Wpisy oznaczone tagiem "ciasta różniaste" (12)  

smakoszka
 
Tymczasem dla odmiany przepis na pyszne ciasto. Bo mamy czas porzeczek. Uwielbiam ciasta z porzeczkami. Ich kwaskowaty smak idealnie komponuje się ze słodyczą wypieków. Takie ciasta kojarzą mi się z latem. Nawet jeśli w tym roku lato bardziej przypomina jesień.

Podane składniki wystarczą na ciasto pieczone na dużej blaszcze (takiej na cały piekarnik).


SKŁADNIKI:

Na ciasto:
* 400 g tlustego twarogu typu quark
* 2 jajka
* 12 łyżek cukru
* 9 łyżek oleju
* skórka starta z 1 cytryny
* 4 szklanki mąki
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli

na masę serową:
* 750 g tłustego twarogu typu quark
* 3/4 szklanki cukru
* 5 - 6 jajka
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* łyżka mąki ziemniaczanej

na kruszonkę:
* 100 g masła
* 150 g mąki
* 8 łyżek cukru
* 2 łyżki mleka

ponadto:
* ok. 250 g czerwonych porzeczek
serowy porzeczkowiec.jpg

Porzeczki umyć, obrać i odstawić na sitku, by dobrze odkapały z wody.

Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto, owinąć w folię i wsadzić do lodówki.

Przygotować ciasto:
Ser utrzeć z cukrem, olejem, solą, skórką cytrynową i jajkami na jednolitą masę. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dużą blaszkę lekko natłuścić i wyłożyć papierem pergaminowym. Wyłożyć na nią ciasto. Ciasto będzie dosyć klejące, zatem wykładanie go na blaszkę jest nieco uciążliwe, jednak jeśli ja dałam radę to i wy dacie.

Przyrządzić masę serową:
Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać twaróg i mąkę z proszkiem budyniowym. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
Masę wyłożyć na ciasto, a na to rozłożyć równomiernie umyte porzeczki. Dużo porzeczek. Całość posypać kruszonką.

Piec w temp. 180°C ok. 35 - 40 min.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
P1080760.JPG
  • awatar kaasic: Aż mi się zachciało muffinek porzeczkowych i sernika mojej babci... Ach :D
  • awatar McPherson: Bafka... masz na sumieniu moja klawiature... jak tylko zobaczzylem to ciasto slina pociekla i zachlapala ja cala....
  • awatar €migrantka: Mmmmmmmm.... :)
Pokaż wszystkie (7) ›
 

smakoszka
 
Co prawda kołocze śląskie, które tak pamiętam z okresu moich lat w Polsce, zwykle bywają z makiem, serem lub jabłkami. Ale jako, że mój dzisiejszy wypiek przypomina niezwykle właśnie taki kołocz (lub jak to się u mnie mówiło: kołacz), to taką nadaję mu nazwę.

Dziasto zrobiłam według swojego sprawdzonego przepisu na ciasto drożdżowe, który zamieszczałam wam tu przy okazji innych drożdżowych wypieków już chyba kilkanaście razy.
A dlaczego z rabarbarem i wiśniami? Bo akurat to miałam w domu.

A wyszło co wyszło - bardzo dobry placek.


SKŁADNIKI:

na zaczyn:
* 40 g świeżych drożdży
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżki mąki
* 100 ml letniego mleka

na ciasto:
* 700 g mąki
* szczypta soli
* 8 - 10 łyżek cukru
* 200 ml letniego mleka
* 2 jajka (o temp. pokojowej)
* 100 g masła

na posypkę:
* 100 g masła
* 150 g mąki
* 8 łyżek cukru
* 2 łyżki zimnego mleka lub wody

ponadto:
* rabarbar (ok. 5 -6 sztuk)
* wiśnie lub czereśnie z kompotu
* cukier puder
Unbenannt.jpg

Podgrzać nieco mleko (w sumie 300 ml), by było ciepłe, ale nie gorące. Odlać z niego 100 ml (będzie nam potrzebne do zaczynu), a do reszty dodać masło, by się w nim rozpuściło.

Zrobić zaczyn. Pokruszyć drożdże do jakieś mniejszej miski, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki oraz 100 ml letniego mleka. Dobrze wszystko wymieszać i zostawić w jakimś ciepłym miejscu na około 15 minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiać mąkę.
Do mąki dodać sól, cukier, jajka, mleko z rozpuszczonym w nim masłem i przygotowany zaczyn. Wszystko wyrobić na jednolite i gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę i przełożyć do jakieś innej, czystej, dużej i wysmarowanej lekko olejem miski. Przykryć od góry czystym kuchennym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia.

W tym czasie możemy pokroić nasz rabarbar oraz odsączyć na sitku wiśnie.
Ze składników na posypkę zagnieść kruche ciasto i wstawić je do lodówki.

Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, wyjąć je z miski i najlepiej przekroić ostrym dużym nożem na dwie części. Najpierw rozwałkować jedna z nich w kształcie prostokąta i na wielkość blaszki (takiej, na cały piekarnik).
Najlepiej to zrobić od razu na arkuszu papieru do pieczenia i potem wraz z tym papierem przenieść ciasto na blaszkę.
Na cieście rozłożyć połowę pokrojonego rabarbaru i połowę wiśni.
Następnie rozwałkować druga część ciasta i przykryć nią owoce. Na wierzchu poukładać resztę rabarbaru i wiśni. Wreszcie na koniec wyłożyć posypkę. Robi się to w ten sposób, że w palcach skubiemy po kawałku ciasta kruchego i te kawałeczki wrzucamy na wierzch placka tak, by był nimi równomiernie pokryty.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg, piekarnik bez termoobiegu 200°C) przez ok. 30 - 35 minut (w zależności od piekarnika).
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
57 -  kolocz z rabarbarem i wisniami.jpg
  • awatar TitoGallery- handmade: już sobie wyobrażam jak pysznie smakuje, szkoda, że mieszkamy tak daleko od siebie .... ślinka cieknie...mniam :)
  • awatar katharós: ah strasznie smacznie wyglada:)
  • awatar Araniella: Ale mam chrapkę na rabarbar! W dzieciństwie sporo się go jadło, a potem jakoś moda przeminęła... :)Pamiętam kompot rabarbarowy :)
Pokaż wszystkie (9) ›
 

smakoszka
 
Powiem wam, że dawno żadne ciasto mnie tak nie zachwyciło smakiem jak ten marcepanowo - orzechowy wypiek.
Marcepanu jest w cieście nawet sporo, ale o dziwo jego smak czuć bardzo delikatnie. Całość stanowi doskonałą kompozycję, nie za słodką, orzechową, pachnącą ... świętami. No właśnie, a dobrą sprawę to ciasto mogłoby być znakomitym ciastem na święta.


SKŁADNIKI:

na nadzienie:
* 200 g marcepanu
* 100 g orzechów włoskich
* 100 g migdałów bez skórki (mogą być w płatkach)
* 50 g cukru pudru
* pół łyżeczki łyżeczki cynamonu

na ciasto:
* 150 g cukru
* 1 jajko
* 300 g twarożku śmietankowego
* 80 ml oleju słonecznikowego
* 80 ml mleka
* 600 g mąki
* 3 łyżki (łyżki, nie łyżeczki) proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka pomarańczowej przyprawy do świątecznych wypieków (smakoszka.pinger.pl/(…)przyprawa-do-piernikow-i-pom…)

ponadto:
* 1 żółtko
* 2 - 3 łyżki słodkiej śmietany
* sok z połówki cytryny
* ok. 150 g cukru pudru


Najpierw musimy zagnieść marcepan z cukrem pudrem i posiekanymi włoskimi orzechami oraz migdałami. Przyznaję, iż jest to najbardziej uciążliwa część w wykonaniu tego wspaniałego wypieku.

Teraz kolej na przygotowanie ciasta.
W dużej misce utrzeć cukier z jajkiem, twarożkiem i mlekiem. Następnie wmiksować olej. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do świątecznych wypieków. Mąkę tę dodać do masy twarożkowej i wyrobić wszystko na jednolite ciasto. Powinno być ono sprężyste i nie kleić się do dłoni.
P1050792.JPG

Ciasto rozwałkować na kształt dużego prostokąta. Na wierzch wyłożyć (pokruszyć) przygotowany wcześniej orzechowy marcepan. Następnie oprószyć go nieco cynamonem. Najlepiej dłońmi docisnąć marcepan do ciasta.
Teraz należy zwinąć ciasto w rulon, dobrze dociskając końce. Powstałą w ten sposób długą roladę zawinąć tak, by z ciasta utworzył się wieniec. Przełożyć go ostrożnie na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę (ja umieściłam go w formie do tarty). Ciasto ponacinać od góry nożycami, a następnie nasmarować go rozmąconym ze śmietaną żółtkiem.

Piec w temp. 180°C (termoobieg), 200"C (bez termoobiegu) około 35 minut.

Po upieczeniu, gdy ciasto nieco ostygnie przygotować lukier z cukru pudru i soku z cytryny i polać nim ciasto.
Smacznego.
40 - wieniec marcepanowo orzechowy.jpg
  • awatar Roxi na Wrzosowisku: Cudo!!!Uwielbiam marcepan!
  • awatar Hayka: Trafiłam na Twój blog przez przypadek. Przejrzałam cały. I dostałam takiego ślinotoku, że zaraz idę polować i plądrować w lodówce!! ;D
  • awatar TaniecNocy...: No nie ja tu sprzątam i czasu nie mam a tu takie pyszności ... Zawsze podziwiam Cie za te kuchcenie i dawanie wszystkie nam tutaj ...kiedys juz mowilam ze zaczelam cie zdrukowywac bo nie mialam czasu wszystkiego przeczytac a wiedzialm ze musze kiedys sprobowac cos wykombinowac z tych Twoich pysznosci :) ...
Pokaż wszystkie (3) ›
 

smakoszka
 
Zostałam obdarowana obficie wspaniałym rabarbarem (tu podziękowania dla Doroty i jej Taty).
W głowie snuły mi się wizje pysznych ciach rabarbarowych, których jeszcze nie robiłam.
Na dzisiaj wybrałam jedno z tych, które wymagają mało pracy. A co ważniejsze pozwalają na zajmowanie się w tym samym czasie mnóstwem innych rzeczy.
I oto jest: najłatwiejsze na świecie ciasto drożdżowe z rabarbarem. To jedno z takich ciast, które zawsze wychodzi. No po prostu raczej nie ma szans, by się nie udało.

Przepis bazuje na przepisie na ciasto drożdżowe, które już zamieszczałam przy innej okazji:
smakoszka.pinger.pl/(…)najprostsze-ciasto-na-swieci…
Żeby ciasto było nieco bardziej wyszukane, dodałam mu kakaowej posypki. Bo któż nie lubi posypki na drożdżowych kołaczach? Ba! Każdy lubi. Więc i mój rabarbarowiec posypką chciał bardziej kusić. A że kakaowa... a dlaczegóż by nie?

Rabarbar, posypka i migdały to tylko takie urozmaicenie. Ale wyszło pyszniutkie ciacho, na które wszystkich bym najchętniej zaprosiła.


SKŁADNIKI:

na ciasto:
* 40 g świeżych drożdży
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka letniego mleka
* 1 szklanka oleju
* 4 jajka
* 500 g mąki

na posypke:
* 150 g mąki
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 czubata łyżka kakao
* 70 g masła lub margaryny
* 6 łyżek cukru
* 2 łyżki mleka

ponadto:
* ok. 500 g rabarbaru
* 2 - 3 łyżki płatków migdałowych
* 2 - 3 łyżki cukru pudru

W dużej misce na dnie kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy lekko ciepłym mlekiem. Nic nie mieszając czekamy jakieś 5 - 10 minut. Potem wlewamy olej, wbijamy jajka, przesypujemy przez sitko na to mąkę. Nadal nic nie mieszamy, tylko odstawiamy to w jakieś cieple miejsce na dobre pół godziny.

W tym czasie możemy przygotować posypkę.
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem, następnie dodajemy miękkie masło i 2 łyżki mleka. I zagniatamy wszystko na jednolite kruche ciasto. Wstawiamy je najlepiej do lodówki.

Po około pół godzinie (może być więcej), nasze drożdżowe ciasto będzie już właściwie gotowe do końcowego etapu. Bierzemy drewnianą łyżkę czyli po mojemu warzechę i mieszamy je tak długo, aż się z tego zrobi jednolita masa bez grudek.
Ciasto będzie dość klejące.

Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C (termoobieg, lub 200°C - bez termoobiegu).
Dużą blaszkę, taką na cały piekarnik, wykładamy papierem pergaminowym i wylewamy na to ciasto.
Na wierzchu układamy umyty i pokrojony rabarbar. Możemy śmiało dać go dość sporo.
Na rabarbarze z kolei układamy kawałeczki naszego kakaowego ciasta, które będą stanowić posypkę. Na koniec posypujemy ciasto płatkami migdałowymi.

Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 - 30 minut.

Przed podaniem posypujemy je lekko cukrem pudrem.

mniam mniam mniam... właśnie wcinam drugi kawałek.
27 - drozdzowe ciasto z rabarbarem i kakaowa posypka.jpg
  • awatar Brittabella: Ośliniłam sobie laptopa :P Poproszę o ten kawałek po lewej. :)
  • awatar Wivie: :) w sam raz na sobotnie/niedzielne obzarstwo
Pokaż wszystkie (2) ›
 

smakoszka
 
Ciasto jest moją własną mutacją tego przepisu: smakoszka.pinger.pl/(…)pyszny-gnieciuch-z-rabarbare…
Tak sobie jednak pomyślałam, że rabarbar i truskawki to znakowmita para. Doskonale do siebie pasują. A żeby im było jeszcze lepiej, ułożyłam ich razem na budyniowym materacyku i przykryłam białkową kołderką. Wyszło znakomite ciacho, które kojarzy mi się z wiosną i miłością.
I tego właśnie wam w sercach życze.


SKŁADNIKI:

* 400 g mąki (3 szklanki)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 10 łyżek cukru
* 220 g masła lub margaryny
* 5 jajek
* 1 budyń truskawkowy
* 500 ml mleka
* ok. 350 - 400 g truskawek
* ok. 150 g rabarbaru
* szczypta soli
* cukier puder

Nagrzać piekarnik do 175°C.
Oddzielić białka od żółtek. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej margarynę, 5 łyżek cukru i żółtka. Wszystko zagnieść na dość jdenolite ciasto.
Blaszkę (ja miałam 25 x 25 cm) lub tortownicę wysmarować nieco tłuszczem. Wyłożyć na nią ok. 3/4 ciasta. Lekko docisnąć do blaszki.
Resztę ciasta włożyć do lodówki.

Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu.
To właśnie do budyniu bedzie nam potrzebne mleko, 2 łyżki cukru i paczka z budyniem).
Gotowy budyń ostudzić, co jakiś czas mieszając, by nie powstał korzuch. Wyłożyć go na ciasto.

Na budyniu poukładać pokrojony na drobno rabarbar i poprzekrajane na pół truskawki.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić ją na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru. Gotową pianę tę wyłożyć na owoce.

Na samej górze pokruszyć resztę ciasta.

Ciasto upiec w temp. 175°C ok. 35 - 40 minut.
Po upieczeniu, gdy ciasto przestygnie, posypać nieco cukrem pudrem.

PS. Schłodzone smakuje najlepiej.
24 - ciasto budyniowe z rabarbarem i truskawkami.jpg
  • awatar jacek23151: oj, to to ja se chyba zrobię, niech się pojawi rabarbar tylko!
  • awatar Járnsaxa: A ja coś za rabarbarem nie teges... ;)
  • awatar Galadriel: wygląda pysznie :)
Pokaż wszystkie (6) ›
 

 

Kategorie blogów