Wpisy oznaczone tagiem "barszcz" (14)  

malagosia002
 
Co nam będzie potrzebne?

   włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)
   1 surowy burak
   1-2 liście laurowe
   5 ziaren ziela angielskiego
   5 ziaren czarnego pieprzu
   ok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach)
   ok. 500 ml zakwasu na barszcz (lub więcej)
   sok z cytryny (do smaku)
   ćwiartka jabłka
   2 zgniecione ząbki czosnku
   1-2 łyżeczki majeranku
   cukier
   sól morska
   świeżo mielony pieprz

Jak to zrobić?

Do dwóch litrów wody dodaj obraną włoszczyznę, obranego surowego buraka pokrojonego na plastry oraz liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Gotuj. Gdy wywar się zagotuje, zmniej ogień na mniejszy (wywar ma tylko pyrkać), a następnie gotuj powoli do czasu aż wyparuje ok. 1/3 płynu. Po tym czasie wyłów jarzyny i przyprawy, a bulion posól i pieprz do smaku.

Następnie do bulionu dodaj dwie szklanki wody po gotowaniu grzybów (po kapuście lub uszkach) oraz tyle samo zakwasu (jeśli barszcz ma być wyraźniejszy to więcej). Dodaj zgniecione ząbki czosnku, majeranek oraz ćwiartkę jabłka – gotuj barszcz bardzo powoli przez ok. 15 minut nie dopuszczając do jego wrzenia (inaczej straci kolor). Barszcz przypraw solidnie cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyciśnij sok z cytryny (ok. 2-3 łyżki). Spróbuj. Jeśli istnieje potrzeba dolej dodatkową porcję zakwasu – jeśli nie podaj razem z uszkami. Odgrzewając barszcz pamiętajmy, aby go nie gotować.

SMACZNEGO!:)
barszcz.jpg
 

souliyah
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
dreszerka:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kobietamag.pl
 
Aromatyczny, idealnie doprawiony, intensywnie czerwony – po prostu pyszny! Taki  jest nowy ulepszony Barszcz czerwony Ekspresowy od Knorr! Podczas Wigilii przywoła najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.
kobietamag.pl/pyszny-pomysl-na-swieta-barszcz-cz…
Barszcz czerwony z pierozkami.jpg
 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
żeberko mięsne bądź łopatka wieprzowa
2-3 większe buraki
1 ziemniak
marchew
pietruszka
seler
por
zielenina (liście): magi, selera, pietruszki
czosnek
puszka czerwonej fasoli
pół opakowania barszczu czerwonego ekspresowego
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy
DSC_0157.JPG


*PRZYGOTOWANIE*
GOTUJEJEMY mięsko pod przykryciem, zbieramy szumowiny.
Dodajemy w całości buraki,marchew,pietruszkę, seler,por i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Za jakiś czas dodajemy naszą zielenine.
Po tym czasie tarkujemy na grubych oczkach miękkie buraczki i pozostałe warzywa. Dodajemy do zupy fasolkę z puszki i rozgnieciony czosnek (zgnienciony w moździeżu z solą i cukrem). Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy pół opakowania barszczyku, troszkę kwasku, sól i pieprz.
Na koniec możemy barszczyk zabielić śmietaną.
GOTOWE :)

Przepis pochodzi od *♥ANIA♥*
anjablog.pinger.pl
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

pinio
 
Dominik Panek: Barszcz doradcą Gowina. CBA wkracza do akcji - Wiadomości - polskieradio.pl rdir.pl/1oabft #Barszcz #Gowin #CBA
 

pinio
 
Dominik Panek: Kwiatkowski w Trójce: Gowin powinien wyjaśnić sprawę Barszcza - Wiadomości - polskieradio.pl rdir.pl/1o9xp4 #Kwiatkowski #Gowin #Barszcz
 

pinio
 
Dominik Panek: Pomaga przy otwieraniu zawodów. Ma 22 tys. miesięcznie - Wiadomości - polskieradio.pl rdir.pl/1o9w1w #Barszcz #Gowin
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
barszcz ukraiński hortex mrożonka lub innej firmy
laska kiełbasy wiejskiej lub podobnej
2 barszcze czerwone winiary
ocet lub cytryna
śmietana 12%
mąka
pieprz
sól

*PRZYGOTOWANIE*
Do wody 3l wrzucamy pokrojona w kostkę kiełbaskę jak się kiełbaska podgotuje dodajemy mrożonkę   gdy buraki z mrożonki puszcza kolor dodajemy trochę octu lub cytryny aby nie straciły koloru gdy warzywa się ugotują dodajemy 2 barszczyki i przyprawiamy do smaku na koniec dodajemy śmietanę ja dodaje na "oko" aż uzyskam taki kolor jak na fotce :)do śmietany wcześniej dodajemy trochę maki aby barszcz nie był wodnisty  i gotowe :)

Ja gotuje ziemniaki oddzielnie ale można tez dokroić do barszczu smacznego :)


e7e11821000311764f32bd34.jpg


Przepis pochodzi od *Ewelaxxx*
ewelinakalota.pinger.pl

_________________________________________________

*EDIT*

Barszcz (2).JPG


Przyrządzone z przepisu powyżej przez *ANIA G.*
 

szczypta
 
Barszcz czerwony to jedna z moich ulubionych propozycji zup czystych, zapewne dlatego iż można podawać go z przeróżnymi dodatkami. Kto nie lubi barszczyku z krokietem, pirogami (z grzybami, lub ich inne wersje), z fasolką, z pasztecikami, z ziemniakami i wiele, wiele innych …

Zazwyczaj  domu gotujemy go po prostu ze świeżych buraków i nie ukrywam, że długo tez tak robiłem, aż do momentu odkrycia kiszonego barszczu. Moim zdaniem bardzo ważne jest to żeby gotować barszcz nie zależnie od rodzaju z odpowiedniej ilości buraków i tak 2 kg dobrych buraków to maks 3 litry doskonałego barszczu, ale pamiętajmy iż burak nie jest drogi i nie ma co na nim oszczędzać w tej zupie. Wracając jednak do kiszenia barszczyku, tu również warto pamiętać o tym , że buraków musi być odpowiednia ilość. Wybierajmy buraki takie, po których widać, że dadzą na naprawdę piękny kolor.

IMG117P.jpg


Kiszenie barszczu

2 kg buraków myje dokładnie pod bieżącą wodą i obieram (robię to w rękawiczkach). Następnie wykorzystując jeden z moich ulubionych kuchennych przyborów – szatkownice.  Moja jest już dobrze wysłużona, ale nie zamienię jej puki co na inną. Szatkuję buraki na nie za cienkie plasterki. W międzyczasie zagotowuję 3 litry wody z dodatkiem 3 łyżek soli (przy kiszonkach ważne 1 łyżka soli na 1 litr wody), do tego dodaję łyżkę cukru, 3 ziela angielskie i 1 liść laurowy. Następnie kroję 1 kromeczkę dobrego żytniego pieczywa, obieram pół główki czosnku (jak ktoś nie przepada za nim można klika ząbków). Na dno dużego słoja kładę chlebek, i cały czosnek, przykrywam to plasterkami buraków i całość zalewam gorącą jeszcze solanką (kiedyś nauczono mnie solanka do kiszenia gorąca i tak też robię w przypadku ogórków na przykład, a zalewa octowa do konserwowania zimna). Można robić to w kamionkowym naczyniu, ale jak ktoś nie ma takowego to słoik naprawdę wystarczy.  Całość przykrywam ściereczką i zabezpieczam gumką, odstawiam w ciepłe miejsce na 7 dni. Co jakiś czas kontrolując tylko czy nie zbiera się kożuszek na wierzchu, jeżeli tak to po prostu usuwam go i po kłopocie. Po tygodniu przecedzam i rozlewam do butelek i przechowuje w lodówce nawet klika tygodni, choć nie udaje się zazwyczaj tak długo go trzymać bo znika dość szybko. Szklaneczka (można rozcieńczać wodą, ale ja osobiście tego nie robię) codziennie jest pycha i zdrowa, ale częściej gotuje z niego barszcz czerwony.

DSC_0580.JPG


Barszcz czerwony z kiszonych buraków

Pół litra bulionu (zawsze mam w lodówce zamknięty w słoikach) wlewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wlewam litr kiszonego barszczyku i czekam aż się zagotuje. Doprawiam pieprzem, lub malutką ostrą papryczką (ma być pieprzny ale nie za ostry), jeżeli potrzeba odrobiną soli i sporą łyżką majeranku roztartego w dłoniach. Gotuję całość jeszcze 5 minut i rozkoszuje się pysznym barszczykiem. Gdy jestem zziębnięty nie potrzebuje do niego żadnych dodatków.

Smacznego.
 

emill1990
 
Hey :( czemu taka minka: :( bo mam w życiu okropnie dostałam F+ Z historii :(  nogę muszę mieć w gipsie jeszcze 2 tygodnie :( dziś mój brat był z klasą w lesie i poparzył się "Barszczem Sosnowskiego" przez 3 dni musi być w szpitalu ;( poparzył sobie ręce i lewą nogę nogę ma całkiem sparaliżomaną ;(
A jeśli chodzi o moje urodziny nie dostane Wymarzonych Podróże na wakacje jedziemy na Horwację na cały lipiec i na 2 tygodnie Sierpnia do babci do zakopanego :D ale chodzi o to że mama mówi że jeśli kupi mi simsy to będzie tlyko 13 dzni wakacji :( więc tlko  kupi mi mama kartę doładuwującą simpoints.

To Tylko Tyle Trzymajcie Kciuki  żeby Fip przeżył.
Pokaż wszystkie (1) ›
 

 

Kategorie blogów