Wpisy oznaczone tagiem "bakalie" (15)  

shop-ek
 

deser-dessert-healthy dessert-zdrowy-prosty-czekolada-domowa czekolada-recipe-blog-kakao-cacao-karob-foremka silikonowa czekolada-serce-prosty-czekolada diy.JPG

Jeśli jest jakiś produkt , który niezmiennie kojarzy mi się z miłością, wyjątkowością to jest to właśnie czekolada. Od maleńkości zawsze podczas ważnych dla mnie chwil dostawałam od ukochanych czekoladki, których smak kojarzy mi się z czymś wyjątkowym i bardzo ważnym, mama zawsze jakoś ulepszała te przysmaki i dodawała czy to przyprawy czy bakalie, w każdym razie tego smaku i zapachu nie da się porównać z niczym innym,  teraz będąc już ''duża'' sama tworzę cukiernicze cuda i obdarowywuje nimi bliskie mi osoby, nie mniej jednak czekolada zawsze była i jest jednym z moich ulubionych składników za pomocą którego chcę przekazać komuś jak ważną osobą jest dla mnie. W końcu przez żołądek ''trafia'' się do serca !. Za dwa dni już Walentynki, święto miłości, więc nie może zabraknąć czekolady na moim blogu        &(^-^)&

Jak zrobić czekoladę - słodki przepis
anielskaaniela.blogspot.com/(…)healthy-chocolate-re…
fb
www.facebook.com/pages/AnielskaAniela/129691730539

deser-dessert-healthy dessert-zdrowy-prosty-czekolada-domowa czekolada-recipe-blog-kakao-cacao-karob-foremka silikonowa czekolada-serce-prosty-DSC02185-tile.jpg


pozdrawiam,

anielska aniela blog przeróbki diy tutorial.jpg
 

laszczenie
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

kobietamag.pl
 
O tym jak ważne jest dobre śniadanie nie trzeba nikogo przekonywać.  Dobre śniadanie dostarczy powoli uwalnianej energii, witamin oraz mikroelementów. Dobre śniadanie poprawi także humor oraz pobudzi do działania. - kobietamag.pl/konfigurator-dobrego-sniadania/
zdrowe-sniadanie.jpg
 

makijazownia
 
million colors:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Obrzydliwie słodka, zapychająca i kaloryczna. Moja ukochana - CHAŁWA. :o

DSC_0220.JPG

*SKŁADNIKI*

- 200g sezamu

- 4 łyżki miodu

-  garść dowolnych bakalii (rodzynki, morele, żurawina, pistacje, śliwki, figi itp.)

- aromat (opcjonalnie)

DSC_0227.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Sezam prażymy na suchej patelni (trzeba uważać żeby się nie przypali, bo będzie gorzki). Następnie mielimy go w młynku do kawy do uzyskania kleistej konsystencji.

Miód podgrzewamy by się roztopił. Bakalie rozdrabniamy.

Sezam, miód i bakalie mieszamy łyżką lub w blenderze. W razie potrzeby ugniatamy ręcznie.

Z masy formujemy pożądany kształt (można użyć małych foremek, a przy dużej ilości formy do keksa; u mnie bez foremki).

Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

DSC_0228.JPG

Gotowa chałwa. :)

DSC_0232.JPG

Jeśli o mnie chodzi, to domowa chałwa nie spełnia moich oczekiwań. Smakowo podobna, ale konsystencja jest lepka/mokra, a ja uwielbiam chałwę która się kruszy. Jako rasowy chałwożerca wybieram gotową wersję, ale polecam Wam wypróbować domowy sposób, by mieć porównanie.

DSC_0245.JPG

Smacznego! :)
  • awatar urodowapasjonatka: wygląda świetnie :D
  • awatar LadyChatNoir: Jak byłam mała bardzo lubiłam chałwę :)
  • awatar Elizabett: Ulubiony przysmak mojej mamy. Dzięki Tobie będę mogła zrobić jej pyszną niespodziankę :)
Pokaż wszystkie (17) ›
 

desdemon
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 

Tuż przed snem serwuję Wam dawkę pyszności w postaci *francuskiego makowca.*
Do przygotowania potrzebne będzie ciasto francuskie i masa makowa.

makowiec.jpg

*Masa makowa*

- 400 g suchego maku.
- Garść żurawiny.
- Garść rodzynek.
- Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich.
- 1- 2 łyżki miodu.
- 2 łyżki dżemu morelowego.
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
- Aromat migdałowy według uznania.

*Przygotowanie masy makowej*

Mak gotujemy ok. 30 minut lub zalewamy gorącą wodą i odstawiamy minimum na 3 godziny. Następnie mielimy go 2 razy (można kupić gotowy mak mielony).
Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko mieszamy.

*Opcjonalnie można dodać 2 ubite białka, by mak nie był zbyt zbity.*

*Wykonanie*

Płat ciasta francuskiego nacinamy po bokach na 1-2 cm ukośne paski, pozostawiając na środku pasek (ok. 1/3 całości ciasta).

Na środku kładziemy masę makową.

Zaginamy wszystkie nacięcia do środka, tworząc jodełkę.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 200*C  piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto się zrumieni.

makowiec2.jpg

W zależności jaki efekt chcecie uzyskać, ciasto składamy luźno ( lewa połówka) lub bardziej ściśle (prawa połówka).

makowiec3.jpg

*Lukier*

Ciasto można przyozdobić lukrem. Zrobiłam go z cukru pudru, wody i odrobiny soku z cytryny. Wszystko trzeba wymieszać na gładką masę i polać ciasto. Proporcji nie podaję, gdyż robię go zawsze na oko, tak by nie był ani wodnisty ani zbyt gęsty.

makowiec5.jpg


makowiec4.jpg


*Było ciasto...nie ma ciasta...zostało w całości pochłonięte...*

:D
  • awatar Stokrotka1990: robiłam w podobny sposób calzone ale makowca jeszcze nie :D trzeba spróbowac ;)
  • awatar Taste of Joy: @KASIULKA W SIECI: dokładnie,zwykłe ciasto to uchowa się u mnie 2-3 dni... ale plus że łatwo i szybko robi się potrawy z wykorzystaniem ciasta francuskiego :)
  • awatar Taste of Joy: @Stokrotka1990: ooo a ja nigdy nie robiłam calzone z ciasta francuskiego :D ale dobrze, że przypomniałaś,bo dawno nie jadłam, zamiast pizzy jutro zrobię calzone :D
Pokaż wszystkie (12) ›
 

juliapaulette
 
Witajcie,
dzisiaj z racji tego, że mamy gości znów zawitałam w kuchni, więc zaprezentuję Wam rezultaty :) Upiekłam mój ulubiony *sernik* z jedną zmianą- zamiast słodzika dałam 7 łyżek fruktozy i kilka malin do środka: juliapaulette.blogspot.com/(…)sernik-bez-wyrzeczen.…,
*ciasto czekoladowe z bakaliami w środku* oraz *marchewkowe rogaliki z nadzieniem daktylowym*.

*Przepis na czekoladowe ciasto:*
-200 g czerwonej fasoli z puszki (tak wiem-szok!)
-3 jaja
-2 łyżki ciemnego, naturalnego kakao
-3 łyżki mleka w proszku
-5 łyżek cukru brązowego (dałam około 3-4 łyżek fruktozy)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody
-10 suszonych śliwek i tyle samo moreli
Fasolę z puszki odsączamy i wrzucamy do malaksera. Po chwili dodajemy jajka oraz cukier/fruktozę. Wylewamy do naczynia i dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy. Suszone owoce kroimy i wrzucamy do masy. Gotowe ciasto przelewamy do średniej wielkości keksówki i pieczemy 35 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza. Muszę rozwiać Wasze wątpliwości co do fasoli w cieście- "jak to ciasto bez mąki?!"- owszem! Pyszne, mięciutkie, aromatyczne, mokre i ten zapach czekolady.. niewiarygodnie dobre, zdrowe i nietuczące! :) Musicie spróbować!
Przepis pochodzi ze strony: dietetyczniesiostro.blogspot.com/

*Przepis na rogaliki marchewkowe:*
-110 g masła
-1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-2,5 łyżki fruktozy
-100 g starej marchewki na małych oczkach (około 3-4 średnie marchewki)
Masełko polecam delikatnie rozpuścić w mikrofali lub na gazie. Wszystkie składniki wymieszać i ulepić z nich ciasto. Podzielić na 2 części, rozwałkować na kształt kuli i wycinać trójkąty, które są wąskie u podstawy, a w miarę szerokie na dole. Nadzienie według uznania- ja przygotowałam daktylowe, które powstało z 150g paczki daktyli i odrobiny wody. Wrzucamy wszystko na teflonową patelnię i gotujemy. Co chwilę należy rozmieszać daktyle, ponieważ ułatwia to rozpadnięciu i powstaniu daktylowej marmoladki :) Broń Boże nie dosładzać, bo są nieziemsko słodkie.
Gotowe nadzienie nakładamy po łyżeczce na końcowy środek szerokiej części (na środek) i zwijamy w stronę podstawy. Lepimy ładne rogaliki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) na 30 minut. Zajadamy ze smakiem :)
Zainspirowałam się przepisem u: madcoconut.blogspot.com/(…)z-przymruzeniem-oka-roga… mimo, że nieco pozmieniałam i przede wszystkim sama musiałam się domyśleć w ilu stopniach piec oraz przez jaki czas- skandal..
Życzę smacznego i udanej niedzieli wszystkim :)
wypieki.jpg
Pokaż wszystkie (7) ›
 

juliapaulette
 
Dobry wieczór :)
Dzisiaj Wam prezentuję smaczne, zdrowe *ciasteczka owsiane* bez mąki, jajek i cukru. Robiłam już ich tyle wersji, że szok.
Z przepisu wychodzi około 20 ciasteczek - zależne jest to od wielkości, którą "ulepicie".
Ja je zrobiłam tak:
-400 g płatków owsianych
-około pół szklanki wody mineralnej
-2 łyżki miodu
-bakalie :) (orzeszki ziemne niesolone, rodzynki, żurawina, słonecznik, pestki dyni, daktyle, śliwki)
-pół łyżki przyprawy do piernika
-łyżeczka cynamonu
-kilka kropel aromatu cytrynowego
Wszystko ładnie połączyłam i bawiłam się w lepieniem kuleczek, które potem spłaszczałam :)
Piekłam w 200 stopniach aż zrobiły się rumiane. Pamiętajcie o sparzeniu rodzynek.
Z tej wersji są trochę bardziej suche ale jak dla mnie przepyszne, a zwłaszcza na diecie! Kiedyś robiłam tak, że dawałam zamiast wody i miodu sok jabłkowy 100 %. Zdarzało mi się też robić z jajkami i mąką, czy tłuszczem ale staram się robić je teraz jak najzdrowiej, bo są pyszne na śniadanko z mlekiem/kawą/kakao, czy śmiało można zapakować do szkoły i są na tyle zdrowe, że nie trzeba się przejmować liczeniem ich kalorii :)
blog 059.jpg

Dobranoc :*
  • awatar gość: super przepis :)
  • awatar ChoiJiRin: codziennie czekam na Twoje przepisy ;) są świetne!
  • awatar mała owieczka:D: ja tez mam jutro caly dzien poza domem :P
Pokaż wszystkie (5) ›
 

kciuk-pl
 
Podkarpackie: Orzechy z robalami do wielkanocnych ciast . To obrzydlistwo miało trafić do wypieków na świąteczny stół. Celnicy z Krosna na przejściu granicznym w Barwinku przechwycili transport ponad 6 ton zapleśniałych orzechów włoskich z ...

Link: www.kciuk.pl/Orzechy-z-robalami-do-wielkanocnych…
 

 

Kategorie blogów