Wpisy oznaczone tagiem "biszkopt" (39)  

keylaa858
 
Wpis tylko dla znajomych
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla znajomych

 

gothar
 
Zapraszam na nowy blog i na nowy post: pogromczynicukru.wordpress.com/(…)first-blog-post…
Biszkopt 100 % sojowy! Dla osób z IO i nie tylko!
 

daria1990
 
PA254971.JPG


Torebka- Biedronka, książeczki -Biedronka, rajstopy- Netto


PA254977.JPG


chusteczki oraz deserki Gerbera -ROSSMANN


PA254978.JPG


wszystkie rzeczy Pepco

PA254979.JPG
 

tasteofjoy
 
Biszkopt od zawsze był moją zmorą. Prawdopodobieństwo, że mój wypiek nie będzie kapciem było znikome...Mimo, że dużo jaj, proszku, mąki...efekt wciąż ten sam...Dawno, dawno temu, w Waszych komentarzach Oko Saurona wychwyciło - "biszkopt rzucany". Wuj google troszkę dopomógł,  wskazał dziesiątki przepisów. Padło na cukierniczego pewniaka z Moich Wypieków.

I wiecie co? Piekłam ten biszkopt sześć razy, może więcej i za każdym razem bomba. Rośnie (mimo, że proszku brak) i jest mięciutki, puszysty, jak z cukierni. Idealny do tortów, napoleonek, ciast z masami, czy galaretką.

DSC_2657.JPG

*SKŁADNIKI*

- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej (tortowej)
- 1/4 szklanki przesianej mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

*szklanka pojemność 250ml/składniki w temperaturze pokojowej

*PRZYGOTOWANIE*

1) Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, a następnie żółtka, wciąż ubijając.

2) Do masy dodajemy mąkę i mieszamy całość delikatnie drewnianą łyżką/szpatułką (nie miksujemy!).

3) Spód tortownicy ( u mnie 26cm) wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smarujemy). Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy.

4) Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni 35-40 minut (do suchego patyczka).

5) Gorące ciasto wyjmujemy i upuszczamy je w formie na podłogę z wysokości 40-50 cm.

* Studzimy w temperaturze pokojowej. Boki oddzielamy po wystudzeniu.

*Dobrze jest nasączyć biszkopt (np. pół szklanki ciepłej wody z cytryną lub rumem).

DSC_2660 (2).JPG

*Smacznego!*
___________________________________________________________________
Źródło: www.mojewypieki.com/post/biszkopt-przepis-ii
  • awatar FunFashion: Tego przepisu nauczyła mnie moja mama:) i masz racje- zawsze wychodzi idealny:)
  • awatar Rozterkowa: ale pięknie wyrośniety biszkopt, aż ślinka cieknie :)
  • awatar *Po*Prostu*Monia ;): Też mam podobny przepis od mamy :) <3 I też nim rzucam ;) ;)
Pokaż wszystkie (19) ›
 

pajabier4444
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

ewelajna
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

maharette
 
Rodzice mieli wpaść na kawe, namęczyłam się i zrobiłam ciastko a oni mnie olali... Dobrze, że chociaż siora i kuzyn wpadli.
20131019_171150.jpg


20131019_171739.jpg


Kot dzisiaj był kontrolnie u pani weterynarz. Wszystko w porządku, ładnie się goi. Jak dostała zastrzyk to nawet nie miauknęła. Znosi to dzielnie, chyba nawet lepiej niż ja.
 

wpadnijbejbe
 

#biszkopt #herbatniki

Iza Płoszajczak: Cytrynowiec z herbatnikami Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na poncz: 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Składniki na krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki (125 ml) soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody 2 żółtka 1 szklanka cukru 200 g masła Składniki na piankę cytrynową: 600 ml śmietany kremówki (30%) 150 g serka mascarpone 2 opakowania galaretki cytrynowej Składniki na polewę: 2 łyżki masła 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 21 herbatników Upiec biszkopt (można dzień wcześniej). Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka, zmiksować, a na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Formę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Piec w 180oC około 30-40 minut (do złotego koloru i suchego patyczka). Przygotować masę budyniową. W garnku zagotować sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier. W osobnym naczyniu połączyć resztę wody z budyniami i żółtkami, dodać do gotującej się wody i gotujemy, aż zacznie bulgotać. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami po łyżce masy budyniowej, aż powstanie gładki krem. Biszkopt nasączyć ponczem . Wyłożyć na wierzch krem budyniowy, wyrównać nożem powierzchnię.


cytrynowiec-z-herbatnikamiskladniki.jpg
 

jaramsierapem
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

candypee
 
DSC053.jpg
          *Czerń i biel w kolejnym wydaniu*
Wczorajszy wieczór przyniósł ochłody po całym upalnym dniu. Niestety te ochłodzenie ma zostać z nami przynajmniej przez tydzień...
3.jpg
  Na sobie mam czarne eleganckie spodenki, czarną basicową koszulkę oraz nowe koturny typu *Peep Toe* Do kontrastu ulubiona biała marynarka.

Marynarka-Zara(sheinside.com)
Spodenki-NN, koszulka-Primark
Buty- wilady.pl
Torebka-NN
Biżuteria-prezent
3.jpg

Bez nazwy-1.jpg

*Biszkopt* nawet podczas zdjęć nie mógł sobie odmówić pieszczot :)
1b.jpg

2a.jpg

13b.jpg

6b.jpg

9a.jpg

7bb.jpg
       *Mówiłam Wam,że uwielbiam te buty?* Nie? Są przeewygodne!
8a.jpg

12b.jpg
                         
                                  *Luuuzzik*
10.jpg

         Jeszcze zdjęcie z Przystojniaczkiem :)
14b.jpg
155.jpg
Wokół oczka rosną piękne krzewy, których kwiaty uraczają żółtymi odcieniami *Uwielbiam swój ogród*
16.jpg

                                      Pozdrawiam,
                                        Candy P.
Pokaż wszystkie (74) ›
 

candypee
 
Bez nazwy-1.jpg
         W dzisiejszym stroju główną rolę odgrywa bluzka, a właściwie cętki. Bluzka przekonała mnie do siebie ozdobne wiązaniem i lekkością. Ponadto kupiłam ją na zeszłorocznej wyprzedaży za 19 zł!  :)                           Tak wymowną bluzkę zestawiłam z czarnymi spodniami, które wyciszają krzykliwą górę :)
Nieodzownym elementem są czerwone usta, które dodatkowo ożywiają całość.

               Bluzka-NY,spodnie-allegro,buty-nn
0.jpg

             Wykończenie dekoltu dopełnia kobiecy            
                              element-kokarda
3a.jpg

4b.jpg

6a.jpg

5a.jpg
Od listopadowego ścięcia(i wycieniowaniu) włosów do wysokości łopatek, na dzień dzisiejszy sięgaja już pasa. Są w rewelacyjnej kondycji pomimo,że modeluje je prawie każdego dnia prostownicą. Olej avokado czyni cuda! Tydzień temu z prostej grzywki przeszłam na skośną.
A tak moje idealnie wyprostowane włosy wyglądają po starciu ze śniegiem, którego u nas jest pod dostatkiem
7a.jpg

__________________________________________________
Od dwóch dni nieustannie pada śnieg. A to mi się już nie podoba. Dziś prawdopodobnie z tego powodu nie było ponad 3 godziny prądu, wtedy kiedy zamierzałam wziąć się za porządkowanie w domu.
Biszkopt musiał się przedzierać przez odśnieżany rano, a po trzech godzinach zasypanym chodniku. Śnieg ma po kolana, tak jak i ja biegająca za nim w parku :D
899.jpg

                         A wieczorkiem...    
7520410.3.jpg


                                   Pozdrawiam,
                                      Candy P.
  • awatar vividness: znalazłaś wreszcie idealną czerwoną pomadkę? ps. Pati, rzuć Tomasza, wyjdź za mię!!!!!
  • awatar merrus: piękny zestaw,a bluzka bardzo w moim stylu :):)
  • awatar ja.kobieta: Pierścionek czyżby z Apartu? :) jakiego oleju migdałowego używasz?
Pokaż wszystkie (61) ›
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

notatall
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Notatall:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

candypee
 
Często pytacie co u mojego Biszkoptowego przyjaciela :)
Chłopak rośnie jak na drożdżach-dosłownie. Skończył już 2 lata, więc osiągnął swoja maksymalną wielkość. Po kastracji przytył jakieś 2 kg. Na dzień dzisiejszy to 30 kg żywej wagi :) Pewnie większość z Was zna historię Biszkopta candypee.pinger.pl/m/5582809/biszkopcik
Pies tej rasy powinien ważyć około 40 kg, a nasz to "miniaturka" :)

Jest z niego ogromny przytulak, uwielbia wszelkie czułości ze strony najbliższych. Nie ma co ukrywać,że są to bardzo życzliwe psy i uwielbiają obecność ludzi.
Ulubioną czynnością Biszkopta jest wylegiwanie się w salonie pod sofą. Jego bazą jest mały stolik, z pod którego widzi drzwi wejściowe i ma kontrole nad ewentualnymi wrogami z kosmosu :D ( jest ogromnym stracholcem)
66.jpg


Dla porównania zdjęcie z przed prawie półtora roku
1 (1).jpg

DSC_2197.jpg

                    Z dzisiejszego spacerku.
Nabrał masy, ściemniała mu sierść i zrobiła się bardzo długa i gęsta.
55.jpg

44.jpg

33.jpg

22.jpg


W zeszłym tygodniu Biszkopt postanowił sobie uciąć poranną drzemkę. Po poszukiwaniach po całym domu znalazłam leniucha w moim łóżku, który zasną snem kamiennym.A kiedy chciałam mu zrobić zdjęcie obudził się z takimi oczami i obrażoną miną.
1.jpg


                       30 kg szczęścia :)

                            Candy P.
 

slodkieblyskotki
 
Witam Was kochani ! Do końca wakacji zostało niedużo czasu, dni robią się coraz krótsze w powietrzu czuć złotą piękną jesień. Sezon truskawkowo-czereśniowy już dawno miną teraz czas na dojrzewające w sierpniowym słońcu śliwki, maliny, jagody i rumiane jabłuszka. Jak tu zatrzymać ostatnie dni beztroskich chwil, błękitnego nieba, brzęczenie owadów, pachnąch owoców i ciepłe noce ? Fotografie, obrazy, można też spróbować usmażyć i zamknąć do słoików konfitury, przeciery, soki idealne do zimowych herbat. Mój sposób by zatrzymać ostatnie promienie lata to sernik na zimno z pysznym biszkoptem, malinami, jagodami oblane owocowym sorbetem wykonany oczywiście z modeliny :)
  • awatar seoxlc: będę częściej tu zaglądać
  • awatar Ciasteczkowy Handmade: Uwielbiam jak się pani tak rozpisuje :) A kolczyki oczywiście jak zawsze piękne :)
  • awatar MałaMi: z modeliny? a gdzie ta modelina?
Pokaż wszystkie (6) ›
 

candypee
 
Ostatnie dni to istne lato.Temperatura wzrastała z dnia na dzień,nie narzekam na taką aurę :) Kocham upały, słońce, błękitne niebo tylko jest jedno "ale" siedzę w pracy a tak bardzo chciałabym się przenieść na plażę :D

Dziś kolejny wpis z serii -od kuchni, czyli pieczemy *muffiny serowe!* :D
Przepis banalnie prosty :)
ri.pinger.pl/(…)DSC05766+kopia.jpg…
*Potrzebujemy*
-250 g sera białego
-2 jajka
-100 ml słodkiej śmietanki
-3 łyżki cukru
-opcjonalnie czekolada/owoce(polecam jagody,porzeczki itp.)

Ser,jajka,cukier,śmietankę miksujemy na gładką masę.
ri.pinger.pl/(…)DSC05768+.jpg…
Kolejno dodajemy (w moim przypadku) kawałki czekolady i mieszamy,
ri.pinger.pl/(…)DSC05774+.jpg…
Gotową masę przekładamy do foremek,
ri.pinger.pl/(…)DSC05781.jpg…
Dodatkowo papierowe foremki włożyłam do metalowych,ponieważ ser jest ciężki i rozpiera na maxa boki papierowych foremek
ri.pinger.pl/(…)DSC05792+.jpg…
ri.pinger.pl/(…)DSC05788+.jpg…
*Całość wsadzam na 30-40 minut do piekarnika na 180 stopni*
ri.pinger.pl/(…)DSC05773+kopia.jpg…
Nie muszę Wam chyba pisać,że na ciepło muffinka smakowała wybornie! Ciepły serek i roztopiona czekolada *pychota*
ri.pinger.pl/(…)DSC05778+.jpg…
________________________________________________________
Kiedy byłam zajęta w kuchni Biszkopt wylegiwał się na łóżku i udawał strasznie wygłodniałego psa, który w ogóle nie czeka na smakołyki :D
ri.pinger.pl/(…)DSC05819+kopia.jpg…


Pozdrawiam,
Candy P.
  • awatar coloursofcaroline: jaki slodki ten Twoj psiak :D
  • awatar incalculable: Wygląda przepysznie :) Ale ja po weselu kuzynki muszę teraz pościć, ale przepis na pewno wypróbuję :D
  • awatar Georgiaa: mrrr:P musi być pyszne. słodki piesek
Pokaż wszystkie (28) ›
 

terapiasmakowa
 
Delikatny biszkopt wypełniony śmietaną, którego słodki smak przełamany został ananasem.

Potrzebujemy:

Na biszkopt:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki kakao

A także:
1 puszka ananasa,
400-500 ml śmietany 30%,
2 opak śmietan-fixu,
ok. 0,5-1 szklanki wiórków kokosowych

Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy przesianą mąkę, proszek i kakao i wszystko delikatnie razem mieszamy. Wlewamy do wyłożonej blaszki i pieczemy ok 30-40 min w 180 st. C. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 części. .

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixami. Ananasa kroimy na mniejsze cząstki (chyba że mamy puszkę z ananasem w kawałkach).

Pierwszy blat ciasta smarujemy śmietaną i układamy na niej ananasy. Przykrywamy drugą częścią ciasta, a wierzch ponownie smarujemy pozostałą śmietaną.

Wiórki prażymy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Po przestudzeniu posypujemy ciasto.

Odstawiamy do lodówki na min, 1 godzine. I gotowe.

-->> Wskazówka:
Biszkopt można nasączyć sokiem ananasowym.
201112311119.jpg
  • awatar Confide In You: o Boże.... dlaczego... ja nie moge jeść tyle, ale dostałam ślinotoku <3
Pokaż wszystkie (1) ›
 

owocek
 
Zapowiadany bonusik truskawkowy czyli
*Ciasto z truskawkami*

placek.JPG


*Przepis na biszkopt ważony:*

Składniki :
7jajek, mąka, cukier, 2łyżeczki proszku do pieczenia

*Sposób przygotowania* :
Ważymy 7 jajek w skorupkach, tyle samo dajemy mąki i cukru.
Jajka (całe, ale bez skorupek ;d) wbijamy do miski i miksujemy z cukrem (ok. 10min) na jednolity puch. Dodajemy proszek do pieczenia. Przesiewając przez sitko mąkę lekko mieszamy do jednolitej konsystencji (aby nie było grudek). Biszkopt wykładamy na blachę. Pieczemy przez 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

biszkopt.JPG


*Krem* :
Krem do tortów przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu – w wersji z masłem.

krem.JPG


Rozpuszczamy galaretki

galaretka.JPG


Kroimy truskawki
truskawki.JPG


*Placek*:
Ostygnięty biszkopt kroimy na dwie połowy i wkładamy do dwóch blaszek – za jednym zamachem dwa placki. Krem dzielimy na pół i smarujemy biszkopt. Na to układamy przekrojone truskawki. Przestygniętą (tężejącą) – truskawkową- galaretkę wylewamy na wierzch placka i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

placek1.JPG


placek2.JPG


placek3.JPG



*Proste, szybkie i efektowne.*

Smacznego :)

ps. Sprawdzony przepis mojej mamy :)
Pokaż wszystkie (7) ›
 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
€migrantka:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

candypee
 
Dawno nie pisałam o największym pieszczochu w Naszym domu :) Lalek (zdrobnienie od Lucky) już nie jest szczeniakiem. Skończył już 18 miesięcy i stał się prawdziwym lwem :) Na zimę pojawiła się gęsta sierść a wokół szyi zrobiła mu się "korona".Jest kochany i wie jak sprawić uśmiech :) Od lutego (od kiedy go przygarnęliśmy) przybrał +/- 15 kg ;)
11.jpg

22.jpg

Lalek jest modny i też ma swoją bandane :)
44.jpg

66.jpg

Bardzo nie lubi zdjęć, zawsze ucieka jeśli tylko zauważy aparat.

Teraz siedzi i patrzy się na mnie swoimi brązowymi oczkami :)

Pozdrawiamy :)

Edit

Pamiętajcie o pieskach, które nie mają swojego domu.
tablica.pl/nakarm-psa/ranking/
Pokaż wszystkie (40) ›
 

 

Kategorie blogów