Wpisy oznaczone tagiem "bazylia" (26)  

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

nietereska
 
Bawiąc w lesie, na łąkach i nad jeziorami prędzej czy później zaczynamy marzyć o tym, aby “nie istnieć” dla komarów. Są na to skuteczne, naturalne sposoby! Są również sposoby na szybkie pozbycie się bąbli i innych dolegliwości po ukąszeniach komarów.
A wiedzieliście, że żądło komarzycy ma dwa otworki, dzięki czemu jej ślina nigdy nie miesza się z naszą krwią?
Polecam mój artykuł: pl.blastingnews.com/(…)nie-daj-sie-komarom-poznaj-n…
DSC_0331_Iván_Melenchón_Serrano_MorgueFile.jpg
 

nietereska
 
Podczas gdy rzymscy żołnierze nacierali swoje muskularne ciała olejem z oregano, ich kobiety uwielbiały kąpiele z dodatkiem świeżo zerwanych listków bazylii. Przy regularnym stosowaniu bazyliowych kąpieli, skóra staje się gładka, jędrna, odpowiednio napięta i zdrowa oraz przyjemnie, uwodzicielsko pachnie. Twarz przemywana tonikiem z bazylii - nabiera młodzieńczego blasku.
Wypróbujcie przepis na tonik bazyliowy i na zioła prowansalskie, zapraszam: pl.blastingnews.com/(…)francuskie-krolewskie-ziolo-…
DSCF0043.JPG
 

gotujzmalinka
 
Teraz dość ciekawe połączenie z plackiem ziemniaczanym.

Coś co mnie bardzo zainspirowało to łosoś i koperek hehe.
Nie lubię i nieznoszę wręcz koperku ale tutaj naprawde pasował.

Potrzebne składniki to:

50 dag łososia sałatkowego ale i tak musimy go posiekać bardzo drobno

Sok z połowy limonki

łyżka koperku bardzo drobno posiekanego

najważniejsze 12% śmietana

Sól i pieprz ziołowy

Komplikacji tutaj nie mamy. Mieszamy łososia z połową porcji koperku i sokiem z limonki zostawiamy na ok godzine w lodówce żeby się to fajnie przegryzło. Potem dodajemy sól i pieprz do smaku. Nakładamy na placek ziemniaczany przekładamy drugim plackiem i na wierzchu polewamy delikatnie tylko do smaku wymieszaną śmietanę z koperkiem. Smak jest naprawdę dość ciekawy i bardzo to polubiłam. Niestety zdjęcia nie mam zapomniałam jakoś.


Kolejny przepis to prosta sprawa. Robimy wszystko jak na tradycyjne placki ziemniaczane.Jedyne co zmieniamy ulepszamy to drobno posiekana świeża bazylia, jeśli znajdziecie suszone drobno krojone pomidory między przyprawami to świetnie bo to kolejny składnik nadający wspaniały smak naszym plackom. Do takich placków fajnie komponuje się kefirek do popicia lekko przyprawiony słodką papryką, solą i szczyptą pieprzu cayenne.

Smacznego ;)
 

banzajpl
 
Istnieje wiele sposobów na przyspieszenie przemiany materii. Nie ze wszystkich zdajemy sobie sprawę. Wśród metod bardziej zaskakujących, choć banalnych w swojej prostocie, jest choćby obfite...
www.lifestyle.banzaj.pl/Przyprawy-sposobem-na-do…
 

nieperfekcyjnamama
 
Często mam w doniczce świeżą bazylię. Niestety, jest ładna tylko przez kilka dni. Może powinnam ją przesadzić do dużej doniczki? Pewnie rosłaby ładniej. Ale nie byłoby pretekstu, by przygotować domowe pesto :D Mój ulubiony szybki obiad.

Przygotowania należy rozpocząć od wstawienia wody na makaron – ja jem pełnoziarniste penne - bo robienie sosu zajmuje 5 minut (z myciem blendera :) ).

Pesto: umyty pęczek bazylii, 3 łyżki nasion słonecznika, ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, szczyptę soli i 1/3 szklanki jak najlepszej oliwy z pierwszego tłoczenia blendujemy. Ja lubię większe kawałki słonecznika w sosie, więc nie blenduję go na gładko.

Ciepły, nie do końca odcedzony makaron łączymy z pesto i… gotowe :) Można podać z sałatą z vinegretem lub sałatką z pomidorów.

Oryginalne pesto przygotowuje się z orzechów pinii, które są moim zdaniem zbyt drogie, by zużywać je na bazę do sosu. Zamiast blendera używa się moździerza, ale ja wybieram szybkość i łatwość :) No i parmezan na wykończenie, dla tych, którzy mogą jeść nabiał i nie dbają o linię, mnie niestety nie ma w żadnej z tych grup :/
  • awatar Adrijah: Szkoda, że nie możesz jeść parmezanu. Bez niego pesto dużo traci. Ale zyska, jeśli uprażysz słonecznik na suchej patelni :) Szczerze mówiąc ze słonecznikiem jeszcze nie próbowałam, za to bardzo lubię z migdałami. Prażonymi oczywiście :) Polecam też z 1-2 łyżkami soku z cytryny :)
  • awatar nieperfekcyjnamama: @Adrijah: uprażę, dzięki :) I o soku też będę pamiętać, i może trochę skórki? Za to z eksperymentowaniem z migdałami muszę poczekać, aż skończę karmić ;)
  • awatar ZaczarowanePióro: Uwielbiam pesto!
Pokaż wszystkie (3) ›
 

mimbabimba
 
Po przeżyciu na świecie prawie ćwierćwiecza zaczęły budzić się we mnie pierwotne instynkty. Być może pozazdrościłam starszym paniom, które codziennie pod moim blokiem stukają motyką w swoje grządki. Nie mniej jednak na moim parapecie stanęła zielona donica z nasionkami. Pytanie tylko: wyrośnie czy nie wyrośnie?
IMG_7606.JPG

IMG_7608.JPG

IMG_7607.JPG
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (4) ›
 

lavendova
 
Dziś mam dla Was szybki i tanie przepis na kolację,podwieczorek itp :)

CUKINIA W TOWARZYSTWIE


DSC00314 25.jpg



SKŁADNIKI ( na jedną porcję)

1 świeża cukinia

1 pierś z kurczaka (połówka)

Przyprawy

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1/ świeżą cukinie kroimy w plastry średniej grubości i podsmażamy na patelni

2/ Pierś kroimy w większą kostkę dodajemy czerwoną paprykę,tymianek,bazylię,pieprz ziołowy,curry i wszystko razem podsmażamy

3/ z przygotowanej cukini i piersi układamy na talerzu kompozycję i dekorujemy świeżą bazylią

Prawda,że proste :)  Ado tego bardzo smaczne

Polecam i smacznego :)
 

bergamasco
 
Drewniane pudełeczko o wymiarach 17,5x 17,5 x 7cm, ozdobione motywem Polkiego folkloru, utrzymane w czerwono/buraczkowej tonacji. Zabezpieczone kilkoma warstwami lakieru.


Pudełko 0029.jpg


Pudełko 0028.jpg


Pudełko 0027.jpg


______________________________________________

Będę się chwalić swoimi roślinkami. Bazylia i szczypiorek, wzięte na próbę bo resztki ziemi zostały i się udało, posiane w ten sam dzień, bazylia już się rozbujała a szczypiorek dopiero przedwczoraj nieśmiało wyjrzał zza ziemi. Była jeszcze maciejka ale została zjedzona przez koteczka...
A wy siejecie zioła czy kupujecie w sklepie??


bazylia.jpg


szczypiorek.jpg


zyta 0001.jpg
  • awatar Decouteria: Bardzo ładne to pudełeczko ;)
  • awatar gossip234: ale śliczna szkatułka, cudo :D
  • awatar Pasionatka*-*: u mnie się kupuje ..ale postanowialm sadzic : arbuz,cytryna , papryka i przyprawy .
Pokaż wszystkie (4) ›
 

xxxxxxz
 
Wpis tylko dla znajomych
aNaAs:

Wpis tylko dla znajomych

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

cosmopolitan
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
cosmopolitan:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

cosmopolitan
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
cosmopolitan:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

lillywhite
 
Polecam na szybki obiad te włoskie kluseczki z podsmażonymi pomidorami i bazylią. Dla mnie palce lizać :)
  • awatar urodowapasjonatka: a jak sieje robi albo gdzie kupić je mozna bo przyznam ,ze nie słyszałam o nich ;)
  • awatar lilly_white: @urodowapasjonatka: Ja kupowałam w lidlu, ale w internecie też znajdziesz przepisy.
Pokaż wszystkie (2) ›
 

mb858
 

P1120412.JPG

Kurcze, mam tyle dla Was zaległych przepisów...ale jakoś nie mogę się zebrać.

Ostatnio moje życie jest intensywne, ale ograniczyłam rodziców, więc mam "więcej" czasu dla siebie i nie dla siebie. Życie dzielę między Lbl, a Krk...budzę się i zastanawiam się w którym mieście jestem??? To chyba straszne, ale staram się to jakoś oswoić.

Dziś zupa, szybciutka, sycąca i co teraz dla mnie ważne- kojąca!

P1120413.JPG

To do roboty :p
Cebulę i ząbek czosnku siekamy, podsmażamy na oliwie. Do tego pokrojone pomidory z puszki, odrobina bulionu z kury...i soku pomidorowego. Chodzi o równowagę w gęstości. Solimy, dodajemy pieprzu i odrobiny cukru trzcinowego.

P1120414.JPG


Na koniec dodajemy bazylię i śmietankę 30%, wcześniej zmiksowaną....i razem to miksujemy! :)

Więcej nie zachwalam....przekonajcie się sami!


P1120415.JPG


Z kolejnych przepisow mam jeszcze coś słodkiego, słonego jako danie główne, słonego, jako przystawka i kolejny prze prze pyszny krem!
Ciao! :):):)
  • awatar konserwaatystka: mmmm.. uwielbiam takie zupy/kremy. czekam na kolejne przepisy. pozdrawiam
  • awatar h_w: Tyle razy się przymierzałam do kremu pomidorów. Może w końcu się zbiorę. :)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
€migrantka:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
€migrantka:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

mb858
 

P6040294.JPG

Nie dla każdego, nie dla mojego M. Przywykłam, ale nie odpuszczam, otóż znanych mi jest przynajmniej kilka osób, które nie znoszą kulinarnych połączeń wytrawno -owocowych. Nie i już, żaden chutney, sałatka w której jest choćby ananas z kurczakiem, pizza z bananami itp. I wśród tych osób znajduje się mój M. o zgrozo! Ja się nie poddaję i co jakiś czas coś przemycę, do tej poty udało mi się to 2 razy, ale ten należy do nieudanych. Mi i koleżance smakowało :) Więc kto się nie boi, może spróbować, gdy znudzą mu  się już tradycyjne truskawkowe propozycje.

P6040291.JPG

Caprese, a raczej coś na jego kształt:)
Kroimy opłukana truskawki w plasterki, podobnie, jak małe kulki mozzarelli i naprzemiennie układamy na półmisku, posypujemy bazylią, odrobiną chili i polewamy mieszanką oliwy i octu balsamico owocowego, ja dodałam gruszkowy! Polewamy i gotowe :) Lubicie takie "dziwniejsze" połączenia, czy niekoniecznie?

P6040292.JPG
  • awatar Czekoladowa Dalia: ja jeszcze dodaje szpinak :) wszyscy dziwnie patrzą na takie połączenia, ale zazwyczaj smakuje. Powiem tak: jesteśmy wychowani albo na kapuście, ziemniakch i schabowych lub mcdonaldzie dlatego czasem tak trudno się przełamać choć widzać już różnicę i chętniej sięgamy po nowości. Duża zasługa w tym coraz bardziej popularnych programów kulinarnych :)
  • awatar madalenab: @Czekoladowa Dalia: Najbardziej relaksujący mnie kanał w tv, to kuchnia tv :) Jak napisałaś o tym szpinaku, to rzeczywiście pomyślałam, że może fajnie smakować :) Następnym razem spróbuję!
  • awatar Czekoladowa Dalia: @madalenab: ja też się relaksuje przy oglądaniu gotowania i gotowaniu :) z rukolą też można, ale nie przepadam za nią.
Pokaż wszystkie (9) ›
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów