CedricSeah: Życzymy nowym roku z cudownym, pełnym pokoju i rozumieniu. Szczęśliwa 2014 ! http://member.my-addr.com/uploads/images/1040.jpg
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

sandrarecho
 
___________________________________________________________
CHLEB  TYPU  KR-IRL. ZWIERZĘTA. ♥♥♥♥♥

24.TEMAT.
MOTTO: PSY  I  KOTY,  RÓWNIEŻ  KONIE,  PODOBNIE  JAK  LUDZIE  POWINNY  MIEĆ  DIETĘ  DLA  SSAKÓW.  *****
Mają trzustkę, oraz wszystkie narządy tak jak człowiek. Odżywiajmy je zatem prawidłowo biologicznie w ramach miłości jaką Je darzymy. Głównym składnikiem diety racjonalnej dla zwierząt powinien być zatem, CHLEB  TYPU  KR-IRL. Kluczowym wobec tego jest: naukowe opracowanie roku 2008/12 (biologia, medycyna). Dotyczy żywienia zarówno człowieka, jak i zwierząt.

CHLEB.  PRZEPIS  WZORCOWY  WYPIEKU  CHLEBA  TYPU  KR-IRL (MINI  CHLEBKI).
 
SKŁADNIKI:
Kasza jaglana __400g, Ryż biały __400g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.

PRZYPRAWY  TO:
Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

UGOTOWANE  KASZA  I  RYŻ  (MASA  RAZEM  800  GRAM),  WCHŁANIAJĄ  WTEDY:
Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra przegotowanej wody.  

DUŻĄ  ŁYŻKĄ  STOŁOWĄ  NABIERAMY  ZMIESZANĄ  MASĘ  TJ.  KASZĘ  Z  RYŻEM  WRAZ  Z  OTRĘBAMI:
Z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy  w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.

ISTOTNE:
Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.

WYSTARCZY  ZAPOZNAĆ  SIĘ  Z  TREŚCIĄ  KSIĄŻKI;  
pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU.

SZCZEGÓŁOWA  IDENTYFIKACJA  CHLEBA  TYPU  KR-IRL (MINI  CHLEBKI):
1. Białko roślinne 10,5%. 2. Tłuszcz roślinny 2,9%. 3. Węglowodany niskie 78,9%. 4. Witaminy: z grupy B (B1, B2, B6, PP), E. 5. Składniki mineralne: fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo i mangan. 6. Błonnik 3,2%.
7. Woda ok. 5-7%.

POZIOM  CUKRU  PO  SPOŻYCIU  TAKIEGO  CHLEBA  PRZEZ  OK. 4-5  GODZIN  UTRZYMUJE  SIĘ:
We krwi w kategoriach zalecane i dozwolone, powodując tym samym trwałe uczucie pełnej sytości (szczególnie ważne w przypadku zwierząt chorych na cukrzycę). Zwierzę odczuwa również ogromną energię, którą wnoszą węglowodany dostarczone w dużej przecież ilości. Witaminy i składniki mineralne, podobnie jak i wszystkie pozostałe składniki są w tym chlebie bezsprzecznie w najlepszym gatunku. Ryż obniża przecież poziom złego-LDL cholesterolu we krwi, o czym powszechnie wiadomo.

CHLEB  TYPU  KR-IRL  (MINI  CHLEBKI),  PO  UPIECZENIU  SMAKUJE,  JAK  LUKSUSOWY:
Produkt zbożowy upieczony bez skórki w tosterze. Można go przechowywać w chłodziarce przez ponad 15 dni. Na śniadanie i kolację zaleca się spożywanie przez zwierzę 1-3 (mini chlebków) tj. kromek średniej wielkości (100-200 g), jako wariant odżywienia minimum.

SPOŻYCIE  CHLEBA  TYPU  KR-IRL  ORAZ  ŻYWNOŚCI  WG  TABEL:
Tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU, gwarantują powrót do sylwetki zwierzęcia bez nadwagi i otyłości w okresie 3-4 m-cy oraz wzorcowe odżywienie komórek nerwowych mózgu skutkujące polepszeniem sprawności myślenia, również dużą energią eliminującą zmęczenie. CHLEB  TYPU  KR-IRL, pieczemy osobiście czyli toksyny są = 0% (polepszacze, konserwanty, spulchniacze i inne trucizny, zwyczajnie co oczywiste, ich nie dodajemy). Realizacja tego przepisu stanowi istotny prozdrowotny, przełom w żywieniu organizmu zwierząt, ale i człowieka też.  

TAKIE  ODŻYWIANIE  NIE  JEST  DROGIE,  ALE  WRĘCZ  WYJĄTKOWO  TANIE:
Koszt 1 szt. mini chlebka to 18-20 groszy czyli całodzienne wyżywienie jednego zwierzęcia nie przekroczy 2,00 zł. Zwierzę zjada mniej droższych produktów, a to dlatego; że  CHLEB  TYPU  KR-IRL zapewnia uczucie sytości na ok. 4-5 godz. eliminując głód,  gwarantując przy tym odżywienie biologicznie wzorcowe. To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec warto.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  STANOWI  AKTUALNIE  O  SILNYM  UKŁADZIE  IMMUNOLOGICZNYM:
Organizmu zwierzęcia. Dostarcza ogrom energii eliminującej głód dlatego; iż GLUKOZA  NATURALNA w nim zawarta, stabilizuje poziom cukru we krwi zwierzęcia, na ok. 4-5 godzin tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU. Złe to, WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD  26.01%  WZROSTU. Podnoszą poziom cukru po spożyciu zbyt wysoko stymulując otyłość, również cukrzycę typu 2, u zwierząt.

WAŻNE.
GLUKOZA  NATURALNA;  TO  RYŻ,  WSZYSTKIE  KASZE,  OWOCE,  WARZYWA:
Logika myślenia, postęp i spokój. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU. *****

GLUKOZA  NIENATURALNA;  TO  MĄKA  I  CUKIER:
Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość.

TAKA  KOMPOZYCJA  SKŁADNIKÓW,  RÓWNIEŻ  KOLEJNOŚĆ  PRZYGOTOWANIA:
Tj. gotowanie, a następnie pieczenie tworzą strukturę żywieniową, która w sposób zadawalający poprawia wszelkie parametry zdrowotne organizmu zwierzęcia; a w szczególności wydolność energetyczną organizmu.

PLUSY:
CHLEB  TYPU  KR-IRL, podnosi poziom cukru po spożyciu o 26% wzrostu, tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY. Zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2. Nie wywołuje wzdęć i nie tworzy zaparć (u ludzi i u zwierząt).

MINUSY:
Aktualnie brak sklepu lub piekarni, która wytwarza i sprzedaje ten produkt.

PORÓWNANIE:
Chleb upieczony z mąki np. pszennej, żytniej, orkiszowej i każdej innej: zawsze stymuluje nadwagę i cukrzycę typu 2. Wzdęcia oraz zaparcia są gwarantowane. Poziom cukru po spożyciu chleba pszenno żytniego wynosi 74% wzrostu, po chlebie razowym 39%, po czystej glukozie 74%. Są to tzw. WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD  26.01%  WZROSTU, niezdrowe dla człowieka i zwierząt również.  

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego organizmu zwierzęcia. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u zwierząt jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 1,5-3 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zwierzęcia zmniejszając łaknienie.

REFLEKSJA:
Biały ryż to ryż pozbawiony łupiny, czyli dalej po tzw. oczyszczeniu produkt najwyższej wartości odżywczej, podobnie jak jabłko obrane z łupiny też jest wartościowym owocem pozbawionym jedynie skórki.

P. S. Japończyk, kiedy podaje przepis na sushi czyt. suszi, to mówi o rybach, warzywach i innych dodatkach. O ryżu właściwie mówi bardzo rzadko, a przecież wiadomo, że ryż stanowi 50-70% gotowego dania. Rzadko mówi o ryżu, bo dla Niego ryż w potrawie, to oczywistość.    

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  ZWIERZĄT  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego dla zwierząt.

CHLEB  TYPU  KR-IRL, MOŻNA  PAKOWAĆ  PRÓŻNIOWO:
Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez ponad 1 rok. Energię biologiczną w ilości ok. 80% stanowią tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU. Na turystyczne wycieczki, trasy, dalekie wyjazdy czyli: logiczna, zdrowotna  konieczność. Również akcje pomocy humanitarnej.

OKRUSZKI !! DLA ZWIERZĄT (TAKŻE CHORYCH), ZWIERZĄT STARSZYCH, DODAJEMY  DO  WSZELKICH  POSIŁKÓW:
Każdy chleb wg opracowań IRL  KRAKÓW tj. upieczone mini chlebki, mielimy (mikser) uzyskując tzw. okruszki czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem energii dla zwierząt i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku / 24h. Organizm zwierzęcia pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu zwierzęcia (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).

PRZEPIS, zamieszczony jest na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon:  12 353 18 75, telefon/fax:  12 358 77 30.  Info: INSTYTUT  IRL  KRAKÓW (Pn.-Pt. 10:00-17:00).

PRZEPIS  JEST  OCZYWIŚCIE  DO  WOLNEGO  WYKORZYSTANIA:
Proszę tylko zauważyć, że treści w tym przepisie stanowią identyfikację zjawisk, które są wyewoluowane przez przyrodę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste ciągle powtarzane frazesy, nieprawdy biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite kłamstwa. Chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw. plaga otyłości oraz plaga cukrzycy typu 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.

DLA  NAS  TJ.  IRL  KRAKÓW,  OKREŚLENIE  CYWILIZACJA  WIĄŻE  SIĘ  Z  PODAWANIEM  LUDZIOM  WIEDZY,  PRAWDZIWEJ  I  JASNEJ:
Oraz łatwej do potwierdzenia. Dopiero wtedy mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia precyzyjną i logiczną ocenę prawd biologicznych.

MOTTO:
Mądrość człowieka polega na respektowaniu dokonań przyrody i nie zmienianiu jej zasad. Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne życie realizujemy tu i teraz. Autorem przedstawionego przepisu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ, konsultant INSTYTUTU  IRL  KRAKÓW.

Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a:  jw. *****

PUENTA  KOŃCOWA: Zamiast doświadczeń na zwierzętach powinniśmy pomyśleć, jak odżywić Je prawidłowo tak, aby mogły trochę lżej pożyć między ludźmi cywilizowanymi, którzy ponoć mają mózg i serce nie tylko jako narządy anatomicznie  pojmowane, ale rozumieją, że są też inne organizmy żywe na planecie Ziemia.

24.TEMAT.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

___________________________________________________________
ZOBACZ  TAKŻE: NISKIE  WĘGLOWODANY. (NEWS) ♥♥♥♥♥
Niezbędna, kreatywna energia.

CHLEB  TYPU  KR-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. *****  
1.TEMAT.
www.he.com.pl/forum/viewtopic.php?p=3490

ARTYKUŁ  BH.548.
1._: www.instytutirl.com.pl/index3.php
2._: www.modauroda.fora.pl/(…)odchudzanie-wylacznie-jako…
3._: www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php
004.(1.T.) _: uwagababciagotuje.blogspot.com/(…)chlebki-z-kaszy-j…

Biologia, medycyna.
1.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.

P. S. Przy celiakii nie dodajemy otrębów pszennych.

___________________________________________________________
 

kamihelp
 

czy zastanawialiście się kiedyś " czy zostać dawcą szpiku?"
ja się zastanawiałam i zdecydowałam na TAK!!!!

przeczytałam Wywiad z prof. Wiesławem Wiktorem Jędrzejczakiem na temat oddawania szpiku
w "Modzie na zdrowie"
i zdecydowałam się
teraz jak to robić?
zadzwoniłam do "fumdacji przeciwko leukemi " www.leukemia.pl
ioto jak prosto zostać dawcą i uratować czyjeś życie ;)
www.leukemia.pl/viewpage.php?page_id=93
ZOSTAŃ DAWCĄ SZPIKU!

W Polsce notuje się rocznie ok. 10 tys. zachorowań na nowotwory krwi, czyli "białaczki". Jedną z metod leczenia tych chorób jest przeszczep szpiku. W ostatnich latach, dzięki niesłychanemu postępowi w dziedzinie transplantologii, leczenie przeszczepieniem szpiku stało się w pełni uznaną metodą leczenia tych chorób.


Wyróżniamy dwa rodzaje przeszczepów: autologiczny i allogeniczny. Pierwszy z nich to taki, w których dawcą i biorcą jest ta sama osoba - chory. Szpik pobiera się w okresie jego prawidłowego funkcjonowania i przechowuje do momentu przeszczepienia. Drugi rodzaj przeszczepu polega na podaniu choremu szpiku od osoby z nim spokrewnionej, np. od rodzeństwa, albo od osoby niespokrewnionej.


Aby przeszczep był możliwy, musi występować zgodność antygenów transplantacyjnych HLA (human leukocyte antigens - antygenów zgodności tkankowej) pomiędzy dawcą a biorcą. Antygeny HLA poszczególnych ludzi różnią się między sobą prawie tak samo jak linie papilarne. Jednak niektóre kombinacje powtarzają się. Dzięki temu jest możliwe znalezienie odpowiedniego dawcy dla chorego.


Standardy światowe przewidują, że natychmiast po rozpoznaniu białaczki, w której są wskazania do przeszczepu, chory ma pobieraną krew do badań określających jego antygeny HLA. O tym, czy posiada on dawcę rodzinnego wiadomo po dwóch dniach.


Prawdopodobieństwo znalezienia dawcy wśród rodzeństwa wynosi 25%. Jeśli takiego dawcy nie ma, rozpoczynają się poszukiwania dawcy niespokrewnionego w rejestrze światowym (BMDW - Bone Marrow Donors Worldwide).


Czas trwania doboru w rejestrze światowym zależy od tego, czy geny chorego są rzadko czy często spotykane wśród zarejestrowanych tam kandydatów.


Ja pokazałam, jak walczyć... Wy pokażcie, jak wygrać! Agata Mróz-Olszewska


Pamiętaj:


1. Dawstwo szpiku jest honorowe. 2 Do naszego rejestru ALF PL3 zapisujemy zdrowych ludzi w wieku 18 - 40 lat. 3. Oddanie szpiku nie zagraża zdrowiu, bo szpik szybko się regeneruje. 4. Pobrania dokonuje się z: kości talerza biodrowego (w narkozie) lub z krwi (bez potrzeby znieczulania). 5. Aby zostać kandydatem na dawcę i zostać zarejestrowanym w rejestrze dawców szpiku, wystarczy oddać 10 ml krwi. 6. W rejestrze ALF PL3 przy Fundacji Przeciwko Leukemii mniej więcej co 70 kandydat zostaje dawcą.


PROCEDURA POBIERANIA I PRZESZCZEPIANIA SZPIKU


1. Pobranie 10 ml krwi od osoby, która rejestruje się jako kandydat na dawcę szpiku w rejestrze dawców.


2. Z pobranej próbki krwi wykonywane są badania antygenów zgodności tkankowej HLA.




3. Dane antygenowe kandydata na dawcę wprowadzane są do komputerowej bazy danych i przesyłane do światowego rejestru dawców BMDW. Odtąd dane te są dostępne w trakcie poszukiwania dawcy dla dowolnego chorego na świecie.




4. W przypadku stwierdzenia zgodności chorego i kandydata na dawcę, jest on proszony o oddanie kolejnych 10 ml krwi do dalszych badań HLA i 10 ml do badań wirusologicznych.




5. Bardzo szczegółowe badania krwi zarówno kandydata na dawcę, jak i biorcy mają na celu potwierdzenie zgodności antygenowej między nimi oraz wykluczenie obecności wirusów, które mogłyby uniemożliwić przeszczepienie.




6. W przypadku całkowitej lub wystarczającej zgodności, przedstawia się kandydatowi na dawcę szczegółową procedurę pobrania szpiku oraz wyjaśnia ewentualne wątpliwości.




W tym momencie kandydat podejmuje ostateczną decyzję o oddaniu, bądź nie, swojego szpiku choremu.




7. Po podjęciu decyzji na tak, na kilka tygodni przed planowaną transplantacją, dawcy pobiera się krew do autotransfuzji. Będzie ona mu podana z powrotem w trakcie pobraniu szpiku.




8. Szpik pobiera się na 2 sposoby: - z talerza kości biodrowej. Pobranie odbywa się w znieczuleniu ogólnym tak, że dawca nie odczuwa bólu, a na ciele nie pozostają widoczne żadne trwałe ślady. - pobranie szpiku metodą separacji komórek z krwi obwodowej, po uprzednim podaniu dawcy czynnika wzrostu.




Wybór metody pobrania następuje po uzgodnieniu z dawcą.


9. Szpik pobrany od dawcy zostaje podany pacjentowi do żyły głównej. Jest to zabieg technicznie zbliżony do transfuzji krwi.


Fundacja Przeciwko Leukemii
im. Agaty Mróz-Olszewskiej
ul. Morcinka 5/19, 01-496 Warszawa
tel./fax: (+48 22) 6384067
(+48 22) 638 44 52


leukemia@leukemia.pl


Dla potencjalnych dawców szpiku: alf@mdr.org.pl


Dla wolontariuszy: wolontariat@leukemia.pl


www.leukemia.pl
:) zostań dawcą szpiku możesz uratować zycie!!!:)
  to jest na prawde proste !!!!
  • awatar gość: Moja mama jest dawca szpiku :d (przypadkiem)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

wolnaeuropa
 
Recepta na szpitale

  Na służbę zdrowia PO ma panaceum. Jeśli szpitale staną się spółkami prawa handlowego, znikną wszystkie problemy.

  W sierpniu ub. r. pan Marek udał się do kliniki, która jest właśnie spółką prawa handlowego i ma kontrakt z NFZ. Chodziło o mały zabieg chirurgiczny. W klinice dowiedział się, że limit zabiegów został już wyczerpany. Zapytał, czy może zapisać się na rok następny. - Nie, na przyszły rok nie mamy podpisanej umowy...
  Za zabieg musiał zapłacić.
Tak samo będzie po sprywatyzowaniu szpitali. Albo zapłacisz, albo będziesz czekał... być może do śmierci.
  Całkowicie zapomina się o problemie odszkodowań za błędy lekarskie. Dotychczas płaciło państwo. Kto będzie płacił po sprywatyzowaniu szpitali? Nim zakończy się trwające latami postępowanie w sądach, spółka zdąży zniknąć i pojawić się w innej postaci.
(jez.)
 

 

Kategorie blogów