Wpisy oznaczone tagiem "bułki chleby" (1)  

smakoszka
 
Nie wiem dlaczego mam w lodówce tyle drożdży. No ale skoro już są, to trzeba coś piec.
Zatem w najbliższym czasie spodziewajcie się jeszcze kilku drożdżowych wypieków. Dziś sobie wymyślilam, że zrobię puszyste bułeczki.
Zwłaszcza, że są to jedne z takich prostych, którymi nie trzeba się wcale zbytnio przejmować. Ciasto samo sobie ładnie wyrastało, a ja w tym czasie mogłam latać do pralni z moim praniem.


SKŁADNIKI (na 12 - 15 bułeczek):

na zaczyn:
* 30 g świeżych drożdży
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżki mąki
* 100 ml letniego mleka

na ciasto:
* 4 szklanki mąki
* szczypta soli
* 2 łyżki cukru
* 100 ml letniego mleka
* 2 jajka (o temp. pokojowej, a nie prosto z lodówki)
* 100 g stopionego masła

ponadto:
* 2 żółtka + 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek


W jakimś małym garnuszku podgrzać szklankę mleka. Nie powinno być za gorące. Wystarczy by było ciepłe, ale nie parzyło w palec.
Teraz musimy zrobić zaczyn. W tym celu pokruszyć drożdże do jakieś miski (nie za małej), dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki oraz połowę podrzanego mleka. Dobrze wszystko wymieszać i zostawić w jakimś ciepłym miejscu na około 15 minut. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
Do reszty mleka natomiast dodać masło i pozostawić je w spokoju. Masło samo się rozpuści.
My w tym czasie możemy se luknąć na pingerka albo zrobić cokolwiek innego.  

Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać do niej sól i cukier, roztrzepane jajka, mleko z rozpuszczonym masłem oraz przygotowany wcześniej zaczyn.  Wszystko dobrze wymieszać najlepiej dużą drewnianą łyżką. Wyrabiać tak długo, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. Miskę przykryć od góry czystym kuchennym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia, najlepiej w pobliżu pieca lub w inne ciepłe miejsce.  Po około godzinie ciasto znacznie powinno zwiększyć swoją objętość.

Podzielić je teraz na 12 - 15 części i z każdej formować bułeczkę. Układać je w odległości około 1 cm na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Pozostawić znowu na jakieś 15 - 20 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrosną już na tyle, że się będą ze sobą stykać, nagrzać piekarnik do 180°C, a bułeczki posmarować rozmąconymi z mlekiem żółtkami.

Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec bułeczki około 10 - 15 minut, aż będą miały piękny złotobrązowy kolor.
3 - puszyste buleczki.jpg
  • awatar ziemiojad: ja wrzucam do środka konfiturę lub powidła, pychota!
  • awatar kotka na dachu: patrząc na to zgłodniałam ... to musi być pyszne ...
  • awatar brooks: Bafuś ...zostań moją żoną :d
Pokaż wszystkie (12) ›
 

 

Kategorie blogów