Wpisy oznaczone tagiem "adhd" (46)  

ebooki24org
 
„ADHD nie istnieje. Cała prawda o zespole nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwag” to przełomowa i kontrowersyjna książka, w której neurolog dr Richard Saul, pochyla się nad coraz częściej diagnozowanym u dzieci i dorosłych zaburzeniem, znanym jako ADHD.

Według ostatnich danych u 6,4 mln dzieci w wieku od 4 do 17 lat zdiagnozowano zespół nadpobudliwości psychoruchowej. Podczas gdy wielu sceptyków wierzy, że ADHD jest wymysłem firm farmaceutycznych, objawy deficytu uwagi i nadpobudliwości są zbyt realne dla milionów osób, które często nie mogą funkcjonować bez leczenia. Jeśli ADHD nie istnieje, co jest przyczyną tych zaburzeń?

www.ebooki24.org/(…)adhd-nie-istnieje-cala-prawda-o…

adhd_nie_istnieje.jpg
 

mouseonacid
 
Napisanie jak to WSZYSTKO wyglądało zajęło by mi pewnie cały dzień... Wiec przedstawię moją historię w skrócie zaczynając trochę od środka.
Jakoś przed świętami Bożego narodzenia trafiłam do krakowskiego przybytku psychiatrycznego na ulicy Kopernika 21a. Trafiłam tam z 8 cm tygodniową już raną na nadgarstku i rozerwanym prawdopodobnie podczas wpierdolu od mojego ojca ścięgnie... Tak się złożyło, że w tym samym czasie, kiedy postanowiłam targnąć się na swoje życie po raz pierwszy w życiu mieszkałam sama z ojcem (po wyprowadźcie od matki ale to juz inna historia...), w tym samym czasie tez przyjechała z USA święta rodzina (czyli starzy mego starego :P), która stwierdziła, ze jest ze mną beznadziejnie, masakrycznie, wstyd, malaria, patologia i trzeba cos z tym zrobic. Pominę juz historyjki typu babcia latająca za mną z włączona maszynka do strzyżenia krzycząca: zgodę ci to świństwo! (Mam irokeza)... Najgorsze zaczęło sie kiedy przyszłam naćpana  (jak zawsze) i juz nie pamietam jakim sposobem wydało sie ze próbowałam sie zabić... Skończyło sie tygodniowym pozbawieniem wolności. Babcia chodziła ze mną do kibla, pod prysznic... Ktoś zawsze był ze mną w pokoju. A każda próba ucieczki kończyła sie wpierdolem od mojego ojca. (Lepiej nawet nie przytaczać szczegółów... Powiem tylko, ze ścięgno, juz wcześniej lekko nacięte ale nie przerwane, przerwało sie kiedy owijał wokół mojej ręki pas od samochodu, klęcząc na mnie całym ciężarem jego ciała w bagażniku samochodu...) w końcu babcia stwierdziła, ze w stanach by mi to jeszcze zaszyli. I pojechaliśmy do Krakowa na sor (bo w moim miasteczku na pewno nie zrobią tego dobrze). A z sory odesłali mnie do psychiatryka w którym stwierdzono u mnie ADHD, psychozę ponarkotykową i osobowość borderline (ED udało mi sie jakim cudem ukryć zwalając wszystko na narkotyki). W tym tez przybytku spędziłam 3 miesiące, łącznie ze świetami i sylwestrem... Wyszłam dopiero kiedy babcia ze strony matki zgodziła się, żebym z nią zamieszkała.
Tak sie rozpisałam a to moze 1/100 mojej opowieści. :P
Odpowiedz na pytanie @Empty Smile
 

kamidin2
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Jopi:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

bbitbnews
 
The percentage of U.S. children with of attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) has risen dramatically in recent years, new research suggests. In 2 www.internet-technology-business.com/adhd-on-the…
 

dditbnews
 
The percentage of U.S. children with of attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) has risen dramatically in recent years, new research suggests. In 2 www.internet-technology-business.com/adhd-on-the…
 

bimbi
 
BIMBI.pl: Ta książka pomoże wszystkim dzieciom, u których zdiagnozowano #ADHD, czyli zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi. #Dzieci z tym syndromem muszą mierzyć się z wyzwaniami, które są obce ich rówieśnikom. W szkole każdego dnia usiłują się skupić na tym, co mówi do nich nauczyciel, i na zadaniach, które mają wykonać. Rzeczy, które dla innych są łatwe, im przychodzą z trudnością. www.bimbi.pl/przewodnik-przetrwania-dla-dzieci-z… #rodzice #książki
 

mlodamama
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
nastoletnia mama:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

sandrarecho
 
________________________________________________________________
ZAPARCIA. METABOLIZM. ♥♥♥♥♥

BH.29.
MOTTO: NA  ZAPARCIA  TO  NAJLEPSZE  JEST  JEDZENIE, KTÓRE  NIE  ZATWARDZA. *****

PODSTAWOWYM  ZATWARDZACZEM  JEST  KAŻDY  CHLEB  UPIECZONY  Z  MĄKI:
Oraz wszystko co jest słodzone cukrem spożywczym.

PUENTA:
Złe to każda mąka (pszenna, żytnia, orkiszowa i inne też), oraz cukier spożywczy biały i brązowy.

ZDECYDOWANIE  WYSTARCZY,  JEŚLI  ZACZNIESZ  ODŻYWIAĆ  SIĘ  WG  TABEL  TZW.  INDEKS  ŻYWIENIOWY  TJ.  IŻ  PRODUKTU:
Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu, czyli tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; dozwolone oraz zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.

NIE  TYLKO  POZBĘDZIESZ  SIĘ  ZAPARĆ,  ALE  TAKŻE  WIĘKSZOŚCI  WZDĘĆ:
Tego typu dolegliwości należy szybko zwalczać, bo utrudniają życie. Nade wszystko ważne są tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU, a głównie GLUKOZA  NATURALNA, niezbędne dla naszego mózgu. Tabele IŻ  PRODUKTU, opracowali naukowcy z instytutu: IRL  KRAKÓW, na przestrzeni ostatnich 43 lat (1970-2013). *****

POCZYTAJ,  ZAPOZNAJ  SIĘ  TO  WYSTARCZA:
Jednak koniecznie pamiętaj o CHLEBIE  TYPU  KR-IRL, ponieważ to on głównie utrzymuje poziom cukru w stabilnej strefie, czyli nie jesteśmy głodni. Należy również wykluczyć z diety tzw. WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD  26.01%  WZROSTU. Podnoszą poziom cukru po spożyciu zbyt wysoko stymulując otyłość, również cukrzycę typu 2. Niezdrowe dla człowieka.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

CHLEB  NA  OTYŁOŚĆ-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
75% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

ZOBACZ  TAKŻE; CUKRZYCA  TYPU  2, WG: IRL KRAKÓW.
Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.  
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

BH.29.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

________________________________________________________________
 

sandrarecho
 
__________________________________________________________
SKÓRA  TWARZY. ZMARSZCZKI. ♥♥♥♥♥

33.TEMAT.
MOTTO: ODTŁUSZCZENIE  SKÓRY  TWARZY, TO  WARUNEK, ŻEBY  BYŁA  GŁADKA, TO FAKT. *****

ABY  KAŻDA  Z  KOBIET,  MIAŁA  GŁADKĄ  SKÓRĘ  TWARZY:
To zwyczajnie pod nią tj. skórą tejże naszej twarzy, nie powinno być żadnego tłuszczu. Jak tego dokonać? Po prostu nie należy spożywać w swoim dziennym menu tzw. WYSOKICH  WĘGLOWODANÓW, po spożyciu których, nasza trzustka wydziela odpowiednio dużo insuliny, a nadmiar tych wysokich węglowodanów, odkłada jako trójglicerydy w tkance tłuszczowej, czyli jako tłuszcz. Gdy spożywamy zbyt dużo tłuszczu, mówię tylko o tłuszczu nie o węglowodanach, to wchłania się on tj. tłuszcz w jelicie cienkim każdego z nas i jest przez organizm odkładany blisko naszego laboratorium czyli wątroby np. okolice pępka, pośladki, uda.

Z  KOLEI  TŁUSZCZ,  BĘDĄCY  WYNIKIEM  PRZEKSZTAŁCENIA  SIĘ  NADMIARU:
WYSOKICH  WĘGLOWODANÓW; w trójglicerydy tj. w tłuszcze, jest wynikiem tego bardziej dla organizmu skomplikowanego procesu i jako trudniejszy do odzysku glukozy, w następstwie również procesu trudniejszego, jest traktowany przez organizm jako materiał energetyczny zapasowy i zapomniany. Te właśnie tłuszcze z tzw. WYSOKICH  WĘGLOWODANÓW  TJ. OD  26.01%  WZROSTU, odkładają się w górnych partiach ciała, również na twarzy. Patrz młode osoby przerażająco chude typ anorektyczki, a z fałdami tłuszczu na twarzy.

DBAJĄC  O  GŁADKOŚĆ  NASZEJ  SKÓRY  TWARZY:
Przy oczywiście biologicznie prawidłowym odżywieniu, powinnyśmy spożywać mało tłuszczu i prozdrowotne tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU; a WYSOKIE  WĘGLOWODANY, wykluczamy z naszej diety. Jest to łatwe i skuteczne, zwyczajnie działa.

INFO: O  WĘGLOWODANACH.

WYSOKIE  WĘGLOWODANY, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu).

NISKIE  WĘGLOWODANY; to,
1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.

TEN  POZIOM  WZROSTU  MOŻNA  OSOBIŚCIE  ZWERYFIKOWAĆ  GLUKOMETREM:
I nie jest to trudne.

NP.  ODCZYT  NA  GLUKOMETRZE  JEST/MAMY  100  mg/dL,  NA  CZCZO:
Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie najwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, poziom cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest mnóstwo WYSOKICH  WĘGLOWODANÓW czyli cukru białego lub brązowego. Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta uwaga o ok. 74%, czyli jak przy czystej glukozie.

TO  JEDEN  Z  DRAMATYCZNYCH,  UJEMNYCH  PRZYRODNICZYCH  REKORDÓW!

I  TENŻE  WZROST  POZIOMU  CUKRU  PO  SPOŻYCIU,  MOŻNA  SOBIE  SPRAWDZIĆ:
Samemu tj. należy tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom wzrostu i jest to łatwe, no ale należy te badania wykonać osobiście. Zaczynamy na czczo, określamy wówczas; poziom cukru np. 100mg/dL (tj. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas produkcie.

TAKIMI  BADANIAMI  MOŻNA  ŁATWO  I  JEDNOZNACZNIE  POTWIERDZIĆ  SOBIE:
Tzw. Indeks glikemiczny i zobaczyć, ile jest w tych tabelach z IG: elementarnych błędów.

PRZYKŁAD  1:
Maltoza (piwo) wg IG to IG =110, a naprawdę wzrost poziomu cukru po spożyciu 100 gram piwa nie przekroczy 8% wzrostu tj. wzrost jest b. niski. Ryż biały, wg IG to IG =70, a poziom wzrostu po spożyciu ryżu gotowanego nie przekroczy 20%, czyli też jest niski. Chleb ryżowy, czekolada 70% cacao, ciemny chleb, śliwki suszone, arbuz, płatki zbożowe, kukurydza, ziemniaki, kasze, buraki, frytki, marchewka gotowana, bób gotowany i wiele innych wskaźników IG, do wymienionych tu produktów to zwyczajna: biologiczna nieprawda.

PRZYKŁAD  2:  
Frytki;  zawierają tłuszcz, ale węglowodany wyłącznie z ziemniaka, których to węglowodanów w ziemniaku jest ok. 18%, i są to węglowodany (skrobia) podnoszące poziom cukru po spożyciu nie wyżej niż 20% wzrostu. Skąd więc wysoki IG pokazujący jakoby wysoki wzrost poziomu cukru po spożyciu.

ODPOWIEDŹ  JEST  OCZYWISTA,  MARKETING  I  TOTALNA  BZDURA:
Takich przykładów jest w IG: bardzo dużo. Łatwo to samemu sobie potwierdzić, no ale należy badania wykonać osobiście, a nie zdawać się na teorie, które tak prosto można i trzeba zweryfikować, również uwiarygodnić, w trosce o własne zdrowie i ew. wyniki sportowe.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

TABELE  PRODUKTÓW  WG  TZW.  INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ.  IŻ  PRODUKTU,  POMOGĄ  NAM  WE  WŁAŚCIWEJ  OCENIE:
Przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych. Tabele te, opracowali naukowcy z instytutu o nazwie; IRL  KRAKÓW.

WYSTARCZY  ZAPOZNAĆ  SIĘ  Z  TREŚCIĄ  KSIĄŻKI:
pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****
Publikacja zawiera pełną klasyfikację dostępnych w handlu artykułów spożywczych, tj. ponad  200 pozycji. Wybieramy pożywienie tzw. zalecane i dozwolone. Wykluczamy produkty tzw. zakazane. Zaczynamy wtedy dopiero, opanowywać i odchudzać nasz organizm. W rozdziale R35, zamieszczono kompendium wiedzy nt: afrodyzjaki, seks, hormony, testosteron.

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

WAŻNE.
GLUKOZA  NATURALNA;  TO  RYŻ,  WSZYSTKIE  KASZE,  OWOCE,  WARZYWA:
Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU.

GLUKOZA  NIENATURALNA;  TO  MĄKA  I  CUKIER:
Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  STANOWI  AKTUALNIE  O  SILNYM  UKŁADZIE  IMMUNOLOGICZNYM:
Organizmu człowieka. Dostarcza ogrom energii eliminującej głód dlatego; iż GLUKOZA  NATURALNA w nim zawarta, stabilizuje poziom cukru we krwi, na ok. 4-5 godzin tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ.  DO  26%  WZROSTU. Złe to, WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD  26.01%  WZROSTU. Podnoszą poziom cukru po spożyciu zbyt wysoko stymulując otyłość, również cukrzycę typu 2.

TO  KŁOPOT,  ŻE  NIE  KUPISZ  TEGO  CHLEBA,  NIKT  GO  NIE  PIECZE,  NIKT  NA  NIM  NIE  ZARABIA:
Ale samemu upiec warto.

ORGANIZM  CZŁOWIEKA  BUDUJE  NOWE  KOMÓRKI  W  OPARCIU  O  SKŁADNIKI  I  ZWIĄZKI  POKARMOWE:
Dostarczane mu wraz ze zjadanym pożywieniem. Jemy pokarmy tzw. śmieciowe, to komórki mamy w złym gatunku. Wynik: częste dolegliwości, choroby, niesprawny układ immunologiczny, również krótkie życie. Gdy natomiast spożywamy produkty biologicznie prawidłowe, wynik jest następujący: realizujemy konstruktywnie, długi cykl życia bez większych dolegliwości i chorób.

WYBÓR  NALEŻY  DO  NASZEGO  MÓZGU,  KTÓRY  GDY  JEST  ODŻYWIONY  GLUKOZĄ  NATURALNĄ:
Czyli tzw. NISKIMI  WĘGLOWODANAMI  TJ. DO  26%  WZROSTU; to podejmuje trafne decyzje w tej realnie istniejącej dla rozumnego człowieka: rzeczywistości.

PRZEPIS  WYPIEKU: CHLEBA  TYPU  KR-IRL zamieszczony jest na stronie internetowej; *****  
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon:  12 353 18 75, telefon/fax:  12 358 77 30.  Info: INSTYTUT  IRL  KRAKÓW (Pn.-Pt. 10:00-17:00).

ARTYKUŁ  JEST  OCZYWIŚCIE  DO  WOLNEGO  WYKORZYSTANIA:
Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią identyfikację zjawisk, które są wyewoluowane przez przyrodę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste ciągle powtarzane frazesy, nieprawdy biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite kłamstwa. Chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw. plaga otyłości oraz plaga cukrzycy typu 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.

DLA  NAS  TJ.  IRL  KRAKÓW,  OKREŚLENIE  CYWILIZACJA  WIĄŻE  SIĘ  Z  PODAWANIEM  LUDZIOM  WIEDZY,  PRAWDZIWEJ  I  JASNEJ:
Oraz łatwej do potwierdzenia. Dopiero wtedy mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia precyzyjną i logiczną ocenę prawd biologicznych.

MOTTO:
Mądrość człowieka polega na respektowaniu dokonań przyrody i nie zmienianiu jej zasad. Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne życie realizujemy tu i teraz. Autorem przedstawionego artykułu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ, konsultant INSTYTUTU  IRL  KRAKÓW.

Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a:  jw.  

33.TEMAT.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

__________________________________________________________
INDEKS  GLIKEMICZNY. FIKCYJNE WSKAŹNIKI W TABELACH Z IG.

ZOBACZ  PRZYKŁADY: ♥♥♥♥♥

RYŻ  BIAŁY. ŻYCIOWA  ENERGIA. *****  
BH.240.
_: forum.wm.pl/viewtopic.php?f=186&t=30567

CZEKOLADA. 70%  CACAO. *****  
BH.210.
_: sandrarecho.pinger.pl/m/4490989

MARCHEWKA. ANTYOKSYDANT. *****  
BH.223.
_: medycynabiologiachemia.blox.pl/2013/06/Marchewka.html

ZIEMNIAK. MORFOLOGIA. *****  
BH.249.
_: www.far.org.pl/forum/viewtopic.php?pid=36907#p36907

Biologia, medycyna.
33.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.

__________________________________________________________
 

sandrarecho
 
___________________________________________________________________
ODPAROWANE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  STRUKTURY  C. ♥♥♥♥♥

BH.140.
MOTTO: INFO  O  WĘGLOWODANACH. *****

WYSOKIE  WĘGLOWODANY, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu).

NISKIE  WĘGLOWODANY; to,
1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.

ODPAROWANE  WĘGLOWODANY:
Uzyskujemy po dokładnym, dłuższym dopieczeniu produktu czyli CHLEBA  TYPU  KR-IRL, także wszystkich pozostałych rodzajów chleba upieczonych / dopieczonych, a przygotowanych wg przepisów opracowanych w INSTYTUCIE  IRL  KRAKÓW.

STAN  PO  UPIECZENIU / DOPIECZENIU:
Węglowodany 80% (upieczenie + 30%, dopieczenie dodatkowo + 20%) = 150% energii w stosunku do energii ryżu białego ugotowanego, którego 100% energii stanowi 80% węglowodanów odzyskiwanych dużo wolniej. Ważne jest dopieczenie produktu / chlebka, czyli tzw. ODPAROWANE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  STRUKTURY  C.

TEN  POZIOM  WZROSTU  MOŻNA  OSOBIŚCIE  ZWERYFIKOWAĆ  GLUKOMETREM:
I nie jest to trudne.

NP.  ODCZYT  NA  GLUKOMETRZE  JEST/MAMY  100  mg/dL,  NA  CZCZO:
Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie najwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, poziom cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest mnóstwo WYSOKICH  WĘGLOWODANÓW czyli cukru białego lub brązowego. Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta uwaga o ok. 74%, czyli jak przy czystej glukozie. Są to tzw. WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD  26.01%  WZROSTU, niezdrowe dla człowieka.

TO  JEDEN  Z  DRAMATYCZNYCH,  UJEMNYCH  PRZYRODNICZYCH  REKORDÓW! *****

I  TENŻE  WZROST  POZIOMU  CUKRU  PO  SPOŻYCIU,  MOŻNA  SOBIE  SPRAWDZIĆ:
Samemu tj. należy tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom wzrostu i jest to łatwe, no ale należy te badania wykonać osobiście. Zaczynamy na czczo, określamy wówczas; poziom cukru np. 100mg/dL (tj. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas produkcie.

TAKIMI  BADANIAMI  MOŻNA  ŁATWO  I  JEDNOZNACZNIE  POTWIERDZIĆ  SOBIE:
Tzw. Indeks glikemiczny i zobaczyć, ile jest w tych tabelach z IG: elementarnych błędów.

TO  WŁAŚNIE  PRZY  PROBLEMACH  Z  ODŻYWIANIEM,  PRZY  ZWALCZANIU  WSZELKICH  CHORÓB / OTYŁOŚCI, NADCIŚNIENIA, MIAŻDŻYCY, RÓWNIEŻ  CUKRZYCY  TYPU  2:
Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco i antycukrzycowo sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU.

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich ilość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ  TAKŻE; CUKRZYCA  TYPU  2, WG: IRL KRAKÓW.  
Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.  
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

BH.140.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.
1.T._: www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php
10.T._:
www.kif.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=596477

___________________________________________________________________
 

hellzing
 
Heja fąfle,tutaj Shaggy.
Chciałbym wam wszystkim podziękować serdecznie za wszystkie odwiedziny.
Jest mi i Abalowi niezmiernie miło ; )
Chcielibyśmy wraz z Abalem wam podziękować,lecz nie wiemy jak.
Pomyślałem,że po prostu napiszecie co chcielibyście zobaczyć na naszym blogu? A może macie pomysł na nową ''serie''?
Albo...Po prostu chcecie nam zadać parę pytań.
Jeśli zebrało by się ich wystarczająco dużo,poświęcimy na to kolejne pogaduchy :)
Wszystkie przemyślenia i pytania piszcie w komentarzach. Na pewno,żadnego nie pominiemy :D
Jeszcze raz dziękuje wam! >:D

(chcącym ze mną popisać,moje gg ;) :40772447
gg Abala: 12410428 piszcie,i tak nie mam nic do roboty i całymi dniami się opieprzam.
  • awatar Mask of Shame: @Zakochana :**********: A może jakieś pytanie? ;>
  • awatar Gerdan: Pytanie do Abala :) : Jaki jest twój ulubiony zespół? :>
  • awatar Metal4ever: Pytanie do was ogólnie xd : Co sądzicie o związkach na odległość? xD
Pokaż wszystkie (6) ›
 

bimbi
 
BIMBI.pl: Polecamy książkę "Zrozumieć #ADHD". To #książka napisana przystępnym językiem, pełna sprawdzonych, praktycznych propozycji, odpowiednich do zastosowania zarówno w domu, jak i w klasie szkolnej. Więcej na www.bimbi.pl/zrozumiec-adhd-christopher-green-ki…
 

kciuk-pl
 
Polscy naukowcy starają się zrozumieć, jakie nieprawidłowości w pracy mózgu mogą powodować ADHD. Kluczem do odpowiedzi jest aktywność mózgowa.

Link: www.kciuk.pl/ADHD-jak-pracuje-mozg-nadpobudliweg…
 

ebook-poradniki
 
Autor: Christopher Green  Kit Chee  

W dzisiejszych czasach większość specjalistów przyjmuje zaburzenie z deficytem uwagi i nadaktywnością (Attention Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD) jako ważny element dzieciństwa. Wszędzie dookoła nas ADHD powoduje, że inteligentne dzieci nie dają sobie rady w szkole i mimo właściwego wychowywania sprawiają kłopoty w domu. Przy dzisiejszej świadomości tego stanu specjaliści i rodzice potrzebują praktycznych najświeższych informacji, jak można pomóc tym dzieciom, a celem niniejszej publikacji jest odpowiedzenie na tę potrzebę.

Wciąż trwa dyskusja na temat najlepszych sposóbów diagnozowania ADHD, relatywnego znaczenia różnych rodzajów terapii oraz przypuszczalnych, ale jeszcze nieudowodnionych długoterminowych korzyści wypływających ze stosowania leków stymulujących. Te i inne nierozwiązane dotychczas kwestie nie są specjalnie istotne, jeśli wszyscy dążymy do osiągnięcia tego samego celu, jakim jest pomaganie tym dzieciom we wkraczaniu w dorosłość z możliwie najlepszym wykształceniem, wysokim poziomem pewności siebie, przydatnymi umiejętnościami życiowymi oraz nieuszkodzonymi relacjami rodzinnymi. Jeżeli wszyscy razem będziemy pracować dla tego celu, następna dekada będzie dużo łatwiejsza zarówno dla tych dzieci, jak i ich zestresowanych rodziców.
Zrozumieć ADHD to książka napisana przystępnym językiem, pełna sprawdzonych, praktycznych propozycji, odpowiednich do zastosowania zarówno w domu, jak i w klasie szkolnej.

Dowiesz się z niej:
-   jakie są fakty, a jakie mity na temat ADHD,
-   czego spodziewać się po dziecku z ADHD i jak zdiagnozować nadpobudliwość psychoruchową,
-   jak skłaniać dziecko z ADHD do nauki oraz słuchania i jak opanować jego nadpobudliwe reakcje,
-   jak radzić sobie z presją otoczenia i reakcjami osób trzecich: rówieśników dziecka, nauczycieli, sąsiadów,
-   jakie terapie zdają egzamin i jak je stosować.

"Darmowy fragment" do pobrania, znajdziesz tutaj:
czytajnas.nextore.pl/(…)zrozumiec_adhd_-_kieszonkow…

Więcej ebooków z działu "poradniki", znajdziesz tutaj:
masz24.pl/ebooki-poradniki.html

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Codziennie najnowsze czasopisma i gazety prosto na Twój komputer.
Sprawdź ile możesz zaoszczędzić kupując cyfrowe wydania:
masz24.pl/gazety-i-czasopisma-cyfrowe-wydania.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

ebook-poradniki
 
Autor: Christopher Green  Kit Chee  

W dzisiejszych czasach większość specjalistów przyjmuje zaburzenie z deficytem uwagi i nadaktywnością (Attention Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD) jako ważny element dzieciństwa. Wszędzie dookoła nas ADHD powoduje, że inteligentne dzieci nie dają sobie rady w szkole i mimo właściwego wychowywania sprawiają kłopoty w domu. Przy dzisiejszej świadomości tego stanu specjaliści i rodzice potrzebują praktycznych najświeższych informacji, jak można pomóc tym dzieciom, a celem niniejszej publikacji jest odpowiedzenie na tę potrzebę.

Wciąż trwa dyskusja na temat najlepszych sposóbów diagnozowania ADHD, relatywnego znaczenia różnych rodzajów terapii oraz przypuszczalnych, ale jeszcze nieudowodnionych długoterminowych korzyści wypływających ze stosowania leków stymulujących. Te i inne nierozwiązane dotychczas kwestie nie są specjalnie istotne, jeśli wszyscy dążymy do osiągnięcia tego samego celu, jakim jest pomaganie tym dzieciom we wkraczaniu w dorosłość z możliwie najlepszym wykształceniem, wysokim poziomem pewności siebie, przydatnymi umiejętnościami życiowymi oraz nieuszkodzonymi relacjami rodzinnymi. Jeżeli wszyscy razem będziemy pracować dla tego celu, następna dekada będzie dużo łatwiejsza zarówno dla tych dzieci, jak i ich zestresowanych rodziców.
Zrozumieć ADHD to książka napisana przystępnym językiem, pełna sprawdzonych, praktycznych propozycji, odpowiednich do zastosowania zarówno w domu, jak i w klasie szkolnej.

Dowiesz się z niej:
-   jakie są fakty, a jakie mity na temat ADHD,
-   czego spodziewać się po dziecku z ADHD i jak zdiagnozować nadpobudliwość psychoruchową,
-   jak skłaniać dziecko z ADHD do nauki oraz słuchania i jak opanować jego nadpobudliwe reakcje,
-   jak radzić sobie z presją otoczenia i reakcjami osób trzecich: rówieśników dziecka, nauczycieli, sąsiadów,
-   jakie terapie zdają egzamin i jak je stosować.

"Darmowy fragment" do pobrania, znajdziesz tutaj:
czytajnas.nextore.pl/(…)zrozumiec_adhd__epub_p31213…

Więcej ebooków z działu "poradniki", znajdziesz tutaj:
masz24.pl/ebooki-poradniki.html

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Codziennie najnowsze czasopisma i gazety prosto na Twój komputer.
Sprawdź ile możesz zaoszczędzić kupując cyfrowe wydania:
masz24.pl/gazety-i-czasopisma-cyfrowe-wydania.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

sandrarecho
 
____________________________________________________________________
ODCHUDZANIE  RACJONALNE  WG, IRL  KRAKÓW. ♥♥♥♥♥

BH.305.
MOTTO: WZORCOWE  ODŻYWIENIE  KOMÓREK  ORGANIZMU, TO: OBOWIĄZKOWY STANDARD. *****

PRAWIDŁOWA  BIOLOGICZNIE,  PROZDROWOTNA  METODA  ODŻYWIANIA:
Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły.  Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

WTEDY  MOŻNA  TYLKO  PRZERZUCAĆ  SIĘ  PSEUDO  REGUŁAMI:
Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

A  WIĘC;  PRZY  ZWALCZANIU  WSZELKICH  CHORÓB / OTYŁOŚCI,  RÓWNIEŻ  CUKRZYCY  TYPU  2,  WAŻNA  JEST  WIEDZA:
Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH  WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH  WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU.  To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście,  rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny jednoznacznie, też nam to potwierdzi.

PLAN  ODCHUDZANIA,  MINIMUM:
Ustalamy 3 posiłki zasadnicze / 24h. 1. Śniadanie. 2. Obiad. 3. Kolacja.

ŚNIADANIE:
CHLEB  TYPU  KR-IRL, jako energetyczny stabilizator poziomu cukru we krwi oraz produkty z tabel Zalecane i Dozwolone wg tzw. IŻ  PRODUKTU. Przykład: Chleb typu kr-irl 1-1,5 kromki. Dorsz wędzony 100-200 gram. Szproty wędzone 2-5 szt. Pomidor 0,5 szt. Cebula świeża 0,5-1 szt. Jajo kurze ugotowane na twardo 1 szt. Sól kamienna. Herbata z cytryną (dużo soku) 300 ml. Kawa rozpuszczalna z kofeiną 200 ml.

OBIAD:
Przykład: Ryż gotowany 1-3 łyżek stołowych, CHLEB  TYPU  KR-IRL 0,5 kromki oraz fasola Piękny Jaś 3-10 szt. Te trzy składniki stanowią podstawowy stabilizator glukozy. Pozostałe dodatki do obiadu wybieramy z tabel Zalecane i Dozwolone wg tzw. IŻ  PRODUKTU. Np. Ryba chuda czarniak 50-200 gram gotowana na parze, kapusta kiszona 50-150 gram, ziemniak 0-1 szt. Cebula świeża 0,5-1 szt. Sól kamienna.

KOLACJA:
Przykład: CHLEB  TYPU  KR-IRL 0,5-1 kromki, fasola Piękny Jaś 2-10 szt. jako 2 składniki stabilizacji poziomu cukru we krwi. Ryba wędzona np. pikling 0,5 szt. ogórek kiszony 1 szt. Cebula świeża 0,5-1 szt. Sól kamienna. Herbata i kawa jak powyżej. Inne napoje wg tabel z książki.

W  CIĄGU  DNIA  SPOŻYWAMY  Z  HERBATĄ  LUB  WODĄ  MINERALNĄ  2,5-4  SZTUK  CYTRYN:
Zasadotwórczy sok z cytryny skutecznie eliminuje uczucie  łaknienia czy też ssania w pustym żołądku przez 24h, co pozwala wykluczyć podjadanie tzw. przekąsek. Zwyczajnie nie odczuwamy głodu. Śniadania nie zmniejszamy nigdy. Natomiast objętość obiadu i kolacji zmniejszamy dotąd, aż zaczniemy odczuwać głód ok. 5-6 godz. nad ranem. Wówczas wprowadzamy do jadłospisu 4 posiłek tzw. przedśniadaniowy.

PRZEDŚNIADANIE:
Przykład: Fasola Piękny Jaś 5-10 szt. Ogórek kiszony 1 szt. Jabłko 1 szt. *****

GDY  STWIERDZAMY,  ŻE  JESZCZE  NIE  SZCZUPLEJEMY  TO  W  DALSZYM  CIĄGU  ZMNIEJSZAMY  OBJĘTOŚCI  WYŁĄCZNIE:
Obiadu oraz kolacji. Jednak z tych pomniejszanych stale dwóch posiłków tzw. stabilizatorów poziomu glukozy we krwi nie eliminujemy. Jest to absolutnie niedozwolone, ponieważ produkty te stanowią podstawowe źródło energii naturalnej dla komórek naszego organizmu, a w szczególności komórek nerwowych mózgu. Ew. dodatkowe informacje uzyskamy dzwoniąc do instytutu: IRL  KRAKÓW, gdzie za wszelkie ustalenia i doprecyzowania opłata jest obowiązkowa, to wyłącznie słowo: dziękuję.

POSUMOWANIE:
Różne zamienniki stabilizatorów glukozy oraz inne składniki uzupełniające nasze posiłki wybieramy z tabel wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU. Skuteczne i warto. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

WSKAZUJEMY  JEDNOZNACZNIE  NA  NAUKOWĄ  WIEDZĘ  BIOLOGICZNĄ,  ROZSĄDEK  ORAZ  UMIAR:
Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.

PRODUKTY  ZALECANE  TO:
Białka biologicznie prawidłowe, minimalna zawartość tłuszczu, węglowodany do 13% wzrostu (b. niski wzrost po spożyciu), oraz 0% toksyn.

PRODUKTY  DOZWOLONE  TO:
Białka prawidłowe biologicznie, nieduża zawartość tłuszczu, węglowodany do 26% wzrostu (bezpieczny antycukrzycowy wzrost), minimalna zawartość toksyn.

PRODUKTY  ZAKAZANE  TO:
Białka nieprawidłowe biologicznie, za dużo tłuszczu, węglowodany o wzroście 26,01%-74% wzrostu (wzrost duży i b. duży), oraz zbyt wiele toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

CYTRYNA:
Zastosowanie dużej ilości zasadotwórczego soku z cytryny / 24h, do skutecznej neutralizacji kwasów trawiennych pustego żołądka celem wyeliminowania głodu, to kolejne fenomenalne w swej prostocie i oczywistości ustalenie w instytucie: IRL  KRAKÓW.

WAŻNE:
CHLEB TYPU KR-IRL. Zamienniki to: CHLEB NA OSTEOPOROZĘ-IRL, CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, CHLEB NA CUKRZYCĘ-IRL (także inne chleby IRL). Skrót; IŻ PRODUKTU. Pełna nazwa to: INDEKS  ŻYWIENIOWY  TJ. IŻ  PRODUKTU.

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ  TAKŻE;
Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione. Rozdział nr R33 zawiera zestaw ćwiczeń na mięśnie okołokręgosłupowe, które w praktycznej indywidualnej realizacji, finalnie rozwiązują problem bólów kręgosłupa u człowieka oraz kształtują tzw. płaski brzuch.
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon:  12 353 18 75, telefon/fax:  12 358 77 30.  Info: INSTYTUT  IRL  KRAKÓW (Pn.-Pt. 10:00-17:00).

ARTYKUŁ  JEST  OCZYWIŚCIE  DO  WOLNEGO  WYKORZYSTANIA:
Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią identyfikację zjawisk, które są wyewoluowane przez przyrodę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste ciągle powtarzane frazesy, nieprawdy biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite kłamstwa. Chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw. plaga otyłości oraz plaga cukrzycy typu 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.

DLA  NAS  TJ.  IRL  KRAKÓW,  OKREŚLENIE  CYWILIZACJA  WIĄŻE  SIĘ  Z  PODAWANIEM  LUDZIOM  WIEDZY,  PRAWDZIWEJ  I  JASNEJ:
Oraz łatwej do potwierdzenia. Dopiero wtedy mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia precyzyjną i logiczną ocenę prawd biologicznych.

MOTTO:
Mądrość człowieka polega na respektowaniu dokonań przyrody i nie zmienianiu jej zasad. Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne życie realizujemy tu i teraz. Autorem przedstawionego artykułu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ, konsultant INSTYTUTU  IRL  KRAKÓW.

Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a:  jw.

Cytryna jest zasadotwórcza (+4), mimo że taka kwaśna!
100 g soku z cytryny zawiera 600 mg kwasu cytrynowego, 15 mg wapnia, 9 mg manganu, 0,1 mg żelaza, 10 mg fosforu i 40 mcg witaminy B1. Źródło potwierdzające identyfikację, Tytuł : Czy wiesz co jesz, Autor: Irena Gumowska, Wyd. Alfa W-wa 1989. Recenzent: Prof. dr n. med. Julian Aleksandrowicz. Strona nr 159. P. S. Morele suszone są również zasadotwórcze, aż +60 (polecane: tzw. zgaga oraz przy nadkwasocie). Źródło jw. Strona nr 170.

Zwróć uwagę na zastosowanie cytryny, soli kamiennej oraz cebuli tzw. zwykłej.
Te dwie ostatnie zabijają bakterie chorobotwórcze w naszych organizmach i mamy wobec tego więcej glukozy tj. energii dla siebie. Cytryna natomiast pozwala nie być dodatkowo głodnym. Ich tj. IRL  KRAKÓW ustalenia są tak elementarne, że aż sensacyjne.

BH.305.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

____________________________________________________________________
BH.801.
MOTTO: SÓL KAMIENNA, TO GWARANCJA ŻYCIA I ZDROWIA. *****

IRL KRAKÓW:
Sól do spożycia to wyłącznie: SÓL KAMIENNA (Kłodawska, Wielicka itp). Zabijamy w organizmie bakterie, pleśnie i grzyby (więcej glukozy pozostaje dla nas) oraz poprawiamy przepływ ładunków elektrycznych między neuronami polepszając sprawność mięśni. Należy popatrzeć na zwierzęta: ONE WIEDZĄ! Właśnie dlatego tak lubią lizać sól (lizawki solne), no i koń wyścigowy ma lepsze osiągi na zawodach (każdy koń ma w swoim boksie obowiązkową lizawkę solną wykonaną w Kłodawie).

____________________________________________________________________
 

sandrarecho
 
____________________________________________________________
IRL  KRAKÓW. NAUKA. WIEDZA. BADANIA. ♥♥♥♥♥

BH.38.
MOTTO: Istnieje w Krakowie instytut naukowy o nazwie: INSTYTUT  NAUKOWO-BADAWCZY  IM.  PROF.  RYSZARDA  LORENCA  W  KRAKOWIE. Skrót nazwy, to: IRL  KRAKÓW. *****

PRZEDMIOTEM  BADAŃ  IRL  JEST  IDENTYFIKACJA:
Wpływu produktów zjadanych przez człowieka, a raczej oddziaływanie pierwiastków zawartych w produkcie zjadanym, na narządy wewnętrzne naszego organizmu. Analizując bardziej precyzyjnie, chodzi o ocenę reakcji narządów wewnętrznych na produkt zjadany. Narządy bowiem perfekcyjnie wykonują konkretne funkcje, wyuczone przecież w długim okresie ewolucji na naszej planecie.

TO  WŁAŚNIE  PRZY  PROBLEMACH  Z  ODŻYWIANIEM,  PRZY  ZWALCZANIU  WSZELKICH  CHORÓB / OTYŁOŚCI, NADCIŚNIENIA, MIAŻDŻYCY, RÓWNIEŻ  CUKRZYCY  TYPU  2:
Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco i antycukrzycowo sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU.

TABELE  TE  OPRACOWALI  NAUKOWCY  Z  KRAKOWSKIEGO  INSTYTUTU  NAUKOWEGO:
O nazwie: IRL  KRAKÓW. Spróbuj tak jeść, choćby kilka dni, a poczujesz się lżej i zdrowiej. Jemy niskotłuszczowo, 0% zatruwających toksyn, energetyczne tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO 26%  WZROSTU. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Skuteczne, zdrowe i warto.  

DOSTOSOWANIE  SIĘ  DO  TABEL  ZALECANE  I  DOZWOLONE,  POZWALA  W  2-3  DNI:
Ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne. (Max. 30 dni).  

IRL  KRAKÓW:
Nie jest ze świata, w którym komunikowanie się z ludźmi polega na Ich okłamywaniu, pokazywaniu agresji, przedstawianiu jałowego przekazu pseudo merytorycznego. Nie, i stanowczo nie. Dla Nich to patologia i oczywista nieprawidłowość. Reprezentują komunikację międzyludzką, gdzie od początku do końca tejże komunikacji obowiązuje klimat, kolejno: 1. Szacunku, 2. Uprzejmości wobec ludzi. Ew. kolejność może być odwrotna. To jedyna improwizacja dozwolona w tym przekazie.  

WSZYSTKIE  PORADY  ŻYWIENIOWE,  ZE  SWYM  POZIOMEM  SKUTECZNOŚCI:  
Stanowią rozwiązanie problemów otyłości, nadciśnienia, miażdżycy i cukrzycy typu 2 u człowieka oraz wyeliminowanie bólów kręgosłupa. W temacie żywieniowym odpowiadają na każde i wiele zarazem pytań. Szczerze zachęcają. U Nich wykład jest w kategoriach wyłącznie logicznego i realnego biologicznie przekazu. Te dwa terminy oraz merytoryczny, wreszcie rozwiązujący problemy tych jednostek chorobowych przekaz mają wygrawerowane w swoim emblemacie: IRL  KRAKÓW.  

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

OPŁATA  ZA  KAŻDY  WYKŁAD  JEST  OBOWIĄZKOWA,  TO  WYŁĄCZNIE:
Słowo dziękuję. Możliwa jest dopłata w treści słowa bardzo. Razem pełna sugerowana opłata to: dziękuję bardzo, stanowi taką już rzadko występująca w kraju, Ich ekstrawagancję. Publikacja, którą napisali robi wrażenie. Okres badań, to (1970–2014) czyli 44 lata.

KSIĄŻKA  PT. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.

ROZDZIAŁ  NR  R33  ZWIERA  ZESTAW  ĆWICZEŃ  NA  MIĘŚNIE  OKOŁOKRĘGOSŁUPOWE:
Które w praktycznej indywidualnej realizacji, finalnie rozwiązują problem bólów kręgosłupa u człowieka oraz kształtują tzw. płaski brzuch.  

ROZDZIAŁ  NR  R46  PRZEDSTAWIA  ANALIZĘ  BŁĘDÓW:  
Otyłościowo  /  cukrzycowych  zawartych w tabelach wg klasyfikacji o nazwie tzw. Indeks glikemiczny. Ogółem 5 stron tekstu i wiele merytorycznych przykładów.

AUTORZY  PUBLIKACJI:
PŻ  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. (praca zbiorowa): Dr inż. Jarosław MICHAŁ (Organizacja / koordynacja, Konsultant generalny ur. 1951 r.) oraz cały zespół naukowy IRL  KRAKÓW (skład zmienny). *****

AUTOR: INSTYTUT  NAUKOWO-BADAWCZY  IM.  PROF.  RYSZARDA  LORENCA  W  KRAKOWIE.
Wydawca:  Wydawnictwo Naukowe  INSTYTUTU  IRL  KRAKÓW.  
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

BH.38.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

____________________________________________________________
IRL KRAKÓW. NISKIE  WĘGLOWODANY. ♥♥♥♥♥

BH.54.
MOTTO: NAUKA. WIEDZA. BADANIA; CZYLI  USTALENIA  W  KRAKOWSKIM  IRL. *****

NAUKOWCY  Z  INSTYTUTU  IRL  KRAKÓW,

1. OPRACOWALI:
Przepis na energetyczny CHLEB  TYPU  KR-IRL, najzdrowszy aktualnie chleb dla człowieka, także inne przepisy np. na tzw. CHLEB  NA  OSTEOPOROZĘ-IRL, oraz CHLEB  NA  OTYŁOŚĆ-IRL i CHLEB  NA  CUKRZYCĘ-IRL. Kolejne odmiany to, CHLEB  ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, CHLEB  NA  MENOPAUZĘ/ANDROPAUZĘ-IRL, CHLEB  RYŻOWY-IRL, CHLEB  ANTYNOWOTWOROWY-IRL, CHLEB  NA  NADCIŚNIENIE-IRL, również: CHLEB  NA  PAMIĘĆ/KONCENTRACJĘ-IRL.

2. SKLASYFIKOWALI:
Prozdrowotnie, odchudzająco i antycukrzycowo żywność w tabelach tzw. INDEKS  ŻYWIENIOWY  TJ. IŻ  PRODUKTU.

3. PRZEDSTAWILI:
Spójną teorię, popartą badaniami laboratoryjnymi (1970-2014 tj. 44 lata), która daje finalne rozwiązanie problemów: otyłości, również cukrzycy typu 2, czyli tzw. ŻYWIENIE  RACJONALNE  WG,  IRL KRAKÓW.

4. DOPRECYZOWALI:
Zestaw ćwiczeń na MIĘŚNIE  OKOŁOKRĘGOSŁUPOWE, które w praktycznej, indywidualnej realizacji, skutecznie rozwiązują problem bólów kręgosłupa u człowieka.

5. PRZYGOTOWALI:
Realny program oszczędności w zużyciu energii, również oszczędności żywieniowych, dla organizmów żywych w zasobach ekosystemu planety Ziemia.

PUENTA: Imponujące.  Uwaga, okres badań 1970-2014 (44 lata). *****

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

ZOBACZ  TAKŻE; CUKRZYCA  TYPU  2, WG: IRL KRAKÓW.  
Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.  
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

BH.54.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

____________________________________________________________
 

 

Kategorie blogów