Wpisy oznaczone tagiem "dania główne" (13)  

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje.

Składniki:

- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- kawałeczek ostrej papryczki
- 300 g mielonej piersi indyka
- 1/4 szklanki kaszy pęczak
- 500 ml gorącego bulionu
- 1 mała puszka czerwonej fasoli (lub białej lub mieszanej)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 3/4 szklanki passaty (przecieru pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
- świeża kolendra lub natka (2 łyżki)
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- szczypta suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

W średnim garnku na 1 łyżce oliwy podsmażyć rozdrobnioną cebulę, czosnek i świeżą ostrą papryczkę (warzywa można drobno posiekać nożem lub rozmiksować w melakserze lub rozdrabniaczu).
Podsmażone warzywa przesunąć na bok a w wolne miejsce wlać drugą łyżkę oliwy, włożyć mięso i obsmażyć je dokładnie ze wszystkich stron.
Dodać przyprawy oraz kaszę i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
Dodać gorący bulion i zagotować.
Dodać fasolkę z puszki z całą zalewą oraz odcedzoną i przepłukaną kukurydzę. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i zagotować. Doprawić pieprzem i szczyptą soli.
Gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut do miękkości kaszy.
Na koniec sprawdzić doprawienie i dodać łyżkę posiekanej kolendry lub natki, wymieszać.
Posypać serem i podawać z kleksem śmietany, pokrojonym awokado i resztą kolendry lub natki.


chili_con_carne_indyk_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania)
500 g mielonego mięsa*
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 duża cebula
- 200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 1/4 szklanki mleka
- 700 ml przecieru pomidorowego
- świeża bazylia
- 1 ząbek czosnku
- 200 g mozzarelli
- sól, pieprz

Wykonanie :

Nadzienie:
Do miski włożyć mięso, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano.
Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać do mięsa.
Na tę samą patelnię włożyć opłukany i osuszony świeży szpinak i chwilę podgrzewać mieszając aż szpinak zwiędnie.
Następnie drobno posiekać go na desce i dodać do mięsa (szpinak mrożony wystarczy rozmrozić i posiekać jeśli był w całości).
Wymieszać mięso z dodatkami, dodając stopniowo mleko.

Sos pomidorowy:
Do rondla wlać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek, dodać przecier i zagotować, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, świeżą bazylią, szczyptą cukru.
Pół szklanki sosu dodać do mięsa i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Na dnie naczynia żaroodpornego (ok. 20 x 30 cm) wylać cienką warstwę sosu pomidorowego.
Rurki cannelloni nadziać mięsnym farszem i ułożyć jedną warstwą w naczyniu.
Polać sosem i posypać tartą mozzarellą.
Przykryć folią aluminioną (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 30 minut, następnie zapiekać jeszcze przez 15 minut bez przykrycia.



2016-05-07 23.27.04.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 3 porcje.

Składniki:

- 3 średnie cukinie
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 czerwona papryka
-  po 1 łyżeczce: kurkumy, oregano, papryki słodkiej, kuminu, kolendry oraz 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 puszki pomidorów
- 150 g pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe pomidory
- świeża kolendra lub bazylia lub szczypiorek
- oliwa
- sól, pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać nasiona oraz część miąższu, pozostawiając ok. 1/2 cm warstwę cukinii.
Nasiona wyrzucić, miąższ zachować.
Cukinie doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 15 minut.
W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną: do garnka wsypać suchą kaszę i podprażyć ją, wlać 1 szklankę wody, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 13 minut, do miękkości.
Na większej patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek.
Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku.
Po chwili dodać posiekaną papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz odłożony miąższ cukinii i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
Dodać rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez ok. 3 minuty. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną.
Farsz wyłożyć do wgłębień cukinii, na wierzch położyć pomidorki koktajlowe lub półplasterki pomidora, doprawić solą i pieprzem i zapiekać przez ok. 15 minut.
Po upieczeniu skropić oliwą extra vergine, posypać kolendrą.


cukinia_faszerowana_kasza_jaglana_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 5 sztuk.

Składniki:

- 400 g filetu z kurczaka
- 400 g cukinii (1 sztuka)
- 1 czerwona papryka
- 1 młoda cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka garam masali (jeśli mamy)

Wykonanie:

Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę na 4 ćwiartki, papryczkę chili pozbawić pesteczek i drobno posiekać.
Wszystko włożyć do większej miski, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać resztę przypraw i wysmarować nimi składniki.
Polać oliwą i wymieszać.
Nadziać składniki na patyczki i grillować (na patelni grillowej lub grillu) w sumie przez ok. 10-12 minut, z każdej strony po około 2-3 minuty.
Pod koniec grillowania skrapiać szaszłyki sokiem z cytryny a na sam koniec posmarować je miodem.


Propozycja podania
Tzatziki / jogurt grecki




szaszlyki_kurczak_warzywa_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

- 3 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki kaszy pęczak
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 200 g piersi indyka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 60 ml białego wina
- 1 i 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 mała cukinia
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku

Wykonanie :

Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć.
Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać na patelnię i zeszklić mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
W międzyczasie dodać suszone oregano.
Przesunąć składniki na bok patelni, w wolne miejsce wlać 2 łyżki oliwy, włożyć zmielone mięso (lub rozdrobnione w melakserze lub drobno posiekane na desce).
Polać sosem sojowym i obsmażać przez ok. 7 minut mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie składniki z boku patelni 1 - 2 razy przemieszać.
Wymieszać wszystkie składniki na patelni i wlać białe wino, gotować ok. 2 - 3 minuty aż odparuje.
Następnie wlać gorący bulion, doprawić świe3żo zmielonym pieprzem i zagotować.
Przykryć pokrywą i gotować pod przykryciem przez 20 minut.
Fasolkę przyciąć na końcach i pokroić na kawałki.
Cukinię pokroić w kosteczkę.
Fasolkę i cukinię dodać na patelnię, wymieszać i przykryć.
Gotować przez ok. 7 minut pod przykryciem, w międzyczasie 1 raz składniki przemieszać.
Otworzyć, wymieszać, posypać szczypiorkiem.



2016-05-07 20.06.54.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje.

Składniki:

- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy i 1 łyżka oleju kokosowego*
- 1/2 kalafiora
- 1 duża marchewka
- po 1/2 łyżeczki kurkumy i mielonego kminu rzymskiego oraz szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 100 g (1 woreczek) kaszy gryczanej
- 1/4 szklanki białego wina
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 duże liście jarmużu
- opcjonalnie: 1/3 papryczki chili

Wykonanie:

W rozdrabniaczu drobno posiekać cebulę i czosnek, wrzucić na rozgrzaną dużą patelnię (najlepiej z grubym dnem) z 2 łyżkami oliwy i podsmażyć co chwilę mieszając.
W rozdrabniaczu drobno posiekać pokrojonego na kawałki kalafiora, dodać na patelnię z cebulą.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć na patelnię.
Warzywa smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając, w międzyczasie doprawić je kurkumą, kminem rzymskim i gałką muszkatołową.
Dodać suchą kaszę z woreczka, wymieszać i chwilę razem podsmażyć.
Wlać wino i zagotować.
Dodać gorącą wodę z sosem sojowym, doprawić danie solą i pieprzem, wymieszać, przykryć i zagotować.
Gotować przez ok. 7 minut, w międzyczasie raz zamieszać.
Zdjąć pokrywę, dodać posiekane liście jarmużu (twardą część liścia odłożyć), i mieszając podgrzewać jeszcze przez minutę.

Rada:
Do rozdrobnienia warzyw najlepiej użyć melaksera (rozdrabniacza), to znacznie przyspieszy i ułatwi przygotowanie dania.

Ciekawostka:
* olej kokosowy wzbogaca smak dania, ale jeśli go nie mamy, można użyć tylko oliwy.






stir-fry-kasza-gryczana-kalafior-marchewka-jarmuz-01_0.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki:

- 300 g filetu z kurczaka lub indyka
- 5 czerwonych papryk
- 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g cukinii (1 mała)
- 1/2 puszki pomidorów
- 8 łyżek tartego sera do zapiekania (np. mozzarelli, provolone)
- oliwa
- sól i pieprz
- po 1 łyżeczce kurkumy, oregano i kminu rzymskiego,
- po 1/2 łyżeczki cynamonu, słodkiej papryki, ostrej papryki

Wykonanie:

Mięso rozbić na cieńsze filety, następnie pokroić w kosteczkę i zamarynować: doprawić solą, pieprzem i przyprawami, wymieszać z 2 łyżkami oliwy , odłożyć.
Papryki przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazda nasienne.
Połówki papryk wrzucić na wrzątek i blanszować przez ok. 3 minuty.
Dwie połówki papryki pokroić w kosteczkę, resztę ułożyć w naczyniu do zapiekania i posolić od środka.
W oddzielnym garnku zagotować 3/4 szklanki wody, wrzucić kaszę jaglaną, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek oraz pokrojoną paprykę i chwilę podsmażyć.
Zwiększyć ogień, dodać mięso i szybko obsmażyć z każdej strony.
Dodać startą na tarce nieobraną cukinię i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Dodać posiekane pomidory z puszki, doprawić wszystko solą i pieprzem i zagotować. Dodać kaszę jaglaną, wymieszać i gotować przez 2 minuty.
Powstałym farszem wypełnić połówki papryk.
Piec przez 25 minut w 180 stopniach C.
Następnie posypać tartym serem i zapiekać jeszcze przez 5 minut.

papryki_zapiekane_kasza_jaglana_kurczak_cukinia_01.jpg
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje, po 458 kcal

Składniki:

- 140 g makaronu penne
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 ostra papryczka
- 250 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki (obranych, pokrojonych)
- kilka listków bazylii
- 4 łyżki tartego parmezanu

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na większej patelni na oliwie podsmażyć przekrojony na pół obrany ząbek czosnku.
Jeden pojedynczy filet pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię po podsmażeniu czosnku, doprawić solą, pieprzem i dokładnie obsmażyć.
Papryczkę peperoncino przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki, następnie pokroić w kosteczkę. Na patelnię z czosnkiem i kurczakiem dodać papryczkę i chwilę razem podsmażyć.
Wlać przecier lub posiekane pomidory z puszki wraz z zalewą, doprawić solą, wymieszać i gotować przez około 3 minuty.
Dodać odcedzony makaron, wymieszać i gotować jeszcze przez około minutę.
Wyłożyć na talerze, posypać posiekaną bazylią, podawać z tartym parmezanem.

Rada:
Jeśli nie użyjemy dodatku mięsa uzyskamy danie wegetariańskie.

Zdjęcie nie zawiera kurczaka.


penne_arrabiata_01.jpg
 

plonacakuchnia
 
Studenckie życie zgodnie ze stereotypami ma dość ubogą dietę. Pizze, kebaby, makarony z przecierem pomidorowym, okazjonalny obiadek u mamusi. Czyli totalna tragedia, jeśli chodzi nam po głowie coś odpowiedniego przykładowo na randkę. Nie podamy pizzy przecież, ma być romantycznie. Kurczak w sosie śmietanowo-truflowym będzie zatem idealny.

To danie ma jeden szkopuł - oliwę truflową. Wszystko inne jest ogólnodostępne i nie jakoś zawrotnie drogie. Oliwy truflowej polecam szukać w delikatesach i nie płakać nad ceną 30zł za małą buteleczkę. Jest to i tak zakup na lata, bo jest ona na tyle aromatyczna, że do jednego dania starczy jej dosłownie parę kropli. A można dzięki niej bez zbędnego wysiłku wyczarować coś naprawdę wykwintnego (nie wspominając, że trufle to też afrodyzjak ;])

*Kurczak w sosie śmietanowo-truflowym*
Składniki na 2 osoby:
- 2 filety z kurczaka
- 200ml śmietany kremówki
- łyżeczka oliwy truflowej
- 20dkg pieczarek
- olej do smażenia
- masło
- sól
- pieprz
- mąka pszenna

Zacznijmy od kurczaka. Filetów nie tłuczemy, tylko solimy i obtaczamy w mące. Niech sobie gotowe leżą i czekają na swój moment. Do nich jeszcze wrócimy.
Umyte pieczarki kroimy na plasterki i smażymy na maśle z solą i pieprzem aż wyparuje cała woda. Trzeba o tym pamiętać i nie spieszyć się tak z dalszymi składnikami, bo sos będzie wodnity i nieciekawy. Jak już woda z pieczarek odparuje do pieczarek dolewamy kremówkę i zagotowujemy. Gdy sos się zagotuje dodajemy oliwę, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, niech sobie mruga. Nie martwimy się, że jest mało gęsty. Sprawa ta zostanie rozwiązana niedługo.
Wracamy do kurczaka. Na patelni smażymy filety mniej więcej po 3 minuty z każdej strony, żeby się zarumieniły. Tak usmażone wrzucamy do sosiku i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez jakieś 10 minut. W tym czasie mąka z filetów zagęści nam sos i wszystko będzie idealnie.
Dobrze się komponuje ze zwykłym purre ziemniaczanym lub z groszku.
2.png

Smacznego!

Fox
  • awatar Fallen: <niepohamowany ślinotok wywołany widokiem pieczarek>
  • awatar Koto: nie dość, że właśnie doznałam objawienia, że powinnam wybrac inne przedmioty maturalne, to jeszcze zrobiłam się głodna... Znajdę uczelnię gdzieś koło Was i będę przyjeżdżać się stołować.
  • awatar Foxglove: @Koto: A jakie przedmioty Ci się objawiły? Politechnika Śląska zaprasza XD
Pokaż wszystkie (10) ›
 

plonacakuchnia
 
Nie ogarniam czemu istnieje kategoria bloga "Dieta i odchudzanie", a nie ma "Gotowanie i żarcie". Ja przykładowo uwielbiam jeść i aż mi smutno, że nie mogę poznać więcej ludzi mojego pokroju. Najwyraźniej pinger promuje bycie chudym, nieseksownym wieszakiem. Zatem niech te wieszaki żałują, gdyż nigdy nie zasmakują naszej dzisiejszej kolacji.
Przyznam się szczerze, że zrobiłam to danie w 15 minut. Po pierwsze było późno, a po drugie byłyśmy cholernie głodne. Moja filozofia gotowania zakłada zrobienie pysznego dania w jak najkrótszym czasie i bez zbędnych ofiar. A to danie idealnie sprawdza się jako obiad lub zakąska na imprezie.

*Szybki kurczak z sałatką i sosem*
Składniki na 2 osoby:
- 2 piersi z kurczaka
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
- olej słonecznikowy
- 1 ogórek
- łyżka sezamu
- pół papryczki chili
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 cytryna
- cukier

No to jedziemy. Kurczaka kroimy na cienkie plasterki i mieszamy w mieszance sosu sojowego, mąki kukurydzianej i pieprzu. Tak przygotowane można albo usmażyć na patelni albo na głębokim oleju jak frytki. Smażą się około 4 minut i nabierają w tym czasie nieprzyzwoicie apetycznego, złocistego koloru.
Do sałatki kroimy ogórka w plasterki, siekamy chili i wrzucamy do miski. Posypujemy sezamem, polewamy sokiem z połowy cytryny, oliwą oraz łyżeczką cukru.
Czas na sos. W miseczce mieszamy majonez z musztardą, solą, pieprzem, sokiem z drugiej połówki cytryny, odrobiną oliwy oraz łyżeczką cukru.

I takim oto sposobem mamy obiad w niecałe 15 minut.
1-1.png

Smacznego!

Fox
  • awatar Fallen: Pytanko. Można czymś innym zastąpić sos sojowy?
  • awatar Fox i Natalia gotują: @Fallen: Hmm... Nie bardzo. Sos sojowy ma bardzo specyficzny smak i nie kojarzę żadnego zamiennika. Ale wiesz, zawsze możesz kurczaka wykulać w jajku i bułce tartej. Będzie chrupki i też będzie pasował do sosu :)
  • awatar Níðhöggr: i kurczaka?
Pokaż wszystkie (11) ›
 

dobrepapu
 
SKŁADNIKI :

Pulpeciki:
• 300 g mielonej cielęciny
• 1/2 cebuli
• 1 jajko
• mąka do obtoczenia i olej do smażenia
• 1 łyżka vegety
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
• 150 g groszku cukrowego, gotowanego 4 minuty w osolonej wodzie
• 350 g młodych ziemniaczków, gotowanych w osolonej wodzie 15 minut
Sos musztardowy:
• 1 łyżka oliwy extra virgin
• 1 łyżka majonezu
• 1 łyżeczka musztardy francuskiej dijon
• sok z cytryny, sól i pieprz
Składniki sosu należy dokładnie wymieszać.

PRZYGOTOWANIE :

   *  Mięso mieszaj z jajkiem oraz przyrumienioną na oleju i pokrojoną w kostkę cebulą, dopraw solą i pieprzem. Uformowane małe kulki z mięsa obtocz w mące i smaż przez 5 minut na oleju.
   * Rozpuść vegetę w 1 szklance wody, zagotowuj w rondelku. Włóż kulki i gotuj pod przykryciem 35 minut, pod koniec dodaj oliwę z oliwek.
   * Wyjmij kulki i przełóż  do naczynia żaroodpornego, ułóż obok ugotowane ziemniaczki, polej wszystko oliwą i zapiekaj pod średnio rozgrzanym grilem 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z groszkiem cukrowym, polanym sosem musztardowym.

SMACZNEGO !! (^_^)
- Sakura
  • awatar dziewica23: smaczne ;P oby twoje przepisy osladzaly nam zycie :P
Pokaż wszystkie (1) ›
 

dobrepapu
 
SKŁADNIKI :

• 500 gramów polędwicy wołowej
• 1 jajko
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżeczki zmielonej ostrej papryki
• 2 łyżeczki sproszkowanego chili
• 1 duża papryka czerwona
• 6 łyżek oleju sojowego
• 3 dymki pokrojone na kawałki długości 2 - 3 centymetrów
• 1/2 szklanki pędów bambusa
• 1 łyżka siekanej cebuli
• 1 i 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
• 1 średni por pokrojony w plasterki
• 1/2 łyżeczki do kawy grubo tłuczonego czarnego pieprzu
• 1 łyżeczka do herbaty spirytusu
• 1/2 łyżeczki octu winnego
• 1/2 szklanki bulionu rozcieńczonego gorącą wodą

PRZYGOTOWANIE :

Mięso pokroić na cienkie niewielkie kwadraciki. Jajko roztrzepać z solą i mąką ziemniaczaną tak, aby powstało ciasto jak na naleśniki. Plasterki mięsa obtoczyć w cieście. Paprykę pokroić w paski, a nasiona odrzucić.
Na patelni rozgrzać 3 - 4 łyżki oleju, wrzucić paprykę, smażyć półtorej minuty, dodać chili, wymieszać.
Resztę oleju rozgrzać na większej patelni, wrzucić pędy bambusa, dymkę, cebulę, imbir, pory, pieprz; smażyć 2 minuty cały czas mieszając. Dodać ocet, bulion, doprowadzić do wrzenia, włożyć mięso; dusić 30 sekund ciągle mieszając. Podawać w ogrzanej salaterce z dodatkiem smażonej papryki i makaronem.
 

dobrepapu
 
SKŁADNIKI :
25 dag makaronu tortellini z nadzieniem grzybowym
25 dag makaronu ravioli nadzieniem serowym
10 dag szynki w plasterkach
10 dag żółtego sera w plasterkach
750-1000 ml pomidorowego soku
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE :
Makarony ugotować w przepisów na opakowaniu (gotować trochę krócej), odcedzić i ostudzić. Szynkę i żółty ser pokroić w paseczki. Wszystkie składniki podzielić na połowę.

Na dno żaroodpornego naczynia wlać połowę pomidorowego soku, następnie włożyć makaron tortellini, makaron ravioli, szynkę, żółty ser, szczyptę soli, pieprzu i wylać resztę pomidorowego soku. Na to ułożyć w takiej samej kolejności pozostałe składniki, czyli makaron tortellini, makaron ravioli, szynkę i na wierzch żółty ser. Włożyć do piekarnika i zapiekać do momentu, aż żółty ser się roztopi. Podawać na gorąco.

Smacznego.
- Anita-Chan
  • awatar nianiamcfi: musze spróbować brzmi super... :P http://3dwhite.pl/?click=68365d79c6d5c13c3c91756e8d1b88fc
Pokaż wszystkie (1) ›
 

 

Kategorie blogów