Wpisy oznaczone tagiem "Piekarenka" (16)  

najlepszekosmetyki
 
miks2.jpg


Czyli idealne ciasto, na idealnie leniwą niedzielę, w idealnej pogodowej aurze, do idealnej popołudniowej kawy. Filozofii większej nie ma. Bierzemy swój ulubiony przepis na ucierane ciasto z owocami; zamieniamy cukier na cukier brązowy w ilości o połowę mniejszej niż ta zalecana w przepisie, a mąke na mąke pełnoziarnistą. U mnie żytnia z Lidla - mielona bardzo drobno, idealna do wypieków.

Nie mamy swojego przepisu na ciasto ucierane z owocami? Zostawiam więc wam gotowca z mojewypieki.com :

Składniki:

150 g masła
szczypta soli
120 g ciemnego brązowego cukru*
4 jajka
4 łyżki mleka (60 ml)
250 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:

dowolne owoce, jeśli mrożone to wcześniej rozmrożone na bibułce (u mnie 350 g wiśni i 1 nektarynka)
płatki migdałów do posypania - opcjonalnie
cukier puder do oprószenia
_______________________________________________________

Od A do Zet przepis dostępny tu -> www.mojewypieki.com/(…)pelnoziarniste-ciasto-z-owoc…
_______________________________________________________

Za bardzo wytrawne? Cukier puder w dłoń i sypiemy po dopiero co wyjętej z pieca pełnoziarnistej pyszności.
Smacznego... no i niekończącej się niedzieli dla was!

:D

ZDJ_2173.jpg


ZDJ_2168.jpg
Pokaż wszystkie (9) ›
 

najlepszekosmetyki
 
Jak się nie wie jak zacząć i powiedzieć dzień dobry, to najlepiej wrzucić kilka kadrów na rozkręcenie...
10311300_1433927493528331_344844830_n.jpg


10349602_656040377782787_1481817002_n.jpg


10354411_1378114505810572_941956571_n.jpg


10311227_779897872023335_538642919_n.jpg


10387789_240216359502268_730730727_n.jpg


915428_1406351012980765_1334735971_n.jpg


10326429_456928041119451_472730925_n.jpg


10387975_637473686344326_326586941_n.jpg


...no i od razu lepiej i można śmiało zabrać się za upadlającą krem Sylveco recenzję, bo to co mi zrobił drań jeden to nadaje się jedyne do kroniki kryminalnej...

Hej ho, czołem z poniedziałkiem i rosołem z niedzieli!

:D
Pokaż wszystkie (40) ›
 

najlepszekosmetyki
 
Tak myślę, że to chyba przegięcie... ale jednak nie umiem się powstrzymać!

gas.jpg


Świeżutka partia już pachnie... i jak smakuje!

gas32.jpg


:D
  • awatar NieAnonimowa: @eudose ♥: i tak robie! Obdarowuje wszystkich wokół! :D
  • awatar Starlight: nie kuś. Ja w tym roku bez ciasta :s ale w ferie kupie produkty, pojade do dziadkow, narobie dziadkowi ochoty na ciasto to babcia upiecze :D
  • awatar merrus: ja na diecie,a Ty takie pyszności pokazujesz:p podesłałabyś garść:P
Pokaż wszystkie (23) ›
 

najlepszekosmetyki
 
Pachnie jak... kruche ciastka!

ciastka3.jpg


cistka1.jpg


250 g masła
450 g mąki pszennej
150 g cukru drobnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

(Z takiej ilości składników wychodzi około 60 sztuk ciasteczek)

Ucieram wszystko. Używam thermomixa, ale to samo wychodzi gdy używamy miksera na średnich obrotach, bo na końcu i tak trzeba zagnieść całość dłońmi.

Ciasto formuję w kulę, schładzam przez godzinę w lodówce (można przechowywać przez 2-3 dni ciasto w lodówce, lub zamrozić je), następnie wałkuje i wycinam ciastka. Dekoruję stemplem (kupiony w Nanu-Nana, 9,90zł). Nie chcę aby były idealne i jednakowe. Im bardziej koślawe, tym bardziej urocze.

Piekę 12-14 minut w temp. 180 stopni (góra/dół). Wolę gdy są jasne i niezbyt twarde, więc nie czekam, aż nabiorą koloru... najlepsze ze szklanką mleka!

Przed samymi świętami upieke całą stertę i poszaleje z lukrem!

ciastka1.jpg
  • awatar Becia84: ten stempelek jest rewelacyjny!! chyba będę musiała go kupić:-)
  • awatar Andzia86: rewelacja !! Jeszcze brakuje takiego stempelka " Eliza" i już by były bardzo spersonalizowane ciasteczka :)
  • awatar vanilina: Ciastka mniam, mleko fuj! :D
Pokaż wszystkie (19) ›
 

najlepszekosmetyki
 
Jak zwykle inspiruje mnie Dorota i jej ociekająca słodyczą propozycja...

*www.mojewypieki.com/(…)czekoladowe-ciasto-z-baileys…*

No to pieczemy!

ZDJ_1882.jpg


ZDJ_1884.jpg


ZDJ_1888.jpg


*I gotowe!*

ZDJ_1897.jpg


Ciasto jest absolutnie rewelacyjne! Banalne w przygotowaniu, nie potrzebujesz nawet miksera! Jest miękkie, lepkie, rozkoszne, zmysłowo pachnące, mocno czekoladowe z nutką aromatycznej alkoholowej niespodzianki. U mnie zniknęło ekspresowo...

*Trik!*

W przepisie wymagany jest udział dość drogiego likieru Bailey's. Jeśli nie masz go akurat pod ręką i nie uśmiecha Ci się taki wydatek; polecam zamiennik z Lidla!

ZDJ_1829.jpg
  • awatar NieIdealna Zakupoholiczka: Już wiem, że placka już ni ma, to może chociaż Królowej Margot kropel kilka się ostało :P ??
  • awatar merrus: Wczoraj to samo pieklam tylko bez likieru;-)
  • awatar NieAnonimowa: @NieIdealna Zakupoholiczka: Królowa jest a do pary likier bananowy! :D
Pokaż wszystkie (25) ›
 

najlepszekosmetyki
 

Wytrzymałam godzinę przed tv oglądając Top Gear; zmęczyłam się tym jakbym conajmniej przekopała sąsiadom ogródek...

*I z tego powodu wymodziłam truskawkową pyszotkę...*

Truskawki są...

DSC_7748.jpg


Wiejskie jaja prosto (sp)od chłopa są...

DSC_7751.jpg


No to i biszkopt musi wyjść jak tra lala...

DSC_7782.jpg


Truskawki przygotowane...

DSC_7759.jpg


Serek do masy też...

DSC_7788.jpg


Nawet galaretka się znalazła...

DSC_7763.jpg


*A efekt finalny wygląda tak...*

Tak, tak... biszkopt jest żółty jak kurczaczek wielkanocny, nic tu nie było modzone w kolorach...

DSC_7795.jpg


:D

*Pyyyyyszne!!!*
  • awatar Nkfn: podzieliłabyś się :D !
  • awatar Edi.: o nie! obśliniłam laptopa :(
  • awatar M_28_: A ja dziś zrobiłam sernik na zimno z truskawkami i galaretką ;) Truskawy rządzą :D
Pokaż wszystkie (42) ›
 

najlepszekosmetyki
 
*...pani domu ze mnie nieudana, ale ciągle stawiam sobie nowe wyzwania!*

:D

Ostatnio piekłam chleb, pierwszy w swoim życiu; przy pomocy odpowiedniego osprzętu i wsparcia bliźnich - czytaj; dopingujących znajomków...

DSC_4222.jpg


DSC_4223.jpg


DSC_4225.jpg


I chociaż wyszło absolutnie nie tak jak miało wyjść i na co wskazywało zdjęcie poglądowe; chleb był pyszny...

DSC_4228.jpg


*...ale zawsze może być lepiej, dlatego mam pytanie do tych doświadczonych w tym temacie...*

- w jakiej formie piec chleb?
- a może właśnie na odwrót - piec bez formy?
- co robić żeby wierzch nie był zbyt twardy?
- jaka mąka jest tą "naj"?

*Za każde dobre, chlebowe słowo serdecznie dziękuje...*

:D
Pokaż wszystkie (53) ›
 

najlepszekosmetyki
 
f.jpg


Najprostsze ciasto które smakuje najbardziej; zawsze i wszystkim. Lekkie i delikatne. Szybkie i banalne do wykonania...

1) Biszkopt - 3 jajka, 115 gramów cukru, 115 gramów maki tortowej, łyżeczka proszku do pieczenia.

Ubijamy 3 białka na sztywną pianę, dodajemy cukier ubijamy (wolne obroty miksera) przez około minutę, dodajemy żółtka i znowu ubijamy przez minute (wolne obroty), dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia; mieszamy do połączenia sie składników. Pieczemy ok. 20-25 minut/180 stopni.

2) Masa - 500 ml śmietany kremówki, pół szklanki cukru pudru, galaretka cytrynowa rozpuszczona w połowie szklanki gorącej wody, śnieżka w proszku.

Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier puder. Następnie ostudzoną rozpuszczoną galaretkę i śnieżkę w proszku. Mase wylewamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki- szybko zastyga.

3) Wierzch - układamy maliny(lub inne owoce) na zastygniętej masie (mogą być mrożone, ale nie truskawki) i zalewamy galaretką (ja użyłam dwóch opakowań) o dowolnym smaku. I znowu do lodówki.

*Ostrzegam; znika bardzo szybko...*

:D

ff.jpg
  • awatar merrus: Kobieto wyslij kawałek!to musi byc pyszne:)
  • awatar Karol.: Ile ma kalorii? Tak spytam z ciekawości :D
  • awatar NieAnonimowa: @oasis of everything: pojęcia nie mam, ale ciasto zdradliwe - bardzo lekkie ale kalorii to ma milioooon :D
Pokaż wszystkie (29) ›
 

najlepszekosmetyki
 

Co można wymodzić z czegoś takiego..?

DSC_3583.jpg


Niewiele...

*Ale gdy znajdziemy w lodówce...*

DSC_3584.jpg


To już zmienia postać rzeczy!

*Pieczemy!*

:D
  • awatar Paulina85: Czy Ty kiedyś odpoczywasz??? Szalona :D
  • awatar NieAnonimowa: @Paulina85: nom w sumie jak śpie.. chociaż ostatnio mam jakieś intensywne sny i sie budze wymordowana :D
  • awatar Claudiness: ojjj ale mam ochote na galereetkę !!!!! daj kochana trochę :*
Pokaż wszystkie (19) ›
 

najlepszekosmetyki
 
*...ja to jednak nie potrafię tak siedzieć bezczynnie...*

Ciasto biszkoptowe z masą śmietanowo-truskawkową...

DSC_3050.jpg


Ciasto obarczone połowicznym ryzykiem, bo o ile biszkopt wychodzi mi zawsze; to masy na bazie ubijanej kremówki to czysta loteria... dziś się udało*

*Masa zrobiona z przepisu Doroty z www.mojewypieki.com*

www.mojewypieki.com/(…)rolada-smietankowo---truskaw…

Masa śmietankowo - truskawkowa:

600 g truskawek (300g + 300g)
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki cukru (lub więcej - mniej, w zależności od słodkości truskawek)
300 g truskawek zmiksować blenderem na sos. Kolejne 300 g pokroić na małe kawałki.

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 - 1/3 szklanki).

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Wlewać do niej powoli sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Odstawić do lodówki.

*Przy czym użyłam mrożonych truskawek...*

DSC_3049.jpg


__________________________________________________

* Polecam do ubijania Łowicką śmietankę 36%, sama dostałam taką radę i podaję dalej.
Pokaż wszystkie (43) ›
 

najlepszekosmetyki
 

*Ciasto zdało egzamin!*

ciasto.jpg


Ma ktoś pomysł z jaką masą mogłby jeszcze "dobrze grać" no i smakować?

:D
Pijany czarnuch... Cytat z http://najlepszekosmetyki.pinger.pl

*...czyli ciasto czekoladowe z masą mascarpone con nutella z wkładką w postaci wiśni prosto z domowej nalewki i polewą z

DSC_2590.jpg
Pokaż wszystkie (22) ›
 

najlepszekosmetyki
 

*...czyli ciasto czekoladowe z masą mascarpone con nutella z wkładką w postaci wiśni prosto z domowej nalewki i polewą z gorzkiej czekolady...*

Tak wyglądał w trakcie wykańczania...

DSC_2590.jpg


...a tak wygląda testowy kawałek...

DSC_2597.jpg


Warunki są kiepskie do robienia zdjęć bo z wiadomego powodu wychodzi czarna plama, dlatego też jutro pokaże jak zacnie się prezentuje...

*Pieczony z przepisu Nigelli na tradycyjne ciasto czekoladowe*



Baza czyli ciasto wychodzi niesamowicie lekkie, puszyste, lekko wilgotne i paraliżująco pachnące czekoladą; aromat rozchodzi się po całym domu i niesamowicie zaostrza apetyt. Jest banalne do zrobienia i nie ma opcji, żeby nie wyszło. Trzeba tylko pamietać o tym, żeby nie miksowac skladników zbyt długo bo ciasto zbyt mocno się napowietrzy, urośnie za wysoko, a później opadnie tracąc puszystość...

*Przepis na tradycyjne ciasto czekoladowe przełożone na język polski; znajdziecie tutaj;*

www.mojewypieki.com/(…)old---fashioned-chocolate-ca…

Ja zdecydowałam się zmienić masę; zrobiłam krem mascarpone con nutella. Banalny - opakowanie mascarpone miksuje z 4 łyżkami Nutelli. Jako przełamanie słodyczy występują u mnie mocno pijane wiśnie...

Całość polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą 90%-ową z łyżką masła.

*Podobno jest przepyszny; tak twierdzi małżon. Ja jeszcze nie testowalam, bo poległam już przy miksowaniu ciasta, nawet surowe jest genialnie dobre, nie dziwię się Nigelli, że oblizuje łyżkę - sama poszłam jej śladem i z tego wszystkiego na dzisiejszym fitnessie dałam z siebie 200%. To takie małe rozgrzeszenie...*

:D
Pokaż wszystkie (22) ›
 

najlepszekosmetyki
 
Gdy małżon wzdycha i tłucze szafkami; to znak, że trzeba włączyć piekarnik, a wcześniej zebrać do kupy zapasy i rozpisać plan pt. "robimy coś z niczego".

*No to tak...*

Mam;

- masło
- mleko
- mąke
- jajka
- cukier
- zamrożone maliny

*Nie jest źle...*

Jak bożek kulinarny dopomoże; to ucierane ciasto z malinami za jakieś 40 minut wyłoni się z piekarnika...

Jak na razie nie jestem dobrej myśli - ciasto ucierane... wyczuwam zakalec...

:D
  • awatar Paulina85: Wysłałam Ci 2 smsy, chyba nie dotarły, masz włączoną komórkę???
  • awatar NieAnonimowa: @Paulina85: hmm... gdzie ja mam komórke? :/
  • awatar BabskieMazidła!: A mi ostatnio nie wyszedl kopiec kreta :D
Pokaż wszystkie (30) ›
 

najlepszekosmetyki
 
Na pierwszy ogień idzie sprawdzony przepis, przekazywany z matki na córkę, a zapisany na opakowaniu serka z Biedronki... :P

DSC_0435.jpg


Serek z dodatkiem wanilii; prosto od Biedronki - o ten:

DSC_0434.jpg


Czyli będzie o *banalnym malinowym serniku na zimno*

Potrzebujemy:

- 3 jajka
- 115 gr cukru
- 115 gr mąki tortowej przesianej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie serka Vitello
- szklanka cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- dwie galaretki w proszku
- maliny
__________________________________________________

*Pierwszy krok*

Musimy mieć spód do sernika; w przepisie nie ma o tym mowy, ale żeby nie było tak prosto - robimy biszkopt. Wersja dla leniwych to albo biszkopty ze sklepu lekko nasączone spritem albo spód ze zmiksowanych z roztopionym masłem herbatników.

Ja upiekłam biszkopt z 3 jajek, 115 gr cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia i 115 gr mąki. Standardowo - 180 stopni i 30 min w piekarniku.

*Krok drugi*

Masa serowa - czyli banał. Zmodyfikowałam przepis i do zmiksowanego serka ze szklanką cukru pudru (ja dodałam drobny do wypieków) dodałam nie 50 gr żelatyny, a jedno opakowanie poziomkowej galaretki (bardziej pasowałaby malinowa ale w domu tylko poziomkowa i truskawkowa się ostała) rozpuszczonej w 250 ml wody i następnie ostudzonej. Wymieszana galaretka z serem wylądowała na ostudzonym biszkopcie. A całośc została posypana malinami.

DSC_0443.jpg


*Krok trzeci*

Całośc ląduje w lodówce aby ładnie stężało. Z powodu mocnego wyrośnięcia biszkoptu; zostało mi troszkę masy serowej którą przelałam do szklanek jako bazę do deseru z malinowym musem...

DSC_0438.jpg


No to chłodzimy...

DSC_0442.jpg


*Krok czwarty*

Zalanie drugą rozpuszczoną w 3/4 ilości wody galaretką i ponowne wstawienie do lodówki.

__________________________________________________

Efekt finalny pokażę wieczorem - zalewałam sernik galaretką dziś rano, czyli krojenie odbędzie się po powrocie do domu...
Pokaż wszystkie (37) ›
 

najlepszekosmetyki
 
Mam takie grzechu warte pyszności...

DSC_0222.jpg


I zaraz je odpowiednio wykorzystam.

Pomysł na dziś?

Sponge Cake z kremem z białej czekolady i dżemem truskawkowym!

*Ciasto* zrobię z przepisu Doroty z MoichWypiekow;

170 g mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g miękkiego masła
120 g cukru
3 jajka

Mieszamy wszystko na jednolitą masę, wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 30 min/180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone!

*Krem* to będzie po prostu rozpuszczona w kąpieli wodnej biała czekolada, wymieszana z mascarpone i położona na jeden blat ciasta wcześniej posmarowany dżemem.

*No to do roboty!*
  • awatar anieczka84: ciasto będziesz rozcinać czy pieczesz 2 placki ?
  • awatar small-coffee: nie kus, oj nie kus.... :P
  • awatar kordylia: ja wczoraj robiłam roladę z nutellą :) (już drugi raz!!).Tym razem polałam białą czekoladą :D mniam!!!!
Pokaż wszystkie (17) ›
 

najlepszekosmetyki
 
DSC_0089.jpg


Bazą tego ciasta jest *Sponge Cake* czyli ciasto przypominające z wyglądu nasz biszkopt, ale mające w sumie niewiele z nim wspólnego jeśli chodzi o smak który jest bardzo maślany, delikatny, słodki. Ciasto nie jest suche, ma bardziej zbitą konsystencję, nie kruszy się i jest zdecydowanie lepsze niż biszkoptus pospolitus. Ciasto sponge mozna wykorzystać jako bazę do różnorodnych tortów i ciast.

*Składniki na ciasto*

* 220 gr. miękkiego masła dobrej jakości
* 170 gr. cukru do wypieków (można kupić w m.in Tesco)
* 1 łyżeczka esktraktu z wanilii; ja dałam po prostu cukier wanilinowy
* 4 jajka
* 25 gr mąki ziemniaczanej
* 200 gr mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* pół łyżeczki sody
* 4 łyżki mleka 2%

Mąki oczywiście przesiane.

*Składniki na krem*

- opakowanie serka Mascarpone (następnym razem wezmę dwa opakowania)
- 35 gr cukru pudru
- maliny według uznania

*Wykonanie*

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, *za wyjątkiem mleka* i łączymy w jednolitą masę - nie miksujemy zbyt długo, tylko do momentu gdy ciasto będzie jednolite. Następnie dodajemy partiami mleko i mieszamy.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części gdyż będziemy piec dwa osobne blaty - potrzebujemy do tego dwóch tortownic o średnicy ok.20 cm (im większa średnica tym ciasto będzie niższe). Można oczywiście piec na dwie tury. *Nie polecam pieczenia jednego ciasta z zamysłem przekrojenia go po upieczeniu*

DSC_0068.jpg


Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na trybie - termoobieg, przez 25-30 minut.

DSC_0056.jpg


*Przekładanie kremem*

Ostudzone blaty przekładamy kremem który wykonujemy następująco;

DSC_0071.jpg


Mieszamy (miksujemy) serek mascarpone z cukrem pudrem aż uzyskamy jednolitą masę , następnie dodajemy garść malin i rozdrabniamy je w masie.

Na jedno z ciast nakładamy mase i posypujemy malinami, przykładamy drugim blatem i dociskamy. Można udekorować cukrem pudrem lub pokruszoną bezą i owocami.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

*I to wszystko! Prawda, że banalne?*

DSC_0084.jpg


DSC_0085.jpg
Pokaż wszystkie (30) ›
 

 

Kategorie blogów