Wpisy oznaczone tagiem "bulion" (17)  

mj21
 
Składniki :

- 1 por,
- 3 marchewki,
- duża cebula,
- 300 g grzybów leśnych,
- 4 ząbki czosnku,
- kilka ziarenek pieprzu czarnego,
- 40 g suszonych grzybów - prawdziwków lub podgrzybków,
- 6 gałązek natki pietruszki,
- tymianek - 2 gałązki,
- 2 gałązki majeranku,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- sól morska lub himalajska - odrobina.

Przygotowanie:

Siekamy pora, cebulę w pióra, marchewkę kroimy w kostkę, grzyby w paski, a czosnek rozgniatamy, ale nie obieramy. Wrzucamy do garnka, najlepiej 4 litrowego. Dorzucamy suszone grzyby, zioła, pieprz, odrobinę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy 2,5 l przefiltrowanej wody ( z namoczonych przez noc grzybów). Gotujemy ok godziny, po zagotowaniu na małym ogniu z lekko niedomkniętą pokrywką, aby delikatnie "pyrkał".
Stosować z chilli sin care, zupami grzybowymi, farszu do pierogów, gulaszu, bigosu zamiast wody czy bulionu warzywnego.
 

mj21
 
Składniki na duży garnek:


- 2,5 litra zimnej wody
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 duży seler selera
- zielone liście pora
- natka pietruszki, liście oraz łodyżki
- 1 łyżka oleju

Przyprawy:
- 2 goździki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 4 liście laurowe
- kawałek imbiru długości 3 cm
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól

Przygotowanie:
Warzywa dokładnie wyszorować, nie obierać i nie przekrojone włożyć do dużego garnka. Umytą cebulę obrać, łupiny przełożyć do garnka (dodadzą pięknego koloru) a wnętrze cebul przekroić na pół i każdą opalić nad ogniem kuchenki do czasu, aż będzie wyraźnie przypalona. Jeśli nie macie kuchenki to ułóżcie je na blasze piekarnika postawionej na najwyższej półce i opalajcie przez 15 minut lub do czasu, aż zaczną ciemnieć.
Opalone cebule dodać do warzyw w garnku, do tego dodać łodyżki natki pietruszki, pozostałe składniki wraz z przyprawami i łyżeczką soli. Wlać 2,5 litra zimnej wody, przykryć i podgrzewać na średnim ogniu do czasu, aż się zagotuje.
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszyć gaz i gotować na minimalnym ogniu przez przynajmniej 3 godziny. Wywar powinien jedynie "mrugać", a garnek musi być przez cały czas przykryty.
Ugotowany rosół przecedzić przez sito, na którym zostaną wszystkie warzywa i przyprawy. Na koniec warzywa bardzo dokładnie wycisnąć tak, aby oddały wszystkie soki do garnka - to w nich jest najcenniejszy smak. Tak przygotowany rosół można doprawić jeszcze do smaku odrobiną soli lub pieprzu, podawać tradycyjnie z makaronem, posiekanymi liści pietruszki i małym kawałkiem marchewki z wywaru lub po prostu siorbać z dużego kubka.
 

mj21
 
Składniki:


włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora, liść kapusty
2 litry wody
1 łyżeczka soli morskiej,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
5 ziarenek pieprzu
1 cebula
4 gałązki natki pietruszki


Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać, włożyć do garnka. Dodać umytego pora i liść kapusty. Wlać wodę i zagotować.

Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zmniejszyć ogień.

Cebulę nieobraną położyć na palniku kuchenki i opalić ją ogniem (około 1 - 2 minuty), włożyć do garnka z warzywami.

Dodać gałązki natki pietruszki. Garnek przykryć pokrywą, ale niedokładnie - pozostawić uchyloną.

Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę do miękkości warzyw (wywar najlepiej gotować dłużej, 1 i 1/2 godziny). Po ugotowaniu zostawić bulion na 10-15 minut a następnie odcedzić. Od razu wykorzystywać do sporządzania zup lub zagotować i zamknąć w słoiki. Po ostudzeniu trzymać w lodówce do 2 tygodni. Gotowy bulion można także zamrozić w postaci kostek lodu, które w każdej chwili można wykorzystać do przyrządzenia różnych potraw.
 

justine145
 
  • awatar Pozytywna32: Jakie pomysłowe. Zapraszam do mnie. Może coś skomentujesz ? Jeśli ci się spodoba śmiało obserwuj :)
  • awatar tica: Piękne :)
  • awatar Paznokciowo: na bogato :)
Pokaż wszystkie (5) ›
 

govegan
 
W zupie istotny bywa wywar (zwany bulionem), choć niekoniecznie. Bez wywaru obywa się żurek, daje radę bez wysiłku pomidorówka czy medialna szczawiowa; nie mówiąc o owocowych ;)

www.zlotaproporcja.pl/(…)jak-przygotowac-prawdziwy-…

wprawdzie mięsożerne źródło, ale przepis interesujący i absolutnie wegański.

Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 2 litry wody
- 1 seler z nacią
- cały por
- 3 średniej wielkości pietruszki
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- świeżo mielony pieprz
- sól

Najpierw opiekamy cebulę (można na gazowym albo na elektrycznym palniku), ewentualnie przysmażyć na złoto jak radzą autorzy bloga. Potem ważny krok: krótkie, 2-3 minutowe podduszenie razem z cebulą warzyw, bez naci.

Autorzy radzą teraz właśnie dodać przyprawy, ja bym to zrobiła znacznie wcześniej, na samym początku, przy okazji uważając na liście laurowe, one akurat nie powinny trafić na mocno rozgrzany olej. Po trzech minutach dodać wodę - powinna zakryć warzywa ale pozostawić je widoczne. Gotować 50 minut. Tylko 50? ja bym pogotowała i pogotowała:



Na ostatnie 10 minut wrzucić nać (można dodać jeszcze np. łodygi z bazylii, świeży lubczyk i co tam pod rękę wpadnie).

Dla porównania wegańskie rosoły i buliony z jadłonomii:

www.jadlonomia.com/(…)wegetarianski-roso-poprosze.h…

www.jadlonomia.com/(…)najlepszy-wegetarianski-roso.…

www.jadlonomia.com/(…)domowe-kostki-bulionowe.html…
 

ciasteczko3
 
Pora pokonać drzemiącego we mnie lenia i dodać wpis. Jednak na dziś tylko różowy pączuś, którego robiłam na wymianę z Choo:

2013-02-18 17.47.10.jpg


Tylko ta część mi się podoba:

2013-02-18 17.47.22.jpg


Różowe kokardki były też na kolczykach dla Choo:

2013-02-18 17.48.01.jpg


Tak, kupiłam jakieś 25 m wstążki, może więcej i teraz robię wszystko w kokardkami ._.
Pokaż wszystkie (8) ›
 

kirja
 
Trucizna w buteleczce serduszku z kluczykiem.
Ta etykietka, którą na niej oglądacie to bodajże 5 podejście. Nigdy więcej ._.
Pokaż wszystkie (3) ›
 

ciasteczko3
 
Dawno nie pisałam. Oczywiście z powodu szkoły. Praktycznie w ogóle nie mam czasu na lepienie, ale jak na dziś zawieszka donut z polewą i posypką. Nienawidzę pracować z liqiudem, kompletnie mi to nie wychodzi. I jeszcze posypka się przebarwiła przy pieczeniu T.T

2013-02-10 10.38.54.jpg


2013-02-10 10.39.21.jpg


Swoją drogą: czy bulion ze światakoralików2 też przebarwi się przy pieczeniu? Wie ktoś? :3

EDIT: inspirowany Lemon Lovely, nie mój pomysł :P
 

nameless13
 
Prezentuje pazurki, które przygotowałam na ostatni tydzień wyzwania u Marley :)
Ulubiony wzorek?:)
Chyba kropki, pomimo iż wcale mi nie wychodzą :D
Pewnie dlatego dziś w roli kropek wystąpił bulion :)

100_2560.JPG


100_2566.JPG


100_2567.JPG

Takie zdobienia bardzo mi się podobają :)
A Wy co sądzicie?
Zdaje sobie sprawę, że każdemu do gustu nie przypadną :)

100_2554.JPG
  • awatar allabout: Wow,wyszły super :)
  • awatar ptiny: wyszły genialnie ;) zazdroszcze paznokci :) piękne są :)
  • awatar pat18s: genialne!
Pokaż wszystkie (11) ›
 

nameless13
 
*Tak poproszę!*
Czyli czerwień w wydaniu malinowym :)
A żeby nudno nie było subtelny dodatek :)

100_2455.JPG


100_2456.JPG


100_2459.JPG


100_2470.JPG


Bardzo mi się spodobało teki połączenie, coś mi się widzi, że częściej będę siegać po bulion :D

A  Wy co sądzicie?:)

Ściskam:*
Pokaż wszystkie (9) ›
 

jedzpopolsku
 
Zakupy

Puszka Groszku 1,5 zł

Puszka Kukurydzy 2 zł

3 marchewki 0,50 zł

papryka czerwona 1,00 zł

5 ćwiartek z kurczaka 6,50 zł

natka  1 zł

żelatyna 2,50 zł

3 kostki rosołowe 1,50zł



Ćwiarki gotujemy do miękkości- bez soli. Studzimy i obieramy ze skóry i kości, drobno kroimy. Rozpuszczamy kostki w 1,5 l gorącej wody, a żelatynę w szklance zimnej wody. Do pojemników vel. miseczek wkładamy kolejno pokrojoną drobno paprykę, kukurydzę, kurczaka, pokrojoną drobno marchew i groszek. Do bulionu z kostki dodajemy posiekaną natkę i pieprz do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę. Przygotowane miseczki napełniamy roztworem żelatyny- tak , żeby wszystko było przykryte- i do lodówki, po ok.2 godzinach możemy jeść. Oczywiście do rozpuszczenia żelatyny możemy wykorzystać bulion z kurczaka , ale wtedy galaretki będą tłuste i raczej mętne.
 

nameless13
 
Słowem Kobiety...: Hej :)
jakiś czas temu odkryłam u siebie w mieście hurtownie z zdobieniami do paznokci. Tam wpadł w moje łapki tzn *bulion*.
Do tej pory byłam sceptycznie nastawiona do tego typu zdobień, no bo jak to nam się ma trzymać na paznokciach podczas domowych obowiązków?
A jednak :)
Zakupiłam dwa kolorki, niestety wyboru nie miałam ponieważ były ostatnie.

2012-06-11 13.58.49.jpg

Za jeden słoiczek zapłaciłam chyba 1.50 :)
Mam jasny róż i czerwień, ale myślę ze zamówię jeszcze inne kolorki.
Dziś w ruch poszedł róż :)
Bulion zdecydowanie fajniej prezentuje się bez lakieru nawierzchniowego.
2012-06-11 12.24.37.jpg

Jednak pokrywając go bezbarwnym lakierem zyskujemy trwalszy efekt :)

2012-06-11 12.24.56.jpg


I jak Wam się podoba efekt?
Ja jestem zadowolona :)
  • awatar Słowem Kobiety...: @magnolia139: świeżo pomalowany paznokieć posypujemy bulionem :) Później tylko lakier nawierzchniowy i gotowe :)
Pokaż wszystkie (1) ›
 

notatka
 
  • awatar Notatka: @Made By Agata: eee tam ! kiedyś na pewno, ale mi lista wydatków na akcesoria do modeliny rośnie niemalże z co 2 stroną internetową, a hajsu ni ma :P
  • awatar Insomniaa: robiłaś podstawę bez foremki a i tak jest super! :) zazdroszczę talentu, bo mi takie za cholerę nie wychodzą ;/
  • awatar Cattiva's Handmade: ładnie Ci wychodzą te podstawy :)
Pokaż wszystkie (12) ›
 

 

Kategorie blogów