Wpisy oznaczone tagiem "cholesterol" (23)  

miko888
 
Wiele osób ma problem z wysokim cholesterolem i jego złymi skutkami.
Jeśli jesteś jedną z takich osób to koniecznie sprawdź Cholesterol OFF.
Jest to naturalny lek, który obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega chorobom wywoływanym przez wysoki cholesterol.


Poczytaj opinie o środku CholesterolOFF.
Zobacz gdzie kupić produkt, sklep, apteka, Allegro?
Najlepsza cena od producenta cholesteroloff.tu-promocja.sklep.pl/



CH_packshot_5..jpg
 

ekogroup
 
www.ekogroup.info/(…)jesienia-wskazana-jest-dieta-o… - Jesienią wskazana jest dieta oparta na kaszy jaglanej. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i zapobiega wychłodzeniu

Kasza jaglana powinna być podstawą wysoko odżywczych, jesiennych dań detoksykacyjnych – twierdzą dietetycy. Nieprzypadkowo
 

kobietamag.pl
 
Jednym z podstawowych czynników rozwoju chorób układu krążenia są złe nawyki żywieniowe. Ten problem dotyczy ok. 70 proc. dorosłych Polaków, z czego wśród nich 90 proc. ma podwyższone stężenie cholesterolu we krwi - kobietamag.pl/stop-cholesterolwi-dieta-ktora-leczy/
Dieta-srodziemnomorska.jpg
 

ekogroup
 
www.ekogroup.info/(…)zbyt-wysoki-poziom-cholesterol… - Odkładanie się cholesterolu w tętnicach zaburza przepływ krwi nie tylko w sercu i mózgu, lecz także w narządach płciowych. Za stężenie tego związku w organizmie w dużej mierze odpowiedzialny jest sposób żywienia. Poziom cholesterolu pod
 

rokiowca
 
Nie wiem co Dawido może jeść a czego nie. siedzę i szukam w tabeli żywności co jaki ma skład.
www.dobradieta.pl/tabele.php
Jak coś ma mało żelaza to ma dużo cholesterolu.
No i tak w koło. Kupiłam siemię lniane żeby zrobić koktajl. czytaczka.pinger.pl/m/19159803
No ale siemię ma dużo żelaza.

Dzisiaj jedliśmy na śniadanie bułki razowe, kajzerki z Lidla z pomidorem i cebulą. Bez masła. W sumie bez różnicy to było.
Piekliśmy ciasto, sernik. U mnie się nie je sernika z rodzynkami, a u Dawida tak. Cyrki były z tym sernikiem. Poza tym ja nie przepadam za tego typu ciastem. Zrobiliśmy ciasto z 2 kg sera. Nie wiem czy on to na wesele już chciał robić by rodzinie rozdać czy jak. :D

Te rodzynki w tym cieście wyglądały jak kupa Borysa. Fuj nie mogłam na to patrzeć.

Jutro w domu będę robić sernik ale na zimno, bo nasz piekarnik dziwnie działa.
Wizyta u lekarza Cytat z http://rokiowca.pinger.pl

Byłam dzisiaj z Dawidem u lekarza, bo miał robione badania i wyszło, że ma podwyższony cholesterol, nadmiar żelaza, gęstą krew

 

rokiowca
 
Byłam dzisiaj z Dawidem u lekarza, bo miał robione badania i wyszło, że ma podwyższony cholesterol, nadmiar żelaza, gęstą krew i problemy z wątrobą.
Jak się o tym dowiedziałam to się wkurzyłam na niego, bo sam do tego doprowadził. Świadomie kupował sobie wielkie słoiki białka żeby wyglądać jak Hardkorowy Koksu. Mówiłam mu, żeby tego nie kupował ale on swoje. Widocznie mu na mnie nie zależy jeśli sam się truje.
Lekarka przepisała mu coś na tę wątrobę, ale jaką dietę ma stosować to ja nie wiem.
Siedzę na necie i szukam jakiś informacji, a zbytnio nic nie ma.
*Może Wy coś poradzicie? Co można jeść gdy ma się podwyższony cholesterol i poziom żelaza we krwi?*
Z facetem jest jak z dzieckiem. Trzeba pokazać, wytłumaczyć, dać pod nos. On chyba to olał. Na dodatek mnie jeszcze wkurzał, że sobie kupi jeszcze białko. Proszek do prania niech matce podjada jak chce brać jakieś prochy. Gdyby nie miał na nosie okularów to by dostał z liścia. Już raz dostał tak, ze mu bryle na ziemię spadły.
  • awatar anul4e: jest cos takiego jak dieta obnizajaca cholesterol i dla osob z podwyzszonym poziomem cholesterolu. wyeliminuj produkty bogate w zelazo. na pewno szpinak, watrobka. aaa, kapusta kiszona rozrzedza krew :) zdrowia zycze. :*
  • awatar Undressed feelings: na obniżenie cholesterolu dobre jest jedzenie gotowane na parze :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

xdpedia
 
www.xdpedia.com/(…)adwokat_przyszedl_na_widzenie_ze…
Adwokat przyszedł na widzenie ze swoim klientem:
- Mam dla pana dwie informacje: dobrą i złą.
- To zacznij pan od złej.
- Badania krwi wykazały, że był pan na miejsc
morderstwa.
- A ta dobra wiadomość?
- Spadł panu poziom cholesterolu.
adwokat_przyszedl_na_widzenie_ze_2013-10-30_04-13-47.jpg
 

sandrarecho
 
___________________________________________________________________
ODPAROWANE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  STRUKTURY  C. ♥♥♥♥♥

BH.140.
MOTTO: INFO  O  WĘGLOWODANACH. *****

WYSOKIE  WĘGLOWODANY, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu).

NISKIE  WĘGLOWODANY; to,
1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.

ODPAROWANE  WĘGLOWODANY:
Uzyskujemy po dokładnym, dłuższym dopieczeniu produktu czyli CHLEBA  TYPU  KR-IRL, także wszystkich pozostałych rodzajów chleba upieczonych / dopieczonych, a przygotowanych wg przepisów opracowanych w INSTYTUCIE  IRL  KRAKÓW.

STAN  PO  UPIECZENIU / DOPIECZENIU:
Węglowodany 80% (upieczenie + 30%, dopieczenie dodatkowo + 20%) = 150% energii w stosunku do energii ryżu białego ugotowanego, którego 100% energii stanowi 80% węglowodanów odzyskiwanych dużo wolniej. Ważne jest dopieczenie produktu / chlebka, czyli tzw. ODPAROWANE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  STRUKTURY  C.

TEN  POZIOM  WZROSTU  MOŻNA  OSOBIŚCIE  ZWERYFIKOWAĆ  GLUKOMETREM:
I nie jest to trudne.

NP.  ODCZYT  NA  GLUKOMETRZE  JEST/MAMY  100  mg/dL,  NA  CZCZO:
Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie najwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, poziom cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest mnóstwo WYSOKICH  WĘGLOWODANÓW czyli cukru białego lub brązowego. Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta uwaga o ok. 74%, czyli jak przy czystej glukozie. Są to tzw. WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD  26.01%  WZROSTU, niezdrowe dla człowieka.

TO  JEDEN  Z  DRAMATYCZNYCH,  UJEMNYCH  PRZYRODNICZYCH  REKORDÓW! *****

I  TENŻE  WZROST  POZIOMU  CUKRU  PO  SPOŻYCIU,  MOŻNA  SOBIE  SPRAWDZIĆ:
Samemu tj. należy tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom wzrostu i jest to łatwe, no ale należy te badania wykonać osobiście. Zaczynamy na czczo, określamy wówczas; poziom cukru np. 100mg/dL (tj. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas produkcie.

TAKIMI  BADANIAMI  MOŻNA  ŁATWO  I  JEDNOZNACZNIE  POTWIERDZIĆ  SOBIE:
Tzw. Indeks glikemiczny i zobaczyć, ile jest w tych tabelach z IG: elementarnych błędów.

TO  WŁAŚNIE  PRZY  PROBLEMACH  Z  ODŻYWIANIEM,  PRZY  ZWALCZANIU  WSZELKICH  CHORÓB / OTYŁOŚCI, NADCIŚNIENIA, MIAŻDŻYCY, RÓWNIEŻ  CUKRZYCY  TYPU  2:
Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco i antycukrzycowo sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU.

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich ilość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ  TAKŻE; CUKRZYCA  TYPU  2, WG: IRL KRAKÓW.  
Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.  
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

BH.140.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.
1.T._: www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php
10.T._:
www.kif.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=596477

___________________________________________________________________
 

whybother
 
Delma do kanapek około 3 zł za 500 gram.
Benecol 12 zł za 225 gram.

Benecol jest 8 razy droższy, a co oferuje? Obniża cholesterol i koniec. Nic więcej ponad obniżanie cholesterolu, które nic człowiekowi nie daje.
 

kciuk-pl
 
EpicMealTime przyrządza alkoholowe śniadanie z wystrzałowymi potrawami, na które nie możesz patrzeć zaraz po świętach.

Link: www.kciuk.pl/Upij-sie-i-doladuj-cholesterolem-od…
 

sandrarecho
 
___________________________________________________________________
WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD 26.01% WZROSTU. ♥♥♥♥♥

44.TEMAT.
MOTTO:  POZIOM  CUKRU  POWINIEN  BYĆ W  NORMIE  I  NA  DŁUUUUGO. *****

W  TRAKCIE  WYSIŁKU  FIZYCZNEGO  CO  OCZYWISTE,  POZIOM  GLUKOZY  WE  KRWI  SPADA:
Glukoza jest bowiem niezbędna komórkom organizmu, jako energia do życia. Gdy podejmujemy duży wysiłek to i poziom spada szybciej. Co wtedy; potrzebna jest glukoza a wiadomo, że glikogen to glukoza zmagazynowana, prościej to dużo glukozy jednocześnie tzw. magazyn cząstek glukozy. Zatem ten ubytek, czyli spadek poziomu cukru musimy uzupełnić, a więc podnieść niezwłocznie. A który rodzaj glukozy wchłania się szybko i realnie podnosi poziom cukru we krwi, dając komórkom energię też na dłużej: zarówno cukry proste jak i złożone, ale wyłącznie prozdrowotne tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU.  

GLUKOZA  NATURALNA. To: NISKIE  WĘGLOWODANY, należy jeść.
GLUKOZA  NIENATURALNA. To: WYSOKIE  WĘGLOWODANY, czyli zakaz.

WYJAŚNIAM  IŻ  CHODZI  O  FAKT,  ABY  DOSTARCZAJĄC  ORGANIZMOWI  ENERGIĘ  DUŻO  ENERGII:
Dostarczyć tą tzw. GLUKOZĘ  NATURALNĄ. I powinna to być glukoza taka, która szybko wchłania się do krwi np. banan, winogrona, kasza jaglana, CHLEB  TYPU  KR-IRL, dostarcza Tobie wówczas energię masz też uczucie sytości, a więc nie jesteś głodny. To uczucie sytości i długi czas w którym nie powinieneś i nie będziesz głodny, uzyskasz zjadając glukozę, która szybko wchłonie się Tobie do krwi, ale nie powinna podnieść poziomu zbyt wysoko, bo otyłość,  bo cukrzyca typu 2, jednak musi ten stabilny poziom utrzymać dłuuuugo. P. S.  W mięśniach i w wątrobie razem, glikogenu mamy zmagazynowanego ok. 500 gram.

UWAGA  BRZMI  JAK  FICTION  ALE  WRESZCIE  TAKI  PRODUKT  MAMY:
To; CHLEB  TYPU  KR-IRL. Co w nim jest takiego? Kasza jaglana gotowana podnosi poziom cukru po spożyciu ok. 14-23% wzrostu, na ok. 1,5 godz. Wchłania się szybko. Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, max. po ok. 60 min. czyli nie od razu i wchłania się długo. Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Gdy sobie sam zbadasz np. w domu własnym glukometrem, to Ci się potwierdzi.

REASUMUJĄC  KASZA  DZIAŁA  SZYBKO  I  KRÓTKO,  A  POTEM  ZACZYNA  DZIAŁAĆ  RYŻ:
To tak w skrócie. Aby uzyskać nieco więcej energii np. poziom wzrostu 26%, to zwyczajnie po ugotowaniu kaszę i ryż wystarczy upiec, bo wtedy w tym produkcie zostają rozerwane ale tylko nieznacznie, wiązania międzycząsteczkowe w strukturze skrobi, a to węglowodany złożone w kaszy oraz ryżu. Przyswajamy zatem więcej glukozy szybko i z uwagi na ryż nieco wolniej wchłaniającej się do naszych komórek.

UZYSKUJEMY  NATYCHMIAST  I  NA  DŁUŻEJ  OGROM  ENERGII:
No ale, gdy ćwiczysz fizycznie dużo i na czas to wystarczy, że taką kromeczkę lub dwie CHLEBA  TYPU  KR-IRL zjesz sobie w trakcie ćwiczeń np. co ok. 2-3 godziny. A z czym: z bananem, z winogronem lub z ugotowanym burakiem czerwonym. Jakie to odżywienie nie muszę Ci podpowiadać bo wiadomo, że biologicznie wzorcowe. Największy minus tego chleba, ja oczywiście żartuję  to fakt że na tym chlebie nikt nie zarabia, nikt nie chce go ugotować oraz upiec. Wiesz dlaczego, bo mamy obecnie kryzys finansowy, ale inny kryzys jest głębszy ten kryzys to niestety kryzys logiki. Na koniec taka refleksja o mnie, a dla Ciebie żart. Ja ważę 90 kg, 193 cm, gdy się urodziłem ważyłem 4 kg. Pytanie skąd się wzięło jeszcze dodatkowe 86 kg. Odpowiedź: z jedzenia oczywiście. No i czy warto jeść i budować swój organizm tzw. śmieciowym jedzeniem.

NAPISAŁEŚ  FRUKTOZA  ALE  ZAPAMIĘTAJ  ŻE  FRUKTOZA  TZW.  NATURALNA  TO  NIE  WYSTĘPUJE:
Tę którą kupisz w aptece lub sklepie ekologicznym, jest produktem obróbki chemicznej i ma tyle wspólnego z naturalną fruktozą, co cukier biały z naturalnym zdrowym burakiem cukrowym, który jako warzywo jest produktem zdrowym. Fruktoza ta sklepowa  bo innej nie ma, podnosi poziom cukru ok. 33% po jej spożyciu i daje szybką energię, ale niepożądaną dla Twojego zdrowego organizmu. Klasyfikujemy ją jako tzw. WYSOKIE  WĘGLOWODANY  TJ. OD  26.01%  WZROSTU, wykluczamy zatem.

CZEKOLADA  TO  35-40%  CUKRU:  
Biały lub brązowy spożywczy więc energia zdecydowanie negatywna, bo plaga otyłości i cukrzycy typu 2. 40% tłuszczu, nasycony ten z mleka oraz roślinny chemicznie utwardzony tzw. trans. Ekspresowe tycie. Czekolada dla ludzi myślących rozsądnie o swoim zdrowiu, powinna być produktem zdecydowanie zakazanym. Fabryki smaku działające w zakresie propagowania tzw. ziarna kakaowego wykazują skuteczny marketing, a jakże. Indianin z dżungli brazylijskiej wybierze zawsze to kakao fabryczne chemicznie przygotowane pełne szkodliwych toksyn, a dlaczego? a no bo smaczniejsze (słodsze: cukier, słodziki).

UŻYŁEŚ  SFORMUŁOWANIA  POBUDZENIE  INSULINY:
Jest oto tak; insulina wydzielana jest przez narząd o nazwie trzustka. Jej celem głównym jest dostarczenie wszystkim komórkom Twojego organizmu, glukozy czyli energii do  życia, a trzustka wydziela jej taką ilość (zdrowy narząd), jaką stymuluje do wydzielenia dostarczony węglowodan np. glukoza. Realną biologicznie jakość węglowodanów i ich ilość w pożywieniu, oceniają merytorycznie tabele wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU.

WYSTARCZY  ZAPOZNAĆ  SIĘ  Z  TREŚCIĄ  KSIĄŻKI:
pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****
Publikacja zawiera pełną klasyfikację dostępnych w handlu artykułów spożywczych, tj. ponad 200 / 240 pozycji. Wybieramy pożywienie tzw. zalecane i dozwolone. Wykluczamy produkty tzw. zakazane. Zaczynamy wtedy dopiero, opanowywać i odchudzać nasz organizm. W rozdziale R35, zamieszczono kompendium wiedzy nt: afrodyzjaki, seks, hormony, testosteron.

P. S.  PATRZ  CHIŃCZYCY  JEST  ICH  1,3  MLD  LUDZI:  
Ile mają energii do pracy i do rozmnażania się, że nie można Ich powstrzymać, a energię czerpią przecież, głównie z ryżu także z kasz. Hindusi z Indii podobnie ok. 1 mld ludzi. Cały Daleki Wschód. Tyją dopiero od czasu, gdy zaczęli spożywać dużo mąki oraz mnóstwo tłuszczu.

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

ORGANIZM  CZŁOWIEKA  BUDUJE  NOWE  KOMÓRKI  W  OPARCIU  O  SKŁADNIKI  I  ZWIĄZKI  POKARMOWE:
Dostarczane mu wraz ze zjadanym pożywieniem. Jemy pokarmy tzw. śmieciowe, to komórki mamy w złym gatunku; Wynik: częste dolegliwości, choroby, niesprawny układ immunologiczny również krótkie życie. Gdy natomiast spożywamy produkty biologicznie prawidłowe wynik jest następujący: realizujemy konstruktywnie długi cykl życia bez większych dolegliwości i chorób.

WYBÓR  NALEŻY  DO  NASZEGO  MÓZGU,  KTÓRY  GDY  JEST  ODŻYWIONY  GLUKOZĄ  NATURALNĄ:
Czyli tzw. NISKIMI  WĘGLOWODANAMI  TJ. DO  26%  WZROSTU; to podejmuje trafne decyzje w tej realnie istniejącej dla rozumnego człowieka: rzeczywistości.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

POZIOM  CUKRU  TJ.  JEGO  WZROST  PO  SPOŻYCIU  PRODUKTU  ZAWIERAJĄCEGO:
NISKIE  WĘGLOWODANY, znajdziesz na stronie; *****  
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon:  12 353 18 75, telefon/fax:  12 358 77 30.  Info: INSTYTUT  IRL  KRAKÓW (Pn.-Pt. 10:00-17:00).

ARTYKUŁ  JEST  OCZYWIŚCIE  DO  WOLNEGO  WYKORZYSTANIA:
Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią identyfikację zjawisk, które są wyewoluowane przez przyrodę i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste ciągle powtarzane frazesy nieprawdy biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite kłamstwa. Chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw. plaga otyłości oraz plaga cukrzycy typu 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.

DLA  NAS  TJ.  IRL  KRAKÓW,  OKREŚLENIE  CYWILIZACJA  WIĄŻE  SIĘ  Z  PODAWANIEM  LUDZIOM  WIEDZY  PRAWDZIWEJ  I  JASNEJ:
Oraz łatwej do potwierdzenia. Dopiero wtedy mówimy o cywilizacji jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia precyzyjną i logiczną ocenę prawd biologicznych.

MOTTO:
Mądrość człowieka polega na respektowaniu dokonań przyrody i nie zmienianiu jej zasad. Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne życie realizujemy tu i teraz. Autorem przedstawionego artykułu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ, konsultant INSTYTUTU  IRL  KRAKÓW.

Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a:  jw.  

44.TEMAT.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

___________________________________________________________________
ZOBACZ  TAKŻE: ♥♥♥♥♥
Biologiczna, kreatywna energia.

CHLEB  NA  OTYŁOŚĆ-IRL. PODSTAWA TO ZDROWIE: ANTYCUKRZYCOWY. *****  
3.TEMAT.
a._: citidiet.pl/forum/viewtopic.php?p=264

ARTYKUŁ  BH.548.
1._: www.instytutirl.com.pl/index3.php
2._: www.he.com.pl/forum/viewtopic.php?p=3490
3._: www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php

Biologia, medycyna.
3.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.

P. S. Przy celiakii nie dodajemy otrębów pszennych.

___________________________________________________________________
 

sandrarecho
 
____________________________________________________________________
ODCHUDZANIE  RACJONALNE  WG, IRL  KRAKÓW. ♥♥♥♥♥

BH.305.
MOTTO: WZORCOWE  ODŻYWIENIE  KOMÓREK  ORGANIZMU, TO: OBOWIĄZKOWY STANDARD. *****

PRAWIDŁOWA  BIOLOGICZNIE,  PROZDROWOTNA  METODA  ODŻYWIANIA:
Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły.  Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

WTEDY  MOŻNA  TYLKO  PRZERZUCAĆ  SIĘ  PSEUDO  REGUŁAMI:
Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

A  WIĘC;  PRZY  ZWALCZANIU  WSZELKICH  CHORÓB / OTYŁOŚCI,  RÓWNIEŻ  CUKRZYCY  TYPU  2,  WAŻNA  JEST  WIEDZA:
Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH  WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH  WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU.  To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście,  rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny jednoznacznie, też nam to potwierdzi.

PLAN  ODCHUDZANIA,  MINIMUM:
Ustalamy 3 posiłki zasadnicze / 24h. 1. Śniadanie. 2. Obiad. 3. Kolacja.

ŚNIADANIE:
CHLEB  TYPU  KR-IRL, jako energetyczny stabilizator poziomu cukru we krwi oraz produkty z tabel Zalecane i Dozwolone wg tzw. IŻ  PRODUKTU. Przykład: Chleb typu kr-irl 1-1,5 kromki. Dorsz wędzony 100-200 gram. Szproty wędzone 2-5 szt. Pomidor 0,5 szt. Cebula świeża 0,5-1 szt. Jajo kurze ugotowane na twardo 1 szt. Sól kamienna. Herbata z cytryną (dużo soku) 300 ml. Kawa rozpuszczalna z kofeiną 200 ml.

OBIAD:
Przykład: Ryż gotowany 1-3 łyżek stołowych, CHLEB  TYPU  KR-IRL 0,5 kromki oraz fasola Piękny Jaś 3-10 szt. Te trzy składniki stanowią podstawowy stabilizator glukozy. Pozostałe dodatki do obiadu wybieramy z tabel Zalecane i Dozwolone wg tzw. IŻ  PRODUKTU. Np. Ryba chuda czarniak 50-200 gram gotowana na parze, kapusta kiszona 50-150 gram, ziemniak 0-1 szt. Cebula świeża 0,5-1 szt. Sól kamienna.

KOLACJA:
Przykład: CHLEB  TYPU  KR-IRL 0,5-1 kromki, fasola Piękny Jaś 2-10 szt. jako 2 składniki stabilizacji poziomu cukru we krwi. Ryba wędzona np. pikling 0,5 szt. ogórek kiszony 1 szt. Cebula świeża 0,5-1 szt. Sól kamienna. Herbata i kawa jak powyżej. Inne napoje wg tabel z książki.

W  CIĄGU  DNIA  SPOŻYWAMY  Z  HERBATĄ  LUB  WODĄ  MINERALNĄ  2,5-4  SZTUK  CYTRYN:
Zasadotwórczy sok z cytryny skutecznie eliminuje uczucie  łaknienia czy też ssania w pustym żołądku przez 24h, co pozwala wykluczyć podjadanie tzw. przekąsek. Zwyczajnie nie odczuwamy głodu. Śniadania nie zmniejszamy nigdy. Natomiast objętość obiadu i kolacji zmniejszamy dotąd, aż zaczniemy odczuwać głód ok. 5-6 godz. nad ranem. Wówczas wprowadzamy do jadłospisu 4 posiłek tzw. przedśniadaniowy.

PRZEDŚNIADANIE:
Przykład: Fasola Piękny Jaś 5-10 szt. Ogórek kiszony 1 szt. Jabłko 1 szt. *****

GDY  STWIERDZAMY,  ŻE  JESZCZE  NIE  SZCZUPLEJEMY  TO  W  DALSZYM  CIĄGU  ZMNIEJSZAMY  OBJĘTOŚCI  WYŁĄCZNIE:
Obiadu oraz kolacji. Jednak z tych pomniejszanych stale dwóch posiłków tzw. stabilizatorów poziomu glukozy we krwi nie eliminujemy. Jest to absolutnie niedozwolone, ponieważ produkty te stanowią podstawowe źródło energii naturalnej dla komórek naszego organizmu, a w szczególności komórek nerwowych mózgu. Ew. dodatkowe informacje uzyskamy dzwoniąc do instytutu: IRL  KRAKÓW, gdzie za wszelkie ustalenia i doprecyzowania opłata jest obowiązkowa, to wyłącznie słowo: dziękuję.

POSUMOWANIE:
Różne zamienniki stabilizatorów glukozy oraz inne składniki uzupełniające nasze posiłki wybieramy z tabel wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO  TJ. IŻ  PRODUKTU. Skuteczne i warto. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

WSKAZUJEMY  JEDNOZNACZNIE  NA  NAUKOWĄ  WIEDZĘ  BIOLOGICZNĄ,  ROZSĄDEK  ORAZ  UMIAR:
Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.

PRODUKTY  ZALECANE  TO:
Białka biologicznie prawidłowe, minimalna zawartość tłuszczu, węglowodany do 13% wzrostu (b. niski wzrost po spożyciu), oraz 0% toksyn.

PRODUKTY  DOZWOLONE  TO:
Białka prawidłowe biologicznie, nieduża zawartość tłuszczu, węglowodany do 26% wzrostu (bezpieczny antycukrzycowy wzrost), minimalna zawartość toksyn.

PRODUKTY  ZAKAZANE  TO:
Białka nieprawidłowe biologicznie, za dużo tłuszczu, węglowodany o wzroście 26,01%-74% wzrostu (wzrost duży i b. duży), oraz zbyt wiele toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

CYTRYNA:
Zastosowanie dużej ilości zasadotwórczego soku z cytryny / 24h, do skutecznej neutralizacji kwasów trawiennych pustego żołądka celem wyeliminowania głodu, to kolejne fenomenalne w swej prostocie i oczywistości ustalenie w instytucie: IRL  KRAKÓW.

WAŻNE:
CHLEB TYPU KR-IRL. Zamienniki to: CHLEB NA OSTEOPOROZĘ-IRL, CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, CHLEB NA CUKRZYCĘ-IRL (także inne chleby IRL). Skrót; IŻ PRODUKTU. Pełna nazwa to: INDEKS  ŻYWIENIOWY  TJ. IŻ  PRODUKTU.

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ  TAKŻE;
Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione. Rozdział nr R33 zawiera zestaw ćwiczeń na mięśnie okołokręgosłupowe, które w praktycznej indywidualnej realizacji, finalnie rozwiązują problem bólów kręgosłupa u człowieka oraz kształtują tzw. płaski brzuch.
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon:  12 353 18 75, telefon/fax:  12 358 77 30.  Info: INSTYTUT  IRL  KRAKÓW (Pn.-Pt. 10:00-17:00).

ARTYKUŁ  JEST  OCZYWIŚCIE  DO  WOLNEGO  WYKORZYSTANIA:
Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią identyfikację zjawisk, które są wyewoluowane przez przyrodę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste ciągle powtarzane frazesy, nieprawdy biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite kłamstwa. Chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw. plaga otyłości oraz plaga cukrzycy typu 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.

DLA  NAS  TJ.  IRL  KRAKÓW,  OKREŚLENIE  CYWILIZACJA  WIĄŻE  SIĘ  Z  PODAWANIEM  LUDZIOM  WIEDZY,  PRAWDZIWEJ  I  JASNEJ:
Oraz łatwej do potwierdzenia. Dopiero wtedy mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia precyzyjną i logiczną ocenę prawd biologicznych.

MOTTO:
Mądrość człowieka polega na respektowaniu dokonań przyrody i nie zmienianiu jej zasad. Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne życie realizujemy tu i teraz. Autorem przedstawionego artykułu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ, konsultant INSTYTUTU  IRL  KRAKÓW.

Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a:  jw.

Cytryna jest zasadotwórcza (+4), mimo że taka kwaśna!
100 g soku z cytryny zawiera 600 mg kwasu cytrynowego, 15 mg wapnia, 9 mg manganu, 0,1 mg żelaza, 10 mg fosforu i 40 mcg witaminy B1. Źródło potwierdzające identyfikację, Tytuł : Czy wiesz co jesz, Autor: Irena Gumowska, Wyd. Alfa W-wa 1989. Recenzent: Prof. dr n. med. Julian Aleksandrowicz. Strona nr 159. P. S. Morele suszone są również zasadotwórcze, aż +60 (polecane: tzw. zgaga oraz przy nadkwasocie). Źródło jw. Strona nr 170.

Zwróć uwagę na zastosowanie cytryny, soli kamiennej oraz cebuli tzw. zwykłej.
Te dwie ostatnie zabijają bakterie chorobotwórcze w naszych organizmach i mamy wobec tego więcej glukozy tj. energii dla siebie. Cytryna natomiast pozwala nie być dodatkowo głodnym. Ich tj. IRL  KRAKÓW ustalenia są tak elementarne, że aż sensacyjne.

BH.305.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

____________________________________________________________________
BH.801.
MOTTO: SÓL KAMIENNA, TO GWARANCJA ŻYCIA I ZDROWIA. *****

IRL KRAKÓW:
Sól do spożycia to wyłącznie: SÓL KAMIENNA (Kłodawska, Wielicka itp). Zabijamy w organizmie bakterie, pleśnie i grzyby (więcej glukozy pozostaje dla nas) oraz poprawiamy przepływ ładunków elektrycznych między neuronami polepszając sprawność mięśni. Należy popatrzeć na zwierzęta: ONE WIEDZĄ! Właśnie dlatego tak lubią lizać sól (lizawki solne), no i koń wyścigowy ma lepsze osiągi na zawodach (każdy koń ma w swoim boksie obowiązkową lizawkę solną wykonaną w Kłodawie).

____________________________________________________________________
 

sandrarecho
 
________________________________________________________________
PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. ♥♥♥♥♥

BH.51.
MOTTO: PŻ CZŁ. W  XXI  WIEKU. *****

OPIS  KSIĄŻKI:    
Publikacja w sposób czytelny i realny biologicznie rozwiązuje problem nadwagi oraz otyłości, również cukrzycy typu 2, u osób, które są dotknięte tymi chorobami. Należy jednak dostosować się do wskazówek dietetycznych i realizować plan odżywiania własnego organizmu w oparciu o produkty zawarte w zamieszczonych tabelach wg prozdrowotnej, odchudzającej i antycukrzycowej klasyfikacji tzw. INDEKS  ŻYWIENIOWY  TJ. IŻ  PRODUKTU. Jest to łatwe i smacznie równocześnie. Oryginalne przepisy.

TABELE  TE  OPRACOWALI  NAUKOWCY:
Z krakowskiego instytutu naukowego o nazwie: IRL  KRAKÓW. Okres badań (1970 / do chwili obecnej).

W  SWOIM  PRZEKAZIE  ZALECAJĄ  I  WSKAZUJĄ,  NA  NAUKOWĄ  WIEDZĘ  BIOLOGICZNĄ,  ROZSĄDEK  ORAZ  UMIAR:
Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie tzw. NISKIE  WĘGLOWODANY  TJ. DO  26%  WZROSTU.

ROZDZIAŁ  NR  R33  ZWIERA  ZESTAW  ĆWICZEŃ  NA  MIĘŚNIE  OKOŁOKRĘGOSŁUPOWE:
Które w praktycznej indywidualnej realizacji, finalnie rozwiązują problem bólów kręgosłupa u człowieka oraz kształtują tzw. płaski brzuch.  

ROZDZIAŁ  NR  R46  PRZEDSTAWIA  ANALIZĘ  BŁĘDÓW:  
Otyłościowo  /  cukrzycowych  zawartych w tabelach wg klasyfikacji o nazwie tzw. Indeks glikemiczny. Ogółem 5 stron tekstu i wiele merytorycznych przykładów.

AUTORZY  PUBLIKACJI:
PŻ  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. (praca zbiorowa): Dr inż. Jarosław MICHAŁ (Organizacja / koordynacja, Konsultant generalny ur. 1951 r.) oraz cały zespół naukowy IRL  KRAKÓW (skład zmienny). *****

KOD  7  TJ.  BIAŁKA,  TŁUSZCZE,  WĘGLOWODANY,  WITAMINY,  SKŁADNIKI  MINERALNE,  BŁONNIK,  WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

CHLEB  TYPU  KR-IRL,  JEST  W  CHWILI  OBECNEJ  NAJBARDZIEJ  WARTOŚCIOWYM  PRODUKTEM  ŻYWIENIOWYM  DLA  CZŁOWIEKA  NA  PLANECIE  ZIEMIA:
80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

W  ODŻYWIANIU  PODSTAWOWYM  ZAŁOŻENIEM  JEST  TO  CO  JEMY,  A  NIE  O  KTÓREJ  GODZINIE  I  W  JAKICH  PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

KONKLUZJA  FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB  TYPU  KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS  ŻYWIENIOWY, a; INDEKS  GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ  TAKŻE; CUKRZYCA  TYPU  2, WG: IRL KRAKÓW.  
Książka, pt. PORADNIK  ŻYWIENIOWY  CZŁOWIEKA  W  XXI  WIEKU. *****  
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.

AUTOR: INSTYTUT  NAUKOWO-BADAWCZY  IM. PROF. RYSZARDA  LORENCA  W  KRAKOWIE.
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe  INSTYTUTU  IRL  KRAKÓW.  
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
ADRES: www.instytutirl.com.pl/

BH.51.
ENGLISH  VERSION: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

________________________________________________________________

1. ES.+ 1. GJ-K.+ 2. GJ-K. +2. ES. 2011/2013-2023. *****
________________________________________________________________
Odchudzanie z facebookiem tzw. grupa otwarta (DOKŁADNY CYTAT). ♥♥♥♥♥

1. Ewa Somrowska.

W swoim życiu przeszłam tyle diet, że nie sposób zliczyć na palcach. Począwszy od 3 dniówek, a skończywszy na 6 tygodniowym głodzeniu się. Efektem na dzień dzisiejszy jest, a raczej była spora nadwaga i początki cukrzycy.

Zdeterminowana swoim wyglądem i samopoczuciem zaczęłam przeszukiwać internet w nadziei, że teraz coś znajdę. Coś , co pomoże wygrać mi ze swoimi słabościami.....! I znalazłam.

Indeks Żywieniowy. Instytut IRL Kraków, który stał się dla mnie wybawicielem. Nie będę tu opisywała szczegółów. Każdy może znaleźć informacje w internecie lub kupić książkę (bardzo pomocna).

Instytut propaguje jedzenie chleba KR-IRL, wspaniała receptura. Na długie godziny pozostaję syta. Jest smaczny. Nie wymaga dużego nakładu finansowego. Moj trzyletni wnuk zajada ten chlebek ze smakiem !!

Poza tym sposób żywienia polega na tym, by jeść kasze, owoce, warzywa.
Odrzucić należy cukier i mąkę. ( www.instytutirl.com.pl )

Ktoś zaraz krzyknie-mąkę?! Jak to? mam nie jeść nic co zawiera make? Ano tak. I uwierzcie mi-nawet nie pomyślicie o tych wszystkich rzeczach zawierających mąkę i cukier!!! Mija mi właśnie 2-gi tydzień żywienia wg Indeksu żywieniowego. Cukier już na normalnym poziomie. Schudłam już. Energia mnie rozpiera. Przemierzam codziennie 5 km szybkim krokiem.

Wcześniej podczas schylania się bolał mnie krzyż. Teraz nic mnie nie boli. Naprawdę jestem ciekawa jak będę się czuła po paru miesiącach takiego żywienia, skoro już po 2-ch tygodniach mogłabym góry przenosić!

Pozdrawiam 28 czerwca 2011 o 10:20/Actual./2013-2023.

________________________________________________________________
Odchudzanie z facebookiem tzw. grupa otwarta (DOKŁADNY CYTAT). ♥♥♥♥♥

1. Gena Janczewska-Korczagin.

Czy wiecie o tym że cukrzycę typu 2 i plagę otyłości wywołuje alergia na mąkę ???? Ja też o tym wcześniej nie wiedziałam. A zaczęło się od tego, że byłam wiecznie głodna i ciągle chciałam jeść!!! Tylko że ja nie byłam świadoma tego, że cierpię z powodu głodu jakościowego!!!

No i tak trafiłam w Internecie przez Google na Instytut Naukowo-Badawczy im prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Kupiłam ich książkę: Poradnik żywieniowy człowieka w XXI wieku. I okazało się, że kryterium indeksu glikemicznego u nich nie istnieje, ale za to istnieje kryterium jakości jedzenia wg Indeksu Żywieniowego.

Ta różnica była dla mnie bardzo ciekawa. Kupiłam ich książkę, a tam na przedostatniej stronie jest przepis na chlebek z ryżu i kaszy jaglanej po jedzeniu którego ponad miesiąc zaczął mi spadać mierzony codziennie poziom cukru. No i po rozmowach ze wszystkimi mi znanymi, którzy powiedzieli że chyba muszę przejść na insulinę- zdenerwowana zadzwoniłam do dra Jarosława Michała z Instytutu i on zszokował mnie informacją o alergii na mąkę.

I kto by pomyślał, że nasza cywilizacja wychowana na kulturze mąki od tej mąki może mieć alergię??? No i zaczęłam już jeść CHLEB NA OTYŁOŚĆ przysłany wg przepisu KR- IRL. Przestałam brać tabletki od cukrzycy typu 2.

Chlebek jest smaczny i sycący, sama go piekę sobie.
( www.instytutirl.com.pl/index6.php )

No i stosując się diety Instytutu i przepisu na chleb KR-IRL w ciągu 3 miesięcy ( nie jedząc tabletek od cukrzycy ) schudłam około 8 kg. Przestałam brać leki od nadciśnienia – okazały się niepotrzebne. Po 6 miesiącach schudłam 30 kg. Teraz zostało mi do zrzucenia tylko 15 kilogramów!!!! To niewiarygodne, ale czuję się fantastycznie, jestem silna i zdrowa.

Życie dla każdego z nas okazało się trudne, w biegu, dzisiaj już chyba szybciej biegniecie???? Cywilizacja przyspieszyła…. więc zaczęliśmy jeść co popadnie pod rękę. Wszechświat stworzył najbardziej idealną i samodzielną jednostkę we wszechświecie do jego ochrony- tego Wszechświata- to ty człowiek i ja człowiek. Inni ludzie. Wszechświat potrzebuje naszego rozumu, a nie kilogramów, więc nie niszczmy siebie i wykorzystajmy naturę człowieka, ot chociażby po to aby nie jeść wysokich węglowodanów tylko jeść NISKIE WĘGLOWODANY!!

Więc proszę was wszystkich, zadbajcie o siebie sami, nauczcie się żyć w zgodzie z naturą Indeksu Żywieniowego i zgodnie z naturą we Wszechświecie, gdzie celem w sobie nie jest jedzenie tylko zaspokajanie potrzeby żywienia, aby trwać w sposób rozumny.

Instytut Naukowo-Badawczy im prof. Ryszarda Lorenca -to jedyna instytucja, której zależy na człowieku, na sile rozumu jego przetrwania. Niektórzy słuchając mnie odbierają mnie jako członka jakiejś sekty!!! Ludzie kochani to rozum tak nakazuje! A to jest takie proste, upiec chlebek, jeść go i nie czuć głodu. A głód powoduje strach, który paraliżuje rozum.

Ale głód można pokonać w prosty sposób, dzięki Instytutowi Naukowo Badawczemu im prof. Ryszarda Lorenca. Nie znam twarzy nikogo z nich. Ani dra Jarosława Michała- który jest zawsze z pomocą i daje mi poczucie bezpieczeństwa dając bardzo pożyteczne, racjonalnie uzasadnione badaniami informacje. Bardzo dziękuję Wam wszystkim z Instytutu za pomoc.

To jeszcze nie koniec moich zmagań, one ciągle trwają, ale ja jestem zdrowa i silna. Bardzo dziękuję i liczę jeszcze na wsparcie i pomoc telefoniczną dra Jarosława Michała wyprowadzającego mnie z zamętu około medycznego. Życzę wszystkim dokonania samodzielnego wyboru. Ale aby go dokonać- młodzież musi sama poznać reguły przyrody i reguły żywienia człowieka, aby połączyć to wszystko w swoim rozumie- uważam że należy włączyć to w podstawy programowe nauczania przyrody.

1 października 2011 o 18:09/Actual./2013-2023.

________________________________________________________________
Odchudzanie z facebookiem tzw. grupa otwarta (DOKŁADNY CYTAT). ♥♥♥♥♥

2. Gena Janczewska-Korczagin.

Ja po prostu korzystam z rozumu, ale przede wszystkim poznaję cudze rozumne badania i własne wyniki działania potwierdzające, że np. od cukrzycy można się wybawić nie jedząc mąki- ta wiedza teoretyczna pochodzi z instytutirl, a ja sprawdziłam to w działaniu - jako indywidualny przypadek potwierdzający teorię Instytutu im prof. Ryszarda Lorenca.

Co od tego czasu wiem więcej na ten temat?

Po pierwsze są 3 rodzaje norm wynikowych standardów kwalifikujących pacjenta jako cukrzyka. Moja niewiedza wcześniej była wstydliwa.

Po drugie nadwaga jest elementem dyskryminacji u nas nawet przez diabetyków, doświadczyłam tego, a nie mogłam mieć pięknej sylwetki (to obraz zaledwie) bo doświadczałam potwornego głodu. Nikt na ten temat nie rozmawia z pacjentem jak pokonać głód.

Po trzecie nie wiedziałam co jeść, nie rozróżniałam niskich węglowodanów od węglowodanów wysokich a nie chciałam wpisywać się jako człowiek chory ( i )

Po czwarte uzależniony od choroby i tabletek. Wiele ludzi umiera na raka trzustki- w tym członkowie mojej rodziny którzy byli chorzy na cukrzycę. Nie mnie sądzić o sposobie terapii medycznej, ale na dziś wiem jedno- pacjent jak współpracuje np. z lekarzem rodzinnym i Instytutem im prof. Ryszarda Lorenca i chce być niezależny i silny to wszystko w jego rękach, a przede wszystko w jego rozumie po to aby skorzystać z rozumu innych badaczy i sprawdzić to na sobie.

Dlaczego widzę problem w dietetykach- oni mierzą ilość węglowodanów w kromce chleba, która jest na zewnątrz mojej osoby, nazywają to I.G.

Natomiast wszystkie analizy ( www.instytutirl.com.pl ) oparte są na ICH Indeksie Żywieniowym- a to ogromna różnica, ja dzięki konsultacjom dowiedziałam się o tym, że mam wiele bakterii w przewodzie pokarmowym i mogę ilość szkodliwych zmniejszyć znacznie jedząc sól kamienną i cebulę!!!! A dlaczego potrzebna jest zdrowa i prosta bez dodatków niszczących mój organizm kapusta kiszona i kiszone ogórki????

A dlaczego trzeba najpierw zaczynać od pieczenia chlebka KR-IRL z kaszy, a nie mąki? Bo to są niskie węglowodany których potrzebuje nasz mózg. Bez pomocy Instytutu im prof. Ryszarda Lorenca nie poradziłabym sobie. Bardzo jestem Wam wdzięczna- Szanowni Ludzie Instytutu.

23 października 2011 o 17:37/Actual./2013-2023.

________________________________________________________________
Pytanie: Ewo, czy TY szczuplejesz ?! 15 grudnia 2011 (DOKŁADNY CYTAT). ♥♥♥♥♥

2. Ewa Somrowska.
                                 
Tak, ginę w oczach -ha, ha. A tak na poważnie-to tak, udało mi się zrzucić 20 kg w 6 miesięcy. Teraz przeszłam 2 tyg. oczyszczania na samych warzywkach i zaczynam dalej stosować (instytutirl) dietę .

Zmodyfikowałam ją jednak, ponieważ nie jem i nigdy nie jadłam mięsa-nie cierpię, a z mądrością mego organizmu nie będę dyskutować. Zastąpiłam mięso rybami i soją. Czuję się świetnie. Zostało mi jeszcze ok. 10 kg do zrzucenia.

Pozdrawiam 16 grudnia 2011 (facebook)/Actual./2013-2023.

________________________________________________________________
 

muzungu2
 
muzungu2: *Właściwości lecznicze dyni*

Lecznicze właściwości dyni są znane od dawna. Dlatego też powinna być w centrum uwagi przez całą jesień, nie tylko w Halloween

Jedzenie pestek dyni zapobiega rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego. W krajach bałkańskich, gdzie je się dużo pestek z dyni, niezwykle rzadko spotyka się chorobę prostaty. Pestki dyni wykorzystuje się także czasami do produkcji gotowych leków na choroby prostaty...

*Więcej:* www.fit.pl/(…)wlasciwosci_lecznicze_dyni.html…
Pokaż wszystkie (5) ›
 

kciuk-pl
 
Powstały o tym tysiące publikacji naukowych. Często sprzecznych. Sam już nie wiem co wybrać

Link: www.kciuk.pl/Co-jest-zdrowsze-Maslo-czy-margaryn…
 

kciuk-pl
 
Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jajko. Także święta wielkanocne traktują jajko wyjątkowo – jako znak wszelkiego początku, narodzin oraz zmartwychwstania, dlatego na naszych stołach nie może zabraknąć bajecznie...

Link: www.kciuk.pl/Jedz-jajka-bedziesz-zdrowy-a9397
 

edgars
 
Masło jemy od czasu udomowienia krowy, czyli – bagatela – od około 12 tysięcy lat. Margaryna jest znana od lat kilkudziesięciu. Jednak zawarte w nasionach roślin tłuszcze, z których powstaje margaryna, człowiek spożywał jeszcze przed zapędzeniem krasuli do zagrody.

Cholesterol, jako taki, jest nam potrzebny. Przede wszystkim do budowania struktur komórkowych, rozwoju tkanki nerwowej, obwodowego układu nerwowego i mózgu.

– Masło to dobrze zemulgowany (rozdrobniony) tłuszcz, łatwo przyswajalny, bo mający w składzie krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Zawiera też sporą ilość witamin A, E, D rozpuszczalnych w tłuszczachM – wylicza pani profesor. – Jednocześnie stanowi duże źródło cholesterolu. W 100 g masła znajduje się go aż 200–250 mg! Kwasy nasycone, stanowiące większość kwasów tłuszczowych w maśle, powodują wzrost niekorzystnej postaci cholesterolu oznaczonego symbolem LDL.

Margaryna, jako produkt roślinny nie zawiera cholesterolu. Ma natomiast cenne dla organizmu wielo-i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których powinniśmy spożywać więcej niż utwardzonych kwasów nasyconych.

Tyle teoria. Z praktyką, czyli producentami bywa różnie.


Więcej na: heger.pl/(…)cholesterol.-maslo-czy-margaryna-65.php…
Wikistrony:
 

jamniczek-pl
 
Mistrz, kuźwa, cynizmu i ironii!

serce.jpg
 

natalkaaa
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów