Wpisy oznaczone tagiem "bezglutenowe" (31)  

mojdomowyprzepisnik
 
Składniki:

- 6 dojrzałych, soczystych pomidorów (u mnie malinowe),
- 300 g fasolki szparagowej (może być zielona lub żółta),
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 marchewki,
1 łodyga selera naciowego,
- czarne oliwki,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- ksylitol lub syrop klonowy,
- oliwa z oliwek,
- świeża bazylia,
- sól

Wykonanie :

Cebulę i czosnek drobniutko posiekać i zeszklić w dużym garnku na oliwie z oliwek.
Pomidory, sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i bardzo drobno pokroić.
Następnie wrzucić do garnka z cebulą i czosnkiem, dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż się
rozpadną i zmienią formę.
W tym czasie pokroić w kostkę obrane marchewki i seler naciowy oraz obrać i pokroić na 2-3 części fasolkę szparagową.
Następnie wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać około 1,5 l wrzącej wody lub bulionu warzywnego.
Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Pod koniec zupę przyprawić solą, octem balsamicznym, ksylitolem/syropem klonowym.
Dodać również posiekaną bazylię i oliwki.


2016-05-08 22.53.50.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Składniki:

- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 kalarepy,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 mały seler,
- 1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej,
- 2 – 3 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 – 3 łyżki posiekanego świeżego koperku lub natki pietruszki,
- 2 liście laurowe,
- 3 kuleczki ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka otartego lubczyku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz.

Do podania: pestki słonecznika, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, migdały (do wyboru).

Wykonanie :

Cebulę, czosnek, seler, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, włożyć do garnka i poddusić na oliwie z kilkoma łyżkami wody.
W tym czasie obrać i pokroić w kostkę kalarepę, włożyć do garnka wraz z kapustą i zalać wszystko 1 litrem wrzącej wody.
Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Wyjąć liść laurowy i ziele, całość zmiksować na gładki krem.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Dodać posiekany drobno koperek lub natkę. Wymieszać.



2016-05-08 22.46.27.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2-3 porcje

Składniki :

- 4 średnie pomidory np. malinowe,
- 1 czerwona papryka,
- 1 mała cukinia (zielona lub żółta),
- 1 średnia cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól

Wykonanie :
Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na patelni na 2 łyżkach oliwy.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, a po chwili także pokrojone pomidory.
Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zmiksować je na gładki sos, do smaku doprawić solą.
W wersji dla dorosłych można dodać nieco chilli.
Podawać z makaronem razowym, komosą ryżową, brązowym ryżem czy z kaszą.


2016-05-08 22.38.53.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 5-6 porcji

Składniki :

- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 400 g mielonego mięsa*
- 2,5 litra rosołu lub bulionu**
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki ostrej papryki - w proszku, opcjonalnie - jeśli lubimy - pół łyżeczki szafranu
warzywa: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 500 g ziemniaków, 1 kukurydza (lub mała puszka kukurydzy), 1 mała cukinia
- 1 pomidor
1/2 szklanki komosy ryżowej***
- gałązka szczypiorku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki


*  mielona łopatka cielęca, ale może być filet z indyka
** np. domowy rosół ugotowany na warzywach i indyczym udźcu z kością
*** czerwona, może być też 1/3 szklanki kaszy jaglanej lub jęczmiennej lub 1/2 szklanki ryżu brązowego

Wykonanie :

W większym garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przepołowiony czosnek.
Dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć.
Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, kminem, ostrą papryką i szafranem i smażyć przez 1-2 minuty.
Dodawać kolejno warzywa i po 1-2 minuty je obsmażać: ziarna kukurydzy obkrojone z kolby, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, obrane i pokrojone ziemniaki.
Uważać aby warzywa się nie przypalały.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wlać gorący bulion.
Zagotować.
Dodać suchą kaszę lub komosę.
Gotować wszystko przez ok. 25 - 30 minut do miękkości warzyw.
Na koniec dodać pokrojonego na plasterki pomidora i gotować jeszcze 1-2 minuty.
Dodać posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki.
Podawać gorącą.
Można zamknąć w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce.



2016-05-08 22.30.04.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje.

Składniki:

- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy i 1 łyżka oleju kokosowego*
- 1/2 kalafiora
- 1 duża marchewka
- po 1/2 łyżeczki kurkumy i mielonego kminu rzymskiego oraz szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 100 g (1 woreczek) kaszy gryczanej
- 1/4 szklanki białego wina
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 duże liście jarmużu
- opcjonalnie: 1/3 papryczki chili

Wykonanie:

W rozdrabniaczu drobno posiekać cebulę i czosnek, wrzucić na rozgrzaną dużą patelnię (najlepiej z grubym dnem) z 2 łyżkami oliwy i podsmażyć co chwilę mieszając.
W rozdrabniaczu drobno posiekać pokrojonego na kawałki kalafiora, dodać na patelnię z cebulą.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć na patelnię.
Warzywa smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając, w międzyczasie doprawić je kurkumą, kminem rzymskim i gałką muszkatołową.
Dodać suchą kaszę z woreczka, wymieszać i chwilę razem podsmażyć.
Wlać wino i zagotować.
Dodać gorącą wodę z sosem sojowym, doprawić danie solą i pieprzem, wymieszać, przykryć i zagotować.
Gotować przez ok. 7 minut, w międzyczasie raz zamieszać.
Zdjąć pokrywę, dodać posiekane liście jarmużu (twardą część liścia odłożyć), i mieszając podgrzewać jeszcze przez minutę.

Rada:
Do rozdrobnienia warzyw najlepiej użyć melaksera (rozdrabniacza), to znacznie przyspieszy i ułatwi przygotowanie dania.

Ciekawostka:
* olej kokosowy wzbogaca smak dania, ale jeśli go nie mamy, można użyć tylko oliwy.






stir-fry-kasza-gryczana-kalafior-marchewka-jarmuz-01_0.jpg
 

arbonne
 
Wystarczy przyjrzeć się wszystkim pięknym kobietom,które pracują w Arbonne. Dlaczego ich skóra wygląda jak po zabiegach w klinikach dermatologii estetycznej? Sekret? Nie to największe osiągnięcia nauki w połączeniu z technologią plus to co dała nam natura. Prosty i skuteczny sekret.
Kolekcja RE9 to broń przeciw starości a kosmetyk zna wroga czyli nasza skórę.
arbonnehit.blogspot.com/(…)moja-przygoda-z-arbonne.…

818_ca_re9_set.jpg
 

dobrazmiana
 
Treningowo dzisiaj zrobiłam 14km193m, zajęło mi to 1h23min30s i mam nadzieję, że słoneczne promienie i odkryta buzia wystarczyły by chociaż częściowo naprodukować D3 na dziś :)
Średnie tętno dość wysokie jak na mnie i tak wolne tempo - 180. Może to właśnie sprawka tego dociążenia paroma kilogramami, hm :)?
Potem krótki stretching.

CAM00508.jpg


Miało nie być o jedzeniu.. no ale uwielbiam wegańskie food porn :)

Ciasteczka improwizacyjne z okary, bezglutenowe, z potartymi jabłkami i cynamonem, słodzone maltitolem.

CAM00509.jpg


Obiad - bezglutenowy makaron, szpinak świeży blanszowany z czosnkiem i cebulką, rukola, wegejonez domowy i trochę ketchupu.

CAM00510.jpg
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (5) ›
 

lettoore
 
Krówki (szczególnie ciągutki) były zawsze najlepszymi słodyczami jakie pamiętam. Moje pierwsze zrobiłam mając około jedenaście lat. Od tamtej pory nie kupuje już gotowych, gdyż można wystraszyć się kilometrowego składu. W dzisiejszym wpisie pokaże Wam jak można łatwo je przygotować i ładnie zapakować. Idealny i przesłodki pomysł na prezent :D
IMG_20150827_145304.jpg


Co potrzebujesz?
- puszka mleka skondensowanego słodzonego (ja polecam firmy Gostyń)
- pół kostki masła (ok. 100 gram)
- 3/4 szklanki cukru
- do wyboru dodatki (aromat waniliowy, słonecznik, kakao, cynamon)

Jak zrobić?
Wszystkie składniki przełóż do rondelka i gotuj na małym ogniu mieszając cały czas, najlepiej drewnianą łyżką.
Zawsze schodzi się inaczej lecz najczęsciej zajmuje to około 20/30 minut. Gotuj, aż masa zacznie gęstnieć i brązowieć lub delikatnie przypalać. Gdy będzie już gotowa, przelej ją do niskiej formy wyścielonej papierem do pieczenia. Po około 2 lub 3 godzinach masa stwardnieje i możesz pokroić ją (najlepiej mokrym nożem) i zapakować w papierki - co pokaże poniżej - no i udekorować.

Parę wskazówek:
- jeśli chcesz mieć bardziej kruche krówki, musisz gotować i ucierać je dłużej niż podany w przepisie czas.
- długość gotowania zależy od Twojej kuchenki, u niektórych jest to 20 minut, a u innych godzina.
- mieszaj cały czas, dosłownie. Ja odeszłam na chwilę żeby odebrać telefon i od razu zaczęło mi się przypalać.
- dodatki dodawaj tak jak lubisz i jakie lubisz. Ja podzieliłam moją masę na dwa i jedne zrobiłam waniliowe a jedne cynamonowe.
- jeśli chodzi o formę u mnie najlepiej sprawdza się plastikowe pudełko po lodach :D

Pakowanie:
1. Wykrój małą część zastygniętej masy i uformuj kszałt. Z papieru do pieczenia wytnij niewielki prostokąt.
IMG_20150827_145502.jpg

2. Zawiń i zakręć z jednej strony
IMG_20150827_145604.jpg

3. No i z drugiej
IMG_20150827_145653.jpg

Gotowe!
Ja na moich krówkach które są na pierwszym zdjęciu dodałam małe karteczki z napisami. Myślę, że byłaby to fajna pamiątka dla kogoś lub ciekawy sposób przekazu. Uwaga tylko, że aby papier przykleił się do papieru ściernego potrzeba mocnego kleju.
To tyle, mam nadzieje, że przepis Wam się spodobał i koniecznie dajcie znać czy chcecie więcej przepisów i czy go wykorzystacie. Pozdrawiam, Weronika :*
IMG_20150827_145410.jpg
  • awatar Zdrowa Wariatka: genialny wpis ! mój chłopak przepada za krówkami nie miałam pojęcia że mozna zrobic je samemu !!! :)) dziekuje !!!^^
  • awatar sylkat: uwielbiam krowki:))) zapraszam do siebie;)
  • awatar DrugaZwrotka: świetny pomysł:)
Pokaż wszystkie (17) ›
 

wiktoriaw
 
Chlebek PALEO ziołowo dyniowy jest doskonałą alternatywą dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z dietą PALEO, rezygnują ze zbóż (czyli pieczywo tradycyjne, chleby, bułki, wszystkie wypieki z każdego rodzaju mąk żytnich, pszennych, orkiszowych itd.), a chcą do śniadania zjeść choć kawałek "chleba" (przepis zaciągnęłam z jednego z blogów z przepisami na dietę paleo). Chlebek ten również doskonale sprawdzi się w podróżach czy do pracy. Pamiętajmy jednak, że choć nasz PALEO chlebek jest zdrowy to jednak bardzo tłusty (przewaga mąki dyniowej, dynia jest bardzo tłusta) i zapychający żołądek. Jeśli musisz, jedz taki chleb ale z umiarem, 1 kromeczka wystarczy i najlepiej nie co dziennie tylko w sytuacjach "awaryjnych". Podstawą PALEO jest mięso, surowe warzywa, zioła, kiełki, zdrowe tłuszcze - wszystko w wyważonych proporcjach.

DSC01650.JPG


DSC01653.JPG


DSC01656.JPG

Składniki:
- 2 szklanki mąki z pestek z dyni
- 1,5 szklanki wody niegazowanej
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki mieszanki ziół (np. prowansalskie, czosnek granulowany, suszona cebulka, suszony koper itd.)
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej różowej (w ostateczności zwykłej białej ale ona jest przetworzona, oczyszczona)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ziarna słonecznika, maku do posypania (lub inne ulubione ziarna)

Sposób przygotowania:

Żółtka jajek oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do mąki dyniowej dodajemy żółtka, przyprawy, sodę, sól, wodę, ocet jabłkowy, ziarna lnu. Wszystko razem mieszamy. Do wymieszanej masy powoli dodajemy ubite białka jajek delikatnie mieszając do połączenia się wszystkich składników. Gotową masę przekładamy do keksówki (ja użyłam silikonowej o wymiarach ok. 23/ 9 cm), posypujemy ulubionymi ziarenkami, wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do temperatury 180 stopni. Chlebek pieczemy ok. 35 min do 1-1,5 h (do "suchego patyczka"). Smacznego :)

Dodatkowe informacje:

Keksówkę można użyć jaką się ma, wcześniej jednak należy ją natłuścić olejem kokosowym. Ja do wypieków używam wysokiej jakości naczyń silikonowych, których nie trzeba natłuszczać.
Aby białka jajek szybko ubiły się na sztywną pianę najlepiej na chwilę wstawić je do lodówki, a przed ubijaniem dodać szczyptę soli.
Ilość wody niegazowanej i gazowanej jest względna, można dodać jej mniej aby masa na chleb nie była za mokra (mi wyszła za mokra dlatego piekłam chleb 1,5h aby był w środku bardziej suchy).

Jeśli ktoś nie lubi nie musi posypywać chleba ziarnami, nie trzeba również wsypywać do chleba ziaren lnu.
Powyższy chlebek PALEO dyniowo ziołowy ma wspaniały kolor zielony (po przekrojeniu) i cudownie pachnie ziołami. W środku jest lekko wilgotny dlatego po wypieczeniu najlepiej wystawić go na kuchenny blat krojąc w kromeczki (po ostygnięciu) i tak pokrojony przykryć suchą ściereczką (np. lnianą czy bawełnianą) na noc (wtedy "dojdzie" przez noc do pożądanej suchości aczkolwiek ten chlebek nie będzie nigdy tak suchy jak tradycyjne wypieki z mąk pszennych, żytnich itd.). Na drugi dzień jak chlebek przyschnie warto go porozdzielać w woreczki, pojemniczki na porcje w jakich będziemy go jedli (np 1-2 kromeczki to jedna porcja) i zamrozić. Chlebek tak samo smakuje po rozmrożeniu jak przed.

Jak zrobić samemu mąkę dyniową oraz inne rodzaje zdrowych mąk PALEO opiszę w kolejnych postach, będą również dostępne w tematach po lewej strony bloga w dziale MĄKI PALEO.

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.
 

szpunka5
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szpunka5
 
Szpunka:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szpunka5
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

nightfirefly
 
Ostatnio było dużo o BJD, a zupełnie zapomniałam o wpisach w tematyce "jedzeniowej". Dziś nadrabiamy zaległości;)

Cóż to takiego ładnego? Te czarujące kocie oczy to opakowanie czekoladki bezglutenowej. W smaku bez rewelacji, ale opakowanie super!

Cat gluten free chocolate.jpg


Skoro o kotach i jedzeniu mowa, to pokażę świetne kocie leżonko w kształcie...hamburgera XD

cat-house.jpg


Niesamowite muffinki-doniczki by past1978

chocolate_muffins_by_past1978-d7nc7oo.jpg


Herbaty Dilmah. Ostatnio piję i bardzo mi smakują. Co jednak wyróżnia je spośród innych aromatyzowanych, czarnych herbat?

Jakość - herbata zbierana metodą tradycyjną. Co jeszcze? Dilmah jest współzałożycielem MJF Charitable Foundation - fundacji charytatywnej.

Polecam ;) Zwykła czarna też smaczna!

Dilmah black Apple.jpg


Dilmah Toffee Banana.jpg


Teraz herbatki na wagę zakupione przez Bazi. Nie przepadam za takimi, bo nigdy nie wiadomo kto je produkował, czy nie są z pestycydami (uwaga na tanie herbaty, szczególnie chińskie!)ale czasem mogę spróbować.

Najbardziej rozwaliła mnie japońska herbata o smaku popcornu Oo

Herbata Abrakadabra.jpg


Soki do herbaty lub wody. Mięta z ogórkiem Łowicza dobra na lato, ma ciekawy smak

Łowicz Ogórek Mięta.jpg


Takich wersji batoników pewnie nie próbowaliście? Snickers masło orzechowe i Twix kokosowy i z masłem orzechowym. Mniam!

Mars_Twix_Snickers.jpg


Twix-PB-Wrapper-Small.jpg


Twix-Coconut-Candy-Bar.jpg


Walentynkowe wydanie Twixów :D

valentine-twix-caramel-candy-hearts-132913-im.jpg


Nie przepadam za produktami Wedla, odkąd zmienił się "właściciel" - dla mnie to już tylko nazwa, a nie jakość. Jednakże ich ostatnie produkty z serii Karmel Love wyjątkowo przypadły mi do gustu.

Ptasie mleczko i czekolady

Ptasie Mleczko Karmel Love.jpg


Wedel czekolada Karmel Love.jpg


Nowa Milka z ciasteczkami Tuc. Fajna, bo słodko-słona

Milka Tuc.jpg


Deser jogurtowy Fantazja. Jeszcze czeka w lodówce na spróbowanie, więc nie napiszę jak smakuje XD

Fantasia Mousse.jpg


Krakuski fasolki pomarańczowe. Wyglądają dosyć... nieatrakcyjnie XD , ale naprawdę są smaczne!

Krakuski fasolki.jpg


Na koniec wypieki by Bazikotek

Lemon cupcakes.jpg


Tarta na 1001 sposobów.jpg


Smacznego!

fish_cake_by_tthal-d7tbyij.jpg

Źródła: dA, eBay, własne

Firefly
  • awatar •••Black Butler•••: Kocia czekoladka ma piękne opakowanie ^^ W sumie... jeśli coś jest ślicznie zapakowane, zazwyczaj nie smakuje tak dobrze, jak wygląda xD ~Tej herbaty będę musiała spróbować :D
  • awatar msstein: az mi slinka poleciała.. skad ten sok mietowo ogórkowy?
  • awatar SugarFirefly: @msstein: Nie wiem, Bazi go gdzieś kupiła i dała mi go spróbować, jak byłam u niej XD
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (12) ›
 

statystyczna
 
Hej!

Zapraszam również na: statystyczna.blogspot.com/(…)racuchy-gryczano-ziemn…

Staram się być bezglutenowa...Ba staram się ograniczać do minimum produkty mączne bezglutenowe. Wieki nie jadłam już makaronu, chleb od ponad roku pieczemy w domu stosując wyłącznie mąkę gryczaną. Kopytka, pizza, naleśniki czy racuchy to potrawy, które robimy rzadko.
Staram się tego pilnować. Oczywiście nie zawsze mi się udaje, tata jest wielkim fanem ciasta drożdżowego oraz kruchego ze śliwkami i pianą z białek. To od taty wszystko się zaczęło od potwornego bólu trzustki...

Mój post piszę trochę w odpowiedzi na film, który zamieściła na swoim kanela ZMALOWANA.
Kasztanowe naleśniki z sosem jogurtowo owocowym. Miało być bezglutenowo, bezmlecznie (przynajmniej bez mleka krowiego), ekologicznie, dietetycznie i smacznie...Smacznie na pewno... :)
 


Racuchy - niewielkie, smażone na zloty kolor placuszki, które sporządzane są na bazie mąki, mleka, drożdży i jaj...

Marta robiła coś na kształt naleśników, ja chcę Wam zaproponować racuchy, a z czasem może i inne przepisy....


Oczywiście ilość składników podaje na oko

1 szklanka mąki gryczanej Melvit - mąka gryczana
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
3/4 szklanki mleka
20 gram drożdży
5 łyżek cukru
4-5 średniej wielkości jabłek
smalec do smażenie

Ps. jajka i mleko oczywiście od wsiowej kury i krowy ;) smalec wytapiany z półtuszy wieprzowej

Z podanych składników wychodzi około 25-20 małych racuchów....



Nie wiem czy jest sens pisać jak się robi racuchy. Chyba każda bądź każdy mało zaawansowany kucharz wie jak się postępuje... :)
Oczywiście najpierw robimy zaczyn. Kiedy mamy pewność, że drożdże pracują dodajemy całą mąkę, wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wbijamy jajko i mieszamy. Do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, dodajemy pokrojone w kawałeczki, wcześniej umyte i obrane jabłko. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pamiętajcie żeby racuchy smażyć na rozgrzanym, ale nie na bardzo gorącym tłuszczu. Dlaczego, a no dlatego że wierzch Wam się spali, a w środku mogą być niedopieczone....



Tak naprawdę celem tego wpisu nie jest przepis na oklepane racuchy....Chcę udowadniać, że można jeść bezglutenowo ale smacznie. Stosując przy tym jedynie mąkę gryczaną, ziemniaczaną i niewielkie ilości kukurydzianej i ryżowej...czyli mąk stosunkowo tanich i dostępnych....

Przepis zawierający w składzie mąkę oraz owoce nigdy nie jest dietetyczny. Stosowana mąka również raczej nie ma specjalnych właściwości ponieważ procesy, którym poddawany jest surowiec z którego jest akurat wykonana wyjaławiają ją tak naprawdę ze wszystkich substancji odżywczych...A zamiast cukru zawsze można stosować naturalny miód a nie chemiczny związek jakim jest ksylitol...
 

szpunka5
 
Szpunka:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szpunka5
 
Szpunka:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szpunka5
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szpunka5
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szpunka5
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szpunka5
 
Szpunka:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szpunka5
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szpunka5
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szpunka5
 
Szpunka:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szpunka5
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

 

Kategorie blogów