Wpisy oznaczone tagiem "Granola" (12)  

gdzietuwyjsckrakow
 

15151384_1124509910929656_64262280_n.jpg

Niniejszy wpis jest nieco inny. Poświęcony jest zarówno lokalowi, w którym jadłam, festiwalowi,
w którym brałam udział oraz aplikacji, której używam.
Zacznę o aplikacji Everytap. Umożliwia nam ona zbieranie punktów w wybranych restauracjach
w naszym mieście a następnie wymianę owych punktów na różnego rodzaju bonusy w tych samych knajpach. Ponadto od czasu do czasu Everytap ma dla swoich użytkowników akcje specjalne, takie jak na przykład Śniadanko Festiwal. Za pośrednictwem apki kupowaliśmy śniadanie (posiłek+ napój) w jednej
z wielu krakowskich kawiarni. Taka przyjemność kosztowała nas jedynie 9 zł! Każde śniadanie
w każdym lokalu to tylko 9 zł, genialna akcja. Do tego administratorzy akcji byli niezwykle kontaktowi i mili. Odpowiadali na maile bardzo szybko oraz służyli wszelką pomocą. Świetna inicjatywa zarządzana przez super ludzi.
Na moje śniadanie wybrałam Pana Naleśnika. Razem
z przyjaciółką, zamówiłyśmy cytrynowego naleśnika i kawę oraz granolę i herbatę. Naleśnik był ooogromny i mega słodki dobrze, że gorzkawa kawa równoważyła ten smak. Ciasto przyjemnie miękkie
i ciepłe rozpływało się w ustach mieszając ze sobą smaki cukru trzcinowego i cytryny. Czekoladowo- bananowa granola z musem truskawkowym, chociaż niepozorna okazała się bardzo sycąca. Pierwszy raz jadłam granolę i na pewno nie ostatni. Słodka
i chrupiąca mieszanka musil ze śmietaną pod puszystą polewą stała się jedną z moich ulubionych śniadaniowych pozycji.

15129756_1124509860929661_1520054960_n.jpg

Rzuciłam okiem na stałe menu Pana Naleśnika. Wybór jest na prawdę duży a cena naleśników na słodko lub na słono to paręnaście złotych. Myślę, że jeszcze tam wrócę, aby spróbować ich specjałów tym bardziej, że obsługa była wyjątkowo miła.
Wystrój lokalu jest optymistyczny i przyjemny dla oka: intensywnie kolorowe poduszki oraz inne dodatki przełamane kremową bielą mebli. Z tym, że tych mebli jest za dużo, więc siedząc tam czujemy się nieco osaczeni przez osoby dookoła,
a przejście na drugi koniec długiej i wąskiej kawiarni nie jest łatwe.

15086306_1124510040929643_1468853542_n.jpg

Podsumowując: polecam aplikacje Everytap oraz naleśniki u Pana Naleśnika, a samemu Panu Naleśnikowi poleciłabym pozbycie się jednego czy dwóch stolików.
Ogólna ocena 7/10.
Lubicie inicjatywy typu Śniadanko Festiwal?
  • awatar tica: Dzisiaj wprowadzałam dane do systemu tej firmy, mogliby mi dać zniżkę za to, że moja firma ich chroni :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

przepisyedyty
 
Przepis z madameedith.com/przepis/granola/

200 g miodu
1 łyżeczka pasty z pestek wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
300 g płatków owsianych
100 g preparowanego ryżu
4 łyżki otrębów
100 g migdałów
75 g ziarenek dyni
75 g ziarenek słonecznika
50 g siemienia lnianego
szczypta soli
150 g suszonej żurawiny (u Gordona: 100 g żurawiny i 50 g goji)
 

springhaze1
 
Cześć wszystkim :* Ja niedawno wróciłam z Warszawy i przychodzę dzisiaj do Was z zakupami spożywczymi , które zrobiłam kilka dni temu. Zaczynamy :
1)Jak zawsze moje ukochane masło orzechowe :) To już moje uzależnienie

DSC08701.JPG

2)Kruger krem o smaku mleczno-truskawkowym
Wiem , że nie jest za bardzo zdrowy , ale od czasu do czasu sobie na niego pozwalam. Idealnie nadaje się do tostów , naleśników czy wafli.

DSC08702.JPG

3)Moje ulubione mleko migdałowe :D

DSC08703.JPG

4)Coco Vigo 100% naturalna woda kokosowa z mango i cytryną oraz z ananasem i gruszką :) PYCHA

DSC08704.JPG

5)Kilka przekąsek do pracy ;)

DSC08706.JPG

6)Chleb słonecznikowy oraz z amarantusem i lnem

DSC08708.JPG

7)Zazwyczaj rano jem musli . Tym razem zdecydowałam się na wersje z miodem i orzechami oraz z truskawkami i migdałami :)

DSC08707.JPG

8)Kinder Country to jeden z moich ulubionych batonów

DSC08715.JPG

9)Uwielbiam te zupy dlatego często zabieram je ze sobą do pracy

DSC08712.JPG

10)Kilka słodkości na Walentynki dla siostry oraz mamy

DSC08714.JPG

11)Pora na pyszne smoothie !

DSC08709.JPG

12)Często na śniadanie przyrządzam sobie tosty :)

DSC08711.JPG

13)Poranek lubię zacząć od kawy zbożowej :)

DSC08710.JPG

14)Na koniec przepyszne pralinki od Siostry :D

DSC08717.JPG

W Białymstoku dzisiaj niestety deszczowo :(. Na termometrze za to jest prawie 10 stopni.  A jak tam pogoda u Was ? :)
  • awatar siuniaaa _ 21: Katowice też deszczowe :/
  • awatar NoPerfectlive: haha tak oglądam sobie po kolei zdjęcia i myślę - o bezglutenowa ! A dalej to już nie :p
  • awatar ksantypa: pysznie - powiedz - ty to wszystko sama zjadasz w ciagu miesiaca??
Pokaż wszystkie (15) ›
 

springhaze1
 
Witajcie. Uzbierało się trochę zdjęć , więc przyszła pora na mixa. Zaczynamy :
1)Płatki - idealne na śniadanie

DSC07900.JPG


DSC07901.JPG

2)A do płatków mleko ryżowe :D

DSC07902.JPG

3)Trochę słodyczy do pracy ;)

DSC07898.JPG

4)Sezon na dynię uważam za otwarty ! Jutro pora na zupę dyniową :)

DSC07896.JPG

5)Ulubione czekolady oczywiście od Lindt

DSC07899.JPG

6)W torebce mam zawsze Arizonę

DSC07903.JPG

7)W tym miesiącu kupiłam sobie kilka płyt , oto moje ulubione :

DSC07880.JPG


DSC07881.JPG


DSC07882.JPG


DSC07959.JPG

8)Notesy z Empiku ( jeden dla mnie , drugi dla siostry )



DSC07915.JPG

9)Kubki z Empiku ( spodobały mi się wzory )

DSC07913.JPG

10)Kilka dni temu wybrałam się z siostrą do Świętej Wody

DSC07925.JPG


DSC07932.JPG


DSC07940.JPG

11)Pamiątki ze Świętej Wody

DSC07947.JPG


DSC07948.JPG

12)Przytulna kawiarnia w Świętej Wodzie

DSC07950.JPG

13)Mały zapas wód

DSC07953.JPG


DSC07954.JPG

15)Przepiśnik - zapisuję w nim swoje ulubione przepisy

DSC07958.JPG

16)Zdrowe herbatniki - idealne do torebki

DSC07985.JPG

To już wszystkie zdjęcia na dzisiaj. Życzę Wam miłego weekendu :)
  • awatar NoPerfectlive: Jak smakują te literki z Schara ? chcę kupic synowi ale jakoś nigdy się nie złożyło :)
  • awatar SpringHaze1: @nietylkomama: są czekoladowe , bardzo smaczne :)
  • awatar Contingency ~Jortini♡: Bardzo fajne kubki napisałaby mi pani coś i nich na wiadomości? Czekoladyyy♡
Pokaż wszystkie (16) ›
 

springhaze1
 
Cześć wszystkim :) Jak tam po świętach ? Uzbierało się troszkę zdjęć , więc przyszła pora na mixa :D
1)Prezenty od siostry : książka i płyta

DSC06981.JPG



DSC07019.JPG

2)Pyszny tort Sachera

DSC07001.JPG

3)mała przekąska

DSC07005.JPG

4)Czas na spacer z kotkiem :)

DSC05507.JPG

5)Zdrowa wiosenna mix granola

DSC07013.JPG

6)Pora na rower :D

DSC07009.JPG

7)Dodatki do gazet

DSC07016.JPG

8)Kinder Schoko Bons uwielbiam <3

DSC06995.JPG


W Białymstoku pogoda w końcu się poprawiła. Dzisiaj było ciepło i słonecznie :) Trzymajcie się :)
  • awatar dor0tka: książkę czytałam, baardzo mi się podobała ;) schok-bonsy pycha :D
  • awatar World-of-MaMi: Oo... Tyle razy widziałam te kindery a nigdy ich nie kupiłam :(.
  • awatar Kaasiaa20: Lubię gazety z dodatkami :D
Pokaż wszystkie (16) ›
 

blogittness
 
Trening zaliczony i podwieczorek też już zjedzony, oczywiście jakieś 2 godzinki po :) Moja propozycja: 2 małe banany, otręby żytnie, otręby pszenne, otręby owsiane, musli, cynamon, dwie łyżki gorzkiego kakao (decomorreno), jogurt naturalny typu greckiego. Wszystko miksujemy i... SMACZNEGO!! Zakochałam się ostatnio w koktajlach <3
WP_20150108_008.jpg
  • awatar How many secrets can: też kiedyś robiłam koktajle, ale dawałam do nich strasznie mało nabaiłu hah XD
  • awatar blogittness: @Go hard or go home: Ja ostatnio ciągle je wsuwam :D Po porostu stałam się ich maniaczką :P
  • awatar guns000: Ja też pokochałam ostatnio koktajle! Uwielbiam truskawkowe, ale muszę spróbować czegoś innego teraz, może właśnie bananowego :D
Pokaż wszystkie (4) ›
 

nieperfekcyjnamama
 
Płatki owsiane i żytnie, płatki migdałów, nerkowce, orzechy włoskie, pestki słonecznika i dyni, kilka łyżek oleju rzepakowego. 160 stopni, 20 minut.
I jeszcze amarantus i siemię lniane, bomba zdrowia :)

Zjadłam z jogurtem i syropem z agawy, który podobno jest szkodliwy :/ A miodu i cukru unikam :/ Jak żyć?!


20141223_122415.jpeg


Ale musli polecam! Nawet na prezent last minute :D
  • awatar spoczi: Jak żyć? Syrop klonowy!
  • awatar nieperfekcyjnamama: @spoczi: chyba jedyne wyjście... A też słyszałaś o szkodliwości syropu z agawy? Może tylko trafiłam na nadgorliwy tekst?...
  • awatar szafa_gra: dlaczego syrop z agawy jest szkodliwy? Slyszałam, że wręcz przeciwnie.
Pokaż wszystkie (6) ›
 

fashionbyfit
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

notatall
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Notatall:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

notatall
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Notatall:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakoszka
 
Kilka dni temu skończyła mi się moja domowa granola. Wyczarowałam sobie zatem nową. Dodałam tym razem nieco bakalii oraz przyprawę do piernika. W efekcie wyszła pachnąca świętami granola, w sam raz na zimowe śniadania.


SKŁADNIKI:

* 4 szklanki płatków owsianych
* 1 szklanka posiekanych orzechów
* pół szklanki słupków migdałowych
* pół szklanki ziaren słonecznika
* pół szklanki rodzynek
* 2 - 3 łyżki brązowego cukru
* 2 łyżeczki przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka cynamonu
* pół łyżeczki kardamonu
* szczypta soli
* pół szklanki płynnego miodu
* pół szklanki musu jabłkowego
* 2 łyżki oleju

Wszystkie składniki wrzucić do jakieś miski i dobrze ze sobą wymieszać. Dużą blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym i wysypać na nią zawartość miski. Blaszkę z płatkami włożyć do nagrzanego do 160°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) piekarnika.
Piec jakieś 25 - 35 minut co jakiś czas mieszając.
Po upieczeniu granolę należy całkowicie przestudzić, zanim się ją przełoży do pojemnika lub słoika.
16 - granola swiateczna.jpg
 

smakoszka
 
Jakby ktoś nie miał pojęcia cóż to takiego, to wyjaśniam, iż granola to taka mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru lub miodu, pieczona do chrupkości. Jednym słowem prawie jak musli, ale w tym wypadku "prawie" stanowi wielką różnicę. Bo żadne sklepowe musli nie jest takie dobre jak przyrządzona w domciu granola.
Aż sama żaluję, że dopiero teraz zrobiłam swoją pierwszą, a prędzej maltretowałam swój żołądek różnymi odmianami musli ze sklepowych półek.
Zapewniam was, a przynajmniej tych wszystkich, którzy właśnie lubią sobie czasem zjeść w ramach śniadania sporą miseczkę płatków z mlekiem, że jeśli raz spróbujecie domowej granoli, to nie będziecie już chcieli sięgać po sklepowe tego typu mieszanki.

Kiedy przygotowałam wczoraj wieczorem moją granolę i czekałam aż przestygnie, by móc włożyć ją do pojemnika, to nie mogłam się powstrzymać od podjadania.
Ta dzisiejsza jest jabłkowo - orzechowa. Ale mam już pomysły na kolejne wersje.


SKŁADNIKI:

* 4 szklanki płatków owsianych
* 1,5 szklanki posiekanych różnych orzechów (ja dałam włoskie, nerkowce i orzeszki ziemne)
* pół szklanki płatków migdałowych
* pół szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek
* pół szklanki brązowego cukru
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżczka imbiru
* 1 jabłko
* pół szklanki miodu (miałam ciemny leśny)
* 1/3 szklanki soku jabłkowego
* 2 łyżki oleju

W dużej misce wymieszać cukier z cynamonem i imbirem. Dodać do tego płatki owsiane, płatki migdałowe i posiekane orzechy. Jabłko umyć, pokroić na ósemki, a te z kolei na cienkie plasterki. Wmieszać je do płatków. Dodać również suszoną żurawinę lub rodzynki.
Osobno wymieszać miód z sokiem jabłkowym i olejem. Miksturą tą zalać płatki i wszystko dobrze jeszcze raz wymieszać.

Dużą blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym i wysypać na nią zawartość miski. Blaszkę z płatkami włożyć do nagrzanego do 160°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) piekarnika.
Piec jakieś 25 minut co jakiś czas mieszając.

Po upieczeniu granolę należy całkowicie przestudzić, zanim się ją przełoży do pojemnika lub słoika. Bowiem jeśli zrobimy to zbyt szybko, kiedy będzie jeszcze ciepła, to płatki na nowo zmiękną i stracą całą swoją zniewalającą chrupkość.

Moja granola ciut za długo opalała się w piekarniku, bowiem się zagapiłam pisząc wczoraj komentarze na pingu. Miałam ją wyciągnąć parę minutek wcześniej. Byłaby nieco jaśniejsza w kolorze. Ale w smaku i tak jest powalająca. O czym świadczy fakt, że dzisiaj zjadłam już dwie miseczki granoli z ciepłym mlekiem. Najlepsze śniadanko na takie zimne, mokrawe dni.
9 - granola jablkowo orzechowa.jpg
  • awatar Kefin: Jak Ty wiesz, co lubię. ;)
  • awatar dwie-pokrywki: Nigdy nie wpadłam, żeby zrobić granolę samodzielnie. Pychotka! I piosenka piękna. :)
  • awatar wredotka aka brzytwa: Muszę spróbować, bo zawsze chodzę na łatwiznę i kupuję gotową.
Pokaż wszystkie (8) ›
 

 

Kategorie blogów