Wpisy oznaczone tagiem "NADCIŚNIENIE" (16)  

ania_dabrowa
 
"Cichy zabójca", tak przez wielu nazywa się nadciśnienie tętnicze. Dlaczego? Ponieważ przez długi czas nie możemy znaleźć żadnych objawów tej choroby. Przybiera ona na sile po cichu i w długim okresie czasu. Dopiero po kilku lub kilkunastu latach możemy zaobserwować pierwsze widoczne objawy, takie jak uszkodzone naczynia krwionośne, słabnące serce czy inne narządy.

Co zrobić, aby temu zapobiec?

Oczywiście, badać się! Bardzo wielu ludzi bagatelizuje swoje zdrowie przez bardzo długi okres swojego życia. Czujemy się świetnie, więc nie ma potrzeby robić badań. Jak to mówią „mądry polak po szkodzie” :). Często się zdarza, że idziemy do lekarz z zupełnie innymi dolegliwościami a problem okazuje się tak duży, że zostajemy rzuceni na głęboką wodę i świat się może zawalić.

Niedawno naukowcy odkryli, że nadciśnienie tętnicze to nie tylko choroba układu krwionośnego, ale ma również wielki wpływ na pracę całego organizmu! Stąd też coraz częściej mówi się o chorobie nadciśnieniowej.

hypertension-867855_960_720.jpg
  • awatar Lovely Mess: witaj! Miłego blogowania & zapraszam do mnie :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

niepokornytv
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

niepokornytv
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

sandrarecho
 
__________________________________________________________
MÓZG. KREATYWNOŚĆ. ♥♥♥♥♥

BH.48.
MOTTO: ENERGIA  I  WIEDZA, SĄ  WAŻNE  JAK  NA 1 ROKU  STUDIÓW, TZN. ALFABET  NT  BYCIA. *****

PRAWIDŁOWA  BIOLOGICZNIE,  PROZDROWOTNA  METODA  ODŻYWIANIA:
Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły.  Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

WTEDY  MOŻNA  TYLKO  PRZERZUCAĆ  SIĘ  PSEUDO  REGUŁAMI:
Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

A  WIĘC;  PRZY  ZWALCZANIU  WSZELKICH  CHORÓB / OTYŁOŚCI,  RÓWNIEŻ  CUKRZYCY  TYPU  2,  WAŻNA  JEST  WIEDZA:
Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH  WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH  WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU.  To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście,  rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi.

MÓZG  CZŁOWIEKA  ODŻYWIA  SIĘ  GLUKOZĄ.  WOBEC  TEGO  NALEŻY  WIEDZIEĆ:
Iż najlepszym dla mózgu paliwem jest; CHLEB  TYPU  KR-IRL, z ilością ok. 80% tzw. NISKICH  WĘGLOWODANÓW  TJ. DO  26%  WZROSTU, a więc tych które nie skutkują cukrzycą typu 2. Pamiętajmy, że cukrzycę typu 2 stymulują mąka i każdy cukier spożywczy. Są to tzw. WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD  26.01%  WZROSTU, niezdrowe dla człowieka. Wystarczy tych produktów nie spożywać, to wówczas możliwości zachorowania na ten rodzaj cukrzycy równe są = 0%.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  STABILIZUJE  POZIOM  CUKRU  WE  KRWI,  NA  WIELE  GODZIN:
Jemy bez większych zahamowań, smacznie i dużo, a przede wszystkim energetycznie oraz bez uczucia głodu. Zmęczenie jest nam wtedy obce, a kreatywność myślenia zaskakuje nas samych. Zdrowiejmy i szczuplejmy zatem.

TAKIE  ODŻYWIANIE  NIE  JEST  DROGIE,  A  WRĘCZ  WYJĄTKOWO  TANIE:
Koszt 1 szt. mini chlebka to 15-20 groszy czyli całodzienne wyżywienie 1 osoby nie przekroczy 2,00 zł. Zjadamy mniej droższych produktów, a to dlatego; że CHLEB  TYPU  KR-IRL, zapewnia uczucie sytości na ok. 4-5 godz. Eliminuje skutecznie tzw. wilczy głód,  gwarantując przy tym odżywienie biologicznie wzorcowe. Spożywamy zatem pokarmy wg tabel tzw. INDEKS  ŻYWIENIOWY TJ. IŻ  PRODUKTU, czyli klasyfikacji pożywienia niezbędnej w diecie człowieka. To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec warto. *****

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ  TAKŻE; CUKRZYCA  TYPU  2, WG: IRL KRAKÓW.  
Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.  
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

BH.48.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

__________________________________________________________
 

sandrarecho
 
________________________________________________________________
MENOPAUZA. ŻYCIE, SEKS. ♥♥♥♥♥

BH.43.
MOTTO: KOBIETY  W  MENOPAUZIE  MUSZĄ  MIEĆ  ENERGIĘ, NAJLEPIEJ  Z  POŻYWIENIA. *****

ZDROWIE  ORAZ  DOBRE  SAMOPOCZUCIE  POWINNY  BYĆ  WYNIKIEM  JEDZENIA,  CZYSTEGO  ORAZ  ENERGETYCZNEGO  POŻYWIENIA:
Głównie bez toksyn i oczywiście nie powodującego; otyłości czy też cukrzycy typu 2. Zdecydowanie uważam, że konsumowanie różnych produktów spożywczych w oparciu o tabele tzw. INDEKS  ŻYWIENIOWY  TJ. IŻ  PRODUKTU; wystarcza aby menopauzę lub nawet przejściowe osłabienia przechodzić sprawnym żwawym krokiem.

W  TYM  CZASIE  ODŻYWIANIE  TO  KLUCZ  DO  PRAWIDŁOWEJ,  PROZDROWOTNEJ  EGZYSTENCJI:
Dlatego ważne jest odkrycie dotyczące chleba przedstawione poniżej. Dzisiaj jest to w kraju absolutnie żywieniowy unikat.

POMAGA  NAM  W  TYM  MIANOWICIE,  CHLEB  TYPU  KR-IRL:
Stabilizujący poziom cukru we krwi na wiele godzin. Jemy bez większych zahamowań, smacznie i dużo, a przede wszystkim energetycznie oraz bez uczucia głodu. Zmęczenie jest nam wtedy obce, a kreatywność myślenia zaskakuje nas samych. Zdrowiejmy i szczuplejmy zatem.

TAKIE  ODŻYWIANIE  NIE  JEST  DROGIE,  A  WRĘCZ  WYJĄTKOWO  TANIE:
Koszt 1 szt. mini chlebka to 15-20 groszy czyli całodzienne wyżywienie 1 osoby nie przekroczy 2,00 zł. Zjadamy mniej droższych produktów, a to dlatego; że CHLEB  TYPU  KR-IRL, zapewnia uczucie sytości przez 4-5 godz. Eliminuje skutecznie tzw. wilczy głód,  gwarantując przy tym odżywienie biologicznie wzorcowe. Konsumujemy zatem tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU, niezbędne w diecie człowieka. To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec warto.

DOSTOSOWANIE  SIĘ  DO  TABEL  ZALECANE  I  DOZWOLONE,  POZWALA  W  2-3  DNI:
Ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne (max. 30 dni). Należy jednak wykluczyć ze swojego jadłospisu węglowodany niewskazane dla człowieka (zbyt wysoko podnoszą poziom cukru po spożyciu nadwyrężając trzustkę) a więc: WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD  26.01%  WZROSTU. *****  

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ  TAKŻE; CUKRZYCA  TYPU  2, WG: IRL KRAKÓW.  
Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.  
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

BH.43.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

________________________________________________________________
ZOBACZ  TAKŻE: NISKIE  WĘGLOWODANY. (NEWS) ♥♥♥♥♥
Niezbędna, kreatywna energia.

MENOPAUZA. ŻYCIE, SEKS. *****  
BH.43.
a._: sandrarecho.pinger.pl/m/18464963

ARTYKUŁ  BH.548.
1._: www.instytutirl.com.pl/index3.php
2._: www.biozoo.fora.pl/,47/,913.html
3._: www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php

Biologia, medycyna.
BH.43./ + inne artykuły wg kolejności.

________________________________________________________________
 

sandrarecho
 
__________________________________________________________
SKÓRA  TWARZY. ZMARSZCZKI. ♥♥♥♥♥

33.TEMAT.
MOTTO: ODTŁUSZCZENIE  SKÓRY  TWARZY, TO  WARUNEK, ŻEBY  BYŁA  GŁADKA, TO FAKT. *****

ABY  KAŻDA  Z  KOBIET,  MIAŁA  GŁADKĄ  SKÓRĘ  TWARZY:
To zwyczajnie pod nią tj. skórą tejże naszej twarzy, nie powinno być żadnego tłuszczu. Jak tego dokonać? Po prostu nie należy spożywać w swoim dziennym menu tzw. WYSOKICH  WĘGLOWODANÓW, po spożyciu których, nasza trzustka wydziela odpowiednio dużo insuliny, a nadmiar tych wysokich węglowodanów, odkłada jako trójglicerydy w tkance tłuszczowej, czyli jako tłuszcz. Gdy spożywamy zbyt dużo tłuszczu, mówię tylko o tłuszczu nie o węglowodanach, to wchłania się on tj. tłuszcz w jelicie cienkim każdego z nas i jest przez organizm odkładany blisko naszego laboratorium czyli wątroby np. okolice pępka, pośladki, uda.

Z  KOLEI  TŁUSZCZ,  BĘDĄCY  WYNIKIEM  PRZEKSZTAŁCENIA  SIĘ  NADMIARU:
WYSOKICH  WĘGLOWODANÓW; w trójglicerydy tj. w tłuszcze, jest wynikiem tego bardziej dla organizmu skomplikowanego procesu i jako trudniejszy do odzysku glukozy, w następstwie również procesu trudniejszego, jest traktowany przez organizm jako materiał energetyczny zapasowy i zapomniany. Te właśnie tłuszcze z tzw. WYSOKICH  WĘGLOWODANÓW  TJ. OD  26.01%  WZROSTU, odkładają się w górnych partiach ciała, również na twarzy. Patrz młode osoby przerażająco chude typ anorektyczki, a z fałdami tłuszczu na twarzy.

DBAJĄC  O  GŁADKOŚĆ  NASZEJ  SKÓRY  TWARZY:
Przy oczywiście biologicznie prawidłowym odżywieniu, powinnyśmy spożywać mało tłuszczu i prozdrowotne tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU; a WYSOKIE  WĘGLOWODANY, wykluczamy z naszej diety. Jest to łatwe i skuteczne, zwyczajnie działa.

INFO: O  WĘGLOWODANACH.

WYSOKIE  WĘGLOWODANY, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu).

NISKIE  WĘGLOWODANY; to,
1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.

TEN  POZIOM  WZROSTU  MOŻNA  OSOBIŚCIE  ZWERYFIKOWAĆ  GLUKOMETREM:
I nie jest to trudne.

NP.  ODCZYT  NA  GLUKOMETRZE  JEST/MAMY  100  mg/dL,  NA  CZCZO:
Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie najwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, poziom cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest mnóstwo WYSOKICH  WĘGLOWODANÓW czyli cukru białego lub brązowego. Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta uwaga o ok. 74%, czyli jak przy czystej glukozie.

TO  JEDEN  Z  DRAMATYCZNYCH,  UJEMNYCH  PRZYRODNICZYCH  REKORDÓW!

I  TENŻE  WZROST  POZIOMU  CUKRU  PO  SPOŻYCIU,  MOŻNA  SOBIE  SPRAWDZIĆ:
Samemu tj. należy tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom wzrostu i jest to łatwe, no ale należy te badania wykonać osobiście. Zaczynamy na czczo, określamy wówczas; poziom cukru np. 100mg/dL (tj. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas produkcie.

TAKIMI  BADANIAMI  MOŻNA  ŁATWO  I  JEDNOZNACZNIE  POTWIERDZIĆ  SOBIE:
Tzw. Indeks glikemiczny i zobaczyć, ile jest w tych tabelach z IG: elementarnych błędów.

PRZYKŁAD  1:
Maltoza (piwo) wg IG to IG =110, a naprawdę wzrost poziomu cukru po spożyciu 100 gram piwa nie przekroczy 8% wzrostu tj. wzrost jest b. niski. Ryż biały, wg IG to IG =70, a poziom wzrostu po spożyciu ryżu gotowanego nie przekroczy 20%, czyli też jest niski. Chleb ryżowy, czekolada 70% cacao, ciemny chleb, śliwki suszone, arbuz, płatki zbożowe, kukurydza, ziemniaki, kasze, buraki, frytki, marchewka gotowana, bób gotowany i wiele innych wskaźników IG, do wymienionych tu produktów to zwyczajna: biologiczna nieprawda.

PRZYKŁAD  2:  
Frytki;  zawierają tłuszcz, ale węglowodany wyłącznie z ziemniaka, których to węglowodanów w ziemniaku jest ok. 18%, i są to węglowodany (skrobia) podnoszące poziom cukru po spożyciu nie wyżej niż 20% wzrostu. Skąd więc wysoki IG pokazujący jakoby wysoki wzrost poziomu cukru po spożyciu.

ODPOWIEDŹ  JEST  OCZYWISTA,  MARKETING  I  TOTALNA  BZDURA:
Takich przykładów jest w IG: bardzo dużo. Łatwo to samemu sobie potwierdzić, no ale należy badania wykonać osobiście, a nie zdawać się na teorie, które tak prosto można i trzeba zweryfikować, również uwiarygodnić, w trosce o własne zdrowie i ew. wyniki sportowe.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

TABELE  PRODUKTÓW  WG  TZW.  INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ.  IŻ  PRODUKTU,  POMOGĄ  NAM  WE  WŁAŚCIWEJ  OCENIE:
Przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych. Tabele te, opracowali naukowcy z instytutu o nazwie; IRL  KRAKÓW.

WYSTARCZY  ZAPOZNAĆ  SIĘ  Z  TREŚCIĄ  KSIĄŻKI:
pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****
Publikacja zawiera pełną klasyfikację dostępnych w handlu artykułów spożywczych, tj. ponad  200 pozycji. Wybieramy pożywienie tzw. zalecane i dozwolone. Wykluczamy produkty tzw. zakazane. Zaczynamy wtedy dopiero, opanowywać i odchudzać nasz organizm. W rozdziale R35, zamieszczono kompendium wiedzy nt: afrodyzjaki, seks, hormony, testosteron.

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

WAŻNE.
GLUKOZA  NATURALNA;  TO  RYŻ,  WSZYSTKIE  KASZE,  OWOCE,  WARZYWA:
Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU.

GLUKOZA  NIENATURALNA;  TO  MĄKA  I  CUKIER:
Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  STANOWI  AKTUALNIE  O  SILNYM  UKŁADZIE  IMMUNOLOGICZNYM:
Organizmu człowieka. Dostarcza ogrom energii eliminującej głód dlatego; iż GLUKOZA  NATURALNA w nim zawarta, stabilizuje poziom cukru we krwi, na ok. 4-5 godzin tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ.  DO  26%  WZROSTU. Złe to, WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD  26.01%  WZROSTU. Podnoszą poziom cukru po spożyciu zbyt wysoko stymulując otyłość, również cukrzycę typu 2.

TO  KŁOPOT,  ŻE  NIE  KUPISZ  TEGO  CHLEBA,  NIKT  GO  NIE  PIECZE,  NIKT  NA  NIM  NIE  ZARABIA:
Ale samemu upiec warto.

ORGANIZM  CZŁOWIEKA  BUDUJE  NOWE  KOMÓRKI  W  OPARCIU  O  SKŁADNIKI  I  ZWIĄZKI  POKARMOWE:
Dostarczane mu wraz ze zjadanym pożywieniem. Jemy pokarmy tzw. śmieciowe, to komórki mamy w złym gatunku. Wynik: częste dolegliwości, choroby, niesprawny układ immunologiczny, również krótkie życie. Gdy natomiast spożywamy produkty biologicznie prawidłowe, wynik jest następujący: realizujemy konstruktywnie, długi cykl życia bez większych dolegliwości i chorób.

WYBÓR  NALEŻY  DO  NASZEGO  MÓZGU,  KTÓRY  GDY  JEST  ODŻYWIONY  GLUKOZĄ  NATURALNĄ:
Czyli tzw. NISKIMI  WĘGLOWODANAMI  TJ. DO  26%  WZROSTU; to podejmuje trafne decyzje w tej realnie istniejącej dla rozumnego człowieka: rzeczywistości.

PRZEPIS  WYPIEKU: CHLEBA  TYPU  KR-IRL zamieszczony jest na stronie internetowej; *****  
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon:  12 353 18 75, telefon/fax:  12 358 77 30.  Info: INSTYTUT  IRL  KRAKÓW (Pn.-Pt. 10:00-17:00).

ARTYKUŁ  JEST  OCZYWIŚCIE  DO  WOLNEGO  WYKORZYSTANIA:
Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią identyfikację zjawisk, które są wyewoluowane przez przyrodę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste ciągle powtarzane frazesy, nieprawdy biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite kłamstwa. Chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw. plaga otyłości oraz plaga cukrzycy typu 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.

DLA  NAS  TJ.  IRL  KRAKÓW,  OKREŚLENIE  CYWILIZACJA  WIĄŻE  SIĘ  Z  PODAWANIEM  LUDZIOM  WIEDZY,  PRAWDZIWEJ  I  JASNEJ:
Oraz łatwej do potwierdzenia. Dopiero wtedy mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia precyzyjną i logiczną ocenę prawd biologicznych.

MOTTO:
Mądrość człowieka polega na respektowaniu dokonań przyrody i nie zmienianiu jej zasad. Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne życie realizujemy tu i teraz. Autorem przedstawionego artykułu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ, konsultant INSTYTUTU  IRL  KRAKÓW.

Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a:  jw.  

33.TEMAT.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

__________________________________________________________
INDEKS  GLIKEMICZNY. FIKCYJNE WSKAŹNIKI W TABELACH Z IG.

ZOBACZ  PRZYKŁADY: ♥♥♥♥♥

RYŻ  BIAŁY. ŻYCIOWA  ENERGIA. *****  
BH.240.
_: forum.wm.pl/viewtopic.php?f=186&t=30567

CZEKOLADA. 70%  CACAO. *****  
BH.210.
_: sandrarecho.pinger.pl/m/4490989

MARCHEWKA. ANTYOKSYDANT. *****  
BH.223.
_: medycynabiologiachemia.blox.pl/2013/06/Marchewka.html

ZIEMNIAK. MORFOLOGIA. *****  
BH.249.
_: www.far.org.pl/forum/viewtopic.php?pid=36907#p36907

Biologia, medycyna.
33.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.

__________________________________________________________
 

jolantal
 
jlenart.pl/wysoki-cholesterol/ - Cholesterol
Cholesterol to rodzaj tłuszczu, który jest częścią wszystkich komórek zwierzęcych. Istotny jest dla wielu  procesów metabolicznych, w tym hormonów i produkcji żółci, a także pomaga w zagospodarowaniu  witaminy D.
 

ptasiowa
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

banzajpl
 
Leczenie farmakologiczne i dieta to nie jedyny sposób na walkę z nadciśnieniem. Są także inne metody, ale jak zawsze w tego typu „nowościach”, istnieje pewien haczyk. Jaki? Potrzeba...
www.lifestyle.banzaj.pl/Zycie-z-nadcisnieniem-be…
 

sandrarecho
 
___________________________________________________________________
KRĘGOSŁUP. ĆWICZENIA  ELIMINUJĄCE  BÓL. ♥♥♥♥♥

BH.46.
MOTTO: KAŻDY  Z  NAS, JEŚLI  BOLI  GO  KRĘGOSŁUP, TO  MYŚLI  ZARAZ  O  LEKACH  TZW. PRZECIWBÓLOWYCH. *****  

NIC  BARDZIEJ  MYLNEGO,  POWINNIŚMY  ZWYCZAJNIE  ĆWICZYĆ  MIĘŚNIE:
Utrzymujące kręgosłup w prawidłowym pionie tzw. mięśnie okołokręgosłupowe, a problem oddalamy. Ćwiczenia, takie jeśli wykonujemy 15-20 minut, we własnym łóżku, 1 x w tygodniu, to wyniki tych ćwiczeń nas zaskakują, ponieważ mamy lepszą kondycję i większą ogólną sprawność całego organizmu, dużo większą. Eliminujemy także zaparcia, uzyskując jednocześnie tzw. klasyczny płaski brzuch.

NALEŻY  TYLKO  PRZECZYTAĆ  I  ZREALIZOWAĆ  SAMEMU  OPISY:
Pod zdjęciami ćwiczącego modela. Rozdział Nr 33 w książce, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU.

DOBRZE  JEST  TEŻ  W  TRAKCIE  ĆWICZEŃ  DOCIĄŻYĆ  SIĘ  OBCIĄŻNIKAMI:
Lecz tylko takimi o ciężarze 500 gram. Mężczyznom poprawią się torsy, a dziewczynom talie. A więc ćwiczenia czas zacząć. Ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

WAŻNE  I  ENERGETYCZNIE  SKOMPONOWANE  SĄ,  TABELE  PRODUKTÓW  WG:
Tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU, które pomogą nam we właściwej ocenie, przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych. Tabele te, opracowali naukowcy z instytutu o nazwie: IRL  KRAKÓW. Okres badań (1970 / do chwili obecnej). *****

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  STANOWI  AKTUALNIE  O  SILNYM  UKŁADZIE  IMMUNOLOGICZNYM:
Organizmu człowieka. Dostarcza ogrom energii eliminującej głód dlatego; iż GLUKOZA  NATURALNA w nim zawarta, stabilizuje poziom cukru we krwi, na ok. 4-5 godzin tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU. Złe to, WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD  26.01%  WZROSTU. Podnoszą poziom cukru po spożyciu zbyt wysoko stymulując otyłość, również cukrzycę typu 2. To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec warto.

TAKIE  ODŻYWIANIE  NIE  JEST  DROGIE,  A  WRĘCZ  WYJĄTKOWO  TANIE:
Koszt 1 szt. mini chlebka to 15-20 groszy czyli całodzienne wyżywienie 1 osoby nie przekroczy 2,00 zł. Zjadamy mniej droższych produktów, a to dlatego, że CHLEB  TYPU  KR-IRL, realnie syci przez ok. 4-5 godz. Eliminuje zatem skutecznie tzw. wilczy głód,  gwarantując przy tym odżywienie biologicznie wzorcowe.

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ  TAKŻE; CUKRZYCA  TYPU  2, WG: IRL KRAKÓW.  
Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.  
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

BH.46.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

___________________________________________________________________
ZOBACZ  TAKŻE  (1ES, 1GJK, 2GJK, 2ES): ♥♥♥♥♥
Biologiczna, kreatywna energia.

CHLEB  NA  OTYŁOŚĆ-IRL. PODSTAWA TO ZDROWIE: ANTYCUKRZYCOWY. *****  
3.TEMAT.
a._: forum.krotoszyn.com.pl/viewtopic.php?p=27699

ARTYKUŁ  BH.548.  
1._: www.instytutirl.com.pl/index3.php
2._: www.chudniemy.fora.pl/,7/,233.html
3._: www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php

Biologia, medycyna.
3.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.

P. S. Przy CELIAKII nie dodajemy otrębów pszennych.

___________________________________________________________________
 

swiat-zdrowia.pl
 
www.swiat-zdrowia.pl/(…)jak-rozpoznac-cukrzyce…

Cukrzyca jest chorobą zdradliwą a to dlatego, że chorzy często dowiadują się o niej dopiero wtedy, gdy pojawiają się groźne powikłania.
 

swiat-zdrowia.pl
 
www.swiat-zdrowia.pl/(…)o-dietach-zabawnych-i-niezb…

Ideałem starożytnych Greków był człowiek „piękny i mądry”. Tak więc obywatel grecki dbał o rozwój umysłowy i moralny, a piękno ciała kształtował ćwiczeniami fizycznymi. Doskonały styl życia (czyli po grecku dieta) powinien więc prowadzić do harmonii pomiędzy pięknem ducha i ciała.
Pokaż wszystkie (1) ›
 

motokobiety
 
Czy wiesz że prowadząc samochód pod wpływem leku zmniejszającego sprawność kierowcy i powodując wypadek odpowiadasz prawnie tak samo jakbyś prowadziła pod wpływem alkoholu? Producenci...
www.motokobiety.pl/Bralas,leki,Sprawdz,czy,mozes…
 

banzajpl
 
Często spotykamy się z sokiem z buraków – chociażby w supermarketach, ale czy zastanawiał nas kiedyś fakt, jaki wpływ ma on na nasze zdrowie? Z pewnością powinny go pić osoby...
www.banzaj.pl/Sok-z-burakow-lekarstwem-na-obnize…
 

zapytanko.pl
 
Dziś kolejny wpis z serii niespodzianka-zapytanka :)

Mamy dla Was 3:

Zaczynamy:

#SMS: Jak po kilku piwach trafic do domu?

#71666: Hej!Po 1. Na wszelki wypadek przed imprezą zapisz w komórce tel. na taxi. Po2:idź ze znajomymi, w grupie raźniej.Po 3. obczaj jakąś laskę...do domu nie musisz wracać :D

Lubisz #ptaki? To #zapytanko jest dla Ciebie:

#SMS: W jaki sposób #kolibry przelatują nad zatoka meksykańską, nie umierając po drodze z głodu?

#71666: Żeby przelecieć nad Zatoką Meksykańską musi zgromadzić w swoim ciałku 2g tłuszczu. Przez 1h lotu wykonuje 3,24mln ruchów skrzydełkami. Pozdrawiamy, Zapytanko.pl
link: www.zapytanko.pl/pytanie2979-w-jaki-sposob-kolib…

#Sól jest bardzo szkodliwa, sprawdźcie jak bardzo...

#SMS: Jaka jest dawka śmiertelna soli?

#71666: Przyjmuje się, że dla człowieka śmiertelna #dawka to 200g. Sól zabija też po cichu w mniejszych dawkach, wywołując #nadciśnienie. Pozdrawiamy, Zapytanko.pl
www.zapytanko.pl/pytanie2969-jaka-jest-dawka-smi…

Na dziś to wszystko.
Życzymy miłego czytania :)
Więcej zapytanek: zapytanko.pl

Możesz też zapytać osobiście ;) SMSem na nr dedykowany: 71666 koszt to 1,22zł.

Pozdrawiamy,
Zapytanko.pl
 

 

Kategorie blogów