Wpisy oznaczone tagiem "chleb" (110)  

keylaa858
 
Wpis tylko dla znajomych
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla znajomych

 

czarny-motyl
 
dzisiaj mnie naszło na wykorzystanie drożdży ;)
coś na słodko z przypadku, wertując książkę trafiłam na przepis na 'bułki czekoladowe z szafranem'
oczywiście "chleby i bułki" wyd. olesiejuk

DSC00619.JPG

Dość sztywno trzymałam się przepisu z tą różnicą, że rozpyliłam wodę po wierzchu bułek-nie mleko, i skróciłam czas pieczenia na jakieś 13-14 minut, z racji dużo mniejszych foremek.

Z tych proporcji uzyskałam równiutko 12 sztuk; wydaje mi się, że na muffinowej blasze wyjdzie ok 5-6 szt

6.jpg

1.jpg

2.jpg

Szybko zniknęły, bo były pyszne. Na pewno będę wracała do tego przepisu.

Chleby: kukurydziany (również z tej książki), nie wyrósł jak się spodziewałam, ale smakuje całkiem całkiem ;)
I owsiany, na śmietanie, przepis tradycyjny: mąka, sól, woda, drożdże, śmietana i łyżka oliwy
5.jpg
 

mrsskinnymommy
 
mrsskinnymommy:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

keylaa858
 
Wpis tylko dla znajomych
MakeUpYourLife:

Wpis tylko dla znajomych

 

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

nietereska
 
Zależnie od fantazji, możemy przygotowywać zakwasy mieszane i używać ich zarówno do pieczywa, jak i na pyszne, treściwe i zdrowe zupy. Najzdrowsze zakwasy powstają z mąk razowych, z pełnego przemiału, ale dozwolone jest wszystko, na co akurat mamy ochotę.

Jak zrobić zakwas oraz wyrecytowany przepis na prawdziwy, śląski żur znajdziecie w wideo, zamieszczonym w moim artykule:
pl.blastingnews.com/(…)jak-zrobic-dobry-zakwas-na-c…
żur w chlebie.jpg
 

nietereska
 
Pieczenie chleba nie jest procesem skomplikowanym lub wielce pracochłonnym. Domowe pieczywo nie zawiera chemicznych dodatków, wypełnia dom cudownym aromatem, pieści kubki smakowe niezrównanym smakiem, nie psuje się i smakuje do ostatniej kromeczki.
Proszę zawsze pamiętać, że skład prawdziwego chleba wyrecytuje nawet trzylatek - to mąka, woda, szczypta soli i czas.
Więcej o psuciu chleba przez pekarzy oraz przepis na prosty, chrupiący chleb domowy znajdziecie w moim artykule, zapraszam:
pl.blastingnews.com/(…)kochasz-chleb-przekonaj-sie-…
chleb3.jpg
 

czarny-motyl
 
czyli zioła i ser feta z oliwkami, oliwą, słonecznikiem, i suszonymi pomidorami.

bazowałam na przepisie: czarny-motyl.pinger.pl/m/23029108
tylko znowu trochę pozmieniałam

skład (na mały)
- 400 g mąki
- 200 ml maślanki
- 20 g drożdży
- pół łyżeczki cukru
- łyżka oliwy
- garść startej fety
- 2-3 szt suszonych pomidorów (zwykłych, nie z zalewy)
- 5 oliwek (użyłam czarnych)
- sól, pieprz do smaku
- zioła (dowolne, ja wymieszałam toskańskie z włoską mieszanką)
- ciepła woda

krok 1.
najpierw rozczyn-do maślanki dodać drożdże, cukier, wymierzać i ostawić na 15-20 minut

krok 2.
do mąki dodać sól, ziarno, zioła i fetę+oliwki+pomidory, wymieszać. Dodać rozczyn-wymieszać. Do ciasta dodać oliwę i dolewać wody według uznania-ma powstać gibkie i zwarte ciasto, nie za rzadkie (dolałam ok 50-60 ml wody)

krok 4.
odstawić na godzinę, żeby wyrosło

krok 5.
foremkę (mały wejdzie w standardową keksówkę) wyścielać papierem do pieczenia, włożyć ciasto, można posypać ziarnem. odstawić na ok pół godziny.

krok 6.
piekarnik rozgrzać do 180 st, piec ok 50 minut
-------------------------------

jeśli chcecie zrobić większy chleb, wystarczy odpowiednio zwiększyć ilość składników (np na każde 100 g mąki-50 ml maślanki dodatkowo)


wyszedł wilgotny, lekko słony i baaardzo dobry :)

2.jpg

1.jpg
 

ptasiowa
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

wikipunk
 
Wiky the Metal-Punk!: Udało mi się dzisiaj zrobić buty dla Tercji ^^. Jestem z siebie dumna. Harry stwierdził, że miałam fajny pomysł na nie ;). Są to trampki, jedyny ich minus (lub +, zależy jak na to patrzeć) to to, że nie mają boków, to znaczy widać Tercji stopy, ale dzięki temu mogę jej te buciki zakładać :P.  Inaczej było by ciężko. Zrobiłam je z dwóch rodzajów plastikowych "zacisków", jeden rodzaj to taki jak jest przy np. chlebie z Biedronki, taki plastikowy, biały paseczek z drucikami w środku i z nadrukowanym terminem ważności, natomiast drugi rodzaj to taki jakie dołączają do jednorazowych woreczków foliowych na artykuły spożywcze, cienki, biały, plastikowy paseczek z jednym drucikiem w środku. Moja kobitka jest z nich bardzo dumna ^^. Przynajmniej już nie chodzi na bosaka :D. Dzisiaj zdjęć nie porobiłam, ale możliwe, że jutro w szkole coś uda mi się zrobić, jednak kiedy wstawię to nie wiem. Postaram się z tym nie zalegać ^^. Tak na marginesie to uszyłam jej jeszcze dzisiaj krótkie spodenki i getry (takie na same łydki).
A tak wracając do poprzedniego tematu, na razie myślę, że jej te buciki wystarczą ;). Może jak będę miała więcej takich "zacisków" (może nawet różnokolorowych), to też zrobię jakieś jeszcze buciki ;).
Pozdrawiam :D.
  • awatar Martynkaaa *.*: Ooo :o Już nie mogę się doczekać aż to wszystko zobaczę :3 Miłej nocki! ^^
  • awatar Mian: Ale Ty jesteś kreatywna! Świetnie, pozdrawiam :)
  • awatar Wiky the Metal-Punk!: @Martynkaaa *.*: A ja nie mogę się doczekać aż wam wszystko pokażę :D. Miłego dzionka :D.
Pokaż wszystkie (8) ›
 

laszczenie
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mj21
 
~135g (1/2 szklanki) aktywnego zakwasu żytniego
~170g mąki żytniej T2000
~170-200ml ciepłej wody (w zależności od chłonności mąki)

Wszystkie składniki wymieszać (w dużej misce - następnego dnia w tej samej będzie wyrabiany chleb), przykryć miskę folią aluminiową i odstawić na 12h (lub po prostu na noc).~120g mąki żytniej T2000
~150g mąki pszennej T2000
~50g mieszanki ziaren "Euforia"
~320g wody
~płaska łyżka soli

Następnego dnia do wyrośniętego zaczynu dodać powyższe składniki i dobrze wymieszać (ok. 5 minut). Przykryć miskę i odstawić na ok. 1-2h. Przełożyć ciasto do keksówki o dł. 30cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok. 2-3h. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić je do piekarnika i piec 15 minut w 200*C, następnie zmiejszyć temperaturę do 180-190*C i piec 50 minut. Ostudzić w formie. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu, lub następnego dnia. Smacznego! :)
 

aletyczka
 
Dla mnie jedzenie to dość trudny temat :) (jakkolwiek dziwnie to nie brzmi). Jestem strasznym chudzielcem i zawsze chciałam warzyć więcej żeby lepiej wyglądać. Wbrew pozorom nie jest to łatwe. Nie wystarczy się objadać burgerami i frytkami, u mnie to kompletnie odpada bo mam wrażliwy żołądek, zresztą nawet zdrowy człowiek takiej diety by nie wytrzymał. Do tego dochodzą problemy na tle nerwowym, często nie mam po prostu apetytu. Ostatnio postanowiłam zmobilizować się i poszłam do dietetyka. Po wykonaniu niezbędnych badań dostałam jadłospis, który ma mi pomóc nabrać trochę kilogramów :)  Jest on oczywiście dostosowany do moich kulinarnych upodobań. Muszę trzymać się godzin posiłków i ilości jedzenia jakie mam spożyć.
Pokaże wam jedno moje śniadanko i obiad.

P4100010.JPG


Płatki gryczane na mleku z bananem.

P4100011.JPG


Makaron bezglutenowy z sosem z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Zapakowane do pracy :)

Sama postanowiłam też wprowadzić u siebie ograniczenie glutenu. Jest teraz na to moda, ale to co mnie zachęciło do zmiany diety to jak produkty zbożowe na mnie działają. I jest to działanie niestety negatywne. Największym problemem jest to, że strasznie puchnie mi brzuch po wszelkiego rodzaju bułkach, makaronach itp. (to samo mam po mleku). Już dawno to zaobserwowałam, ale do tej pory nie widziałam alternatywny dla kanapek, które zawsze można szybko przekąsić kiedy nie ma nic innego w domu. Na szczęście ostatnio znalazłam przepis na pyszny chleb, kótry prezentuje się tak:

P4070006.JPG


P4070007.JPG


P4070008.JPG

Wygląda trochę jak ciasto :) jest bardzo smaczny i robi się go super szybko i łatwo. W środku jest siemię lniane i słonecznik.
Pokaż wszystkie (3) ›
 

miedzyinnymi
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

ptasiowa
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

magicounicoreal
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
mamaSowa:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

burzliwe-niebo
 
Sombra:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

babolada
 
Cześć.
Chciałabym też powiedzieć ale zapomniałam :)
Tymczasowo nie mam żadnej lalki ale marzy mi się jakiś Dal.
Może Dal Sentimental Noon?
Nazwałam bym ją Lie.
Zrobiłam bym jej półkę.
Może na Święta?
Oto Ona.

*Pinger się psuje i nie ładuję mi zdjęcia:|

Chcę też zapowiedzieć to co zrobiłam dla mojej przyszłej Lalki.
Jakieś ubranka,Ksiązki,Bułki,Chlepki.

~Ala
 

zacna
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów