Wpisy oznaczone tagiem "aspartam" (22)  

naturalniezdrowy
 
naturalniezdrowy.blogspot.com/(…)aspartam-historia-…

Chyba nic więcej dodawać nie muszę. Trochę nad tym posiedziałem i prześledziłem wiele źródeł. Nie, sponsorem mojego wpisu nie są koncerny produkujące aspartam :P Zapraszam :)
  • awatar Dusza księżniczki: Świetny wpis i genialny blog ;D zapraszam do mnie skomentuj ostatnie wpisy i dodaj do obserwowanych jeżeli Ci się spodoba odwdzięczę się ;)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

naturalniezdrowy
 
Naturalnie Zdrowy: UWAGA! Leci prawdziwa bomba :D
Aspartam jest rozkładany w naszym organizmie m.in. do metanalu (1g aspartamu daje 0,1g metanolu). Jednak nie ma się czego bać ponieważ, metanol produkowany z aspartamu jest identyczny z metanolem produkowanym w znacznie większych ilościach z owoców, warzyw i ich soków. Tak naprawdę, szklanka soku pomidorowego zawiera około sześciokrotnie więcej metanolu, niż szklanka napoju słodzonego aspartamem. Jednak, żeby faktycznie ten metanol zaczął szkodzić (8-10g powoduję ślepotę) należałoby wypić ponad 100 puszek napoju dietetycznego (albo napoju owocowego) dziennie.

5 lat studiów i dopiero teraz się o tym dowiaduję, praktycznie przez przypadek :P


369354492_24f1979d32_z.jpg



5340054035_4e5fc4196b_z.jpg
  • awatar kajszandoo: Jej, a czy w świeżo wyciśniętym soku z pomidorów(w domowych warunkach) też będzie metanol? Wiem, że lepiej wyciskać w domku niż kupować sok z pomidorów, wiecej witamin i bardziej zdrowszy. Bo wiadomo, że aspartam jest tylko jednym z wielu świństw w napojach słodzonych.
  • awatar Naturalnie Zdrowy: @kajszandoo: Metanol jest naturalnie występującym składnikiem wielu owoców i warzyw. Wytwarza się typowych procesach biochemicznych i spokojnie można pić taki sok ze sklepu :) Jeżeli chodzi o aspartam, to może zbyt pochopnie i błędnie ludzie podchodzą do jego szkodliwości...
  • awatar kajszandoo: @Naturalnie Zdrowy: Dzięki Tobie zaczęłam doczytywać etykiety :)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

fashionbyfit
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

bodyflex
 
Żywnośœć „Light” to odpowiedźŸ Amerykanów na panującą w stanach epidemię otyłośœci. Głównym winowajcą przybierania na wadze zostały obarczone tłuszcze. Dlatego te produkty posiadają obniżoną jego zawartośœć.W Polsce po raz pierwszy żywnośœć dietetyczna pojawiła się w roku 1989. Asortyment na dzień dzisiejszy jest bardzo urozmaicony. Każdy znajdzie...
www.bodyflex.pl/(…)Zywnosc-dietetyczna-light-fit-fi…
 

aspartamprodukty
 
Cukrzyca, uznawana obecnie za jedną z najbardziej podstępnych i niebezpiecznych chorób dwudziestego pierwszego wieku, staje się powoli chorobą cywilizacyjną. Liczba osób chorych niepokojąco i sukcesywnie zwiększa się każdego roku. Życie z cukrzycą na co dzień nie należy do łatwych zadań i wiąże się z licznymi wyrzeczeniami, a przede wszystkim rygorystyczną dietą ubogą w cukier, który podnosi poziom insuliny w organizmie. Tymczasem zdecydowana większość producentów do wyrobu artykułów spożywczych wykorzystuje wysoko kaloryczny i wszystkim doskonale biały, krystaliczny proszek ukryty pod nazwą cukier.
Całkowita rezygnacja ze słodyczy i artykułów spożywczych wzbogaconych białym, krystalicznym cukrem dla zdecydowanej większości cukrzyków stanowi prawdziwe wyzwanie oraz egzamin wytrwałości, a przede wszystkim silnej woli. Cukier bowiem na stałe wpisał się w naszą szarą rzeczywistości, nadając potrawom i wyrobom spożywczym wyjątkowy smak, które decyduje między innymi o popularności danego produktu. Tymczasem dzięki nowoczesnym rozwiązaniom dwudziestego pierwszego wieku, w postaci sztucznych substancji słodzących, występujących głównie pod nazwą Aspartam, nie wykluczają cukrzyków z grona amatorów słodkiej kawy, herbaty czy innych napojów. Zdaniem lekarzy, specjalistów do spraw żywienia oraz dietetyków aspartam jest idealnym rozwiązaniem właśnie dla cukrzyków. Aspartam bowiem nie podnosi poziomu insuliny w organizmie osoby chorej, jest słodki i sprawia, że potrawy i produkty żywnościowe nie tracą swojego wyjątkowego smaku. Słodzik Aspartam jest wielokrotnie mniej kaloryczny niż tradycyjny cukier, a przy tym znacznie słodszy, dzięki czemu cukrzycy nie muszą rezygnować z mniejszych lub większych przyjemności. Aspartam sprawia, że codzienne życie cukrzyca nie musi różnić się od życia osób zdrowych.
czy aspartam jest szkodliwy.jpg
 

wybierzwolnosc
 
Apeluje do rodziców: Zamiast kubusia zrób dziecku kompot z owoców kupionych na rynku nie w markecie, zamiast chipsów zrób mu racuchy, zamiast coli podaj lemoniadę z cytryny i mięty... Kopiujcie ulotki zabierajcie je do sklepów, marketów, aptek i lekarzy... Macie Wybór ... Wasze życie i zdrowie jest w waszych rękach.

Adidas, Nike, Converse, Puma, Lacoste...



PEKIN - ślady toksycznych substancji chemicznych szkodliwych dla środowiska i ludzkiego zdrowia zostały wykryte w produktach wytwarzanych przez czternastu czołowych producentów odzieży, powiedział we wtorek Greenpeace. Próbki odzieży ekskluzywnych marek takich jak Adidas, Uniqlo, Calvin Klein, H & M, Abercrombie & Fitch, Lacoste, Converse i Ralph Lauren okazały się skażone chemikaliami, znanymi jako nonylofenolu etoksylany, powiedziano podczas inauguracji raportu "Dirty Laundry 2".

Działacz Li Yifang stwierdził, że nonylofenol etoksylany (NPEs), powszechnie stosowany jako detergent w przemyśle, włączając w to produkcję tkanin naturalnych i syntetycznych, wykryto w dwóch trzecich badanych próbek.

"NPEs rozkłada się, tworząc nonylofenol, który ma toksyczne, trwałe i zaburzające hormony właściwości," powiedział Li dziennikarzom w Pekinie. "Naśladuje on żeńskie hormony, zmienia rozwój płciowy i ma wpływ na narządy rozrodcze." Komponenty NPE były odpowiedzialne za"feminizację" samców ryb w niektórych częściach Europy, a także za zakłócania procesów hormonalnych u niektórych ssaków, zgodnie z WWF.

Greenpeace nabyło 78 próbek markowej odzieży- głównie w Chinach, Wietnamie, Malezji i na Filipinach - w sumie z 18 krajów na całym świecie i poddało je analizie naukowej.

"Nawet na niskim poziomie, to stanowi duże zagrożenie dla środowiska i zdrowia ludzi", powiedział Li. "To nie jest tylko problem dla krajów rozwijających się, gdzie wykonywane są tekstylia. NPE są uwalniane, gdy ubrania są prane, w efekcie pojawiają się w krajach, w których ich stosowanie jest zakazane". W Europie stosowanie tych substancji chemicznych jest ograniczone.

Po opublikowaniu raportu, działacze zaatakowali flagowy sklep Adidasa w Hong Kongu, domagając się, aby sklep wyeliminował niebezpieczne substancje chemiczne ze swoich produktów, zachęcając jednocześnie potencjalnych klientów do "zastanowienia się".

Adidas również znalazł się pod ostrzałem w oddzielnym raporcie Greenpeace, "Dirty Laundry", wydanym w ubiegłym miesiącu, w którym oskarżono producentów znanych marek włókienniczych o zanieczyszczenie głównych rzek w Chinach odpadami chemicznymi.

Kilkunastu aktywistów Greenpeace przebranych za sędziów wywołało poruszenie, gdy weszli do jednego z najbardziej ruchliwych sklepów Adidasa w południowej części miasta. Rozdawali ulotki dla klientów wręczając ostrzegawcze żółte kartki pracownikom, przestrzegając aby grali "czysto".

Pobrano również osiem próbek ścieków z dwóch fabryk w deltach rzek Jangcy i Pearl, zidentyfikowanych jako dostawcy "koktajlu niebezpiecznych substancji chemicznych" dla producentów tekstyliów.

Firmy Nike i Puma od tego czasu zobowiązały się że do 2020 r wyeliminują stosowanie niebezpiecznych substancji chemicznych ze swoich produktów, ale zdaniem rzeczniczka Greenpeace Vivien Yau Adidas nie przedłożył takiego zobowiązania.

Hongkongski Adidas nie zareagował natychmiast na prośby o komentarz. Firma już wcześniej powiedziała, że współpracuje z firmą Youngor Group - jednym z oskarżonych dostawców - jedynie przy cięciu odzieży i szyciu, nie zaś przy produkcji materiałów. Firma jednocześnie wysłała zapytanie do Youngor w celu zbadania oskarżeń Greenpeacu. Firma dodała, że posiada kompleksową politykę mającą na celu unikanie substancji niebezpiecznych.

Jednak Yau powiedział: "Jako drugi największy gracz w branży sportowej, Adidas ma obowiązek detoksykacji globalnego łańcucha dostaw. Do tej pory marka nie zrobiła nic, mimo wielokrotnych próśb z naszej strony. To jest naprawdę nie do przyjęcia."


Pełna lista firm w których produktach znaleziono NPE:
Adidas, Abercrombie & Fitch, Converse, G-Star Raw, H&M, Kappa, Lacoste, Li-Ning, Nike,
Puma, Ralph Lauren, Uniqlo, Youngor.

E951 Aspartam i Fluor - obozy koncentracyjne ciągle żywe
„Dieta, zastrzyki i nakazy stworzą kombinacje, która od bardzo wczesnego wieku będzie wpływała na stworzenie takiego rodzaju charakteru, jaki władze uznają za pożądany”

Bertrand Russell – „Wpływ nauki na społeczeństwo” – 1953 r.

Od prawie stu lat manipuluje się ludźmi w celu osłabienia i sterylizacji populacji naszego globu. Informacje te nie pochodzą od grupki oszołomów tworzących teorie spiskowe, lecz od samego doradcy naukowego Białego Domu Johna P.Holdrena który ujawnia ten zadziwiający plan w swojej książce „Ecoscience”.
Holdren przedstawia w swojej książce wizje Państwa Globalnego opartego na silnej władzy policyjnej, która kontroluje przyrost ludności za pomocą sterylizacji. Proces ten będzie odbywał się za pomocą substancji dodawanych do wody i jedzenia. Czy ta powstała dekadę temu książka jest to tylko wizją literacką?! Chyba jednak nie, bowiem autor jest z niej dumny i coraz częściej fragmenty tej książki można znaleźć w prasie, interencie i telewizji…
Dlaczego doradca naukowy prezydenta Obamy wzywa w swoich wypowiedziach do „Planetarnego Reżimu” w celu wymuszenia totalitarnej kontroli populacji!?
ASPARTAM – zagrożenie dla nienarodzonych

W dzisiejszych czasach nie możecie być już spokojni o swoje życie, rozwój i płodność, nie możecie już spokojnie kupić zwykłej gumy do żucia, aby wraz z jej wspaniałym smakiem nie wchłonąć substancji o nazwie Aspartam… Substancje ta próbowano już zatwierdzić w latach 70-tych (XX w) za sprawą firmy, Searle która trzy krotnie próbowała wepchnąć ją do rejestru substancji dozwolonych…Większość szczurów, na których testowano ten wspaniały preparat umarła na raka…
„wczesne testy firmy Seatle nad aspartamem wykazały, że wytwarza on mikroskopijne dziury i guzy w mózgach myszy i szczurów, ataki epilepsji u małp i był konwertowany u zwierząt w niebezpieczne substancje…”
Aspartam jest obecny nie tylko w gumach do żucia, ale również w tak popularnej wodzie sodowej czy Coca Coli Zero.Aspartam coraz częściej jest obwiniany za przedwczesne porody i poronienia.

Czymże, więc jest ów tajemniczy Aspartam: hmmm to niestety fekalia bakterii E.Coli!Dzięki modyfikacji genetycznej tych bakterii można je karmić toksycznymi odpadami a one wydalają Aspartam…
Od 1985 roku nastąpił znaczący wzrost przypadków nowotworów złośliwych mózgu… Ten fakt można połączyć z wydaniem w 1983 roku licencji na dodawanie aspartamu do wszystkich napojów!
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA): Aspertam spowodował spustoszenie w mózgu wielu milionów ludzi, którzy niekiedy nie są świadomi przyczyn tego stanu!!! Aspertam  jest również dostępny w formie słodzików dodawanych do soków owocowych i wód gazowanych …
Inne efekty uboczne:
-)Oko – ślepota jednego lub obu oczu, zmniejszenie pola widzenia, obniżenie pola widzenia, ból oczu, zmniejszenie łzawienia, problemy z soczewkami kontaktowymi, wyłupiaste oczy…
-)Szum w uszach, dzwonienie lub brzęczenie, silna nietolerancja na hałas, wyraźne osłabienie słuchu.
-)Klatka piersiowa: palpitacje serca, częstoskurcz, krótki oddech, wysokie ciśnienie
-)częste oddawanie moczu, nadmierne pragnienie, wstrzymywanie płynów, obrzęk nóg, zwiększona podatność na infekcje…
Jak widzicie do propagacji Aspertamu wybrano bardzo popularne produkty, z którymi stykamy się, na co dzień uważając je jako zdrowe i potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania!
Liga Świata Świadomy Wybór

McDonalds, McNuggets, czyli plastyk (silikon) w jedzeniu – dimethylpolysiloxane. Już w latach 90 – tych (XX w) stosowano konserwanty, które nie różniły się niczym od opakowań, w których były pakowane owe produkty. Tak kochani jedząc produkty znanych fastfoodów zjadamy również konserwanty oparte na silikonie…A wszystko to, dzięki FDA (Agencja ds. Żywności i leków),  która zatwierdza tysiące leków i środków żywieniowych, które powodują zawały serca, raka i bezpłodność…
Fluor
Przed Trybunałem Norymberskim wyszło na jaw, iż naziści dodawali fluorek do zapasów wody pitnej w obozach pracy i obozach śmierci. Była to pierwsza próba kontroli, która wymuszała posłuszeństwo wobec nowych panów i nowego ładu świata…kontrola ta trwa do dziś i nasila się w sposób lawinowy!
Jednak ten sposób kontroli został wymyślony nie przez nazistów, lecz na uniwersytetach amerykańskich, które testowały go na żywym organizmie pogrążonej w wojnie europy…

Jedna cząstka fluorku sodu na milion bardziej niż podwaja szansę raka kości u chłopców i mężczyzn!

Kiedy opinia publiczna zaczęła się edukować po II wojnie światowej, przemysł państwowy odpowiedział umieszczeniem Fluorku w wodzie pitnej, a co najgorsze w specjalnej wodzie dla niemowlaków i tysiącach innych produktów spożywanych przez nasze dzieci i nas samych!
Czy wiecie, że jajka w proszku zawierają 900 cząsteczek fluorku sodu na milion…Cel: obniżenie ilorazu inteligencji i bezpłodność…
Zmniejszone koncentracje testosteronu u pacjentów z fluorozą szkieletową i u mężczyzn pijących taką sama wodę, co pacjenci…Przegląd toksyczności fluoru wykazał zmniejszenie płodności u większości badanych gatunków…


Aspartam to główny składnik słodzików, gum do żucia, napojów kolorowych, produktów typu „light”a także farmaceutyków (tabletek musujących i do ssania również dla dzieci). Dlaczego mimo wielu kontrowersji ten środek jest wciąż w powszechnym użyciu?

Aspartam składa się z trzech związków:
1. metanolu, który powoduje ślepotę
2. kwasu asparaginowego, który wywołuje raka mózgu
3. fenyloalaniny, która wywołuje zaburzenia emocjonalne.
Osoby przyjmujące pierwszy raz aspartam często dostają wysypki, miewają bóle głowy, mają problemy z widzeniem, a te które od dawna go zażywają - nie reagują.
Aspartam jest to neurotoksyna, zaburzająca syntezę białek, przewodzenie impulsów w synapsach i strukturę DNA. Wywołuje różne, pozornie niepowiązane ze sobą objawy. Po wypiciu metanolu skutki widać od razu, natomiast aspartam działa inaczej. Gromadzi sie w organizmie powoli zaburzając system hormonalny i pracę mózgu.

Światowa kariera aspartamu, jakoby zdrowszego substytutu cukru, rozpoczęła się w roku 1980, kiedy toFDA uznała aspartam za substancję bezpieczną dla zdrowia, pomimo licznych ostrzeżeń naukowców i publikowanych badań, świadczących o jego szkodliwości. Swój czynny udział w "przepchnięciu" wniosku miał Donald Rumsfeld – szef firmy G.D Searle. W 1983 roku aspartam został dopuszczony na rynek.

W roku 1985 firma G.D Searle została przejęta przez koncern Monsanto, zmieniając nazwę na NutraSweet Company.  W 1992, firma NutraSweet podpisał umowę z koncernami CocaCola i PepsiCo czyniąca z NutraSweet Company ich preferowanym dostawcą aspartamu. Patent na aspartam wygasł 14 grudnia 1992 roku, co pozwoliło firmom chemicznym na całym świecie rozpocząć produkcję aspartamu pod innymi nazwami handlowymi. Mimo iż są dowody na szkodliwość aspartamu, koncerny wprowadzają szkodliwe produkty na rynek - wszystko dla ogromnych profitów, kosztem zdrowia konsumentów - oczywiście.

Od tego czasu coraz więcej jest dowodów świadczących o szkodliwym działaniu tej substancji. Mamy rok 2011, oznacza to, iż już 28 lat ludzie, w szczególności mieszkańcy krajów rozwiniętych są systematycznie truci i to za zgodą agencji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności i leków, promocję zdrowego stylu życia i kontrolę nad substancjami używanymi w produkcji farmaceutycznej i przemyśle spożywczym. Czy nie jest wystarczający fakt iż:

W roku 1984 Amerykanie spożyli ponad 3.5 tony aspartamu. Rok później ilość podwoiła się i systematycznie wrastała. Liczba nowotworów mózgu wzrosła o 10%, o 30% cukrzyce, chłoniak o 60%.

Także w latach 70'tych, neurolog John W. Olney odkrył, że podawanie aspartamu doustnie myszom, powoduje poważne uszkodzenia mózgu. W 1971 Ann Reynolds – pracownik laboratorium G.D Searle potwierdziła neurotoksyczność aspartamu podawanego myszom. Badania te zostały zignorowane.

W 1974 (przed wypuszczeniem aspartamu na rynek) Dr. John Olney, James Turner i Label, Inc. (Legal Action for Buyers' Education and Labeling) złozyli oficjalny protest twierdząc, że w ich przekonaniu aspartam może powodować uszkodzenia mózgu, szczególnie u dzieci.

Naukowcy z Fundacji Ramazziniego przeprowadzili badanie na szczurach. Obserwowali gryzonie przez 159 tygodni. W tym czasie podawali im pożywienie zawierające aspartam w dawkach imitujących dzienne spożycie tego związku przez ludzi. Szczury podzielono na kilka grup w zależności od przyjmowanej dawki. Związek ten wywołał u szczurów chłoniaki, białaczkę oraz nowotwory (szczególnie nerek u samic i nerwów obwodowych u samców), nawet, jeśli spożywały mniejsze dawki niż dozwolone w przemyśle spożywczym dla ludzi.

Niestety wszystko wskazuje na to, że środek ten nie zostanie wycofany z rynku, Dlaczego? Aspartam występuje w wielu produktach kojarzonych z międzynarodowymi markami jak np. Coca-Cola, czy Orbit. Koncerny nie usuną ze składu aspartamu, ze względu na jego szkodliwość. Firmy zgodziłyby się tym samym z toksycznym wpływem tej substancji na ludzki organizm, co grozi ogromnymi stratami finansowymi.
Obrona aspartamu, jako środka bezpiecznego jest w tym przypadku prostsza i tańsza. Szczególnie, że badania wykonane przez inne instytucje nie są tak jednoznaczne i nie wykazały niebezpiecznych konsekwencji spożywania aspartamu. Warto zauważyć, że słodzik przeszedł kompleksowe testy Naukowego Komitetu do spraw Żywności (Scientific Committee for Foods- SCF), który uznał go za bezpieczny i pozwolił wprowadzić na rynek spożywczy, nadając mu kod E-951.

METANOL (ALKOHOL DRZEWNY / TRUCIZNA) Ten temat to niespodzianka. W Polsce było tyle historii z metanolem, że wiadomość o jego obecności w Coke czy Pepsi to takie curiosum, że chyba nikt w to nie uwierzy!!! A jednak...

Metanol / spirytus drzewny jest śmiertelną trucizną. Niektórzy ludzie mogą pamiętać metanol jako truciznę, która oślepiła lub zabiła ubogich alkoholików (w Polsce kojarzy się to raczej z piciem "spirytusu" skradzionego w fabryce w czasach komunizmu, o których donosiła w tamtych czasach prasa, zawsze były to przypadki tragiczne: ślepota lub śmierć - przyp. tłum.). Pod wpływem enzymu chymotrypsyny napotykanego w jelicie cienkim metanol jest stopniowo uwalniany z grupy metylowej aspartamu. Absorpcja metanolu przez organizm jest znacznie szybsza gdy spożyciu ulega metanol w stanie wolnym. Wolny metanol uwalnia się z aspartamu kiedy zostaje on podgrzany powyżej 30°C(86° Fahrenheit). Może to mieć miejsce gdy produkty zawierające aspartam są niewłaściwie przechowywane lub gdy są one podgrzewane (np. jako część produktu spożywczego takiego jak Jello). Nie wiem co to jest Jello, ale wiem jak wyglądają napoje dietetyczne na tylnej półce samochodu zaparkowanego w pełnym słońcu. W organizmie metanol rozkłada się do kwasu mrówkowego i formaldehydu. Formaldehyd jest śmiertelną neurotoksyną. Według oceny EPA metanol "jest uważany za truciznę kumulacyjną z powodu niskiej szybkości wydalania po absorbcji. W organizmie metanol jest utleniany do formaldehydu i kwasu mrówkowego; oba metabolity są toksyczne".

Zalecany prze EPA dzienny limit spożycia wynosi 7,8 mg/dzień. Jeden litr napoju słodzonego aspartamem zawiera około 56 mg metanolu.

Konsumenci spożywający duże ilości produktów zawierających aspartam przyjmują ok. 250 mg metanolu dziennie albo 32 krotny limit EPA.(9) Do symptomów zatrucia metanolem zaliczają się bóle głowy, brzęczenie w uchu, zawroty głowy, nudności, niepokój żołądkowo-jelitowy, osłabienie, dreszcze , zaniki pamięci, drętwienie i kłujące bóle w kończynach, zaburzenia behawioralne i zapalenie nerwu. Najlepiej poznane symptomy zatrucia metanolem to problemy z widzeniem włącznie z zamgleniem obrazu, postępowe zawężanie pól widzenia, zaciemnienie widzenia, uszkodzenia siatkówki i ślepota. Formaldehyd jest znanym czynnikiem rakotwórczym, powoduje uszkodzenia siatkówki, zakłóca replikację DNA, powoduje wady wrodzone.(10) Uff, tego pewnie nikt do tej pory nie wiedział! Z powodu braku paru niezbędnych enzymów, ludzie są wielokrotnie bardziej wrażliwi na toksyczne działanie metanolu niż zwierzęta. Dlatego, testy aspartamu czy metanolu na zwierzętach nie odzwierciedlają dokładnie niebezpieczeństwa dla ludzi. Jak podkreśla Dr Woodrow C . Monte, Dyrektor Food Science and Nutrition Laboratory at Arizona State University (Laboratorium Żywienia i Nauki o Żywności przy Stanowym Uniwersytecie Arizony- przyp. tłum.), "nie istnieją badania pozwalające ocenić możliwe mutagenne (powodujące mutację - przyp. tłum.), teratogenne (powodujące zmiany rozwojowe - przyp. tłum.), albo rakotwórcze skutki chronicznego przyjmowania alkoholu metylowego."(11) Był on tak zaniepokojony nie rozstrzygniętym problemem bezpieczeństwa, że pozwał on FDA przed sądem domagając się wysłuchania jego odczytu na temat tych problemów. Poprosił FDA o "zwolnienie z tematami napojów bezalkoholowych do czasu gdy będzie można odpowiedzieć na niektóre ważne pytania. To jest nie fair, że kładziecie cały ciężar dowodów na tych kilku z nas, którzy są zaniepokojeni a posiadają tak ograniczone możliwości. Musicie pamiętać, że jesteście ostatnią obroną społeczeństwa Amerykańskiego. Jeżeli wy pozwolicie na używanie (aspartamu) to ani ja ani moich koledzy nie mogą zrobić dosłownie nic by odwrócić tą sytuację. Aspartam dołączy wtedy do sacharyny, dwutlenku siarki i Bóg jeden wie ilu niepewnych substancji mogących obrażać ludzki organizm za rządowym przyzwoleniem." Żeby u nas była możliwość pozwania przed sąd urzędu państwowego w celu zmuszenia go do wysłuchania niechętnej mu opinii. Ale nie będzie!

Zresztą czy warto?
Nikt przecież nie zwolnił z jakimikolwiek napojami i tu się zaczyna zapowiadany kryminał: Wkrótce potem Komisarz FDA , Arthur Hull Hayes, Jr., zatwierdził stosowanie aspartamu w napojach gazowanych, po czym opuścił FDA i przyjął posadę w firmie prowadzącej Public Relations dla firmy G.D. Searle.(11) (Musiał chyba awansować!) Podkreślano (jako argument za aspartamem - przyp. tłum.), że niektóre soki owocowe i napoje alkoholowe zawierają niewielkie ilości metanolu. Jednakże ważnym jest by pamiętać, że tamten metanol nigdy nie występuje sam. W każdym przypadku obecny jest etanol, zazwyczaj w większych ilościach. Etanol jest antidotum dla toksyczności metanolu u człowieka.(9) (Tego to nas w szkole nie uczyli a powinni.) Oddziały Operacji Pustynna Burza były "pojone" wielkimi ilościami napojów słodzonych aspartamem, które ogrzewały się w słońcu Arabii Saudyjskiej do temperatur przekraczających30°C. Wielu z nich wróciło do domu z licznymi zaburzeniami podobnymi do tych, które występują u ludzi zatrutych chemicznie formaldehydem. Uwalniający się w napojach metanol mógł przyczynić się do powstania tych chorób. Czynnikiem, który mógł również przyczynić się do ich powstania mogą być inne produkty (metabolizmu - przyp. tłum.) aspartamu takie jak (omówiona poniżej) DKP. Czy w sympatykach Strefy 11 i we wszystkich innych ludziach nie budzi się w tej chwili żyłka badaczy spraw niewyjaśnionych?

Pomyślcie, najtęższe umysły łamią sobie głowy nad przyczyną syndromu "Pustynnej Burzy", nakręcono nawet sensacyjne filmy, a wyjaśnienie jest takie proste. I tylko wystarczyłoby, żeby producent aspartamu o tym wszystkim powiedział, ale on nie powie. Wygląda, że dzięki Dr Mercola'i rozwikłaliśmy tą intrygującą zagadkę. W akcie z 1993, który może być określony tylko jako czyn "bez sumienia", FDA zatwierdziła aspartam jako składnik licznych produktów spożywczych zawsze ogrzewanych powyżej 30°C. A to już rzeczywiście jest draństwo. Nawet tłumaczenie, że rozkład aspartamu trwa dłużej niż proces cieplny, któremu jest poddawany nie jest akceptowalne. Aspartam działa bowiem jaki bomba z opóźnionym zapłonem. Mówiłem, że będzie ciekawie!

Sztuczne słodziki zwłaszcza Aspartam posiadają złą reputację głównie przez badania pokazujące, że powodują raka. Prawdopodobnie z tego powodu korporacja Ajinomoto, największy na świecie producent Aspartamu ponad rok temu zmieniła jego nazwę na lepiej brzmiącą AminoSweet.

Pomimo zbieranych latami dowodów wskazujących na to, że Aspartam jest niebezpieczną toksyną pozostaje on w użyciu w wielu produktach na całym świecie. Zyskuje nawet nowe zastosowania mimo przypadków pokazujących neurologiczne uszkodzenia mózgu, guzy rakowe, zaburzenia endokrynologiczne i inne przypadłości.

Większość konsumentów jest zupełnie nieświadomych tego, że Aspartam został wynaleziony, jako medykament, ale ze względu na swoją słodkość został przetransformowany w dodatek do jedzenia. Teraz ten surowiec jest przemianowany na lepiej brzmiącą nazwę AminoSweet. Czasami w pożywieniu określany bywa również kodem E951.
BPA - nigdy nie pij z plastykowych opakowań !
Samce myszy, którzy jako szczenięta byli narażeni na działanie BPA, składnika chemicznego znajdującego się opakowaniach żywności, puszkach i plastikowych pojemnikach, zachowują się  bardziej jak samice i są postrzegani jako mniej pożądani partnerzy, wykazały badania przeprowadzone w USA.

Odkrycie to pokazuje wpływ BPA lub Bisfenolu A, jaki może on mieć na rozwój człowieka i jego zachowanie, napisano w opublikowanym badaniu w Proceedings of the National Academy of Sciences.
"W naszym badaniu narażone na kontakt z BPA myszy wyglądają normalnie, nie dzieje się z nimi oczywiście nic złego. Jednak są one wyraźnie różne ", powiedział główny autor Cheryl Rosenfeld z Uniwersytetu Missouri.

“Samice nie chcą kojarzyć się z samcami narażonymi na kontakt z BPA. Podobnie samce narażone na BPA radzą sobie gorzej w zadaniach przestrzennej nawigacji, które oceniają ich zdolność do znalezienia partnerki na wolności.”



Unikaj picia z plastiku.
Według najnowszych badań przeprowadzonych przez Harvard School of Public Health, picie z butelek plastikowych podnosi w naszym organizmie poziom składnika chemicznego o nazwie bisfenol A (BPA). Ten związek chemiczny jest uznany za toksyczny w wielu krajach. Ten powszechnie spotykany w plastikowych opakowaniach żywności, opakowaniach do napojów i butelkach dla dzieci, składnik podnosi poziom hormonu żeńskiego - estrogenu. Stwierdzono, że ci którzy piją z butelek z poliwęglanu, mają 69 procent więcej bisfenolu A w organizmie.

Jaki związek ma estrogen z otyłością?
Estrogen jest bardzo potężnym hormonem. Przekształca ssaka w samicę. Odpowiada też za  redystrybucję tłuszczu do żeńskich partii ciała u ssaków. Zmniejsza również agresję.
Samica ssaka jest mniej agresywna niż samce, ponieważ samica musi się rozmnażać i opiekować potomstwem. Nie może być zbyt agresywna inaczej gatunek by nie przetrwał. Ponadto, ponieważ samica musi nosić potomstwo i ostatecznie karmić noworodka, musi znacznie więcej jeść, magazynując tłuszcz.

Bisfenol A (BPA)
Powszechnie stosowany w produktach związek chemiczny, znajdujący się od butelek począwszy do opakowań na CD może być przyczyną nadpobudliwości i agresji wśród dziewczynek w wieku od trzech lat.

Badanie przeprowadzone przez wybitnych naukowców amerykańskich wykazało, że osoby narażone na wysokie stężenia bisfenolu A (BPA) w łonie matki są bardziej narażone na problemy behawioralne. BPA, który jest używany do utwardzania tworzyw sztucznych, znajduje się w ściankach puszek, butelek, i na końcach noży i widelców.

BPA jest znany jako związek chemiczny zaburzający płeć i jak poprzednie badania wykazały, może wpływać na sposób przetwarzania hormonów.

Niektórzy naukowcy uważają, że nawet stosunkowo niskie dawki mogą wpływać na nasze zachowanie, funkcje organizmu i płodność. Podczas gdy niektóre badania sugerują, że BPA jest całkowicie bezpieczne inne eksperymenty wiążą wpływ tej substancji z rakiem piersi, uszkodzeniami wątroby, otyłości i cukrzycy.

Działacze wezwali do wprowadzenia zakazu stosowania BPA w całej Europie, i mówią, że najnowsze wyniki badań są "kolejnym gwoździem do trumny" dla BPA.

Nowe badania przeprowadzone przez zespół Harvard University School of Public Health porównały poziomy tej substancji chemicznej wśród 244 kobiet w ciąży. Każda z nich oddała trzy próbki moczu w czasie ciąży, i kolejną w momencie narodzin. Próbki te były zbadane pod kontem zawartości BPA.

Gdy dzieci osiągnęły wiek 1 roku naukowcy zmierzyli ich poziom BPA, powtarzając badania w ciągu kolejnych dwóch lat.

Gdy dzieci osiągnęły wiek trzech lat, ich matki wypełniły ankiety na temat zachowania ich dzieci. Naukowcy odkryli, że dziewczęta były bardziej hiper-aktywne, agresywne, niespokojne, przygnębione i niezdolne by kontrolować siebie, jeśli u ich matek zanotowano wyższy poziom BPA w czasie ciąży.

Badanie, opublikowane w czasopiśmie Pediatrics, nie odkryło takiej korelacji wśród chłopców.
Naukowcy uważają, że hormony dziewcząt mogą powodować, że są bardziej wrażliwe na BPA.

Naukowcy stwierdzili, że lekarze powinni poinformować kobiety aby zmniejszały swoją ekspozycję na związek chemiczny w czasie ciąży przez nieużywanie żywność konserwowej i pakowanej.

Joe Braun, pracownik naukowy uniwersytetu, powiedział: "Żadne z dzieci nie miały klinicznych zaburzeń zachowania, ale niektóre miały więcej problemów wychowawczych niż inne. W ten sposób zbadaliśmy związek między matkami i dziećmi a stężeniem BPA i zachowaniem."
Dodał on również, że "w czasie ciąży, a nie podczas dzieciństwa, ekspozycja na BPA może mieć wpływ na neurobehawioralne funkcje, a dziewczęta wydają się być bardziej wrażliwe na BPA niż chłopcy."

Elizabeth Salter Green, dyrektor CHEM Trust, organizacji charytatywnej, która ma na celu ochronę ludzi przed szkodliwymi chemikaliami, powiedziała: "To jest to, co powinno być kolejnym gwoździem do trumny dla BPA. Nasza ekspozycja na BPA za pośrednictwem produktów konsumenckich jest wszechobecna, a tam gdzie związki te powodują kolejne problemy zdrowotne musimy podjąć kroki w celu zmniejszenia, styczności z BPA. UE powinna podjąć działania w celu ochrony przyszłych pokoleń przed zagrożeniami dla zdrowia. Dla kobiet w ciąży i osób w wieku rozrodczym musi to być największym priorytetem. Stale rosnąca masa dowodów mówi o tym, że BPA musi odejść."

W ubiegłym roku Dania była pierwszym krajem w UE, który wprowadził zakaz stosowania BPA w pojemnikach dla dzieci poniżej trzech lat, a UE zakazała producentom używania go w butelkach dla dzieci od czerwca. Kanada i kilka stanów w USA wprowadziło podobne zakazy.

Syrop Fruktozowo Glukozowy - cukrzyca, otyłość, rak
Rozmowa z prof. dr hab. Grażyną Cichosz - z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, na temat: "Mleko w profilaktyce otyłości, cukrzycy i nadciśnienia"

Pani Profesor, w poprzedniej naszej rozmowie stwierdziła Pani, że zwiększone spożycie mleka i produktów mleczarskich może być szansą na zapobieganie otyłości i cukrzycy. Ile w tym prawdy?
prof. dr hab. Grażyną Cichosz: - Prawidłowo skomponowana dieta powinna zawierać minimum 2-3 porcje produktów mleczarskich, najlepiej niesłodzonych. Wysokie spożycie biodostępnego wapnia - a nie ma lepszego źródła niż produkty mleczarskie- koreluje z szybszym metabolizmem kwasów tłuszczowych, co jest równoznaczne ze zmniejszeniem masy ciała. Hamująco na powstawanie tkanki tłuszczowej działają także inne składniki mleka m.in. białka serwatkowe oraz skoniugowany kwas linolowy (CLA).
Obecny w produktach mleczarskich wapń wpływa na sekrecję insuliny i jednocześnie reguluje oporność tkankową na insulinę. Również biologicznie aktywne peptydy powstające z białek mleka podczas trawienia w przewodzie pokarmowym, magnez a pośrednio także witamina D3, mają wpływ na wydzielanie insuliny. Biologicznie aktywne składniki mleka regulują metabolizm lipidów, i węglowodanów w organizmie człowieka, dzięki czemu zapobiegają otyłości, cukrzycy typu 2 a także nadciśnieniu.


Jaka jest skala problemu oraz przyczyny otyłości?
prof. dr hab. Grażyną Cichosz: - Epidemia otyłości dotyczy nie tylko bogatych społeczeństw zachodu. Odsetek otyłych w ubogiej Afryce jest podobny jak w Europie, na Bliskim Wschodzie podobny jak w Kanadzie. W Meksyku w roku 1989 mniej niż 10% mieszkańców miało nadwagę. Natomiast w 2006 roku aż u 71% kobiet i 66% mężczyzn stwierdzono nadwagę lub otyłość (podobnie jak w USA) ponadto, co szósty dorosły choruje na cukrzycę typu 2
Problem otyłości dotyczy również dzieci i młodzieży. W roku 2007 z 75 mln najmłodszych mieszkańców Unii Europejskiej ok. 22 mln cierpiało na nadwagę a 5 mln na otyłość. W Polsce problem jest mniej nabrzmiały: w 2007 roku nadwagę miało prawie 9%, a otyłość 4,5% dzieci w wieku 13-15 lat - co w dużym stopniu determinowane jest złą sytuacją ekonomiczną większości polskich rodzin.
Przyczyn tego, nasilającego się, problemu jest wiele. Powszechnie sądzi się, że nadmiar energii w diecie oraz niska aktywność fizyczna to główne przyczyny otyłości. Jednak rzeczywistą przyczyną jest radykalna zmiana diety: zastąpienie tradycyjnych domowych posiłków fast foodami oraz żywnością tzw. wygodną. Obecne w żywności o wysokim stopniu przetworzenia sztuczne izomery trans kwasów tłuszczowych oraz cukry proste modyfikują metabolizm człowieka i to stanowi największe zagrożenie, nie tylko otyłością.
W kilku międzynarodowych projektach badawczych udowodniono, że sztuczne izomery trans kwasów tłuszczowych powstające podczas produkcji margaryn stanowią zagrożenie otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem, miażdżycą i nowotworami. W produkcji fast foodów i słodyczy a nawet wyrobów garmażeryjnych wykorzystywane są najtańsze uwodornione tłuszcze roślinne o wysokiej zawartości izomerów trans, które wbudowują się w strukturę błon komórkowych powodując różnorodne dysfunkcje komórek , tkanek i narządów, prowadzące do zaburzeń metabolizmu.
Porównywalne zagrożenie otyłością a także cukrzycą stanowi tzw. syrop glukozowy (de facto zawiera więcej fruktozy niż glukozy). Fruktoza w całości przetwarzana jest w organizmie człowieka na trójglicerydy, hamuje syntezę ATP (głównego nośnika energii) i sprzyja tyciu bardziej niż jakikolwiek inny składnik diety. Epidemia otyłości i cukrzycy w USA koreluje ze spożyciem cukrów, zwłaszcza syropu tzw. glukozowego i paradoksalnie spowodowana jest stosowaniem diety fit.


Czy dobrze rozumiem, dieta fit jest przyczyną otyłości?
prof. dr hab. Grażyną Cichosz: - Niestety, dieta fit to tylko mit! Fruktoza reklamowana jest jako niskokaloryczny i niskoglikemiczny słodzik. Ponieważ jest 2-krotnie słodsza, stosowana jest w mniejszych ilościach a słodzone syropem produkty są mniej kaloryczne. Ze względu na wysoką zdolność wiązania wody fruktoza stosowana jest powszechnie w przemyśle spożywczym do wyrobu: pieczywa, soków i napojów, lodów, słodyczy, mieszanin budyniowych, przetworów owocowych a także produktów przeznaczonych dla małych dzieci
Rosnące od lat 60-tych spożycie cukrów w USA koreluje ze wzrostem zachorowalności na otyłość i cukrzycę. Dzienne spożycie wysokoprzetworzonego cukru nie powinno przekraczać 10 łyżeczek od herbaty (40 g). Taka ilość cukru może znajdować się w jednej puszce napoju typu "soft drink" lub w 2 porcjach słodzonego syropem jogurtu.


Czy w Polsce również stosowany jest syrop fruktozowo-glukozowy?
prof. dr hab. Grażyną Cichosz: - Niestety tak, w dodatku powszechnie. Większość produktów spożywczych przeznaczonych dla najmłodszych - reklamowanych w mediach jako prozdrowotne - słodzona jest syropem tzw. glukozowym. Tak naprawdę, wyroby te stanowią zagrożenie otyłością i cukrzycą, a ich prozdrowotne działanie jest - co najmniej - wątpliwe. Spożycie wyrobów słodzonych syropem tzw. glukozowym należy ograniczać a najlepiej eliminować je z diety. Niewielkie ilości syropu fruktozowo-glukozowego pochodzącego z wsadów owocowych mogą być obecne w jogurtach słodzonych cukrem, informacje zawsze podawane są na etykiecie.
Produkty słodzone syropem fruktozowo-glukozowym spożywane sporadycznie nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Jednakże regularna ich konsumpcja prowadzi do zwiększenia
Wikistrony:
 

magdalenkacm
 
Chcę Wam przedstawić problem z jakim stykamy się na co dzień, o fluorze pisałam już we wcześniejszym poście.

Udostępniam Wam wycięty kawałek z filmu ' Esoteric Agenda' , który przedstawia nam szkodliwość aspartamu i fluoru w produktach spożywczych:


Proszę i apeluję do Was młodych , abyście się nauczyli czytać wszystkie składy produktów i eliminować te produkty, które szkodzą naszemu zdrowiu, oczywiście pod warunkiem, że chcecie być zdrowi inteligentni i cieszyć się tym wszystkim czym się interesujecie.
Mam nadzieje,że większość z Was tego chce!

Niedawno w sklepie mój tato kupił napój WOSANA NIEGAZOWANY O SMAKU KIWI- WINOGRONA-LIMETKI, oczywiście nie czytał składu, gdzie jest napisane:
woda, cukier , kwas cytrynowy (regulator kwasowości), guma arabska (stabilizator), aromoaty,  TARTAZYNA I BŁĘKIT BRYLANTOWY FCF, benzoesan sodu i sorbitan potasu (substancje konserwujące).
TARTAZYNA MOŻE MIEĆ SZKODLIWY WPŁYW NA AKTYWNOŚĆ I SKUPIENIE UWAGI DLA DZIECI!

NASUWA SIĘ PYTANIE PO CO PIĆ TAKIE COŚ, JEŚLI TO SZKODZI?
O tych związkach przemysłowych można przeczytać tutaj:
pl.wikipedia.org/wiki/Tartrazyna i pl.wikipedia.org/wiki/B%C5%82%C4%99kit_brylantowy_FCF

Producenci wszystko mogą dodać do produktu, jeśli tylko zgadza się to z etykietą, takie niestety są teraz przepisy w krajach członkowskich UE.
NIE BADANY JEST PRODUKT POD KATEM SZKODLIWOŚCI, LECZ CZY ZAWARTOŚĆ JEST TAKA SAMA JAK SKŁAD NA OPAKOWANIU!!!
Teraz produkty przyciągają nas reklamą i pięknymi opakowaniami, ale niestety to co jest w środku zatruwa nasz organizm;/

CZYTAJCIE SKŁADY!

P.S. Oczywiście nie muszę mówić, ale napiszę, co stało się z tym napojem - wylałam go do zlewu by moje dzieci go nie wypiły!
  • awatar Ruda1990: Ja ostatnio odstawiłam pastę do zębów z fluorem. Znalazłam zamiennik (naturalny)! w sklepie zielarskim. Stosuję ją dopiero miesiąc ale wydaje się być ok. Małymi kroczkami staram się pozbywać takiej chemii ze swojego otoczenia. Pozdrawiam
Pokaż wszystkie (1) ›
 

ligaswiata
 
Zrobieni w Pajacyka, nabici w Sudańskie studnie

Charytatywne ludobójstwo, czyli
Humanitaryzm Prometejski

"Zła" pomoc kreowana w mediach wskazuje,że jesteś beznadziejnie biedny, głupi i skazany na łaskę darczyńcy, pana, humanitarnego kościoła i instytucji poza rządowych...

Oczywiście Twój upadek jest tylko Twoja winą głupi człowieku, przecież rząd i pracodawca oraz kościół dba o Twoja przyszłość na progu egzystencji w gettach, jakimi stały się polskie miasta i wsie...

Kiedy jesteś biedny nie zasługujesz na szczęście i luksus ani szanse poprawy swego bytu  ... więc jesteś wykorzystywany, poniżany, testowany i zabijany w imię przyszłości dla pięknych, godnych i bogatych! (masz pozostać na poziomie, do którego pozwolono Ci upaść w imię dobrobytu władzy i kast uprzywilejowanych)

Ludzie uważani i kreowani na bogów i mesiaszy są świadomymi lub nieświadomymi aniołami charytatywnej śmierci podszytej sloganami dobra i pomocy!

Szczepionki, testy medyczne, GMO, fluor, aspartam, chlor, metale ciężkie  ... Oto charytatywny światek, który pokazywany jest jako woalka ukrywająca prawdziwe oblicze kryjącej się za humanitaryzmem śmierci, poniżenia i pogłębiania biedy...

Wszystkim bogatym zależeć musi na istnieniu biedy, bezrobocia oraz patologii, ponieważ jest to najtańszy towar testowy mogący zostać użyty w statystykach, testach, eksperymentach, wojnach i robotach przymusowych...

Fundacja Batorego, WOŚP, Pajacyk, PAH, Ochojska, Owsiak, Soros, Gates, Clinton  ...  Klub Prometeuszy niosących zakamuflowana śmierć finansowana z waszych datków...

Wszyscy stawiają na medycynę i farmacje jako środek depopulacji i modyfikacji genetycznych... Publicznie celebrowane życie i setki ofiar w tle cichego pseudo humanitarnego Holokaustu  ...

Iluzja dobra chełpi się zbrodnia jako niedoścignionym osiągnięciem za pomocą środków pozyskanych od osób trzecich...To, co wydaje się być lekiem, jedzeniem, ziarnem i woda jest najpotężniejszą bronią depopulacji sterylizacji i mordu fizycznego oraz intelektualnego na świecie...

Dar serca czy spektakularny proces ludobójstwa, którego cechy i sposoby realizacji określił dr.Mengele w czasie testu, jakim była druga wojna światowa...

Wspieramy idee zła, aby ratować pieniędzmi zgubiona już kłamstwem i degeneracja dusze... Prosty sposób odkupienia win zbiórka publiczna, pomoc kotkom, pieskom, dzieciakom... podczas gdy śmierć, bieda i głód istnieje obok większości z was... Niezauważana jak cichy wyrzut sumienia...

...Liczy, się prestiż, wyjściowy garniturek, kościelny szyk, szeroki uśmiech i słowo pomagam na ustach celebrytów, dotuje i na koniec roku odpisuje... Odpisując sobie z funduszu socjalnego kolejne zera na charytatywność i za aukcja WOŚP...

"Karmimy" trzeci świat, "uprawiami" GMO i gasimy pragnienie "woda" z fluorem, jałowimy i sterylizujemy pola i Kobiety... a świat przecież potępił faszyzm i komunizm kontynuując pod przykrywka humanitaryzmu ich słuszne dla władzy idei rodem z łagrów i obozów masowej zagłady...

Poimy świat fluorem i karmimy aspartamem, szczepimy szczepionkami z metalami ciężkimi... Humanitaryzm... Więc czyż dr.Mandela nie był humanitarna gwiazda, Prometeuszem, istota świetlistą  ? robił to samo, co wasi dzisiejsi bohaterowi... Nie tylko ich szanujecie, dotujecie, ale także przyklaskujecie ich osiągnięciom wynosząca ich do statusu wybitnych jednostek niosących ratunek malutkim! Kłamstwo i drugie dno pozostaje nie odkryte dla dobra społecznego !

Biedni, malutcy, głodni, chorzy, bezrobotni, bezdomni, złodzieje chleba i wody nie byli by tym czym się stali gdyby nie postępujący proces grabieży ziemi, wody, złóż naturalnych oraz idea hierarchizacji ... włączono kult posiadania, który decyduje za pomocą siły i pieniądza o życiu i śmierci!

(Daj komuś pole, krowę, kilka kur i zdrowe Ziarno oraz studnie nie każ mu płacić podatków i daj mu wolność w sferze duchowej a nigdy więcej świat nie pozna, czym był głód bieda i bezrobocie...)

Tak tworzono fałszywa historie, skrzywiony obraz prawdy, idei humanitarnego ludobójstwa, bezpłodności i kaźni, jaka spada na kraje trzeciego świata, Azji i biedotę całego świata!

Bohaterowie za zeta stają się współwinni ludobójstwa finansowanego z waszych podatków i akcyz za leki... Wspomagacie korporacje farmaceutyczne, charytatywne kartele wysługujące się siła naiwnych wolontariuszy...

Zapalmy ofiara humanitaryzmu świeczkę, ale nie wystawiajcie jej zwyczajem szabasu w oknie, bo do tego namawiają was ludzie pokroju Owsiaka, Komorowskiego czy Kaczyńskiego...

Unikajcie idei ognia tak popularnej w kościele polityce i humanitaryzmie, bowiem jest to początek odrodzenia okultystycznej idei wiecznego ognia...

Zapalcie świece w waszych sercach, aby rozświetliła wam drogę...

Jeśli chcecie pomagać pomóżcie jednemu konkretnymi dziecku, człowiekowi lub zwierzęciu potrzebującemu waszej pomocy...

Taka społeczna pomoc ma większa wartość niż zbiórki publiczne i akcje humanitarne... Prowadzące do patologii...która media ukażą wam jako spektakularny sukces...

Fajnie jest pooglądać miraż kolorowych obrazków, krzyków, głodujących ludzi i uśmiechniętych bohaterów... Fajnie, ponieważ dano wam szanse wyłączenia głosu duszy i w zamian za datek w postaci kilku srebrników za pomocą lepszej statystyki zapominacie o swoim człowieczeństwie i empatii...

Poczujcie głód biedy, zakosztujcie życia dzieci z rodzin patologicznych, odwiedźcie osoby starsze, zaopiekujcie się realna istota, której cierpienie wywoła w was prawdziwy ludzki odruch - realnej pomocy!

Jeśli będziecie  potrafili sami pomagać nikt nie zmanipuluje obrazu waszej pomocy nigdy nie wykorzysta waszych pieniędzy lub nie wykorzysta ich przeciwko wam samym za pomocą testów prowadzonych na najbiedniejszych!

Wojciech Dydymus Dydymski
Liga Świata
 

kciuk-pl
 
Picie napojów dietetycznych zwiększa ryzyko zachorowania na na białaczkę, szpiczaka mnogiego lub chłoniaka Hodgkina. Przeprowadzone badania trwały ponad 20 lat i są najdokładniejszymi w historii. Winny jest aspartam (E951).

Link: www.kciuk.pl/Aspartam-jednak-zabija-Wystarczy-je…
 

przebudzmysie
 
Aspartam to główny składnik słodzików, gum do żucia, napojów kolorowych, produktów typu „light”a także farmaceutyków (tabletek musujących i do ssania również dla dzieci). Dlaczego mimo wielu kontrowersji ten środek jest wciąż w powszechnym użyciu?


Aspartam składa się z trzech związków:

1. metanolu, który powoduje ślepotę
2. kwasu asparaginowego, który wywołuje raka mózgu
3. fenyloalaniny, która wywołuje zaburzenia emocjonalne


aktywni.pl/aktualnosci/aspartam-e951-odstaw-juz-dzis/
 

kobietamag.pl
 
Za dużo słodzicie kawę i herbatę?  Warto  zastanowić się nad zamianą zwykłego białego cukru na inne substancje słodzące. Możemy  przerzucić się na cukier brązowy (trochę zdrowszy), Ksylitol (cukier brzozowy o doskonałych właściwościach) czy słodzik. Dzisiaj przybliżymy Wam słodzik
kobietamag.pl/?p=76404
 

ligaswiata
 
Fragment z nasze płyty... ( ligaswiata.pinger.pl/(…)plyta-ligii-swiata-wszystko… polecamy wszystko w jednym miejscu...artykuły, książki, akta, tabele...)

LISTA SZKODLIWYCH DODATKÓW DO ARTYKUŁÓW
SPOŻYWCZYCH

E 102 – niebezpieczny
E 103 – zabroniony
E 104 – podejrzany
E 106 – zabroniony
E 110 – niebezpieczny
E 111 – zabroniony
E 120 – niebezpieczny
E 121 – zabroniony
E 122 – podejrzany
E 123 – b. niebezpieczny
E 124 – niebezpieczny
E 125 – zabroniony
E 126 – zabroniony
E 127 – niebezpieczny
E 130 – zabroniony
E 131 – rakotwórczy
E 141 – podejrzany
E 142 – rakotwórczy
E 150 – podejrzany
E 151 – podejrzany
E 152 – zabroniony
E 171 – podejrzany

E 173 – podejrzany
E 180 – podejrzany
E 181 – zabroniony E 210 – rakotwórczy
E 211 – rakotwórczy
E 212 – rakotwórczy
E 213 – rakotwórczy
E 214 – rakotwórczy
E 215 – rakotwórczy
E 217– rakotwórczy
E 220 – niszczy witaminę B12
E 221 – zakłóca czynności jelit
E 222 – zakłóca czynności jelit
E 223 – zakłóca czynności jelit
E 224 – zakłóca czynności jelit
E 226 – zakłóca czynności jelit
E 230 – zakłóca czynności skóry
E 231 – zakłóca czynności skóry
E 232 – zakłóca czynności skóry
E 233 – zakłóca czynności skóry
E 239 – rakotwórczy
E 240 – podejrzany

E 241 – podejrzany
E 250 – szkodzi przy ciśnieniu
E 251 – szkodzi przy ciśnieniu
E 252 – szkodzi przy ciśnieniu
E 310 – bóle żołądka
E 311 – powoduje wysypkę
E 312 – powoduje wysypkę
E 320 – dużo cholesterolu
E 321 – dużo cholesterolu E 330 – rakotwórczy
E 338 – zakłóca trawienie
E 339 – zakłóca trawienie
E 340 – zakłóca trawienie
E 341 – zakłóca trawienie
E 407 – zakłóca trawienie
E 450 – zakłóca trawienie
E 461 – zakłóca trawienie
E 462 – zakłóca trawienie
E 463 – zakłóca trawienie
E 465 – zakłóca trawienie
E 468 – zakłóca trawienie
E 477 – zakłóca trawienie



E 101 – E 199 –barwniki, np. E 102 - Tartrazyna, E122 -
Azorubina, E 132 ~ Indygotyna. Dodawane są by
zwiększyć atrakcyjność produktu

E 200 - E 252 – substancje konserwujące, np. E 202 -
Sorbinian potasu, E 226 - Siarczyn wapnia, E 235 -
Natamycyna... E210 - Najbardziej popularny jest kwas
benzoesowy stosowany głownie do zupek w proszku

E 306 – E 321 – przeciwutleniacze, np. E 307 - Alfatokoferol, E 311 - Galusan ortylu, E 316 - Izoaskorbinian
sodu... Zapewniają dłuższą świeżość tłuszczu.

E 335 – E 341 – regulatory kwasowości, substancje spulchniające, np. E 337 - Winian sodowo-potasowy,
E338 - Kwas Fosforowy, E 341 - Fosforany wapnia...
Regulatory, np. witamina C, służą do poprawy smaku.
Spulchniacze dodawane są, p. do pieczywa, aby
zachować jego świeżość, wśród nich popularny fosforan
sodu - E 339

E 400 – E 415 _ zagestniki, substancje żelujące, np. E
406 - Agar, E 413 - Tragakanta, E 415 - Guma
ksantanowa. dodawane do jogurtów, galaretek, soków,
dżemów.

E 620 – E 635 — wzmacniają smak i zapach, np. E 623 -
Diglutaminian wapnia, E 628 - Guanylan dipotasowy,
E633 -lozynian wapnia. Stosowane do zupek w proszku,
konserw, wędlin typu salami, E 621 - Glutaminian sodu
jest „oskarżany" o wywoływanie migreny


Uwagi : Często w telewizji reklamowane są tabletki na
regulowanie trawienia usuwanie bólu, które często
występują po zjedzeniu konserwantów. To nie są
lekarstwa, ale dalsza chemia, która nie leczy pacjenta,
ale go dobija, przyczyna jest w konserwowanej (zatrutej)
żywności dzięki której mogły powstać super markety, w
których żywność leży na półkach kilka miesięcy. Np.
majonez ma ważność trzy miesiące nie musi leżeć w
lodówce i nie psuje się! Tańsze jest przechowywanie.
(laboratoria pracują pełną parą nad konserwowaniem żywności. Na tym tracimy my wszyscy, jako klienci
chorując na raka i choroby układu pokarmowego.
Następne pokolenia będą słabsze nie mając sił
witalnych jakie są w zdrowej żywności. Wszystko to
zorganizowane jest przez ponad narodowe koncerny
posiadające wielkie sklepy na całym świecie, aby
opanować rynki wszystkich krajów świata. To są
elementy globalizmu świata. Wg. Planów masonerii
światowej Polska ma być krajem 15 milionowym
opartym na turystyce. Jest to coraz bardziej widoczne
po posunięciach Unii Europejskiej względem Polski
gdzie przemysł ciężki jest likwidowany, (przykład stoczni
polskich) zakładane są tylko montownie podzespołów
firm zachodnich.
 

j.k.gotard
 
Na początek ciekawa kreskówka o Monsanto czyli korporacji,która wymyśliła GMO lub przynajmniej...patent na produkcje (światowej?) żywności.



Brawo dla autorów nie tylko za włożoną prace ale i sposób przedstawienia bardzo poważnego i...równie lekceważonego tematu.
Autorzy wspomnieli o aspartamie,to oddzielny długi temat i tu odsyłam na stronę :
www.zarzyccy.pl/slodziki.html

Powracając do samego GMO w skrócie :
Pewnej korporacji udało się zmienić kod genetyczny roślin dzięki czemu uprawy stały się odporne na szkodniki a nawet warunki środowiska.
Rośliny transgeniczne zawierają jednak toksyczne białka (według niezależnych ekspertów).
labolatoryjnie stwierdzono,że soja transgeniczna z genem BT powoduje zmiany w organizmie... min.powstają mikrowłókienka zaburzające prace wątroby.Kukurydza MK 603 powoduje zmiany we krwi...
Ludzie pracujący przy uprawach chorują jednak mimo faktów a nawet badań z udziałem zwierząt,które wykazały,że organizmy przyjmujące taki pokarm chorują na przeróżne powikłania i żyją krótko.

Jak wiadomo wszystko w przyrodzie (więc i w naszym naturalnym środowisku) jest potrzebne.
Kiedy pojawia się uprawa roślin odpornych na owady wtedy wypiera inne rośliny,które nie zostały obdarzone takimi możliwościami przez naturę...
Człowiek jednak nie jest Bogiem,nie przewidział,że w taki sposób błyskawicznie zakłóci równowagę środowiska (docelowo całej planety).
Nie wiele o tym w mediach jednak i nasi politycy nie próżnują... ZA wprowadzeniem żywności genetycznie modyfikowanej głosowała duża cześć naszych znamienitych postaci(ze wszystkich znaczących opcji politycznych).

W Polsce niewiedza i łatwość godzenia się na korporacyjne propozycje z USA jest rażąca.

Czy żyjemy pod wielkim kloszem ?
Czy w dobie globalnej gospodarki możliwa jest kontrola światowego społeczeństwa przez jedna korporacje ?
Brzmi jak sf. ? Wszystko wskazuje na to,że to jednak możliwe a nawet dzieje się właśnie teraz...

--------------------------------------------------


PRZECZYTAJ WPIS PONIŻEJ :

Bez_tytułu_1.bmp
  • awatar ANINA: Napiszę o tym i tak miałam napisać o GMO - mam co nieco w temacie przygotowane .Szkoda ,że chyba juz nic w tym temacie u nas nie możemy zrobić .Bardzo szkoda :/
Pokaż wszystkie (1) ›
 

konwaliowyfacet
 
Pepsi light, dietetyczna cola, cola zero, guma winterfresh bez cukru, cappy, caprio, napoje Zbyszko z serii 3-..., produkty firmy victoria cymes, jak i inne pseudodietetyczne produkty bez cukru to świństwa z zawartością aspartamu- słodzika. Tenże środek jest śmiertelnie trujący podobnie jak olszówki, działa po czasie. Z powodu niezliczonych śmierci i powikłań użytkowników w Stanach wycofany ok 5 lat temu. U nas wciąż firma Nutrasweet zbija kokosy jak na murzynach (bez rasizmu rzecz jasna, ale jako konkluzja zaawansowania społeczno-gospodarczego kraju). Jest to mianowicie neurohormon uruchamiający system autodestrukcyjny mózgu. Statystyczny użytkownik słodzonych tanich oranżadek, słodzików i gum do żucia może mieć do 80% ubytku komórek mózgowych  (dla zobrazowania, bycie półgłówkiem jest mało przerażające w porównaniu- to jakby nam ktoś wyciął i pozostawił 1/5 mózgu tylko- objętościowo mózg psa) Powyżej tej magicznej ilości zaczynają się niczym nie uzasadnione powikłania neurologiczne, problemy z zapamiętywaniem i prostymi czynnościami, niezborność ruchowa, drgawki, padaczka a w efekcie zejście.
  • awatar rokiowca: Cola zero nigdy mi nie smakowała. o_O Mnie już wszystkie szare komórki zniszczyło. :O
  • awatar KonwaliowyFacet: @Fashion & Vanity: Gorzej. Są dla dzieci całe linie produktów typu kaszki, słodycze, płatki etc. zdrowych na zęby, bo bez cukru... Nie muszę komentować zdrowotności tego typu produktów chyba...
  • awatar Diamond Dog: No i dla tego postanowiłam robić sama przyprawy . Np. Vegete z suszonej pietruszki i suszonych warzyw. Przynajmniej wiem co jem . :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (5) ›
 

varia
 
varia: david icke krotko o fluorze i aspartamie.

 

varia
 
varia: a to jest trailer filmu o ktorym pisalam, aspartam sweet misery

 

varia
 
varia: a tutaj link podany w ktoryms z komentarzy
www.mafiapress.pl/d_1686_Nutrasweet_lub_Aspartam.html

i fragmenty tego artykulu

Ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności. Aspartam jest nazwą techniczną nazw handlowych: NutraSweet, Equal, Spoonful, and Equal-Measure.
Pierwotnie aspartam został dopuszczony do stosowania w produktach suchych już 26 lipca 1974 , ale sprzeciw wniesiony w sierpniu 1974 przez badacza neurologa Dr John W. Olney i prawnika organizacji "Consumer" James'a Turner'a, jak również wszczęte dochodzenie dotyczące praktyk badawczych firmy G.D. Searle spowodowały, że 5 grudnia 1974 US Food and Drug Administration (FDA - odpowiednik naszego PZH) zawiesił dopuszczenie. W 1985 firma Monsanto kupiła (za 3 mld $ - przy. tłum.) firmę G.D. Searle i przekształciła ją w dwie oddzielne firmy: Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company.
Kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów powodowanych przez aspartam to :
**************************************************
Bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów. Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych:(2) guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca(!).
Wspólną skargą osób cierpiących na skutki wywołane przez aspartam jest utrata pamięci. Jak na ironię, w 1987 , G . D . Searle , producent aspartamu , rozpoczął poszukiwania leku zwalczającego utratę pamięci wywołaną uszkodzeniami spowodowanymi przez pobudzające aminokwasy.

**************************************************

ASPARTAM MOŻNA ZNALEŹĆ W: - śniadaniach błyskawicznych – pastylkach miętowych poprawiających zapach oddechu – płatkach – gumie do żucie bez cukru – mieszankach kakaowych – napojach kawowych – mrożonych deserach – deserach żelatynowych – napojach owocowych – środkach przeczyszczających – multiwitaminach – napojach mlecznych – lekarstwach i dodatkach – shake’ach – napojach bezalkoholowych – słodzikach stołowych – napojach herbacianych – rozpuszczalnych kawach i herbatach – mieszankach dekoracyjnych – coolerach winnych – jogurtach



zachecam do przeczytania calego artykulu i zastanowienia sie. mi utkwilo w glowie jedno zdanie

“to nie jest tak, jak z alkoholem czy papierosami: Nie pal - umrzesz zdrowszy. Wygląda, że jedząc to będziesz żył - tyle, że chorszy, a być może dużo chorszy!”

  • awatar pitu-pitu: o w mordę..............................
  • awatar varia: co nie? a im wiecej czytasz na ten temat, tym bardziej sie zastanawiasz dlaczego taka trucizna, na dodatek, kiedys juz raz wycofana ze wzgledu na szkodliwosc, jest w tak wielu produktach. a ponoc cukier tak bardzo niszczy zeby, etc. ale w sumie tak ma byc, mamy byc slabi i pozbawieni zdolnosci walki i logicznego myslenia. pozwolic dzialac nwo, nie zwracajac na to uwagi, bo niestety bedziemy zajeci ratowaniem swojego zycia i faszerowaniem sie lekami.
  • awatar buntownicy: i to paskudztwo jest prawie wszędzie :|...normalne pepsi [nie light] też ma aspartam???
Pokaż wszystkie (4) ›
 

varia
 
varia: Aspartam, zwany także Canderel, Nutrasweet (symbol E 951). To syntetyczna, substancja słodząca. Zawierają ją niskokaloryczne jogurty, owocowe napoje gazowane, płatki śniadaniowe, gumy do żucia, sosy do lodów, syropy do kawy, słodziki, ketchupy i ciastka bez cukru, napoje i batoniki odżywcze, miętusy, kakao błyskawiczne. Na opakowaniach tych produktów powinno być napisane, że zawierają aspartam.

Komentuje Dr Zbigniew Hałat, epidemiolog, szef sanepidu w latach 1991-1993.

Gdyby to ode mnie zależało, na pewno wycofałbym aspartam z obrotu. Ale nawet minister zdrowia nie może samodzielnie podjąć takiej decyzji, bo to zależy od ekspertów, głównie z Państwowego Zakładu Higieny i Instytutu Żywności i Żywienia.

Od dawna wiadomo, że aspartam jest rakotwórczy. Jeśli EFSA to potwierdzi, to przewróci na łopatki cały przemysł zdrowej żywności, gdzie cukier zastępuje się sztucznym słodzikiem. Ja od dawna radziłem pacjentom skarżącym się na bóle głowy, rozdrażnienie, stany lękowe, żeby zrezygnowali z produktów zawierających aspartam. I pomagało.

Co odkryli Włosi

Naukowcy z Fundacji Ramazziniego przeprowadzili badanie na szczurach. Obserwowali gryzonie przez 159 tygodni. W tym czasie podawali im pożywienie zawierające aspartam w dawkach imitujących dzienne spożycie tego związku przez ludzi. Szczury podzielono na kilka grup w zależności od przyjmowanej dawki. Związek ten wywołał u szczurów chłoniaki, białaczkę oraz nowotwory (szczególnie nerek u samic i nerwów obwodowych u samców), nawet jeśli spożywały mniejsze dawki niż dozwolone w przemyśle spożywczym dla ludzi.
  • awatar pitu-pitu: "Na opakowaniach tych produktów powinno być napisane, że zawierają aspartam. " < to znaczy, że takiej informacji nie ma?
  • awatar varia: w artykule na stronie www.mafiapress.pl/ przeczytalam, ze moze to byc ukryte w niektorych produktach. chociaz z drugiej strony po co? skoro ludzie nie zwracaja uwagi na to co jedza i pija, sugeruja sie zdrowa i niskokaloryczna zywnoscia, nie zdajac sobie sprawy, ze to moze byc szkodliwe. a moze nie chca? nie wiem. tak czy inaczej raczej nie da sie uniknac aspartamu, ale mozna go bardzo ograniczyc. ja dzis zobaczylam, ze w soku porzeczkowym costa (nie light, tylko normalnym) jest aspartam :/ i juz nie chce go. skoro na szczury dzialalo to w taki a nie inny sposob, przy nizszych ilosciach niz przyjmuje czlowiek, to mozna sobie wyobrazic jakie szkody to przynosi czlowiekowi. podobnie jest z fluorem, ale o tym pozniej. pozdrawiam :)
  • awatar varia: moze nie jestem bardzo prozdrowotna, ale nie chce zeby ktos w tak bezczelny sposob mnie zatruwal. dopoki wiesz, ze cos ci szkodzi, to ok, masz wybor i to twoja sprawa. ale na diet coke nie ma napisane wielkimi literami, ze aspartam zabija, albo picie produktow zawierajacych aspartam szkodzi kobiecie w ciazy i moze uszkodzic plod. nie daja wybory, a to jest nie fair.
Pokaż wszystkie (3) ›
 

varia
 
varia: link ponizej jest do torrenta, niestety nie znalazlam tego filmu w sieci.
aspartam-rakotworcza slodycz.
sciagnijcie to i dajcie sobie spokoj z produktami typu light.

www.mininova.org/tor/1232281
  • awatar pitu-pitu: produkty typu light to sciema pomijając aspartam... kiedy dają mniej tłuszczu dodają więcej cukru i odwrotnie. wiec w sumie co za różnica.
  • awatar varia: a wiesz, ze nigdy nie zwracalam na to uwagi? :) zdarzalo mi sie uzywac produktow light, ale jak dla mnie sa po prostu niedobre.
  • awatar pitu-pitu: właśnie oglądnęłam ten film i jestem wstrząśnięta... chyba naprawdę zacznę czytać etykiety produktów, które zamierzam spożyć...
Pokaż wszystkie (4) ›
 

 

Kategorie blogów