Wpisy oznaczone tagiem "Tiramisu" (77)  

avur
 
Składniki:
250 g serka mascarpone
szklanka śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru puder
kawa rozpuszczalna
kakao do posypania
biszkopty

Kawę rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Miksujemy śmietanką kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę i  dodajemy stopniowo do piany serek mascarpone. Maczamy biszkopty w kawie i wykładamy nimi dno pucharków. Wykładamy na to śmietankę z mascarpone i posypujemy kakao.Przekładamy jeszcze raz i deser gotowy. Deser podajemy schłodzony.
635646075227883334.jpg
 

springhaze1
 
Hej . Dzisiaj tak na szybko chciałam Wam pokazać zakupy spożywcze , które zrobiłam kilka dni temu.
Zaczynamy :
1)Muller- napoje mleczne ( uwielbiam ich mleka zwłaszcza o smaku białej czekolady i pistacji )

DSC08501.JPG

2)Masło orzechowe wykorzystuję bardzo często : smaruję nim tosty, dodaję do koktajli czy omletów

DSC08500.JPG

3)Francuskie marmolady - idealnie nadają się do naleśników

DSC08499.JPG

4)Gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego w torebce mam ze sobą lizaki Nimm2 z sokiem owocowym

DSC08498.JPG

5)Keczup oraz musztardy ( dijon oraz miodowa )

DSC08494.JPG


DSC08497.JPG

6)Pora na pyszne lody :D

DSC08517.JPG

7)Kolejne lody : dla mnie Oreo, dla siostry Milka

DSC08518.JPG

8)Słone przekąski zawsze zabieram ze sobą do kina

DSC08506.JPG

9)Jogobella - idealna na drugie śniadanie

DSC08502.JPG

10)Trochę pyszności od Monte :)

DSC08503.JPG


DSC08504.JPG

11)Pyszne serki śmietankowe na kanapkę

DSC08505.JPG

12)Kawy Tchibo (  kupuję często duże paczki , które zabieram  ze sobą do pracy )

DSC08510.JPG


DSC08511.JPG


DSC08512.JPG

13)Śmietanki do kawy

DSC08514.JPG

14)Zdrowe przekąski ( m.in orzechy pekan czy daktyle )

DSC08513.JPG

15)Serek mascarpone + włoskie masło ( idealny duet do Tiramisu )

DSC08516.JPG

16)Napój sojowy ( dodaję go do kawy , płatków czy naleśników )

DSC08515.JPG

17)Ciasteczka do herbaty czy kawy

DSC08508.JPG

18)Torcik piernikowy ;)

DSC08519.JPG

19) Często kupuję magazyny z ciekawymi przepisami

DSC08509.JPG

To już wszystkie zakupy :) W Białymstoku dzisiaj zimowa aura : pada śnieg i wszędzie jest biało :) Ja wraz z Siostrą wybieram się do teatru . A Wy jakie macie plany ?
  • awatar JaramSieRapem: Kocham nowości mlekowe Mullera, spróbowałabym to masło orzechowe z wiórkami kokosowymi :D lody mniam <3
  • awatar Anablog: Serio ? ;)
  • awatar viqen: ale pyszności :D uwielbiam lody milkowe :D
Pokaż wszystkie (13) ›
 

epartnerzy
 
Uwielbiasz słodycze? Twoje marzenie to smakołyki, które można jeść bez wyrzutów sumienia? Zapewniające rozkosz dla podniebienia przekąski to nie mit. I dowodem na to jest cała zawartość tej książki – 60 przepisów na desery, które uszczęśliwią Twoje kubki smakowe.  Jeśli nie możesz żyć bez słodkości, często sięgasz po słodkie co-nieco i potem dręczą cię wyrzuty sumienia, jeśli wydaje ci się, iż coś takiego jak zdrowe słodycze po prostu nie istnieje, a to co zdrowe nie może być przecież równocześnie smaczne – jesteś w błędzie! Nie musisz odmawiać sobie słodkiego smaku. Łakocie nie tylko mogą, a wręcz powinny znaleźć się w  codziennym menu. Jedz je bez poczucia winy – to może wyjść Ci na zdrowie! Jak zresztą można nie skusić się choćby samą nazwą? Pochwała lenistwa, tiramisu na diecie i wreszcie coś konkretnego J - żelazna lemoniada. Sprawdź podpowiedzi eksperta, wypróbuj smakołyki, które dzięki zawartości odpowiednio dobranych składników – w tym orzechów, kasz i suszonych owoców – wzmocnią Twój organizm w sposób naturalny. Wiele przepisów uzupełniają informacje o realnych korzyściach, które przynosi jedzenie poszczególnych składników, a wszystkie zdjęcia przygotowała sama autorka. Podobno ładne jedzenie silnie działa na zmysł smaku. Sprawdź, czy deser „Źródło młodości” równie dobrze smakuje, jak wygląda.

Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana.  Znana m.in. z roli w lubianych serialach „Rodzina zastępcza” oraz „Hotel 52”. Mama trójki dzieci. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Współautorka książek kulinarnych  (m.in. Przemytnicy groszku i marchewki). Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.


darmowy fragment:
aspiracja.com/(…)slodkie_i_zdrowe_ebook.pdf…

Pełna wersja:
epartnerzy.com/(…)slodkie_i_zdrowe_p94822.xml…


W Salonie Cyfrowych Publikacji ePartnerzy.com - GWARANCJA 100% SATYSFAKCJI, a także gwarancja najniższej ceny ZAPEWNIONA!

******
Więcej publikacji pod adresem:
epartnerzy.com

SŁODKIE I ZDROWE - ebook.jpg
 

tasteofjoy
 
Deser, który jest tak prosty, tak błyskawiczny i tak pyszny, że nie wystarczy mi ochów i achów na te wszystkie zachwyty!

Wersja bez ubitych białek bardziej wpisuje się w mój gust. Tym, którzy jeszcze nie jedli tiramisu, serdecznie polecam.

pqktkmx.jpg

*SKŁADNIKI*

- 1 duże opakowanie serka mascarpone (500g) lub dwa małe
- 150 g cukru
- 5 żółtek
- podłużne biszkopty
- mocna kawa (np. szklanka kawy z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
- rum (2-3 łyżki)
- kakao do posypania

svuojhx.jpg

*PRZYGOTOWANIE*

Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia.

Zaparzamy i studzimy kawę. Do zimnej kawy dodajemy rum.

Biszkopty zanurzamy w kawie dosłownie na sekundę i układamy je w prostokątnej formie. Przykrywamy połową kremu, a następnie wykładamy kolejną warstwę biszkoptów i resztę kremu.

Całość obficie posypujemy gorzkim kakao. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem ponownie możemy posypać kakao.

*UWAGI*

Żółtka można ubić na parze, skorupki jaj sparzyć...Chociaż to i tak nie chroni nas przed salmonellą. :[

Ile człowiek się najadł w życiu surowych żółtek (kogel-mogel), iloma surowymi żółtkami nakarmił innych...Także nie przesadzałabym z panicznym ich unikaniem. Wiadomo, że jeśli są amatorzy picia surowych jajek i robią to często, to ryzyko jest znacznie większe. Ale to już Wasza decyzja.

*SMACZNEGO!*

:)
 

tasteofjoy
 
Weekend nakazuje rozpieszczać siebie i innych, dlatego zaserwowałam pyszny deser. Uwielbiam kawowe smaki, więc tiramisu to dla mnie deser idealny.

DSC_3484.JPG

*SKŁADNIKI (6 porcji)*

- 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
- 150g okrągłych biszkoptów
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 20 ml rumu
- 150 ml zaparzonej mocnej kawy
- gorzkie kakao do posypania

DSC_3490.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

1) Parzymy mocną kawę, studzimy i dodajemy rum.

2) Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę (ok. 10minut).

3) Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę.

4) Schłodzony serek mascarpone ubijamy 2min. na średnich obrotach, a następnie powoli wlewamy utarte z cukrem żółtka. Do masy dodajemy stopniowo ubite białka, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

5) Biszkopty namaczamy w kawie przez ok. 3 sekundy.

6) W pucharkach układamy partiami nasączone biszkopty, krem i posypujemy kakao. Czynność powtarzamy 2-3 razy, tak by ostatnią warstwą był krem. Deser wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

7) Przed podaniem wierzch posypujemy kakao.

DSC_3500.JPG


DSC_3501.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar *Madziuchna*: O matko-obłęd!Ale mi smaka narobiłaś!
  • awatar Kaasiaa20: pyszności :)
  • awatar MalinowaPanna: Uwielbiam Tiramisu !
Pokaż wszystkie (14) ›
 

aga16233
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

fiterka
 
Przepis na deser tiramisu czyli ciasto bez pieczenia
fitnella.pl/tiramisu-w-swiatecznym-wydaniu.html
jest przepisem bardzo prostym i do tego bardzo smacznym.
Mój sprawdzony sposób na przepis na deser tiramisu czyli ciasto bez pieczenia:

   4 żółtka
   1/4 szklanki cukru
   250 g serka Mascarpone
   1 szklanka mocnej, posłodzonej kawy ekspresowej
   185 g biszkoptów
   50 g koniaku, grappy lub amaretto
   2 łyżki kakao (gorzkiego)

Wszystkie składniki ucieram ze sobą, przekładam warstwami w ładnym naczyniu i wstawiam do lodówki. Na drugi dzień mam doskonały włoski deser.
 

tica22
 
*Witajcie*

Jak zwykle przed weekendem mam dla was przepis na coś co na pewno pójdzie w cycki :)

Tym razem jest to przepis na deser w 15 minut, czyli Tiramisu z pudełka :)

tiramisu.JPG


Z jednego takiego pudełka wychodzą 4 porcje.

To tiramisu kupiłam w biedronce na promocji za 1,59 zł bodajże. Dodatkowo potrzebujemy 250 ml śmietanki 30%, dwie łyżki kawy, kilka biszkoptów ( ja użyłam okrągłych) i trochę ciepłej wody.
Koszt 4 porcji jak liczyłam to wyszło około 5 zł, więc taniocha. :)

Ubijamy bazę z pudełka ze śmietanką. Rozpuszczamy kawę i drugą bazę, czyli sos o smaku amaretto w wodzie i moczymy w niej biszkopyt. No i nakładamy do jakichś niewielkich pucharków warstwami, krem, biszkopty, krem, biszkopty i znowu krem, a na koniec posypujemy kakao. Otrzymujemy pyszny, tani deser. Zarówno ksieciuniowi, który już sie zaczyna powoli toczyć, jak i moim znajomym bardzo ten deser smakował, a nawet mój potomek się chwycił.

Polecam mieć coś takiego w szafce w kuchni w razie, kiedy wpadną np. niezapowiedziani goście :)

tiramisu ww.JPG


tiramisu ww 1.JPG


*Do jutra* :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (8) ›
 

wpadnijbejbe
 

#tiramisu

Iza Płoszajczak: Tiramisu - Przepis Składniki, około 10 porcji: •1 i 1/2 szklanki (375 ml) zaparzonej kawy (z 3 espresso lub 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej) •1/4 szklanki (60 ml) likieru Amaretto •4 jajka •4 łyżki cukru pudru •300 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (świeżej i bardzo zimnej) •500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej •400 g podłużnych biszkoptów do Tiramisu (np. Vicenzovo lub Savoiardi) •4 łyżki kakao •około 500 g truskawek 1 szklanka = 250 ml Przygotowanie: Przygotować wysoką (minimum 10 cm) formę o średnicy 24 cm lub prostokątna o podobnej powierzchni np. 20 cm x 25 cm, może być forma żaroodporna, ceramiczna. W większej formie można zrobić niższy deser z dwóch warstw biszkoptów i kremu. Zaparzyć kawę i ostudzić, wymieszać z likierem. Jajka włożyć do zlewu i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek (białka nie będą wykorzystane w tym przepisie). Żółtka umieścić w misce (najlepiej metalowej) dodać cukier puder i zmiksować. Miskę postawić na garnku z małą ilością delikatnie gotującej się wody (dno miski nie może stykać się z wodą) i dokładnie ubijać przez około 5 - 6 minut. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać przez około 4 minut aż masa będzie jasna (prawie biała) i puszysta. Ostudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę. Ubite żółtka delikatnie połączyć łyżką lub szpatułką z serkiem mascarpone a następnie z ubitą śmietanką. Kawę, biszkopty i krem podzielić na 3 części. Zanurzać na chwilę biszkopty z pierwszej części w kawie i układać na dnie formy, przykryć częścią kremu i posypać 1 łyżką kakao. Namoczyć kolejną porcję biszkoptów w kawie i ułożyć na warstwie kremu posypanego kakao. Posmarować kremem, posypać kakao i ułożyć ostatnią - trzecią warstwę biszkoptów, kremu i kakao. Schładzać przez minimum 4 godziny lub przez całą noc. Truskawki pokroić i ułożyć na deserze przed samym podaniem. Deser nakładać łyżką do pucharków lub na talerzyki.


stylowi_pl_kuchnia_tiramisu-przepisskladniki-okolo-10-porcji1-i-12-sz_1773239.jpg
 

kwiat1979
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
kwiat1979:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

missfashionistka
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

motokobiety
 
Babski wieczór, na ktrórym królowała kuchnia włoska, trzeba było koniecznie osłodzić pysznym deserem. Na stole zagościły wyborne antipasti, niektóre przywiezione wprost ze słonecznej...
www.motokobiety.pl/Kuchnia,inspirowana,motoryzac…
 

maritrose
 
Mam ochotę na Tiramisu.
A Wy?
  • awatar Nowoczesny: Powiem szczerze że masz super blog, ja akurat piszę ogólnie o fotografii i o ciekawostkach, udowadniam że nawet telefonem można zrobić dobre zdjęcia wystarczy umieć retuszować :) Zapraszam cię do siebie, jeżeli by moje efekty zdjęć (które retuszuje) cię zdziwiły, to super jak byś mnie obserwowała :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

maritrose
 
Dziś na poprawę polecam tiramisu i pogoda od razu staje się ładniejsza.
Kto lubi tiramisu?
  • awatar truskavka :>: jeszcze nie jadłam,ale apetycznie wygląda ;) wbijesz ? nowa jestem
Pokaż wszystkie (1) ›
 

maritrose
 
Pyszny,słodki,puszysty,łatwy i doskonały,wprost genialny deser,czyli boskie tiramisu.
Lubicie?
 

maritrose
 
Kocham Tiramisu.
A Wy?
 

maritrose
 
Dawno nie pisałam o Tiramisu,więc teraz sobie na to pozwolę.
Nadal wielbicie tiramisu?
 

smakolyki
 
*biszkopt*
- 3 jajca,
- 3 łyżki maizeny (skrobii kukurydzianej),
- aromat waniliowy,
- słodzik,
- 1 łyżeczka prodszku do pieczenia.

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z aromatem i słodzikiem, następnie dodajemy maizenę i proszek do pieczenia. Białka ubite na sztywno dodajemy do zółtek i delikatnie łączymy łyżką (nie mikserem!). Dajemy do pieca na 40 minut nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu).
Gdy nasz biszopt wysygnie, kroimy go w cienkie paski i nasączamy kawą (na 200 ml. wody dajemy 4 łyżeczki kawy i kilka kropel aromatu rumowego, ja nie miałam więc dałam migdałowy i arakowy). Dodam jedynie, że najlepiej nasączać nasze biszkopty już ułożone w naczyniu, formie do ciasta ect.

*masa*
- 500 gram serka homo,
- 4 łychy jogurtu,
- żelatyna (ja daję 3 łyżeczki),
- kakao, słodzik, aromat

Ubijamy ser, jogurt, słodzik, aromat (najlepiej ten sam jaki daliśmy do kawy), dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzatku*
Układamy w naczyniu warstwami - biszkopty, masa serowa, biszkopty, masa serowa. Ja jestem rozpustnica, więc jeszcze sobie ubijam na sztywno tak 1/4 szklanki śmietanki light do kawy(ma 4% tłusczu więc luzik) i dodaję płaską łyżeczkę smietan-fixu. Polewam tym ciasto, posypuję kakao i wstawiam do lodówki na parę godzin.

SMACZNEGO!
* co do żelatyny, lepiej jej od razu po rozpuszczeniu nie wlewać do zimnego sera z lodówki, bo się z powrotem zetnie i się zrobią gluty. są dwie opcje - czekamy aż ser złapie temperaturę pokojową lub studzimy żelatynę.

Ach, dukanowe dziewczyny mogą zjeść dziennie 1/3 ciasta, ale wtedy lepiej unikać otrąb. No chyba że nie jest się dietowym ortodoksem

(brak zdjęcia - prosimy o uzupełnienie)

Przepis pochodzi od *mamma-mia*
mamma-mia.pinger.pl
  • awatar ♥ annkiss♥: musze wypróbowac:)
  • awatar mamma-mia: jak zrobię to podeślę zdjęcia :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

maritrose
 
Kocham tiramisu.
  • awatar BigDay90: Hej:) Zapraszam Cię na mojego bloga; znajdziesz tam wiele aktualnie modnych ubrań w niskich cenach; możesz się targować; jestem też zarejestrowana na stronie szafa.pl Pytania? Napisz w komentarzu:)
  • awatar '' Love, Life, Meaning.. Over'': mniam mniam :) świtne :) uwielbiam <3 wpadnij do mnie czasem :)
  • awatar AGNESS1983: Mniam ja tez :p
Pokaż wszystkie (3) ›
 

melancholia17
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

 

Kategorie blogów