Wpisy oznaczone tagiem "chili" (24)  

fitnesslovesport
 
Fitkobietka: Dietetyczny kurczak z chili ❤️ 140 kcal

dietetyczny-obiad-kurczak-z-chili.jpg


16 stycznia był Dzień Pikantnych Potraw ;p może ktoś skusi się na pikantny obiadek - kurczak z chili ;)

Przepis na kurczaka z chili znajduje się na www.fitplanner.pl/(…)dietetyczny-obiad-kurczak-z-ch…
 

panna-z-ksero
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Prawda, że dawno nie zamęczałam Was pizzą? Taka moja mała inwencja. :D

DSC_0614.JPG

*SKŁADNIKI*

*Ciasto*

- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
-1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
-1 łyżka oliwy

*Dodatki*

- 8 cienkich plastrów małej cukinii
- 1/3 papryki pokrojonej w "okręgi"
- pół cebuli
- ok. 1 cm papryczki chili pokrojonej w paseczki
- 1 kulka mozzarelli
- oregano
- sos pomidorowy/ keczup

DSC_0618.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Drożdże rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i 2-3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 15 minut).

Mąkę mieszamy z solą. Wlewam wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blaszce, smarujemy sosem, posypujemy oregano. Układamy dodatki. Pieczemy w temperaturze 200-220 stopni ok. 12 minut.

DSC_0627.JPG


DSC_0635.JPG

Położysz dowolne składniki i zawsze będzie pycha - za to właśnie uwielbiam pizzę. :)
  • awatar Starlight: Jadłabym ;)
  • awatar MusicItsMyLife: Taka super zawsze Ci wychodzi mniam
  • awatar DIY-I-LOVE-IT: No nieee ... akurat teraz kiedy stwierdziłam, że nie chce mi się już jeść!! :P Przepysznie wygląda :D
Pokaż wszystkie (22) ›
 

tasteofjoy
 
Banalnie łatwe, ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i sycące. Eksperyment w wersji 'na ostro' zakończony powodzeniem.

DSC_0177.JPG

*Co potrzebujemy?*

- chleb tostowy
- ser żółty
- szynkę
- pomidora
- sos (Taco Sauce Medium, Lidl)
- świeży tymianek
- keczup łagodny

*Przygotowanie*

Jeden tost = > na kromce chleba tostowego układamy plaster szynki, plaster sera żółtego, cienki plaster pomidora, ok. 1 łyżeczkę sosu i kilka listków tymianku. Przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w opiekaczu ok. 1 minutę. Podajemy z keczupem i dekorujemy świeżym tymiankiem.

DSC_0228.JPG

Pikantny sos i świeże zioła nadają przysłowiowego smaczku. Uwielbiam takie tosty!

DSC_0180.JPG

Smacznego. :)
  • awatar BabskieMazidła!: Eee... no :D ale fajniutkie i pewnie pyszne :-)
  • awatar tica: Kiedyś je robiłam, bo mam toster, ale są tak tuczące, że nie da się ich jeść często, przynajmniej na mnie dzialały strasznie tucząco :)
  • awatar seoxlc: czadowe :)
Pokaż wszystkie (15) ›
 

ponurygrzbiet
 
Składniki:

6-8 placków tortilli
2 dojrzałe awokado, wypestkowane i obrane
1 ząbek czosnku, zgnieciony
sok z 1 cytryny
1 czerwone chili, wypestkowane i drobno posiekane
1 mała czerwona cebula, pokrojona
2 dojrzałe koktajlowe pomidorki, pokrojone w kostkę
50g startego sera żółtego
kwaśna śmietana
przyprawy

1.jpg


2.jpg


3.jpg


Rozgrzewamy piekarnik do 180 ° C. Tortille kładziemy na żaroodpornym naczyniu i przykrywamy folią. Podgrzewamy około 5- 10 minut .

Ucieramy ze sobą awokado, czosnek, sok z cytryny, chili.
Dodajemy połowę pomidorków i czerwonej cebuli. Doprawiamy.

4.jpg


Rozsmarowujemy masę z awokado na tortilli (około 2 łyżek stołowych), a następnie posypujemy startym serem żółtym (około 2 łyżeczek). Zawijamy i kroimy na sześć rolek o szerokości 2 cm.
Przystrajamy kwaśną śmietaną (około pół łyżeczki) i pozostawionymi pomidorkami oraz czerwoną cebulą.

6.jpg


SMACZNEGO :) :) :)

Pozdrawiam
Ponurygrzbiet :)
 

aknyzratak
 
Ostatnio od znajomych dostałam trochę ostrych papryczek.. dokładnie nie wiem jaka to jest odmiana, ale dają popalić;)

postanowiłam zrobić z nich  Chutney.
Przepis znalazłam na blogu Adrijah ( adrijah.pinger.pl) redandpale.box.pl

.szczerze powiem, robiłam to po raz pierwszy,, skusiłam się na to ponieważ uwielbiam ostre dania, dodatki i poprostu chciałam spróbować.;)

Podczas przygotowań zdziwiło mnie połączenie smaków, cukier, ocet, jabłka, papryka, cytryna.. Z ciekawością czekałam jaki będzie efekt..

I powiem Wam,że efekt końcowy mnie zachwycił..
W pierwszej chili czuć samą słodycz, która za chwilę zmienia się w pieczenie..

Spróbowałam już z mięsem, na kanapce z białym serkiem ,a nawet z kopytkiem.
Mniam Mniam i mniaaaam!!

zdjęcie mam malutkie niestety delikatnie powiększyłam,..

oto moje chutney:


1348745874589.jpg



zrobiłam również słoiczek harissy .. połowa już znikła taka była dobra;)
niestety nie mam zdjęcia..
  • awatar myBaby: moim zdaniem to jalapeno ;)
  • awatar Adrijah: Jalapeno nie mają spiczastych końców, te wyglądają raczej jak cyklony (z których swoją drogą ja też robiłam chutney :), co jest nawet bardziej prawdopodobne, bo ziarenka cyklonów są u nas ogólnie dostępne, z jalapeno już jest o wiele ciężej.
Pokaż wszystkie (2) ›
 

unaware
 
Hmm...zaciekawił mnie ten pinger. Blogspot jednak jest za bardzo rozbudowany i nie mam tak wielkich potrzeb by z niego korzystać. Jest końcówka wakacji, matura tuż tuż a ja postanawiam założyć bloga. Dobre posunięcie! Brawo dla mnie, co mi tam. W sumie to mam kilka rzeczy, którymi chętnie podzielę się z innymi. Na początek:

Są tu jacyś fani Red Hotów? <3

:)
 

rolnicycom
 
Papryczka chili na problemy z zatokami. Aerozol do nosa zawierający związek wyekstraktowany z ostrej papryczki chili może przynieść ulgę osobom cierpiącym na zapalenie zatok  wiedza.rolnicy.com/(…)sposob-na-problemy-z-zatokami…
 

cookiemonster13
 
  • awatar dorota98: Super :D
  • awatar MODE-LINA: omg ! jakie zaaaa.... rąbiste :)
  • awatar niezapominajkaa: jak żywe oj jak piecze :)
Pokaż wszystkie (6) ›
 

raspberrry
 
Po przyjściu ze szkoły postanowiłam sobie upichcić pierść z kurczaka z nutą chińszczyzny :)

I chyba wyszło.
Zamarynowałam pierś z czosnkiem i sosem słodko kwaśnych z chili,kupionym w Marks & Spencer.
Do tego sałatka z kapusty pekińskiej i paryki z sosem słodko kwaśnym.

Mniam mniam.........
  • awatar kocieoko: wygląda pycha !!!
  • awatar Carolynn91: Zdrowo i pysznie, chyba spróbuję kurczaka wg Twojego pomysłu;)
Pokaż wszystkie (2) ›
 

mb858
 

P3260369.JPG

Ale zimno!! Nie wiem, jak u Was, ale lublin w 13 stopniowym upale i strugach deszczu nie nastraja mnie wakacyjnie, ani nawet weeckendowo!

Dziś na szybko chili con carne- zawsze gdy jest mi zimno i źle sięgam po ryż, albo zupę. To zawsze jest kojąco-rozgrzewające, nieprawdaż?

Przepis szybki, dużo rzeczy właściwie gotowych, kwestia kolejności dodawania,, dobrego wymieszania i chętnych do jedzenia.

Składniki na spore 6 porcji- lubię robić tego więcej, bo zawsze łatwo można odgrzać na kolację, albo nawet zamrozić na jakiś czas i smakuje równie dobrze.

*2 średnie cebule
*2 ząbki czosnku
*2 średnie marchewki
*2 łodygi selera naciowego
*2 czerwone papryki
*oliwa
*po 1czubatej łyżeczce: mielonego chili, kminu i cynamonu
*po jednej puszce: ciecierzycy i czerwonej fasoli
*2 puszki krojonych pomidorów
*pół kg mięsa mielonego wołowego, lub mieszanego-jak wolicie
*pęczek posiekanej kolendry
*2 łyżki octu balsamicznego
*duży naturalny jogurt
*guacamole
*limetka
*sól i pieprz
*ryż- najlepiej odmiana basmati

I szybciutko robimy:

kroimy:marchew, seler, czosnek i cebulę i paprykę(ja obieram ze skórki wcześniej) w kostkę. Wszystko to smażymy na oliwie.

Dodajemy chili, kmin i cynamon, doprawiam solą i pieprzem.

Gdy świeże warzywa już zmiękną, czas na te z puszki:ciecierzyca, fasola, pomidory.

Następnie dodajemy mięso, musimy je dokładnie rozdrobnić na patelni, żeby nie powstały nam grudki...i doprawić raz jeszcze solą i pieprzem. Po czym napełniamy pusta puszkę po pomidorach wodą i wlewamy taką ilość na patelnię.

Dodajemy ocet i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i bulgocze nam to ok.godziny pod przykryciem.

Od czasu do czasu trzeba zamieszać, zeby na pewno nie przywarło. konieczna jest też na prawdę duża patelnie, żeby się to Wam wszystko zmieściło. Jeśli takiej nie macie zmniejszcie proporcje, bo się nie wyrobicie :)

Podajemy z ugotowanym ryżem, w sposób, jaki narzuca nam opakowanie :p

Polewamy całość jogurtem z guacamole i posypujemy kolendrą.

Całość obłędnie pyszna i wielowątkowa, jeśli mogę tak powiedzieć.
  • awatar Czekoladowa Dalia: uwielbiam ryż prawie tak samo jak makaron :) pyszotka!
  • awatar h_w: Kurcze... to już w ogóle nie dla mnie na razie. Dyskryminacja. :P Proszę częściej wrzucać przepisy dla matek karmiących. ;) :D
  • awatar LaDolceVita: Ślicznie wygląda ale wyjątkowo nie dla mnie nie mogę jeść cebuli;(
Pokaż wszystkie (4) ›
 

mb858
 

P6040294.JPG

Nie dla każdego, nie dla mojego M. Przywykłam, ale nie odpuszczam, otóż znanych mi jest przynajmniej kilka osób, które nie znoszą kulinarnych połączeń wytrawno -owocowych. Nie i już, żaden chutney, sałatka w której jest choćby ananas z kurczakiem, pizza z bananami itp. I wśród tych osób znajduje się mój M. o zgrozo! Ja się nie poddaję i co jakiś czas coś przemycę, do tej poty udało mi się to 2 razy, ale ten należy do nieudanych. Mi i koleżance smakowało :) Więc kto się nie boi, może spróbować, gdy znudzą mu  się już tradycyjne truskawkowe propozycje.

P6040291.JPG

Caprese, a raczej coś na jego kształt:)
Kroimy opłukana truskawki w plasterki, podobnie, jak małe kulki mozzarelli i naprzemiennie układamy na półmisku, posypujemy bazylią, odrobiną chili i polewamy mieszanką oliwy i octu balsamico owocowego, ja dodałam gruszkowy! Polewamy i gotowe :) Lubicie takie "dziwniejsze" połączenia, czy niekoniecznie?

P6040292.JPG
  • awatar Czekoladowa Dalia: ja jeszcze dodaje szpinak :) wszyscy dziwnie patrzą na takie połączenia, ale zazwyczaj smakuje. Powiem tak: jesteśmy wychowani albo na kapuście, ziemniakch i schabowych lub mcdonaldzie dlatego czasem tak trudno się przełamać choć widzać już różnicę i chętniej sięgamy po nowości. Duża zasługa w tym coraz bardziej popularnych programów kulinarnych :)
  • awatar madalenab: @Czekoladowa Dalia: Najbardziej relaksujący mnie kanał w tv, to kuchnia tv :) Jak napisałaś o tym szpinaku, to rzeczywiście pomyślałam, że może fajnie smakować :) Następnym razem spróbuję!
  • awatar Czekoladowa Dalia: @madalenab: ja też się relaksuje przy oglądaniu gotowania i gotowaniu :) z rukolą też można, ale nie przepadam za nią.
Pokaż wszystkie (9) ›
 

orionblues
 
sytuacja w kraju rośnie jak ciasto,
komuś trafi się zakalec smrodliwy,
inni schrupią pulchne smakowitości,
a kucharzy jest wielu, wszyscy przyprawiają,

kiedyś trzeba będzie to wstawić do piekarnika,
poczekać na efekty działania temperatury,
bo ona już jest dobra, dość gorąca,
zobaczymy kto cierpko beknie po kęsie,

pozdro,,,,,

 

kciuk-pl
 
Młoda wcina ostrą sałatkę do bitu z nowgo kawałka The Speaker Tweakerz. W jej domu trwał akurat mastering

Link: www.kciuk.pl/Dziewczynka-uwielbia-chili-i-dubste…
 

austria
 
Reklamówka wojska austriackiego:


Pan Dominic Heinzl z ORF-u i jego program "Chili":
  • awatar Pepper: Przede wszystkim Heinzl. Borzzzze, jak ja Go widzeeeee i slyszeeeeee... Waaaa! Sorry za spam :)
  • awatar Persephone: @Liv.: Jaki spam, sama prawda ;)
  • awatar Persephone: Tak mi sie jeszcze nasunęło po kolejnym obejrzeniu spotu nr 1, że bikejki vel białe kozaczki to nie tylko polski patent :)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

kciuk-pl
 
Chili to niemal panaceum - pomaga schudnąć, chroni przed nowotworami, przyśpiesza trawienie, leczy wrzody żołądka i poprawia humor

Link: www.kciuk.pl/Pikantnie-znaczy-zdrowo-a10388
 

kciuk-pl
 
Jak skutecznie zniechęcić do jedzenia chili.. Niestety trzeba się zalogować, ale gwarantuje - warto. Szkoda, że po sieci nie czuć zapachu

Link: www.kciuk.pl/Po-tym-filmie-juz-nigdy-nie-dotknie…
 

radomir
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

 

Kategorie blogów