Wpisy oznaczone tagiem "bułeczki" (47)  

mojwszechswiat
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Gdzie się człowiek nie obejrzy, tam wszędzie truskawki. Nawet wyskakują z lodówki! Podrzucam Wam kilka przepisów, które już gościły na blogu i zapewniam, że pojawią się kolejne.


Bułeczki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką - tasteofjoy.pinger.pl/m/22049231

234c72dc00272659539db865.jpg

Muffinki z truskawkami i rabarbarem - tasteofjoy.pinger.pl/m/22136395

36ac9fc10004e19453b301cc.jpg

Placki z truskawkami- tasteofjoy.pinger.pl/m/21955246

62aaa3530025aa5953877d83.jpg

Mascarpone z truskawkami-tasteofjoy.pinger.pl/m/19163788

6feffdb1001d83a451b89bc4.jpg

Truskawkowy koktajl z lodami waniliowymi- tasteofjoy.pinger.pl/m/19334229

49b71ce5000ffce551d3f5a7.jpg

Truskawki w czekoladzie - tasteofjoy.pinger.pl/m/19716254

d87c0e71002afc115211060b.jpg

*Truskawkożercy łączmy się!*

myqgvyc.jpg

:D
Pokaż wszystkie (9) ›
 

xsysia25
 
Hej :) Ostatnio wypróbowałam kolejny przepis na bułeczki , tym razem żytnie. Są one bardzo proste w wykonaniu, więc każdy śmiało może upiec :)



Składniki :

-szklanka mąki pszennej
-szklanka mąki żytniej
-płaska łyżeczka soli
-50 g drożdży
-3/4 szklanki wody


Wykonanie :

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy na jednolitą masę. Jeśli całość jest zbyt sucha dodajemy 1/4 szklanki wody. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, by podwoiła objętość. Następnie odrywamy kawałek ciasta i formujmy kulkę. Bułki układamy na blasze i znów odstawiam w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut. Wyrośnięte bułki posypujemy ziarnami słonecznika i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.

11273591_1601991716721430_1530843229_o.jpg


11233309_1601991670054768_583796397_o.jpg


11296367_1601991626721439_1107136258_o.jpg


11271360_1601991666721435_554106202_o.jpg


11296367_1601991663388102_2043451018_o.jpg


11215682_1601991740054761_1121670860_o.jpg


11269249_1601991673388101_1354791658_o.jpg
 

xsysia25
 
Hejj :) Mam tyle przepisów do dodania a czasu brak..:/
Dzisiaj korzystając z chwili wolnego pokażę Wam przepis na pyszne owsiane bułeczki. Przepis posiadam z bloga : laadyablog.blogspot.com
Zachęcam do przeglądnięcia bloga , są tam pyszne przepisy :)
Bułeczki polecam każdemu , są pyszne !



Składniki:

-pół szklanki płatków owsianych
-1 łyżka masła
-2 łyżki miodu
-łyżeczka soli
-1 szklanka wrzącej wody

Płatki owsiane, miód, sól, masło zalać wrzącą woda, dobrze wymieszać, zostawić do ostygnięcia.


Następnie :  

-1,5 łyżeczki suchych drożdży
-3 łyżki siemię lnianego
-3 łyżki letniej wody
-1,5 szklanki mąki razowej
-niepełna szklanka mąki pszennej


Dodatkowo:
-mleko do posmarowania bułek
-płatki owsiane do posypania



Wykonanie :

Płatki owsiane, miód, sól i masło zalewamy wrzącą wodą, mieszamy. Drożdże mieszamy z letnią wodą.Do miski dajemy mąkę oraz siemię lniane. Dodajemy do miski schłodzone płatki owsiane i mieszamy. Ciasto wyrabiamy , jeśli będzie się lepić to podsypujemy mąką. Przełożyć na lekko otłuszczoną miskę, odstawić na bok. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po upływie około 30 min ciasto jest gotowe na formowanie bułek. Uformowane bułki przekładamy na blachę obłożoną  papierem do pieczenia i odstawiamy znów na 30 minut. Bułki smarujemy mlekiem i posypujemy płatkami.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 15 min.
  • awatar Głowa_pełna_pomysłów: Masz bardzo ciawego bloga. Będę częściej tu zaglądać :)
  • awatar Moje Pyszności: @'Charlotte. kiedyś nawet nie myślałam , że będę wgl coś robiła w kuchni ale z czasem jakoś mi to przyszło i teraz lubię to robić :)
  • awatar Moje Pyszności: @☆Catherine Melodrama★: zgadzam się :) Dziękuje :)
Pokaż wszystkie (5) ›
 

mojwszechswiat
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mojwszechswiat
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

elizabetzet
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tikatika
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

tasteofjoy
 

*Ubierz się w kolory dodające energii.*

Sweter - www.choies.com/product/purple-knit-sweater?cid=3891

sweter choies.jpg

*Łyknij z rana kawusię, a później kolejną.* Uzależnieni od kawy łączmy się. :D

a618b1b95b2c1ad04fd199a126625239_original.jpg

*Jak kawa, to tylko w kubku z modnym ocieplaczem.* Kto powiedział, że tylko dla bab takie sweterki. :P

PicMonkey Collage.jpg

*To jak już ciągle przy tej kawie jesteśmy...do kawki świeże bułeczki z rodzynkami. Pychota!*

DSC_1423 (2).JPG

*Pewnie przepis by się chciało, co?*

:D
  • awatar Love Of My Life: a no chciało by się :) choć jakbym robiła na wizytę mojej siostry to rodzynki musiałyby pójść w odstawkę... jakieś owoce zastępcze? :)
  • awatar Aurora1122: kawa to jedyny powód dla którego zwlekam się z łóżka :)
  • awatar urodowapasjonatka: o taką bułeczkę to by się zjadło :D
Pokaż wszystkie (14) ›
 

karolaja137
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

desdemon
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

edka777
 
  • awatar Mama4: slinka mi poleciala !!!
  • awatar żmogiedra: ja bym takich spróbowal domowych , ymmm
  • awatar E♡mama: @żmogiedra: :) zapraszam ;) ...jeszcze troszkę zostało :)
Pokaż wszystkie (6) ›
 

kasiekpe
 
Dzisiaj na śniadanie upiekłam aromatyczne, irlandzkie bułeczki na sodzie i maślance. Wykonanie jest niezwykle proste a i same składniki są łatwo dostępne. Bułeczki pyszne! Najlepsze gdy są lekko ciepłe. Idealne na wytrawne śniadanie bądź jako przekąska.

13042013339.jpg


Składniki na około 16 bułeczek:
* 450 g mąki pszennej (ja zużyłam około 550 - 600 g)
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżka świeżych, posiekanych ziół np. szczypiorku, natki pietruszki, rozmarynu, tymianku etc. (użyłam 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu)
* 400 ml maślanki
* około 75 g sera cheddar bądź Gruyere - zetrzeć

Piearnik rozgrzać do temperatury 250 stopni Celsjusza.
Przesiać suche składniki do miski, a następnie wymieszać z posiekanymi ziołami. Zrobić dołek w środku. Wlać do dołka maślankę. Wymieszać najpierw łyżką a następnie wyrobić za pomocą dłoni - nie wyrabiać długo. Ciasto powinno być delikatne, nie zbyt mokre i lepkie. Gdy ciasto jest już wyrobione, rozwałkować na grubość około 2 cm.
Pokroić na okrągłe lub kwadratowe kształty. Wyłożyć bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Hojnie posypać każdy "sodabread" tartym serem.
Umieść tacę w piekarniku. Piec przez 10 - 25 minut (w zależności od wielkości), do uzyskania złotego koloru i pustego odgłosu z bułeczki.
Smacznego

Przepis pochodzi z książki Rachel's food for living - Rachel Allen


13042013338.jpg


13042013340.jpg
 

makemade
 
Dam taki szybciutki przepisik, a jak już będę mieć możliwość "filmowania" to dodam filmik i zdjęcia.

Ciasto które wam podam to najzwyklejsze ciasto drożdżowe idealne pod pizze i inne eksperymenty.
Ja je właśnie używam by roić sobie w domu pizze.


Ciasto
- 1 paczuszka drożdży instant - teraz je można wszędzie spotkać.
- około 500 gram mąki - 1 paczka drożdży jest właśnie na tyle maki
- szczypta cukru - drożdże lubią cukier
- sól i przyprawy
- mleko! - ilość zauważyłam zależy od rodzaju drożdży bo gdy kupiłam drożdże dr. Oetkera to standardowe pół szklani było za dużo i dawałam niespełna 1/4 szklanki, gdy kupuje jakieś takie super tanie to pół szklanki i czasami muszę dolać.


Co do ciasta to:
1. ilość mleka zależna od rodzaju kupionych drożdży instant (pół szklanki lub niespełna 1/4 szklanki) zależy podgrzać - temperatura pokojowa to za mało by drożdże chciały się ruszyć i nam ładnie wyrosnąć. Mleko musi być ciepłe, ale nie za ciepłe. Takie, że jak wsadzimy palucha poczujemy ciepełko, a nie że zaraz nam spali palucha.

2. Do mleka wsypujemy drożdże, dodajemy szczyptę cukru - drożdże kochają cukier - oraz odrobinkę mąki - czubata łyżka z tych 500g powinna wystarczyć.

3. Ładnie mieszamy wszyściutko i następnie zakrywamy miseczkę (czy w czym robiliśmy) szmatką.
Zauważyłam, że drożdże lepiej rosną jak dam je niedaleko kaloryfera, mają ciemno i mnie ma źródła hałasu w pobliżu czyli mnie.

4.Po 15 minutach dodaję resztę składników czyli przyprawy (np. gdy na pizze te ciasto wykorzystuje to dodaje przeróżne zioła) lub tylko oraz mąkę.

5. Ugniatamy tak długo aż ciasto przestanie się nam przyklejać do łapek - czasami może okazać się, że ciasto się nam kruszy więc dolewamy odrobinkę! mleka, a czasem jest wodniste więc mąki, ale uważajcie by nie przesadzić.

6. Odstawiamy tym razem na 30 minut.

7. Gdy widzę, że ładnie urosło jeszcze chwile je ugniatam. W zależności jaki mam dzień to ciasto dziele na części - każda część to bułeczka - i w rękach formuje kieszonkę na farsz. Zalepiem i bułeczka gotowa.
W inny dzień wałkiem wałuje :D ciasto na grubość mniej więcej 5mm i robię coś jak na pierogi - szklanką koła wycinak i na 1 koło daje farsz a 2 je przykrywam i boki zalepiam.

8. Gdy walczę z bułeczkami na patelni już rozgrzewam dużą ilość oleju. Olej powinien sięgać prawie połowy bułeczek.
Można również w piecu nasze bułeczki zrobić.
Jak na razie nie mam teraz pieca więc powiem wam tylko tyle, że jak robiłam pizze to w 180* około 15 minut, a bułeczki może spróbować potrzymać, aż nabiorą ładnego kolorku.

Co do farszu.
Mi wystarcza na dane ciasto 250 gram pieczarek, które uprzednio umyłam  (obrałam jeżeli test taka potrzeba) i pokroiłam w dość grubą kostkę.
Wrzuciłam na patelnie z niewielką ilością oleju. Dodałam przyprawy - można tylko sól lub jakieś tam ziarenka smaku.
Trzymałam pod przykryciem przez 15 minut aż zrobiły się brązowe - nie spalone tylko już mięciutkie i gotowe do schrupania. Gdy farsz ostygnie wkładam do bułeczek.


U mnie w domku znikają bardzo szybko.
 

festir
 
 Witajcie :) Zainspirowana pięknem i możliwościami biżuterii z modeliny, postanowiłam troszkę się nią pobawić i założyć bloga, aby pokazać wam moje dzieła ^ ^ I to nie tylko te z modeliny.
 Nie są to jakieś górnolotne prace, ale myślę, że całkiem ładne.
 Zainteresowanych nabyciem zapraszam do zakładki "O mnie"

 Lizaczki :
  • awatar gość: sory ale ta różyczka wcale jej nie przypomina a kolczyki są b. brzydkie;/
  • awatar gość: @gość: naszyjnik też ;//
Pokaż wszystkie (2) ›
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 100 gr cukru
- 50 gr masła
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 20 g drożdży
- marmolada
- cukier puder do posypania

*PRZYGOTOWANIE*
Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, sól i jajko.
Mleko lekko podgrzać i podzielić na 2 części.
W jednej rozmieszać drożdże, w drugiej roztopić masło.

Oba mleka wlać do michy i wyrobić ciasto.


Gotowe ciasto umieścić w ciepłym miejscu na jakieś 2 godziny, tak żeby wyrosło.


Po dwóch godzinach wymieszać.

Ciasto dzielić na kawałki. Lekko rozpłaszczać w rękach. Położyć na wierzch marmoladę i dokładnie zakleić boki.

Bułeczki układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Od góry posmarować mlekiem.

Zostawić na 20 minut, zeby troszeczke wyrosły.

Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Buły piec przez 20 minut.

Po wyciągnięciu i ostudzeniu można potrzepać cukrem pudrem.


P1090205.JPG


P1090207.JPG

Przepis pochodzi od *Rashid*
fruttidimare.pinger.pl
 

smakolyki
 
*SKŁADNIKI*
3 jajka
kostka chudego twarożku
otręby owsiane i pszenne
proszek do pieczenia
sól

*PRZYGOTOWANIE*
Jajka oraz twarożek dokładnie zmiksować. Dodać ok 10 łyżek otrębów (5- owsianych i 5- pszennych), łyżeczkę proszku do pieczenia i troszkę soli. Ponownie zmiksować. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (formować kształt bułeczki - ok, jedna duża łyżka masy) i piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.


20120201308.jpg


20120201310.jpg



Przepis pochodzi od *iskierka21*
iskierka21.pinger.pl
 

adrijah
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

yummyy
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

yummyy
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

yummyy
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

yummyy
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

yummyy
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów