Wpisy oznaczone tagiem "beza" (20)  

ebook-obyczajowe
 
Autor: Katie Marsh  

Nadszedł dzień ślubu Zoe. Ma wyjść za Jamiego, miłość swojego życia.

Nagle dzwoni telefon i Zoe dowiaduje się o aresztowaniu matki, z którą przed laty zerwała kontakt. Jak ma postąpić w tej sytuacji? Rzucić wszystko i pospieszyć z pomocą? Czy może udawać, że sprawa jej nie dotyczy?
Matka powraca do jej życia, lecz coraz mniej przypomina tę osobę, którą pamięta Zoe. Choroba postępuje nieubłaganie i Gina z dnia na dzień traci pamięć. Zoe ponownie musi się zmierzyć z traumatycznymi wydarzeniami sprzed lat i odpowiedzieć sobie na pytanie, czy potrafi tego dokonać.

"Życie bez ciebie" to przejmująca opowieść o sile przeszłości i władzy, jaką ma ona nad ludźmi. To również historia o przyszłości i możliwościach, które nam daje.

Katie Marsh – brytyjska pisarka, mieszka z rodziną w południowo-zachodnim Londynie i łączy pisanie książek z pracą w służbie zdrowia. "Życie bez ciebie" to jej druga powieść.


Szczegóły publikacji:
obyczajowe.masz24.pl/zycie_bez_ciebie.html

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Więcej ebooków z kategorii "obyczajowe", znajdziesz tutaj:
masz24.pl/ebooki-obyczajowe.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

czytajnas
 
Historia Bez Cenzury, miesięcznik historyczny, dominuje tematyka z historii XX wieku, szczególnie Polski. Piszą: Redaktor Naczelny Jan Piński (wcześniej redaktor naczelny Uważam Rze, Uważam Rze Historia, obecny red. naczelny Gazety Finansowej), Andrzej Urbański (były szef kancelarii prezydenta Lech Kaczyńskiego, były szef TVP), Paweł Zarzeczny były wicenaczelny Piłki Nożnej, komentator telewizji sportowych, reżyser Grzegorz Braun, laureat nagrody prezesa NBP dla najlepszego dziennikarza ekonomicznego w 2009 Aleksander Piński, dr Leszek Pietrzak, były weryfikator Wojskowych Służby Informacyjnych, biegły w sprawie zabójstwa ks. Jerzego Popiełuszki



Najnowsze e-wydanie:
www.nexto.pl/(…)historia_bez_cenzury_p97894.xml…

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Więcej gazet i czasopism znajdziesz tutaj:
masz24.pl/gazety-i-czasopisma-cyfrowe-wydania.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

gdzietuwyjsckrakow
 
Data 19 listopada to dla mnie wyjątkowy dzień. Wtedy razem z moim Lubym obchodzimy rocznicę naszego związku. Wiąże się z tym pewna tradycja,  a właściwie Tradycyja.

23782217_1450995344947776_1089562500_n.jpg

Co roku od 6 lat chodzimy do restauracji Tradycyja, aby uczcić naszą rocznice. Wybraliśmy ten lokal nieprzypadkowo. Jest niezwykle elegancki i doskonale nadaje się na wielkie okazje. Wystrój nawiązuje do śródziemnomorskich klimatów: obrusy w kratę, kolumny, aniołki namalowane na ścianach.
Jest również kilka nieoczekiwanych akcentów jak na przykład pikowany szezlong.

23772090_1450995518281092_42111481_n.jpg


23758427_1450995384947772_527975497_n.jpg

Obsługa reprezentuje bardzo wysoki poziom dopasowany to stylu restauracji. Jednakże w tym roku kelnerka wydała mi się zbyt nachalna.

23846136_1450995508281093_1178318495_n.jpg

Najlepsze w Tradycyji jest jedzenie. Znajdziemy tam niezwykłe i wysublimowane połączenia smakowe. W tym roku postawiłam na makaron  linguine z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi, rozpływającym się w ustach serem oraz sosem winno-maślanym. Wino chardonnay idealnie dopełniło potrawę sprawiając, że rocznicowa kolacja smakowała wyśmienicie.

23805548_1450995374947773_451738902_n.jpg

Ceny w restauracji są mega wysokie, ale to wyjątkowa okazja, która warta jest kolacji dla dwóch osób za 114 zł.
Tradycyja nie jest jedyną tradycją tego dnia. Po kolacji chodzimy też na deser do Wedla. W tym roku zjadłam ekstremalnie słodką i pyszną bezę.

23782185_1450995364947774_1135744801_n.jpg

Podsumowując spędziliśmy w Tradycyji już 6 rocznic i mam nadzieję, że jeszcze wiele razy odwiedzimy ten lokal. Polecam go na eleganckie, romantyczne randki.

Ogólna ocena 9/10.
Adres: Kraków Rynek Główny.

23845102_1450995534947757_1347356713_n.jpg
  • awatar st.anger: Zycze, by każda rocznica była słodka i pikantna
Pokaż wszystkie (1) ›
 

czytajnas
 
Historia Bez Cenzury, miesięcznik historyczny, dominuje tematyka z historii XX wieku, szczególnie Polski. Piszą: Redaktor Naczelny Jan Piński (wcześniej redaktor naczelny Uważam Rze, Uważam Rze Historia, obecny red. naczelny Gazety Finansowej), Andrzej Urbański (były szef kancelarii prezydenta Lech Kaczyńskiego, były szef TVP), Paweł Zarzeczny były wicenaczelny Piłki Nożnej, komentator telewizji sportowych, reżyser Grzegorz Braun, laureat nagrody prezesa NBP dla najlepszego dziennikarza ekonomicznego w 2009 Aleksander Piński, dr Leszek Pietrzak, były weryfikator Wojskowych Służby Informacyjnych, biegły w sprawie zabójstwa ks. Jerzego Popiełuszki



Najnowsze e-wydanie:
www.nexto.pl/(…)historia_bez_cenzury_p97894.xml…

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Więcej gazet i czasopism znajdziesz tutaj:
masz24.pl/gazety-i-czasopisma-cyfrowe-wydania.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

edyta123456
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Rudy Anioł:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

avur
 
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 50 min
Dla 6 osób

Składniki:
2 białka
120 g cukru pudru
150 g malin

Piekarnik rozgrzej do 130 stopni.
Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. na nieprzywierającej blaszce układaj kleksy ciasta o średnicy 4 cm. Na każdym z nich połóż 3 maliny i przykryj ciastem.
Bezy piecz przez 50 min z uchylonymi drzwiczkami piekarnika.

Smacznego :D
 

more_love
 
More_Love:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

geneva
 
www.mojewypieki.com/(…)tort-dacquoise-z-orzechami-i…
tort_bezowy_z_daktylami_1.jpg


Obłędnie smaczny i bardzo słodki tort bez mąki. Dosłownie rozpływa sie w ustach. Bardzo łatwy do zrobienia.
Mniam, polecam wyprobowac :)
10/10
 

mojwszechswiat
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

facetgotuje
 
Beza Pavlova - moim zdaniem najprostsza a jakże spektakularna :)
Potrzebujesz:
6-7 białek jajka
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka octu
Cukier - duża szklanka
Śmietana 30% 500ml lub wiecej ok 600ml
Serek mascarpone 1 opakowanie
Owoce sezonowe

Bierzemy sie do pracy bedzie szybko i prosto a zachwyt z bezy murowany!
Wybijasz schłodzona jajka oddzielnie żółta oddzielnie białka i broń Boże aby wpadło Ci kawałek żółtka do białka bo nie ubija sie ;)
Jak juz je wbijesz białka ubijasz je na sztywno i dodajesz wtedy powoli cukier (cały) na sam koniec jak juz cały cukier bedzie wsypany dodajesz łyżecze mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu i jeszcze chwilkę miksujesz. Wykładasz cała masę na blaszki najlepiej robisz okręgi (dwa koła)  wkładasz je jednocześnie  do piekarnika na 180 stopni na termoobieg  po 10 minutach zmniejsz temperaturę na 150 stopni i piecz dalej przez 1 godzinę i 20 minut . Po tym czasie wyjmujesz swoje bezy z piekarnika i gotowe możesz zabrać sie za robienie kremu. Miksujesz śmietanę na koniec dodajesz serek mascarpone  i ubijasz aby wszystko miało konsystencje kremu wykładasz ten krem na pierwsza beze nakładasz na to owoce, przykrywasz kolejnym kręgiem bezy i na wierzch dajesz resztę kremu  i resztę owoców i taaaaadaaaaaa gotowe wkładasz na chwile do lodówki zeby sie schlodzilo i serwujesz komu chcesz w tym samym dniu bo niestety beza nie lubi długiego siedzenia w lodowce  i na drugi dzien nie bedzie juz taka super. Pozdrawiam i zycze smacznego!!!
image.jpg
 

amianka
 
Dawno nie pisałam, ale wrzucę wam mój przepis na tartę cytrynową z Lemon Curd. Idealne na Wielkanoc.

10005158_256095861228820_955893416_n.jpg


Składniki na kruche ciasto:
1 kostka masła
0,5 szklanki cukru
0,5 łyżki cukru wanilinowego
1 i 3/4 szklanki mąki
szczypta soli

Składniki na lemon curd (bez masła):
sok wyciśnięty z 2 cytryn i 1 pomarańczy, skórka z nich otarta
2 żółtka
2 jajka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej (dodałam czubatą łyżkę)
1 łyżka oliwy (dodałam 1 łyżeczkę)

Beza:
2 białka
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na posmarowaną masłem i posypaną bułką formę do tart. Następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu przykrywany papierem dopieczenia, wysypujemy fasolę i pieczemy ciasto około 30 minut (robimy tak, żeby zbytnio nie urosło). Po upływie tego czasu zdejmujemy papier z fasolą, nakłuwamy i pieczemy do zbrązowienia (ok. 10-12 min), studzimy.

Lemon Curd:
Wymieszać (dokładnie!) jajka ze sobą, mąkę przesiać przez sitko, a następnie wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.

Beza:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać). Ubijać białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.

Na kruchym spodzie (może być ostudzony lub jeszcze ciepły) wyłożyć krem, wyrównać powierzchnię a następnie wyłożyć pianę z białek (musi przylegać do masy cytrynowej). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić (choć tarta na ciepło też jest pyszna ;) ).
 

bazikotek
 
"Handmade" to chyba moje ulubione słowo. Dobrze oddaje rozmiary działań jakich się często podejmuję w twórczym zapale ;)
Motywem przewodnim wpisu będą zatem dłonie.

Wampirze,koronkowe rękawki:

rek 1.jpg


rek 2.jpg


rekawki.jpg

Mam w planach jeszcze kilka innych w zupełnie innej stylistyce (elfickie, steampunkowe) i jak tylko je zrobię, pokażę co mi wyszło.

A tu opus magnum malowania detali, czyli ręce z Dika Doll dla pana wampira. Przed i po malowaniu:
hands2.jpg


Vampire hands detail.jpg


Vampire hands nails.jpg


Jeszcze tylko body blushing i Verdi będzie tip top!

A na koniec trochę smakowitości, czyli tort bezowo-cytrynowy. Przepis na niego pochodzi z Moich Wypieków.
Smacznego!
cake 2.jpg
  • awatar SugarFirefly: Torcik był przepyszny, a ręce pomalowałaś cudownie! :D Mrr..te pazury..
  • awatar Tamashire♥: Cudotwórco! :D
  • awatar Żanuś: sliczne rekawki...a torcikowa beza wyglada przesmacznie :D
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (9) ›
 

panwilk
 
Wczoraj piekłem bezy. Miksowanie białek jest strasznie nudne, ale konieczne do zrobienia dobrej gęstęj masy, z której wyrosną dorodne bezy. Wyszło ich 12. Wszystkie zjadłem w piątek wieczorem i nic nie zostało na weekend...

5 jajek i 250g cukru pudru.
b1.JPG

Oddziel białka od żółtek.
b2.JPG

Ubij białka na super pianę.
b3.JPG

Dodawaj stopniowo do białek po łyżce cukru pudru.
b4.JPG

To jest dobra masa.
b5.JPG

Bezy gotowe do pieczenia.
b6.JPG

Uwielbiam wylizywać resztki masy.
b7.JPG

Po 35 minutach.
Tak powinny wyglądać bezy pieczone w 140ºC.
b8.JPG

A tu z bitą śmietaną i oczywiście poziomkami... :)
b9.JPG
 

cattivo0901
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Cattiva's Handmade:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

cattivo0901
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Cattiva's Handmade:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

cattivo0901
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Cattiva's Handmade:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

cattivo0901
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Cattiva's Handmade:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

cattivo0901
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Cattiva's Handmade:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów