Wpisy oznaczone tagiem "ciecierzyca" (19)  

mj21
 
Składniki :

- 2 średnie bakłażany,
- czerwona cebula,
- biała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- puszka ciecierzycy,
- 2 ziemniaki,
- 2 łyżki masła orzechowego smoothie,
- oliwa,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- zioła prowansalskie,
- pieprz cayenne,
- kurkuma,
- łyżka imbiru,
- słodka papryka mielona,
- lubczyk,
- pęczek świeżej kolendry,
- curry,
- 1,5 l filtrowanej wody.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, pokroić sparzony bakłażan w kostkę, a obrany czosnek w plasterki, wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, dodać pieprz, wymieszać i bez przykrycia piec 20 min. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać imbir i jeszcze chwilę podsmażyć. Przełożyć do wyższego, min 3 litrowego garnka i zalać pomidorami z puszki, dodać koncentrat pomidorowy i dusić przez około 7 min. Dodać bakłażana, zalać wodą i wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dodać wypłukaną ciecierzycę, wymieszać, dodać masło orzechowe, wymieszać. Wg uznania dodać pieprz, szczyptę kurkumy, ziół prowansalskich, lubczyku i curry oraz większą ilość papryki słodkiej i cayennu. Na koniec dodać sól i posiekaną kolendrę.

Smacznego.
 

mj21
 
Składniki:


- 400 g suchej ciecierzycy
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju, u mnie kokosowy
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 2 duże jajka
- 3 łyżki otrab
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżki tymianku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól (do smaku)
- świeżo zielony czarny pieprz (do smaku)


Ciecierzycę zalać przegotowaną letnią wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Wodę odlać, ciecierzycę zalać świeżą wodą, dodać liście laurowe i ziela angielskie. Ciecierzycę ugotować do miękkości przez ok. 1 godzinę. Odcedzić, usunąć liście, ziela i wystudzić.
Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone drobno pieczarki i smażyć na dużym gazie do całkowitego odparowania wody i przyrumienienia się pieczarek. Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić. Ciecierzycę wraz z pieczarkami i cebulą zmiksować w robocie na gładkie pure. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Do masy dodać jajka, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, kurkumę, gałkę oraz sól i pieprz.Wszystko dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 30x10 cm wysmarować olejem lub wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć do niej pasztet, wierzch pasztetu posmarować olejem. Można dodatkowo udekorować, np. pestkami dyni. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez ok. 50 minut. Smacznego!
Rady: Jeśli masa na pasztet jest zbyt gęsta należy dodać do niej wody w której gotowała się ciecierzyca lub odrobinę domowego bulionu warzywnego. Jeśli masa jest zbyt luźna, należy dodać więcej otrąb.
Wierzch pasztetu można posypać ulubionymi ziarenkami - siemieniem lnianym, sezamem, słonecznikiem itp.
Dla urozmaicenia smaku do pasztetu można dodać ulubione przyprawy i dodatki np. ziarna. Masa na pasztet powinna być dobrze doprawiona.
 

mj21
 
Składniki:



- 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki
- 2 puszki ciecierzycy
- 1 litr buliony warzywnego
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 opakowania makaronu
- około 4 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- świeża bazylia do dekoracji



Sposób przygotowania:



Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę i lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy gałązkę rozmarynu i pomidory. Całość gotujemy przez 15 minut. Dolewamy bulion, dodajemy odcedzoną ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Ponownie gotujemy przez około 10 minut. Rozmaryn wyjmujemy. Połowę zupy odlewamy i miksujemy, a następnie dodajemy z powrotem do pozostałej części zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy z makaronem.
 

mj21
 
Składniki:


Około 800 g ciecierzycy surowej
Około 700 g ziemniaków
Sos


Składniki:


- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 mały seler
- 360 g koncentratu pomidorowego
- Puszka mleka kokosowego
- Łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
- Garam masala
- Chilli
- Sól
- Ciecierzyca

Sposób przygotowania:

Ziarna ciecierzycy moczymy około 8-12 godzin
Odlewamy wodę, a następnie gotujemy
Z początku gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia
Zbieramy gromadzące się na powierzchni szumowiny
Następnie zmniejszamy ogień i  gotujemy pod przykryciem, aż ziarna będą miękkie
Solimy pod koniec gotowania
Po ugotowaniu odlewamy wodę, pozostawiając około 250ml do ewentualnego  rozrzedzenia sosu.
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy.
Ugotowane ziemniaki dodajemy do przygotowanej ciecierzycy.

Sos - Sposób przygotowania:


Obraną marchew, pietruszkę i seler kroimy w kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody
Po ugotowaniu warzywa miksujemy blenderem na gładką masę
Dodajemy koncentrat pomidorowy i mleko kokosowe.
Sos wlewamy do ugotowanej ciecierzycy i dodajemy przyprawy według uznania.

Ciecierzycę podajemy z :

- sałatką z ogórków gruntowych z octem i chilli

- ziemniakami duszonymi z rozmarynem

- papryką pieczoną ze śmietaną sojową

- szpinakiem z suszonymi pomidorami, orzeszkami pinii i płatkami drożdżowymi

- smażoną cukinią

- świeżym ogórkiem ze śmietaną sojową i cebulą
 

mj21
 
Składniki:

- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 2 łyżeczki kurkumy,
- 2 łyżeczki kuminu,
- 2 szklanki wody,
- 100 g soczewicy pomarańczowej,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 350 g ugotowanej ciecierzycy,
- pęczek pietruszki,
- 2 cytryny,
- 1/2 łyżeczki chilli,


Przygotowanie :

W garnku zeszklić cebule i czosnek na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, soczewicę i przyprawy i mieszając, smażyć 3-4 minuty. Dodać wodę, pokrojony seler i pomidory, dusić na wolnym ogniu 20 min. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie zmiksować blenderem, wrzucić ciecierzycę, pietruszkę i sok z cytryny.

Źródło : be active
 

mj21
 
Składniki:

- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka curry indyjskiej
- 1 łyżeczka przyprawy Tandoori
- pół łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- garść zielonej pietruszki lub mięty
- 1 do 1,5 l wywaru z warzyw
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
- szczypta cukru brązowego
- pasta chilli lub strąki chilli

Przygotowanie:

Ugotowaną ciecierzycę zalewamy wywarem. Ja na początku dodałam litr. Dodajemy passatę pomidorową wraz z przyprawami i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy parę minut. Dodajemy posiekaną zieleninę i miksujemy na krem. Sprawdzamy, czy zupa nie jest zbyt gęsta. Jeśli jest, dodajemy jeszcze odrobinę wywaru. Na koniec doprawiamy do smaku, jeśli zupa jest zbyt mało słona.

mamalyga
 

mj21
 
Składniki:

- 2-4 awokado dojrzałe i duże
- 3 duże pomidory
- 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki
- parę listków bazylii
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek

♥ Pomidory umyj i pokrój w kostkę.

♥ Przenieś pomidory na rozgrzaną patelnię. Trzymaj na małym ogniu.

♥ Dodaj ugotowaną cieciorkę.

♥ Dodaj posiekany drobno czosnek.

♥ Dopraw solą i cukrem.

♥ Posiekaj bazylię i dodaj do sosu.

♥ Gotuj na małym ogniu, aż duże kawałki pomidorów się rozpadną, a sos zgęstnieje.

♥ Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę.

♥ Przy pomocy łyżeczki powiększ dziurkę po pestce. Resztę awokado użyj do koktajlu lub zjedz.

♥ Obficie faszeruj każdą połową.

♥ Grilluj przez około 15-20 minut. (przykryj awokado kawałkiem folii)
Lub piecz w 170 stopniach przez również około 15-20 minut.
 

mj21
 
Składniki na 4 porcje:
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka suszonego imbiru
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka przyprawy curry lub Garam Masala
- puszka pomidorów w kawałkach (400 ml)
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu


Sposób przygotowania: pokrój na kawałki czosnek, cebulę, cukinię, marchewki i paprykę. Rozgrzej w rondlu olej i smaż warzywa do miękkości przez ok. 12-15 minut. Wsyp imbir i curry i podsmażaj przez kolejne 2 minuty, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj pomidory, mleczko kokosowe, ciecierzycę, sól i pieprz, duś 10 minut.
 

joopie
 
Ciecierzyca ostatnio na dobre się u mnie zadomowiła :) Dzisiaj przepis na kotlety z cieciorki z dodatkiem pieczarek.

Składniki:
-pół paczki ciecierzycy
-450g pieczarek
-1 duża cebula
-pęczek natki pietruszki
-ziarna słonecznika
-2 jajka
-łyżka mąki kukurydzianej
-sos sojowy
-5 łyżek oliwy
-sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka wędzona, czosnek, tymianek, curry

Ciecierzycę moczymy i gotujemy wg schematu.

Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy sos sojowy.

Ugotowaną cieciorkę blendujemy (można na głądką masę, ja lubię jak niektóre kawałki pozostają większe). Łączymy z pieczarkami, pokrojoną natką pietruszki, jajkami, mąką, przyprawami, ziarnami.


kotlety z ciecierzycy - masa.jpg


Z gotowej masy formujemy łyżką kotleciki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 175 stopniach do ładnego przyrumienienia (ok. 10 minut w zależności od tego jakiej wielkości kotleciki formujemy).

kotlety z ciecierzycy - przygotowanie.jpg


Gotowe kotlety możemy podawać jako osobne danie, np. z dipem jogurtowym (ja lubię do jogurtu wmieszać różne ziarna); lub jako dodatek do surówki, kaszy, ziemniaków...wg uznania :)



Tanio, zdrowo, smacznie :)
kotlety z ciecierzycy gotowe.jpg
  • awatar ◀Pućka ▶: mmm spróbuję je zrobić ! ;) ___________________ Zapraszam jestem *NOWA* ! ♥
  • awatar chudniemy<3: o kurde zjadła bym ^^
  • awatar Selene ☽: Często robiłam coś podobnego ( wegetarianizm 4lata) W domu przez nikogo poza mną nie tykane :)
Pokaż wszystkie (13) ›
 

mj21
 
Składniki:


• 1/3 szklanki ciecierzycy
• 10 pomidorków koktajlowych
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, bazylia


Ciecierzycę przed ugotowaniem namoczyć. Następnie odcedzić, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i przełożyć na patelnię do pomidorków, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Dusić przez kilka minut. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.
 

mj21
 
Składniki:

- szklanka ugotowanej ciecierzycy,
- szklanka suchej czerwonej soczewicy,
- duża cebula,
- 2 duże pomidory malinowe,
- szklanka pasaty pomidorowej,
- 3 ząbki czosnku,
- szklanka ugotowanej kaszy pęczak,
- natka pietruszki,
- słodka papryka mielona,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- cząber,
- bazylia,
- chilli,
- szklanka bulionu warzywnego,
- kurkuma,
- oliwa z oliwek
- opcjonalne - garść świeżego szpinaku, czarny sezam, słonecznik, sól morska.

Przygotowanie:

Cebulę obrać, posiekać w kostkę, usmażyć na odrobinie oliwy w garnku z grubym dnem. Jak się zeszkli, wrzucić posiekany czosnek, chwilkę podsmażyć, wrzucić sparzone i pokrojone w kostkę pomidory. Dodać sporo chilli i pieprzu. Podsmażyć ok. 5 min. Wlać bulion i co chwilę mieszać. Osobno ugotować kaszę pęczak - dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości. Do naszych warzyw wlać pasatę pomidorową i soczewicę. Zmniejszyć ogień i co chwilę mieszać. Wrzucić cieciorkę, bazylię, kurkumę, cząber, natkę pietruszki, znowu pieprz, mieloną paprykę, ewentualnie sól, ale ja nigdy nie daję. Szpinak wypłukać i wrzucić do zupy. Podawać z kaszą, czarnym sezamem i słonecznikiem.
 

mj21
 
Składniki  (proporcje dla 4 osób) :

- 350g ryżu basmati;
- szczypta szafranu (lub kurkumy);
- 1 łyżeczki: papryki w proszku, pieprzu cayenne, zmielonego imbiru, rozgniecionych ziaren kminku;
- 1 laska cynamonu;
- 1 cebula;
- puszka pomidorów, odcedzona;
- 2 puszki ciecierzycy;
- garść świeżej kolendry;
- garść świeżej mięty;
- 150 ml wody


Przygotowanie:
Ugotuj ryż z szafranem. Na patelni usmaż zioła w proszku oraz cynamon. Po 3-4 minutach dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj odcedzone pomidory, ciecierzycę, kolendrę i miętę. Zalej wodą i duś przez 15 minut. Dopraw do smaku i podawaj z ryżem.
 

mj21
 
Składniki:


- 1 szklanka ciecierzycy z puszki lub 1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 2 litry wody
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pęczek kolendry, czyli około 1/2 szklanki zgrzebnie pociętych liści i łodyżek kolendry
- kilka gałązek pietruszki
- olej do smażenia
- sól
- oraz do podania: kilka ćwiartek limonki lub cytryny i daktyle


Przygotowanie:
Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa, wymieszać i dodać wszystkie przyprawy.
Podsmażać przez około 5 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać pomidory razem z przecierem i wszystko dokładnie wymieszać, smażyć kolejne 5 minut.
Na sam koniec dodać soczewice, wszystko porządnie wymieszać i wlać wodę. Dodać 2 łyżeczki soli, posiekaną pietruszkę oraz kolendrę (razem z łodyżkami!).  Przykryć, gotować około 20 - 30 minut od momentu zagotowania się wody - czerwona soczewica powinna się rozpaść, a zielona wciąż być w całych ziarenkach. Wtedy należy dodać ciecierzycę i gotować kolejne 2 -3 minuty. Na koniec spróbować, doprawić do smaku solą.
Podawać bardzo gorące, najlepiej z daktylami i limonką - limonką należy skropić zupę, a następnie jeść ją przegryzając daktylami.
 

mj21
 
Ilość porcji: 4 (po jednym naleśniku)
Czas przygotowania: 20-30 minut
Potrzebne przyrządy: blender/mikser; patelnia do naleśników/naleśnikarka; miska

Składniki:


Naleśniki
- 3/4 szklanki mąki z cieciorki
- 7/8 szklanki mleka roślinnego (prawie pełna, ok. 190g ;))
- 2 jaja
- 4 łyżeczki cukru z wanilią (bezglutenowego)
- 2 szczypty cynamonu
- 0.5 łyżki oleju
+ odrobina oleju (rozprowadzić ściereczką na patelni/naleśnikarce)
+ opcjonalnie łyżeczka kakao (nadaje kolor naleśnikom)

Krem
- 165ml mleczka kokosowego (najlepiej delikatnie schłodzonego, by był w formie kremowej lub stałej)
- 2 duże banany
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (b/g)

Przygotowanie:
Krem
Kroimy banany na plastry, dodajemy mleczko kokosowe, cukier z wanilią i wszystko razem miksujemy aż do otrzymania jednolitej masy. Następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Naleśniki
Mąkę wraz z cynamonem i cukrem waniliowym wsypujemy do miski. Następnie dodajemy olej, mleko roślinne i wbijamy jaja. Wszystko razem mieszamy aż do otrzymania jednolitej masy. Następnie smażymy obustronnie na rozgrzanej patelni do naleśników/naleśnikarce uprzednio posmarowanej delikatnie tłuszczem. Naleśniki nie powinny być bardzo cienkie, ani bardzo grube. Po usmażeniu, odstawiamy je aby troszkę ostygły.

Na środek każdego naleśnika nakładamy łyżką (wyciągnięty prosto z lodówki) krem i zawijamy zgodnie z upodobaniem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
 

juliapaulette
 
Dzień dobry :)
Ależ się dzisiaj napiekłam. Strasznie kiepsko spałam, razem z kotem obudziliśmy się w jednym momencie, a zegar wskazywał po 3. Wytrzymałam w łóżku prawie do 4-tej i poszłam piec. A piec miałam i nadal mam co, bo we wtorek zaczynamy wymianę z Niemcami- tym razem ta część w Polsce. Już się nie mogę doczekać :) Upiekłam oczywiście ciasteczka owsiane, batoniki owsiane, ten krem oraz jutro jeszcze granola i pełnoziarniste ciasto z rabarbarem i truskawkami :) Przepisy oczywiście znajdziecie albo tu, albo na autorskim blogu.
Co do tego kremu- mi i mamie smakuje. Tata jeszcze nie próbował. Specyficzny, ale pyszny. I można się nim na pewno objadać z mniejszymi wyrzutami niż świńską, ocukrzoną nutellą.
blog 294.jpg

*Składniki na 1 słoik:*
-250 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
-3 łyżki oleju/oliwy
-3 kopiaste łyżeczki kakao (u mnie 4)
-2 łyżki cukru pudru (u mnie 1 łyżka brązowego muscovado i na oko syropu z agawy)
-szczypta cynamonu
-woda (w sumie wyszło jakieś pół malutkiej filiżanki)
Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie, a rano gotujemy przez ok. godzinę na średnim ogniu. Jeżeli macie tą z puszki, to po prostu odsączyć, przepłukać. Miksujemy. Następnie dodałam olej, a później ciut wody, bo mikser jakby stanął w miejscu. Dodajemy kakao i substancję słodzącą i ewentualnie tyle wody żeby konsystencja była gładka i podobna do normalnej nutelli. Jednak taka aksamitna, to ona nie będzie.
Widziałam też analogiczny przepis, ale z soczewicy. Warto próbować i mieć w domu zdrową słodycz do wyjadania ze słoika, czy na kanapce, a może na omlecie? :) *Przepis pochodzi z: dzismamochotena.blox.pl*
Smacznego :)
blog 309.jpg
 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów