Wpisy oznaczone tagiem "avocado" (21)  

lovebelieveinspire
 
Od 8 tygodni wróciłam do zdrowego odżywania i rygorystycznego przestrzegania diety.
Przyczyniły się między innymi do tego wyniki badań.

Ulubione rozpoczęcia dnia : Smoothie!

Najczęściej zielone. Tym razem wśród składników znalazły się: napój kokosowy, avocado, banan, szpinak, ananas, quinoa, nasiona chia, biologiczny sok jabłkowy, wszystkow  proporcji na oko ;)

Pycha, najlepszy po porannym treningu!
  • awatar Poicele: O, kupiłam dziś awokado i nie miałam na nie inspiracji! Już mam!
  • awatar Ch!c G!rl: @Poicele: jesli tylko chcesz zarzuce cie inspiracjami
Pokaż wszystkie (2) ›
 

mj21
 
Składniki:

- 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- 1 duże, dojrzałe awokado
- 150 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- 3 garście świeżej bazylii
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 duże ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją al dente, w tym czasie wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Makaron odcedzić, opłukac gorącą woda, wrzucić spowrotem do garnka i dodać do niego sos, dokładnie wymieszać i podawać od razu po przygotowaniu.
 

fundi
 
iN mY sHoEs:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tikatika
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

muszka.fabulous
 
Grzanki z pastą z avocado i łososiem.
Danie to można podać na kolację lub jako przekąskę między posiłkami.
Ja najczęściej jem jako ciepłą kolację:-)
Może przepis za prosty, ale czasem nie mam czasu czy sił stać w kuchni i gotować, wtedy dania które mogę zrobić w 5 minut są idealne...
tohavefabulousday.blogspot.com/(…)grzanki-z-pasta-z…
 

tasteofjoy
 
Awokado, czyli owoc drzewa o nazwie smaczliwka, charakteryzuje się tłustym, jasnozielonym miąższem. Bardzo specyficzny smak zniechęca wiele osób, jednak jego właściwości powinny przekonać te osoby.

*Jak wybierać owoce?*

Aby wybrać dojrzałe awokado, delikatnie naciśnij owoc u nasady ogonka. Jeśli jego skórka ugnie się, oznacza to, że owoc jest idealny.

Dojrzały owoc kroimy na pół i oddzielamy miąższ od skórki.


*WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE*

- Obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi.
- Chroni przed udarem.
- Korzystnie wpływa na wzrok.
- Działa antynowotworowo.
- Pomaga w łagodzeniu stresu i zmniejsza objawy napięcia przedmięsiączkowego.

*Co zawiera?*
W awokado nagromadzone jest całe bogactwo dobroczynnych dla urody i zdrowia składników: pełnowartościowe białko, witaminy C, E, K, H, PP oraz z grupy B, karoteny a także kwas foliowy, potas, miedź i błonnik.

*Dla kogo najlepszy?*
Awokado to zbawienny pokarm dla kobiet w ciąży, anemików czy osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego, a także wyjątkowy witaminowy rarytas dla diabetyków ze względu na niski poziom cukru.

P1000943.JPG

*ZASTOSOWANIE KULINARNE*

Jest idealny do *kanapek* -rozdrobniony z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy z oliwek, a także niezastąpiony jako składnik *sałatek* - pokrojony, np. w plasterki.

*Skórkę* z awokado również można wykorzystać w kuchni - jest ona oryginalną "misą", w której serwować możemy różnego rodzaju sałatki, pasty do kanapek czy kawałki serów, a nawet krewetki.

Awokado to podstawowy składnik słynnego *guacamole*, czyli pikantnej pasty do chipsów z tortilli, a także dodatek do koktajlu z krewetek i sushi.

*Należy jednak pamiętać, że awokado nie toleruje wysokich temperatur - gotowany lub pieczony nabiera gorzkiego smaku.*


*ZASTOSOWANIE W KOSMETYCE*

Składniki chemiczne zawarte w awokado pobudzają produkcję kolagenu, który pomaga w *wygładzaniu zmarszczek* oraz nadaje skórze świeży i młody wygląd. Dzięki zawartości witaminy A oraz E awokado jest wspaniałym środkiem dla skóry, zarówno kiedy go jemy na surowo, czy też sporządzamy z niego maseczki na twarz czy włosy. Do celów pielęgnacyjnych warto też wykorzystać samą *skórkę - wystarczy natrzeć nią szyję*, dekolt czy twarz, by już po 15 minutach odczuć jak jedwabista i delikatna stała się nasza skóra.

P1000974.JPG

*CIEKAWOSTKI*

Jeśli pomidory zjada się wraz z awokado, organizm potrafi wykrzesać z nich 4,5 razy więcej likopenu – antynowotworowego składnika znajdującego się czerwonych owocach.

Zalecane jest jako alternatywa dla masła w przypadku osób cierpiących na choroby układu krążenia, wątroby, z upośledzonym metabolizmem.

Choć awokado należy do najbardziej kalorycznych owoców (zjadając 100 gram dostarczamy sobie ok. 220 kcal i 23,5 grama tłuszczów), to wskaźnik masy ciała (BMI) badanych, którzy dziennie spożywali przynajmniej pół awokado był niższy, niż w przypadku osób, które od niego stroniły.

---------------------------------------

*Lubicie awokado? W jakiej formie najczęściej spożywacie ten owoc?*
  • awatar urodowapasjonatka: a ja jeszcze nie jadłam,trzeba spróbować,ale cały czas jakoś zapominam :D
  • awatar Yayko: ja jadam jedynie w sushi, inaczej mi nie podchodzi.
  • awatar Violet-Lila: Jest smaczne w różnego rodzaju sałatkach i surówkach z musztardą.
Pokaż wszystkie (11) ›
 

dziav
 
halucyna.:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szanty24
 
O tej płycie słychać było już w naszym światku od jakiegoś czasu. Oto jeden z muzyków zespołu związanego ze sceną żeglarską, skrzyknął zespoły ze swojego miasta, w tym inny zespół żeglarski i zagonił do nagrania płyty, na której znalazły się „inne” wersje utworów ludowych z ich regionu. Płyta jest już dostępna. www.szanty24.pl/pszczynska-regeneracja/
 

smakoszka
 
W domowym koszyczku z owocami znalazłam sporo smakowitości. Wystarczyło trochę pomysłu i mój mikser. No i wyczarowałam trzy smakowite koktajle.
Z owocami u nas trzeba uważać, bowiem Oliver jest na wiele z nich uczulony. Dlatego też zawsze robię po kilka rodzajów koktajli, by wśród nich był przynajmniej jeden taki, który Oli mógłby bez problemów wypić.  

Koktajle są gęste i naprawdę sycące. Robię je dość często, przeważnie w weekendy. Zastępują one z powodzeniem drugie śniadanie. No i mam tę świadomość, iż dostarczyłam moim facetom niezłej dawki witaminek.

Dziś zrobiłam trzy koktajle.
1. Smoothie z kiwi i gruszki (bez produktów mlecznych), które było głównie dla Olivera. Ale i Daniel był nim zachwycony.
2. Koktajl z mango i melona okazał się być prawdziwym hitem dla Daniela i Kapsla. Uczulony na mango Oliver nie mógł nawet spróbować, a ja po prostu się nie dopchałam.
3. Koktajl limetkowy z avocado i ogórkiem - niesamowity w smaku i zdecydowanie mój faworyt.
Na zdjęciu poniżej nie ma co prawda ogórka (bo robiąc tę fotkę jeszcze nie wpadłam na pomysł, by go dodać do koktajlu), ale jednak ogórek w koktajlu się znalazl.
P1070426.JPG



*Smoothie z kiwi*
(na 2 duże szklanki):
* 4 kiwi
* 1 dojrzała soczysta gruszka
* nieco wody mineralnej (ja potrzebowałam ok. 150 ml)
2 łyżki syropu z marzanki wonnej (Waldmeister) - niekoniecznie

Kiwi i gruszkę obrać, wrzucić do miksera i zmiksowć. Masa będzie dość gęsta. Dolać więc tyle wody mineralnej, by smoothie nabrało bardziej płynnej konsystencji. Jeśli mamy syrop z marzanki wonnej śmiało można dolać z 2 łyżki, wzbogaci to smak tego koktajlu. Jeżeli syropu nie posiadamy, to nie ma co się martwić, bowiem nasze smoothie i tak będzie pyszne.
Gotowy koktajl przelać do szklaneczek i podawać.


*Koktajl z mango i melona*
(na 2 duże szklanki):
* 1 dojrzałe mango
* 1 niewielki dojrzały melon, najlepiej z pomarańczowym miąższem
* ok. 250 ml maślanki lub naturalanego jogurtu

Mango i melona obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wrzucić do miksera i zmiksowć. Na koniec dolać maślankę lub jogurt. Przelać do szklanek i od razu podawać.


*Koktajl limetkowy z avocado i ogórkiem*
(na 2 duże szklanki):
* 1 dojrzałe avocado
* pół długiego ogórka sałatkowego
* 2 limetki
* 1 łyżka cukru
* ok. 250 ml maślanki lub naturalanego jogurtu

Limetki wyszorować pod gorącą wodą. Z połowy jednej zetrzeć skórkę. Skórkę tę drobniutko posiekać ostrym nożem. Avocado przekroić na pół, wybrać z niego miąższ (najlepiej za pomocą łyżeczki) i zalać go od razu sokiem wyciśniętym z obu limetek. Ogórka umyć i razem ze skórką pokroić w plasterki. Ogórka wrzucić do blendera i dobrze zmiksować. Następnie dodać avocado wraz z sokiem oraz skórką z limetki. Znowu zmiksować. Wreszcie dosypać cukier i dolać maślankę lub jogurt. Zmiksować ponownie i rozlać do szklaneczek.
9 - koktajle pelne witamin.jpg

9a - koktajle pelne witamin.jpg

Przepis dołączam do akcji kulinarnej "Zielono mi" organizowanej przez pinkcake: pinkcake.blox.pl/2011/03/Zielono-mi.html
 

smakoszka
 
Sałatka na dobry początek dnia i na poprawę humoru w nasmutniejszych chwilach. Już samymi kolorkami potrafi wywołać uśmiech.
Polecam ją Wam gorąco.
Jeśli do tego zaserwujecie sobie odrobinę słonecznej muzyczki, to życie od razu nabierze nieco piękniejszych barw.


SKŁADNIKI (na 4 duże talerze):

* 1 sałata
* 2 małe czerwone cebule
* 1 avocado
* 1 ogórek sałatkowy
* 1 dojrzałe mango
* 1 żółta papryka
* 400 g żółtych pomidorków koktajlowych
* 200 g czerwonych pomidorków koktajlowych

na dressing:
* sok z 1,5 cytryny
* 1 łyżka miodu
* 4 łyżki oliwy
* 1 łyżka posiekanego tymianku (lub pół łyżki suszonego) - niekoniecznie
* sól, pieprz
* 1 paczka przyprawy do sałatek typu knorr

Sałatę porwać na małe kawałki i poukładać na talerzach.
Mango i avokado obrać i pokroić na kawałki. Ogórka obrać pokroić w plasterki, a plasterki poprzekrajać na pół lub w słupki. Cebule pokroić w półtalarki, pomidorki na połówki lub w ćwiartki, paprykę w paseczki.
Wszystko poukładać na talerzach.

Zrobić dressing vinaigrette mieszając ze sobą wszystkie składniki . Jeśli użyliśmy suszonego tymianku, to odstawić na 10 minut, by tymianek nieco zmiękł.
Dressingiem polać naszą sałatkę.
34 - sloneczna salatka w kolorach cwirka.jpg
Pokaż wszystkie (6) ›
 

smakoszka
 
B. - Co byś chciał dziś na kolację?
K. - Nie wiem. Zaskocz mnie czymś.
B. - A mogę cię zaskoczyć jakąś fajniutką sałatką?
K. - Sałatka będzie mile widziana.
B. - A wy dzieci, co wy byście chcieli?
O. - Jak zrobisz dobrą sałatkę z niespodzianką, to my też taką chcemy.

Lepszej zachęty mi nie trzeba. Moja kulinarna pasja fiknęła koziołka i z prawdziwą radością poszłam do kuchni tworzyć sałatkę - niespodziankę w ramach naszej kolacyjki.
I wyszła bardzo ładna, a co ważniesze bardziej niż ładna, to smaczna sałatka.
Podoba wam się?


SKŁADNIKI (na 4 talerze):

* 2 - 3 sałaty rzymskie
* 1 słoiczek marynowanych malutkich kolb kukurydzy
* 1 avocado
* garść truskawek
* 2 pęczki mini szparagów
* kilka plasterków gotowanej szynki
* 300 g naturalnego jogurtu
* 2 - 3 łyżki majonezu
* 3 - 4 łyżki ketchupu
* przyprawa do sałatek typu knorr
* sól, pieprz

Mini szparagi umyć, obciąć końce i wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować jakieś 7 - 10 minut (po tym czasie będą już miękkie). Odcedzić, opłukać zimną wodą i pozostawić na sitku by całkowicie odkapały.
Sałatę porwać na małe kawałki i poukładać na talerzach. Na niej ułożyć ugotowane szparagi. Potem poukładać pokrojone truskawki, plasterki avocado i również pokrojone na mniejsze kawałeczki, kolby kukurydzy.

W jakieś misce wymieszać jogurt z majonezem i ketchupem. Dodać przyprawę do sałatek, posolić i popieprzyć. Wszystko wymieszać.

Na każdy talerz z sałatką nałożyć po 2 - 3 łyżki sosu.
Plasterki szynki pokroić w paseczki i umieścić je na kleksach z sosu.

Smacznego.
22 - salatka niespodzianka.jpg
  • awatar Paaula: ale kolorowo! odwazne polaczeni owoców:) dobra była?:)
  • awatar poszukiwacz: jesteś niesamowita...karmisz mnie oczami
  • awatar Bafka: @Paaula: pyszna:)
Pokaż wszystkie (8) ›
 

smakoszka
 
Bywają sałatki zwykłe, bywają proste, bywają wyśmienite. Bywają też takie... po prostu z polotem.
Poukładane na talerzu smakowitości, polane dobrym dressingiem, potrafią wywołać ochy i achy wśród domowników. I czyż może być coś lepszego?

Avocado uwielbiałam od tej pierwszej magicznej chwili, gdy po raz pierwszy je spróbowałam. Mogłabym je jeść same, wyjadając miąższ po prostu łyżeczką. Avocado w towarzystwie poczciwego kotleta drobiowego i delikatnej roszponki może wręcz powalić na kolana.

A propo avocado. Nie wiem ile dokładnie gatunków avocado istnieje na świecie, ale z pewnością istnieją przynajmniej dwie odmiany. Te zielone na pewno znacie. Jest jeszcze avocado Hass o ciemnej skórce, zawdzięczające swą nazwę kalifornijczykowi Rudolphowi Hass, który pierwszy takie właśnie avocado znalazł w swoim ogrodzie. Podobno była to całkiem przypadkowa mutacja. Łatwo je rozpoznać właśnie po kolorze skórki, która jest ciemno brązowa, prawie bunatna.
Avocado Hass jest nieco mniejsze od jego zielonych kolegów, mniej gruszkowate w kształcie, ale za to intensywniejsze w smaku. I jeśli w sklepie mam wybór, to zawsze decyduję się właśnie na nie.


SKŁADNIKI (na 2 talerze):

* 2 - 3 garście roszponki
* 1 upieczony kotlet drobiowy z obiadu
* 1 żółty grejpfrut
* 1 avocado
* kilka gubych plasterkow świeżego ogórka
* kilka małych pomidorków

na sos vinaigrette:
* sok z połowy grejpruta
* 1 łyżka miodu
* 3 łyżki oliwy
* 1 łyżka posiekanego tymianku (lub pół łyżki suszonego)
* sól, pieprz
* pół paczki przyprawy do sałatek typu knorr (niekoniecznie)

Grejfruta przekroić na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok - będzie nam potrzebny do dressingu.
Drugą połówkę wyfiletować.
Roszponkę umyć, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem. Kotleta pokroić w cienkie paseczki, pomidorki na połówki lub w ćwiartki. Plasterki ogórka pokroić w słupki.
Avocado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Miąższ wyjąć ze skórki za pomocą łyżki i pokroić w plasterki.
Wszystko poukladać na talerzach.

Zrobić dressing vinaigrette mieszając ze sobą najpierw wszystkie składniki oprócz oliwy. Jeśli użyliśmy suszonego tymianku, to odstawić na 10 minut, by tymianek nieco zmiękł. Na koniec wmieszać oliwę.
Dressingiem polać naszą sałatkę.

Smacznego.
23 - salatka z polotem.jpg
  • awatar Michasia21: kolorowo mi :d
  • awatar mkobiec: Ależ apetyczna fotka!!! Przepis z pewnością kiedyś wypróbuję. Bardzo lubię tego bloga ;)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

smakoszka
 
Zielona sałatka z avocado i pomelo.
Sałatka naprawdę pyszna, zwłaszcza kombinacja avocado i pomelo nadaje jej wspaniałego smaku. Nawet rzeżucha nie smakuje w tym wszystkim jak rzeżucha. Przy okazji dopiero teraz się dowiedziałam, że roślina nazywana przez wszystkich rzeżuchą w rzeczywistości nosi nazwę pieprzyca siewna.
Sałatkę wszystkim polecam. Nie tylko zawarte w niej witaminy, ale i sam kolorek powinien napełnić was pozytywną, radosną energią.


SKŁADNIKI (na 2 duże talerze):

* 2 średniej wielkości sałaty rzymskie
* pół ogórka sałatkowego
* pół zielonej papryki
* ćwierć (lub jeszcze mniej) pomelo
* 1 avocado
* 3 - 4 łyżki rzeżuchy
* 2 - 3 łyżki dobrego jakościowo oleju
* 1 łyżeczka przyprawy do sałatek typu knorr (smak dowolny)

Liście sałaty umyć, nieco osuszyć. Porwać na mniejsze kawałeczki. Umytą paprykę pokroić w paseczki. Ogórka razem ze skórką w półtalarki. Pamelo podzielić również na małe kawałeczki. Obrane avocado pokroić. Wszystko ułożyć na talerzu. Posypać rzeżuchą.
Olej wymieszać z przyprawą do sałatek, polać nim lekko sałatkę.
19 - zielona salatka z avocado i pomelo.jpg
Pokaż wszystkie (3) ›
 

yourair
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakoszka
 
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty na chleb. Zawsze to jakaś odmiana. Dziś coś zielonego, kremowego i bardzo dobrego.


SKŁADNIKI:

* 1 avocado
* sok z połówki cytryny
* 1 duża łyżka twarożku śmietankowego
* 1 łyżka posiekanego koperku
* sól, pieprz

Avokado obrać, przekroić na pół, miąższ pokroić na drobne kawałeczki. Polać sokiem z cytryny. Dodać do tego twarożek i koperek. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
5 - pasta z avocado.jpg
  • awatar Anukett: Dojrzałe avocado ładnie się rozgniata widelcem:) krem pycha:)
  • awatar €migrantka: Super, że znalazłam ten przepis u Ciebie, bo kupiłam dziś awokado i zastanawiałam się, co z niego wymodzić ;)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

 

Kategorie blogów