Wpisy oznaczone tagiem "Wege" (184)  

trappedswallow
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mj21
 
Składniki:

- 2 szklanki płatków owsianych zmielonych
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki pestek słonecznika
- łyżka suszonej żurawiny
- łyżka rodzynek
- 2 suszone morele


Przygotowanie:

1. Wodę podgrzać w garnuszku, roztapiając w niej masło i miód.
2. Zmielone płatki, sodę i posiekane bakalie wymieszać, zalać gorącą wodą i wyrobić.
3. Ciasto delikatnie rozwałkować, wykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia.
4. Piec w 190°C przez 10 min, po tym czasie ciasteczka przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 min.
 

mj21
 
SKŁADNIKI:

- 200 g makaronu pełnoziarnistego w kształcie małych rurek, np. gomiti
- 1 brokuł
- 4 listki laurowe
- słoik zielonych oliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 łyżek zmielonych migdałów
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- chilli.

Przygotowanie:

Gotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente. W międzyczasie pokroić brokuła na różyczki. Gotować na parze przez około 6 minut, aż będzie al dente.
W międzyczasie pokroić oliwki na plasterki, drobno posiekać czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni razem z czosnkiem, następnie dodać oliwki i zmielone migdały, chwilę razem podsmażyć, dodając 1 łyżkę wody.
Odcedzić makaron, wymieszać z brokułami, oliwkami i zmielonymi migdałami
 

mj21
 
Składniki :

- 1/2 pęczka zielonych szparagów (ok.10 sztuk)
- 1/2 kg ziemniaków np. młodych
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr wody przefiltrowanej
- 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- puszka mleka kokosowego
- ser feta

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem na oliwie podsmażać przez ok. 3 - 4 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek, zamieszać i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
Wlać gorącą wodę, dodać kurkumę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 - 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Odłamać twarde i jasne końce szparagów (same złamią się we właściwym miejscu), końce wyrzucić. Łodygi opłukać, pokroić na cienkie plasterki, główki zachować w całości. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać szparagi (główki i łodygi) i gotować na małym ogniu przez ok. 1 minutę.
Dodać koperek i odstawić z ognia.  Wlać mleko kokosowe, ponownie zagotować. Podawać z pokruszoną fetą i szczypiorkiem.
 

mj21
 
SKŁADNIKI:

- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- szczypta cynamonu
- łyżka siemienia lnianego
- 1 szklanka mleka (krowiego eko lub roślinnego)
- 1 banan
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść płatków migdałowych
- sos z masła orzechowego: 1 łyżka masła orzechowego + 2 łyżki syropu klonowego + 1 łyżka soku z cytryny


Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsypać do garnka, dokładnie wypłukać zmieniając ciepłą wodę. Wylać wodę, wlać mleko, wymieszać i zagotować pod przykryciem.
Ustawić garnek na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Banana obrać, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Składniki na sos z masła orzechowego dokładnie wymieszać w miseczce (najpierw wymieszać masło orzechowe z syropem, później dodać sok z cytryny).
Ugotowaną kaszę jaglaną wyłożyć do miseczki, dodać banana, siemię lniane, cynamon, polać sosem z masła orzechowego i posypać migdałami (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni).
 

mj21
 
Składniki :

- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- oliwa z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- posiekana natka pietruszki

Przygotowanie :

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, a jak się zeszkli, to czosnek. Następnie wrzucić paprykę czerwoną i chilli, podsmażyć ok. 10 min, następnie bakłażana i cukinię. Jak warzywa zmiękną - zalać pomidorami, dodać koncentrat, porządnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy i natkę, podawać z ryżem albo kaszą bulgur.
 

joela
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

namarginesiedeoresji
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

nowysens
 
Heeeeejka wszystkim :D
Ciekawe czy ktoś jeszcze pamięta świnkę sprzed ponad 2 lat
Nie wiem od czego zacząć... tyle się działo.Pod koniec mojej 'kariery' tutaj zaczęły się problemy z jedzeniem... a dokładnie brak jedzenia. Było to związane z problemami które ciągną się do dziś, ale teraz już są opanowane :)
Wtedy udało mi się zgubić ok 13 kg. W pewnym momencie było jeszcze jakieś 4 kg właśnie przez głodówki, dopiero wtedy zobaczyłam jak wyglądam. Babci mówiły że mam same kości, dopiero to zobaczyłam na zdjęciach z imprezy rodzinnej i się przeraziłam że jak tak dalej będzie to... wolę nie kończyć

Obecnie warzę 63-64 kg różnie to bywa.

Z tego co się jeszcze zmieniło tooo od początku roku jestem na dicie wegetariańskiej <3 jest mi bardzo dobre i ciesze się że się zdecydowałam. Wcześniejsze zapały do tej diety gasili rodzice jednak postawiłam na swoim.

Moimi celami są:
*zrzucić jeszcze trochę ciałka w bardziej kontrolowany sposób
* dzielić się eksperymentami z kuchni (pokochałam gotować <3)
*pokazywać że dieta nie jest smutna i nudna
*zacząć ćwiczyć (może biegać)
*motywować innych
*dbać o zdrowie bo mamy je tylko jedno
*CZUĆ SIĘ DOBRZE W SWOIM CIELE, POWIEDZIEĆ KOMPLEKSOM PAPA :)
 

przepisyedyty
 
Przepis z www.kwestiasmaku.com/przepis/placki-kukurydziane

200 g kukurydzy (1/2 puszki)
1 jajko
3 łyżki mąki (pszennej lub w wersji b/g kukurydzianej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietanki kremówki lub mleka
sól, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
kilka listków bazylii
olej (np. kokosowy lub inny)

Kukurydzę odcedzić i rozmiksować z dodatkiem kurkumy i papryki w proszku w rozdrabniaczu lub blenderem (na papkę z kawałkami kukurydzy mniejszej i większej wielkości).
Przełożyć do miski, dodać posiekaną bazylię, mleko oraz jajko i wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, doprawić solą i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię, posmarować ją olejem, nałożyć po ok. 1 i 1/2 łyżki masy na 1 placka i delikatnie rozprowadzić na grubość ok. 7 mm. Smażyć bez przewracania przez ok. 1,5 minuty aż będą zrumienione od spodu i urosną. Wówczas przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Zdjąć z patelni i powtórzyć z koleją porcją placków. Na lepiej rozgrzanej patelni placki mogą się szybciej usmażyć.
PROPOZYCJA PODANIA

jajko sadzone / podsmażona szynka parmeńska lub bekon / sałata roszponka / pokrojona papryka lub pomidorki koktajlowe / ratatouille / sos jogurtowy (jogurt + szczypiorek + sól i pieprz)
 

przepisyedyty
 
Przepis z www.kwestiasmaku.com/przepis/kaszotto-chakalaka

1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
1/4 szklanki surowej kaszy pęczak
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka przyprawy curry w proszku
1/4 szklanki białego wina
5 cm kawałek imbiru
1/2 papryczki chili
250 ml bulionu lub rosołu
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów
1 mała puszka kukurydzy

W garnku z grubym dnem na oliwie lub oleju kokosowym zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek.
Dodać surową kaszę pęczak, tymianek i curry w proszku. Mieszając chwilę razem podsmażać, w międzyczasie dodać połowę obranego i startego imbiru oraz posiekaną papryczkę bez pestek. Doprawić solą i pieprzem.
Wlać białe wino i gotować przez 1 minutę. Wlać gorący bulion i zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 20 minut.
Dodać obraną i starta marchewkę, wymieszać, przykryć i gotować przez 2 - 3 minuty. Dodać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz resztę imbiru i mieszając gotować już bez przykrycia przez kolejne 2 - 3 minuty, często mieszając.
Dodać rozdrobnione pomidory z puszki i odcedzoną kukurydzę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i gotować przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.kwestiasmaku.com/(…)pieczone-warzywa-z-sosem-sa…

SKŁADNIKI

4 PORCJE
2 marchewki
2 pietruszki
1 korzeń selera
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego imbiru
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy lub oleju sezamowego
przyprawy: sól i pieprz, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, kuminu, kurkumy, słodkiej papryki + 1/2 ostrej papryki
SOS ORZECHOWY SATAY
250 ml mleka kokosowego
5 łyżek masła orzechowego
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu sojowego
przyprawy: 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki chili

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Warzywa obrać i pokroić w słupki, włożyć do dużej miski. Dodać starty czosnek, imbir, sok z limonki lub cytryny, sos sojowy oraz oliwę. Dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na blachę z piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia i rozłożyć po całej powierzchni. Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
W międzyczasie przygotować sos orzechowy satay: do rondelka wlać mleko kokosowe, dodać masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, cukier i przyprawy, doprawić przyprawami.
Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut). Gdyby za bardzo się podgrzał i rozwarstwił, można go schłodzić, wówczas powinien znów stać się bardziej jednolity. Przelać do miseczek i podawać z warzywami.
PROPOZYCJA PODANIA

Do posypania po warzywach: pokrojona papryczka chili, zrumieniony sezam, świeża kolendra.
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.kwestiasmaku.com/(…)peczak-smazony-ze-szpinakie…
SKŁADNIKI

2 PORCJE
1/3 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
2 ząbki czosnku
po 1/2 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki, suszonego oregano
6 kawałków suszonych pomidorów
100 g szpinaku
ok. 80 g sera feta


Kaszę wsypać do garnka, wlać 1 szklankę bulionu lub wody, doprawić solą i pieprzem, zagotować pod przykryciem. Gotować przez ok. 25 minut do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn.
Na patelni na oleju z suszonych pomidorów delikatnie podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek. Dodać ugotowaną kaszę, przyprawy i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 - 3 minuty, doprawić solą i pieprzem.
Dodać pokrojone suszone pomidory i smażyć przez 1 minutę. Dodać opłukany szpinak i mieszać podgrzewając aż zmięknie. Odstawić z ognia i posypać fetą (można obtoczyć ją w suszonym oregano).
 

przepisyedyty
 
Przepis z: dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)zapiekanki-be…

1 duża, podłużna papryka czerwona
50 g kaszy orkiszowej lub gryczanej (niepalonej) dla wersji bez glutenu
1 mała marchew (50g)
3 łyżki szczypiorku
3 małe, suszone pomidory opłukane z oliwy (20g)
1/3 kuli mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
1 jajko
łyżeczka oregano
świeży rozmaryn (łyżeczka posiekanego)
sól, pieprz do smaku

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy na sitku, odstawiamy do ostygnięcia.

Marchew obieramy, ucieramy na małych oczkach tarki lub rozdrabniamy (ja użyłam siekacza do cebuli), szczypiorek siekamy, kroimy w kostkę suszone pomidory.
Przygotowane warzywa dodajemy do kaszy.

Mozarellę ucieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy wraz z jajkiem do reszty składników, doprawiamy świeżym rozmarynem, oregano, odrobiną soli i sporą ilością pieprzu, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wydrążonych połówek papryki.

Przygotowane papryczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180'C przez 35 minut.
 

violet-lila
 

Mija tydzień mojego oczyszczania zgodnie z zaleceniami dr Ewy Dąbrowskiej. Na wadze prawie 2 kg mniej. Samopoczucie bardzo dobre. Energii mam mnóstwo. Głodu już nie odczuwam. Mam za to sporo siniaków, głównie na udach. I nie są to małe okazy. Odzywa się też mój reumatyzm w lewej stopie. Mam nadzieję, że to kryzys ozdrowieńczy. Stan cery się nie pogorszył. Przynajmniej na razie jestem gładka i świeża ;) Pojawiły się za to bóle głowy.
Dalej będę obserwować reakcje swojego organizmu i zobaczymy co z tego wyjdzie.


Słowo na temat Ultraplex.
System sprawdza się świetnie (oczywiście u mnie), ale tylko na końcówkach włosów. A końce mam rozjaśnione. Jako, że noszę się ostatnio w sombre więc włosy od nasady są niefarbowane, totalnie zdrowe i naturalne. Ultraplex spuszył mi trochę tę nasadę właśnie. Ale przez to włosy były odbite. Natomiast końcówki są błyszczące, zdrowe, ładne.
Miało być słowo, a wyszedł potok ;)

Pozdrawiam :)
 

violet-lila
 

Od soboty jestem na diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej. Przed świętami postanowiłam oczyścić organizm z toksyn, no i trochę schudnąć. Dieta ta nazywana również postem, tudzież głodówką zdrowotną polega na jedzeniu wybranych warzyw i owoców. I tak w grę NIE wchodzą ziemniaczki, żadne kasze, zboża, żaden tłuszcz, cukier, przetworzone żarełko. Z owoców dozwolone są jabłka, grejpfruty i cytrynki. Po szczegółowe informacje odsyłam na stronę dr Dąbrowskiej (ewadabrowska.pl/index.php…). Natomiast ja mogę powiedzieć, że nie taki wilk straszny. Czuję się bardzo dobrze. Tylko przez pierwsze dwa dni miałam wzdęty brzuch. Teraz nic z tych rzeczy. Za to jest energia i moc :) Zamiaruję pościć do świąt. Trzymcie za mnie kciuki.

Pozdrawiam :)
  • awatar _masquerade: Post to podobno pikuś, ale najgorsze jest wyjście! Kiedy tyle rzeczy kusi, w brzuchu burczy, a Ty jeszcze chcesz przed świetami skończyć... jojo murowane.
Pokaż wszystkie (1) ›
 

caligo
 
  • awatar Persephone: Nauczylam sie lubic. Jako dziecko tylko jeczmienna i kasza manna.
  • awatar fabularium: @Persephone: :-) Pamiętam, że zawsze lubiłam gryczaną, tę prażoną. Koniecznie z sosem grzybowym. Po latach dopiero dorwałam wersję nieprażoną, która nie jest już tak charakterna jak moja ulubienica.
  • awatar Persephone: @fabularium: Ja jako dziecko gryczanej nie lubilam, przez goryczke i charakterystyczny posmak wlasnie.
Pokaż wszystkie (10) ›
 

lunedaeplara
 
Ciala ludzkie sa hologramami skopiowanymi przez vibracje Ego.Skladaja sie z miljardow mikrohologramow ktore sa zaprogramowane zeby stwarzac choroby-strzenie sie ciala i smierc.
image.jpeg


image.jpeg


image.jpeg


image.jpeg


image.png


image.jpeg


image.jpeg


image.jpeg


image.jpeg


image.jpeg
 

ladygreen
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Lady Green:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

ladygreen
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Lady Green:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

lovespam
 
wegeswiat
 
lovespam > wegeswiat:

Brak dostępu do wpisu

 

 

Kategorie blogów