Wpisy oznaczone tagiem "bułki hamburgerowe" (2)  

alilioe
 
Bułki do hamburgerów.jpg

Witajcie :)

Lubicie hamburgery? Ja bardzo, czasem nawet za bardzo! Często bułki do nich, kupione w sklepie, są ładowane jakąś chemią-albo przesadnie się kruszą-albo są drogie. Wiadomo, że czasem każdy z nas je kupi, ale dziś wrzucam dla Was przepis na bułki hamburgerowe, z przepisu Food Emperora. Zrobiłam je kilka razy i są proste w wykonaniu, w miarę szybkie i smaczne ;) Czuć że są świeżutkie i pachnące :) Jak jesteście zawzięci- to zachęcam do wypróbowania przepisu!

Przepis na 6 bułek:

150 ml mleka (najlepiej tłustego)
100 ml wody
40 g niesolonego mleka
1 jajko
280-330 g mąki pszennej
5 g suchych drożdży
20 g cukru
5 g soli
roztrzepane żółtko do posmarowania
Mąka do podsypania
szklanka wody (do piekarnika)
opcjonalnie sezam do posypania bułek

Do garnka wlewamy mleko, wodę i dodajemy masło. Jeżeli macie masło solone, nie możecie dodać tych 5 g soli które są w przepisie. Musimy podgrzać to wszystko do temperatury 50°C, mi pomógł w tym termometr do herbaty :) Jeżeli nie macie termometra, to musicie to zrobić niestety na czuja. Nie może być za gorące- wtedy zabija drożdże. A jeżeli będzie niewystarczająco ciepłe to drożdże nie będą pracować.
Do miski dajemy mąkę, suche drożdże, cukier i sól jeżeli mieliście niesolone masło. Dodajemy mleko z wodą i solą, oraz jajko. Teraz należy wszystko wymieszać do jednolitej masy i wyłożyć na stolnicę, żeby zacząć wyrabiać ciasto. Wyrabiamy je tak długo, aż stanie się elastyczne i będzie lekko gumowe (jak naciśniecie na nie palcem to zacznie wracać do pierwotnej pozycji)
Teraz odstawiamy ciasto na około 40-60 minut do wyrośnięcia, aż mniej więcej podwoi swoją objętość.
Po tym czasie formujemy z ciasta 6 kulek, które będą naszymi bułkami :) Kulki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i delikatnie je spłaszczamy. Przykrywamy je ścierką jeszcze na 15 minut, i odpalamy piekarnik na 225°C z termoobiegiem.
Po 10-15 minutach smarujemy nasze bułki roztrzepanym żółtkiem, wkładamy na środkową półkę piekarnika. Po 5 minutach pieczenia, otwieramy piekarnik i wlewamy (nie polewając bułek!) szklankę wody. Szybko zamykamy piekarnik. Ten zabieg spowoduje, że nasze bułki nie będą suche :) Po tym dopiekamy jeszcze jeszcze przez 5 minut.

Teraz pozostało ładować do nich mięso oraz dodatki i cieszyć się domowymi hamburgerami!

Smacznego kochani ;)
 

 

Kategorie blogów