Wpisy oznaczone tagiem "Gulasz" (41)  

gdzietuwyjsckrakow
 
Co mogę powiedzieć na temat bośniackiej kuchni? Nie! Nie smakowało mi. Przeczytajcie niżej, dlaczego.Kuchnia w Bośni i Hercegowinie to głównie mięso, które staram się ograniczać, tłuste dania, które wybieram rzadko, cebula, której nie jadam
w ogóle i najlepsze na świecie soczyste pomidory.

42421077_483914825420395_1693150604290949120_n.jpg

1. Cevapi
Kiełbaski w bułce posypane cebulą. Tradycyjne bośniackie danie. Spróbowałam raz i nawet mi smakowało i potem miałam w planie jedzenie czegoś innego. Niestety cevapi było w każdej restauracji
i pod różnymi nazwami, więc zjadłam je jeszcze kilka razy.

39883656_942211805985688_6965095635825459200_n.jpg

2. Bośniacki lonac
Teoretycznie jest to bośniacki gulasz, lecz
w praktyce przypomina kapuśniak z odrobiną mięsa. Na zdjęciu wygląda lepiej niż smakował.
Tu kolejna ciekawostka dotycząca restauracji
w Bośni. To, że jakieś danie jest w menu nie znaczy, że jest możliwość zamówienia go. Najczęściej
w ofercie jest kilka pozycji z karty, ale nie wszystkie.

39748542_320646215171477_2149609124235575296_n.jpg

3. Jagnięcina
Ponoć najlepsza na Bałkanach, a najlepsza
z najlepszych w Bośni jest w Jablanicy. Jedliśmy. Było dobre, ale do wybitnego bym tego nie zaliczyła. Smakowała mi natomiast sałatka szopska z pomidorami, papryką i serem. Zwyczajowo w jej skład wchodzi również cebula, ale ja poprosiłam bez.
Ciekawostka nr 3: Wszystko jedno czy mówiliśmy do kelnera po angielsku, polsku czy słowacku- zawsze, na wszystko odpowiadał "ok, ok" a potem robił i tak po swojemu. Np. nie dzieląc rachunku miedzy nas, tak jak o to prosiliśmy.

39589377_309227442974447_3213098595012050944_n.jpg

4. Burek
Ciasto w rodzaju francuskiego nadziewane (a jakże) mięsem, mięsem i ziemniakami, szpinakiem lub serem. I to jest naprawdę dobre. Tylko strasznie tłuste...

5. Gulasz i bułeczki z kajmakiem
Żeby nie było, że wszystko takie beznadziejne to raz jedliśmy obiad mistrzów, który zasługuje na osobny wpis.

6. Bośniacka kawa
Piekielnie mocna, czarna, pita z cukrem, przegryzana słodkim lokum. Pyszna! Podawana w pięknych tygielkach i parzona w niecodzienny sposób. Do niewielkiej ilości wrzątku wsypuje się kawę, następnie podgrzewa na wolnym ogniu trzy razy
w wspomnianym tygielku. Dlatego pamiątka w postaci zestawu do parzenia kawy bośniackiej nie sprawdzi się u osób posiadających kuchenki indukcyjne.
Piliśmy ją w Sarajewie w kawiarni, której właścicielem był bardzo miły i niezwykle charyzmatyczny starszy pan oraz w Blagaju nad źródłem Buny.

39880739_282667185671109_5180384923013349376_n.jpg


Fotoram.io.jpg

7. Pizza
Bez tego obyć się nie mogło. Kolejna pizza do kolekcji. Ta została zjedzona w Blagaju i obfitowała w ogromną ilość składników w tym tradycyjne bośniackie sery. Spód był nieco twardy, ale to chyba charakterystyczna cecha ich pizzy, ponieważ kolega miał identyczną sytuacje. Ogólnie pizza dobra i
w przystępnej cenie. Tylko kelner dziwny jakiś... Tam chyba normalnych w ogóle nie zatrudniają do tej roboty.

39876190_926355594216395_4350645937765351424_n.jpg

Niestety kuchnia Bośni i Hercegowiny nie przypadła mi do gustu, a przynajmniej nie w każdej swojej odsłonie. Chyba jestem jedyną blogerką, która ma taką opinię, ponieważ przeczytałam mnóstwo wpisów innych blogerów, którzy zachwalali bośniackie potrawy.

39775413_521315804991490_6258991274217439232_n.jpg
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mj21
 
Składniki :

- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- oliwa z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- posiekana natka pietruszki

Przygotowanie :

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, a jak się zeszkli, to czosnek. Następnie wrzucić paprykę czerwoną i chilli, podsmażyć ok. 10 min, następnie bakłażana i cukinię. Jak warzywa zmiękną - zalać pomidorami, dodać koncentrat, porządnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy i natkę, podawać z ryżem albo kaszą bulgur.
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mj21
 
Składniki (4 porcje):


- 200 g czerwonej soczewicy
- 100 g zielonej soczewicy
- 450 g krojonych pomidorów (z puszki lub kartonika)
- 2 średnie cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- sok z połowy cytryny
- chili lub ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz


Cebule i seler naciowy kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy seler i cebulę do zeszklenia. W tym czasie przygotowujemy: kurkumę, curry, garam masala oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Wrzucamy wszystkie przyprawy jednocześnie i podsmażamy nie dłużej niż 1 minutę mieszając. Dosypujemy oba rodzaje soczewicy (może być opłukana), mieszamy i dolewamy pomidory. Dolewamy także 1 litr wody, solimy i pieprzymy. Gotujemy od momentu zagotowania około 20-30 minut* co jakiś czas mieszając. Gdy soczewica będzie miękka, a gulasz odpowiednio gęsty – skrapiamy go sokiem z cytryny, dodajemy też ponownie sól i pieprz do smaku. Możemy też dodać odrobinę ostrej papryki lub chili w proszku jeśli lubimy. Mieszamy, przekładamy do miseczek lub kubeczków.
 

mj21
 
Składniki:


- 1 cebula
- 2 papryki
- 1 bakłażan
- ½ małej dyni Hokkaido
- 2 nieduże cukinie
- ½ kg pomidorów lub 2 szklanki przecieru pomidorowego
- łyżeczka kurkumy
- kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól do smaku


Przygotowanie:


Do oliwy z oliwek wlanej do rondla dodaj kurkumę i posiekany imbir. Dołóż cebulę i czosnek, a następnie, pokrojone w kostkę: bakłażana, cukinię, dynię, paprykę i pomidory. Podlej wodą. Uduś całość tak jak lubisz - do miękkości lub na półtwardo. Dopraw do smaku. Podawaj z dowolną kaszą np. z pęczakiem lub gryką.
 

mj21
 
Składniki:


- 2 pory, tylko biała część
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub puszka białej fasoli konserwowej
- 250 g jarmużu
- 500 g ziemniaków
- 2 – 2 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki maku
- spora szczypta tymianku
- mała szczypta oregano
- skórka otarta z jednej cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta gałki
- 3 łyżki delikatnego oleju
- sól i pieprz
- do posypania dodatkowo świeże listki tymianku i łyżka maku


Przygotowanie:
Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzać olej, pory pokroić w talarki i dodać je na rozgrzany tłuszcz. Podsmażać na małym ogniu przez kilka minut, do czasu aż się zeszklą.
W międzyczasie jarmuż pokroić w paski, ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę a fasolę odcedzić i dokładnie opłukać, jeśli używamy tej z puszki.
Do podduszonych porów dodać jarmuż i całość dokładnie wymieszać, następnie dodać ziemniaki i delikatnie wmieszać je w resztę składników. Od razu podlać warzywa dwoma szklankami wody, dodać sporą szczyptę soli, mak, tymianek, oregano, skórkę i gałkę, pozwolić dusić się na średnim ogniu przez 5 minut.
Dodać biała fasolę, dokładnie wymieszać i dusić kolejne 8-10 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby w międzyczasie można dodać jeszcze trochę wody.
Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Jeść posypane świeżymi liśćmi tymianku i odrobiną maku.
 

mj21
 
Składniki:


- 1 szklanka ciecierzycy z puszki lub 1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 2 litry wody
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pęczek kolendry, czyli około 1/2 szklanki zgrzebnie pociętych liści i łodyżek kolendry
- kilka gałązek pietruszki
- olej do smażenia
- sól
- oraz do podania: kilka ćwiartek limonki lub cytryny i daktyle


Przygotowanie:
Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa, wymieszać i dodać wszystkie przyprawy.
Podsmażać przez około 5 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać pomidory razem z przecierem i wszystko dokładnie wymieszać, smażyć kolejne 5 minut.
Na sam koniec dodać soczewice, wszystko porządnie wymieszać i wlać wodę. Dodać 2 łyżeczki soli, posiekaną pietruszkę oraz kolendrę (razem z łodyżkami!).  Przykryć, gotować około 20 - 30 minut od momentu zagotowania się wody - czerwona soczewica powinna się rozpaść, a zielona wciąż być w całych ziarenkach. Wtedy należy dodać ciecierzycę i gotować kolejne 2 -3 minuty. Na koniec spróbować, doprawić do smaku solą.
Podawać bardzo gorące, najlepiej z daktylami i limonką - limonką należy skropić zupę, a następnie jeść ją przegryzając daktylami.
 

mj21
 
Składniki:


- 2 szklanki suchej czarnej soczewicy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
- 2 laski selera
- 1 czerwona cebula
- pęczek jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 2 liście laurowe
- 1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 3/4 łyżeczka chili
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Namoczoną przez noc soczewicę odcedzić, w garnku zagotować wodę i dodać ziarna soczewicy. Gotować przez około 30 - 45 minut do czasu, aż będzie miękkie.
W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, seler posiekać w cienkie plasterki, z jarmużu wyciąć twarde łodygi i pokroić na mniejsze kawałki na jeden kęs.
Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa wraz z liśćmi laurowymi i dusić przez 10 - 15 minut. Następnie dodać pokrojony czosnek, smażyć minutę i wlać pomidory z puszki. Wsypać wędzoną paprykę, chili, szczyptę soli, wymieszać i dusić kolejne 10 minut.
Ugotowaną soczewicę odcedzić i dodać do warzyw w pomidorach. Dokładnie wymieszać i gotować razem przez 5 minut, na koniec doprawić do smaku solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Jeść z kaszą, ryżem lub ulubionym pieczywem. Najlepiej smakuje następnego dnia.
 

mj21
 
Składniki na 5 - 6 porcji:


- 3 szklanki suchej fasoli
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- garść orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych
- olej do smażenia
- sól i czarny pieprz

Pasta kolendrowa:
- 2 ząbki czosnku
- duża doniczka świeżej kolendry, liski oraz łodyżki ścięte tuż nad ziemią
- 1 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1/2 łyżeczka chili
- łyżeczka soli


1. Namoczoną fasolę wypłukać, zalać dużą ilością świeżej wody i gotować do czasu, aż będzie bardzo miękka, czyli około 45 - 60 minut.
2. W międzyczasie w moździerzu lub blenderze utrzeć wszystkie składniki na pastę kolendrową, tak, aby połączyły się w grudkowatą masę.
3. Ugotowaną fasolę odcedzić, wodę z gotowania przelać do niedużej miski. Fasolę opłukać i przełożyć do dużej miski.
4. Na dnie garnka, w którym gotowała się fasola rozgrzać kilka łyżek oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić cebulę razem z liści laurowymi do czasu, aż zacznie się robić złota i chrupiąca.
5. W międzyczasie ugotowaną fasolę rozgnieść przy pomocy praski do ziemniaków lub drewnianej łyżki tak aby, większość ziaren się rozpadła. Przełożyć do garnka z cebulą, dodać 3 szklanki wody z gotowania, pastę z kolendry i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, na koniec wsypać orzechy i zgrzebnie wymieszać. Jeść z kaszą kukurydzianą lub inną ulubioną.
 

goxia
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 

DSC_2584.JPG

*SKŁADNIKI*

- ok. 700g łopatki wieprzowej bez kości
- 200 g dyni
- 200 g pieczarek
- 1 duża czerwona papryka
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- śmietana 18%
- olej do smażenia
- woda
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- listek laurowy, ziele angielskie
- curry
-słodka papryka
- opcjonalnie 1-2 łyżki ciemnego sosu pieczeniowego

*PRZYGOTOWANIE*

Łopatkę kroimy w dużą kostkę, obtaczamy w mące, a następnie podsmażamy na oleju, tak by mięso mocno się przysmażyło. Przekładamy kawałki do średniego garnka i zalewamy wodą ( żeby przykryło mięso). Dodajemy ząbek czosnku, listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy  pod przykryciem, na małym ogniu ok. 1 godzinę.

Dynię obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kawałki (najlepiej wybierać te malutkie i kroić je w ćwiartki). Cebulę kroimy w kostkę, a paprykę w większe kawałki.

Cebulę, paprykę i pieczarki podsmażamy na patelni, aż cebula się zeszkli, a pieczarki ładnie podsmażą. Dodajemy do gotującego się mięsa ( jeśli to konieczne dolewamy gorącej wody). Całość gotujemy na malutkim ogniu w zależności od potrzeb (do czasu, aż mięso będzie miękkie (w sumie ok. 2 godziny). Pół godziny przed końcem dodajemy dynię.

Gdy mięso będzie miękkie, gulasz zaprawiamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, curry i słodką papryką, opcjonalnie dodajemy sos pieczeniowy.

DSC_2593.JPG

*ZESTAW*

1) Gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami.

2) Smażone kotleciki ziemniaczane panierowane w bułce tartej .

3) Surówka z białej rzodkwi ( majonez, śmietana, sól, pieprz).

DSC_2598.JPG

*SMACZNEGO!* :)
Pokaż wszystkie (13) ›
 

mojwszechswiat
 
Papic:):

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 

DSC_4203.JPG

*ZESTAW*

1) Gulasz z szynki wieprzowej w sosie własnym (z 1 łyżeczką sosu pieczeniowego).

2) Młode ziemniaki z wody, z masełkiem i koperkiem.

3) Sałata ze śmietaną (na słono).

4) Woda z cytryną i miętą.

DSC_4208.JPG
Pokaż wszystkie (7) ›
 

sevensperfection
 
Sevens perfection:

Bilans:
10:00  -  owsianka [3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka kaszy manny, 1 szklanka mleka 2%, cynamon]
13:00  -  duża marchewka
14:00  -  karkówka z gulaszu
15:30  -  3 ziemniaki z sosem gulaszowym
19:30  -  marchewka
+ czarna kawa bez cukru 1x, zielona herbata 3x, owocowa herbata 2x

Jutro rano się zważę - mam nadzieję, że pomimo wszystko coś spadło, bo widzę po własnym ciele. Smuklejsze ramiona, brzuch i mniejsze boczki. 8 godzin stania 5x w tygodniu jednak coś daje i macie rację, że muszę jeść zdrowiej. Po pierwszej wypłacie na pewno urozmaicę soją dietę w więcej warzyw i owoców.
Ahh... no i te ćwiczenia. Teraz, gdy jest coraz cieplej zacznę jeździć znowu rowerem - to uwielbiam najbardziej.
Dobranoc :*
  • awatar Skinny18: czyżby dzisiaj jakieś wolne albo praca tylko do 14 bo taki bilans urozmaicony :) I waga na pewno spadła skoro widzisz to po sobie :* kurczę czyżby niedługo był już miesiąc jak pracujesz szybko zleciało :)
  • awatar Sevens perfection: @Skinny18: w soboty nie pracuję na szczęście - na stażu mam do zrobienia 40 godzin tygodniowo, więc weekendy odpadają :) pracuję już równo 3 tygodnie
  • awatar Genttle: Rowerek jest boski! :D
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

mojwszechswiat
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

aga16233
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakolyki
 
*PRZYGOTOWANIE*
Wspomniany schab pokroiłam na małe kawałki, odcięłam te żyłki i tłuste fragmenty.
Mięso posoliłam i popieprzyłam.
Posypałam łyżką mąki. Wymieszałam wszystko i odstawiłam na chwilę.
2 cebule pokroiłam w talarki.
Wrzuciłam na patelnię (dałam kapkę oliwy).
Gdy cebula się zeszkliła dodałam do niej mięso. Podsmażyłam przez minutę z każdej strony.
Dolałam do mięsa 100 ml (pół szklanki) wody.
W przepisie po tym kroku kazano zdjąć patelnię z ognia, dodać łyżkę papryki suszonej... i czosnek.
Postawiłam patelnię na ogniu.
Dolałam do mięsa wody (do wysokości mięsa).
Wrzucamy do gulaszu ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe.
Nadprogramowo pocięłam paprykę w paski i też wrzuciłam na patelnię.
Nakrywamy patelnię i zostawiamy mięso niech się dusi (20 minut).
Po 20 minutach.
Rozgrzewamy garnek. Wsypujemy do niego 1 łyżkę cukru. Chwilę podgrzewamy, aż będzie brązowy i rumiany. Odstawiamy z palnika, wlewamy odrobinę wody i otrzymany karmel wlewamy do sosu.
Do gulaszu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Podgrzewamy jeszcze chwilę.
Oskrobałam młode ziemniaki, ugotowałam, dodałam koperku.
I nakładamy na talerze.
Pycha, jakie zaskoczenie!


DSCF3707.JPG


Przepis pochodzi od *Małgoo*
czytaczka.pinger.pl/m/13498358/jak-zrobic-gulasz
  • awatar kruk55: smaczny profilek :):p
  • awatar Embrion Mroku: to nie jest prawdziwy gulasz. Prawdziwy węgierki gulasz robi się z wołowiny, cebuli i papryki. Jedynymi przyprawami są: sól, ostra papryka i czerwone wino, w którym się to dusi.
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*

DSCN5422.JPG


DSCN5426.JPG


*GULASZ*
- mięso gulaszowe, wołowe bądź wieprzowe
- cebula
- czosnek
- por
- pietruszka
- ogórek kiszony
- papryka
- pieczarki
- przyprawy wedle uznania
- koncentrat pomidorowy
- olej

(Wiadomo, każdy robi gulasz po swojemu. Ja podaje przykład, jak ja go przyrządzam.)

*PLACKI*
- 2 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- jajko
- mąka
- sól
- olej do smażenia

*PRZYGOTOWANIE*
*Gulasz*
Mięso kroimy w kostkę, pruszymy mąką i podsmażamy na oleju. Gdy się zarumieni dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Jak cebula zrobi się miękka, przerzucamy wszystko do garnka, dodajemy pokrojone warzywa (ja pietruszkę trę na tarce), przyprawiamy, zalewamy przegootowaną wodą i dusimy. Jak mięso jest miękkie dodajemy 2-3 łyżki koncentratu i gotujemy jeszcze przez 5 min.
I gotowe.

DSCN5423.JPG


DSCN5424.JPG


DSCN5425.JPG


DSCN5434.JPG


*Placki*
Ziemniaki i marchewkę trzemy na tarce. Dodajemy jajko, mąkę i sól i smażymy jeden duży, cienki placek. Jeśli będziecie miały problem by obrócić placka na patelni to przerzucacie go na talerz i spowrotem na patelnie drugą stroną ;)

Kładziemy placka na talerz, na połowie kładziemy gulasz, drugą połową go przykrywamy i całość na koniec polewamy kwaśną śmietaną 12 %.






DSCN5427.JPG


DSCN5428.JPG


DSCN5429.JPG


DSCN5431.JPG


Przepis pochodzi od *Black_Milk*
moni-siaa.pinger.pl
 

 

Kategorie blogów