Wpisy oznaczone tagiem "danie główne" (8)  

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

amsisley
 
amsisley:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 100 g (1 woreczek) brązowego ryżu
- 2 łyżki sosu sojowego
ok. 500 g filetów z dorsza, sandacza, soli lub halibuta
- 1 łyżeczka suszonego tymianku + opcjonalnie 1 łyżka świeżych listków
- oli
- 4 łyżki ajvaru (pasta z pieczonej papryki, gotowa lub własna z   mojdomowyprzepisnik.pinger.pl/m/27163057 + opcjonalnie szczypta chili
- 1 mała cukinia
- 1 pomidor
- świeża bazylia lub oregano

Wykonanie :

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Odcedzić, wysypać do garnka, wymieszać z sosem sojowym.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Wyciąć 4 większe kawałki z papieru do pieczenia.
Na jednej połowie każdego z arkuszy położyć ryż, na wierzchu ułożyć po kawałku ryby doprawionej solą, pieprzem, tymiankiem i wysmarowanej oliwą.
Wierzch posmarować ajvarem (opcjonalnie wymieszanym z chili).
Przykryć plasterkami cukinii i pomidora, doprawić warzywa solą, pieprzem, posypać świeżymi ziołami i skropić oliwą.
Zawinąć paczuszki, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Piec przez 20 minut.


2016-05-07 23.48.45.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

-  4 naleśniki

FARSZ

-1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 czerwona papryka
- 250 g cukinii
- 150 g bakłażana (opcjonalnie)
- 1/2 papryczki chili (lub do smaku)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki sosu sojowego

SOS
- 1/2 ząbka czosnku
- kawałeczek papryczki chili
- 400 ml puszka pomidorów
- przyprawy: 1/4 łyżeczki kurkumy i oregano, sól, pieprz

- ok. 120 g tartego sera
- świeża kolendra lub bazylia

Wykonanie :

Przygotować NALEŚNIKI   mojdomowyprzepisnik.pinger.pl/m/27162970 (można też użyć tortilli).

Farsz:
Składniki (filet z kurczaka i warzywa) pokroić w drobną kostkę.
Papryczkę chili drobno posiekać.
Mięso oprószyć mąką kukurydzianą.
Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na oliwie chwilę podsmażyć kurczaka. Dodać warzywa i chili, oprószyć wszystko kurkumą i oregano i smażyć mieszając ok. 3-4 minuty. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki wody. Na koniec dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić z gazu.

Sos pomidorowy:
W garnku na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek i chili, dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Naleśniki zawinąć z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera.
Ułożyć obok siebie w formie żaroodpornej lub na blaszce, polać sosem pomidorowym i posypać resztą tartego sera.
Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia.



2016-05-07 22.01.20.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 4 porcje

Składniki :

- 1 mały ziemniak
- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego*
- 1 mała cebula
- 5 gałązek natki pietruszki
- 1 małe jajko
- mąka, oliwa
- 500 ml przecieru pomidorowego (passaty z butelki)
- kilka liści bazylii
- po ok. 75 g makaronu na porcję
- świeżo starty parmezan lub grana padano
- sól, pieprz, cukier
- mąka do obtoczenia

* Można użyć tylko jednego rodzaju mięsa. Możemy też dodać trochę parzonego / wędzonego boczku. W wersji dietetycznej można użyć mięsa z indyka.

Wykonanie :

Ziemniaka obrać, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić, dokładnie odparować i rozgnieść praską na puree.
Jeśli sami mielimy mięso, możemy od razu zmielić cebulę i listki natki.
Jeśli mamy gotowe już zmielone mięso, dodajemy do niego obraną i startą na drobnej tarce cebulę i drobno posiekane listki natki.
Mięso wymieszać i wyrobić dodając puree ziemniaczane, sól i pieprz do smaku oraz jajko.
Wilgotnymi dłońmi odrywać po około pół łyżki mięsa i odkładać na deskę.
Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące.
W międzyczasie nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować go al dente.
Gdy wszystkie kuleczki będą już uformowane, rozgrzać dużą patelnię z 4 łyżkami oliwy, stopniowo wkładać pulpeciki i smażyć do czasu aż będą dobrze zrumienione.
Dopiero wtedy przewrócić je na drugą stronę podważając delikatnie łopatką.
Po ponownym dokładnym podsmażeniu zrumieniać jeszcze z innych stron.
W sumie smażymy przez ok. 10 - 12 minut.
Zrobić miejsce na patelni przesuwając delikatnie część pulpecików.
W wolne miejsce wlać przecier pomidorowy, doprawić go solą, pieprzem i łyżeczką cukru.
Dodać posiekaną bazylię, wymieszać i rozprowadzić sos po całej patelni.
Po zagotowaniu przykryć patelnię pokrywą i gotować jeszcze przez ok. 5 - 8 minut aż sos będzie gęsty.
Jeśli jest za bardzo gęsty, można rozcieńczać go wodą z makaronu lub zwykłą wodą.
Pulpeciki podawać z makaronem i tartym serem.



2016-05-07 20.43.55.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje

Składniki :

- 350 g fileta z kurczaka
- sól, pieprz
-  oliwa
- sok z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanych ziół ( np. Bazylia, tymianek, rozmaryn, szałwia, kolendra)

Wykonanie :

Fileta opłukać, osuszyć, pokroić na 4 mniejsze filety ( gruba cześć pokroić w poprzek na pół).
Rozbić tluczkiem na grubość około 6-7 mm.
Włożyć do głębokiego talerza,  doprawić solą i pieprzem, posypać drobno posiekanymi ziołami i natką, skropić 1 łyżka oliwy i 1 łyżka soku z cytryny.  
Wymieszać,  dokładnie obtoczyć mięso w składnikach i odłożyć na minimum pół godziny do lodówki.
Rozgrzać patelnię grillowa, położyć filety i grillować około 2 minuty z każdej strony.


2016-05-05 23.32.23.png
 

mojdomowyprzepisnik
 
Przepis na 2 porcje ( 4szt )

Skladniki :

- 280 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 / 3 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki starego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 1 / 4 młodej kapusty ( lub 1 / 4 główki kapusty pekińskiej )

Do podania : ostre papryczki chilli, szczypiorek, ostry sos chilli ( sriracha ) lub sos słodko kwaśny

Wykonanie :

Mięso mielone włożyć do miski, dodać ryż, cebulę ( startą na tarce ) oraz rozgnieciony lub mocno starty czosnek, starty Imbir ( bez włókien ), sos sojowy , olej sezamowy.
Doprawić solą i pieprzem i wyrobić masę.
Uformować 4 kulki o średnicy około 5 cm.
Kapustę cienko poszatkować, ułożyć na dnie naczynia lub koszyczka do gotowania na parze, doprawić ją solą i pieprzem.
Na Kapustę położyć kulki mięsne.
Zagotować wodę, postawić naczynie z mięsem na parze I przykryć.
Gotować przez 15 min na nieco wiekszym ogniu.
Po ugotowaniu posypać szczypiorkiem.
Wierzch pulpecików udekorować posiekaną papryczką chilli oraz ostrym sosem.
Danie można dodatkowo skropić sosem sojowym i olejem sezamowym.




2016-05-05 23.16.17.png
 

avur
 
Przygotowanie: 40 min
Porcji: 5

Składniki:
1 kalafior
20 g mąki
1 jajko
1 cebula
150 g bułki tartej
1 1/2 kg ziemniaków
vegeta
sól i pieprz
olej do smażenia

Kalafior umyć,ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki obrać,umyć ,ugotować i odcedzić.Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Kalafior podzielić na różyczki i rozdrobnić go widelcem. Dodać make,cebulę i jajko. Doprawić Vegetą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.  
Formować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej, następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor. Podawać z ziemniakami. Chyba ,że ktoś jak ja nie lubi ziemniaków to polecam sałatkę lub warzywa :D

Smacznego !
klopsy z kalafiora i kaszy images.jpg
 

 

Kategorie blogów