Wpisy oznaczone tagiem "ciasto francuskie" (72)  

malgorzata.g1
 
Kilka dni temu zobaczyłam (na norweskim blogu) jak dziewczyna robi ciasteczka cynamonowe z ciasta francuskiego. Od tego czasu "chodziły za mną" smaki na te ciasteczka, więc postanowiłam je w końcu upiec. *Przepis niezwykle prosty i idealny dla osób, które w ciągu 15 minut spodziewają się gości!*

1.jpg


*Potrzebujemy*
*1 opakowanie ciasta francuskiego
*cynamon
*cukier

2.jpg

Ciasto posypujemy cynamonem i cukrem (według uznania). Zawijamy w ślimaczki, serduszka lub kwadraciki. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni.

3.jpg

Ciasteczka cynamonowe doskonale smakują z cydrem jabłkowo-cynamonowym ♥
Pokaż wszystkie (39) ›
 

xsysia25
 
Hej :) Dzisiaj przepis na pyszne rogaliki z cista francuskiego z szynką i serem.
W najbliższym czasie postaram się zrobić jakieś muffinki bo dawno nie robiłam :D



Składniki :

-ciasto francuskie
-ser żółty
-szynka


Wykonanie :

Z ciasta francuskiego wycinamy trójkąty. Na środku każdego układamy plasterek szynki i  i zawijamy. Pieczemy na papierze do pieczenia w 200stC przez 15 minut.



11332584_1601556996764902_84949410_o.jpg


11293402_1601557210098214_1576085725_o.jpg


11294412_1601557000098235_159687320_o.jpg


11328155_1601557006764901_881616138_o.jpg


11348780_1601557003431568_2025737091_o.jpg


11287702_1601556880098247_2076957663_o.jpg
 

tasteofjoy
 
Skromny zbiór tego, co gościło u mnie ostatnio na talerzu... :)

*Placki ziemniaczane* - moje plackowe naj naj naj.

vcaokfh.jpg

*Zupa czosnkowa* - tasteofjoy.pinger.pl/m/20414449

czosnek.jpg

*Mini tarty z ciasta francuskiego + paluchy ze słonecznikiem*

** tasteofjoy.pinger.pl/m/22060847
** tasteofjoy.pinger.pl/m/19358686

uppanbs.jpg

*Pstrąg z pieczonymi warzywami*

jbnaovq.jpg

*Zupa dyniowa z sokiem pomarańczowym, imbirem i chili*

iofiddm.jpg

*Botwinka + rabarbar*

euotyio.jpg

*Wiosenne bułeczki*

uhqjcea.jpg


urpogij.jpg

*Tydzień Grecki w Lidlu*

Szpinakowe poduchy kupuję przy każdej greckiej akcji (serowe mi nie smakują). Polecam.

cnooffm.jpg

*Serowe misie*  z Biedronki. Hit ostatnich tygodni. Kanapki z takim misiem smakują o niebo lepiej. :D

mkhmscx.jpg

*No to FRUGO!*

uexgiim.jpg
Pokaż wszystkie (23) ›
 

xsysia25
 
Dzisiaj pomysł na szybką i pyszną przekąskę. Idealnie sprawdzi się  na domówkę/imprezę :)


Składniki :

-ciasto francuskie
-pomidory
-majeranek
-czosnek granulowany


Wykonanie :

Ciasto francuskie rozwałkować i wyciąć kwadraty. Pomidory umyć, pokroić na plasterki i po jednym układać na kwadratach ciasta. Zgiąć rogi ciasta do środka. Posypać majerankiem i czosnkiem. Piec w 200stC przez 15 minut.


SAM_0815.JPG


SAM_0793.JPG


SAM_0794.JPG


SAM_0818.JPG


SAM_0821.JPG


SAM_0813.JPG
Pokaż wszystkie (6) ›
 

urodowapasjonatka
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

xsysia25
 
Hej :) Dawno nic nie dodawałam ale z racji , że się zbliża majowy weekend podaję przepis na pyszną przekąskę na imprezę :)



Składniki :

-piers z kurczaka
-ciasto francuskie


Wykonanie :

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Usmażyć na patelni z przyprawami. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na środku ułożyć kawałki kurczaka i zawinąć. Można dodać ser żółty. Piec w 200stC przez 15 minut. Podawać z sosem czosnkowym i ketchupem.




SAM_0585.JPG


SAM_0582.JPG


SAM_0587.JPG


SAM_0586.JPG
Pokaż wszystkie (6) ›
 

more_love
 
More_Love:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

xsysia25
 
Hej :) Chyba każdy z Was jadł parówki w cieście francuskim a jeśli nie to koniecznie zachęcam je zrobić. Są pyszne i proste w wykonaniu :)


Składniki:

-parówki
-ciasto francuskie
-ser żółty


Wykonanie :

Ciasto francuskie rozwałkować i wyciąć kwadraty. Na środku ułożyć parówkę zawiniętą w plaster sera żółtego. Boki ciasta pociąć na paski i skleić. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy 15 minut w 200stC. Podajemy z sosem czosnkowym i ketchupem.


SAM_8921.JPG


SAM_8916.JPG


SAM_8917.JPG


SAM_8918.JPG


SAM_8777.JPG


SAM_8778.JPG
 

tasteofjoy
 

DSC_3238.JPG

*SKŁADNIKI (3 sztuki)*

- płat pstrąga łososiowego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g szpinaku (może być mrożony, rozdrobniony)
- łyżeczka suszonych płatków chili
- sól
- pieprz
- tymianek
- sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko

DSC_3242.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

1) Za pomocą pęsety usuwamy wszystkie ości z ryby, a następnie ostrym nożem zdejmujemy skórę. Rybę porcjujemy. Opłukane kawałki skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki.

2) Szpinak rozmrażamy, doprawiamy łyżką śmietany, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Odciskamy nadmiar wody (ręcznie/na sitku) lub porządnie odparowujemy.

3) Ciasto francuskie dzielimy na 6 kawałków. Połowę z nich nacinamy po skosie.

4) Na kawałki ciasta wykładamy szpinak, na którym układamy rybę, oprószamy ją solą i pieprzem, odrobiną tymianku oraz suszonym chili. Przykrywamy całość ponacinanymi kawałkami ciasta i dokładnie zlepiamy brzegi (najlepiej docisnąć mocno widelcem).

5) Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.

6) Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.

DSC_3249.JPG

Podajemy z sosem koperkowym (jogurt naturalny + koperek+ sól + pieprz + odrobina wody).

DSC_3254.JPG


DSC_3260.JPG

*Smacznego!* :)
  • awatar Tippel: kurczę, jakie pyszności :) aż ślinka cieknie...
  • awatar amitié.: o mniam, muszę kiedyś wypróbować :D
  • awatar *Small me*: wow ale pysznie wygląda :)
Pokaż wszystkie (17) ›
 

xsysia25
 
hej :) Wczoraj naszła mnie ochota na coś słodkiego. Pod ręką miałam banany i ciasto francuskie więc postanowiłam zrobić banany w cieście francuskim. Na koniec polałam roztopioną czekoladą. Pychaa :)



Składniki:

-banany
-ciasto francuskie
-czekolada roztopiona w kąpieli wodnej


Wykonanie :

Banany obieramy ze skórki i przecinamy w pół. Ciasto francuskie kroimy na długie ,cienkie paski. Banany obsypujemy cynamonem a następnie zawijamy w paski ciasta. Pieczemy 15 minut w 200stC. Po upieczeniu polewamy czekoladą.
Smacznego ! :)


SAM_8785.JPG


SAM_8782.JPG


SAM_8789.JPG
Pokaż wszystkie (3) ›
 

zielonakraina
 

 9 parówek wieprzowych
 1 opakowanie ciasta francuskiego
 15 dag sera żółtego ementaler
 1 łyżka czarnuszki

Schłodzone ciasto francuskie rozwijam na blacie, parówki kroję na pół, ciasto kroję na paski szerokości przekrojonych parówek. Każdy kawałek parówki z połową plastra sera owijam ciastem, zlepiając dokładnie brzegi. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do blachy. Wierzch smaruję wodą i posypuję czarnuszką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20 minut.


kielbaski.jpg
Pokaż wszystkie (2) ›
 

xsysia25
 
Hej :)
Dzisiaj przepis na przepyszne domowe kapuśniaczki z ciasta francuskiego :)



Składniki :

-kapusta
-cebula
-ciasto francuskie
-sól
-pieprz
-żółtko
-kminek
-sezam


Wykonanie :

Cebulę drobno kroimy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy pokrojoną kapustę i mieszamy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy , następnie gotową kapustę nakładamy na ciasto i zawijamy w rulon. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem, nakuwamy widelcem. Przecinamy rulon na kawałki. Gotowe kapuśniaczki posypujemy kminkiem i sezamem , układamy na blaszce. Pieczemy w 180stC przez 25 minut.
 

xsysia25
 
Hej :)
Korzystając z tego , że mam więcej wolnego czasu postanowiłam nadrobić zaległości na blogu i dodawać przepisy. Dzisiaj przepis na pyszną przekąskę : Sakiewki z ciasta francuskiego :)
Idealnie się nadają na imprezę itp.



Składniki :

-ciasto francuskie
-papryka
-ser
-szynka



Wykonanie :

Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty. Foremkę na muffinki wysmarować masłem i powkładać w otwory ciasto francuskie. Wypełnić kawałeczkami papryki, szynki i sera. Rogi ciasta zgiąć do środka. Piec w 180stC przez około 15 minut.
 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

urodowapasjonatka
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

urodowapasjonatka
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Uwielbiam te mini tarty za wszystko. Za pyszny smak, kuszący wygląd, łatwość przygotowania, błyskawiczne tempo pieczenia i jeszcze szybsze tempo spożycia. Oczywiście składniki można dawać dowolne. To moja luźna propozycja.

DSC_4154.JPG

*Składniki*

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 małe jajko
- 1 pomidor
- pół małej cebuli
- plasterek szynki
- 1 pieczarka
- 2 suszone pomidory
- keczup / sos pomidorowy
- garść startego żółtego sera
- 30g sera pleśniowego Lazur**
- oregano
- sól, pieprz

** dla tych, którzy lubią stare, śmierdzące skarpety... tak  mi się ten ser kojarzy :P

*PRZYGOTOWANIE*

- Ciasto francuskie kroimy na kawałki. Zawijamy brzegi i smarujemy je rozkłóconym jajkiem. Środek smarujemy keczupem i posypujemy oregano.

- Składniki dowolnie układamy na cieście. Można posypać po wierzchu solą i pieprzem.

- Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

DSC_4159.JPG

*Tarty z ciasta francuskiego ze szparagami* --> tasteofjoy.pinger.pl/m/19358686
Pokaż wszystkie (16) ›
 

tasteofjoy
 
*SKŁADNIKI (6 porcji)*

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1-2 filety rybne ( u mnie jeden duży)
- 1 marchewka pokrojona w julienne (cienkie słupki)
- pół małej cukinii
- kawałek pora (ok. 10 cm)
- garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- oliwa
- sól, pieprz

DSC_3532.jpg

*PRZYGOTOWANIE*

Rybę kroimy na sześć kawałków i oprószamy solą. W miseczce mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Nacieramy rybę marynatą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Marchewkę kroimy w słupki, por w drobną kostkę, a cukinię w półplasterki. Wszystkie warzywa dusimy na patelni, aż zmiękną. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

DSC_3537.jpg

Płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 części. Nacinamy boki. Na środku układamy farsz warzywny i kawałek ryby. Sklejamy paski ciasta, a po wierzchu smarujemy rozkłóconym jajkiem.

DSC_3551.JPG

Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.

DSC_3552.JPG

Możemy spożywać jako przekąskę, jak i obiad uzupełniony np. ziemniakami.

Świetnie komponuje się z sosem czosnkowym.

DSC_3617m.jpg

Smacznego! :)
Pokaż wszystkie (11) ›
 

xsysia25
 
Przepis na to danie znalazłam w gazecie :)
Jest pychaa :)


Składniki :

-ciasto francuskie
-650g fileta z kurczaka
-600g pieczarek
-przyprawa do kurczaka
-100g żółtego sera
-2 cebule


Wykonanie :

Mięso umyć , osuszyć i pokroić w paski. Lekko rozbić i posypać przyprawą. Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę obrać , pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i dusić ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować , wyłożyć mięso , grzyby i plastry sera. Boki złożyć do środka i zlepić brzegi. Ułożyć na blaszce , posmarować jajkiem. Można potrzepać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180stC i piec 30 minut.


SAM_4825.JPG


SAM_4794.JPG


SAM_4793.JPG


SAM_4789.JPG


SAM_4791.JPG


SAM_4792.JPG


SAM_4823.JPG


SAM_4821.JPG


SAM_4826.JPG
Pokaż wszystkie (13) ›
 

morskieokopl
 
Przepis jest bardzo prosty. Kupujemy ciasto francuskie, smarujemy ketchupem, dodajemy przyprawy i nakładamy ulubione składniki. Pieczemy 10-15 min. tak jak podano na opakowaniu ciasta.

Oto moje składniki (nie wiele ich ale tak chciałam):
1. ciasto francuskie x 2
2. ketchup
3. przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, papryka ostra
4. szynka z wędzonego fileta
5. cebula
6. ogórek kiszony
7. kukurydza z puszki
8. ser mozarella
9. a na drugą pizzę ser żółty

Smacznego!

DSC06423.JPG

DSC06421.JPG

DSC06416.JPG

DSC06417.JPG

DSC06415.JPG

DSC06413.JPG
 

 

Kategorie blogów