Wpisy oznaczone tagiem "czas na mnie" (5)  

czytajnas
 
Polscy matematycy z Uniwersytetu Poznańskiego złamali szyfr niemieckiej Enigmy i stworzyli podstawy, na których matematyk angielski, zatrudniony w brytyjskiej Rządowej Szkole Kodów i Szyfrów, skonstruował urządzenie dekodujące depesze hitlerowskiej machiny wojennej.

Brytyjska armia zatrudniła człowieka ze znanej europejskiej rodziny iluzjonistów; w jego zespole znaleźli się m.in. rysownicy i scenografowie, a wszyscy razem podlegali Dyrekcji Kamuflażu Dowództwa Bliskiego Wschodu, na której czele stał producent filmowy. Mieli m.in. ukryć pewien port przed lotnictwem Osi.

Armia amerykańska angażowała wziętych aktorów, by na froncie odgrywali scenki z udziałem jakoby wysokich rangą dowódców alianckich, którzy w tym czasie prowadzili działania w zupełnie innym miejscu.

Japoński konsul w Kownie świadomie wystawiał wizy i paszporty dyplomatyczne obywatelom państw, z którymi dalekowschodnie cesarstwo było w stanie wojny.

Rozstrzygający ostatecznie o losach wojny desant aliancki w Normandii i otwarcie frontu zachodniego zostały poprzedzone tzw. operacją Bodyguard, jedną z największych mistyfikacji wywiadowczych, z wykorzystaniem podwójnych agentów.

Meteorolodzy alianccy i niemieccy rywalizowali o najbardziej dogodne lokalizacje dla stacji pogodowych (nie było jeszcze meteorologii satelitarnej); dane meteo były bardzo istotne dla planowania lotów samolotów i tras konwojów morskich – m.in. z dostawami z USA dla sojuszników w ramach tzw. lend-lease. Wszyscy wyżej wspomniani – i wielu innych – wzięli udział w drugiej wojnie światowej nie jako zmobilizowani żołnierze lub rezerwiści, ale w swych cywilnych rolach. Bo to była wojna nie tylko wojskowych i polityków, których działania zaprezentowaliśmy w czterech już „Pomocnikach Historycznych”.

Politycy i wojskowi, owszem, byli na pierwszej linii drugiej wojny. Tym razem, z okazji 70 rocznicy zakończenia tamtego konfliktu światowego, zaglądamy jednak na fronty wojny pozostające, także w pamięci społecznej, w cieniu militarnych frontów głównych: wschodniego i zachodniego. Przypominamy mniej znane bitwy, akty tajnej dyplomacji, wojny wywiadów, umysłów i pomysłów.

Zapraszamy do lektury

Jerzy Baczyński Redaktor naczelny POLITYKI"

Najnowsze e-wydanie:
czytajnas.nextore.pl/(…)pomocnik_historyczny_polity…

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Więcej gazet i czasopism znajdziesz tutaj:
masz24.pl/gazety-i-czasopisma-cyfrowe-wydania.html
-------------------------------------------------------------------------------------------------
 

czytajnas
 
Kuchnia jest ekskluzywnym miesięcznikiem dla miłośników sztuki kulinarnej, dobrego smaku i dobrego stylu życia. Grono wiernych czytelników miesięcznika to głównie smakosze, którzy nie tylko lubią gotować i smacznie zjeść, ale także mówić i przede wszystkim czytać o jedzeniu...

W każdym numerze Kuchni znajdziesz ciekawą historię potrawy lub zwyczaju kulinarnego, kilkanaście przepisów osnutych wokół jakiegoś specjału lub tematu przewodniego, artykuł poświęcony alkoholom, zarówno tym popularniejszym, jak i mniej znanym.
Podpowiadamy co podać na stół w czasie przyjęć i spotkań towarzyskich, nie zapominając o urodzie stołu, modnych drobiazgach i sztuce dekoracji.



Dodatkowo w każdym numerze:

   Coś dla jaroszy - przepisy dla wegetarian.. i nie tylko.
   Coś lekkiego - różne potrawy prawie bez kalorii...
   Spotkania za stołem - znane i fascynujace osoby "od kuchni".
   Szkoła mistrzowska - uczymy, krok po kroku, jak gotować potrawę lub upiec ciasto.
   Pięknie umeblowane kuchnie pomysły na aranżacje i wyposażenie.
   Kulinarna podróż po Polsce i świecie tropem specjałów charakterystycznych dla danego regionu i miejsca.
   Lokaliki, knajpki, kluby, restauracje - subiektywny przewodnik po gastronomicznym świecie.
   Felietony "ze smakiem".


Najnowsze e-wydanie:
czytajnas.nextore.pl/e-prasa/kuchnia_p17733.xml

Archiwalne numery znajdziesz tutaj:
czytajnas.nextore.pl/(…)kuchnia_p17733.xml…

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Więcej gazet i czasopism znajdziesz tutaj:
masz24.pl/gazety-i-czasopisma-cyfrowe-wydania.html
-------------------------------------------------------------------------------------------------
 

czytajnas
 
Kuchnia jest ekskluzywnym miesięcznikiem dla miłośników sztuki kulinarnej, dobrego smaku i dobrego stylu życia. Grono wiernych czytelników miesięcznika to głównie smakosze, którzy nie tylko lubią gotować i smacznie zjeść, ale także mówić i przede wszystkim czytać o jedzeniu...

W każdym numerze Kuchni znajdziesz ciekawą historię potrawy lub zwyczaju kulinarnego, kilkanaście przepisów osnutych wokół jakiegoś specjału lub tematu przewodniego, artykuł poświęcony alkoholom, zarówno tym popularniejszym, jak i mniej znanym.
Podpowiadamy co podać na stół w czasie przyjęć i spotkań towarzyskich, nie zapominając o urodzie stołu, modnych drobiazgach i sztuce dekoracji.



Dodatkowo w każdym numerze:

-   Coś dla jaroszy - przepisy dla wegetarian.. i nie tylko.
-   Coś lekkiego - różne potrawy prawie bez kalorii...
-   Spotkania za stołem - znane i fascynujace osoby "od kuchni".
-   Szkoła mistrzowska - uczymy, krok po kroku, jak gotować potrawę lub upiec ciasto.
-   Pięknie umeblowane kuchnie pomysły na aranżacje i wyposażenie.
-   Kulinarna podróż po Polsce i świecie tropem specjałów charakterystycznych dla danego regionu i miejsca.
-   Lokaliki, knajpki, kluby, restauracje - subiektywny przewodnik po gastronomicznym świecie.
-   Felietony "ze smakiem".


Najnowsze e-wydanie:
czytajnas.nextore.pl/e-prasa/kuchnia_p17733.xml

Archiwalne numery znajdziesz tutaj:
czytajnas.nextore.pl/(…)kuchnia_p17733.xml…

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Więcej gazet i czasopism znajdziesz tutaj:
masz24.pl/gazety-i-czasopisma-cyfrowe-wydania.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

czytajnas
 
Kuchnia jest ekskluzywnym miesięcznikiem dla miłośników sztuki kulinarnej, dobrego smaku i dobrego stylu życia. Grono wiernych czytelników miesięcznika to głównie smakosze, którzy nie tylko lubią gotować i smacznie zjeść, ale także mówić i przede wszystkim czytać o jedzeniu...

W każdym numerze Kuchni znajdziesz ciekawą historię potrawy lub zwyczaju kulinarnego, kilkanaście przepisów osnutych wokół jakiegoś specjału lub tematu przewodniego, artykuł poświęcony alkoholom, zarówno tym popularniejszym, jak i mniej znanym.
Podpowiadamy co podać na stół w czasie przyjęć i spotkań towarzyskich, nie zapominając o urodzie stołu, modnych drobiazgach i sztuce dekoracji.



Dodatkowo w każdym numerze:

 -  Coś dla jaroszy - przepisy dla wegetarian.. i nie tylko.
 -  Coś lekkiego - różne potrawy prawie bez kalorii...
 -  Spotkania za stołem - znane i fascynujace osoby "od kuchni".
 -  Szkoła mistrzowska - uczymy, krok po kroku, jak gotować potrawę lub upiec ciasto.
 -  Pięknie umeblowane kuchnie pomysły na aranżacje i wyposażenie.
 -  Kulinarna podróż po Polsce i świecie tropem specjałów charakterystycznych dla danego regionu i miejsca.
 -  Lokaliki, knajpki, kluby, restauracje - subiektywny przewodnik po gastronomicznym świecie.
 -  Felietony "ze smakiem".



Najnowsze wydanie:
czytajnas.nextore.pl/e-prasa/kuchnia_p17733.xml

Archiwalne numery znajdziesz tutaj:
czytajnas.nextore.pl/(…)kuchnia_p17733.xml…

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Codziennie najnowsze czasopisma i gazety prosto na Twój komputer.
Sprawdź ile możesz zaoszczędzić kupując cyfrowe wydania:
masz24.pl/gazety-i-czasopisma-cyfrowe-wydania.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------
 

czytajnas
 
Kuchnia jest ekskluzywnym miesięcznikiem dla miłośników sztuki kulinarnej, dobrego smaku i dobrego stylu życia. Grono wiernych czytelników miesięcznika to głównie smakosze, którzy nie tylko lubią gotować i smacznie zjeść, ale także mówić i przede wszystkim czytać o jedzeniu...

W każdym numerze Kuchni znajdziesz ciekawą historię potrawy lub zwyczaju kulinarnego, kilkanaście przepisów osnutych wokół jakiegoś specjału lub tematu przewodniego, artykuł poświęcony alkoholom, zarówno tym popularniejszym, jak i mniej znanym.
Podpowiadamy co podać na stół w czasie przyjęć i spotkań towarzyskich, nie zapominając o urodzie stołu, modnych drobiazgach i sztuce dekoracji.



Dodatkowo w każdym numerze:

 -  Coś dla jaroszy - przepisy dla wegetarian.. i nie tylko.
 -  Coś lekkiego - różne potrawy prawie bez kalorii...
 -  Spotkania za stołem - znane i fascynujace osoby "od kuchni".
 -  Szkoła mistrzowska - uczymy, krok po kroku, jak gotować potrawę lub upiec ciasto.
 -  Pięknie umeblowane kuchnie pomysły na aranżacje i wyposażenie.
 -  Kulinarna podróż po Polsce i świecie tropem specjałów charakterystycznych dla danego regionu i miejsca.
 -  Lokaliki, knajpki, kluby, restauracje - subiektywny przewodnik po gastronomicznym świecie.
 -  Felietony "ze smakiem".


Najnowsze wydanie:
czytajnas.nextore.pl/e-prasa/kuchnia_p17733.xml

Archiwalne numery znajdziesz tutaj:
czytajnas.nextore.pl/(…)kuchnia_p17733.xml…
 

 

Kategorie blogów