Wpisy oznaczone tagiem "bakłażan" (22)  

mj21
 
Składniki :

- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- oliwa z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- posiekana natka pietruszki

Przygotowanie :

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, a jak się zeszkli, to czosnek. Następnie wrzucić paprykę czerwoną i chilli, podsmażyć ok. 10 min, następnie bakłażana i cukinię. Jak warzywa zmiękną - zalać pomidorami, dodać koncentrat, porządnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy i natkę, podawać z ryżem albo kaszą bulgur.
 

mj21
 
Składniki :

- 2 średnie bakłażany,
- czerwona cebula,
- biała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- puszka ciecierzycy,
- 2 ziemniaki,
- 2 łyżki masła orzechowego smoothie,
- oliwa,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- zioła prowansalskie,
- pieprz cayenne,
- kurkuma,
- łyżka imbiru,
- słodka papryka mielona,
- lubczyk,
- pęczek świeżej kolendry,
- curry,
- 1,5 l filtrowanej wody.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, pokroić sparzony bakłażan w kostkę, a obrany czosnek w plasterki, wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, dodać pieprz, wymieszać i bez przykrycia piec 20 min. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać imbir i jeszcze chwilę podsmażyć. Przełożyć do wyższego, min 3 litrowego garnka i zalać pomidorami z puszki, dodać koncentrat pomidorowy i dusić przez około 7 min. Dodać bakłażana, zalać wodą i wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dodać wypłukaną ciecierzycę, wymieszać, dodać masło orzechowe, wymieszać. Wg uznania dodać pieprz, szczyptę kurkumy, ziół prowansalskich, lubczyku i curry oraz większą ilość papryki słodkiej i cayennu. Na koniec dodać sól i posiekaną kolendrę.

Smacznego.
 

przepisyedyty
 
Przepis z:www.mojdietetyk.pl/(…)baklazan-faszerowany.html…

Przepis na 1 porcję, 460kcal
300 g Bakłażan
100 g Fasola czerwona konserwowa
200 g Pomidory z puszki
50 g Papryka czerwona
50 g Papryka żółta
20 g Cebula
30 g Koncentrat pomidorowy 30%
40 g Makaron pełnoziarnisty
5 g Parmezan tarty
5 g Oliwa (łyżeczka)
Słodka papryka, oregano
Makaron ugotować al dente. Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać pokrojoną drobno paprykę, chwilę dusić. Dodać pomidory i koncentrat, gotować ok.10minut, przyprawić papryką, oregano, solą i pieprzem, wymieszać z makaronem. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżką i posolić. Do środka nałożyć farsz, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i zapiekać 25minut w temp. 170stopni.Przed podaniem posypać parmezanem Smacznego!
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.mojdietetyk.pl/(…)baklazan-z-kurczakiem-i-papry…

Przepis na jedną porcję dostarczającą średnio 320 kalorii, 41 g białka, 9 g węglowodanów i 13 g tłuszczu
1 mały bakłażan
1 mała pierś z kurczaka (ok 100g)
1/2 białej cebuli
1/3 czerwonej papryki
70 g mozzarelli light
sól
pieprz
chili
zioła prowansalskie
Kurczaka przyprawiamy co najmniej kilka godzin przed przygotowaniem dania – kroimy go w drobną kostkę, nacieramy solą, chili i zasypujemy dużą ilością ziół prowansalskich, a następnie chowamy do lodówki.
Kiedy mięso już wyraźnie przejdzie aromatem przypraw, podsmażamy je razem z drobno posiekaną cebulką i pokrojoną w kostkę papryką. Możemy wlać na patelnię odrobinę wody i chwilę poddusić. Zawartość patelni przyprawiamy pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich.

W między czasie bakłażana przekrawamy w pół i wydrążamy na małe „łódeczki”, do których następnie wsadzamy gotowy farsz.
Na dużych oczkach tarki ucieramy mozzarellę i posypujemy nią obie połówki.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 35 minut, przed wyjęciem sprawdzamy czy kabaczek jest wystarczająco miękki w środku (skóra będzie wciąż dość twarda).
 

sweettajemnica
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

mj21
 
Składniki:


- 1 duży bakłażan
- 2 duże cebule (lub 3 średnie)
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- 2-3 jędrne pomidory
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- duża szczypta chili w proszku
- duża szczypta mielonych ziaren kolendry
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- olej rzepakowy do smażenia

Zaczynamy od bakłażana – kroimy go w 1 cm kostkę lub na paseczki. Obficie posypujemy solą, wykładamy na sitko/durszlak i zostawiamy na 30-40 minut. Po tym czasie dokładnie odsączamy bakłażana na papierowym ręczniku. Sól nie tylko wyciągnie gorycz, ale przede wszystkim sprawi, że bakłażan nie będzie chłonął tłuszczu.
W czasie gdy bakłażan puszcza sok, przygotowujemy warzywa. Papryki kroimy w takie kawałki na jakie pokroiliśmy bakłażana. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zostawiamy je w nim na 1 minutę, po czym obieramy skórkę. Kroimy miąższ pomidorów w kostkę wycinając całe gniazda nasienne – nie będą nam potrzebne. Cebule kroimy w półplastreki. Ząbki czosnku i pietruszkę bardzo drobno siekamy.
Na patelni (najlepiej dużej i wysokiej) rozgrzewamy olej tak, aby przykrył cienką warstwą całe dno. Wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula musi być miękka i szklista. Po tym czasie na patelnię dodajemy papryki i bakłażana. Podsmażamy kolejne 10 minut, co jakiś czas nie zapominając o mieszaniu. Spróbujmy – papryka powinna zmięknąć. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 5 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek i pietruszkę. Solimy danie, pieprzymy i dodajemy po dużej szczypcie kolendry oraz chili. Mieszamy i podsmażamy minutę, dwie, aż smaki się przegryzą. Próbujemy czy danie jest odpowiednio słone i podajemy. Można jeść na ciepło i zimno – najlepiej ze świeżym pieczywem np. bagietką.
 

shivia
 
Wpis tylko dla znajomych
alvorada:

Wpis tylko dla znajomych

 

govegan
 
Uwielbiam kolor, dotyk, kształt i smak bakłażanów, które są najprostszym na świecie warzywem do zrobienia na milion sposobów. A najprostszy z nich to bakłażany w sosie pomidorowym z oliwkami.

Jest to również przepis, który ładnie pokazuje jak prawidłowo dobrane składniki łączą sie w pyszne umami (czyli smak rosołku tudzież przyprawy w proszku, glutaminianu sodu) w sposób naturalny. Nawet nie potrzebujemy soli.

Potrzeba:
4-5 niewielkich bakłażanów lub odpowiednia ilość większych
1 średnia cebula, nie za dużo
2 ząbki czosnku
pomidory - ok. 10 sztuk niewielkich, można je pozbawić pestek - sos będzie łagodniejszy
kilka zielonych oliwek i kilka łyżek zalewy ze słoika
2-3 łyżki oleju do smażenia

ewentualnie pieprz, może odrobinę czerwonej papryki, zielona pietruszka.

Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy cebulę i stopniowo dodajemy pokrojone na półplasterki bakłażany. Smażymy na średnim ogniu aż stracą kolor surowizny i lekko zbrązowieją, wtedy dodajemy czosnek i 3 łyżki zalewy. W tym czasie kroimy pomidory i mieszajac dodajemy.

Potrawa ma miłą konsystencję sosu z niemalże mięsnym w smaku bakłażanem, cudownie zrównoważonym lekką nutą pomidorów i oliwek. Jest pyszna na gorąco jako sos do makaronu, ale i na zimno, np. do przełożenia kanapki.

Zauważyliście, że nie robę żadnych cudów z namaczaniem, soleniem, odciskaniem itd? no nie robię. Kiedyś robiłam, ale jak odkryłam że wcale nie trzeba - to nie robię. Kluczową sprawą jest ich właściwe przesmażenie lub podpieczenie ORAZ odpowiednia ilość wilgoci w sosie. Serio! :)

om nom nom
 

gwiazd3czka
 
Pora obiadowa już wybija dlatego mam małą podpowiedź na dodatek do obiadu. Bakłażan ma dość specyficzny smak dlatego nie wszystkim może smakować. Ja uwielbiam grillowanego bakłażana :)

DSCN3558.JPG


Skład:
-jeden większy bakłażan
-kilka pomidorków koktajlowych lub suszonych
-mozzarella
-bazylia świeża lub mielona
-sól, pieprz
-wykałaczki

Wykonanie znajdziecie na djnatusia.blogspot.com/(…)zawijany-bakazan-z-mozzar…

DSCN3559.JPG
Pokaż wszystkie (3) ›
 

ponurygrzbiet
 
Składniki:

1 duży bakłażan
1/2 torebki ugotowanego ryżu
6 pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 pomidor
ser żółty
garść kukurydzy konserwowej
sól, pieprz, łyżka masła



1.jpg



Bakłażana myjemy i kroimy na pół. Następnie po wydrążeniu środka solimy i zostawiamy na około 20 minut by zmiękł.

Obrane pieczarki kroimy w półplasterki i podduszamy na maśle. Dodajemy do nich drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut mieszając.

Bakłażana osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie na każdą połówkę nakładamy ryż, pieczarki z cebulą, kukurydze i pokrojonego w kostkę pomidora. Przykrywamy startym żółtym serem.


2.jpg


Zapiekamy przez 30 minut w 180°C

3.jpg


PRZEPYSZNE !!!
>:D

SMACZNEGO :) :) :)
Pokaż wszystkie (6) ›
 

katesweet
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

xxxxxxz
 
Wpis tylko dla znajomych
aNaAs:

Wpis tylko dla znajomych

 

d.outline
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakolyki
 
2.jpg


*SKŁADNIKI*
- 1 bakłażan
- 4 średniej wielkości pomidory
- papryczka chilli
- 2-3 ząbki czosnku
- 80 g tuńczyka w oleju z puszki
- pół cytryny
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- mieszanka ziół( cząber, rozmaryn, oregano, majeranek, szałwia, bazylia, tymianek )
- szczypta estragonu ( dodaje słodkawy posmak )
- filiżanka oliwy z oliwek
- 400 g makaronu

*PRZYGOTOWANIE*

1.jpg

Bakłażan, pomidory i papryczkę myjemy. Bakłażan i pomidory kroimy w kostkę, papryczkę ( daję razem z ziarenkami ) i ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki. Na blachę wylewamy pół filiżanki oliwy z oliwek i rozprowadzamy po całej powierzchni, przekładamy pokrojone składniki skrapiamy je cytryną ( nie wyrzucam wyciśniętej połowy cytryny tylko kroję ją na cztery i dokładam na blachę, nadaje aromat ), solimy, pieprzymy.
Obsypujemy ziołami i skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. C na 1,5 godziny.
Po godzinie wstawiamy wodę na makaron ( solę i dodaję kilka kropel oliwy z oliwek wtedy makaron się nie skleja i jest smaczniejszy ) gotujemy do momentu all dente.
Odcedzamy makaron wykładamy na talerze i dekorujemy warzywami z piekarnika i tuńczyk na koniec.

4.jpg

Przepis pochodzi od *♥ Amarelka ♥*
amarelka.pinger.pl
 

mb858
 
Jak to zrobić? Banał! Zjedz to co przygotował/aś/eś wczoraj na kolację.

Ciaponata, którą znacie :)

P3030029.JPG


P3030030.JPG


P3030031.JPG

Chociaż śniadanie nawet odgrzewane samemu, jest już mniej leniwe, niż to przyniesione i zjedzone z kimś..

Najważniejsze jest to, że idzie wiosna, jakoś to "dobrze" będzie.

Chleb jest z reala...i chyba będę jeździła po niego na drugi koniec miasta. Nazywa się musli i jest pycha, szczególnie dla osoby która nie lubi musli :P :)

Lepszej niedzieli!


P3040036.JPG


P3040037.JPG


P3040039.JPG
  • awatar Tusiaczkowy Robak: mniam
  • awatar konserwaatystka: ale mega dobrze wygląda:) mniaaam !!!
  • awatar PRZEPIŚNIK: ja swoją zakupiłam też taką biało-fioletową w biedronce i biały zmienił kolor niestety na brudny i niektóre produkty się przypalają ;/ może warto kupić taką droższą bo ta była bardzo tania...
Pokaż wszystkie (7) ›
 

kuchniaonline
 
Bakłażan z kozim serem.jpg


Składniki:
średni bakłażan
6-8 plasterków koziego sera pleśniowego
6-8 plasterków szynki serrano
oliwa z oliwek
sól

1.Bakłażana pokrój na 6-8 plasterków o grubości ok. 2 centymetrów, posyp solą i odstaw na kilkanaście minut, aby bakłażan puścił sok.
2.Osusz go papierowym ręcznikiem, posmaruj oliwą i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
3.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. I piecz ok. 20 minut, przewróć na drugą stronę.
4.Na wierzchu każdego krążka połóż po plasterku szynki serrano i koziego sera pleśniowego.
5.Ponownie zapiecz. Gdy ser się rozpuści, wyjmij z piekarnika i podawaj z ostrym sosem paprykowym.

Smacznego ;)
 

maya
 
Składniki:
• Bakłażan
• Kilka plasterków seta typu Brie
• 2-3 jajka
• Mąka pszenna
• Mąka żytnia razowa typ 2000
• Puszka pomidorów lub 4-5 świeżych pomidorów
• 1 mała cebula
• 1 czosnek
• Świeża bazylia
• Suszona bazylia
• Cytryna

Sposób przygotowania:
1. Pokroić bakłażana wzdłuż na plastry grubości 5 mm, namoczyć w wodzie z cytryną i pozostawić na 1h.
2. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: podsmażyć małą cebulkę, dodać jedną puszkę drobno pokrojonych pomidorów (lub 4-5 sparzonych pomidorów). Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru, drobno posiekaną świeżą bazylią oraz suszoną bazylią. Do tego 1 ząbek czosnku. Gotować do zredukowania 1/3 objętości.
3. Następnie osuszyć i posolić bakłażana. Panierować w mące pszennej i żytniej razowej typ 2000 (1:1), a następnie w jajku. Smażyć na głębokim oleju aż do uzyskania złotego koloru.
4. Opieczonego bakłażana posmarować sosem pomidorowym, położyć plasterek sera Brie i listek bazylii. Podawać na ciepło.
Naprawdę wyborne! :)
  • awatar Wysokie_Obcasy: Cudowny blog. Jedzenie jest pyszne :) bakłażany - sałatka z pieczonych, baba ganoush. mniam, mimo wszystko do przyrządzenia w domu :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

 

Kategorie blogów