Wpisy oznaczone tagiem "babki" (14)  

keylaa858
 
Wpis tylko dla znajomych
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla znajomych

 

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

antybohaterka
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

landrynkaxox
 
Ktoś (zabroniono napisać mi kto) zaproponował mi kilka teł ? (sorry, nwm jak sie to odmienia. xd) żebym ustawiła któreś na blogu. *Przepraszam za tag* ale tu osoby znają mój blog najlepiej..

Więc tła start ! Hah.

Tło 1.
cupcakeslt.jpg


Tło 2.
tlo-kropki-geniusz2.jpg


Tło 3.
tlo.jpg



Tło 4. Wg mnie jest naj.
345908010815012081328531.gif



Tło 5. i ostatnie.:
37302103131044746363748.gif



Nie wiem które wybrać. Pomocyy ! ;D :*
  • awatar doherty's cat: tło nr 4 . ^^ kromki chleba wymiatają
  • awatar zuza: 1 i 4
  • awatar Winter Catrines: 4 ;3
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (6) ›
 

poisonprincess
 
Babka mocno nugatowa, warta wypróbowania c:

Składniki:

250 g masła lub margaryny do pieczenia
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy (16 g)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (lub innych orzechów)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
50 g posiekanych orzechów laskowych (lub innych orzechów)
2 płaskie łyżki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować (mieszając) do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zdjąć z palnika. Przestudzić, mieszanka może pozostać lekko ciepła.

Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao - przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.

Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną. Następnie wsypać przesiane składniki, dodać żółtka, posiekane orzechy - wszystko dokładnie zmiksować, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżką.

Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm (w najszerszym miejscu), z kominkiem, wysmarować masłem, oprószyć mąką. Wlać ciasto.

Piec w temperaturze 175ºC około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Ostudzić, posypać pudrem lub polać polewą.

Smacznego (:

IMG10596.jpg


Z pozostałego ciasta zrobiłam babeczki, wystarczy dosypać trochę mąki, bo ciasto jest dość rzadkie

IMG10595.jpg
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (4) ›
 

kelsea
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

amnezja69
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

amnezja69
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

pychotka
 

zdjecie.jpg

Ciasto:
1 kostka margaryny
1 szkl cukru pudru
5 jaj
1 ¾ szkl mąki ziemniaczanej
¾ mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 olejek migdałowy

Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
1 łyżka masła
opakowanie płatków migdałowych

Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno.
Margarynę z cukrem wymieszać dodając żółtka i dalsze produkty. Na koniec powoli dodać ubitą pianę DELIKATNIE mieszając. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą formy do gotowania babek. Zamknąć. Wstawić do garnka z zimną wodą i gotować pod przykryciem1 h 10 min od zagotowania. PODCZAS GOTOWANIA NIE PODNOSIĆ POKRYWKI. Ciasto wyjąć z formy.

Polewa:
W garnku rozpuścić masło, czekolady i mleko. Ciasto oblać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałów
 

pychotka
 

babka-piaskowa-1.jpg

25 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
cukier puder do posypania

babka-piaskowa-2.jpg

Margarynę (może być również masło) rozpuścić w garnku na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliło i nie zaczęło gotować. Ostudzić.

Jajka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać, można zmiksować. Następnie dodać aromat waniliowy i wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę, powoli wlawać cały czas mieszając, aby w cieście nie porobiły się grudki mąki.

Foremkę na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć łyżką ciasto, wyrównać powierzchnię. Babkę piaskową piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić, wyjąć z formy i posypać przez siteczko cukrem pudrem
 

pychotka
 
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka wody
2 łyżki proszku do pieczenia
1 kisiel cytrynowy
1 kisiel wiśniowy
1 - 2 łyżki kakao
zapach waniliowy


cukier puder do posypania ciasta bądź lukier lub polewa czekoladowa

Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy olej, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy (miksujemy). Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i aromat waniliowy, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy kisiel cytrynowy w proszku, do drugiej - kisiel wiśniowy w proszku, a do trzeciej - kakao.

Do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 25 cm i wysokości 11 cm wlewamy najpierw ciasto kakaowe, następnie ciasto cytrynowe i na wierzch ciasto wiśniowe. Babkę pieczemy około 60 -70 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po ostudzeniu babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować, polać polewą i przybrać według uznania.  
Podpowiedź:  Do części ciasta możemy dodać swój ulubiony kisiel (np. truskawkowy).

Babkę możemy upiec również w prostokątnej formie, wtedy dla ułatwienia proponujemy wyłożyć ją papierem do pieczenia
 

antybohaterka
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

 

Kategorie blogów