Wpisy oznaczone tagiem "dżemy" (6)  

kasia-kicia
 
K.I.C.I.A.:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

ekogroup
 
www.ekogroup.info/(…)polacy-pija-coraz-wiecej-wody-… - Silna konkurencja producentów, nasycony rynek i coraz większa popularność picia wody doprowadziły w ostatnich latach do spadków na rynku soków i napojów owocowych - ocenia Marek Sypek, prezes spółki Agros-Nova. Co ciekawe, w ubiegłym roku
 

marcelinab79
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

adrijah
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

smok-gotuje
 
Dzisiaj kilka przepisów w jednym poście :)

Co zrobić, jak dostaje człowiek kilka kilo czerwonych porzeczek?

Można zrobić po pierwsze...

*Ciasto z porzeczkami w syropie*

Składniki na małą blaszkę:
- 300g mąki
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mleka, roślinnego lub zwykłego
- ok. 120g tłuszczu
Składniki zmiksować razem, wyrzucić na blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 35-40 minut - do tzw. suchego patyczka.

Syrop:
- kilka łyżek cukru
- trochę wody
- dwie garści porzeczek

Wrzucić na patelnię cukier, wodę i dwie łyżki porzeczek. Niech się razem wszystko gotuje, aż powstanie gęsty, czerwony syrop. Wtedy wrzucić pozostałe porzeczki i zdjąć z ognia.
Rozsmarować na ostudzonym cieście.
SAM_2328.JPG


Można też zrobić...
*Dżem z czerwonych porzeczek*
SAM_2329.JPG

Składniki:
- porzeczki
- cukier. Ilość zależy od ilości porzeczek - mniej więcej jedna garść cukru na pięć garści porzeczek. Można więcej.
- trochę wody

Wrzucamy składniki na patelnię. Najpierw będzie wyglądać jak gotujący się kompot, ale z czasem zacznie gęstnieć - pojawiające się bąble będą duże i sprawiały wrażenie lepkich, choć nie radzę sprawdzać :)
Dżem jest gotowy, jak po odgarnięciu go łopatką nie będzie spod masy wyciekał płyn. Wtedy wrzucać w wyparzone słoiki i zamykać.
SAM_2330.JPG


A na popitkę
*Surowy sok porzeczkowy*

Tutaj nawet nie trzeba porzeczek oskubywać z szypułek. Wrzuca się je na sito ze sporymi oczkami i przeciera, na przykład pałką do ciasta.
Przecier przelewa się przez sitko o drobniejszych oczkach. Na początku gęsty sok będzie ładnie ciekł, ale potem trzeba pozostałą na sitku masę pomiędlić ręką, aż zostaną praktycznie same skórki i pestki.
Przechowywać w lodówce. Jeśli zostawi się na kilka godzin nawet na wierzchu, będzie fajnie szczypał w język ^^ Porzeczki piorunem fermentują.
SAM_2331.JPG


Oczywiście, wytłoczyn nie wyrzucamy. Wrzucamy je do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy do smaku (ja dałam dwie łyżki na jakieś pół kilo wytłoczyn) i gotujemy około 20 minut. Przelewamy przez gęste sito i mamy taki jakby kompot :D
  • awatar Nemedy: Jestem niestety antytalentem jeśli chodzi o pieczenie ciast;) A rozregulowany piekarnik wcale mi nie pomaga:P
Pokaż wszystkie (1) ›
 

banzajpl
 
JellyLamps to takie sprytne słoiki przypominające do złudzenia te ze sklepowych półek, w których znajduje się dżem. Jednak jak się im dobrze przyjrzymy, to zauważymy pewną...
www.banzaj.pl/Marmoladowe-lampy-LED-19629.html
 

 

Kategorie blogów