Wpisy oznaczone tagiem "cukinia" (124)  

keylaa858
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
MakeUpYourLife:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakoszka
 
Dawno nie robiłam żadnej zielonej zupy, a już bardzo miałam smaka na coś zielonego, kremowego i pysznego. A że akurat w lodówce miałam dwa pęczki rzodkiewek, to od razu pomyślałam, że przecież można coś wyczarować z ich liści zanim zwiędną o będzie je trzeba wyrzucić. I tak oto na szybko ale z radością wyczarowałam tę pyszną zupę. Bardzo wam polecam.


SKŁADNIKI:
* liście z 2 pęczków rzodkiewek
* 1 - 2 młode cukinie
* 2 pory
* 1 papryka zielona
* 1 papryka żółta
* 1 puszka kukurydzy
* 2 - 3 łyzki oliwy
* sól, pieprz, domowa vegeta*
* 1 czubata łyżka śmietany lub jogurtu (ale niekoniecznie)
P1000999-tile.jpg

Najpierw przygotować sobie wszystkie warzywa. Liście rzodkiewek dobrze umyć i posiekać na drobno. Tak samo przygotować pora. Umytą i osuszoną cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, jeśli chcemy nożykiem obierakiem obrać cieniutko ze skórki i pokroić w kotkę lub paseczki.

W garnku, w którym będziemy gotować zupę, najpierw rozgrzać oliwę i wrzucić por oraz paprykę. Lekko podsmażyć. Następnie dodać cukinię, wlać wodę około 1 - 1,5l, wsypać 1 - 2 łyżeczkę domowej wegety i wszystko gotować około 20 minut. Potem dorzucić liście rzodkiewki i oraz kukurydzę i pogotować jeszcze z 5 minut. Dodać łyzkę śmietany lub jogurtu (ale niekoniecznie) i wszystko zmiksować w blenderze lub za pomocą miksera. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać według uznania: samą, z grzankami, z groszkiem ptysiowym, z ryżem lub jak tam akurat lubicie i wam przyjdzie ochota.

*) zaprzestałam używania sklepowych kostek rosolowych i dlatego do zup dodaję domową vegetę smakoszka.pinger.pl/m/3842849
P1010006.JPG
 

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html…

3 łyżki (30 g) mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki mleka
1 cukinia (około 300 g)
oliwa lub olej roślinny
opcjonalnie: 1/4 cebuli i łyżka posiekanych świeżych ziół lub natki pietruszki
SOS POMIDOROWY:
1 łyżka oliwy
1 mała cabulka
1 ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 szklanki listków bazylii (opcjonalnie)

Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z tartą na dużych oczkach cukinią i opcjonalnie z drobno startą cebulą oraz posiekanymi ziołami.
Rozgrzać patelnię z oliwą, nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Podawać z sosem pomidorowym lub TZATZIKI. Jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.
SOS POMIDOROWY:
W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę, pod koniec dodać starty czosnek. Dodać pomidory z puszki i ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z ognia i wymieszać z posiekaną bazylią (niekoniecznie). Można też dodać papryczkę chili.
WSKAZÓWKI

W sezonie letnim można zrobić SOS ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW.
 

chelsjesss
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

smakoszka
 
Dawno nie wstawiałam tu żadnych przepisów. A przecież wciąż oprócz malowania, czytania i innych czarów uwielbiam gotować.
Któregoś dnia naszła mnie wielka ochota na jakąś sałatkę. Nie chciało mi się jednak iść do sklepu, więc otwarłam lodówkę i przyjrzałam się temu co w niej akurat było. I tak na zasadzie "co mam to dam" powstała ta oto pyszna sałatka. Tak nam zasmakowała, iż od tego czasu już wielokrotnie gościła na naszym stole. Prosta do przygotowania a naprawdę dobra.
Polecam.


SKŁADNIKI:
* 1 - 2 młoda, malutka cukinia
* 1 czerwona papryka
* 1 kiść ciemnych bezpestkowych winogron
* ok. 100 - 120 g sera feta lub podobnego
* odrobina (ok. 3 łyżek) oliwy

na winegret:
* sok z 1 dużej cytryny
* 1 łyżeczka musztardy
* 1 łyżeczka suszonego koperku lub 2 łyżki poszatkowanego świeżego
* dowolna ziołowa przyprawa do sałatek typu knorr lub podobna (ale niekoniecznie)
* sól, pieprz
P1000131-tile.jpg

Cukinię, paprykę i winogrona umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Winogrona poprzekrajać na pół. Ser feta również pokroić w kostkę.

Rozgrzać na patelni odrobinę oliwy i wrzucić do niej pokrojoną cukinię oraz paprykę. Warzywa nieco posolić i popieprzyć i leciutko podsmażyć przez kilka minut. Jednak smażyć krótko, tyle tylko by odrobinę zmiękły. Wrzucić je potem do dużej miski i odstawić do ostygnięcia.
Jak już nieco ostygną dodać pokrojoną fetę i winogron.
Wymieszać dobrze sok z cytryny z koperkiem, musztardą i ewentualnie przyprawą do sałatek. Nieco posolić i popieprzyć. Nie dodawać do tego już oliwy bowiem jest jej już wystarczająco w misce (smażone w niej byly nasze warzywa).
Dressing wlać do sałatki i wszystko delikatnie przemieszać. Odstawić do lodówki na conajmniej pół godziny, by sałatka się przegryzła.
P1000137.JPG
  • awatar Crazy Girl: Nie wpadłabym na takie połączenie, ale jak się wczytałam w Twój opis, to chyba kiedyś się skuszę i wypróbuję :)
  • awatar Bafka: @Crazy Girl: Ja te sałątkę jak najbardziej polecam. Serio jest smaczna. Tylko jak pisałam musi sie nieco przegryz w lodowce.
  • awatar Bit Brzuch: Bardzo fajne, ja znalazłam w internecie <a href="fitbrzuch.pl">ćwiczenia na brzuch</a>, które dość mocno zmotywowały mnie do działania :)
Pokaż wszystkie (3) ›
 

milab
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

ewabedziatoryofus
 
Cześć!
Dziś zaległy post z mojej strony!
Prosty i smaczny przepis na leczo z cukinii!
Serdecznie polecam :*
storyofus.pl/leczozcukinii/
 

inevitable
 
Uwaga, przepis będzie ;)

Znaleziony w internetach, zmodyfikowany na domowy smak i już wielokrotnie odtwarzany.

Składniki:
* 2 cukinie
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki masła
* 1 litr rosołku / wywaru
* 250 g makaronu w kształcie ziarenek ryżu
* starty ser żółty
* sól, pieprz

Na patelni roztapiamy masełko. W międzyczasie kroimy cukinie na plasterki (najprościej specjalną tarką, ale da się ręcznie). Cukinie wrzucamy na masło i podduszamy:

IMG_20160429_182751.jpg


Cukinie trzeba co jakiś czas zamieszać. Podczas duszenia dość sporo stracą na obiętości. Jak już będą szkliste dodajemy do nich starty czosnek.



IMG_20160429_184334.jpg


Następnie dodajemy suchy, surowy makaron.



IMG_20160429_184629.jpg


Na to wlewamy część bulionu i mieszamy. Jak makaron wypije płyn, dolewamy kolejną partię. Makaron należy spróbować, żeby go nie rozgotować.

Na sam koniec dodajemy starty ser. U mnie jakieś pół szklanki edamu i trochę parmigiano reggiano. Ale inne sery też doskonale się sprawdzają. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Et voila!



IMG_20160429_190639.jpg


Dobra. Umòwmy się. Na talerzu nie wygląda to jakoś super apetycznie,zwłaszcza po dodaniu sera, ale jest przepyszne. A robienie tego dania to max pół godziny ;)

Ser, oczywiście, można ominąć, ale to on nadaje potrawie kremową konsystencję i, nie oszukujmy się, dodaje smaku ;)


IMG_20160429_190841.jpg
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.mojdietetyk.pl/(…)krem-z-cukinii-z-curry-krewet…

Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 280kcal
500 g Cukinia
200 g Ziemniaki
50 g Cebula
10 g Oliwa z oliwek (łyżka)
10 g Masło
50 g Serek twarożkowy chudy (np. Turek Figura)
6 szt Krewetki tygrysie (duże)
Włoszczyzna, łyżka curry w proszku, szczypiorek, ząbek czosnku
Ugotować 0,7l bulionu warzywnego ugotowanego na włoszczyźnie (można użyć ewentualnie bulionu z kostki ekologicznej). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cukinie umyć i wytrzeć, odkroić końcówki, przekroić na pół i potem na plasterki centymetrowej grubości. Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na maśle. Dodać curry, mieszając smażyć ok. 2 minut. Dodać bulion, ziemniaki, przyprawić solą i pieprzem, gotować 10 minut. Następnie dodać cukinie i gotować kolejne 20 minut na wolnym ogniu.
Krewetki rozmrozić, odcisnąć w papierowym ręczniku z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać rozdrobniony czosnek i krewetki, smażyć kilka minut, pod koniec przyprawić solą i pieprzem.
Zupę zmiksować na krem, zabielić serkiem, na wierchu ułożyć krewetki, posypać szczypiorkiem.
 

przepisyedyty
 
Przepis z: www.mojdietetyk.pl/(…)cukinia-z-brazowym-ryzem-i-po…

przepis na 2 porcje, jedna porcja to ok. 291 kcal

Składniki:
100 g  Ryż brązowy
350 g Cukinia
300 g  Pomidor
5 g  Olej rzepakowy uniwersalny
20 g  Nasiona słonecznika
Natka pietruszki
Kurkuma
Majeranek, lubczyk, pieprz ziołowy
Ewentualnie szczypta pieprzu i soli

Przygotowanie:
Brązowy ryż ugotować dodając odrobinę soli. Cukinię cienko obrać i pokroić w kostkę (młodą cukinię można pokroić bez obierania). Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej rzepakowy i wrzucić cukinię. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i również pokroić w kostkę, dodać do cukinii. Danie dusić ok. 15 minut dodając łyżeczkę majeranku, lubczyku, szczyptę pieprzu ziołowego. Pod koniec duszenia dodać ugotowany ryż i odrobinę kurkumy. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i nasionami słonecznika.
 

smakoszka
 
Zawsze ją lubiłam. Ale dopiero od niedawna pokochali ją i moi panowie. Smakuje na ciepło i na zimno, jako główna atrakcja obiadu lub w ramach przekąski. Mogłabym pewnie piec ją w zwykłej panierce, ale wolimy bardziej w tej podpicowanej. Jest wtedy bardziej chrupiąca na zewnątrz i nie traci owej chrupkości nawet jak juz ostygnie. Ot, taki to nasz cukiniowy hit ostatnio.  


SKŁADNIKI:

* 1 - 2 młode cukinie
* 1 szklanka bułki tartej
* 2 szklanki płatków kukurydzianych
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* pół łyżeczki chilli
* bardzo gęste ciasto naleśnikowe: (2 jajka, mąka, mleko,  łyżeczka sóli)
* olej do smażenia
P1200374-tile.jpg

Cukinie należy wybrać szczupłe i młode, żeby nie miały jeszcze gąbczastego środka i dużych pestek. Umyć je, osuszyć i pokroić w plastry grubśoci ok. 7 - 8 mm.

Płatki kukurydziane zmielić nieco w blenderze lub rozdrobnić zwyczajnie gniotąc je pięścią. Wymieszać je z bułką tartą, papryką i chilli.  
Przygotować gęste ciasto naleśnikowe i dodając do niego łyżeczkę sóli.
Każdy kawałek cukini obtaczyć w cieście a następnie w przygotowanej panierce z bułki i płatków.
Smażyć na rozgrzanym ale nie bardzo gorącym oleju do chwili zarumienienia. Odsączyć przez chwilę z nadmiaru tłuszczu na papierowy ręczniku. I gotowe.

W środku miękka i delikatna cukinia, na zewnątrz pikantna i chrupiąca panierka. Jak dla nas rarytas.
P1200379.JPG
  • awatar Persephone: U mnie w domu tez sie podobna jadlo. Mniam!
  • awatar Lovely Mess: Już wiem, co będzie na obiad :)
  • awatar ziemiojad2: o, lubię pamiętam, że raz dałam jakieś inne przyprawy i przed zdjęciem z patelni posypałam tartym serem - też dobre
Pokaż wszystkie (7) ›
 

miellonka
 
Tak, jak w tytule- w dzisiejszym wpisie przepis na *pieczonego łososia z warzywami* :] Jeśli ktoś chce smacznie, zdrowo i pożywnie zjeść, to zapraszam do czytania :)
pizap.com14388065254651.jpg

Składniki dla 2 osób
   filet z łososia 300g
   6 ziemniaków
   1 papryka
   2 cebule
   1 cukinia
   2 marchewki
   pół cytryny
   koperek
   sól, pieprz
   1 łyżka oleju rzepakowego
   zioła - tymianek, oregano

Jeśli chodzi o zioła, to myślę, że każdy po swojemu i wedle uznania :P Ja pominęłam w przepisie koperek, ponieważ nie lubię, a przyprawy dodałam te, które wpadły mi w ręce :P
pizap.com14388066908811.jpg

Łososia skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem i zawinąć w folię.
Ziemniaki i cebule pokroić w ćwiartki, cukinię w półplasterki, paprykę w kostkę, marchewki w słupki. Do warzyw dodać łyżkę oleju, przyprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami np. tymiankiem, oregano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200 stopniach przez ok. 40 minut, po tym czasie na warzywach położyć zawiniętego w folię łososia i piec jeszcze 20 minut.
pizap.com14388066178811.jpg

*Gotowe!*
Korzystałam z przepisu znalezionego w internecie, ale tak jak z przyprawami, tak z długością pieczenia oraz temperaturą- radzę na swoje oko ;) Polecam również w miarę możliwości świeże i własne warzywa. Ja miałam okazję wybrać sobie takie jakie chciałam z domowego ogródka mojego chłopaka i szczerze polecam- zapach i smak fantastyczny! :)

*Co myślicie o takim obiedzie? Lubicie tak w ogóle ryby? A może macie swoje ulubione i sprawdzone przepisy?* :)
Pozdrawiam,
I.
Pokaż wszystkie (13) ›
 

wiktoriaw
 
DSC01738.JPG


Kolejna propozycja jak można wykorzystać pozostałą nam ilość KOTLETÓW Z CUKINII, kompozycja na śniadanie. Śniadanie doskonałe zarówno w domu jak i do pracy (w pracy cukinie oraz szynkę można podgrzać w mikrofali jeśli trzeba).

Składniki:

- dowolna ilość KOTLETÓW Z CUKINII
- 2,3 plasterki szynki gotowanej
- 1/2 papryki czerwonej
- kilka liści sałaty
- plaster buraka

Sposób przygotowania:

Umyte warzywa kroimy - paprykę i buraka w pałeczki. Kotlety z cukinii podgrzewamy, można dorzucić plasterki szynki aby były również ciepłe (ja odgrzewam na parze).  Na talerzu układamy liście sałaty, na sałacie kładziemy pokrojoną w pałeczki paprykę i buraka. Obok ładnie układamy podgrzane kotleciki z cukinii oraz plasterki ciepłej szynki. Smacznego :)

Dodatkowe informacje:

Ciepłe, kolorowe, sycące i bardzo pożywne, zdrowe śniadanie.

Pozdrawiam ciepło,
Wiktoria W.

DSC01739.JPG
 

more_love
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

panna-z-ksero
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
*SKŁADNIKI (ok. 14 sztuk)*

-  ok. 500g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
- 2 średnie cebule
- 1 mała papryka (najlepiej czerwona)
- pół małej, cienkiej cukinii (garść kosteczek)
- 1 ząbek czosnku
- garść natki pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- kilka łyżek wody
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki słodkiej papryki

DSC_2583.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Cebulę, paprykę i cukinię kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy do miękkości na oleju. Pod koniec dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę i curry.

Mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą dokładnie razem wyrabiamy. Dodajemy podsmażone warzywa, zioła prowansalskie i ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Formujemy małe kotleciki i obsmażamy na złoto z obu stron (ok. 2 min. z każdej strony**).

Wykładamy kotlety na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

** Możemy smażyć kotleciki normalnie na patelni na małym ogniu przez ok. 20-25 minut.

DSC_2586.JPG

*Dodatki*

*Frytki pieczone*
- ziemniaki, sól, pieprz, olej, zioła prowansalskie

*Surówka z białej rzodkwi*
- biała rzodkiew, śmietana, majonez, pieprz, opcjonalnie sól

*Sos koperkowy*
- jogurt naturalny, koperek, pieprz, sól

DSC_2610.JPG

*UWAGI*

Z mięsa możemy formować również pulpeciki (i np. nabić je na patyczek do szaszłyków). Pulpeciki są świetnym dodatkiem do kremowych zup (np. kremu z dyni).

DSC_2615.JPG

*Smacznego!*

:)
Pokaż wszystkie (21) ›
 

 

Kategorie blogów