Wpisy oznaczone tagiem "avocado" (15)  

lovebelieveinspire
 
Od 8 tygodni wróciłam do zdrowego odżywania i rygorystycznego przestrzegania diety.
Przyczyniły się między innymi do tego wyniki badań.

Ulubione rozpoczęcia dnia : Smoothie!

Najczęściej zielone. Tym razem wśród składników znalazły się: napój kokosowy, avocado, banan, szpinak, ananas, quinoa, nasiona chia, biologiczny sok jabłkowy, wszystkow  proporcji na oko ;)

Pycha, najlepszy po porannym treningu!
  • awatar Poicele: O, kupiłam dziś awokado i nie miałam na nie inspiracji! Już mam!
  • awatar Ch!c G!rl: @Poicele: jesli tylko chcesz zarzuce cie inspiracjami
Pokaż wszystkie (2) ›
 

mj21
 
Składniki:

- 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- 1 duże, dojrzałe awokado
- 150 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- 3 garście świeżej bazylii
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 duże ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją al dente, w tym czasie wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Makaron odcedzić, opłukac gorącą woda, wrzucić spowrotem do garnka i dodać do niego sos, dokładnie wymieszać i podawać od razu po przygotowaniu.
 

fundi
 
iN mY sHoEs:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tikatika
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

muszka.fabulous
 
Grzanki z pastą z avocado i łososiem.
Danie to można podać na kolację lub jako przekąskę między posiłkami.
Ja najczęściej jem jako ciepłą kolację:-)
Może przepis za prosty, ale czasem nie mam czasu czy sił stać w kuchni i gotować, wtedy dania które mogę zrobić w 5 minut są idealne...
tohavefabulousday.blogspot.com/(…)grzanki-z-pasta-z…
 

tasteofjoy
 
Awokado, czyli owoc drzewa o nazwie smaczliwka, charakteryzuje się tłustym, jasnozielonym miąższem. Bardzo specyficzny smak zniechęca wiele osób, jednak jego właściwości powinny przekonać te osoby.

*Jak wybierać owoce?*

Aby wybrać dojrzałe awokado, delikatnie naciśnij owoc u nasady ogonka. Jeśli jego skórka ugnie się, oznacza to, że owoc jest idealny.

Dojrzały owoc kroimy na pół i oddzielamy miąższ od skórki.


*WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE*

- Obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi.
- Chroni przed udarem.
- Korzystnie wpływa na wzrok.
- Działa antynowotworowo.
- Pomaga w łagodzeniu stresu i zmniejsza objawy napięcia przedmięsiączkowego.

*Co zawiera?*
W awokado nagromadzone jest całe bogactwo dobroczynnych dla urody i zdrowia składników: pełnowartościowe białko, witaminy C, E, K, H, PP oraz z grupy B, karoteny a także kwas foliowy, potas, miedź i błonnik.

*Dla kogo najlepszy?*
Awokado to zbawienny pokarm dla kobiet w ciąży, anemików czy osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego, a także wyjątkowy witaminowy rarytas dla diabetyków ze względu na niski poziom cukru.

P1000943.JPG

*ZASTOSOWANIE KULINARNE*

Jest idealny do *kanapek* -rozdrobniony z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy z oliwek, a także niezastąpiony jako składnik *sałatek* - pokrojony, np. w plasterki.

*Skórkę* z awokado również można wykorzystać w kuchni - jest ona oryginalną "misą", w której serwować możemy różnego rodzaju sałatki, pasty do kanapek czy kawałki serów, a nawet krewetki.

Awokado to podstawowy składnik słynnego *guacamole*, czyli pikantnej pasty do chipsów z tortilli, a także dodatek do koktajlu z krewetek i sushi.

*Należy jednak pamiętać, że awokado nie toleruje wysokich temperatur - gotowany lub pieczony nabiera gorzkiego smaku.*


*ZASTOSOWANIE W KOSMETYCE*

Składniki chemiczne zawarte w awokado pobudzają produkcję kolagenu, który pomaga w *wygładzaniu zmarszczek* oraz nadaje skórze świeży i młody wygląd. Dzięki zawartości witaminy A oraz E awokado jest wspaniałym środkiem dla skóry, zarówno kiedy go jemy na surowo, czy też sporządzamy z niego maseczki na twarz czy włosy. Do celów pielęgnacyjnych warto też wykorzystać samą *skórkę - wystarczy natrzeć nią szyję*, dekolt czy twarz, by już po 15 minutach odczuć jak jedwabista i delikatna stała się nasza skóra.

P1000974.JPG

*CIEKAWOSTKI*

Jeśli pomidory zjada się wraz z awokado, organizm potrafi wykrzesać z nich 4,5 razy więcej likopenu – antynowotworowego składnika znajdującego się czerwonych owocach.

Zalecane jest jako alternatywa dla masła w przypadku osób cierpiących na choroby układu krążenia, wątroby, z upośledzonym metabolizmem.

Choć awokado należy do najbardziej kalorycznych owoców (zjadając 100 gram dostarczamy sobie ok. 220 kcal i 23,5 grama tłuszczów), to wskaźnik masy ciała (BMI) badanych, którzy dziennie spożywali przynajmniej pół awokado był niższy, niż w przypadku osób, które od niego stroniły.

---------------------------------------

*Lubicie awokado? W jakiej formie najczęściej spożywacie ten owoc?*
  • awatar urodowapasjonatka: a ja jeszcze nie jadłam,trzeba spróbować,ale cały czas jakoś zapominam :D
  • awatar Yayko: ja jadam jedynie w sushi, inaczej mi nie podchodzi.
  • awatar Violet-Lila: Jest smaczne w różnego rodzaju sałatkach i surówkach z musztardą.
Pokaż wszystkie (11) ›
 

dziav
 
halucyna.:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szanty24
 
O tej płycie słychać było już w naszym światku od jakiegoś czasu. Oto jeden z muzyków zespołu związanego ze sceną żeglarską, skrzyknął zespoły ze swojego miasta, w tym inny zespół żeglarski i zagonił do nagrania płyty, na której znalazły się „inne” wersje utworów ludowych z ich regionu. Płyta jest już dostępna. www.szanty24.pl/pszczynska-regeneracja/
 

yourair
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów