Wpisy oznaczone tagiem "coś na ząb" (30)  

rokiowca
 
Niedawno moja babcia Hildegarda miała 73 urodziny i jak to u nas na Ślůnsku robi się z tej okazji imprezę. Z racji takiej, że babcia zbytnio nie chciała prezentu i nawet nie miałam pomysłu co jej kupić, to postanowiłam upiec ciasto Rafałek (Rafaello) na jej imprezę urodzinową.

Składniki:

rafaello001 (Kopiowanie).JPG


~ 3 paczki krakersów lub herbatników,
~ 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
~ 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
~ 1 litr mleka,
~ 3/4 szklanki cukru,
~ 250g masła
~ 200g wiórków kokosowych
~ 150g migdałów w płatkach
~ 1 opakowanie migdałów całe

Sposób przygotowania:

Najpierw robimy budyń. Czyli tak jak zawsze trochę mleka do mniejszego naczynia, a reszta do gara. Mleko z mniejszego naczynia mieszamy z budyniami.

rafaello002 (Kopiowanie).JPG


W garnku gotujemy nasze mleko.

rafaello003 (Kopiowanie).JPG


Do gotującego się mleka dodajemy cukier.
Z cukrem coś popierdzieliłam, ale o tym później.

rafaello005 (Kopiowanie).JPG


Gdy budynie zostały dobrze wymieszane z mlekiem dodajemy je go gara z gotującym się mlekiem i wrzucamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

rafaello006 (Kopiowanie).JPG


Masę zostawiam do ostygnięcia. W międzyczasie można przygotować blachę (moja chyba miała 23x30 cm) wyłożyć ja papierem do pieczenia, bo później lepiej się ciasto wyciąga i kroi no i przede wszystkim mniej mycia.

Naszą pierwszą warstwę tworzymy z herbatników lub z krakersów.

rafaello008 (Kopiowanie).JPG



Chyba nasz budyń już trochę się ostudził więc się bierzemy za niego, ale najpierw masło.
Masło trzeba odważyć 250g.

rafaello004 (Kopiowanie).JPG


Masło w naszym kremie zniweluje smak mąki ziemniaczanej. próbowałam trochę tego budyniu bez masła i był okropny.

rafaello007 (Kopiowanie).JPG


Masło z budyniem miksujemy aż uzyskamy gładką masę.

rafaello009 (Kopiowanie).JPG


Do masy budyniowej dodajemy nasze wiórki (wiewiórki).

rafaello011 (Kopiowanie).JPG


Dodajemy też migdały w płatkach.

rafaello012 (Kopiowanie).JPG


Gdy znowu wszystko pięknie razem wymieszamy to czas przełożyć na nasze herbatniki, krakersy masę budyniową.

rafaello013 (Kopiowanie).JPG


Na masę budyniową dajemy znowu nasze krakersy, herbatniki.

rafaello014 (Kopiowanie).JPG


Wychodzą około 3 pięterka. Czyli 3 razy herbatniki, krakersy i 3 razy masa budyniowa.

rafaello016 (Kopiowanie).JPG


Spójrzcie na te migdałki.

rafaello015 (Kopiowanie).JPG


Na koniec można dodać co jakiś kawałek całego migdała czego ja nie zrobiłam, bo nie miałam migdałów. Wsadzamy to do lodówki najlepiej na całą noc i następnego dnia mamy pyszne ciasto.

Uwagi:

1. Nie polecam kupować herbatników z Auchana (patrz 1 zdjęcie) są jakieś takie dziwne nawet na sucho są niedobre. Chyba bym wygrała teraz herbatniki.
2. Coś spierdzieliłam z cukrem sama już nie pamiętam co ale uratowałam ciasto. Zapomniałam dodać tego cukru i wzięłam trochę mleka zagotowałam rozpuściłam ten cukier w tym mleko i wymieszałam to z tym budyniem. Chyba dałam za mało cukru, ale w smaku był ok.
3. Gdy chcecie dodać całe migdały koniecznie zróbcie to przed włożeniem do lodówki, bo później ciężko będzie.
  • awatar Lady92: Dawno nie jadłam :)
  • awatar alvorada: zanim przeszłam na wege też takie robiłam :D
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

magosia88
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

magosia88
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

magosia88
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

slubne
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

 

Kategorie blogów