Wpisy oznaczone tagiem "daktyle" (6)  

mj21
 
Składniki na karobowy mus:


- 150 g suszonych daktyli, namoczonych przez przynajmniej godzinę w wodzie
- 1/2 szklanki mleka roślinnego, u mnie orkiszowe
- 4 łyżki karobu
- szczypta soli
- dużo świeżych malin

Kilka naleśników


Przygotowanie:
Namoczone daktyle odcisnąć i przełożyć do pojemnika blendera razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować na najmniejszych obrotach na gładki mus, odstawić do lodówki na pół godziny, żeby zgęstniał.
Musem posmarować naleśniki, posypać go świeżymi malinami i zjeść od razu. Równie dobrze smakuje na kanapce, francuskim toście albo z owsianką.
 

malgorzata.g1
 
Czy istnieją zdrowe słodycze? Pytanie to budzi wątpliwości od wieków. Wszyscy kochamy smak słodki, lecz czy jest on dla nas dobry? Czym zastąpić słodkie sklepowe przekąski?

1. *Słodki kremowy deser ryżowy AMAZAKE Basic Dessert BIO*

amazake.jpg

*Opis produktu*
Amazake (wym. Amazaki) to naturalna słodycz wytwarzana od wieków w Japonii z ziaren ryżu, znana głównie pod postacią pysznego, rozgrzewającego, napoju. Gdy pierwszy raz spróbujesz Amazake ciężko będzie Ci uwierzyć, że jego niesamowicie słodki, wręcz ambrozyjski, smak pochodzi w całości z ziaren.

Japońska kuchnia jest raczej wierna tradycji i najczęściej Amazake serwowane jest w postaci napoju, ale gdy produkt trafił na Zachód bardzo szybko zdobył też inne zastosowania, dzięki czemu możemy dziś delektować się wyjątkowymi deserami w postaci kremowego puddingu.

Amazake powstaje w procesie bezalkoholowej fermentacji gotowanego słodkiego ryżu przy pomocy szczepu bakterii koji (Asperrgillus oryzae) przez ok. 6-10h. Zaskakująco intensywna słodycz powstaje przez rozkład złożonej skrobii ryżu przez liczne enzymy trawienne koji na łatwo przyswajalne i lekkostrawne naturalne cukry proste. To sprawia, że Amazake jest wyjątkowo słodkie i wyjątkowo lekkie zarazem.

*W pełni roślinne Amazake nie zawiera cukru ani glutenu, więc z ogromnym powodzeniem może być substytutem deserów mlecznych dla wegan lub osób nie tolerujących laktozy.*

amazake1.jpg


*Skład* :
woda, 27% brązowy ryż*, koji* (ryż*, Aspergillus oryzae), sól morska.
* - produkt rolnictwa ekologicznego


Amazake można jeść prosto ze słoika. Ten deser jest niesamowicie słodziutki, więc kilka łyżeczek spokojne zaspokoi nasz apetyt na słodycze.
Chciałabym opisać jego smak ale ciężko mi go porównać do czegokolwiek. Może trochę przypomina daktyle (ale to moja subiektywna ocena).

Konsystencja deseru jest bardzo kremowa i delikatna.
Ten słodki produkt świetnie komponuje się z owocami, wanilią, cynamonem czy imbirem.Stosuje się go również do  smarowania naleśników, herbatników, wafli lub ciast.

Jadłam Amazake z naleśnikami i było to przedziwne ale pozytywne doświadczenie. W Polsce nie znamy takich smaków. Myślę, że warto spróbować i poznać coś tak innego od naszych ojczystych a nawet europejskich smaków. Będziecie pod wrażeniem!

Amazake można kupić tutaj:
www.biolada.pl/(…)52-slodki-kremowy-deser-ryzowy-am…

2. *Daktyle suszone na słońcu BIO*

daktyle.jpg

Daktyle to owoce najstarszego drzewa owocowego na świecie, uprawianego już 4 tysiące lat p.n.e. Berberyjski lud Tuaregów ma dla nich taki sam szacunek, z jakim my odnosimy się do chleba, i wierzy, że jeden daktyl może wyżywić człowieka przez trzy dni (pierwszego dnia zjada się skórkę, drugiego słodki miąższ, trzeciego mąkę z pestki).

Pozostają na drzewie do wyschnięcia. Suszenie nie powoduje większych zmian w wartościach odżywczych owocu, ponieważ zawiera on stosunkowo niewiele wody. Są źródłem cukrów prostych (73 g/100 g) bezpośrednio wchłanianych przez organizm, dlatego stanowią doskonałe źródło energii dla uprawiających ruch fizyczny i uzupełniają niedobory glikogenu (zapasowego surowca energetycznego) w wątrobie i mięśniach. Zawierają naturalne salicylany działające jak aspiryna, dzięki czemu wykazują właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Zawierają witaminę A, C, B1, B2 i PP, żelazo, fosfor i magnez. Ze względu na sporą zawartość potasu zalecane są osobom chorym na nadciśnienie, po ciężkim wysiłku fizycznym oraz przy intensywnym poceniu się. Dzięki sporej ilości błonnika zapobiegają zaparciom.

Choć bardzo słodkie, nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Badania przeprowadzone w ośrodku medycznym im. Majmonidesa i Instytucie Technologii Technion w Hajfie wykazały, że chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Medycyna chińska przypisuje im właściwości ogrzewające, łagodzenie stanów niedoborów i objawów menopauzy.

Dostępność: www.biolada.pl/(…)246-daktyle-suszone-na-sloncu-bio…

dak.jpg


Daktyle doskonale zastępują batoniki. Są słodkie, smaczne i bardzo zdrowe.
Polecam Wam przepis na pyszne ciasto z daktylami.
gingerbreath.blox.pl/(…)Ciasto-bananowe-z-daktylami…

*Co myślicie o takich substytutach słodyczy?*

Jeśli poszukujecie sprawdzonego sklepu, pewnego dostawcy zdrowej, organicznej żywności, produkowanej naturalnymi metodami, w zgodzie ze środowiskiem i prawami pracowniczymi to zajrzyjcie na tą stronę : www.biolada.pl/
www.facebook.com/bioladapl
*Właściciel sklepu był tak uprzejmy, że przygotował dla Was 5% zniżki na pierwsze zakupy* :
Podczas składania zamówienia należy *wpisać w pole KUPONY hasło WIEDŹMA (dużymi literami)* i nacisnąć przycisk TAK, po czym nastąpi ponowne przeliczenie wartości zamówienia z uwzględnieniem zniżki 5%.

Warto zainwestować w zdrowe produkty!
Pokaż wszystkie (43) ›
 

geneva
 
www.mojewypieki.com/(…)tort-dacquoise-z-orzechami-i…
tort_bezowy_z_daktylami_1.jpg


Obłędnie smaczny i bardzo słodki tort bez mąki. Dosłownie rozpływa sie w ustach. Bardzo łatwy do zrobienia.
Mniam, polecam wyprobowac :)
10/10
 

juliapaulette
 
Składniki na standardową keksówkę (tę mniejszą) i kilka muffinków (u mnie 4):
-400 g mąki pszennej pełnoziarnistej (3 szklanki)
-500 g dyni starej na grubych oczkach lub pokrojonej w kostkę (4 szklanki, ja mam w domu dynię zamrożoną w kosteczkach)
-3/4 szklanki oleju (dałam oliwę)
-250 g daktyli bez pestek (dałam 225 g, bo daktyle są strasznie słodkie)
-2 i 1/4 łyżeczki sody (dałam 1/4 łyżeczkę sody i 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
-1/2 łyżeczki soli
-2 łyżeczki cynamonu
-łyżeczka przyprawy do piernika
Daktyle kroimy na pół, wrzucamy do małego garnuszka/patelni (najlepszy teflon, bo tak nie przywrze do dna) i zalewamy szklanką wody (u mnie mineralka ale ta z kranu chyba się też nadaje) i czekamy aż powstanie gęsta marmolada, więc co jakąś chwilkę mieszamy trzepaczką tą masę, aby daktyle się rozpadły. Mieszamy mąkę, sodę/proszek z przyprawami. Dodajemy dynię i olej, a następnie gotową, gęstą masę daktylową. Zagniatamy ciasto ręcznie lub robotem, jak w moim przypadku. Przekładamy do keksówki i pewnie kilku foremek na muffiny. Pieczemy w 200 stopniach do suchego patyczka (muffinki około 30 minut, a ciasto godzinę). Nie przestraszcie się, bo ciacho wygląda w środku jakby miało zakalec ale to tylko mylne złudzenia :) Przepis nie jest autorski.
blog 061.jpg

blog 062.jpg

blog 065.jpg

Miłego popołudnia oraz wieczoru :*
  • awatar Blog Kasi ♥: super :) bardzo smakowicie wyglądają te babeczki :)
  • awatar mała owieczka:D: ja nie wiem jak ty znajdujesz czas na robienie takich smakolykow :P
  • awatar mała owieczka:D: @juliapaulette: mamy tez na wfie, ale u nas w klasie dziewczyny maja wf w inne dni, niz chlopcy a poza tym, to jest tylko 6 chlopakow w klasie, wiec reszta partnerow jest z zewnatrz i ich tez trzeba nauczyc :D
Pokaż wszystkie (8) ›
 

tomaszs
 
Fajna sprawa z tymi statystykami, szczególnie to na obrazku. Kto by się spodziewał że to jest takie popularne ;)
  • awatar mysledalej: Tomasz ty nie sypiasz ? : )
Pokaż wszystkie (1) ›
 

 

Kategorie blogów