Wpisy oznaczone tagiem "danie" (83)  

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

fitnesslovesport
 
Fitkobietka: JAJKA W PANIERCE – OK. 200 KCAL

jajka w panierce.jpg


Kolejny ciekawy przepis na Wielkanoc ! :) Tym razem coś co nie tylko przyda się na Wielkanocny stół, ale również na przystawki na imprezę z sosem do dipów. Oto przepis na jajka w panierce i sos www.fitplanner.pl/(…)przepisy-na-wielkanoc-jajka-w-… i tylko niecałe 200 kcal (bez sosu oczywiście) ;)

Smacznego kochani !
 

strefa_zycia387
 
Dziś nie chce mi się dodawać bilansu. Szczerze mówiąc <pisząc?> nawet nie pamiętam co dziś zjadłam. No tylko to, że wciągnęłam po obiedzie pół mlecznej czekolady i batona Daima :( Nie wiem co mi było, taka dzika ochota na słodkie.
No, nie przejmuję się tym za bardzo. Ktoś musi wcinać słodycze :)
Ale od tego poniedziałku naprawdę biorę się za siebie. Będę pilnować, aby ćwiczyć regularnie i nie będę jeść sklepowych słodyczy, tylko takie robione w domu :)
Co do jedzenia to macie przepis na kurczaka, znaleziony w  gdzieś w Internetach :P

Kurczak w sezamie z ryżem i kalafiorem
Składniki (na 1 osobę):
-1 pierś z kurczaka;
-ulubione przyprawy;
-2 łyżki sezamu;
-pół torebki ryżu;
-1 szklanka różyczek kalafiora.
Wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obtoczyć w przyprawach i podsmażyć. Na końcu dodać sezam i dokładnie wymieszać, aby sezam się nie przypalił. Ryż i kalafior ugotować i razem zjeść :)
Smacznego!
  • awatar gość: Trzymaj się tam, dasz radę. Słodycze są czasem potrzebne, a mleczna czekolada jest darem z niebios, więc jak najbardziej usprawiedliwione. Powodzenia!
  • awatar DobraZmiana: Polecam daktyle suszone :) Słodkie i zdrowe. Cholernie słodkie. Pewnie mam inną odporność, ale naprawdę zbyt dużo się ich zjeść nie da.
  • awatar Chrysalis ♕: Właśnie już od dawna chciałam spróbować kurczaka w sezamie, dzięki za przepis :P I trzymaj się :*
Pokaż wszystkie (3) ›
 

fitnesslovesport
 
Fitkobietka: DIETETYCZNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (50 kcal)

dietetyczne-pierogi.jpg


Pierogi wigilijne w wersji fit? To możliwe, każdy przygotowany pierożek to tylko 50 kcal!

Wystarczą 3 małe zmiany w tradycyjnym przepisie :) Po prostu musisz je wypróbować!

Przepis znajdziesz na www.fitplanner.pl/(…)dietetyczne-pierogi-z-kapusta-…
 

fitnesslovesport
 
Pokaż wszystkie (3) ›
 

miellonka
 
Tak, jak w tytule- w dzisiejszym wpisie przepis na *pieczonego łososia z warzywami* :] Jeśli ktoś chce smacznie, zdrowo i pożywnie zjeść, to zapraszam do czytania :)
pizap.com14388065254651.jpg

Składniki dla 2 osób
   filet z łososia 300g
   6 ziemniaków
   1 papryka
   2 cebule
   1 cukinia
   2 marchewki
   pół cytryny
   koperek
   sól, pieprz
   1 łyżka oleju rzepakowego
   zioła - tymianek, oregano

Jeśli chodzi o zioła, to myślę, że każdy po swojemu i wedle uznania :P Ja pominęłam w przepisie koperek, ponieważ nie lubię, a przyprawy dodałam te, które wpadły mi w ręce :P
pizap.com14388066908811.jpg

Łososia skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem i zawinąć w folię.
Ziemniaki i cebule pokroić w ćwiartki, cukinię w półplasterki, paprykę w kostkę, marchewki w słupki. Do warzyw dodać łyżkę oleju, przyprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami np. tymiankiem, oregano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200 stopniach przez ok. 40 minut, po tym czasie na warzywach położyć zawiniętego w folię łososia i piec jeszcze 20 minut.
pizap.com14388066178811.jpg

*Gotowe!*
Korzystałam z przepisu znalezionego w internecie, ale tak jak z przyprawami, tak z długością pieczenia oraz temperaturą- radzę na swoje oko ;) Polecam również w miarę możliwości świeże i własne warzywa. Ja miałam okazję wybrać sobie takie jakie chciałam z domowego ogródka mojego chłopaka i szczerze polecam- zapach i smak fantastyczny! :)

*Co myślicie o takim obiedzie? Lubicie tak w ogóle ryby? A może macie swoje ulubione i sprawdzone przepisy?* :)
Pozdrawiam,
I.
Pokaż wszystkie (13) ›
 

ringiding
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
Leszcz <3:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

malagosia002
 
Co nam będzie potrzebne?

   włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)
   1 surowy burak
   1-2 liście laurowe
   5 ziaren ziela angielskiego
   5 ziaren czarnego pieprzu
   ok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach)
   ok. 500 ml zakwasu na barszcz (lub więcej)
   sok z cytryny (do smaku)
   ćwiartka jabłka
   2 zgniecione ząbki czosnku
   1-2 łyżeczki majeranku
   cukier
   sól morska
   świeżo mielony pieprz

Jak to zrobić?

Do dwóch litrów wody dodaj obraną włoszczyznę, obranego surowego buraka pokrojonego na plastry oraz liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Gotuj. Gdy wywar się zagotuje, zmniej ogień na mniejszy (wywar ma tylko pyrkać), a następnie gotuj powoli do czasu aż wyparuje ok. 1/3 płynu. Po tym czasie wyłów jarzyny i przyprawy, a bulion posól i pieprz do smaku.

Następnie do bulionu dodaj dwie szklanki wody po gotowaniu grzybów (po kapuście lub uszkach) oraz tyle samo zakwasu (jeśli barszcz ma być wyraźniejszy to więcej). Dodaj zgniecione ząbki czosnku, majeranek oraz ćwiartkę jabłka – gotuj barszcz bardzo powoli przez ok. 15 minut nie dopuszczając do jego wrzenia (inaczej straci kolor). Barszcz przypraw solidnie cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyciśnij sok z cytryny (ok. 2-3 łyżki). Spróbuj. Jeśli istnieje potrzeba dolej dodatkową porcję zakwasu – jeśli nie podaj razem z uszkami. Odgrzewając barszcz pamiętajmy, aby go nie gotować.

SMACZNEGO!:)
barszcz.jpg
 

malagosia002
 
Co nam będzie potrzebne?

   1 kg ziemniaków,
   5 marchewek,
   3 cebule,
   30 dag szynki,
   10 dag żółtego sera ,
   4 żółtka,
   1 szklanka kwaśnej śmietany,
   2 łyżki oleju,
   pieprz, sól, słodka papryka, imbir

Jak to zrobić?

Ziemniaki oraz marchew pokrój i ugotuj.
W między czasie na tłuszczu przesmaż pociętą w kostkę wędlinę oraz posiekaną cebulę. Następnie naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i ułóż w niej warstwami ziemniaki, marchew oraz szynkę z cebulą. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką i imbirem.
Później zetrzyj ser żółty na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj go z roztrzepanymi żółtkami oraz szklanką śmietany.
Na koniec zalej zapiekankę przygotowaną masą, po czym włóż ją na 20 minut do gorącego piekarnika.

Składniki pozwalają na przygotowanie 6 porcji.

SMACZNEGO!:)
zapiekanka.jpg
Wikistrony:
 

pekkola
 
Ze dostalam pare pytan co do przepisu na makaron na zimno to podaje, danie bardzo latwe i szybkie do zrobienia.
• • •
105481d30019f22453abf524.jpeg

*Tutaj "moj przepis" na okolo 500 gram makaronu.*

1. Wstawiasz na gaz sredni garnek wypelniony na 3\4 woda, solisz okolo jedna plaska lyzka soli, jak woda sie zagotuje, wrzucasz makaron (ja robilam akurat farfalle ale kazdy "krotki" makaron bedzie ok, np penne, tortiglioni,sedanini,pipe..).
Gotujesz okolo 10 min (sprawdzajac jego twardosc podczas gotowania. Niektorzy lubia miekkszy inni al dente, to juz wedle gustu), odlewasz go i studzisz na cedzaku, pod strumieniem zimnej wody.

2. Wrzucasz makaron do miski (w miare duzej, zeby moc spokojnie wszystko wymieszac) i dodajesz np:
- pokrojone w talarki parowki (lub tunczyka)
-pokrojonego w kostke pomidora
-papryke
-ser zolty (feta lub parmiggiano w kosteczke)
-ogorka konserwowego
-kukurydze
-groszek
-oliwki...
co tylko chcesz i lubisz!

3. Na koncu dodajesz:
-sol
-pieprz
-pol lyzeczki suszonej lub swiezej posiekanej bazylii (opcjonalnie)
-okolo 2 lyzek oleju Z OLIWY
-lyzke musztardy
-majonez (okolo pol sredniego sloika).

4. Wszystko dobrze mieszasz i dajesz do lodowki na okolo 30 min zeby ''przegryzlo sie''.
Po uplywie tego czasu, wyciagasz, przemieszasz lycha i podajesz!
:D

• • •
Jest to swietny letni obiad/kolacja.
Mozna go zrobic w wersji dietetycznej (z majonezem light np), dla miesozernych lub tez wegetarianinow..
tu juz niech was ponosi fantazja.
;)
S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!
Wikistrony:
 

fucknormality69
 
Witajcie kochane aniołki ;)

Dziś zrobiłam tego kurczaka w truskawkach. Mówię wam kosmos! To jest chyba najlepszy przepis na kurczaka ever. Dam wam przepis, musicie zrobić. Trudne to nie jest bo ja ofiara losu nic nie spaliłam nawet XD:

Składniki, 2 porcje:
Kurczak:
• 300 g filetów z kurczaka (2 małe sztuki)
• sól i pieprz
• 2 łyżeczki płatków chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
• 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
• 1 łyżka listków rozmarynu + dodatkowo do dekoracji
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka soku i 1 łyżeczka startej skórki z limonki

Sos balsamiczny i truskawki:
• 5 łyżek octu balsamicznego
• 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
• 2 łyżeczki soku z limonki
• 1,5 łyżki oliwy extra vergine
• sól i pieprz
• ok. 1 szklanka pokrojonych truskawek

Sałatka:
• garść rukoli z fetą i winegretem

Przygotowanie:
Filety z kurczaka opłukać i osuszyć, doprawić solą, pieprzem, włożyć do głębokiego talerza, dodać chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, limonkę (sok i skórkę), wymieszać, natrzeć i odłożyć na ok. godzinę do lodówki (można na dłużej).
Do miski włożyć wszystkie składniki sosu i wymieszać, dodać truskawki, wymieszać. Można przygotować nieco wcześniej.
Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową, położyć filety razem z marynatą i grillować przez 4 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę (kurczak powinien już być pokryty ciemnymi paskami) i grillować przez 3,5 minuty. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć filet kawałkiem folii aluminiowej i trzymać tak pod przykryciem jeszcze przez około 2 minuty. Zdjąć folię i polać kurczaka sosem z truskawkami. Po pół  minucie odstawić z ognia. Udekorować świeżym rozmarynem. Podawać z sałatką z rukoli i fety. [źródło www.kwestiasmaku.com/ ]

kurczak_balsamico_z_truskawkami_01.jpg

Ja już to kocham ;)
Bilans:
- 3 dietetyczne pancakes z otrębami i truskawkami 170 kcal
- kurczak w truskawkach z sałatką grecką 200 kcal
- truskawki 100 kcal
razem: 470 kcal
Moja patelnia się spisuje. Jutro też coś z nią zrobię :)
Myślę, że jeszcze cos będę eksperymentować z gotowaniem. Dam wam znać ;)
Kupiłam sobie nową wagę :D Tamta byla totalnie zepsuta więc no...

A co u was kochani? ;)
Pokaż wszystkie (4) ›
 

xirilla
 
Jako, że sezon na szparagi jeszcze trwa, postanowiłam zrobić obiad z wykorzystaniem tego warzywa. W internecie, na stronach z przepisami i fp o gotowaniu pojawia się teraz mnóstwo inspiracji ze szparagami w roli głównej.

Mi najbardziej przypadł do gustu ten przepis: www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html…

Niestety nie dostałam nigdzie w okolicy zielonych szparagów, za to białych było zatrzęsienie. W domu nie miałam mięty ani cytryny, a orzeszki pinii zastąpiłam prażonym słonecznikiem (uwielbiam i dodaję go do praktycznie każdego dania).

Moje szparagi z kaszą prezentują się tak:

DSC00007.JPG


DSC00008.JPG


DSC00009.JPG


DSC00010.JPG


DSC00011.JPG


Więcej o zaletach kaszy jaglanej można przeczytać tutaj kaszajaglana.eu/

Idąc za ciosem w weekend mam zamiar zrobić zupę - krem  białych szparagów. Polecam każdemu zabawę w kuchni i odkrywanie nowych smaków. W ten sposób możemy urozmaicić naszą codzienność i wprowadzić do diety zdrowe produkty.
  • awatar Przeznaczenie Opaki ♥: Prowadzisz wspaniałego bloga , którego codziennie z chęcią czytam !!:)
  • awatar lalunas_mum: @Przeznaczenie Opaki ♥: Dziękuję, miło mi bardzo :-)
  • awatar tica: Wygląda super i właśnie ostatnio zastanawiałam się czy nie spróbować szparagów, bo nigdy nie robiłam :)
Pokaż wszystkie (7) ›
 

bianeczkaa
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

superstyler
 
Pory i skład naszych posiłków często determinowane są przez nasz plan dnia, a konkretnie przez pracę. Często nie mając czasu na przygotowanie posiłku w domu porywamy obiadek od pana kanapki, zamawiamy pizzę albo pędzimy do pobliskiego chińczyka. Też tak macie? Zdecydowanie nie sprzyja to jednak zdrowej diecie. Świetnym rozwiązaniem jest przygotowywanie sobie lunchy z kaszy jaglanej. W tym wpisie pokażę Wam wytrawne przepisy na kaszę jaglaną, a w kolejnym będzie bardziej deserowo...

www.superstyler.pl/(…)kasza-jaglana-przepis-na-lunc…
Unknown.jpeg
 

czytaczka
 
Jedliśmy niedawno burgery w knajpach czytaczka.pinger.pl/m/20370738 i gdy brakowało pomysłu na obiad Michał postanowił zrobić nasze własne bułki z wołowiną. Postawił na dobre mięso wołowe, było świeże i zmielone przy nim. I faktycznie kosztowało trochę więcej, ale w smaku czuło się różnicę.

Przepis pochodzi z: kotlet.tv/hamburgery. Bułek nie robiliśmy, tylko etap mięsny.

Do wołowego mięsa mielonego dodajemy jajko, pieprz i sól. Mieszamy.
P1043133.JPG

Na patelni smażymy kotlety średnicą mniej więcej odpowiadające średnicy bułek.
P1053150.JPG


I tak naprawdę to koniec, bo reszta to dowolność.
Bułki podgrzano chwilę w piekarniku.
P1053151.JPG


Składamy burgera: sałata
P1053154.JPG

mięso
P1053159.JPG

pomidor
P1053161.JPG

ogórek
P1053163.JPG

cebula i ser
P1053166.JPG

i na końcu majonez.
P1053168.JPG


Obiad wyśmienity!
P1043139.JPG


Jedliśmy hamburgery z naszymi gośćmi i widzicie, jaki dodatek do nich  pasował nam najbardziej.
P1043143.JPG


I jak?
Smakowało mi bardziej niż burgery z knajp. Widziałam proces przygotowania i tak naprawdę podoba mi się to, że hamburgery można robić jako przegląd lodówki, bo dodatki zawsze się jakieś znajdą. I szykuje się je szybko.
Pokaż wszystkie (29) ›
 

milab
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

magosia88
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

 

Kategorie blogów