Wpisy oznaczone tagiem "bigos" (24)  

naswoim
 
Zagubiona mama: W kinie nie byliśmy jednak, humory nie te :/  No trudno. Dobrze weekend się nie zaczoł, ale postanowiłam brać wszystko na klatę i nie zamartwiac się ,tylko pozytywnie mysleć. Tak jak by nic się nie działo!
Dziś rodzinnie spędzamy niedzielę. Spaliśmy całą trójką do 10, wstalismy ,zjadlam śniadanie ( chlebek z ziarnami z szyneczką i ogóreczkiem) Niunia jak zwykle kanapka. Upiekłam ciasto , sypaną szarlotkę. Będzie do popołudniowej kawki. Obiad dzis szybki bo mam zupke grzybową i bigos co dostaliśmy od rodziców ;)
Miłej niedzieli Wam życzę :)
 

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

wikipunk
 
Wiky the Metal-Punk!: Hejo!
Witam znów po dłuższej przerwie ;). Jak tam święta minęły? Mam nadzieję, że dobrze :). Niestety musiałam zmienić Lunie ciałko z powrotem na Pure Neemo, ponieważ, w Obitsu złamała się szyjka i myślę jak je naprawić, ale za to wpadłam na genialny pomysł i po małej metamorfozie udało mi się dopasować dłonie od Obitsu do Pure Neemo ;). Dzięki temu Luna może teraz ruszać nadgarstkami :P. Dłonie minimalnie różnią się kolorem od ciałka ale jakoś mi to specjalnie nie przeszkadza :P. Są troszkę jaśniejsze.
A teraz zapraszam na fotorelację świąteczną i przedświąteczną :D.
Zaczynamy od klejenia pierogów :D.
1.jpg

2.jpg

Oczywiście nie mogło zabraknąć odrobiny magii :P.
3.jpg

Dzieciaki opanowały sztukę lewitacji przedmiotów, czyli takie tam słynne Wingardium Leviosa :D.
4.jpg

5.jpg

Pełne skupienie :D.
6.jpg

7.jpg

Nie mogło zabraknąć Luny :D. (Jeszcze na Obitsu).
8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

A tu już świątecznie :D.
13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

Luna nie mogła się powstrzymać przed bigosem :D. (przepraszam za te prześwietlenia, kłują w oczy strasznie, jak ja tego nienawidzę...)
17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

Na jabłko też miała ochotę ;).
21.jpg

A to widoki z wysepek ;). Kiedyś Wam o nich pisałam, no i Luna też :D.
PS Tam poznałam Harry'ego ^^.
22.jpg

23.jpg

24.jpg

Jak na razie to by było na tyle ;). Postaram się częściej pisać :P. Łapcie jeszcze fajny kawałek na koniec ;).

  • awatar Kate - Writes: Lewitacja! Jest moc! "To jest Leviooosa, a nie Leviosaaa"! A ja nie robiłam pierogów, za to składałam krokiety. Nawet nie wiesz jaka może być przy tym zabawa. Wybacz żebractwo, ale błagam cię pokomentuj mi cokolwiek i jakkolwiek, bo cierpię na niedostatek komentarzy.
  • awatar Egon☮lsen: Widzę, że święta się udały ^^. Ja spędziłam je bardzo fajnie, z rodziną, dostałam przepiękny zestaw płyt Queen i książkę o życiu zespołu :) Zrobiłam nawet świąteczne zdjęcia moim dyńkom, możesz zajrzeć ;) alutkaegon.pinger.pl/m/27654049 Współczuję z tym obitsu. Z tym wymienianiem ciałek to paskudna sprawa XD Ile ja spędziłam czasu na zakładaniu nowego dla Janis :P Do tej pory ma źle przymocowaną głowę i nie rusza zbyt szyją, a mi nie chce się do tego wracać.
  • awatar Wiky the Metal-Punk!: @Egon☮lsen: No to super, że i Tobie święta się udały :D. Co do prezentu to naprawdę super :D. Ja też się namęczyłam, żeby założyć Lunie Obitsu. Pobyła na nim niecały miesiąc i szyjka poszła... Zastanawiałam się nad sklejeniem, ale raczej będzie puszczać w tym miejscu... Trudno... Jakoś to przeżyję :P.
Pokaż wszystkie (11) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

karinawozniak
 
karinawozniak: Na święta Bożego Narodzenia obowiązkowo bigos. Pamiętajcie - im dłużej odgrzewany, tym lepszy!


bigos.jpg

Źródło: www.przepisy.pl/przepis/bigos-1

>:D
 

alilioe
 
Bigos szybki i prosty.jpg

Witajcie!

Po dłuższych namowach domowników, postanowiłam stanąć na wysokości zadania i zrobić bigos. Stanąć na wysokości zadania-ponieważ to mój pierwszy bigos, w dodatku sami chyba wiecie ile jest na niego przepisów. No więc, krótko mówiąc, ten przepis i wykonanie jest właśnie dla tych którzy nie mają najwyższych wymagań co to tej potrawy, a przepis jest na tyle prosty że zrobi go każdy :)
No więc potrzebujemy:

500g białej kapusty (ok pół średniej główki)
400g kapusty kiszonej (albo kwaszonej)
1 większa cebula
350g Kiełbasy wiejskiej
300g Boczku wędzonego
3-4 kulki ziela angielskiego
3-4 listki laurowe
Płaska łyżeczka papryki słodkiej (jak chcecie pikantny bigos to dajcie ostrej :))
1 Łyżka koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz

W dużym garnku: na oleju podsmażamy kiełbasę pokrojoną w półksiężyce, cebulę w kostkę i boczek również w kosteczkę. Kapustę białą siekamy w miarę cienko, lecz niekoniecznie bardzo drobno. Kapustę kiszoną odsączamy z zalewy, jeżeli jest potrzeba to również ją trochę siekamy. Kapustę wrzucamy do naszego podsmażonego mięsa z cebulą. Dolewamy wody, do ok połowy naszej potrawy, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką lub ostrą,przyprawiamy solą i pieprzem.
Teraz pora aby bigos się podusił :) u mnie to zajęło ok 1.5 godziny do 2.Należy sukcesywnie dolewać trochę wody co jakiś czas. Po tym czasie dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, łączymy wszystko i bigos gotowy ;)

Smacznego!
 

ringiding
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Leszcz <3:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

bianeczkaa
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Jedno z ekspresowych dań, gdy konkretnego obiadu nie ma, a coś by się zjadło. :D

DSC_2166.JPG


*SKŁADNIKI*

- 300g makaronu wstążki (użyłam Lubella Nr 13)
- 3 kiełbasy śląskie lub parówkowe
- por (ok. 10cm)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- oliwa

*PRZYGOTOWANIE*

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy.
Kiełbasę kroimy w kostkę, por w półplasterki i wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy do czasu, aż kiełbasa się przyrumieni, a por zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, koncentrat i keczup. Wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli makaron jest zimny to podgrzewamy kilka minutek.
Pokaż wszystkie (15) ›
 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 
Ostatnio zamęczałam Was nowinkami kosmetycznymi i modowymi, a pewnie już tęsknicie za jedzonkiem.

:D

Prosto, szybko, kolorowo i pysznie! Nawet niespodziewani goście zajadają się takim kulinarnym zwyklakiem, a uszy trzęsą im się jakby to było popisowe danie jakiegoś mistrza kuchni.

:D
DSC_0513.JPG

*Składniki*

- opakowanie kolorowego makaronu (użyłam Makaron Trottole - Lidl)
- 500g pieczarek
- 2 duże cebule
- pęto kiełbasy (np. podwawelskiej)
- mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- sól, pieprz

DSC_0519.JPG

*Przygotowanie*

- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

- Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki (proponuję wybierać małe pieczarki, bo plasterki w całości prezentują się ładniej).
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem z pieczarkami.

- Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy aż się zrumieni. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

- Makaron, pieczarki, cebulę i kiełbasę przekładamy na dużą patelnię, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem dusimy ok. 10 min.

- Podajemy na ciepło, chociaż na zimno też dobrze smakuje.

DSC_0517.JPG

Smacznego! :)
  • awatar Pragnienie nie ma sz: ja też przygotowuję to danie :) znam je pod nazwą "makaron po gospodarsku"
  • awatar UniSexBlues: Pysznie : ) na pewno wypróbuję.
  • awatar urodowapasjonatka: jak kolorowo :)
Pokaż wszystkie (11) ›
 

outsider97
 
  • awatar Monikaaa!: Hahhaha :p bigos ; * haha zapraszam do mnie ; 33
  • awatar ♥Aniaa♥: bigos szczęścia xD ;D Hahaha, padłam
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

xxxxxxz
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tysiackcal
 
Wczorajszy dzień, nie pozwolił mi na racjonalne spożycie posiłków. Nie przekroczyłam tysiąca kalorii ani też nawet nie dobiłam do tej granicy. Miałam natomiast niespodziewaną podróż autokarem trwającą ponad 8 godzin, nie zdążyłam nic nawet kupić do jedzenia, a nie chciałam się faszerować sklepowymi pizzerkami.

Śniadanie:
2 parówki: 100g - 342 kcal
Chleb (2 kromki): 50g - 129 kcal
Mleko: 58g - 33 kcal

Razem: 504 kal

Kolacja:
Bigos dietetyczny (bez mięsa): 300g - 189 kcal
Chleb (2 kromki): 50g - 129 kcal

Razem: 318 kcal

Dzisiaj spożytych kalorii: 822
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
- 1/2 kg kiełbasy
- 1 kg pieczarek
- 3 cebule
- 2 czerwone papryki
- mniejszy słoik ogórków konserwowych
- słoiczek keczupu
- sól,
- pieprz
- czosnek
- ew. inne przyprawy wedle uznania

*PRZYGOTOWANIE*
Ogórki, kiełbasę, paprykę kroimy w kostkę.
Kiełbasę podsmażamy z cebulką.
Osobno smażymy pieczarki, wcześniej poszatkowane.
Podsmażamy paprykę.
Wszystko mieszamy razem,dodajemy przyprawy i keczup podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.


DSC230955.jpg


Przepis pochodzi od *ANIA G.*
anioleczek83.pinger.pl/
 

podwojnaka
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

zakrecona14
 
Kwiat Kamelii:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

pycha
 
Skladniki:
80 dag cukinii
2 cebule
10 dag wedzonego boczku
lyzka smalcu
20 dag kielbasy
2 lyzki masla
2-3 duze pomidory
posiekany koperek lub pietruszka
pieprz
sol
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa starannie umyj. Jesli cukinie sa bardzo mlode, pokroj w kostke lub w slupki razem ze skorka. Jesli nieco starsze i maja grubsza skorke, cienko je obierz, usun nasiona i dopiero pokroj w kostke. Pokrojony w kostke boczek podsmaz na smalcu. W tym czasie kielbase pokroj w polplasterki lub w kostke i dodaj do boczku. Podsmaz razem. Gdy kielbasa sie zarumieni, dodaj posiekana cebulke oraz pokrojone cukinie. Przemieszaj, przypraw sola i pieprzem, dodaj 2-3 lyzki wody, po czym poddus wszystko razem pod przykryciem przez kilka minut na malym ogniu, od czasu do czasu mieszajac. W tym czasie sparz i obierz ze skorki pomidory. Pokroj je w koske i dodaj do reszty skladnikow. Wymieszaj, dodaj 2 lyzki masla i poddus razem. Jesli trzeba, ponownie dopraw. Przed podaniem posyp pietruszka lub koperkiem.
 

tylkomy
 


Skład:
1 kg kapusty kiszonej własnej roboty (gotować 1h z grzybami)
1 kg kapusty nie kiszonej (gotować 1h z wodą)
1 kg golonki (gotować 1h, aż się da pokroić w kostkę)
1 kiełbasa
12 suszonych grzybów
ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w kulkach, majeranek, kminek

wszystko do wielkiego gara, zamieszać i nara
..i potem gotować jeszcze 3 dni
 

 

Kategorie blogów