Wpisy oznaczone tagiem "brokuł" (14)  

mj21
 
SKŁADNIKI:

- 200 g makaronu pełnoziarnistego w kształcie małych rurek, np. gomiti
- 1 brokuł
- 4 listki laurowe
- słoik zielonych oliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 łyżek zmielonych migdałów
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- chilli.

Przygotowanie:

Gotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente. W międzyczasie pokroić brokuła na różyczki. Gotować na parze przez około 6 minut, aż będzie al dente.
W międzyczasie pokroić oliwki na plasterki, drobno posiekać czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni razem z czosnkiem, następnie dodać oliwki i zmielone migdały, chwilę razem podsmażyć, dodając 1 łyżkę wody.
Odcedzić makaron, wymieszać z brokułami, oliwkami i zmielonymi migdałami
 

zdrowieiszczescie
 
PUREE Z BROKUŁA

Statystycznie najczęściej Polacy do obiadu jedzą ziemniaki. Spór o ziemniaka w świecie zdrowego odżywiania trwa w najlepsze.
Czy można jeść w trakcie  diety ?   Czy w  ogóle warto jeść ziemniaki ?

Prawda jest taka, że we wszystkim trzeba zachować zdrowy umiar i rozsądek.  

Dzisiaj mam dla Was alternatywę dla ziemniaka  - smaczne,  zdrowe , kolorowe !

PUREE Z BROKUŁA
IMG_20170420_115237_001.jpg



- Brokuł gotujemy w osolonej wodzie lub na parze. Nie musi być super miękki ale też nie powinien być surowy.
- Ugotowany brokuł blendujemy z dodatkiem  :

Moja wersja :
- Oleju (lniany, kokosowy , oliwa z oliwek lub rzepakowy )
- Pieprz, zioła do smaku , czosnek.

Dodatki zależą od tego z czym podaję i dla kogo.

W wersji internetowej puree można blendować z dodatkiem sera, jogurtu, śmietany.

Zblendowany brokuł z jogurtem , czosnkiem i koperkiem świetnie sprawdza się jako deep do grilowanego kurczaka.

IMG_20170420_115432_958.jpg
Pokaż wszystkie (4) ›
 

blogittness
 
Nie lubicie brokuł? Ich zapach i smak Was odstrasza? Jednak to warzywo jest naprawdę zdrowe i bogate w składniki odżywcze.

Brokuły posiadają naprawdę dużą ilość witaminy C –  200 g warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Brokuły są także bogate w sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas oraz witaminy (między innymi A, B1, B2, PP). Roślina ta jest także bogata w magnez, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie serca oraz przewodzenie impulsów nerwowych.

Brokuły posiadają również selen, który pozwala chronić przed rakiem prostaty, a także zawierają sulforafan, który z kolei walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów oraz raka żołądka. Sulforafan ma także korzystny wpływ na oczy, ponieważ usuwa szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego.


Brokuły są niskokaloryczne, a w ich składzie znajdziemy spore ilości błonnika pokarmowego. Dlatego warzywa te polecane są osobom dbającym o linię i odchudzającym się.


Tak, jak wspomniałam wcześniej, bardzo dużo osób unika brokułów przez ich specyficzny zapach, który wydzielają podczas gotowania. Aby go uniknąć można dodać do wody kilka łyżek mleka lub skórkę chleba i problem znika. Korzyści zdrowotne po takim posiłku – nieocenione.

W tytule posta widnieje słowo "pomysł". Tak. Dziś wrzucę Wam mój, a raczej mojej mamy, pomysł na podanie brokułów.
6tag-1366611262-855064885180218432_1366611262.jpg


Brokuły kroimy tak aby został nam sam kwiatostan. Wrzucamy do gotującej wody (tak jak pisałem, jeśli ktoś nie znosi zapachu dodać kilka łyżek mleka bądź skórkę chleba). W tym czasie do miseczki wlewamy jogurt. Do jogurtu dodajemy odrobinę czosnku startego bądź w przyprawie, szczyptę cynamonu, łyżkę stołową miodu i łyżkę stołową ziół prowansalskich. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy brokuły się ugotują przekładamy je do naczynia i posypujemy serem mozzarella. Można przykryć aby ser się lekko rozpuścił. Następnie polewamy całość przygotowanym sosem i posypujemy uprażonymi migdałami :) Smacznego :D
  • awatar Ch!c G!rl: mniam
  • awatar blogittness: @Ch!c G!rl: Przepis wymyślony przez moją mamę :) Naprawdę polecam :D
  • awatar Ch!c G!rl: pozdrów w takim razie swoją Mamę i pogratuluj pomysłu, na pewno skorzystam i zrobię :)
Pokaż wszystkie (6) ›
 

tasteofjoy
 
Nowością w moim jadłospisie są kiełki brokuła. Zachęcona ilością pozytywnych właściwości i dobrym smakiem, włączyłam je do swojego menu. Jeszcze nie mam wyrobionego nawyku ich  regularnego spożywania, jednak sięgam po nie często.

* Kiełki można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, warzywniakach lub wyhodować samemu. Ja zazwyczaj kupuję je w Biedronce.

* Kiełki brokuła są pikantne w smaku. Można je kłaść na kanapki, dodawać do sałatek, a nawet zup i gorących dań.

* Spożycie 50g kiełków dostarcza organizmowi tyle samo tej substancji, co spożycie 1kg brokuła.

* Wybierajcie tylko świeże i młode kiełki (3-4 dniowe) - są najzdrowsze. W miarę upływu czasu tracą swoje właściwości.

DSC_4345.JPG

1) Sałatka z jajkiem, pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem i kiełkami, z dodatkiem majonezu.

DSC_4352.JPG

*WARTOŚCI ODŻYWCZE*

*Witaminy*
A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K

*Składniki mineralne*
Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan

*Inne*
Koenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko (35%)

DSC_4343.JPG

2) Kanapki z jajkiem, pomidorem, szczypiorkiem i kiełkami.

DSC_4341.JPG

*Kiełki brokuła mają szereg pozytywnych właściwości zdrowotnych. Oto kilka najważniejszych zalet* :

* Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które opóźniają pojawianie się zmarszczek i chronią przed nowotworami. Przeciwutleniaczy w kiełkach brokuła jest nawet do 30 razy więcej niż w różyczkach brokuła.

* Pomagają zachować dobry wzrok: chronią siatkówkę przed promieniami UV.

* Wzmacniają układ nerwowy.

DSC_4404.JPG

3) Omlet z szynką, papryką, pomidorem i kiełkami.

DSC_4410.JPG

*Lubicie kiełki? Wzbogacacie nimi swoją dietę?*

:)
 

tasteofjoy
 
Krem brokułowy początkowo nie należał do moich ulubionych. Plasował się gdzieś na szarym końcu kremowych rozpieszczaczy podniebienia. Los chciał, że wielokrotnie gdy nie było pomysłu/składników na zupę, brokuł zawsze był w lodówce. Trochę z musu, trochę z przyzwyczajenia, trochę z coraz lepszego doprawiania, krem brokułowy stał się dla mnie bardzo smaczny.

DSC_3946.JPG

*SKŁADNIKI*

- 1 duży brokuł
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- po pół łyżeczki curry i słodkiej papryki
- 3 łyżki śmietany 18%
- woda

*Dodatki*

- groszek ptysiowy/ grzanki
- świeży tymianek

*PRZYGOTOWANIE*

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę i podsmażamy 5 minut razem z cebulą. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do pozostałych warzyw i zalewamy wodą (tak by lekko zakryć warzywa).

Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku śmietaną, solą, pieprzem, curry i papryką.

Podajemy z groszkiem ptysiowym i świeżymi ziołami.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem - tasteofjoy.pinger.pl/m/21172634*
Pokaż wszystkie (10) ›
 

dika94
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

tasteofjoy
 
Tym razem placki również z brokułem, jednak w innej formie i o zupełnie innym smaku. O ile poprzednie były dość neutralne, to te są aromatyczne i wyraziste w smaku dzięki suszonym ziołom.

Jak wiecie nie lubię wyrzucać pozostałości, a że z poprzednich placków została mi połowa sosu z brokułów, to postanowiłam zrobić sobie placki na drugi dzień. Sos brokułowy spokojnie w lodówce sobie leżał przez noc i nic mu się nie stało.

Podam Wam przepis na taką porcję, jak zrobiłam dla siebie, dla większej ilości wystarczy zrobić z podwójnego przepisu.

DSC_0804.JPG

*SKŁADNIKI (8 placków)*

- 5 małych ziemniaków (wielkości jajka)
-1 jajko
- 2 łyżki mąki
- ok. 4 łyżki sosu brokułowego (jeśli nie robicie z resztek, to wtedy pół ugotowanego brokuła trzeba zmiksować z 2 łyżkami śmietany)
- bazylia, oregano, majeranek (każdego taka porządna szczypta)
- sól, pieprz
- olej do smażenia

*PRZYGOTOWANIE*

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki i razem mieszamy. Smażymy.

DSC_0808.JPG

Można jeść same...

DSC_0819.JPG

I można ze śmietaną...Można też z sosem czosnkowym (śmietana/jogurt, ząbek czosnku, odrobina soli)...

DSC_0822.JPG


DSC_0825a.jpg

*Flubberowe placki to jest to!* :D
Pokaż wszystkie (8) ›
 

tasteofjoy
 
Jako jawny plackożerca przyznaję bez bicia, że mogłabym żyć na samych plackach ziemniaczanych. Żaden rosół, żadne pierogi, żadne mięsiwa, tylko placki...chrupiące, złociste...najlepiej ze śmietaną i z cukrem...ALE dziś odstępstwo - dziś placki z sosem brokułowym, żeby życie miało smaczek.

DSC_0765a.jpg

*SKŁADNIKI*

*Placki*

- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia

*Sos*

- 1 brokuł
- 2 łyżki śmietany
- ok. 3łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz

*PRZYGOTOWANIE*

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie miksujemy w blenderze ze śmietaną i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (lub mielimy maszynką). Dodajemy jajka i mąkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Smażymy placki z obu stron na złoto. Podajemy z sosem brokułowym.

DSC_0769.JPG

Smacznego! :)
Pokaż wszystkie (20) ›
 

fruttidimare
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 

Ekspresowa i przede wszystkim zdrowa zapiekanka. Wszystkie składniki z pewnością większość z  Was ma w domu. Każdą zapiekankę można dostosować do własnych upodobań i poszerzyć ją o  ulubione warzywka, dodać coś od siebie w ramach inwencji twórczej.

:)

brokuły2.jpg


*SKŁADNIKI*

1 brokuł (ok. 500g)
1-2 marchewki
1 duża cebula
2 duże ziemniaki


*PRZYGOTOWANIE*

Marchewkę, ziemniaki i cebulę, obieramy,myjemy i kroimy w plasterki. Brokuł dzielimy na różyczki. Foremkę do zapiekanek smarujemy masłem i układamy w niej warzywa. Spód wykładamy talarkami ziemniaków, następnie brokułem, wierzch posypujemy marchewką i cebulą. Polewamy sosem beszamelowym i wstawiamy do piekarnika.
Mamy dwie opcje do wyboru - używamy surowych warzyw, bądź wcześniej podgotowanych w osolonej wodzie ( ja skorzystałam z tej drugiej opcji). W zależności od tego czas zapiekania w 180*C wyniesie od 25 - 50min.

brokuły1.jpg


*SOS BESZAMELOWY*

0.5 l mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa
100g sera żółtego (opcjonalnie)

*PRZYGOTOWANIE SOSU*

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy trzepaczką tak by powstała gładka masa. Stopniowo wlewamy mleko,gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje . Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Możemy do sosu dodać starty żółty ser (najlepiej o wyrazistym smaku,gdyż beszamel jest dość mdły ).


W zależności od preferencji zapiekankę: polewamy sosem beszamelowym, bądź tylko posypujemy żółtym serem , polewamy roztopionym masełkiem z odrobiną bułki tartej, a nawet spożywamy w stanie "surowym - upieczonym" .

brocolis.jpg


Smacznego !

:D
  • awatar JudytaEm: no dobra, też bym to zjadła :)
  • awatar Taste of Joy: Wcześniej nigdy nie jadłam brokułów, to moje pierwsze spotkanie z nimi i jestem na tak!:)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

smakolyki
 
SAM_1576.JPG

*SKŁADNIKI*
- 1 brokuł
- 4 jaja
- puszka fasoli czerwonej
- ser feta
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego bądź kefiru
- 2 ząbki czosnku
- sól pieprz do smaku

*PRZYGOTOWANIE*
1. Gotujemy 4 jajka na twardo-od zagotowania 7 minut.
SAM_1547.JPG

2. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty.
SAM_1548.JPG

3. Ser kroimy w kostke
SAM_1554.JPG


SAM_1555.JPG


4. Fasole odsączamy i płuczemy w zimnej wodzie
SAM_1552.JPG

5. Mieszamy brokuł z fasolą
SAM_1562.JPG

6. Przygotowujemy sos
SAM_1553.JPG


SAM_1561.JPG

7. układamy na brokułach jajka pokrojone w ćwiartki i posypujemy kostkami sera,polewamy sosem i gotowa :)
SAM_1564.JPG

Przepis pochodzi od *♥ Amarelka ♥*
amarelka.pinger.pl
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (4) ›
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
brokuł, ziemniaki, 3 pomidory, kilka plasterków szynki, kostka żółtego sera, przyprawa do ziemniaków, sół

*PRZYGOTOWANIE*

1) Kroimy ziemnianki w plasterki (obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli) na półtwardo
2) Brokuł dzielimy na różyczki i również obgotowujemy
3) Naczynierne żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków
4)Na ziemniaki wykładamy brokuł, pokrojone w kostkę pomidory oraz szynkę
DSC_2190.JPG

5) Całość posypujemy startym żółtym serem
DSC_2191.JPG


6) Zapiekamy w piekarniku w 180st przez 30 min
DSC_2205.JPG

7) Podajemy z sosem czoskowym bądź ketchupem (wg uznania)
DSC_2206.JPG



Przepis pochodzi od *Anja...♥*
anjablog.pinger.pl
 

mia030
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

highlife
 
Na śniadanie (późne, bo zjedzone po 10) przygotowałem sobie Skromny Posiłek. Skończyło się na poczwórnym zestawie "Skromny Posiłek". Zaiste to wina mojej mamy, gdyby tyle jedzenia nie było, to bym nie jadł. Happy Meal to był, radosny byłem po tym posiłku jak cholera, aż usnąłem (jak za dużo zjem, to chce mi się spać).

Po obudzeniu się powitał mnie reklamujący na TVN24 Michał Wiśniewski okrzykiem "hej, to znowu ja!". Hura! Nie mogłem ukryć zachwytu. Tą dawkę energii spożyłem na podliczenie, ile kalorii pożarłem. Wyszło 1800, czyli prawie norma dzienna. Trochę się zezłościłem (tupnąłem nóżką i zachłostałem laską), bo mi to racjonalne żywienie nie wyszło. No ale nie pierwszy raz. Żeby nie wyjść źle, założyłem się ze sobą o to, czy da się przetrwać dzień jedząc kolejne posiłki w wersji mikro i przy tym czuć się świetnie, nie czuć głodu itp. Wygrałem ja, czuję się super, ale więcej takich ekscesów sobie nie życzę.

A jutro zjem tę brokuł, z której dziś niestety zrezygnowałem. Jutro, nie mogę się Pani doczekać!
 

 

Kategorie blogów