Wpisy oznaczone tagiem "Fish" (53)  

ebook-obyczajowe
 
Autor: Paul Griffin  

Książka wyróżniona nominacją do Kirkus Award 2016 oraz Dorothy Canfield Fisher Book Award 2018.

Ben, samotny i zamknięty w sobie dwunastolatek, większość życia spędził w domu dziecka. Od dawna jego jedynymi przyjaciółmi są książki, zwłaszcza powieści science fiction. Lecz gdy pewnego dnia chłopiec przygarnia bezpańskiego psa, który też wie, jak to jest być niczyim, świat Bena zmienia się nie do poznania. A to dlatego, że poza kudłatym kundelkiem pojawia się w nim Tęczowa Dziewczyna, czyli Halley. Córka bibliotekarki, która nosi imię na cześć komety, zawsze chodzi w kolorowych czapeczkach i pisze książkę o akrobatce z lękiem wysokości. Ben zaczyna wymyślać tę historię razem z przyjaciółką… lecz czy możliwe jest szczęśliwe zakończenie?


Szczegóły publikacji:
obyczajowe.masz24.pl/gdy_do_domu_przyszla_za_mna…

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Więcej ebooków z kategorii "obyczajowe", znajdziesz tutaj:
masz24.pl/ebooki-obyczajowe.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

funkytown
 
Zachęcamy do polubienia fajnej strony na Facebooku: www.facebook.com/EkoTurysta/

swiatowy-dzien-oceanow.png


Światowy Dzień Oceanów - Obchodzony 8 czerwca na całym świecie, ma nam przypominać, że wszyscy jesteśmy zależni od oceanów, bez względu na to gdzie mieszkamy, dlatego też wszyscy powinniśmy czuć się odpowiedzialni za ich stan. Stanowi okazję do podejmowania działań mających na celu ochronę dzikiej przyrody i zagrożonych siedlisk w morzach i oceanach.

Światowy Dzień Oceanów został ustanowiony przez Rząd Kanady w 1992r., oficjalnie przez ONZ został uznany w 2009r. Odbywa się co roku, zawsze 8 czerwca.

#worldoceansday #światowydzieńoceanów #ocean #nature #natura #przyroda #world #earth #morze #sea #ekosystem #ekologia #ekoturysta #ekoturystyka #ecotourism #ecology #fish #ryby #dolphin #whale #ecosystem #ochronaprzyrody #ochronaśrodowiska #environment
 

ebook-jezyk-obcy
 
Autor: Radosław Więckowski  

• Obszerna prezentacja rzeczowników i czasowników w liczbie pojedynczej i mnogiej, w tym cała paleta określników wyrażających mnogość

• Gruntownie przedstawione liczebniki nieokreślone kilka, kilkanaście i kilkadziesiąt

• Kontekstowe zestawienie rzeczowników w ćwiczeniach kontrastujących, np.:

The dialogue in the film is interesting.

Dialogi w tym filmie są interesujące. (dot. dialogów w opowiadaniach, filmach)

The dialogues in the textbook are interesting.

Dialogi w tym podręczniku są interesujące. (dot. dialogów w podręcznikach)

• Trudniejsze zagadnienia wyjaśnione na prostych przykładach, np.:

I like this pair. How much are they/is it?

What I say and what I think are my own affair. vs. What I say and do is/are my own affair.

Neither of us is a cardplayer. vs. Neither of us are cardplayers.

• Testy końcowe z kluczem, systematyzujące wcześniej przerobiony materiał

• Uniwersalny i nieodzowny suplement do innych podręczników na wszystkich poziomach zaawansowani


Szczegóły publikacji:
jezykobcy.masz24.pl/fish_czy_fishes.html

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Więcej ebooków z działu "nauka języków obcych", znajdziesz tutaj:
masz24.pl/ebooki-nauka-jezykow-obcych.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

black.ada
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 

DSC_3238.JPG

*SKŁADNIKI (3 sztuki)*

- płat pstrąga łososiowego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g szpinaku (może być mrożony, rozdrobniony)
- łyżeczka suszonych płatków chili
- sól
- pieprz
- tymianek
- sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko

DSC_3242.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

1) Za pomocą pęsety usuwamy wszystkie ości z ryby, a następnie ostrym nożem zdejmujemy skórę. Rybę porcjujemy. Opłukane kawałki skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki.

2) Szpinak rozmrażamy, doprawiamy łyżką śmietany, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Odciskamy nadmiar wody (ręcznie/na sitku) lub porządnie odparowujemy.

3) Ciasto francuskie dzielimy na 6 kawałków. Połowę z nich nacinamy po skosie.

4) Na kawałki ciasta wykładamy szpinak, na którym układamy rybę, oprószamy ją solą i pieprzem, odrobiną tymianku oraz suszonym chili. Przykrywamy całość ponacinanymi kawałkami ciasta i dokładnie zlepiamy brzegi (najlepiej docisnąć mocno widelcem).

5) Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.

6) Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.

DSC_3249.JPG

Podajemy z sosem koperkowym (jogurt naturalny + koperek+ sól + pieprz + odrobina wody).

DSC_3254.JPG


DSC_3260.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar Tippel: kurczę, jakie pyszności :) aż ślinka cieknie...
  • awatar amitié.: o mniam, muszę kiedyś wypróbować :D
  • awatar *Small me*: wow ale pysznie wygląda :)
Pokaż wszystkie (17) ›
 

pakamera
 
Choc Joanna Kuzma, deklaruje, ze sklad zespolu to trio: Asia, Kicek i Micek, to pod nazwa Asia i .... Czytaj dalej : www.example.pl/asia-i-koty-x-kurort-37394.htm

(Trwa ładowanie załączników…)

 

tasteofjoy
 
Pyszny obiadek, który nie wymaga dużego nakładu pracy. Ryba w połączeniu ze słodką marchewką to jeden z moich ulubionych smaków.

DSC_4601.JPG

*Co potrzebujemy*

*1) Ziemniaki* (obrane, pokrojone ma małe kawałki, obtoczone w marynacie z oleju, soli, pieprzu, curry i ziół prowansalskich).

*2) Marchewka + por* (marchew obrana i pokrojona w słupki, por pokrojony w drobną kostkę; wszystko razem zamarynowane w odrobinie oleju z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich).

*3) Filet ze świeżej tilapii* (oprószony solą i pieprzem, skropiony sokiem z cytryny; z odrobiną masełka, posiekanego czosnku i koperku).

DSC_4605.JPG

*Wszystko razem zapiekamy ok. 40 minut (aż ziemniaki będą miękkie) w temperaturze 180 stopni.*

DSC_4606.JPG

*Uwagi*

Świeże filety tilapii można nabyć w Biedronce. Opakowanie 3 sztuki ok. 10zł. :]

DSC_4609.JPG

*Smacznego!* :)
Pokaż wszystkie (25) ›
 

kciuk-pl
 
Rosjanie mają pomysły, ale też umiejętności, złowić rybę łyżką koparki to jednak sztuka...

Link: www.kciuk.pl/Lowienie-ryb-koparka-a114584
 

kciuk-pl
 
Na szczęście te ryby to nie piranie, ale i tak nie lubią kiedy się je łapie gołymi rękoma...

Link: www.kciuk.pl/Ryba-tez-moze-sie-odgryzc-a109496
 

kciuk-pl
 
Każdy wie, że rozdymki to jedne z najbardziej trujących kręgowców na Ziemi. Zjedzenie tej ryby powoduje śmierć, szkopuł w tym, że trzeba ją zjeść a to wcale nie jest takie proste...

Link: www.kciuk.pl/Co-sie-moze-stac-gdy-sprobujesz-zje…
 

 

Kategorie blogów