Wpisy oznaczone tagiem "bazylia" (31)  

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

nietereska
 
Bawiąc w lesie, na łąkach i nad jeziorami prędzej czy później zaczynamy marzyć o tym, aby “nie istnieć” dla komarów. Są na to skuteczne, naturalne sposoby! Są również sposoby na szybkie pozbycie się bąbli i innych dolegliwości po ukąszeniach komarów.
A wiedzieliście, że żądło komarzycy ma dwa otworki, dzięki czemu jej ślina nigdy nie miesza się z naszą krwią?
Polecam mój artykuł: pl.blastingnews.com/(…)nie-daj-sie-komarom-poznaj-n…
DSC_0331_Iván_Melenchón_Serrano_MorgueFile.jpg
 

nietereska
 
Podczas gdy rzymscy żołnierze nacierali swoje muskularne ciała olejem z oregano, ich kobiety uwielbiały kąpiele z dodatkiem świeżo zerwanych listków bazylii. Przy regularnym stosowaniu bazyliowych kąpieli, skóra staje się gładka, jędrna, odpowiednio napięta i zdrowa oraz przyjemnie, uwodzicielsko pachnie. Twarz przemywana tonikiem z bazylii - nabiera młodzieńczego blasku.
Wypróbujcie przepis na tonik bazyliowy i na zioła prowansalskie, zapraszam: pl.blastingnews.com/(…)francuskie-krolewskie-ziolo-…
DSCF0043.JPG
 

gotujzmalinka
 
Teraz dość ciekawe połączenie z plackiem ziemniaczanym.

Coś co mnie bardzo zainspirowało to łosoś i koperek hehe.
Nie lubię i nieznoszę wręcz koperku ale tutaj naprawde pasował.

Potrzebne składniki to:

50 dag łososia sałatkowego ale i tak musimy go posiekać bardzo drobno

Sok z połowy limonki

łyżka koperku bardzo drobno posiekanego

najważniejsze 12% śmietana

Sól i pieprz ziołowy

Komplikacji tutaj nie mamy. Mieszamy łososia z połową porcji koperku i sokiem z limonki zostawiamy na ok godzine w lodówce żeby się to fajnie przegryzło. Potem dodajemy sól i pieprz do smaku. Nakładamy na placek ziemniaczany przekładamy drugim plackiem i na wierzchu polewamy delikatnie tylko do smaku wymieszaną śmietanę z koperkiem. Smak jest naprawdę dość ciekawy i bardzo to polubiłam. Niestety zdjęcia nie mam zapomniałam jakoś.


Kolejny przepis to prosta sprawa. Robimy wszystko jak na tradycyjne placki ziemniaczane.Jedyne co zmieniamy ulepszamy to drobno posiekana świeża bazylia, jeśli znajdziecie suszone drobno krojone pomidory między przyprawami to świetnie bo to kolejny składnik nadający wspaniały smak naszym plackom. Do takich placków fajnie komponuje się kefirek do popicia lekko przyprawiony słodką papryką, solą i szczyptą pieprzu cayenne.

Smacznego ;)
 

smakoszka
 
Lubicie makaron? Jeśli tak, to polecam wam to bardzo proste do przygotowania, a niezwykle aromatyczne i smaczne danie.

Jedyna taka uwaga, że do owego dania potrzebna będzie skórka z cytryny. Ważne więc by kupić cytryny jakieś bio, ekologiczne.


SKŁADNIKI:

* 500 g makaronu (najlepiej takiego w paseczkach/ Bandnudeln)
* 2 cytryny
* ok. 100 - 130 g startego parmezanu
* ok. 150 g sera feta lub podobnego
* pęczek bazylii
* kilka łyżek oliwy
* sól, pieprz
pasta al limone.JPG

W garnku postawić osoloną wodę na makaron.
Cytryny dobrze wyszorować szczoteczka pod gorącą wodą. Następnie przy pomocy specjalnego nożyka lub tarki zetrzeć z nich skórkę. Ważne, by starta skórka była bez żadnych białych części. Jeśli będziecie robić to przy pomocy nożyka, uzyskacie takie długie wiórki. Należy je posiekać nożem na drobno.

Fetę pokruszyć na małe kawałki. Liście bazylii umyć i również nieco posiekać.

Gdy makaron się ugotuję, odcedzić go na sicie, przepłukać nieco gorącą wodą, by się nie kleił, a a następnie wrzucić do dużej miski.
Teraz dodać do tego fetę, posiekaną bazylię, skórkę cytrynową i starty parmezan. Wcisnąć sok z połówki cytryny, wlać kilka łyżek oliwy i sporo popieprzyć i ewentualnie posolić. Wszystko dobrze przemieszać. Nakładać na talerze i się delektować pysznym smakiem.
Smacznego.
P1180845.JPG
  • awatar Perfekcyjna_Pani_Domu: mniam :P
  • awatar Mufy: pozwolę sobie skomentować zdrowotnie lepiej zwykły żytni razowy makaron na wodzie użyć , wiem że taki jest atrakcyjniejszy zwłaszcza jak się jest przyzwyczajonym, no i ser niestety nie jadam choć też kiedyś życia bez sera nie widziałam :) choć odrobina parmezanu jeszcze nikomu nie zaszkodziła ;)
  • awatar PoDrugiejStronieLust: ja zrobiłam ostatnio sos do spaghetti według przepisu ramsaya mniam
Pokaż wszystkie (3) ›
 

banzajpl
 
Istnieje wiele sposobów na przyspieszenie przemiany materii. Nie ze wszystkich zdajemy sobie sprawę. Wśród metod bardziej zaskakujących, choć banalnych w swojej prostocie, jest choćby obfite...
www.lifestyle.banzaj.pl/Przyprawy-sposobem-na-do…
 

smakoszka
 
Małe roladki w ramach kolacji? Albo jako przystawka do bufetu na jakieś imprezce. Czemu nie. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. I zawsze można w nich przeszmuglować sporo ziół. Ja oprócz bazylii dodałam jeszcze nieco tymianku i szałwi.
W przepisie podałam taką orientacyjną ilość skłądników. Wszystko bowiem zależy od tego jak duże i ile będziecie mieć piersi drobiowych.
W każdym razie polecam.


SKŁADNIKI:

* 600 g piersi drobiowych
* ok. 100 - 150 g sera feta
* ok. 150  g suszonych pomidorów z oliwy
* garść swieżycj liści bazylii
* ok. 200 - 300 g boczku w cieniutkich plasterkach
* sól, pieprz, papryka lub dowolna przyprawa do mięsa
* nieco masła lub oleju do smażenia
16  - roladki z suszonymi pomidorami, feta i ziolami.JPG

Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i dokładnie osuszyć. Każdą pierś rozbić tłuczkiem (najlepiej poprzez folię spożywczą, wtedy mięso się nie drze). Jeśli wolicie większe roladki, które potem pokroicie na kawałki, to mozna piersi zostawić w całości tak jak są. Ja wolę mniejsze roladki, dlatego tez każdą pierś przecinam na poł, by mieć mniejsze płaty mięsa.

Każdy kawałek mięsa rozłożyć na platerku boczku (tak jak na zdjęciu). Boczek powinien wystawać poza mięso.

Rozbite piersi drobiowe obsypać mieloną papryką lub ulubioną przyprawą do mięsa, posolić i popierzyć.  
Na każdy płat mięsa nałożyć kawałki suszonych pomidorów, pokruszoną fetę i listki bazylii ( lub też innych ziół jeśli macie).

Zwijąć roladki mięsa razem z boczkiem i by nam się nie rozwalały najlepiej je spiąć wykałaczkami.

Roladki można upiec na patelni (wtedy potrzebujemy odrobiny tłuszczu do pieczenia) lub włożyć je do żarodpornej formy i upiec w piekarniku (temp. 180°C, czas pieczenia w zależbności od piekarnika i wielkości roladek 35 - 45 minut).

Smacznego.
16a  - roladki z suszonymi pomidorami, feta i ziolami.JPG
Pokaż wszystkie (5) ›
 

nieperfekcyjnamama
 
Często mam w doniczce świeżą bazylię. Niestety, jest ładna tylko przez kilka dni. Może powinnam ją przesadzić do dużej doniczki? Pewnie rosłaby ładniej. Ale nie byłoby pretekstu, by przygotować domowe pesto :D Mój ulubiony szybki obiad.

Przygotowania należy rozpocząć od wstawienia wody na makaron – ja jem pełnoziarniste penne - bo robienie sosu zajmuje 5 minut (z myciem blendera :) ).

Pesto: umyty pęczek bazylii, 3 łyżki nasion słonecznika, ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, szczyptę soli i 1/3 szklanki jak najlepszej oliwy z pierwszego tłoczenia blendujemy. Ja lubię większe kawałki słonecznika w sosie, więc nie blenduję go na gładko.

Ciepły, nie do końca odcedzony makaron łączymy z pesto i… gotowe :) Można podać z sałatą z vinegretem lub sałatką z pomidorów.

Oryginalne pesto przygotowuje się z orzechów pinii, które są moim zdaniem zbyt drogie, by zużywać je na bazę do sosu. Zamiast blendera używa się moździerza, ale ja wybieram szybkość i łatwość :) No i parmezan na wykończenie, dla tych, którzy mogą jeść nabiał i nie dbają o linię, mnie niestety nie ma w żadnej z tych grup :/
  • awatar Adrijah: Szkoda, że nie możesz jeść parmezanu. Bez niego pesto dużo traci. Ale zyska, jeśli uprażysz słonecznik na suchej patelni :) Szczerze mówiąc ze słonecznikiem jeszcze nie próbowałam, za to bardzo lubię z migdałami. Prażonymi oczywiście :) Polecam też z 1-2 łyżkami soku z cytryny :)
  • awatar nieperfekcyjnamama: @Adrijah: uprażę, dzięki :) I o soku też będę pamiętać, i może trochę skórki? Za to z eksperymentowaniem z migdałami muszę poczekać, aż skończę karmić ;)
  • awatar ZaczarowanePióro: Uwielbiam pesto!
Pokaż wszystkie (3) ›
 

tasteofjoy
 

*Czy ostatnie? Zależy od efektu. Jeśli wyrośnie tak jak w zeszłym roku, to poddaję się bez walki i na przekór powiedzeniu trzeciego razu nie będzie.*

Patrząc na zioła w doniczkach, dostępne na sklepowych półkach, zapragnęłam mieć własne. Własnoręcznie wysiane, bez żadnej chemii.
Efekt końcowy nie przypominał mojego wyobrażenia...ani  z wyglądu, ani z zapachu, ani ze smaku. Wyhodowałam wysoką, cienką, wypłowiałą, odrażającą w smaku i zalatującą ostrym, nieprzyjemnym aromatem roślinę.

Albo to ja jestem takim antytalentem, albo nasiona były kiepskiej jakości, albo warunki w moim domu są mało sprzyjające, albo warunki w każdym domu nie są wystarczające i nigdy nie uzyska się takich pięknych ziół...

DSC_1028.JPG

Jak będzie tym razem? Nie mogę się doczekać. Za kilka tygodni będę świętować albo rwać włosy z głowy i liście z łodygi...

DSC_1031.JPG

*Rośnij bazylko, rośnij! Wysoka, szeroka...tylko nie dzika!* :o
  • awatar ptasiowa: Ja w zeszłym roku wysiałam bazylię, wyrosła śliczna, zdrowa, pachnąca! W tym roku próbowałam już dwa razy! Za pierwszym razem nie wyrosło nic, za drugim wyrosło po jednej łodydze! Nie wiem o co chodzi. Kupiłam nasiona 3 raz ale jeszcze ich nie wysadziłam.. powodzenia :)
  • awatar J'adore: Też kupiłam bazylię, ale moja nasionka są na jakimś krążku. Jeszcze nie zasadziłam ;/
  • awatar ptasiowa: @Lonia♥: ja i śpiewałam i gadałam i miłość wyznawałam nie pomogło nic :)
Pokaż wszystkie (16) ›
 

mimbabimba
 
Po przeżyciu na świecie prawie ćwierćwiecza zaczęły budzić się we mnie pierwotne instynkty. Być może pozazdrościłam starszym paniom, które codziennie pod moim blokiem stukają motyką w swoje grządki. Nie mniej jednak na moim parapecie stanęła zielona donica z nasionkami. Pytanie tylko: wyrośnie czy nie wyrośnie?
IMG_7606.JPG

IMG_7608.JPG

IMG_7607.JPG
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (4) ›
 

lavendova
 
Dziś mam dla Was szybki i tanie przepis na kolację,podwieczorek itp :)

CUKINIA W TOWARZYSTWIE


DSC00314 25.jpg



SKŁADNIKI ( na jedną porcję)

1 świeża cukinia

1 pierś z kurczaka (połówka)

Przyprawy

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1/ świeżą cukinie kroimy w plastry średniej grubości i podsmażamy na patelni

2/ Pierś kroimy w większą kostkę dodajemy czerwoną paprykę,tymianek,bazylię,pieprz ziołowy,curry i wszystko razem podsmażamy

3/ z przygotowanej cukini i piersi układamy na talerzu kompozycję i dekorujemy świeżą bazylią

Prawda,że proste :)  Ado tego bardzo smaczne

Polecam i smacznego :)
 

tasteofjoy
 
Witajcie Kochani!

Weekend minął u mnie pod znakiem pochmurnej pogody i ciągłej mżawki. Zimno, ciemno, a człowiek ciągle ziewa. Zakopane kozaki trzeba było znów odkopać z głębi szafy...Koję się odużającym aromatem nowego nabytku...

*Żelu pod prysznic z Luksji.* Stoi już w szeregu razem z wiśniowym płynem do kąpieli. Przyznam, że nie przepadam za kwiatowymi zapachami, ten jednak (o zapachu róży)  wydaję się być słodki, przyjemny. Moje pierwsze skojarzenie to czerwona oranżada z HELLENY!

P1020189.JPG

Kolejne numery moich ulubionych gazetek. Od tych przepisów już uginają mi się półki. :D

P1020199.JPG

*Zioła.* Kupiłam kolejny raz, muszę się przekonać jak bazylia wyrośnie w tym roku. W zeszłym była jakaś taka "dzika", zupełnie nie przypominała tej ze sklepu, ani w zapachu ani w smaku...Chyba kiepska ze mnie ogrodniczka.

P1020196.JPG

Jeszcze w głowie siedzą mi szminki z Wibo... a w Pepco nie byłam już wieki. Ostatnio ograniczam się z zakupami. A co najważniejsze nowy laptop powinien pojawić się w ciągu najbliższych dni, już się nie mogę doczekać, w końcu będę mogła normalnie surfować...

:D
Pokaż wszystkie (2) ›
 

bergamasco
 
Drewniane pudełeczko o wymiarach 17,5x 17,5 x 7cm, ozdobione motywem Polkiego folkloru, utrzymane w czerwono/buraczkowej tonacji. Zabezpieczone kilkoma warstwami lakieru.


Pudełko 0029.jpg


Pudełko 0028.jpg


Pudełko 0027.jpg


______________________________________________

Będę się chwalić swoimi roślinkami. Bazylia i szczypiorek, wzięte na próbę bo resztki ziemi zostały i się udało, posiane w ten sam dzień, bazylia już się rozbujała a szczypiorek dopiero przedwczoraj nieśmiało wyjrzał zza ziemi. Była jeszcze maciejka ale została zjedzona przez koteczka...
A wy siejecie zioła czy kupujecie w sklepie??


bazylia.jpg


szczypiorek.jpg


zyta 0001.jpg
  • awatar Decouteria: Bardzo ładne to pudełeczko ;)
  • awatar gossip234: ale śliczna szkatułka, cudo :D
  • awatar Pasionatka*-*: u mnie się kupuje ..ale postanowialm sadzic : arbuz,cytryna , papryka i przyprawy .
Pokaż wszystkie (4) ›
 

xxxxxxz
 
Wpis tylko dla znajomych
aNaAs:

Wpis tylko dla znajomych

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

cosmopolitan
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
cosmopolitan:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

cosmopolitan
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
cosmopolitan:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

lillywhite
 
Polecam na szybki obiad te włoskie kluseczki z podsmażonymi pomidorami i bazylią. Dla mnie palce lizać :)
  • awatar urodowapasjonatka: a jak sieje robi albo gdzie kupić je mozna bo przyznam ,ze nie słyszałam o nich ;)
  • awatar lilly_white: @urodowapasjonatka: Ja kupowałam w lidlu, ale w internecie też znajdziesz przepisy.
Pokaż wszystkie (2) ›
 

mb858
 

P1120412.JPG

Kurcze, mam tyle dla Was zaległych przepisów...ale jakoś nie mogę się zebrać.

Ostatnio moje życie jest intensywne, ale ograniczyłam rodziców, więc mam "więcej" czasu dla siebie i nie dla siebie. Życie dzielę między Lbl, a Krk...budzę się i zastanawiam się w którym mieście jestem??? To chyba straszne, ale staram się to jakoś oswoić.

Dziś zupa, szybciutka, sycąca i co teraz dla mnie ważne- kojąca!

P1120413.JPG

To do roboty :p
Cebulę i ząbek czosnku siekamy, podsmażamy na oliwie. Do tego pokrojone pomidory z puszki, odrobina bulionu z kury...i soku pomidorowego. Chodzi o równowagę w gęstości. Solimy, dodajemy pieprzu i odrobiny cukru trzcinowego.

P1120414.JPG


Na koniec dodajemy bazylię i śmietankę 30%, wcześniej zmiksowaną....i razem to miksujemy! :)

Więcej nie zachwalam....przekonajcie się sami!


P1120415.JPG


Z kolejnych przepisow mam jeszcze coś słodkiego, słonego jako danie główne, słonego, jako przystawka i kolejny prze prze pyszny krem!
Ciao! :):):)
  • awatar konserwaatystka: mmmm.. uwielbiam takie zupy/kremy. czekam na kolejne przepisy. pozdrawiam
  • awatar h_w: Tyle razy się przymierzałam do kremu pomidorów. Może w końcu się zbiorę. :)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
€migrantka:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów