Wpisy oznaczone tagiem "chleb" (107)  

keylaa858
 
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

nietereska
 
Zależnie od fantazji, możemy przygotowywać zakwasy mieszane i używać ich zarówno do pieczywa, jak i na pyszne, treściwe i zdrowe zupy. Najzdrowsze zakwasy powstają z mąk razowych, z pełnego przemiału, ale dozwolone jest wszystko, na co akurat mamy ochotę.

Jak zrobić zakwas oraz wyrecytowany przepis na prawdziwy, śląski żur znajdziecie w wideo, zamieszczonym w moim artykule:
pl.blastingnews.com/(…)jak-zrobic-dobry-zakwas-na-c…
żur w chlebie.jpg
 

nietereska
 
Pieczenie chleba nie jest procesem skomplikowanym lub wielce pracochłonnym. Domowe pieczywo nie zawiera chemicznych dodatków, wypełnia dom cudownym aromatem, pieści kubki smakowe niezrównanym smakiem, nie psuje się i smakuje do ostatniej kromeczki.
Proszę zawsze pamiętać, że skład prawdziwego chleba wyrecytuje nawet trzylatek - to mąka, woda, szczypta soli i czas.
Więcej o psuciu chleba przez pekarzy oraz przepis na prosty, chrupiący chleb domowy znajdziecie w moim artykule, zapraszam:
pl.blastingnews.com/(…)kochasz-chleb-przekonaj-sie-…
chleb3.jpg
 

czarny-motyl
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

ptasiowa
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

wikipunk
 
Wiky the Metal-Punk!: Udało mi się dzisiaj zrobić buty dla Tercji ^^. Jestem z siebie dumna. Harry stwierdził, że miałam fajny pomysł na nie ;). Są to trampki, jedyny ich minus (lub +, zależy jak na to patrzeć) to to, że nie mają boków, to znaczy widać Tercji stopy, ale dzięki temu mogę jej te buciki zakładać :P.  Inaczej było by ciężko. Zrobiłam je z dwóch rodzajów plastikowych "zacisków", jeden rodzaj to taki jak jest przy np. chlebie z Biedronki, taki plastikowy, biały paseczek z drucikami w środku i z nadrukowanym terminem ważności, natomiast drugi rodzaj to taki jakie dołączają do jednorazowych woreczków foliowych na artykuły spożywcze, cienki, biały, plastikowy paseczek z jednym drucikiem w środku. Moja kobitka jest z nich bardzo dumna ^^. Przynajmniej już nie chodzi na bosaka :D. Dzisiaj zdjęć nie porobiłam, ale możliwe, że jutro w szkole coś uda mi się zrobić, jednak kiedy wstawię to nie wiem. Postaram się z tym nie zalegać ^^. Tak na marginesie to uszyłam jej jeszcze dzisiaj krótkie spodenki i getry (takie na same łydki).
A tak wracając do poprzedniego tematu, na razie myślę, że jej te buciki wystarczą ;). Może jak będę miała więcej takich "zacisków" (może nawet różnokolorowych), to też zrobię jakieś jeszcze buciki ;).
Pozdrawiam :D.
  • awatar Martynkaaa *.*: Ooo :o Już nie mogę się doczekać aż to wszystko zobaczę :3 Miłej nocki! ^^
  • awatar Mian: Ale Ty jesteś kreatywna! Świetnie, pozdrawiam :)
  • awatar Wiky the Metal-Punk!: @Martynkaaa *.*: A ja nie mogę się doczekać aż wam wszystko pokażę :D. Miłego dzionka :D.
Pokaż wszystkie (8) ›
 

laszczenie
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mj21
 
~135g (1/2 szklanki) aktywnego zakwasu żytniego
~170g mąki żytniej T2000
~170-200ml ciepłej wody (w zależności od chłonności mąki)

Wszystkie składniki wymieszać (w dużej misce - następnego dnia w tej samej będzie wyrabiany chleb), przykryć miskę folią aluminiową i odstawić na 12h (lub po prostu na noc).~120g mąki żytniej T2000
~150g mąki pszennej T2000
~50g mieszanki ziaren "Euforia"
~320g wody
~płaska łyżka soli

Następnego dnia do wyrośniętego zaczynu dodać powyższe składniki i dobrze wymieszać (ok. 5 minut). Przykryć miskę i odstawić na ok. 1-2h. Przełożyć ciasto do keksówki o dł. 30cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok. 2-3h. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić je do piekarnika i piec 15 minut w 200*C, następnie zmiejszyć temperaturę do 180-190*C i piec 50 minut. Ostudzić w formie. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu, lub następnego dnia. Smacznego! :)
 

aletyczka
 
Dla mnie jedzenie to dość trudny temat :) (jakkolwiek dziwnie to nie brzmi). Jestem strasznym chudzielcem i zawsze chciałam warzyć więcej żeby lepiej wyglądać. Wbrew pozorom nie jest to łatwe. Nie wystarczy się objadać burgerami i frytkami, u mnie to kompletnie odpada bo mam wrażliwy żołądek, zresztą nawet zdrowy człowiek takiej diety by nie wytrzymał. Do tego dochodzą problemy na tle nerwowym, często nie mam po prostu apetytu. Ostatnio postanowiłam zmobilizować się i poszłam do dietetyka. Po wykonaniu niezbędnych badań dostałam jadłospis, który ma mi pomóc nabrać trochę kilogramów :)  Jest on oczywiście dostosowany do moich kulinarnych upodobań. Muszę trzymać się godzin posiłków i ilości jedzenia jakie mam spożyć.
Pokaże wam jedno moje śniadanko i obiad.

P4100010.JPG


Płatki gryczane na mleku z bananem.

P4100011.JPG


Makaron bezglutenowy z sosem z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Zapakowane do pracy :)

Sama postanowiłam też wprowadzić u siebie ograniczenie glutenu. Jest teraz na to moda, ale to co mnie zachęciło do zmiany diety to jak produkty zbożowe na mnie działają. I jest to działanie niestety negatywne. Największym problemem jest to, że strasznie puchnie mi brzuch po wszelkiego rodzaju bułkach, makaronach itp. (to samo mam po mleku). Już dawno to zaobserwowałam, ale do tej pory nie widziałam alternatywny dla kanapek, które zawsze można szybko przekąsić kiedy nie ma nic innego w domu. Na szczęście ostatnio znalazłam przepis na pyszny chleb, kótry prezentuje się tak:

P4070006.JPG


P4070007.JPG


P4070008.JPG

Wygląda trochę jak ciasto :) jest bardzo smaczny i robi się go super szybko i łatwo. W środku jest siemię lniane i słonecznik.
Pokaż wszystkie (3) ›
 

miedzyinnymi
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

ptasiowa
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

magicounicoreal
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
mamaSowa:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

burzliwe-niebo
 
Sombra:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

babolada
 
Cześć.
Chciałabym też powiedzieć ale zapomniałam :)
Tymczasowo nie mam żadnej lalki ale marzy mi się jakiś Dal.
Może Dal Sentimental Noon?
Nazwałam bym ją Lie.
Zrobiłam bym jej półkę.
Może na Święta?
Oto Ona.

*Pinger się psuje i nie ładuję mi zdjęcia:|

Chcę też zapowiedzieć to co zrobiłam dla mojej przyszłej Lalki.
Jakieś ubranka,Ksiązki,Bułki,Chlepki.

~Ala
 

zacna
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

kusicielka
 
--frustratka --:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

lalkazombie
 
Podjarałam się wizją wypieku własnego chleba, jak bajtel lizakiem, wkroczyłam na youtube (video skarbnica wiedzy), a stamtąd na gotuj.skutecznie.tv. Zresztą to już mój drugi raz!
I drugi raz coś nie bangla. Tym razem pokusiłam się o chleb na zakwasie. I co? I chujów sto! Ciasto nie wyrosło, więc piekę najmniejszy chlebek świata :(

Czytam komentarze - wszystkim chleby się udają, wszyscy ochają i achają z zachwytu... i tylko mi, kurwa, jak zwykle piasek w oczy! Jak widać nie zawsze skutecznie pani mądralińska!
 

lalkazombie
 
Lalka Zombie: Coś mnie napadło ze 2 dni temu i upiekłam chleb... SAMA! no z youtubem. Nie mając zakwasu chlebowego - poratowałam się drożdżami (których mi zjadać nie wolno!).
I prawie się udało, tylko troszkę wierzch się okopcił :P (chwila nieuwagi). Przesadziłam z makiem (to chyba nie jest dobry dodatek do masy) i powłaził mi w zęby.
Ogólnie - chleb zjadliwy, tylko od tych drożdży to mnie od razu brzuch rozbolał.
Teraz skaczę lvl wyżej i sama robię zakwas! Za jakiś tydzień będę miała własny, zajebisty chleb!

A oto, co wykopałam z pamięci:
 

banzajpl
 
Lato zmierzcha. Już wkrótce wszyscy wrócimy do stałego rytmu pracy – bez bujania w obłokach i słonecznego relaksu. Jesień to czas, w którym na nowo trzeba pobudzić mózgi do...
www.lifestyle.banzaj.pl/Mozg-co-jesc-zeby-go-pob…
 

 

Kategorie blogów